لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ تهران ۰۵:۴۳

خبرهای کوتاه

رئیس سازمان پدافند غیرعامل: آمریکا رسما اعلان جنگ سایبری کرده است

غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل ایران، در سخنانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران گفت که آمریکا «رسما» اعلان جنگ سایبری کرده است.

وی اظهار داشت: «در لایه جنگ زیرساختی سایبری برای اولین بار آمریکایی‌ها رسما اعلام کردند که ما در پاسخ بهساقط کردن پهپاد، به حوزه‌های دریایی، انرژی گاز، برق و زیرساختی ایران حمله کردیم.»

اشاره این مقام ایرانی به گزارش‌هایی است که در رسانه‌های آمریکا از قول برخی منابع و مقامات آمریکایی نوشته شده. طبق این گزارش‌ها، ساعاتی پس از آن‌که ایران پهپاد ایالات متحده را سرنگون کرد، آمریکا حملات سایبری علیه رایانه‌های نظامی ایران را آغاز کرده‌است.

تهران می‌گوید این هواپیمای بدون سرنشین در آسمان ایران بوده، اما ایالات متحده می‌گوید در آسمان بین‌المللی مشغول پرواز بود.

روزنامه واشینگتن‌پست و خبرگزاری آسوشیتدپرس، به نقل از مقام‌های رسمی ایالات متحده که نامی از آن‌ها برده نشده، گزارش داده‌اند که حملات سایبری «با اجازه» رئیس‌جمهوری دونالد ترامپ آغاز شده‌است و به‌طور مشخص رایانه‌های سپاه پاسداران را هدف قرار داده‌اند.

به گفته واشینگتن‌پست، این حملات کار کامپیوترهای کنترل‌کننده راکت‌ها و موشک‌ها را مختل کرده‌است.

آقای جلالی می‌گوید آمریکایی‌ها با وجود اینکه خودشان «کوهی از ضعف‌های سایبری هستند و حمله سایبری ممکن است ساختارشان را به هم بریزد»، اما ما را هم به حمله سایبری تهدید کردند.

اول تیر ماه دو شرکت امنیت سایبری اعلام کردند هکرهای «احتمالا وابسته به حکومت ایران» در هفته‌های اخیر بر میزان حملات خود علیه نهادهای دولتی، اقتصادی و بخش نفت و گاز آمریکا افزوده‌اند.

جلالی می‌گوید ایران امروز در یک «موقعیت پساپیروزی» در مقابله با دشمن قرار دارد.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

هشدار روسیه به فنلاند درباره استقرار احتمالی نیروهای لهستانی در مرز این کشور

فنلاند روز چهارشنبه آخرین گذرگاه مرزی خود را روسیه برای دو هفته بست.
فنلاند روز چهارشنبه آخرین گذرگاه مرزی خود را روسیه برای دو هفته بست.

به دنبال گزارش‌ها درباره اعزام نیروهای لهستانی به نقاط مرزی فنلاند و روسیه، سخنگوی کاخ کرملین روز چهارشنبه هشتم آذرماه اعلام کرد مسکو چنین اقدامی را یک تهدید علیه خود تلقی می‌کند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در پاسخ به پرسشی در خصوص اظهارات یک مقام لهستانی درباره احتمال اعزام مستشاران این کشور به مرز فنلاند گفت: «چنین اقدامی برای تضمین امنیت مرزها کاملاً غیرضروری است زیرا هیچ تنش و تهدیدی در آن منطقه وجود ندارد.»

سخنگوی کاخ کرملین تصریح کرد: «فنلاندی‌ها باید کاملا آگاه باشند که افزایش تمرکز واحدهای نظامی در مرزهای ما، تهدیدی علیه ما تلقی خواهد شد.»

یاک سیویرا، رئیس دفتر امنیت ملی لهستان، اواخر روز سه‌شنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود، لهستان در صورت درخواست رسمی فنلاند شماری از مستشاران نظامی خود را به این کشور می‌فرستد تا در منطقه مرزی مستقر شوند.

او اضافه کرد، این مستشاران نظامی در زمینه امنیت مرزی و همچنین از نظر عملیاتی مشاوره ارائه خواهند کردند.

فنلاند با این حال روز چهارشنبه از حضور مسشتاران نظامی لهستانی در این کشور ابراز بی اطلاعی کرد.

این در حالی است که این کشور روز چهارشنبه آخرین گذرگاه مرزی خود را روسیه برای دو هفته بست. فنلاند می‌گوید این اقدام را برای جلوگیری از سرازیر شدن سیل پناهجویان از مرز روسیه انجام داده است.

سنتکام: ناو آمریکایی پهپاد ساخت ایران را در جنوب دریای سرخ سرنگون کرد

 ناو یو‌اس‌اس کارنی (عکس از آرشیو)
ناو یو‌اس‌اس کارنی (عکس از آرشیو)

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام بامداد پنجشنبه ۹ آذرماه در بیانیه‌ای اعلام کرد٬ ناو یو‌اس‌اس کارنی در جنوب دریای سرخ یک فروند پهپاد ساخت ایران را رهگیری و منهدم کرده است.

سنتکام در بیانیه خود تصریح کرد: «حدود ساعت ۱۱ (به وقت صنعا)، ناو یو‌اس‌اس کارنی در جنوب دریای سرخ یک پهپاد کی‌ای‌اس-۰۴ ساخت ایران را که از مناطق تحت کنترل حوثی‌های یمن به پرواز درآمده بود سرنگون کرد. اگرچه هدف این پهپاد مشخص نیست، اما این پهپاد به سمت کشتی جنگی حرکت می‌کرد.»

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا اضافه کرد که ناو یو‌اس‌اس کارنی در زمان سرنگون کردن این پهپاد در حال اسکورت کشتی آمریکایی اولیر و یک کشتی آمریکایی دیگر حامل تجهیزات نظامی بود.

در این بیانیه آمده است که آسیبی به پرسنل و کشتی‌های آمریکایی وارد نشد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر به نقل از یک مقام ایالات متحده نوشته بود یک ناو آمریکایی پهپاد شورشیان حوثی یمن در تنگه باب‌المندب را سرنگون کرد.

این حادثه یک روز بعد از گزارش ارتش آمریکا از نزدیک شدن یک پهپاد ایرانی تا ۱۵۰۰ یاردی ناو هواپیمابر «یواس‌اس دوایت آیزنهاور» آمریکا در دریای عرب اتفاق افتاده است.

برد کوپر، جانشین فرمانده ناوگان پنجم آمریکا، روز هفتم آذر اعلام کرده بود که پهپاد ایرانی با اجتناب از فاصله‌گیری حداقل ۱۰ مایل دریایی از این ناو، «اقدامات احتیاط ایمنی» را نقض کرده است.

او گفت این پهپاد بعد از هشدارهای مکرر ناو آمریکایی، در نهایت از محل دور شد.

این در حالی است که اداره دریانوردی وزارت حمل و نقل آمریکا به کشتی‌های تجاری که از اقیانوس هند عبور می‌کنند، نسبت به تهدیدهای احتمالی در این منطقه هشدار داد.

این بیانیه به دنبال حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و اقیانوس هند صادر شده است.

اداره دریانوردی آمریکا از همه کشتی‌ها خواسته است به هنگام عبور از این مناطق احتیاط کنند و نسبت به تهدیدات در حال وقوع این منطقه آگاه باشند.

یک منبع امنیتی آمریکایی هم روز یکشنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت٬ یک «کشتی اسرائیلی» بامداد جمعه سوم آذر در اقیانوس هند ظاهراً توسط یک پهپاد ایرانی مدل «شاهد ۱۳۶» مورد حمله قرار گرفته‌است.

ناو آمریکایی یک پهپاد «ایرانی» پرتاب‌شده توسط حوثی‌های یمن را سرنگون کرد

نمایی از ناو «یواس‌اس کارنی» آمریکا که پهپاد حوثی‌ها را سرنگون کرده است
نمایی از ناو «یواس‌اس کارنی» آمریکا که پهپاد حوثی‌ها را سرنگون کرده است

یک ناو آمریکایی پهپاد پرتاب‌شده توسط شورشیان حوثی یمن در تنگه باب‌المندب را سرنگون کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه هشتم آذر از قول یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، گزارش داد بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد پهپادی که توسط ناو «یواس‌اس کارنی» آمریکا در جنوب دریای سرخ ساقط شده، از نوع «ک‌اس‌سی- ۰۴» ساخت ایران است.

این حادثه یک روز بعد از گزارش ارتش آمریکا از نزدیک شدن یک پهپاد ایرانی تا ۱۵۰۰ یاردی ناو هواپیمابر «یواس‌اس دوایت آیزنهاور» آمریکا در دریای عرب اتفاق افتاده است.

برد کوپر، جانشین فرمانده ناوگان پنجم آمریکا، روز هفتم آذر اعلام کرده بود که پهپاد ایرانی با اجتناب از فاصله‌گیری حداقل ۱۰ مایل دریایی از این ناو، «اقدامات احتیاط ایمنی» را نقض کرده است.

او گفت این پهپاد بعد از هشدارهای مکرر ناو آمریکایی، نهایتا از محل دور شد.

اوایل ماه جاری نیز ناو « یواس‌اس توماس هاندر» آمریکا یک پهپاد پرتاب‌شده توسط حوثی‌های یمنی مورد حمایت ایران را در باب‌المندب سرنگون کرد.

تنگه باب‌المندب یکی از گذرگاه‌های مهم تجارت دریایی جهان است و راه ارتباط با دریای سرخ، کانال سوئز و آب‌های مدیترانه است.

نیروی دریایی ایالات متحده از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در ۱۵ مهرماه چندین ناو جنگی در منطقه مستقر کرده تا مانع گسترش تنش‌های نظامی در منطقه شود.

هفته گذشته دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، به مقام‌های جمهوری اسلامی ایران هشدار داد که از تنش بیشتر در منطقه خودداری کنند و با اشاره به به «حملات راکتی و پهپادی» به مواضع آمریکا در سوریه و عراق و همچنین حمله به کشتی‌های تجاری توسط نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی گفت که «ایران باید افسار نیروهای نیابتی خود را بکشد».

انجمن قلم آمریکا: حبس نرگس محمدی یادآور گستردگی «آزار و اذیت بی‌رحمانه» مدافعان حقوق بشر است

انجمن قلم ‍آمریکا می‌گوید نرگس محمدی بیش از یک دهه از مصائبی چون «بازداشت»، «اتهامات دروغین»،‌ «بی‌توجهی پزشکی و رفتارهای توهین‌آمیز در زندان» رنج برده است
انجمن قلم ‍آمریکا می‌گوید نرگس محمدی بیش از یک دهه از مصائبی چون «بازداشت»، «اتهامات دروغین»،‌ «بی‌توجهی پزشکی و رفتارهای توهین‌آمیز در زندان» رنج برده است

انجمن قلم آمریکا می‌گوید ادامه حبس نرگس محمدی، فعال شناخته‌شده حقوق بشر «یادآور گستردگی آزار و اذیت بی‌رحمانه است که امروزه مخالفان سیاسی و فعالان حقوق بشر در ایران و سراسر جهان با آن روبرو هستند».

این انجمن روز چهارشنبه هشتم آذر در نامه سرگشاده‌ای که به امضای بیش از ۳۰۰ نهاد مدنی، نویسنده، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر از سراسر جهان رسیده است، از مقامات جمهوری اسلامی خواسته‌ که برنده جایزه نوبل صلح امسال را فوری آزاد و دسترسی او به مراقبت‌های پزشکی مناسب را فراهم کنند.

سلمان رشدی، اورهان پاموک، مارگارت اتوود، خالد حسینی، جاناتان فرانزر، شیرین عبادی، مژگان شجریان، عباس میلانی، بهروز بوچانی، نازنین بنیادی، نیلوفر بیضایی، رویا حکاکیان، تورج اتابکی، اما تامپسون، بازیگر و فیلم‌نامه‌نویس آمریکایی، آبراهام ورگیز، نویسنده هندی-آمریکایی و آلیس شوارتسر،‌ روزنامه‌نگار آلمانی از امضاکنندگان این نامه سرگشاده هستند.

در این نامه با اشاره به وضعیت نگران‌کننده سلامتی خانم محمدی آمده است که اعطای جایزه نوبل صلح به این زندانی سیاسی «تنها یک تمجید شخصی نیست و نشان‌دهنده اعتراف جهانی به نیاز به تغییر و اجرای عدالت در ایران است».

روز ۲۴ آبان خبری مبنی بر مخالفت دادستان با اعزام خانم محمدی به بیمارستان به‌‌دلیل ادامه خودداری او از پوشیدن حجاب اجباری منتشر شده بود که اعتصاب غذای او و اعتراض شماری از همبندیان او را به دنبال داشت.

پس از آن که قوه قضائیه تحت فشار سازمان‌های بین‌المللی مجبور به اعزام او به مرکز درمانی شد، نرگس محمدی روز ۱۸ آبان خبر داد که در نهایت طبق خواسته خود «بدون روسری و با کت و دامن» به بیمارستان اعزام شده و اکنون به اعتصاب غذای خود پایان داده است.

انجمن قلم آمریکا در ادامه نامه سرگشاده خود با تأکید بر اولویت حقوق بشر بر ملاحظات سیاسی نوشت که حقوق بشر در ایران باید از سوی قدرت‌های جهانی به عنوان «بخشی جدایی‌ناپذیر» از مذاکره با جمهوری اسلامی در نظر گرفته شود.

در این نامه با اشاره به تلاش «خستگی‌ناپذیر» نرگس محمدی در دفاع از حقوق زنان در ایران آمده که این فعال حقوق بشر برای بیش از یک دهه از مصائبی چون «بازداشت»، «اتهامات دروغین»،‌ «بی‌توجهی پزشکی و رفتارهای توهین‌آمیز در زندان» رنج برده است.

امضاکنندگان این نامه همچنین با اشاره به این‌که خانم محمدی از تماس با همسر و فرزندانش محروم شده، از مقامات جمهوری اسلامی خواستند که «دیدار مجدد او با خانواده‌اش را که هشت سال است آن‌ها را ندیده، میسر کنند».

بنیاد نوبل روز ششم آذر اعلام کرد که فرزندان نرگس محمدی، برنده جایزه نوبل صلح امسال، در مراسمی که در ماه دسامبر در اسلو برگزار می‌شود، به جای مادرشان حضور خواهند داشت.

بر اساس این خبر، کیانا و علی رحمانی از طرف مادرشان که اکنون در زندان اوین به سر می‌برد، این جایزه را دریافت خواهند کرد.

نرگس محمدی در یک دهه اخیر بارها بازداشت شده است. مرداد امسال اعلام شد که او به‌دلیل انتشار بیانیه از داخل زندان به یک سال حبس تعزیری دیگر محکوم شده و مجموع دوره زندان او به ده سال و ۹ ماه همراه با ۱۵۴ ضربه شلاق افزایش یافته است.

خانم محمدی که روز ۱۴ مهر به عنوان برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ معرفی شد و از معروف‌ترین حامیان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در جهان است، بارها مخالفتش را با حجاب اجباری اعلام کرده است.

بر اساس نامه سرگشاده انجمن قلم آمریکا و گزارش‌های پیشین رادیوفردا/پ.م./ک.ر

گزارش‌ها حاکی از کشته شدن «یک ژنرال و چند پلیس» روسیه در مناطق اشغالی اوکراین است

روسیه کشته شدن چند پلیس ارشد این کشور در جریان حمله ارتش اوکراین به مناطق اشغالی را تایید کرد.

خبرگزاری دولتی روسیه روز چهارشنبه هشتم آذر تایید کرد که در جریان حمله ارتش اوکراین به روستای یوویلین در ۶۵ کیلومتری شهر خرسون در روز سه‌شنبه، چهار مامور ارشد پلیس این کشور کشته شده و ۱۸ پلیس دیگر زخمی شدند.

ارتش اوکراین شمار پلیس‌های روسی کشته شده را پنج نفر اعلام کرده است.

بنابر گزارش‌ها، یک ژنرال روسی نیز روز هفتم آذر در حادثه انفجار مین کشته شده است.

رسانه‌‎های اوکراینی نام این ژنرال روسی را ولادیمیر زاوادسکی معرفی کرده و گفته‌اند که هنوز مرگ او رسما تایید نشده است.

آقای زاوادسکی به عنوان معاون فرمانده سپاه چهاردهم ارتش روسیه خدمت می‌کرد.

در سکوت نهادهای دولتی روسیه، گروه تحقیقاتی روسی «تیم اطلاعات درگیری» روز چهارشنبه مرگ این فرمانده ارشد ارتش روسیه را تایید کرد.

بر اساس اطلاعات رسمی ارتش روسیه، شش ژنرال از آغاز تهاجم گسترده این کشور به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ کشته شده‌اند. با این حال، طبق منابع اوکراینی، شمار ژنرال‌های روسی کشته شده دو برابر این رقم است.

اوکراین روز چهارشنبه همچنین اعلام کرد که در دور جدید تهاجم نیروهای روسیه علیه اوکراین، حملات به شهر صنعتی تقریباً محاصره ‌شده آودیوکا در شرق منطقه دونتسک افزایش یافته است.

در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین ۲۲ ماه است ادامه دارد، گزارش‌ها حاکی است که هیچ یک از طرفین طی هفته‌های اخیر به موفقیت قابل توجهی دست نیافته‌اند.

اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرد در مقابل تهاجم روسیه عقب‌نشینی نخواهد کرد.

امیرعبداللهیان می‌گوید به‌دلیل «تاخیر در صدور روادید» نتوانست در نشست شورای امنیت شرکت کند

حسین امیرعبداللهیان قرار بود همراه با هیئتی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ حماس و اسرائیل به نیویورک سفر کند
حسین امیرعبداللهیان قرار بود همراه با هیئتی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ حماس و اسرائیل به نیویورک سفر کند

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران می‌گوید به خاطر «تاخیر آمریکا در صدور روادید» برای او و هیئت ایرانی، نتوانست که در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل درباره غزه شرکت کند.

حسین امیرعبداللهیان قرار بود همراه با هیئتی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ حماس و اسرائیل به نیویورک سفر کند.

او روز چهارشنبه هشتم آذر در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «آمریکا ساعت یک بامداد روادید برایش صادر کرده و عملا امکان حضور در نشستی که صبح امروز برگزار می‌شود، فراهم نشد».

وزیر خارجه ایران در ادامه تصریح کرده که به‌رغم غیبت در این نشست، جمهوری اسلامی تمام تلاش خود را برای تمدید آتش‌بس بشردوستانه در غزه انجام خواهد داد: «در حال حاضر تلاش‌ها برای یافتن راه‌حلی است که از طریق آن با آزادی و تبادل همه اسرای فلسطینی در مقابل اسرای اسرائیل به آتش‌بسی پایدار برسند».

آمریکا هنوز به ادعای آقای امیرعبداللهیان واکنش نشان نداده است.

گروه افراطی حماس قرار است چهارشنبه شب شش گروگان دیگر اسرائیلی را در مقابل آزادی چند زندانی فلسطینی آزاد کند.

توافق آتش‌بس از روز سوم آذر اجرایی شده، اما تلاش می‌شود که مدت زمان آن تمدید شود.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو در بروکسل اعلام کرد آمریکا همه روزه برای تمدید وقفه تلاش می‌کند.

او تأکید کرد که ادامه وقفه به معنای آزادی تعداد بیشتری از گروگان‌ها و رسیدن میزان بیشتری از کمک‌های بشردوستانه به غزه خواهد بود.

آقای بلینکن در ادامه گفت معتقدم اسرائیل هم همین را می‌خواهد.

یک مقام حماس به خبرگزاری فرانسه گفته که این گروه خواهان تمدید آتش‌بس است.

هشدار رئیس سازمان امنیت آلمان: جنگ در غزه به ائتلاف گروه‌های یهودستیز دامن زده است

بعد از حمله به یک کنیسه در برلین در اواخر مهرماه، دو هفته پس از حمله حماس، اقدامات امنیتی پلیس تشدید شد
بعد از حمله به یک کنیسه در برلین در اواخر مهرماه، دو هفته پس از حمله حماس، اقدامات امنیتی پلیس تشدید شد

رئیس سازمان امنیت داخلی آلمان روز چهارشنبه، هشت آذر، هشدار داد که جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس باعث اتحاد «گروه‌های یهودی‌ستیز» در این کشور شده و خطر حمله به یهودیان را بالاتر برده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، توماس هالدِن‌وانگ گفت که «یهودی‌ستیزی و خصومت با اسرائیل» به عنصر ارتباط‌دهنده گروه‌های «اسلام‌گرا، چپ‌گرایان آلمانی و ترک‌تبار، راست‌گرایان افراطی و افراد عضو سازمان‌های تندرو فلسطینی» تبدیل شده است.

او افزود: «مفهوم مشترک اسرائیل به عنوان دشمن، ارتباطات قدیمی و جدیدی میان این گروه‌ها ایجاد می‌کند که در آینده می‌تواند باعث همکاری‌های جدی‌تر میان آنها شود.»

در عین حال سازمان امنیت داخلی آلمان می‌گوید فعالیت چپ‌گرایان افراطی و راست‌گرایان افراطی در داخل آلمان میان طرفداران اسرائیل و فلسطین تقسیم شده و برخی راست‌گرایان افراطی از موقعیت فعلی برای تحریک احساسات عمومی علیه مسلمانان و مهاجران استفاده می‌کنند.

به گفته آقای هالدن‌وانگ، مقام‌های امنیتی آلمان با موقعیت‌های تهدیدآمیز موازی مواجه شده‌اند که بعد از حمله روز ۱۵ مهر گروه حماس به اسرائیل و جنگی که به دنبال آن درگرفت، تشدید شده است.

او با تأکید ‌بر این که «خطر واقعی است و بعد از مدت‌ها از همیشه بیشتر شده است»، وعده داد مسئولان آلمانی «با سرعت تمام» کار می‌کنند تا امنیت یهودیان و سازمان‌های اسرائیلی را تصمین کنند.

چند روز بعد از آغاز جنگ غزه، یک کنیسه یهودیان در برلین با دو کوکتل مولوتف مورد حمله قرار گرفت و اولاف شولتز، صدراعظم آلمان قول داد که با یهودی‌ستیزی در خاک آلمان مبارزه کند.

در سایر کشورهای اروپایی نیز گزارش‌هایی درباره افزایش یهودی‌ستیزی بعد از حمله گروه حماس به اسرائیل و عملیات متقابل ارتش اسرائیل در نوار غزه منتشر شده است.

حمله گروه حماس که آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی قلمدادش می‌کنند در خاک اسرائیل ۱۲۰۰ کشته بر جای گذاشت و به حمله متقابل اسرائیل به باریکه غزه منجر شد که تاکنون بیش از ۱۵ هزار کشته داشته است.

افزایش حملات نیروهای روسیه به شهر صنعتی آودیوکا در اوکراین

تخریب بخش‌های زیادی از آودیوکا در شرق منطقه دونتسک بر اثر حملات نیروهای روسیه
تخریب بخش‌های زیادی از آودیوکا در شرق منطقه دونتسک بر اثر حملات نیروهای روسیه

اوکراین روز چهارشنبه، هشتم آذر، اعلام کرد که در دور جدید تهاجم نیروهای روسیه علیه اوکراین، حملات به شهر صنعتی تقریباً محاصره‌شده آودیوکا در شرق منطقه دونتسک افزایش یافته است.

آودیوکا که روزگاری محل زندگی ۳۰ هزار نفر بود، از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، بارها هدف حمله شدید قرار گرفته و روسیه از ماه گذشته تلاش می‌کند که این شهر را اشغال کند.

آن‌ طور که ناظران جنگ روسیه علیه اوکراین گزارش می‌کنند، نیروهای روسی از ماه گذشته تاکنون در این زمینه دستاوردهای فزاینده‌ای داشته‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یکی از فرماندهان اوکراینی که مسئولیت امنیت این منطقه را بر عهده دارد، گفت: «نیروهای دشمن از روز گذشته فعالیت‌های خود را به شدت افزایش داده‌ است.»

الکساندر تارناوسکی همچنین افزود که نیروهای روسیه «نزدیک به ۲۰ حمله هوایی انجام داده‌اند، چهار موشک و بیش از یک‌هزار گلوله توپ شلیک کرده‌اند.»

او از نگه‌ داشتن سنگرها از سوی نیروهای اوکراینی خبر داده، موضوعی که خبرگزاری‌ فرانسه نوشته قادر به تأیید آن نیست.

در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین ۲۲ ماه است ادامه دارد، گزارش‌ها حاکی است که هیچ یک از طرفین طی هفته‌های اخیر به موفقیت قابل توجهی دست نیافته‌اند.

با این حال حملات روسیه به اوکراین، به ویژه حملات پهپادی علیه این کشور به شدت افزایش یافته و گزارش‌هایی هم از تلاش مسکو برای از کار انداختن تأسیسات کلیدی انرژی اوکراین که کاملاً بازسازی نشده‌اند منتشر شده است.

روسیه زمستان گذشته با حملات گسترده علیه زیرساخت انرژی اوکراین باعث شد که میلیون‌ها اوکراینی از قطع برق، آب و گرمایش رنج ببرند.

وزیران خارجه اوکراین و سه کشور بالتیک در اجلاس «سازمان امنیت و همکاری اروپا» شرکت نمی‌کنند

اوکراین و سه کشور حوزه دریای بالتیک شامل لتونی، استونی و لیتوانی اعلام کردند وزاری خارجه‌شان اجلاس آتی سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) را به دلیل حضور وزیر امور خارجه روسیه بایکوت می‌کنند.

این نشست قرار است روزهای ۹ و ۱۰ آذر در اسکوپیه، پایتخت مقدونیه شمالی، برگزار شود و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، برای اولین بار بعد از آغاز حمله نظامی این کشور به اوکراین قرار است در آن شرکت کند.

آقای لاوروف گفته است اگر بلغارستان، همسایه شرقی مقدونیه شمالی، حریم هوایی خود را برای هواپیمای او باز کند، در اجلاس سازمان امنیت و همکاری اروپا شرکت می‌کند.

او همچنین ادعا کرده است که برخی از کشورهای غربی خواستار دیدار با او شده‌اند.

بلغارستان در قالب تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه مسکو به دلیل حمله نظامی به اوکراین، حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسی بسته است.

سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرد که هیئت نمایندگی این کشور در اجلاس وزرای سازمان امنیت و همکاری اروپا «در سطح وزیر امور خارجه شرکت نخواهد کرد.»

اوله نیکولنکو افزود که روسیه از مقررات اجماع در این سازمان سوء استفاده کرده و به «اخاذی و تهدیدهای آشکار» پناه برده و سه نماینده اوکراینی OSCE را به مدت ۵۰۰ روز در زندان حبس کرده است.

در پی این موضع‌گیری، وزرای خارجه سه کشور دریای بالتیک در همبستگی با اوکراین در بیانیه مشترکی خبر دادند که در صورت حضور سرگئی لاوروف، وزرای خارجه این کشورها نیز در این اجلاس شرکت نمی‌کنند.

این در حالی است که یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، طبق برنامه قبلی در این اجلاس شرکت خواهد کرد تا همبستگی خود با میزبانان و خود این سازمان را به عنوان «نهادی مهم که با مسائل سیاسی و حقوق بشری در سراسر اروپا سروکار دارد» نشان دهد.

کشورهای بالتیک می‌گویند روسیه پیش از این مانع فعالیت این سازمان در اوکراین شده و از ریاست استونی بر آن برای سال ۲۰۲۴ جلوگیری کرده بود.

وزیر خارجه مقدونیه شمالی که ریاست دوره‌ای سازمان امنیت و همکاری اروپا را برعهده دارد، روز ۲۴ مهر در یک نشست خبری در کی‌یف گفت ۵۷ کشور عضو این سازمان در ماه‌های آینده فشار دیپلماتیک خود را بر روسیه افزایش خواهند داد.

او از مسکو خواست حملات به اوکراین را متوقف کرده و نیروهای خود را از مناطق اشغالی خارج کند.

منابع: رویترز، رادیوفردا/ ع. م./ ف. دو.

ایلان ماسک، مالک شبکه ایکس، دعوت حماس برای سفر به غزه را رد کرد

ایلان ماسک در جریان سفر به اسرائیل در کنار بنیامین نتانیاهو
ایلان ماسک در جریان سفر به اسرائیل در کنار بنیامین نتانیاهو

ایلان ماسک، میلیاردر مشهور آمریکایی و مالک شبکه ایکس، توییتر سابق، دعوت مقام‌های گروه افراطی حماس برای سفر به نوار غزه و بازدید از ویرانی‌های ناشی از جنگ با اسرائیل را رد کرد.

آقای ماسک که روز ششم آذر به اسرائیل سفر کرده بود، شامگاه هفتم آذر در همین شبکه و در پاسخ به یک روزنامه‌نگار که خبر درخواست حماس را منتشر کرده بود، نوشت: «در حال حاضر کمی خطرناک به نظر می‌رسد، اما اعتقاد دارم رونق و موفقیت بلندمدت غزه برای همه طرف‌ها خوب است.»

اسامه حمدان، از مسئولان ارشد حماس، روز سه‌شنبه در یک نشست خبری در بیروت، پایتخت لبنان، گفت این گروه از ایلان ماسک دعوت می‌کند از غزه بازدید کند تا «عمق کشتار و ویرانی اعمال شده علیه مردم غزه» را از نزدیک و به شکل ملموس ببیند.

آقای ماسک روز ششم آذر بعد از سفر به اسرائیل از یک کیبوتص که مورد حمله حماس قرار گرفته بود بازدید کرد.

او که در هفته‌های گذشته به‌دلیل افزایش مضامین یهودی‌ستیزانه در شبکه اجتماعی ایکس مورد انتقاد بسیار قرار گرفته پس از بازدید از کیبوتص «کفار عزه» همراه با بنيامين نتانياهو، با رئیس‌جمهور اسرائیل و بنی گانتز، وزیر دفاع سابق و عضو فعلی کابینه جنگ اسرائیل، نيز دیدار کرد.

وزیر ارتباطات اسرائیل روز دوشنبه در پیامی در شبکه ایکس نوشت دولت این کشور با شرکت اینترنتی ماهواره‌ای «استارلینک» که مالک آن ایلان ماسک است یک قرارداد امضا کرده است.

ابراز همدردی ۱۴ زندانی زن با خانواده بهاییِ درگذشته و تقدیر از «ستیز او با بی‌عدالتی»

آفاق خسروی زند روز ۳۰ آبان درگذشت
آفاق خسروی زند روز ۳۰ آبان درگذشت

در پی مرگ آفاق خسروی زند، همسر یکی از بهائی‌های اعدام‌شده، ۱۴ زندانی سیاسی زن در اوین ضمن ابراز همدردی با خانواده‌اش، «ستیز او با بی‌عدالتی و خشونت» را ستودند.

خانواده خانم خسروی زند به دنبال درگذشت او تصمیم گرفتند پیکرش را برای آموزش پزشکی در اختیار دانشجویان پزشکی بگذارند.

آفاق خسروی زند، همسر رحیم رحیمیان، شهروند بهائی اعدام شده در سال ۱۳۶۳، روز ۳۰ آبان درگذشت و مسئولان امنیتی جمهوری اسلامی مجوز دفن او در «گلستان جاوید تهران»، آرامگاه بهائیان، را صادر نکردند و خواستار خاکسپاری او در گورستان جمعی خاوران شدند.

در پی صدور این حکم، خانواده این شهروند بهائی روز ششم آذر اعلام کردند پیکر او را به دانشکده پزشکی دانشگاه تهران اهدا می‌کنند. آنها دلیل این تصمیم را «حفظ استقلال جامعه بهائی» و همچنین «احترام به حریم روح خاوران» عنوان کردند.

کامران رحیمیان، یکی از فرزندان خانم خسروی زند، در اینستاگرام نوشت تصمیم برای اهدای پیکر مادرش بر اساس «میل آفاق به یادگیری و حمایت بی‌دریغ» از فرزندانش در مسیر یادگیری گرفته شده است.

روز هفتم آذر، ۱۴ زندانی زن محبوس در زندان اوین در نامه‌ای با اشاره به «رنج و استقامت» آفاق خسروی زند بعد از تیرباران همسرش در سال ۶۳ و در طول زندگی، ستیز او با «ضعف و زبونی» و «بی‌عدالتی و خشونت» را ستایش کردند.

آنها درگذشت او را به خانواده‌اش، از جمله کیوان رحیمیان، فرزندش که خود در زندان اوین در بند است، تسلیت گفتند.

کیوان رحیمیان در چند نوبت توسط مقام‌های امنیتی و قضائی ایران بازداشت شده و آخرین بار ۲۷ تیرماه سال جاری دستگیر و به زندان اوین منتقل شد.

مهوش ثابت، فریبا کمال‌آبادی، نرگس محمدی، گلرخ ایرایی، سپیده کشاورز، مهوش عدالتی، سپیده قلیان، فائزه هاشمی، ناهید تقوی، شکیلا منفرد، محبوبه رضایی، رضوانه خان‌بیگی، زهرا توحیدی و هدا توحیدی این نامه را امضا کرده‌اند.

از ابتدای امسال، دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی در ادامه روند آزار شهروندان بهائی ایران، با حفر چندین قبر تازه در گورستان جمعی خاوران، این شهروندان را به دفن پیکر درگذشتگان خود در این بخش مجبور کرد.

در همین زمینه آتنا دائمی، کنشگر مدافع حقوق بشر، در متنی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد نوشت که «شهروندان بهائی تحت شدیدترین اعمال فشارها» توسط نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی قرار دارند تا پیکر عزیزان درگذشته خود را در «گلستان جاوید» آرامستان ویژه بهائیان دفن نکنند.

سیمین فهندژ، سخنگوی جامعه جهانی بهائی در دفتر سازمان ملل در ژنو اوایل اردیبهشت اعلام کرد که بهائیان تهران از دفن مردگان‌شان در بخشی از گورستان خاوران که مربوط به گورهای دسته‌جمعی نیست، منع شده‌اند.

خانم فهندژ در توئیتر خود با ذکر این‌که نمایندگان بهشت زهرا می‌خواهند بهاییان را «مجبور» کنند به‌جای قسمت معمول در گورستان خاوران (معروف به گلستان جاوید)، درگذشتگان خود را در بخش گورهای دسته‌جمعی اعدام‌شدگان زمان انقلاب دفن کنند گفته است این در حالی است که آن قسمت معمول «حداقل برای ۵۰ سال آینده جا دارد.»

چند روز بعد، جمعی از خانواده‌های زندانیان سیاسی کشته شده در دهه شصت و بهائیان شامگاه پنج‌شنبه ضمن برگزاری نشستی مجازی برای آغاز «کارزار ماندگاری خاوران»، اقدام وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در فشار بر خانواده‌های بهائی برای دفن درگذشتگان خود در محل گورهای دسته‌جمعی زندانیان اعدام شده در کشتار ۱۳۶۷ را محکوم کردند.

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی روز ۱۱ اردیبهشت چهار شهروند بهایی شامل شادی شهیدزاده، عطاءالله ظفر، ولی‌الله اقدمیان و منصور امینی را در ارتباط با محدودیت‌های آرامستان بهاییان تهران موسوم به گلستان جاوید بازداشت کرد.

این نهاد امنیتی روز ۹ اردیبهشت جسد دو شهروند بهایی به نام‌های فیروزه اخترخاوری و عزت ضرغامی را بدون اطلاع خانواده و رعایت مراسم آئینی بهاییان در گورستان خاوران دفن کرده بود.

با استفاده از گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت هه‌نگاو و رادیوفردا/ ع. م./ ف. دو.

ریاض میزبان «اکسپو ۲۰۳۰» شد

ولیعهد عربستان ٬میزبانی ریاض را موفقیتی مهم برای این کشور خوانده است.
ولیعهد عربستان ٬میزبانی ریاض را موفقیتی مهم برای این کشور خوانده است.

ریاض، پایتخت عربستان سعودی، روز سه‌شنبه هفتم آذر توانست با کسب آرا لازم میزبانی نمایشگاه جهانی «اکسپو ۲۰۳۰» را کسب کند.

ریاض با ۱۱۹ رای در رقابت برای میزبانی نمایشگاه جهانی «اکسپو ۲۰۳۰» موفق شد شهرهای بوسان کره جنوبی ۲۹ و رم، پایتخت ایتالیا با ۱۷ رای را پشت سر بگذارد.

به گزارش رویترز، این نمایشگاه بین‌المللی که هر ۵ سال یک بار برگزار می‌شود، میلیون‌ها بازدید کننده و میلیاردها دلار سرمایه را جذب خواهد کرد.

پس از رای گیری در پاریس، یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی به عربستان سعودی برای برنده شدن در این رقابت، تبریک گفت و این کشور خلیج فارس را «یک شریک کلیدی» خواند.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان٬ نیز پس از پیروز ریاض، این موفقیت را دستاوردی مهم در راستای تحکیم نقش محوری و پیشگامانه عربستان و نشانه اعتماد بین‌المللی به آن کشور دانست.

کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی فوتبال که در تیم النصر عربستان بازی می‌کند در پیام ویدئویی از میزبانی ریاض حمایت کرده بود.

هشدار آمریکا به کشتی‌های تجاری در حال عبور از اقیانوس هند

شبه‌نظامیان حوثی هفته گذشته کشتی گالاکسی لیدر را توقیف کردند
شبه‌نظامیان حوثی هفته گذشته کشتی گالاکسی لیدر را توقیف کردند

اداره دریانوردی وزارت حمل و نقل آمریکا به کشتی‌های تجاری که از اقیانوس هند عبور می‌کنند، نسبت به تهدیدهای احتمالی در این منطقه هشدار داد.

این بیانیه به دنبال حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و اقیانوس هند صادر شده است.

اداره دریانوردی آمریکا از همه کشتی‌ها خواسته است به هنگام عبور از این مناطق احتیاط کنند و نسبت به تهدیدات در حال وقوع این منطقه آگاه باشند.

در این بیانیه خواسته شده است که کشتی‌های تجاری در مناطقی مانند خلیج فارس، تنگه هرمز، خلیج عمان، دریای عرب، خلیج عدن، تنگه باب المندب، دریای سرخ و سواحل سومالی احتیاط کنند.

در بیانیه به کشتی‌های تجاری توصیه شده است در صورت بروز هرگونه خطر با ناوگان پنجم ایالات متحده در منطقه تماس بگیرند.

این در حالی است که یک منبع امنیتی آمریکایی روز یکشنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت٬ یک «کشتی اسرائیلی» بامداد جمعه سوم آذر در اقیانوس هند ظاهراً توسط یک پهپاد ایرانی مدل «شاهد ۱۳۶» مورد حمله قرار گرفته‌است.

شبه نظامیان حوثی هفته گذشته مسئولیت ربودن کشتی گالاکسی لیدر را در آب‌های منطقه با این ادعا که مالک این شناور «اسرائیلی» است، بر عهده گرفتند.

تحقیقات آمریکا درباره نقش «هکرهای مرتبط با ایران» در حمله به یک تاسیسات آب در پنسیلوانیا

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

مدیر یک شرکت آب در ایالت پنسیلوانیا روز سه‌شنبه به سی‌ان‌ان گفت٬ حمله سایبری یک گروه هکری مرتبط با ایران در چهار روز پیش باعث اختلال در فعالیت‌های این شرکت شده است.

رابرت بیبل تصریح کرد، به دنبال این حمله سایبری همچنان یک ایستگاه‌ تقویت فشار این شرکت نتوانسته است به مدار باز گردد و فعالیت آن به صورت دستی صورت می‌گیرد.

مدیر کل سازمان آب شهری آلیکویپپا تاکید کرد، هکرها جمعه شب پس از عید شکرگزاری به تجهیزات این شرکت آب و برق در منطقه پیتزبورگ که از آن برای مدیریت فشار آب استفاده می‌شود، نفوذ کردند.

طبق این گزارش، هکرها پیامی را بر روی مانیتور گذاشتند حاکی از این که تجهیزات ساخت اسرائیل در این تاسیسات استفاده شده است.

سی‌ان‌ان می‌گوید مقامات فدرال آمریکا تحقیقات درباره این حمله سایبری را آغاز کرده‌اند.

سازمان آب شهری آلیکوپپپا به حدود ۱۵ هزار نفر در منطقه پیتزبرگ در ایالت پنسیلوانیا خدمات ارائه می‌کند.

در سال‌های اخیر، گزارش‌های متعددی از تلاش هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی برای رخنه در سیستم کامپیوتری شرکت‌ها و نهادهای اسرائیل، اروپا و آمریکا منتشر شده است.

در مقابل، زیرساخت‌های ایران نیز هدف حملات سایبری قرار گرفته است؛ حمله بزرگ به سامانه سوخت در ایران که موجب اختلال در ۴۳۰۰ سامانه سوخت ایران و حمله سایبری به سامانه‌های شرکت راه‌آهن در تیرماه ۱۴۰۰ نیز از جمله مواردی بوده که به اسرائیل نسبت داده شده‌اند.

تا کنون برخی گروه‌های هکری مرتبط با جمهوری اسلامی از جمله «بچه گربه ملوس» و «ای‌پی‌تی۳۵» افشا شده‌اند.

اردیبهشت‌ماه امسال نیز یک شرکت امنیت سایبری به نام «چک‌پوینت» گزارش داد هکرهای مرتبط با جمهوری اسلامی حمله سایبری جدید و پیچیده‌ای را علیه افرادی در اسرائیل آغاز کرده‌اند.

در این گزارش آمده بود که یک گروه هکری موسوم به «اجوکیتد منتیکور» با تاکتیک‌ها و ابزارهای جدید افراد را در اسرائیل و همچنین عراق هدف قرار می‌دهد و اسناد کشف‌شده از فعالیت‌های رخنه رایانه‌ای این گروه «به زبان‌های عبری و عربی است».

پنتاگون: از زمان آتش‌بس در غزه، حمله‌ای به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه صورت نگرفته است

پت رایدر، سخنگوی پنتاگون
پت رایدر، سخنگوی پنتاگون

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون روز سه‌شنبه هفتم آذر اعلام کرد از آغاز زمان آتش‌بس بین اسرائیل و حماس در جنگ غزه ، هیچ حمله‌ای علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه صورت نگرفته است.

نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه از اواخر مهرماه تا زمان آتش‌بس ده‌ها بار با راکت و پهپاد انتحاری توسط شبه نظامیان تحت حمایت ایران مورد حمله قرار گرفتند.

پت رایدر، سخنگوی پنتاگون روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: از ۲۳ نوامبر، از زمان توقف عملیات(در غزه)، هیچ حمله‌ای به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه صورت نگرفته است.

سخنگوی پنتاگون در پاسخ به این پرسش که چرا نیروهای نیابتی ایران حملات را متوقف کرده‌اند، گفت، بهتر است از خود آنها بپرسید.

پت رایدر با این حال تصریح کرد: «حفاظت از نیروها همچنان اولویت ما است و اگر زمانی به ما حمله شود، پاسخ مناسبی خواهیم داد.»

آمریکا در واکنش به حملات نیروهای شبه‌نظامی در جریان جنگ غزه، پنج بار به طور جداگانه حملاتی را در عراق و سوریه انجام داده و مواضع گروه‌های مرتبط با ایران را هدف گرفته است.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، بامداد چهارشنبه اول آذر اعلام کرد در پاسخ به حملات به نیروهای آمریکایی، برای دومین بار طی ۲۴ ساعت مواضع شبه نظامیان مورد حمایت ایران در عراق را مورد حمله قرار داده است.

بر اساس آخرین گزارش مقام‌های آمریکایی، واشینگتن در مجموع ۷۲ حمله به نیروهای خود در منطقه را از روز ۱۷ اکتبر، ده روز پس از آغاز جنگ حماس و اسرائیل، تاکنون ثبت کرده است.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG