آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، یک روز پس از انتخابات پارلمانی اتحادیه اروپا، در مصاحبه اختصاصی با کریستین امانپور، مجری شبکه سیانان، گفت که «نیروهای تاریکی» در حال سایه گستردن بر جامعه در آلمان و برخی دیگر مناطق جهان هستند و باید با این نیروها مقابله کرد.
در انتخابات تازه پارلمان اتحادیه اروپا در کنار رشد سبزها و لیبرالها، احزاب دست راستی و ضد مهاجرت خارجیها نیز از حمایت بیشتر رأیدهندگان برخوردار شدهاند.
خانم مرکل که بیش از ۱۳ سال است صدراعظمی آلمان را بر عهده دارد، در مصاحبه با سیانان در مورد افزایش احساسات ضد مهاجرتی در اروپا و افزایش ضدیت با یهودیان در آلمان گفت: «باید با شبح گذشته مقابله کنیم و به نوجوانان خود بگوییم که اتفاقات گذشته چه بر سر ما و دیگران آورد.»
بسیاری، افزایش حمایت از گروههای دست راستی در آلمان را به طرح آنگلا مرکل برای اجازه ورود به یک میلیون پناهنده دیگر، بهویژه از سوریه، به آلمان نسبت میدهند، اما آنگلا مرکل در مصاحبه با سیانان بار دیگر از این تصمیم خود دفاع کرد.
روسای جمهوری اوکراین و روسیه روز دوشنبه ۱۸ آذر برای نخستین بار در اجلاس پاریس برای پیشبرد و برقراری صلح در شرق اوکراین با یکدیگر دیدار کردند.
وولودیمیر زِلِنسکی و ولادیمیر پوتین، در همراهی با رهبران فرانسه و آلمان تلاشی تازه برای پایان دادن به منازعهای را آغاز کردهاند که از پنج سال پیش تاکنون بیش از ۱۳ هزار کشته بر جای گذاشته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای حاضر در این اجلاس، چشمانداز صلح بین دو کشور را نویدبخش ارزیابی نکرده است. رئیسجمهوری اوکراین به گفته آنان به لحاظ سیاسی در کشورش معذوریتهایی دارد، و ولادیمیر پوتین در مقابل فشار خارجی تمایلی به ابراز نرمش ندارد.
بنابر توصیف رسانهها، رهبران اوکراین و روسیه بدون آنکه به یکدیگر نگاه کنند و بدون انکه در مقابل عکاسان و خبرنگاران با یکدیگر دست دهند، وارد سالن اجلاس در کاخ الیزه شدند.
تورج شعبانخانی موسیقیدان پیشکسوت، روز دوشنبه ۱۸ آذر در سن ۶۹ سالگی درگذشت.
ترانه «بهار، بهار» یکی از آثار مشهور این هنرمند بود. تورج شعبانخانی آهنگ ترانههای معروفی مانند «نازی، ناز کن» ابی و «همسفر» ستار، «آدمک» و «پروانه من» را برای فریدون فروغی ساخته بود.
او پس از انقلاب بهمن ۵۷ نیز با هنرمندان بسیاری از جمله رضا آریایی، ناصر عبداللهی و محمدرضا عیوضی همکاری کرده بود.
این هنرمند آبانماه برای نشست «آسیبشناسی ۱۰۰ سال ترانه در ایران» به همدان سفر کرده بود و به دلیل بیماری در این شهر بستری شده بود.
ترکیه روز دوشنبه ۱۸ آذر اعلام کرد به آلبانی و کوزوو در زمینه تحریم مراسم اعطای جایزه نوبل ادبیات ۲۰۱۹ به پیتر هاندکه میپیوندد.
آقای هاندکه به خاطر حمایت از اسلوبودان میلوسوویچ، آخرین دیکتاتور صربستان، هدف انتقادهای شدیدی قرار گرفته است. این برنده جایزه نوبل ادبیات همچنین در مراسم تشییع جنازه میلوسوویچ که سال ۲۰۰۶ در زندان جرایم جنگی سازمان ملل در لاهه درگذشت حضور یافته بود.
آقای میلوسوویچ به ارتکاب جرایم جنگی در پیوند با جنایت و پاکسازی قومی توسط نیروهای صرب در بوسنی، کروواسی و کوزوو در جنگهای داخلی دهه ۱۹۹۰ بالکان متهم شده بود.
هاکی اِمره یونت، سفیر ترکیه در سوئد، به تلویزیون حریت گفته که در مراسم اعطای جایزه نوبل به هاندکه در روز سهشنبه شرکت نخواهد کرد.
وی اظهار داشت: «توجیه جنایات جنگی در جریان تقسیم یوگسلاوی نباید مورد تشویق قرار گیرد. این وضعیت تنها باعث تقویت موضع نفیکنندگان میشود که باید قویا محکوم شود».
هاندکه پیش از آغاز مراسم، جایزه ۹۳۵ هزار دلاری نوبل ادبیات امسال را رسما دریافت خواهد کرد. تمام سفیران خارجی در سوئد به این مراسم دعوت شدهاند.
این برنده اتریشی نوبل ادبیات روز جمعه در یک نشست خبری حاضر نشد به پرسشها درباره حمایتش از میلوسوویچ پاسخ بدهد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۱۸ آذر سخنان وزیر خارجه اسرائیل درباره بمباران ایران را ناشی از به گفته او، «ضعف و ناتوانی» این کشور دانست.
عباس موسوی به خبرنگاران گفت که جمهوری اسلامی «در برابر هرگونه تجاوز و یا اقدام احمقانه، پاسخی کوبنده و پشیمان کننده خواهد داد».
اسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، روز ۱۶ آذر گفته بود که «بمباران ایران» از سوی کشورش یک گزینه محتمل است.
پیش از آن نیز یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل، از احتمال بروز جنگ «در ابعاد گسترده» میان ایران و رقیبان آن، از جمله با اسرائیل در شش ماه آینده سخن گفته بود.
اسرائیل مدتها بود که عبارت «گزینه نظامی» را برای رویارویی با برنامه اتمی ایران مطرح نکرده بود و انتظار میکشید که تحریمهای «فلج کننده» به توصیف دولت این کشور، ایران را از پیشبرد برنامه هستهای باز دارد.
علی ربیعی، سخنگوی دولت، روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود در جمع خبرنگاران در مورد اینترنت گفت: «تلاش داریم شبکه ملی مستقل از دنیا که بتواند در شرایط خاص و تحریمی به فعالیت خود ادامه دهد راهاندازی کنیم.»
او توضیحی در مورد «شرایط خاص» نداد اما مقامهای جمهوری اسلامی در جریان سرکوب اعتراضات سراسری اخیر در ایران اینترنت را برای ۱۰ روز قطع کردند.
علی ربیعی در ادامه گفت که «در کشور یک شبکه ملی بیشتر نداریم که اینترنت نیز از طریق آن به مردم ارائه میشود» اما افزود: «دولت به هیچ وجه نه در حال حاضر و نه در آینده برنامهای برای قطع کردن دسترسی به اینترنت ندارد.»
جمهوری اسلامی سالهاست طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران داخلی از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده و بخشهایی از این طرح با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» رونمایی شده است.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران روز ۱۷ آذر گفت شبکه ملی اطلاعات به قدری تقویت خواهد شد که «مردم برای رفع نیازمندیهای خود نیازی به خارج نداشته باشند»..
وی خبر داد که اخیراً رهبر جمهوری اسلامی دستوری در این زمینه صادر کرده و این دستور در شورای عالی فضای مجازی پیگیری خواهد شد.
کانون نویسندگان ایران در بیانیهای به مناسبت روز مبارزه با سانسور با اشاره به اعتراضات اخیر و قطع اینترنت تأکید کرد که حکومت با اجرای «اینترنت ملی» تلاش دارد تا «رسانه حاکم تنها صدایی شود که حق سخن و حکم راندن بر مردم را دارد».
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز دوشنبه در جمع دانشجویان دانشگاه فرهنگیان به مناسبت روز دانشجو گفت: «کشور دانشجویی میخواهد که با صراحت و شهامت حرف بزند و مسئولان را نقد کند.»
به گزارش خبرگزاری مهر، او همچنین گفت که «دانشگاهها در رژیم گذشته، اینچنین بودند که دانشجو نمیتوانست در برابر مقامات بایستد و آنچه را در دل دارد بگوید» و اضافه کرد که «این بیان آزاد و اظهارنظر در دانشگاهها از آثار انقلاب اسلامی است.»
او تأکید کرد که «معتقدم در نقادی، دانشجو باید بیمحابا، اما با محتوا نقد کند.»
«روز دانشجو»ی سال ۹۸ در حالی از راه رسیده است که مدت کمی از دور تازه اعتراضات مردمی در ایران میگذرد.
سخنان حسن روحانی در مورد لزوم «انتقاد بیمحابا» توسط دانشجویان از دولت در حالی بیان میشود که همزمان با اعتراضات سراسری، در دو هفته گذشته، خبرها و گزارشهایی هم از بازداشت «پیشگیرانه» دانشجویان در چند دانشگاه منتشر شد که به گفته عدهای از تحلیلگران نشان از آماده شدن نیروهای امنیتی برای «روز دانشجو» داشت.
روز اول آذر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، گفت آمار دقیقی از تعداد دانشجویان بازداشتشده این دانشگاه ندارد و این آمار فقط «در اختیار حراست است».
در همین پیوند، شورای صنفی دانشجویان کشور نیز اعلام کرد و نوشت که مأموران لباسشخصی برای ورود به دانشگاه از آمبولانس استفاده کردهاند.
کمیته اجرایی آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا)، تیمهای ملی روسیه را به دلیل «دوپینگ سازمانیافته» برای ۴ سال از کلیه رقابتهای ورزشی محروم کرد.
بر اساس تصمیم این کمیته، ورزشکاران روس که ثابت کنند درگیر دوپینگ نبودهاند، میتوانند با پرچم بیطرف در رقابتهای مهم ورزشی حاضر شوند.
روسیه سه هفته فرصت دارد که به این حکم اعتراض کند. در صورت نهایی شدن این حکم، در رقابتهای مهمی چون المپیک تابستانی و زمستانی ۲۰۲۰ که در توکیو و پکن برگزار میشود و جام جهانی فوتبال که سال ۲۰۲۲ قطر میزبان آن است، ورزشکاران روسیه حضور نخواهد داشت.
در ادامه افزایش قیمت طلا و ارزهای خارجی در بازار ایران، روز دوشنبه برابری دلار آمریکا و ریال ایران به ۱۳۸۰۰ تومان رسید. این بالاترین قیمت دلار آمریکا در ۶ ماه اخیر محسوب میشود.
گزارش سایتهای اعلام نرخ ارز و طلا نشان میدهد که قیمت یورو، ارز واحد ۱۹ کشور اروپایی هم به ۱۵۲۷۵ تومان رسیدهاست. قیمت سکه طلا هم ۴ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان گزارش شده است.
روند افزایش قیمت ارزهای خارجی و طلا در ایران از دو هفته پیش و با افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی آن آغاز شد و در روزهای اخیر با ارائه بودجه سال آینده شدت گرفته است.
اصابت چهار راکت کاتیوشا به پایگاه نظامی میزبان نیروهایی آمریکایی در حوالی فرودگاه بینالمللی بغداد منجر به زخمیشدن ۶ نظامی عراقی شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یک مقام نظامی گفته است نیروهای امنیتی عراق پس از این رویداد موفق شدهاند سکوی پرتاب این راکتها را در اطراف فرودگاه پیدا کنند.
هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
نیروهای امنیتی عراقی که در جریان پرتاب این راکتها زخمی شدهاند، عضو واحد ضد تروریسم هستند که توسط نیروهای آمریکایی آموزش دیدهاند که در همین پایگاه مستقر هستند.
گزارشی از زخمیشدن نیروهای آمریکایی در جریان این حمله راکتی منتشر نشده است.
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رئيسه مجلس از اعلام وصول طرح ایجاد استان تهران جنوبی خبر داده است.
خبرگزاری فارس گزارش داده که بر مبنای ماده واحده این طرح استان تهران جنوبی متشکل از شهرستانهای رباط کریم، بهارستان، ساوه، زندیه، تفرش و اسلامشهر به مرکزیت شهر پرند تأسیس میشود.
علاوه بر طرح ایجاد استان تهران جنوبی، برخی نمایندگان هم برای تشکیل استانهای تهران شرقی و تهران غربی هم رایزنی کردهاند.
روز ۱۳ آبان امسال، برخی نمایندگان مجلس طرح ایجاد استان مازندران غربی با مرکزیت شهرستان «نمکآبرود» را ارائه کرده بودند.
ارائه این طرحها در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی انجام میشود.
خبرگزاری تسنیم گزارش داده است که در لایحه بودجه ۹۹ که روز یکشنبه ۱۸ آذر توسط رئيسجمهور ایران به مجلس ارائه شد، «بودجه سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی از ۱۵ هزار میلیارد تومان مصوب سال ۱۳۹۸ به ۱۸ هزار و ۳۱۵ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است».
علاوه بر این، بودجه ارتش نیز «از ۱۰ هزار و ۲۴ میلیارد در سال ۹۸ به ۱۱ هزار و ۹۷۸ میلیارد تومان در سال ۹۹ افزایش پیدا کرده است». بودجه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز از ۱۱ هزار و ۵۲۱ میلیارد تومان در سال ۹۸ به ۱۷ هزار و ۴۴۴ میلیارد تومان افزایش یافته است.
در حوزه دفاعی و امنیتی سازمان بودجه بسیج کاهش یافته است. بر اساس این گزارش، بودجه سازمان بسیج از هزار و ۷۴۶ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۸ به ۹۲۳ میلیارد در سال ۱۳۹۹ کاهش یافته است».
برآورد بودجه این نهادها البته طبق لایحه بودجه سالانه که دولت به مجلس میدهد، ممکن نیست. به عنوان نمونه در سپاه، نهادهای اقتصادی قدرتمندی مانند قرارگاه خاتمالانبیا که بزرگترین پیمانکار کشور است و بنیاد تعاون سپاه که یکی از بزرگترین نهادهای حوزه خدمات را دارد، فعالیت دارند که هیچ گزارشی از میزان درآمد و هزینهکرد بودجه سالانه آنها موجود نیست.
سروش فرهادیان، روزنامهنگار توسط شعبه ۱۵دادگاه انقلاب استان تهران به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال زندان و دو سال محرومیت از کار رسانهای محکوم شد.
سعید میرمحمدی، وکیل مدافع آقای فرهادیان، با اعلام این خبر به وبسایت اصلاحاتنیوز گفت این سومین حکم محکومیت صادر شده برای موکلش توسط دادگاه انقلاب در سه سال گذشته به همین اتهام است.
بنا به گفته آقای میرمحمدی، وزارت اطلاعات، شاکی خصوصی پرونده اخیر این روزنامهنگار بوده است.
سروش فرهادیان سابقه فعالیت در روزنامهها و مجلههایی مانند یاس نو، اقبال، شرق، اعتماد، صبح آزادی و ایران فردا را دارد.
محسن هاشمی، رئيس شورای شهر تهران روز دوشنبه نسبت به بروز اعتراضات «خشونتبار» در ایران هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، او که روز ۱۸ آذر در جلسه شورای شهر تهران سخن میگفت، اظهار داشت: «اگر ما نسبت به انتقادات و اعتراضات دانشجویان، نخبگان، روزنامه نگاران و روشنفکران جامعه سعه صدر نداشته باشیم، آنگاه با اعتراضات خشونتبار سایر قشرها ناراضی و معترض که صدایی را برای طرح مطالباتشان نمیشوند، مواجه خواهیم شد.»
محسن هاشمی مدعی شد که در اعتراضهای آبان ۹۸، «جریان خشونتطلب» میداندار بودند و علت بروز چنین وضعیتی را غیبت «جریان مترقی» دانست.
تاکنون چهرههای مختلف سیاسی از تعابیر مختلفی برای توصیف مردم معترض استفاده کردهاند.
رهبر جمهوری اسلامی آنها را «اشرار» نامیده است و حسن روحانی گفت آنها «اغتشاشگر» بودند. محمد خاتمی، چهره ارشد اصلاحطلب هم از عبارت «خشونتپرور» استفاده کرده است.
محسن هاشمی همچنین از عدم تمایل چهرههای سیاسی به ثبتنام برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس خبر داده و علت این امر را « به حاشیه رفتن و انزوا و یاس نخبگان و جریانات آرمانگرا و روشنفکر» دانسته است.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در مورد توقف پروژه نوسازی و تغییر ساختار واحدی در فردو توسط شرکت روساتم، گفته «تلقی ما این است که روسها به خاطر تمدید نشدن معافیتهای آمریکا کنار نمیکشند».
آقای کمالوندی گفته «غنیسازی اورانیوم و تولید ایزوتوپهای پایدار نمیتواند در یک بخش واحد انجام شود»؛ این بخشی از بیانیه شرکت روساتم است که در مورد دلیل توقف پروژه منتشر شده بود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران افزوده مذاکرات با طرفهای روس ادامه دارد؛ با این حال افزوده « به لحاظ فنی ما میتوانیم بدون روسها در رابطه با تولید ایزوتوپهای پایدار کار را ادامه دهیم. البته به لحاظ سیاسی اگر روسها کنار ما باشند حتما بهتر است».
پنجشنبه گذشته معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرده بود که کار متخصصان این کشور در سایت اتمی فردوی قم متوقف نشده، «بلکه تنها به حال تعلیق درآمده است».
با این حال اظهارات آقای کمالوندی مشخص نمیکند که شرکت روساتم یا طرف دیگری حتما به این پروژه بازمیگردد یا نه.
به گزارش ایسنا بهروز کمالوندی به خبرنگاران گفته «در آینده نزدیک درباره همکاری با روسها در این مورد یا انجام این پروژه بدون حضور روسها به افکار عمومی توضیح خواهیم داد».
او زمان مشخصی را در مورد توضیحاتی که قرار است ارائه شود بیان نکردهاست.
شهربانو امانی، عضو شورای شهر تهران، اعلام کرد که روزانه ۱۵ نفر به دلیل آلودگی هوا در پایتخت میمیرند.
خانم امانی روز یکشنبه ۱۷ آذر در نطق پیش از دستور جلسه شورای شهر تهران مشکل آلودگی هوا را مربوط به سوءمدیریت دانست و گفت: «این سوءمدیریت تنها به اشتباهات محدود نمیشود، عدهای پا را فراتر گذاشته و خواسته یا ناخواسته به حقوق شهروندان دستاندازی کردهاند».
او افزود: «متاسفانه نفس تهران به شماره افتاده است».
این عضو شورای شهر تهران همچنین میزان اقدامات صورتگرفته درباره کاهش آلودگی هوا در تهران را ناکافی دانست.
طی هفتههای گذشته با افزایش میزان آلودگی هوای تهران، هوای پایتخت در بسیاری از روزها برای همه گروهها «ناسالم» اعلام شد.