لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۲۲:۲۰

خبرهای کوتاه

فقر آبی تهران در وضعیت «فاجعه» قرار دارد

یکی از مدیران سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران می‌گوید فقر آبی در این استان به دلیل رشد جمعیت پیرامونی و برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی در «وضعیت فاجعه» قرار گرفته است.

‌شهرام عدالتی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران، روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با ایرنا «مسئله آب» را از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی تهران در ۱۰ سال آینده عنوان کرد و گفت: «ما به خاطر تأمین آب ساکنان استان تهران به سوی تمام استان‌های دیگر چنگ انداخته‌ایم.»

پیشتر، معاون وزیر نیرو نیز اعلام کرده بود که وضعیت منابع زیرزمینی آب در استان تهران وخیم است و چاره‌ای غیر از استفاده از بازچرخانی آب مصرفی در این استان وجود ندارد.

به‌گفته مسئولان آب و فاضلاب، بارش‌های امسال اگرچه در تغذیه سدها تأثیر داشته، منابع زیرزمینی را تغذیه نکرده و همچنان «صرفه‌جویی باید در اولویت باشد».

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

باکو: ادعای مقام نظامی ایران درباره حضور داعش و اسرائیل در جمهوری آذربایجان «مضحک» است

روابط ایران و جمهوری آذربایجان طی ماه‌های گذشته، بویژه پس از حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران، به شدت متشنج شده است

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان ادعای اخیر فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران درباره حضور «اسرائیل و نیروهای داعش» در خاک جمهوری آذربایجان را «افترا و مضحک» خواند.

این بیانیه که روز پنج‌شنبه ۱۰ فروردین در سایت وزارت دفاع جمهوری آذربایجان منتشر شد، می‌افزاید: «مایه ریشخند است، مقام نظامی ارشد کشوری که خود حامی تروریسم است و نامش در کشورهای مختلف با ترور گره خورده، چنین اتهاماتی علیه جمهوری آذربایجان مطرح می‌کند».

کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش اخیرا مدعی شده بود که در قفقاز چند موضوع بسیار حساس وجود دارد، از جمله «حضور عناصر رژیم صهیونیستی در داخل مرزهای جمهوری آذربایجان».

او افزوده بود: «مشکل دیگر، حضور تروریست‌های سوریه است که در جریان جنگ باکو و ارمنستان به منطقه دعوت شده‌اند. ایران هیچ مدرک معتبری دال بر خروج این عناصر از منطقه ندارد و مسئله دیگر تغییر مرزهای ژئوپولتیک است».

ایران این ادعا را در آغاز جنگ قره‌باغ در پاییز ۱۳۹۹ نیز مطرح کرده بود؛ موضوعی که جمهوری آذربایجان به شدت آن را رد کرد و خواستار ارائه شواهد از طرف ایران شد.

جمهوری آذربایجان همچنین بارها اعلام کرده که هیچ پایگاه نظامی خارجی در خاک این کشور وجود ندارد.

بیانیه وزارت دفاع آذربایجان در ادامه گفته است برای سه دهه که بخشی از خاک کشور توسط ارمنستان اشغال شده بود و بیش از ۱۳۰ کیلومتر از مرزهای ایران و آذربایجان در کنترل ارمنستان بود، جمهوری اسلامی نه تنها به تغییر مرزها اعتراض نکرد، بلکه «روابط برادری» با ارمنستان را نیز تقویت کرد.

روابط ایران و جمهوری آذربایجان طی ماه‌های گذشته، بویژه پس از حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران، به شدت متشنج شده است.

یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در ایران «ناپدید شده است»

فرید صفرلی ابتدای اسفند پارسال به ایران سفر کرد و ارتباط او با خانواده‌اش از اواسط همان ماه قطع شده است

یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در آلمان که برای دیدن دوست‌دخترش به ایران سفر کرده بود، ناپدید شده است.

بخش آذربایجانی صدای آمریکا از قول مادر فرید صفرلی که برای گرفتن اطلاعات درباره فرزندش به ایران سفر کرده است، گزارش داده که مقامات ایران از دادن اطلاعات در زمینه ناپدید شدن فرزندش خودداری می‌کنند.

آقای صفرلی ابتدای اسفند پارسال به ایران سفر کرد و ارتباط او با خانواده‌اش از اواسط همان ماه قطع شده است.

دلارا علسگروا، مادرش، می‌گوید تلفن همراه پسرش از دسترس خارج شده و در مراجعه به نهادهای مربوطه در ایران به او گفته‌اند که اگر فرزندش تخلفی کرده بود، اطلاعاتی در مورد او در سامانه قضایی پیدا می‌شد: «با این‌حال، به من گفته شد که اطلاعات مربوط به جنایات در سیستم ظاهر نمی‌شود. پرسیدم چه جنایاتی؟ گفتند جاسوسی و جنایات دیگر».

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان پیشتر گفته بود که تحقیقات در مورد ناپدید شدن آقای صفرلی را آغاز کرده است.

خانم علسگروا می‌گوید برای پیدا کردن فرزندش یک وکیل در ایران استخدام کرده است.

به گفته او، دوست‌دختر پسرش شهروند ایران است و در شهر ینا در آلمان، در یک برنامه آموزش پزشکی شرکت کرده بود که همانجا با پسرش آشنا شد و با هم ملاقات می‌کردند، اما این دختر پس از پایان دوره آموزشی به ایران بازگشته و با پسرش تماس تلفنی داشته است.

خانم علسگروا گفته است ابتدا برای پیدا کردن سرنخ درباره پسرش به آلمان سفر کرد و پلیس آلمان توانست از لپ‌تاپ پسرش که در آپارتمانش بوده، شماره تلفن، عکس، نام، بخشی از نام خانوادگی، محل کار و اطلاعات دیگری از دوست‌دختر ایرانی فرید را پیدا کند.

پلیس آلمان همچنین با بررسی اطلاعات پروازها گفته است از زمانی که فرید وارد تهران شده، هیچ پروازی به خارج از پایتخت ایران نداشته است.

روابط جمهوری آذربایجان و ایران طی ماه‌های گذشته به شدت تنش‌آلود شده است.

با استفاده از گزارش صدای آمریکا، آپا، رادیو فردا/د.خ/ک.ر

آمار کشته‌شدگان جاده‌های ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسید

تصادفات جاده‌ای در ایران / عکس آرشیوی

فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که آمار کشته‌شدگان تصادف‌ خودروها در جاده‌های ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسیده است.

احمدرضا رادان روز پنجشنبه ۱۰ فروردین در این زمینه اعلام کرد که «آمار پزشکی قانونی بیش از این تعداد خواهد بود».

او گفت که تردد جاده‌ای در کشور در نوروز امسال نسبت به نوروز پارسال افزایش داشته و تاکنون به ۳۷۰ میلیون تردد استانی و بین استانی رسیده است.

رادان به طور ویژه به جاده‌های مناطق شمالی کشور اشاره کرد و افزود: «جاده‌های شمال کشور از جمله گیلان جزو جاده‌های پرتردد کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بوده است».

با توجه به اینکه تعطیلات نوروزی هنوز به پایان نرسیده است و بسیاری از مسافران هفته آینده به شهرهای خود بازخواهند گشت، این آمار افزایش خواهد یافت.

فرمانده نیروی انتظامی درباره دلیل آمار بالای کشته شدن مسافران توضیحی نداد، اما مقام‌های راهنمایی و رانندگی پیشتر رانندگان را مسئول اغلب تصادفات جاده‌ای معرفی کردند.

کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا، روز دوم فروردین مهم‌ترین دلایل این تصادفات را عواملی چون «خستگی و خواب‌آلودگی، بی‌توجهی به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز» عنوان کرد.

این در حالی است که بارها گزارش‌هایی درباره کیفیت پایین جاده‌های ایران و همچنین کیفیت پایین خودروهای ساخت داخل منتشر شده است.

آمار قربانیان در طول ۱۸ روز سفرهای نوروزی پارسال، ۷۴۶ کشته در تصادفات جاده‌ای بود و مسئولان افزودند که طی تعطیلات نوروزی ۴۷ نفر از شهروندان نیز غرق شدند.

ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ را دارد و تصادفات رانندگی در جاده‌های کشور به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود می‌رسد.

بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سال‌های قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگ‌ومیر را در جاده‌ها داشته است.

سقوط روزانه ارزش ریال؛ نرخ دلار به ۵۵ هزار تومان رسید

در ۱۰ روزی که از آغاز سال ۱۴۰۲ می‌گذرد، نرخ دلار بیش از ۱۱ درصد رشد نشان می‌دهد

نرخ دلار در بازار آزاد ایران روز پنج‌شنبه ۱۰ فروردین با افزایشی ۱۱۰۰ تومانی نسبت به روز گذشته به حدود ۵۴ هزار و ۹۵۰ تومان افزایش یافت.

نرخ دلار آمریکا در روز چهارشنبه نیز نسبت به روز قبل از آن تقریبا دو هزار تومان گران‌تر شده بود و روز سه‌شنبه نیز رشدی ۹۰۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت.

نرخ دلار از حدود ۲۶ هزار تومان در ابتدای پارسال به نزدیک ۶۰ هزار تومان در اسفند گذشته رسید، اما دوباره با روندی کاهشی به ۴۳ هزار تومان افت کرد.

با این حال کاهش نرخ دلار ادامه نیافت و از آن زمان دوباره نسبت به ریال ایران روند صعودی گرفت و هم‌اکنون به مرز ۵۵ هزار تومان رسیده است.

در ۱۰ روزی که از آغاز سال ۱۴۰۲ می‌گذرد، نرخ دلار بیش از ۱۱ درصد رشد نشان می‌دهد.

مقامات ایران هنوز اعلام نکرده‌اند که علت این نوسانات چشمگیر در بازار ارز کشور چیست.

در حالی که درآمدهای ارزی دولت افزایش یافته، اما مشخص نیست چرا ارزش ریال ایران مدام در حال سقوط است.
صادرات غیرنفتی ایران پارسال به ۵۲.۵ میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان طی سال‌های گذشته بوده است. همچنین بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفت ایران نیز با رشدی ۴۹ درصدی به ۵۸ میلیارد دلار رسیده است.

رشد نرخ دلار، هم درآمدهای ریالی دولت از محل تزریق ارز گران به بازار را افزایش می‌دهد و هم رشد تورم ناشی از سقوط ارزش ریال به معنی کسب درآمد غیرمستقیم دولت از جیب مردم است.

رئیس امارات متحده عربی فرزندش را به عنوان جانشین خود منصوب کرد

خالد بن محمد بن زاید ولیعهد جدید ابوظبی

محمد بن زاید کمتر از یک سال پس از این‌که به عنوان حاکم ابوظبی و رئیس امارات متحده عربی کار خود را آغاز کرد، پسر ارشدش را به‌عنوان ولیعهد ابوظبی منصوب کرد.

رسانه‌های دولتی امارات متحده عربی شامگاه چهارشنبه ۹ فروردین گزارش دادند که شیخ خالد بن محمد بن زاید به عنوان ولیعهد ابوظبی منصوب شده است.

همچنین بر اساس گزارش این رسانه‌ها، شیخ منصور بن زاید آل نهیان، برادر محمد بن زاید که مالک باشگاه فوتبال منچسترسیتی انگلیس است، به عنوان معاون رئیس امارات منصوب شده است.

او این مسئولیت را به طور مشترک با شیخ محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دوبی و نخست‌وزیر امارات انجام خواهد داد.

امارات متحده عربی دارای هفت امارات است که حاکم امارت ابوظبی، پایتخت این کشور، همزمان ریاست امارات متحده عربی را نیز برعهده دارد.

امارت ابوظبی در میان دیگر امارت‌ها، بیشترین ذخایر نفتی را داراست و امارت دوبی نیز یک قطب تجاری به شمار می‌رود.

به این ترتیب، با انتصاب خالد بن محمد بن زاید به ولیعهدی ابوظبی، راه برای رسیدن او به ریاست امارات متحده عربی هموار شده است.

شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان برادر بزرگتر محمد بن‌ زاید، اردیبهشت پارسال پس از یک دوره بیماری درگذشت و محمد بن زاید که در مقام ولیعهدی ابوظبی عملا قدرت را در دست داشت، رسما رئیس امارات شد.

او پیش از آن، همچنین جانشین فرماندهی نیروهای مسلح امارات متحده عربی بود.

محمد بن زاید دو برادر دیگر خود، شیخ طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات و همچنین هزاع بن زاید را به عنوان معاونان حاکم ابوظبی منصوب کرد.

با انتصاب‌های جدید، تحلیلگران معتقدند که قدرت امارات متحده عربی تمرکز بیشتری در امارت ابوظبی و خاندان آل نهیان خواهد داشت.

همچنین انتخاب جانشین از میان پسران به جای برادران، در راستای گرایشی است که اخیرا در میان پادشاهی‌های عربی منطقه خلیج فارس دیده می‌شود.

پیشتر ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، فرزندش محمد بن سلمان را به عنوان ولیعهد خود انتخاب کرده است.

سازمان امنیت روسیه خبرنگار وال استریت جورنال را بازداشت کرد

اِوِن گرش‌کوویچ

روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز پنج‌شنبه، دهم فروردین، خبر داد که یک خبرنگار این نشریه به دست سازمان امنیت روسیه در این کشور بازداشت شده است.

اف‌اس‌بی، سازمان امنیت روسیه، اعلام کرده است که اِوِن گرش‌کوویچ، خبرنگار جوان این روزنامه معتبر، در شهر یکاترینبورگ روسیه «به اتهام جاسوسی» بازداشت شده است.

آقای گرش‌کوویچ تابعیت آمریکا را دارد.

روزنامه وال استریت جورنال روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای نسبت به سلامت و امنیت خبرنگار خود ابراز «نگرانی عمیق» کرد.

در مقابل اف‌اس‌بی در بیانیه‌ای اون گرش‌کوویچ را که در دفتر مسکوی وال استریت جورنال کار می‌کند به جمع‌آوری «اطلاعات محرمانه حکومتی به دستور طرف آمریکایی» متهم کرده است.

در این بیانیه آمده است که آقای گرش‌کوویچ درباره «فعالیت‌های یک مرکز صنعتیِ نظامی روسیه» اطلاعات جمع کرده است.

شهر یکاترینبورگ که این خبرنگار آمریکایی در آن بازداشت شده چهارمین شهر بزرگ روسیه در شرق کوه‌های اُرال قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین مراکز صنعتی این کشور به حساب می‌آید.

روسیه در کنار چین و ایران یکی از بزرگ‌ترین زندان‌های روزنامه‌نگاران به شمار می‌رود.

طبق آماری که در وب‌سایت کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران آمده است، در حال حاضر ۱۹ روزنامه‌نگار در روسیه در حبس هستند و هفت روزنامه‌نگار گم شده‌اند.

هشدار گروسی درباره افزایش تحرکات نظامی اطراف نیروگاه زاپوریژیا

دیدار رافائل گروسی و ولودیمیر زلنسکی از یکی از نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در بازدید از نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در بخش اشغال شده اوکراین، نسبت به افزایش تحرکات نظامی در اطراف این تأسیسات هشدار داد و گفت وضعیت نیروگاه بهبود نیافته است.

آقای گروسی روز چهارشنبه، ۹ فروردین، در دومین حضور خود در این نیروگاه پس از اشغال این منطقه از سوی نظامیان روسیه، گفت برای ارائه طرح حفاظت امنیتی از این پایگاه هسته‌ای تلاش می‌کند که مورد پذیرش کی‌یف و مسکو باشد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، او افزود که «طرحی واقع‌بینانه» را برای کاهش بروز یک فاجعه، بر اساس مصالحه طرفین بر برخی اصول و تعهدات مشخص، از جمله عدم حمله به نیروگاه و تأکید بر اصول دفاعی، در دست تنظیم دارد.

روسیه از آغاز حضور نظامیانش در تأسیسات زاپوریژیا، گزارش‌های مقامات اوکراین در مورد گلوله‎‌باران‌ها در نزدیکی این نیروگاه را «اتهامات کذب» نامیده و مدعی است که اوکراین، به دلیل از دست دادن کنترل نیروگاه، «عامل» این حملات است تا اوضاع را در آستانه یک فاجعه نشان دهد.

سازمان ملل از یک سال پیش بر لزوم تعیین منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه تأکید کرده است.

آقای گروسی در مقام ریاست نهاد ناظر هسته‌ای وابسته به سازمان ملل، در زمینه تشدید نگرانی از وقوع فاجعه در زاپوریژیا، که بزرگ‌ترین پایگاه هسته‌ای اروپاست، همراه با یک هیئت ۱۸ نفره به این منطقه سفر کرد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، که رافائل گروسی را در بازدید از یک تأسیسات نیروگاهی دیگر اوکراین همراهی کرد، بر ادامه کوشش مدافعین اوکراینی برای بیرون راندن روسیه از نیروگاه زاپوریژیا و سایر مناطق اشغالی تأکید کرد.

همزمان، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا، روز چهارشنبه در نشست کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان واشینگتن گزارش داد که روسیه در نبردهای هفته‌های اخیر در منطقه باخموت، شهری راهبردی در میدان جنگی در دونتسک در شرق اوکراین، «پیشروی نکرده است».

به گزارش رادیو اروپای آزاد، ژنرال میلی گفت ارزیابی ارتش آمریکا این است که شمار تلفات روسیه در جبهه‌های نبرد در برابر اوکراین، «همچنان رو به افزایش است».

ییوگنی پریگوژین، رئیس شرکت مزدوران شبه‌نظامی «واگنر» که در میدان‌های جنگ روسیه در اوکراین پابه‌پای ارتش روسیه شراکت دارد، روز چهارشنبه در یک پیام صوتی تأیید کرد که تلفات وارده به نیروهایش «زیاد» است.

ستاد کل ارتش اوکراین روز دهم فروردین در گزارش آخرین تحولات جنگی اعلام کرد که ۲۸ حمله روسیه را در شبانه‌روز قبل از آن، در منطقه باخموت دفع کرده است.

نیروهای روسیه روز چهارشنبه ۶۰ حمله در پنج میدان جنگی، شامل ۲۵ بمباران هوایی و ده‌ها مورد حمله موشکی علیه زیرساخت‌های اوکراین انجام دادند.

اوکراین این هفته اعلام کرد که روسیه پس از مدتی توقف، دوباره از «پهپادهای تهاجمی ایرانی» برای حملات استفاده کرده که نیروهای اوکراین شماری از آن‌ها را «سرنگون کرده‌اند».

در این میان، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، روز چهارشنبه با تأیید تلاش آنکارا برای میانجی‌گری بین روسیه و اوکراین، گفت ولادیمیر پوتین ماه آینده «احتمالا"» به ترکیه سفر خواهد کرد. او هفتم اردیبهشت را تاریخ این سفر احتمالی ذکر کرد.

آقای اردوغان گفت ترکیه مقابل تقلای غرب برای کشاندن پای این کشور به جنگ علیه روسیه، ایستادگی کرده و تا او در قدرت باشد، آنکارا از درگیر شدن در این جنگ خودداری خواهد کرد و کوشش وی در راستای سازش میان کی‌یف و مسکو خواهد بود.

«زن، زندگی، آزادی» دو جایزه عکاسی خبری جهانی را ربود

احمد حلبی‌ساز، عکاس ایرانی

سازمان عکاسی خبری «وُرلد پرس فوتو» روز چهارشنبه، ۹ فروردین، نام دو عکاس ایرانی را هم در میان برندگان عکاسی خبری سال جاری میلادی اعلام کرد.

موضوع هر دو اثر متعلق به این دو عکاس ایرانی اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» است که با مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در اواخر شهریورماه آغاز شد و هم‌چنان ادامه دارد.

احمد حلبی‌ساز یکی از این عکاسان است که در بخش آسیا برای یک تک‌عکس از زنی جوان بدون حجاب اجباری بر پس‌زمینه‌ای از زنان چادری، دیپلم افتخار ورلد پرس فوتو را دریافت کرد.

یک کار ویدئویی حسین فاطمی، دیگر عکاس ایرانی،‌ نیز در بخش «فُرمت آزاد» از مسابقه ورلد پرس فوتو در سال ۲۰۲۳ جایزه کسب کرده است.

اثر متعلق به آقای فاطمی، ویدئویی حدودا هشت دقیقه‌ای و مستندگونه است از اعتراضاتی که با مرگ مهسا امینی آغاز شد. ویدئو با عنوان «زن، زندگی، آزادی» یک شب از فعالیت یک پرستار در میانه اعتراضات را به تصویر می‌کشد.

بخش اعظم این اثر را عکس‌های گروهی از عکاسان گمنام تشکیل می‌دهد که به‌ویژه در بحبوحه اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» آثاری چشمگیر و منحصر به‌فرد خلق کرده و روند اعتراضات اخیر در ایران را ثبت کردند.

گرچه تمام رسانه‌های خبری دنیا به‌ویژه از طریق شبکه‌های اجتماعی به این عکس‌ها دسترسی داشتند، کمتر نامی از این عکاسان در فضای مجازی می‌توان یافت.

حکومت جمهوری اسلامی همواره در مقابله با هر گونه اعتراض، ابتدا به محدود کردن شدید اینترنت متوسل می‌شود و سپس دست به ارعاب روزنامه‌نگاران و خبرنگاران و عکاسان می‌زند تا جلو انتشار آزاد اطلاعات و شرح وقایع داخل کشور را بگیرد.

انتقاد در پارلمان کانادا از مقام کانادایی که سخنرانی علی‌نژاد را ترک کرد

مسیح علی‌نژاد

یک مقام وزارت خارجه کانادا که سخنرانی مسیح علی‌نژاد در این کشور را به نشانه اعتراض ترک کرده بود، روز چهارشنبه در پارلمان کانادا مورد انتقاد شدید قرار گرفت.

خانم علی‌نژاد در هفته جاری در یک سخنرانی که سازمان تیرگان در شهر تورنتو ترتیب داده بود، به‌شدت از دولت جاستین ترودو به دلیل تعلل در قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی انتقاد کرد.

ساعاتی پس از این سخنرانی، ویدئویی منتشر شد که نشان می‌داد رابرت اولیفانت، نماینده لیبرال و از معاونان وزارت خارجه کانادا، در پی انتقاد مسیح علی‌نژاد این سخنرانی را ترک می‌کند.

به نوشته رسانه‌های کانادا، آقای اولیفانت این سخنرانی را به نشانه اعتراض ترک کرده و هنگام خروج زیر لب گفته است: «من نمی‌نشینم این‌جا این کثافت‌کاری را تحمل کنم.»

ملیسا لَنتسمن، نماینده حزب محافظه‌کار، روز چهارشنبه با اشاره به این اقدام خواستار توضیح و عذرخواهی نماینده حزب مقابل خود شد.

در ویدئویی که از این جلسه پارلمان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، راب اولیفانت در پاسخ به این انتقاد به کارنامه دولت جاستین ترودو در مقابله با نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی و تحریم حکومت ایران اشاره می‌کند.

نشست «همبستگی، پلی به سوی آزادی» با حضور چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی روز شنبه، پنجم فروردین، در شهر تورنتوی کانادا توسط سازمان تیرگان برگزار شد.

در این نشست، حامد اسماعیلیون، نازنین بنیادی، رضا پهلوی، مسیح علی‌نژاد و عبدالله مهتدی، چهره‌های شاخص اپوزیسیون، حضور داشتند و در پاسخ به پرسش‌های حاضران، بار دیگر بر ضرورت اتحاد برای سرنگونی جمهوری اسلامی و برپایی یک حکومت آزاد و دموکرات در ایران تأکید کردند.

لزوم قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تروریستی از خواسته‌های اصلی اپوزیسیون ایران در اروپا و همین طور خانواده‌های جان‌باختگان پرواز اوکراینی است که مسافرانش اغلب کانادایی بودند.

ده‌ها ایرانیِ کانادا خواستار استعفای فوری هیئت مدیره کنگره ایرانیان کانادا شدند

حامد اسماعیلیون یکی از امضاکنندگان این بیانیه است

ده‌ها شهروند ایرانیِ کانادا در بیانیه‌ای رسمی، اعضای هیئت مدیره کنگره ایرانیان کانادا را به «دفاع از مشروعیت‌بخشی به نظام جمهوری اسلامی» متهم کرده و خواستار استعفای فوری آنها شدند.

این بیانیه که به امضای عده‌ای قابل توجه از خانواده‌های جان‌باختگان پرواز پی‌اس ۷۵۲ از جمله حامد اسماعیلیون و فعالان و کارآفرینان مقیم کانادا رسیده، روز چهارشنبه، ۹ فروردین، منتشر شد.

اعضای هیئت مدیره «کنگره ایرانیان کانادا» به گفته ۶۰ امضاکننده این بیانیه، این سازمان را به ابزاری برای «برآورده کردن مقاصد سیاسی و اقتصادی خود» و همچنین «مشروعیت بخشیدن به نظام جمهوری اسلامی در داخل ایران» و «عادی‌سازی روابط با رژیم اسلامی» تبدیل کرده‌اند.

هیئت مدیره این سازمان همچنین متهم شده‌اند که در پی شلیک سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراینی که به مرگ ۱۷۶ نفر انجامید بر این جنایت «خاک پاشیدند» و «نامی از سپاه به عنوان عامل این جنایت نبردند».

امضاکنندگان بیانیه تأکید کرده‌اند: «اعضای هیئت مدیره‌ کنگره‌ ایرانیان کانادا نه تنها در برابر جنایات جمهوری اسلامی در انقلاب زن، زندگی و آزادی قاطعانه واکنشی نشان ندادند، بلکه بر عکس با اظهارات خود بر ادعاهای نادرست رژیم در مورد انگیزه‌ معترضان صحه گذاشتند.»

در وب‌سایت کنگره ایرانیان کانادا، این کنگره سازمانی «غیرانتفاعی و غیر حزبی و غیر مذهبی» معرفی شده که در سال ۲۰۰۷ با هدف حمایت از منافع ایرانیان کانادا تاسیس شده است.

با این حال به گفته امضاکنندگان این بیانیه اعتراضی از سال ۲۰۱۶ تاکنون این کنگره در دست «طیفی خاص» بوده است.

کنگره ایرانیان کانادا در گذشته به‌ویژه در شبکه‌های اجتماعی بارها مورد انتقاد و حمله ایرانی‌های کانادا قرار گرفته است.

در وب‌سایت و حساب توئیتری این سازمان، به بیانیه فعالان ایرانی کانادا پاسخی داده نشده است.

وحید امامی، سعید دهقان، کاوه شهروز، توکا نیستانی، و جواد سلیمانی از جمله دیگر امضاکنندگان این بیانیه هستند که در آستانه برگزاری انتخابات اعضای هیئت مدیره این سازمان در ماه آوریل منتشر شده است.

پلمب شش کافه‌ رستوران در نوشهر به‌دلیل «کشف حجاب» و «سرو مشروب الکلی»

عکس از آرشیو

فرمانده انتظامی نوشهر از پلمب شش کافه رستوران به دلیل عدم رعایت آنچه «موازین شرعی و اسلام، کشف حجاب و سرو مشروبات الکلی» در این شهرستان نامید، خبر داد.

این کافه رستوران‌ها در مناطق گردشگری سی‌سنگان، سیترا و سیاهرود این شهرستان فعالیت داشتند.

اکبر درویشی این خبر را در جلسه شورای اداری نوشهر مطرح کرده و گفته: «برخی‌ها فکر کردند با آمدن به نوشهر وارد لس‌آنجلس شدند و می‌توانند هر اقدام غیر قانونی و غیر اخلاقی انجام دهند.»

او با بیان اینکه «نباید فضایی برای جولان فساد باز کرد»، اضافه کرده: «همه کشور با یک قانون اداره می‌شود و اینکه برخی فکر می‌کنند تافته جدابافته هستند، در اشتباه هستند و این افراد کور خواندند.»

این مقام انتظامی توضیح بیشتری در این زمینه نداده و مشخص نکرده منظورش از جمله فوق چیست و مخاطب آن چه افرادی هستند.

درویشی در عین حال افزوده کسانی که در این ایام دستگیر شدند تا پایان فروردین در «چنگال نیروی انتظامی هستند.»

او هشدار داده «شهروندان و مسافران باید حرمت این ماه معنوی و روزه‌داران را حفظ کنند، در غیر این صورت نیروی انتظامی با مصادیق آن برخورد می‌کند.

همزمان با تعطیلات نوروزی سال ۱۴۰۲ که با ماه رمضان نیز مصادف شده، چندین واحد گردشگری در ایران به دلیل آنچه «بی‌حجابی و بدحجابی»، «رقص زنان» و «روزه‌خواری» عنوان شده، پلمب شدند.

روابط عمومی دادگستری مازندران نیز روز نهم فروردین، در اطلاعیه‌ای، از پلمب یک مرکز گردشگری در آمل به دلیل رقص بدون حجاب تعدادی از بازدیدکنندگان زن و انتشار ویدئوی آن در فضای مجازی خبر داد.

در این اطلاعیه آمده بود: «در پی انتشار فیلم رقص خانم‌های بدون حجاب در این واحد تفریحی که در ماه مبارک رمضان انجام و در فضای مجازی منتشر شده بود پس از مطالبه مردمی در برخورد با این موضوع این مرکز تفریحی با دستور دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان مازندران و‌ پیگیری دادستان شهرستان آمل پلمب شد.»

باوجود اقدامات نیروهای انتظامی در برخورد با بی‌اعتنایی به پوشش اجباری و ابراز شادی شهروندان در ایام نوروز، کماکان تصاویری از حضور زنان بدون حجاب در اماکن گردشگری و حتی رقص و آوازخوانی آنها منتشر می‌شود.

واکنش آمریکا به اظهارات وزیر خارجه ایران: برجام در دستور کار نیست

ودانت پاتل

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۹ فروردین در واکنش به اظهارات حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، درباره احیای توافق هسته‌ای، موسوم به برجام، بار دیگر تاکید کرد که این توافق در دستور کار دولت بایدن نیست.

ودانت پاتل در کنفرانس خبری روزانه این وزارتخانه و در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات حسین امیرعبداللهیان گفت: «برجام در دستور کار نیست. در حال حاضر نقض حقوق بشر و سرکوب‌های حکومت ایران و ارسال تسلیحات به روسیه برای استفاده در حملات بی‌رحمانه علیه زیرساخت‌های غیرنظامی اوکراین در صدر دستور کار ما در مورد حکومت ایران قرار دارد.»

او اضافه کرد: «البته ما همچنان نگران پیشرفت‌های هسته‌ای ایران هستیم و رئیس جمهوری بایدن کاملا متعهد است که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.»

ودانت پاتل تاکید کرد که دولت جو بایدن همچنان معتقد است که «دیپلماسی بهترین راه» برای جلوگیری از هسته‌ای شدن ایران است، و ایالات متحده هیچ گزینه‌ای را از روی میز حذف نکرده است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در گفت‌وگو با شبکه الجزیره از طرحی در مجلس شورای اسلامی برای تعیین سقف مذاکرات هسته‌ای خبر داد و گفت: «درهای مذاکره برای همیشه باز نخواهد ماند.»

مذاکرات هسته‌ای برای احیای توافق هسته‌ای برجام، با هدف بازگشت ایران و آمریکا به این توافق، از تابستان سال قبل متوقف شده است. آمریکا٬ ایران را به درخواست‌های فرابرجامی متهم کرده بود.

اما پس از آغاز اعتراضات سراسری در ایران و همکاری نظامی ایران و روسیه٬ مقام‌های ایالات متحده بارها عنوان کرده‌اند که مذاکرات احیای برجام دیگر در اولویت دولت بایدن قرار ندارد.

سوریه می‌گوید حملات هوایی اسرائیل به حومه دمشق دو مجروح بر جای گذاشت

تصویری آرشیوی از حملات منسوب به اسرائیل به حومه دمشق

خبرگزاری دولتی سوریه بامداد پنج‌شنبه به نقل از یک منبع نظامی گزارش داد که اسرائیل بار دیگر مناطقی را در حومه دمشق هدف حملات موشکی خود قرار داد.

این گزارش می‌گوید که حملات اسرائیل از منطقه اشغال‌شده بلندی‌های جولان صورت گرفته است و بر اثر آن دو سرباز سوری مجروح شده‌اند.

منبع نظامی یادشده همچنین در ادامه گفته که سامانه‌های دفاع هوایی سوریه شماری از موشک‌های اسرائیلی را رهگیری و منهدم کرده‌اند.

اسرائیل در طول جنگ داخلی سوریه به دفعات این کشور را هدف حملات خود قرار داده است و نیروهای ایرانی یا تحت حمایت ایران در سوریه از اهداف اصلی این حملات بوده و خسارات سنگینی مالی و جانی به آنها وارد آمده است.

هفته گذشته نیز فرودگاه بین‌المللی حلب هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفت که این حملات باعث وقفه‌ای دو روزه در فعالیت‌های فرودگاه شد.

با استفاده از گزارش‌های رویترز و آسوشیتدپرس؛ س.ن/ک.ر

لغو مراسم ترحیم برادر میرحسین موسوی در مسجد امیر تهران «به دلایل سیاسی»

تصویری از خاکسپاری میرعبدالله موسوی

نزدیکان میرحسین موسوی، آخرین نخست وزیر ایران که در حصر خانگی به‌سرمی‌برد، از به هم خوردن مراسم ترحیم برادر او به دلایل «سیاسی» و تعویق این مراسم خبر دادند.

میرعبدالله موسوی، برادر بزرگ‌تر میرحسین موسوی، روز دوشنبه درگذشت و متعاقب آن بسیاری از چهره‌های سیاسی از جمله محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، مصطفی تاج‌زاده، فعال سیاسی که در زندان به‌سرمی‌برد، محمد توسلی، دبیرکل نهضت آزادی ایران، و حسن خمینی به آقای موسوی تسلیت گفتند.

فخرالسادات محتشمی‌پور، فعال سیاسی و همسر آقای تاج‌زاده، روز چهارشنبه در شبکه اجتماعی ایستاگرام نوشت که هیات امنای مسجد امیر در تهران علی‌رغم بستن قرارداد با فرزند میرعبدالله موسوی، مراسم ترحیم را لغو کرده است.

به گفته خانم محتشمی‌پور، هیات امنای مسجد امیر اعلام کرده که «چون این ختم سیاسی است، امکان برگزاری‌اش در این مسجد وجود ندارد».

ساعاتی پس از انتشار این خبر، وبسایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، شامگاه چهارشنبه اعلام کرد که به دلیل لغو مراسم ختم از طرف هیئت امنای مسجد امیر، مراسم ترحیم میرعبدالله موسوی روز جمعه در کانون توحید برگزار می‌شود.

میرحسین موسوی و همسر او، زهرا رهنورد، و همچنین مهدی کروبی، دیگر رهبر جنبش سبز، بیش از دوازده سال است که در خانه خود محصور شده‌اند. تصاویر منتشر شده از مراسم خاکسپاری میرعبدالله موسوی نیز نشان از غیاب میرحسین موسوی در این مراسم دارد.

پاپ فرانسیس به دلیل عفونت ریوی در بیمارستانی در رم بستری شد

پاپ فرانسیس

واتیکان چهارشنبه نهم فروردین در بیانیه‌ای اعلام کرد که پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک جهان، به دلیل مشکلات تنفسی و برای درمان عفونت ریوی در بیمارستان بستری شده است.

در این بیانیه آمده است که پاپ فرانسیس پس از چند روز ناراحتی و مشکلات تنفسی به بیمارستان «جملی» رم منتقل شد.

طبق این گزارش، آزمایش‌های انجام شده نشان می‌دهند که او مبتلا به کرونا نیست، اما دچار عفونت ریوی شده است و به چند روز درمان نیاز دارد.

رویترز می‌گوید، مشخص نیست که آیا پاپ فرانسیس به دلیل این بیماری قادر خواهد بود که در برنامه‌های عمومی در هفته‌های آینده از جمله عید پاک در ۹ آوریل شرکت کند.

موضوع سلامتی رهبر کاتولیک های جهان از دو سال پیش و پس از عمل جراحی روده بزرگ بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

پاپ فرانسیس ده سال پیش جایگزین پاپ بندیک شانزدهم شد که به طور ناگهانی از مقام خود استعفا کرد. بندیکت شانزدهم نخستین مقام ارشد کلیسای کاتولیک در ۶۰۰ سال اخیر بود که از مقام خود کناره‌گیری کرد. او در آخرین روز سال ۲۰۲۲ در ۹۵ سالگی درگذشت.

بیشتر

XS
SM
MD
LG