لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۱۳

خبرهای کوتاه

عملیات نجات بیش از ۱۳۰۰ سرنشین کشتی نروژی ادامه دارد

عملیات نجات بیش از ۱۳۰۰ سرنشین یک کشتی تفریحی که عصر شنبه در آب‌های سواحل غربی نروژ دچار نقص فنی شد همچنان ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری آلمان، از ۱۳۷۳ سرنشین این کشتی تفریحی تاکنون ۳۷۱ تن با هلی‌کوپتر منتقل شده‌اند که ۱۷ تن از آنان به دلیل جراحت به بیمارستان انتقال یافتند.

کشتی تفریحی «وایکینگ اسکای» به طول ۲۲۷ متر رهسپار شهر ساحلی مولدا در غرب نروژ بود که موتورهای آن در دریای متلاطم و شرایط بد جوی خاموش شد.

شماری از سرنشینان این کشتی در ساعات اولیه که هنوز دسترسی به برق کشتی داشتند وضعیت خود را در توئیتر و سایر شبکه‌های اجتماعی گزارش می‌کردند.

مقام‌های نروژی با اشاره به بدی آب و هوا در محل حادثه گفته‌اند در عملیات انتقال سرنشینان، مهم‌ترین اولویت‌شان امنیت آنها است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

پلیس بریتانیا:‌ مظنونان حمله به پوریا زراعتی احتمالاً اهل اروپای شرقی‌ هستند

پوریا زراعتی، مجری شبکه «ایران اینترنشنال»
پوریا زراعتی، مجری شبکه «ایران اینترنشنال»

پلیس بریتانیا می‌گوید احتمال می‌رود افراد مظنون به حمله با سلاح سرد به پوریا زراعتی، مجری شبکه «ایران اینترنشنال»، از شهروندان اروپای شرقی‌ بوده و یکی از آنها هم احتمالاً ملیت آلبانیایی دارد.

به گزارش روزنامه گاردین، بر اساس اعلام پلیس بریتانیا مظنونان احتمالاً برای انجام این حمله «اجیر» و اندکی پیش از حمله وارد بریتانیا شده‌ بودند.

بازرسان بریتانیایی می‌گویند در حال بررسی این موضوع هستند که یکی از این مظنونان در ارتباط با کشور آلبانی باشد.

ماه پیش پوریا زراعتی، مجری شبکه «ایران اینترنشنال»، در خارج از خانه‌اش در لندن با چاقو زخمی شد.

پلیس لندن اعلام کرد که کارآگاهان بر این باورند که در این حمله سه مظنون دخیل بودند که ساعاتی پس از حمله، بریتانیا را ترک کردند.

پلیس متروپلیتن سپس در بیانیه‌ای اعلام کرد که توانسته یک خودروی مرتبط با این حمله را کشف کند.

پلیس کمی بعد اعلام کرد:‌ «از آنجایی که قربانی، یک روزنامه‌نگار در یک سازمان رسانه‌ای فارسی‌زبان مستقر در بریتانیا است و پیش از این تهدیدهایی علیه این گروه از روزنامه‌نگاران صورت گرفته بود، این حادثه توسط افسران متخصص فرماندهی ضد تروریسم پلیس متروپلیتن در حال بررسی است».

به باور منابع غربی، افراد پشت این حمله به نیابت از جمهوری اسلامی ایران مرتکب چنین جنایتی شده‌اند.

به گفته پلیس مبارزه با تروریسم و سرویس‌های امنیتی بریتانیا، این حمله تازه‌ترین نمونه از اقدامات حکومت ایران برای انجام خشونت علیه منتقدان خود در خاک کشورهای غربی به شمار می‌آید.

با این وجود کاردار سفارت جمهوری اسلامی در بریتانیا دخالت دولت ایران در این حمله را رد کرده است.

پس از این حمله به پوریا زراعتی، سازمان گزارشگران بدون مرز از دولت بریتانیا خواست تا از خبرنگاران ایرانی که هدف سرکوب «خصمانه» جمهوری اسلامی‌اند، بهتر محافظت کند.

بازرسان ضد تروریسم می‌گویند از سال ۲۰۲۲، مجموعه‌ای از توطئه‌ها برای «ربودن یا حتی کشتن... افرادی که دشمن رژیم ایران تلقی می‌شوند» توسط شماری واسطه‌ها طراحی و تا حد زیادی خنثی شده است.

به گفته این بازرسان در تمامی این موارد برای تمام واسطه‌ها، پول حرف اول را می‌زند؛ « چرا خودتان این جرم را مرتکب شوید وقتی می‌توانید یک مجرم سازمان‌یافته را استخدام کنید تا به نیابت از شما این کار را انجام دهد و به شما فرصت انکار بدهد».

مقامات آمریکایی همچنین می‌گوید شاهد اقداماتی با هدایت ایران و با استفاده از الگوهای مشابه‌اند که طی آن افراد مجرم از اروپای شرقی برای انجام ترورعلیه مخالفان جمهوری اسلامی استخدام می‌شوند.

بازداشت یک مرد ایرانی در کنسولگری ایران در پاریس پس از تهدید به انفجار

پلیس فرانسه روز جمعه اعلام کرد مردی که در داخل کنسولگری ایران در پاریس مخفی شده و تهدید به اقدام انفجاری کرده بود، بازداشت شد.

بر اساس گزارش رسانه‌های فرانسوی، مرد بازداشت‌شده برای پلیس و دستگاه قضایی فرانسه شناخته‌شده است.

این مرد یک ایرانی-فرانسوی متولد تهران در سال ۱۹۶۳است که پیشتر نیز در سپتامبر سال گذشته به دلیل اقدام به آتش‌سوزی عمدی مقابل کنسولگری ایران در پاریس بازداشت شده بود.

این مرد برای این اقدام خود که اعلام کرده بود در حمایت از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» انجام داده، به هشت ماه زندان محکوم شده بود.

اقدام روز جمعه او دو روز پیش از برگزاری جلسه دادگاه تجدید نظر درباره پرونده سال گذشته‌اش در روز دوشنبه آینده صورت گرفته است.

او روز جمعه گفته که برای «گرفتن انتقام برادرش» دست به اقدام زده است.

رسانه‌های فرانسوی گزارش دادند که پلیس فرانسه با درخواست کنسولگری ایران برای عملیات وارد عمل شد.

در حالی که در ابتدا به نقل از شاهدان عینی گزارش شد که این فرد دارای جلیقه انفجاری یا نارنجک است، پس از جست‌و‌جوی او از سوی پلیس، هیچ مواد انفجاری نزد او کشف نشد.

رسانه‌ها گفتند که نارنجکی که این مظنون در دست داشت، نارنجک واقعی نبود.

ستاد فرماندهی پلیس پاریس با انتشار بیانیه‌ای نوشت که یک محیط امنیتی روز جمعه در اطراف کنسولگری ایران در پاریس ایجاد شد.

بر اساس گزارش پلیس، «یک شاهد مردی را در حال ورود با نارنجک یا جلیقه انفجاری» به ساختمان کنسولگری ایران مشاهده کرد.

شبکه تلویزیونی خبری ب‌اف‌ام‌ گزارش داد که این مرد حوالی ساعت ۱۱ صبح هنگام ورود به کنسولگری مشاهده شد.

لوران نونز رئیس پلیس پاریس اعلام کرد که کنسولگری ایران «درخواست مداخله» را به ستاد پلیس ارائه کرده بود.

پلیس از مردم خواست از تجمع در اطراف خیابان‌های محل استقرار کنسولگری ایران در پاریس خودداری کنند.

کنسولگری ایران در پاریس در منطقه شانزدهم در غرب پایتخت فرانسه و در نزدیکی برج ایفل قرار دارد.

سفارت و کنسولگری ایران در نزدیکی برج ایفل قرار دارد
سفارت و کنسولگری ایران در نزدیکی برج ایفل قرار دارد

شرکت مترو پاریس نیز در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که خدمات‌رسانی برخی خطوط مترو در ایستگاه تروکادرو نزدیک‌ترین ایستگاه به کنسولگری ایران متوقف شده است.

هنوز مشخص نیست که این ماجرا ارتباطی با تشدید تنش میان جمهوری اسلامی و اسرائیل داشته باشد.

آذرماه سال گذشته، یک فرانسوی ایرانی‌تبار در حمله با چاقو در مرکز پاریس در نزدیکی برج ایفل یک گردشگر آلمانی را کشت و بعداً به پلیس گفت که «تحمل مرگ مسلمانان در افغانستان و سرزمین‌های اشغالی فلسطین را ندارد.»

این حمله مرگبار نگرانی در مورد خطر حملات اسلام گرایان افراطی را در ماه‌هایی که پایتخت فرانسه خود را برای برگزاری مسابقات المپیک تابستانی آماده می‌کند افزایش داد.

بر اساس گزارش‌ خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا

انتقاد هفت کشور صنعتی جهان از شمار بالای تلفات غیرنظامی در جنگ غزه

وزرای خارجه گروه هفت
وزرای خارجه گروه هفت

وزرای خارجه هفت کشور صنعتی جهان روز جمعه، ۳۱ فروردین‌ماه، از تلفات بالای انسانی در حمله اسرائیل به نوار غزه طی ماه‌های گذشته انتقاد کردند.

وزرای خارجه «گروه هفت» شامل آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و ژاپن در بیانیه مشترکی که روز جمعه منتشر کردند، تصریح کرده‌اند: «ما از تلفات جانی غیرنظامیان ابراز تأسف می‌کنیم و با نگرانی از تعداد غیرقابل قبول غیرنظامیان کشته شده از جمله هزاران زن، کودک و افراد آسیب‌پذیر، یاد می‌کنیم.»

این بیانیه که نسخه‌ای از آن در سایت وزارت خارجه بریتانیا منتشر شده، در ادامه می‌افزاید با شروع عملیات نظامی «تمام‌عیار» اسرائیل در منطقه رفح مخالف است، چرا که این کار «عواقب فاجعه‌باری» بر ساکنان این منطقه خواهد داشت.

رفح در جنوب غزه تنها منطقه باقی‌مانده در کنترل گروه افراطی حماس و رهبران آن است و طی هفته‌های گذشته اسرائیل بارها از قصد خود برای حمله زمینی به آن خبر داده است. آمریکا و اروپا همراه با اسرائیل حماس را گروه تروریستی تلقی می‌کنند.

وزرای خارجه گروه هفت در نشست جزیره کاپری ایتالیا از اسرائیل خواستند یک برنامه معتبر و قابل اجرا برای حفاظت از جان غیرنظامیان ارائه دهد.

در جریان حمله گسترده و بی‌سابقه گروه افراطی حماس به اسرائیل در ۱۵ مهرماه پارسال ۱۲۰۰ نفر کشته و حدود ۲۴۰ نفر دیگر به گروگان گرفته شدند. اسرائیل در واکنش به این حمله، در غزه دست به یک عملیات نظامی زد که همچنان از پایانش خبری نیست.

بیانیه هفت کشور صنعتی جهان در ادامه، حمله مهرماه حماس به اسرائیل را «وحشیانه» توصیف نموده و آن را به شدت محکوم کرده است.

این بیانیه بر حق اسرائیل برای دفاع از خود با رعایت قوانین بین‌المللی، خصوصا حقوق بشر تاکید کرده و از گروه افراطی حماس خواسته است بقیه گروگان‌های اسرائیلی را فورا آزاد کند.

این بیانیه نسبت به خطر قحطی در غزه هشدار داده و از جامعه جهانی خواستار تقویت امدادرسانی به این منطقه شده است.

به گفته مقامات بهداشتی غزه که تحت کنترل حماس است، از زمان اغاز جنگ در غزه بیش از ۳۳ هزار نفر کشته و بیش از ۷۶ هزار زخمی شده‌اند.

مدیر اجرایی صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، روز ۲۹ فروردین اعلام کرد، از زمان آغاز جنگ در غزه تاکنون بیش از ۱۳ هزار و ۸۰۰ کودک فلسطینی کشته شده‌اند.

رسانه‌های بین‌المللی می‌گویند، به‌ دلیل عدم دسترسی به منطقه غزه، نمی‌توانند به‌ طور مستقل تعداد کشته‌شدگان را تأیید کنند.

مدیر اف‌بی‌آی: هکرهای دولتی چین مترصد فرصت برای حمله «ویران‌گر» به آمریکا هستند

کریستوفر رِی، رئیس اف‌بی‌آی
کریستوفر رِی، رئیس اف‌بی‌آی

رئیس اداره تحقیقات فدرال آمریکا، اف‌بی‌آی، می‌گوید هکرهای مرتبط با دولت چین به زیرساخت‌های حیاتی ایالات متحده نفوذ کرده‌ و منتظر «لحظه‌ مناسب برای وارد کردن ضربه‌ای ویرانگر» هستند.

کریستوفر رِی روز پنج‌شنبه، ۳۰ فروردین، طی سخنرانی در دانشگاه وَندربیلت که متن آن در سایت اداره تحقیقات فدرال منتشر شده، گفت که کارزار حملات سایبری گروه‌های هکری چینی با نام «طوفان وُلت» با موفقیت شمار متعددی از شرکت‌های آمریکایی در زمینه ارتباطات، انرژی، آب و دیگر حوزه‌های حساس، از جمله ۲۳ اپراتور خطوط لوله را هدف قرار داده است.

او در ادامه با اشاره به درگیری‌های مدرن و تهدیدات نوظهور تصریح کرد چین در حال توسعه توانایی ایجاد ویرانی فیزیکی در زیرساخت‌های حیاتی ما در زمان انتخابی خود است و هدف از آن ضربه به زیرساخت‌های غیرنظامی برای ایجاد هراس است.

آقای رِی گفت تعیین دقیق هدف چین و اینکه آیا در راستای بازدارندگی آمریکا برای دفاع از تایوان باشد، مشکل است.

چین بارها اعلام کرده تایوان بخشی از خاک این کشور است و باید به سرزمین مادری بازگردد. تایوان با رد این ادعا گفته است مردم این کشور باید درباره آینده خود تصمیم بگیرند.

آمریکا متحد نزدیک تایوان است.

اوایل این هفته، سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد عملیات گروه‌های هکری موسوم به «طوفان ولت» ارتباطی با دولت چین ندارد و بخشی از یک تلاش باج‌خواهانه باندهای تبهکار است.

سفارت پکن در واشینگتن نیز با انتشار بیانیه‌ای به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه این کشور اشاره کرده و گفته است برخی در ایالات متحده از ردیابی منشأ حملات سایبری به عنوان ابزاری برای ضربه زدن و متهم کردن چین استفاده می‌کنند.

این بیانیه با متهم کردن دولت آمریکا به سیاسی کردن مسئله امنیت سایبری می‌گوید برخی ادعا می‌کنند که ایالات متحده قربانی است، در حالی که واقعیت عکس آن است.

با این حال آقای رِی گفته است هکرهای چینی از یک سری بات‌نت، شبکه‌ای از رایانه‌ها و سرورهای شخصی آسیب‌دیده در سراسر جهان، برای پنهان کردن فعالیت‌های مخرب سایبری خود استفاده کرده‌اند.

پیشتر برخی شرکت‌های فن‌آوری رایانه و اینترنت، از جمله مایکروسافت و گوگل فعالیت هکرهای «طوفات ولت» را به چین منتسب کرده بودند.

لهستان یک نفر را به اتهام توطئه برای قتل رئیس‌ جمهور اوکراین بازداشت کرد

عکسی که در شبکه‌های اجتماعی از بازداشت مظنون منتشر شده است
عکسی که در شبکه‌های اجتماعی از بازداشت مظنون منتشر شده است

یک مرد در لهستان به اتهام کمک به توطئه نهادهای اطلاعاتی روسیه برای قتل رئیس ‌جمهور اوکراین بازداشت شد.

همزمان آلمان از بازداشت دو نفر به اتهام جاسوسی برای روسیه خبر داد.

دادستانی‌های اوکراین و لهستان روز جمعه ۳۱ فروردین با اعلام این خبر نام متهم را «پاول. کا» عنوان کرده و گفتند که او در صدد ارسال اطلاعات امنیتی فرودگاه رزسزاوشو‌-جسینکا شهر ژشوف لهستان به عاملان روسی بوده و روز چهارشنبه بازداشت شده است.

فرودگاه رزسزاوشو‌-جسینکا دروازه‌ای برای تدارکات نظامی و بشردوستانه بین‌المللی برای اوکراین است و ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین اغلب از آنجا بازدید می‌کند.

این فرودگاه که تحت کنترل نیروهای آمریکایی است، اغلب به رهبران بین‌المللی و امدادگرانی که در داخل و خارج از اوکراین سفر می‌کنند خدمات می‌دهد.

در بیانیه دادستانی لهستان آمده است که اگر این مرد مجرم شناخته شود، ممکن است به هشت سال زندان محکوم شود: «بازداشت متهم یاد شده نتیجه همکاری نزدیک با دادستانی و سرویس‌های امنیتی اوکراین بود که به لهستان شواهد مهمی در رابطه با توطئه یاد شده ارائه کردند.»

او در تلاش برای ارتباط با نظامیان روسی بود که مستقیما در خاک اوکراین در جنگ مشارکت دارند.

آندری کوستین، دادستان کل اوکراین، گفت که مظنون وظیفه جمع‌آوری و انتقال اطلاعات مربوط به امنیت فرودگاه رزسزاوشو-‌جسینکا در جنوب شرقی لهستان به دولت متجاوز روسیه را بر عهده داشته است.

او با انتشار پیامی در شبکه ایکس گفت این مورد تاکیدی بر تهدید مستمر روسیه نه تنها برای اوکراین، بلکه علیه کل جهان آزاد است.

او گفت: «رژیم جنایتکار کرملین... عملیات خرابکارانه را در قلمرو سایر کشورهای مستقل سازماندهی کرده و انجام می‌دهد.»

در این میان دادستان‌های آلمان از بازداشت دو مرد با تابعیت دوگانه آلمانی-‌روسی به ظن جاسوسی خبر داده که یکی از آنها در صدد حمله به تاسیسات نظامی آمریکا برای اخلال در کمک‌های این کشور به اوکراین بوده است.

دادستان فدرال آلمان گفت که «دیتر.اس» و «الکساندر.جی» روز چهارشنبه در شهر بایروت بازداشت شدند.

از زمان تهاجم تمام‌عیار روسیه به خاک اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، چندین نفر از جمله یک شهروند دوتابعیتی روسی-‌اسپانیایی در لهستان به اتهام جاسوسی برای روسیه بازداشت شده‌اند.

لهستان حامی سرسخت اوکراین در مقابله با تجاوز نظامی روسیه است.

انتخابات سراسری در هند با یک میلیارد واجد شرایط رأی‌دهی آغاز شد

صف رأی‌دهندگان در دهلی نو
صف رأی‌دهندگان در دهلی نو

انتخابات سراسری در هند با ۹۶۹ میلیون نفر واجد شرایط رای‌دهی از روز جمعه، ۳۱ فروردین، آغاز شد. این انتخابات شش هفته به طول می‌انجامد.

در انتخابات جاری که از ۳۱ فروردین تا ۱۲ خرداد ادامه خواهد داشت، ناراندا مودی نخست‌وزیر ۷۳ ساله هند در تلاش است برای سومین بار پیروز انتخابات باشد. کارشناسان نیز پیروزی دوباره او را پیش‌بینی می‌کنند.

احزاب اپوزیسیون می‌گویند در صورت پیروزی آقای مودی، دموکراسی در کشور تضعیف خواهد شد.

حزب دست راستی بهاراتیا جاناتا (بی‌جی‌پی) به رهبری آقای مودی در تلاش برای جلب اکثریت مطلق آرا برای توسعه سیاست‌های ملی‌گرایانه‌ و فاصله گرفتن از بنیاد سکولار کشور است، سیاست‌هایی که طی ۱۰ سال گذشته داشته و با انتقادهای اپوزیسیون و بعضا غرب مواجه شده است.

نخست‌وزیر هند متهم به آزار ۲۳۰ میلیون شهروند مسلمان و اعمال تبعیض دینی در کشور است.

اگرچه نرخ بیکاری در میان جوانان، خصوصا مناطق روستایی افزایش یافته، کشور هند با ۱.۴ میلیارد نفر جمعیت، در زمان رهبری آقای مودی در مجموع شاهد رشد اقتصادی چشمگیر و حضور پررنگ‌تر در عرصه جهانی بوده است.

کارزار انتخاباتی حزب بهاراتیا جاناتا نیز بر کاهش نرخ بیکاری و فقر، توسعه بخش مسکن و برنامه‌های کمک‌غذایی به قشر فقیر جامعه تمرکز کرده است.

مودی می‌خواهد کشور را به یک مرکز تولید جهانی تبدیل کند، به تحول عظیم زیرساخت‌های هند ادامه دهد و تا سال ۲۰۴۷ به استقلال انرژی دست یابد.

در صحنه جهانی نیز او خواهان عضویت دائم هند در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تلاش برای میزبانی بازی‌های المپیک تابستانی ۲۰۳۶ و توسعه بیشتر برنامه‌های فضایی کشور است.

اپوزیسیون اصلی کشور «کنگره ملی هند» و یک اتحاد تازه تشکیل یافته از احزاب هند است؛ اما حزب کنگره ملی هند طی سال‌های گذشته تضعیف شده و در صف اتحاد احزاب هند نیز شکاف‌های جدی وجود دارد.

تمرکز اصلی اپوزیسیون گسترش آزادی‌های مذهبی و رسانه‌ای، دفاع از حقوق اقلیت‌های جنسی، حقوق زنان، عدالت، برابری و شعارهایی است که در تقابل با سیاست‌های آقای مودی طی ده سال گذشته بوده است.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد حزب بهاراتیا جاناتا به رهبری آقای مودی پیروز انتخابات سراسری هند خواهد بود.

کاخ سفید می‌گوید اسرائیل نگرانی‌ها در مورد تهاجم رفح را در نظر خواهد گرفت

جیک سالیوان
جیک سالیوان

کاخ سفید روز پنجشنبه ۳۰ فروردین ماه اعلام کرد که اسرائیل نگرانی‌های واشینگتن را در مورد تهاجم تمام عیار به رفح، در نظر خواهد گرفت.

کاخ سفید پس از نشست گروه مشورتی استراتژیک آمریکا و اسرائیل گفت که هر دو کشور بر سر «هدف مشترک برای شکست حماس در رفح» توافق کردند.

این نشست مشورتی با حضور جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا، «ران درمر» وزیر أمور استراتژیک اسرائیل و «تزاچی هانگبی» مشاور امنیت ملی این کشور برگزار شد.

در بیانیه کاخ سفید آمده است که این نشست در قالب یک گروه کوچک برای بحث در مورد حمله ایران ، تلاش‌های جمعی برای تقویت بیشتر اسرائیل و همچنین همکاری با ائتلاف گسترده‌ای از شرکای نظامی آغاز شد.

جیک سالیوان همچنین طرف اسرائیلی را در مورد تحریم های جدید علیه ایران که روز پنجشنبه به تصویب کاخ سفید رسید، مطلع کرد.

در این نشست شرکت‌کنندگان آمریکایی نسبت به اقدامات مختلف از سوی اسرائيل در رفح ابراز نگرانی کردند و شرکت‌کنندگان اسرائیلی موافقت کردند که نگرانی‌های طرف آمریکایی را در حمله به رفح در نظر بگیرند.

پیشتر مقامات اسرائیل در نشستی مجازی با مقامات ایالات متحده موافقت کرده بودند که نسبت به رفع نگرانی‌های واشینگتن در مورد حمله برنامه‌ریزی شده به رفح تلاش کنند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، بارها از اسرائیل خواسته است که برای جلوگیری از تلفات بیشتر غیرنظامیان فلسطینی در غزه، حملهٔ گسترده‌ای به رفح انجام ندهد.

آژانس از «حمله پهپادی» به نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا خبر داد

نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا
نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه گفت که مقامات نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیای اوکراین که اکنون تحت کنترل نیروهای روسیه است، گزارش داده‌اند که مرکز آموزش این نیروگاه هدف حمله پهپادی تازه‌ای قرار گرفته است.

مقامات منصوب روسیه در این نیروگاه که بزرگ‌ترین تاسیسات هسته‌ای در اروپا محسوب می‌شود، اوکراین را متهم کرده‌اند که پشت این حمله بوده است.

روسیه و اوکراین از اولین هفته‌های این جنگ در سال ۲۰۲۲ که نیروگاه زاپوریژیا به دست ارتش روسیه افتاد یکدیگر را متهم می‌کنند که در حملات به این نیروگاه دست داشته‌اند. دو طرف نیز چنین اتهامی را رد کرده‌اند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نسبت به خطرات حمله به این نیروگاه هشدار داده و گفته است که این حملات می‌تواند به یک حادثه بزرگ هسته‌ای منجر شود.

آقای گروسی گفت که این آخرین حمله خسارت یا تلفاتی بر جای نگذاشته است. وی با استناد به گزارش ناظران آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در این نیروگاه مستقر هستند، عنوان کرد که آنها صدای انفجار شنیده‌اند و اظهار داشت: «اگر وقوع این حمله تایید بشود، تحول بی‌اندازه نگران‌کننده‌ای است.»

رافائل گروسی افزود: «هر کسی که پشت این حملات قرار دارد، به نظر می‌رسد که آنها درخواست‌های مکرر جامعه بین‌المللی برای حداکثر خویشتن‌داری و ممانعت از وقوع یک حادثه جدی هسته‌ای را نادیده می‌گیرند.»

وی سپس خبر داد که دسترسی ناظران آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به مرکز آموزشی نیروگاه که گفته می‌شود مورد حمله قرار گرفته است، ممنوع شد.

مقامات منصوب روسیه در نیروگاه می‌گویند که پهپاد بر فراز مرکز آموشی نیروگاه منهدم شده است. آنها افزودند که خسارتی وارد نشده و به کسی نیز آسیب نرسیده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن/ک.ر

درخواست فلسطینی‌ها از فیفا برای تحریم فوتبال اسرائیل

مقامات فلسطینی ماه آینده در کنگره فیفا خواستار اقدام این نهاد علیه تیم فوتبال اسرائیل به دلیل حمله اسرائیل به غزه خواهند شد.

به گزارش تایمز اسرائیل، برپایه اسنادی که فیفا روز چهارشنبه ۲۹ فروردین ماه منتشر کرد، اتحادیه فوتبال فلسطین در کنگره ماه آینده که در ۱۷ ماه می در تایلند برگزار خواهد شد از ۲۱۱ فدراسیون عضو خواهد خواست که «‌تحریم‌های مناسب و اثرگذار فوری» را علیه تیم‌های اسرائیلی اعمال کنند.

این طرح مدعی «نقض قوانین بین‌المللی از سوی اسرائیل در غزه» است و به تعهدات قانونی فیفا در مورد حقوق بشر و علیه تبعیض اشاره می‌کند.

اتحادیه فوتبال فلسطین با بیان حمایت فدراسیون‌های الجزایر، عراق، اردن، سوریه و یمن از این طرح تصریح می‌کند که «تمام زیرساخت‌های فوتبال غزه از جمله ورزشگاه تاریخی الیرموک یا تخریب شده یا آسیب جدی دیده است».

فوتبال فلسطین، برای تحریم اسرائیل به آنچه درباره روسیه و پس از تهاجم نظامی این کشور به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ رخ داد، اشاره می‌کند.

جنگ غزه با حمله مرگبار گروه افراطی حماس در جنوب اسرائیل در ۱۵ مهرماه آغاز شد که در آن حدود ۱۲۰۰ نفر قتل عام و ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند.
وزارت بهداشت غزه می‌گویدتا کنون بیش از ۳۳ هزار نفر در این باریکه بر اثر حملات اسرائیل کشته‌شده‌اند.

آسوشیتدپرس می‌گوید درخواست مقامات فلسطینی برای تنبیه فوتبال اسرائیل توسط فیفا حمایت نخواهد شد زیرا به گفته این شبکه خبری اسرائیل از حمایت ۵۵ سازمان فوتبال اروپایی (یوفا) که ۳۰ سال پیش به آن ملحق شده‌، برخوردار است و به تازگی یک قرارداد همکاری بین مقامات اسرائیلی و سازمان فوتبال آمریکای جنوبی امضا شد‌ه‌است.

تیم های ملی و باشگاهی اسرائیل از زمان حملات ۱۵ مهرماه توسط حماس به بازی در رقابت‌های یوفا ادامه داده‌اند.

در افتتاحیه المپیک پاریس در ماه جولای نیز، اسرائیل در مسابقات فوتبال مردان بازی خواهد کرد و ماه گذشته در قرعه کشی مسابقات شرکت کرد. اسرائیل در گروهی است که باید با مالی، که کشوری با اکثریت مسلمان است، پاراگوئه و یک تیم آسیایی بازی کند.

اتحادیه فوتبال فلسطین در پیشنهاد خود به فیفا می‌گوید :«این احتمال وجود دارد که برخی از اتحادیه‌های فوتبال از بازی با اسرائیل خودداری کنند. »

مناقشه فوتبال بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ مکرراً در دستور کار فیفا قرار گرفته و تا کنون در کنگره‌های فیفا بدون نتیجه مانده‌است.

مکرون روز جمعه با نخست وزیر و فرمانده ارتش لبنان دیدار می‌کند

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، گفت که او روز جمعه با نجیب میقاتی و جوزف عون، نخست وزیر و فرمانده ارتش لبنان، در پاریس دیدار خواهد کرد، دیداری که هدف از آن گفت‌وگو درباره یافتن راه‌هایی برای ثبات لبنان با توجه به بحران کنونی خاورمیانه عنوان شده است.

شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان و نیروهای اسرائیلی بیش از ۶ ماه است که در جنگی موازی با جنگ غزه تقریبا به‌طور روزانه تبادل آتش می‌کنند که همین امر آن را شدیدترین جنگ بین طرفین از سال ۲۰۰۶ به این سو تبدیل کرده است.

آمار خبرگزاری رویترز نشان می‌دهد که تاکنون دست‌کم ۳۷۰ لبنانی، شامل بیش از ۲۴۰ نفر از شبه‌نظامیان حزب‌الله و ۶۸ غیرنظامی، در این جنگ کشته شده‌اند. شمار تلفات اسرائیل نیز ۱۸ نفر است.

آقای مکرون روز پنج‌شنبه در پایان اجلاس اتحادیه اروپا که در آن رهبران اروپایی از تحریم‌های جدید علیه ایران به دلیل حمله این کشور به اسرائیل دفاع کردند، گفت: «ما باید حواسمان به ثبات لبنان از هر جهت باشد.»

وی افزود: «شورای اروپا تصمیم گرفته است تا حمایت خود از نیروهای مسلح لبنان را افزایش دهد و به این کشور کمک خواهد شد تا اقدامات لازم را برای بهبود اقتصاد خود به عمل بیاورد و بتواند مسئله پناهندگان سوری را تاب بیاورد.»

رئیس جمهوری فرانسه عنوان کرد: «در این راستا روز جمعه در پاریس میزبان میقاتی، نخست وزیر، و عون، فرمانده ارتش لبنان، خواهم بود تا دراین‌باره به یک نقشه راه برسیم.»

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن/ک.ر

به‌رغم گذشت دو روز از سیل، فعالیت فرودگاه دبی هنوز عادی نشده است

یکی از شاهراه‌های دبی. روز چهارشنبه ۲۹ فروردین
یکی از شاهراه‌های دبی. روز چهارشنبه ۲۹ فروردین

فعالیت فرودگاه دبی، یکی از پررفت‌وآمدترین فرودگاه‌های جهان، به دلیل بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب که در تاریخ امارات متحده عربی بی‌سابقه بود برای سومین روز پیاپی تا حدود زیادی مختل است.

امارات، خطوط هوایی دولتی و اصلی دبی و شرکت فلای‌دبی، زیرمجموعه آن، از روز پنج‌شنبه ۳۰ فروردین تعدادی از پروازهای خود را از سر گرفتند.

به دلیل تعطیلی این فرودگاه در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه به دلیل بارندگی سیل‌آسا و بی‌سابقه در جنوب خاورمیانه، هزار و ۲۴۴ پرواز لغو شد.

روز پنج‌شنبه دو روز پس از بارش باران، دست‌کم یکی از بزرگراه‌های مهم دبی به دلیل سیلاب مسدود و چندین تقاطع و مسیر در اصلی شهری و حومه دبی هنوز زیر آب بود.

فرودگاه دبی که از نظر تعداد پروازهای بین‌المللی شلوغ‌ترین فرودگاه جهان است، طی سه روز اخیر دچار هرج و مرج شده و هزاران مسافر منتظر دریافت اطلاعات جدید در مورد زمان پرواز هستند.

مدیریت این فرودگاه گفت که تعداد مراجعان و منتظران در ترمینال ۳، محل پرواز هواپیماهای دو شرکت امارات و فلای‌دبی، «بیش از حد» است و از مسافرانی که پرواز آنها قطعی نشده خواست از این پایانه خارج شوند.

شرکت هوایی امارات در بیانیه‌ای هشدار داد: «ورود و خروج پروازها هنوز تأخیر دارد و ما سخت تلاش می‌کنیم که هر چه سریع‌تر همه پروازها را از سر بگیریم.»

روز پنج‌شنبه وب‌سایت فرودگاه دبی نشان می‌داد که دست کم ۲۰۰ پرواز هنوز با تأخیر روبه‌رو است یا لغو شده‌اند.

مسافرانی که به دلیل لغو پروازهای خود سرگردان هستند به دلیل مسدود شدن بزرگراه‌ها و جاده‌ها نتوانسته‌اند فرودگاه را ترک کنند.

آنها ناگزیر شده‌اند شب را در فرودگاه سپری کنند و به دلیل اختلال در رفت‌وآمد شهری، مدیریت فرودگاه نتوانسته است کارکنان و خدمات کافی برای کمک به مسافران را فراهم کند.

مقامات عمان هم روز سه‌شنبه اعلام کردند سیل در این کشور دست‌کم ۱۸ کشته برجای گذشت.

گمانه‌زنی در شبکه‌های اجتماعی در مورد دلایل بارش باران سیل‌آسا در روزهای اخیر بالا گرفته و برخی از کاربران فرضیه باروری ابرها را مطرح کرده‌اند. ولی کارشناسان معتقدند که به احتمال فراوان دلیل این بارندگی بی‌سابقه تغییرات اقلیمی است.

مارک هودن، مدیر مرکز پژوهش‌های اقلیمی در دانشگاه ملی استرالیا به خبرگزاری فرانسه گفت تحت تأثیر گرمایش زمین، هم آب دریاهای اطراف دبی و هم هوای منطقه در حد غیرعادی گرم‌تر شده است.

او افزود: «این عوامل باعث می‌شود که هم ضریب تبخیر و هم ظرفیت انباشت آب تبخیرشده در جو افزایش یابد و در نتیجه بارندگی شدید در حدی که در روزهای گذشته در دبی شاهد بودیم روی دهد.»

دانشمندان اقلیم‌شناسی می‌گویند افزایش دمای متوسط کره زمین تحت تأثیر اقدامات بشر به تشدید و افزایش وقوع پدیده‌های جوی شدید نظیر بارندگی‌های سیل‌آسا منجر شده است.

پرسپولیس به صدر جدول لیگ برتر رسید

هر نتیجه‌ای غیر از برد استقلال، پرسپولیس را در صدر نگه خواهد داشت
هر نتیجه‌ای غیر از برد استقلال، پرسپولیس را در صدر نگه خواهد داشت

پرسپولیس با برد ۳-۰ در آبادان، با یک بازی بیشتر از استقلال و برتری دو امتیازی نسبت به این تیم، به صدر جدول لیگ برتر صعود کرد.

این صدرنشینی که ممکن است موقت باشد، نخستین صعود سرخپوشان به رتبه نخست در سال ۱۴۰۳ است.

در هفته بیست و چهارم، پرسپولیس کار سختی مقابل تیم انتهای جدولی صنعت نفت نداشت و با سه گل دانیال اسماعیلی‌فر، عیسی آل کثیر و حسین کنعانی‌زادگان (پنالتی) پیروز شد.

هواداران صنعت نفت در اقدامی کم‌سابقه، از دقیقه ۷۲ و برای اعتراض به عملکرد ضعیف تیم‌شان در حال خروج از ورزشگاه بودند.

شاگردان اوسمار برزیلی پس از تساوی در شهرآورد، هر چهار بازی بعدی را با پیروزی پشت سر گذاشته‌اند. امیررضا رفیعی هم در سومین بازی‌اش، برای سومین‌بار دروازه‌اش را بسته نگه داشت.

استقلال روز جمعه میزبان شمس آذر قزوین است. بازی رفت دو تیم در قزوین به تساوی انجامید. این بار هر نتیجه‌ای غیر از برد آبی‌پوشان، پرسپولیس را در صدر نگه خواهد داشت.

گزارشگران بدون مرز: روسیه شش ماه است آلسو کورماشوا را در شرایط غیرانسانی نگه می‌دارد

آلسو کورماشوا، خبرنگار بخش تاتاری رادیو آزادی/رادیوی اروپای آزاد
آلسو کورماشوا، خبرنگار بخش تاتاری رادیو آزادی/رادیوی اروپای آزاد

سازمان بین‌المللی گزارشگران بدون مرز از مقامات روسی به دلیل بازداشت و نگهداری آلسو کورماشوا، خبرنگار رادیو آزادی/رادیوی اروپای آزاد در «شرایط غیرانسانی» به مدت نیم سال انتقاد کرد. کورماشوا از ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ در بازداشت به سر می‌برد.

گزارشگران بدون مرز در بیانیه‌ای تازه نسبت به سلامت وی ابراز نگرانی کرد و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط او از زندان در روسیه شد.

در اول آوریل سال جاری، کورماشوا به‌طور خلاصه به خبرنگاران در دادگاه شهر کازان گفت که اتاق او «فقط پنج متر مربع است. آب گرم ندارد… به جای توالت، کف اتاق سوراخ شده است. دیوارها فرسوده هستند و احتمالاً نیم قرن است که تعمیر نشده‌اند.»

گزارشگران بدون مرز این را «شرایط غیر انسانی» و «تحقیرآمیز» خوانده است.

آلسو کورماشوا از زمان دستگیری نتوانسته با همسرش، مادر پیر و بیمارش و فرزندان ۱۲ و ۱۵ ساله‌اش تماس یا مکالمه‌ای داشته باشد. دولت روسیه نیز درخواست‌های مکرر او برای رفتن به کنسولگری آمریکا را رد کرده است. او همچنین دارای تابعیت آمریکایی است.

گزارشگران بدون مرز در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ممانعت از دسترسی به کمک کنسولی ایالات متحده نقض فاحش کنوانسیون وین در مورد روابط کنسولی (VCCR) است.

مقامات این سازمان بین‌المللی همچنین از دولت آمریکا خواسته‌اند تا تلاش‌های خود را برای آزادی آلسو کورماشوا افزایش دهد.

RWB бори дигар озодии Алсу Қурмашеваро талаб кард
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
نامه‌ای از زندان

پنجشنبه شش ماه کامل می‌گذرد که آلسو کورماشوا خبرنگار بخش تاتاری رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد در روسیه زندانی است. او طی نامه به یک روزنامه به زبان تاتاری که دوستانش اشتراک آن را به وی هدیه داده‌اند نوشت طی ۲۵ سال گذشته به دلیل نقشش در ترویج زبان و فرهنگ تاتاری از او با افتخار در تاتارستان پذیرایی می‌شد اما به نوشتهٔ وی یک‌شبه همین تلاش‌هایش باعث شد او مجرم اعلام و با اتهاماتی مواجه شود که غیرقابل درک است. او از خدا خواست به حل مشکلاتش کمک کند تا او بتواند زنده و سالم از زندان آزاد شود.

آلسو کورماشوا در آخرین جلسهٔ دادگاه خود گله‌مند شد در زندان دچار مشکلات جسمی شده اما از حداقل کمک‌های پزشکی برخوردار است.

در عین حال قاضی مجدداً دورهٔ بازداشت وی را این بار تا ۵ ژوئن/۱۶ خردادماه تمدید و درخواست وکیل مدافع برای تبدیل بازداشت به حبس خانگی را رد کرد.

آلسو کورماشوا که دارای تابعیت روسیه و آمریکاست و با همسر و فرزندان خود مقیم پراگ در جمهوری چک است. اما در بهار سال گذشته او برای عیادت از مادر بیمارش به زادگاهش کازان، پایتخت تاتارستان رفت و زمانی که می‌خواست به پراگ بازگردد مأموران امنیتی روسیه مانع خروج وی شدند و گذرنامه‌های روسی و آمریکایی‌اش را ضبط کردند. او متهم شده که تابعیت دوگانهٔ خود را ثبت نکرده و سرانجام به پرداخت جریمه محکوم شد. یک هفته پس از ابلاغ این حکم او به اتهام عدم ثبت خود به عنوان مأمور بیگانه بازداشت شد؛ متعاقباً اتهام دیگری نیز علیه وی مطرح شد – نشر اکاذیب دربارهٔ ارتش روسیه، جرم کیفری که پس از آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین ابزار کلیدی حکومت روسیه برای مجازات مخالفانش شده.

همسر آلسو، پاول بوتورین مدیر «کارنت تایم»، تلویزیون روس‌زبان مشترک رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد و صدای آمریکا در مصاحبه‌ای جدید ابراز اطمینان کرد آلسو کورماشوا تنها به آن دلیل زندانی است که خبرنگار و تبعهٔ آمریکاست. او تأکید کرد کرملین همسر وی را گروگان گرفته، همچون اوان گرشکویچ خبرنگار وال‌استریت جورنال که از بهار سال گذشته به اتهام جاسوسی در روسیه زندانی‌ست.

چندی پیش ۲۳ کشور آلسو کورماشوا را برای دریافت جایزهٔ جهانی آزادی مطبوعات یونسکو در سال جاری نامزد کردند؛ این جایزه برای قدردانی از افراد یا گروه‌هایی اهدا می‌شود که به رغم سرکوب در توسعهٔ آزادی رسانه‌ها در سراسر جهان نقش برجسته‌ای دارند.

همچنین بسیاری از مقامات رسمی و سازمان‌های بین‌المللی، کرملین را فراخوانده‌اند آلسو کورماشوا را آزاد کند.

همسر وی معتقد است کرملین این خبرنگار را که دارای تابعیت دوگانهٔ روسیه و آمریکاست گروگان گرفته است. سخنگوی کرملین اتهام گروگانگیری شهروندان آمریکایی در روسیه را رد کرده است.

پاسخ دادستانی در مورد خطر جانی برای سعید مدنی در زندان: مشکلی وجود ندارد

مسئولان زندان دماوند به سعید مدنی گفته‌اند که حضور او در میان زندانیان عادی را «خطرناک می‌دانند»
مسئولان زندان دماوند به سعید مدنی گفته‌اند که حضور او در میان زندانیان عادی را «خطرناک می‌دانند»

خانوادهٔ سعید مدنی، پژوهشگر اجتماعی و زندانی سیاسی، می‌گویند برخی از معاونان دادستان تهران به آن‌ها گفته‌اند که «مسئولیت جابجایی» آقای مدنی به زندان دماوند را می‌پذیرند و «از دید آنها مشکلی در تأمین امنیت وجود ندارد».

خانوادهٔ آقای مدنی روز چهارشنبه، ۳۰ فروردین‌ماه، در نامه‌ای سرگشاده با ابراز نگرانی در مورد وضعیت او در زندان دماوند گفتند که معاونان دادستان تهران، گفته‌اند: «در حکم، محل گذراندن زندان قید نمی‌شود و بنا به تصمیم و صلاحدید ما، ادامه حکم باید در زندان دماوند گذرانده شود.»

معاونان دادستان تهران همچنین با بیان اینکه دلیل انتقال سعید مدنی، «سلوک او در زندان اوین بوده»، در پاسخ به دور بودن دماوند از محل زندگی خانوادهٔ این زندانی سیاسی گفته‌اند:‌ «خیلی از مردم برای تفریح به دماوند می‌روند و دور نیست.»

در این نامه همچنین آمده است که تصمیم انتقال سعید مدنی به زندان دماوند در یک شورای مشورتی با حضور غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه گرفته شده است.

کانال خبری امتداد روز سه‌شنبه، ۱۴ فروردین، اعلام کرد آقای مدنی که در حال گذراندن دوران محکومیت هشت سالۀ خود در زندان اوین بود، «با فشار نهاد امنیتی و حکم دادستان کل» به زندان دماوند منتقل شد.

وکیل سعید مدنی اواخر فروردین‌ماه امسال اعلام کرد که نگهداری زندانی‌های سیاسی در زندان‌های عمومی «با حضور مجرم‌های خطرناک کار بسیار خطرناکی است که جان آنها را به خطر می‌اندازد».

این وکیل دادگستری در ادامه گفت که وضعیت در زندان دماوند به گونه‌ای است که مسئولان زندان خود به سعید مدنی گفته‌اند که حضور او در میان زندانیان عادی را «خطرناک می‌دانند» و به همین دلیل او «در یک اتاق بدون هیچ وسیله‌ای قرنطینه شده است».

سعید مدنی، جامعه‌شناس و پژوهشگر اجتماعی، اردیبهشت سال ۱۴۰۱ بازداشت شد و دادگاه انقلاب تهران آبان ماه همان سال او را به اتهام تشکیل و اداره گروه‌های معاند نظام، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام محاکمه کرد.

آقای مدنی توسط همین دادگاه به ۹ سال زندان محکوم شد و شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر تهران حکم اولیه علیه او را عینا تایید کرد که ۸ سال آن قابل اجراست.

مایکروسافت: عملیات روسیه برای تأثیرگذاری بر انتخابات آمریکا شروع شده است

شرکت مایکروسافت خبر می‌دهد کارزار آنلاین روسیه با هدف تاثیرگذاری روی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا طی ۴۵ روز گذشته آغاز شده ولی سرعت آن در مقایسه با انتخابات‌های قبلی کندتر است.

پژوهشگران این شرکت در گزارش روز چهارشنبه ۲۹ فروردین خود گفتند حساب‌های کاربری وابسته به روسیه مضامین اختلاف‌برانگیز نظیر حمایت واشینگتن از اوکراین در جنگ علیه روسیه را در میان مخاطبان آمریکایی ترویج می‌کنند.

سفارت روسیه در واشنگتن حاضر نشد به پرسش‌های خبرگزاری رویترز در این مورد پاسخ دهد ولی کاخ کرملین ماه گذشته گفت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که در ماه نوامبر برگزار می‌شود دخالت نمی‌کند. دولت روسیه درعین حال اتهام تبلیغات با هدف تأثیرگذاری روی نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ را تکذیب کرد.

پژوهشگران شرکت مایکروسافت افزودند که هرچند کارزار تبلیغاتی عوامل وابسته به روسیه تاکنون به‌شدت انتخابات قبلی نبوده ولی ممکن است در ماه‌های آینده تشدید شود.

آنها در بخشی از گزارش خود می‌گویند: «تبلیغات در مورد اوکراین در رسانه‌های سنتی و شبکه‌های اجتماعی طی دو ماه گذشته از طریق بیش از ۷۰ عامل وابسته به روسیه از طریق کارزارهای مستقیم و غیرمستقیم تشدید شده است.»

آنها افزودند که فعال‌ترین مورد از این کارزارها با «نهادهای ریاست جمهوری روسیه» مرتبط است.

یکی دیگر از عوامل فعال، اطلاعات غلط و گمراه‌کننده را به زبان‌های مختلف و معمولاً به نقل از منابعی که «افشاگر یا روزنامه‌نگار» معرفی می‌شوند در شکل مضامین تصویری در کانال‌های ویدئویی پخش می‌کند و همین مضامین در رسانه‌های محلی آمریکا یا شبکه‌های اجتماعی بازنشر می‌شوند.

مایکروسافت در گزارش خود افزود: «در نهایت پس از گردش این مضامین به مدت چند روز یا چند هفته در پلتفرم‌های گوناگون مخاطبان آمریکایی بی‌اطلاع از منبع آن، همین اطلاعات غلط را بازنشر می‌کنند.»

این شرکت افزود که در دو ماه اخیر «افزایش فعالیت» یک گروه هکری وابسته به روسیه به نام «استار بلیزارد» یا «کلد ریور» را تشخیص داده که هدف حملات سایبری آن معمولاً پژوهشکده‌ها در آمریکا است.

پژوهشگران مایکروسافت در ادامه گزارش خود گفتند: «تمرکز فعلی این گروه هکری بر شخصیت‌ها و محافل سیاسی آمریکا ممکن است اولین مرحله از کارزار حملات سایبری مرتبط با روسیه با هدف پیشبرد روایت خود در انتخابات آمریکا باشد.»

هر چند ناظران سیاسی در آمریکا کاربرد زیان‌بار فناوری هوش مصنوعی برای تأثیرگذاری بر انتخابات در این کشور را خطر اصلی توصیف کرده‌اند ولی مایکروسافت در گزارش خود گفت که پژوهش این شرکت نشان می‌دهد که کاربرد روش‌های ساده دیجیتال از سوی عوامل خارجی در مقایسه با جعل عمقی (دیپ فیک) متداول‌تر و دستکاری فایل‌های صوتی از مضامین تصویری و ویدئویی تاثیرگذارتر است.

این گزارش افزود: «مضامین تولیدشده با فناوری هوش مصنوعی مولد، توسط عوامل وابسته به قدرت‌های خارجی نتوانسته است در شبکه‌های اجتماعی مخاطبان زیادی جلب کند و در موارد بسیار اندکی فریب مخاطبان به این روش شناسایی شده است.»

به باور پژوهشگران مایکروسافت روش‌های ساده دستکاری مضامین و نه ابزارهای پیچیده هوش مصنوعی بیشترین تأثیرگذاری را خواهد داشت.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG