خبرهای کوتاه
جسد یکی از مفقودشدگان اعتراضات آبان در رودخانه جوانرود پیدا شده است

منابع محلی در کردستان میگویند جسد یکی از اهالی جوانرود به نام هاشم مرادی، روز ۱۱ دی ماه در رودخانهای در اطراف این شهر پیدا شده است.
سارا کردپور خبرنگار سایت موکریان در کرمانشاه به رادیوفردا گفت بنا بر اطلاع این نهاد خبری، جسد هاشم مرادی در رودخانه صفیآباد پیدا شده است.
برخی از شهروندان در شبکههای اجتماعی نیز از مشاهده آثار شکنجه بر بدن او خبر دادهاند. هاشم مرادی از یکشنبه ۲۶ آبان در جریان اعتراضات سراسری مفقود شده بود.
در هفتههای اخیر و پس از اعتراضات آبان ۹۸ که به کشته شدن صدها معترض منجر شد، گزارشهایی دربارهٔ پیدا شدن چندین جنازه در دریاچهها و رودخانههای کردستان و خوزستان منتشر شد.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه، روز ۲۶ آذر در واکنش به پرسشی درباره پیدا شدن جنازه برخی معترضان حوادث آبان ۹۸ در رودخانهها گفته بود: «مرگهای مشکوک را بررسی میکنیم»، اما هنوز خبری در مورد این بررسیها منتشر نشده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
ارزش شرکت توئیتر به کمتر از نصف کاهش یافت

پنج ماه پس از آنکه ایلان ماسک، میلیاردر سرشناس، رسانه اجتماعی توئیتر را به قیمت ۴۴ میلیارد دلار خرید، گزارشهای تازه نشان میدهد که ارزش توئیتر اکنون کمتر از نصف شده است.
بهنوشته خبرگزاری فرانسه، بر اساس یک ایمیل داخلی که توسط رسانههای خبری آمریکایی مشاهده شده، ایلان ماسک ارزش فعلی توئیتر را ۲۰ میلیارد دلار اعلام کرده است.
با این حساب ارزش توئیتر اکنون در سطح شرکتهایی چون اسنپ (شرکت مادر پیامرسان آمریکایی اسنپچت که ۱۸.۲ میلیارد دلار ارزش دارد) و پینترست (پلتفرم اشتراکگذاری تصاویر به ارزش ۱۸.۷ میلیارد دلار) رسیده است.
ایلان ماسک که همچنین مدیر اجرایی شرکت تسلا و گروه هوافضای اسپیسایکس است، در ایمیل داخلی شرکت توئیتر نوشته است که توئیتر با چنان مشکلات مالی شدیدی مواجه است که در مقطعی در آستانه ورشکستگی قرار گرفت.
بهنوشتهٔ آقای ماسک در این ایمیل، توئیتر سه میلیارد دلار در سال زیان داده و این شرکت در حال حاضر «تنها برای چهار ماه دیگر» پول دارد.
ایلان ماسک از زمان به دست گرفتن کنترل توئیتر تعداد کارمندان این شرکت را از ۷۵۰۰ نفر به کمتر از ۲۰۰۰ نفر کاهش داد.
دوره کوتاه مدیریت ماسک بر توئیتر با سیاستهای جدید و جنجالی همراه بوده که باعث واکنش شدید برخی کاربران و روزنامهنگاران و رسانهها و حتی دولتها شده است.
آبانماه گذشته، توئیتر قابلیتی را راهاندازی کرد که به کاربران اجازه میداد تا هشت دلار برای تأیید «چک آبی» بپردازند. ترولها (مزاحمهای اینترنتی) به سرعت از آن استفاده کردند و حسابهایی را با جعل هویت برخی شرکتهای معروف راهاندازی کردند.
پس از آن نیز حساب توئیتری متعلق به چندین روزنامهنگار برجسته در آمریکا که اخبار مربوط به ایلان ماسک، مالک این شرکت، را پوشش میدهند، ناگهانی و بدون ذکر دلیل به حال تعلیق درآمد.
ایلان ماسک در آذرماه گذشته پس از انجام یک نظرسنجی عمومی که در آن ۵۷ درصد به کنارهگیریاش رأی دادند، در توئیتی نوشت که به محض یافتن جانشین کنار خواهد رفت.
رئیسجمهور اسرائیل هم خواهان توقف فوری «اصلاحات قضایی» نتانیاهو شد

اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل، از دولت این کشور خواست تا «فوراً» روند قانونگذاری درباره لایحه اصلاحات قضایی را متوقف کند.
آقای هرتزوگ روز دوشنبه هفتم فروردین در حساب توئیتر خود نوشت که در شرایط کنونی «امنیت، اقتصاد، جامعه و همه چیز در معرض تهدید است».
این توئیت رئیسجمهور اسرائیل پس از آن منتشر شده که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، ژنرال یوآو گالانت، وزیر دفاع، را به دلیل درخواست برای توقف روند اصلاحات قضایی برکنار کرد.
در پی برکناری وزیر دفاع، معترضان اسرائیلی شامگاه یکشنبه بار دیگر به خیابانها ریختند و علیه دولت و اصلاحات قضایی اعتراض کردند.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، رهبران معترضان اعلام کردهاند که تظاهرات گسترده دیگری روز دوشنبه برگزار خواهد شد.
تقریباً از سه ماه پیش اعتراضات گسترده علیه اصلاحات قضایی مورد نظر دولت ائتلافی بینامین نتانیاهو به راه افتاده، اما هنوز آقای نتانیاهو حاضر به عقبنشینی در این زمینه نیست.
این طرح در شور نخست مجلس تصویب شده، اما برای تبدیلشدن به قانون باید از اکثریت لازم در شورهای دوم و سوم هم برخوردار شود.
موافقان «اصلاح» نظام قضایی، آن را برای ایجاد توازن در ساختار حکومتی این کشور و کوتاهکردن دست دادگاه عالی از دخالت در تصمیمگیریهای دولت لازم میدانند، اما مخالفان از سه ماه پیش، با این استدلال که این طرح «کودتای حکومتی» و برقراری نظام «دیکتاتوری» است، علیه آن تظاهرات میکنند.
پروانه وکالت نعمت احمدی ابطال شد

رسانههای تخصصی حقوقی و قضایی روز یکشنبه ۶ فروردین از ابطال پروانه وکالت نعمت احمدی و محرومیت دائم او از اشتغال در این حرفه خبر دادند.
عدلنامه با استناد به دادههای وبسایت کانون وکلای دادگستری مرکز نوشت که در این وبسایت وضعیت نعمت احمدی «محرومیت دائم از شغل وکالت» عنوان شده است.
گزارش رسانه عدلنامه توضیح بیشتری در این زمینه به دست نمیدهد. وبسایت وکلاپرس نیز با انتشار خبر کوتاهی دراینباره اضافه کرد که ابطال پروانه وکالت آقای احمدی بیش از یک ماه قبل صورت گرفته است.
این رسانه همچنین نوشت که همان زمان از وضعیت اشتغال نعمت احمدی مطلع شده بود، «اما به علت رعایت اخلاق حرفهای و حقوق رسانه خود را مجاز به انتشار آن ندانست».
نعمت احمدی که طی دههها در پروندههای رسانهها و فعالان رسانهای بسیاری درگیر بوده و وکالت آنان را بر عهده داشته است، ماه گذشته نیز از دانشگاه آزاد اخراج شده بود.
او اواسط اسفند ماه در مصاحبهای با اعتمادآنلاین گفت که شاکی وی «یکی از نهادهای امنیتی» بوده و در دادگاه مطبوعات ابتدا به ۴۰ ضربه شلاق محکوم شده بود که دادگاه بعد از صدور حکم آن را به ۵ میلیون تومان جزای نقدی تبدیل کرد.
آقای احمدی در آن مصاحبه بدون اشاره به جزییات گفته بود: «امروز، عصر اخبار یکسویه گذشته و عصر دیجیتال است. اگر برای روزنامهها خط قرمزی دارند، باید بگویند و اعلام کنند. به جای برخورد، رسانهها را باید تقویت کنند.»
با این حال روز یکشنبه در پی انتشار خبر ابطال پروانه وکالت نعمت احمدی، یکی از اعضای هیأت مدیره کانون وکلای مرکز بحث سیاسی بودن در این پرونده را رد کرد و آن را نتیجه شکایت «شاکی خصوصی» دانست.
فرشید فرحناکیان در توییتر نوشت: «ابطال پروانه وکالت آقای نعمت احمدی به دلیل غیرسیاسی، با اعلام و پیگیری جدی شاکی خصوصی، احراز تحقق تخلف انتظامی وکالتی ایشان و با حکم قطعی دادگاه عالی انتظامی قضات انجام شده است.»
این وکیل دادگستری نیز توضیح بیشتری درباره هویت شاکی و چند و چون پرونده نداده است.
پیش از این گزارشهای متعددی درباره فشار به وکلای رسانهها و فعالان سیاسی و مدنی منتشر شده بود و از جمله سینا یوسفی، نایب رئیس کمیسیون حقوق بشر وکلای دادگستری آذربایجان شرقی، عنوان کرده که «حفاظت اطلاعات دادگستری با ارسال نامه به کانونهای وکلا و تحت فشار قرار دادن آنها از دادسرای کانون خواسته است که با وکلای معترض برخورد انتظامی شود».
با استفاده از گزارشهای عدلنامه، وکلاپرس، اعتمادآنلاین و شبکه اجتماعی توییتر؛ س.ن
بریتانیا: ایران احتمالا محمولههای پهپادی جدیدی به روسیه ارسال کرده است

وزارت دفاع بریتانیا اعلام کرد روسیه پس از وقفه دو هفتهای، ۷۱ حمله با پهپادهای انتحاری ساخت ایران به اوکراین انجام داده است که نشان میدهد جمهوری اسلامی احتمالا محمولههای جدید پهپادی به روسیه ارسال کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت دفاع بریتانیا در گزارش به روز شده خود که روز یکشنبه ششم فروردین در صفحه توئیتر آن منتشر شد، گفته که روسیه احتمالا دریافت منظم محمولههای کوچک پهپادهای انتحاری «شاهد» ایران را آغاز کرده است.
روسیه ماههاست که با پهپادهای ساخت ایران بهصورت گستردهای زیرساختهای غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین را هدف قرار میدهد و نیروی هوایی این کشور نیز تاکنون بیش از ۵۰۰ پهپاد ایرانی را ساقط کرده است؛ موضوعی که کشورهای غربی نیز آن را تایید و چندین بسته تحریمی علیه ایران اعمال کردهاند.
ایران برای ماهها ارسال پهپاد به روسیه را انکار میکرد اما با افزایش شواهد و دلایل ارائه شده، نهایتا حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی آبان پارسال این موضوع را تایید کرد. او با این حال مدعی شد که ارسال پهپادها «بهصورت محدود و قبل از جنگ اوکراین» بوده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز روز اول فروردین مدعی شد: «ما صریحا اعلام میکنیم که حضور در جنگ اوکراین را قاطعانه رد میکنیم. به دروغ ادعا کردند ایران در جنگ اوکراین مشارکت دارد، ابدا چنین نیست».
اوکراین این ادعاها را رد و جمهوری اسلامی را به «دروغگویی» متهم کرده است.
گزارش وزارت دفاع بریتانیا میگوید ادامه ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه دست این کشور را برای هدف قرار دادن نقاط بیشتری در خاک اوکراین باز میگذارد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه، رادیو فردا/ د.خ/ک.ر
ناتو تهدیدات هستهای روسیه را «غیرمسئولانه» و «خطرناک» خواند

در ادامه واکنشها به تصمیم رئیسجمهور روسیه برای استقرار تسلیحات اتمی تاکتیکی در بلاروس، سخنگوی ناتو تهدیدات هستهای مسکو را «خطرناک و غیر مسئولانه» خواند و گفت: تاکنون تغییری در رویکرد هستهای روسیه ثبت نشده است اما ناتو وضعیت را به دقت زیر نظر دارد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز به بلاروس هشدار داد در صورت میزبانی تسلیحات هستهای روسیه با تحریمهای بیشتری از سوی این اتحادیه روبهرو خواهد شد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، هم تاکید کرد هنوز هیچ نشانهای از جابهجایی سلاحهای هستهای روسیه دیده نشده است.
با این حال، وزارت خارجه اوکراین خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای رسیدگی به این موضوع شده است.
رادیو بیبیسی فارسی پس از ۸۲ سال پخش برنامه به کار خود پایان داد

رادیو بیبیسی فارسی پس از ۸۲ سال فعالیت، روز یکشنبه ششم فروردین ۱۴۰۲ به کار خود پایان داد.
صفحه اینستاگرام بیبیسی فارسی با پخش آخرین برنامه این رادیو، خبر تعطیلی را از زبان مجری برنامه و نیز سه تن از تهیهکنندگان برنامههای رادیویی منتشر کرد.
بر اساس اعلام بیبیسی فارسی، فعالیت این رسانه در تلویزیون، وبسایت و شبکههای اجتماعی ادامه خواهد داشت.
سرویس جهانی بیبیسی هفتم مهرماه ۱۴۰۱ با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که در راستای «تغییرات استراتژیک» با هدف تمرکز بیشتر بر انتشار محتوا بر روی پلتفرمهای دیجیتال، تغییرات عمدهای را اعمال خواهد کرد که پیشنهاد تعطیلی رادیوی فارسیزبان این سازمان، یکی از آنها خواهد بود.
رادیو بیبیسی فارسی در طول فعالیت خود، یکی از منابع خبری مهم در ایران، افغانستان و تاجیکستان به شمار میرفت.
این رادیو در تاریخ معاصر ایران، از جمله در دوران ملی شدن صنعت نفت و کودتای ۲۸ مرداد، انقلاب بهمن ۱۳۵۷ و پس از آن، به ویژه پیش از آغاز به کار شبکههای تلویزیونی فارسیزبان دیگر، نقش بسیار مهمی در اطلاعرسانی بازی کرد.
محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر پیشین محمد خاتمی، رئیسجمهور ایران در دوران اصلاحات، درباره اهمیت نقش رادیو بیبیفارسی، با روایت دو خاطره نوشته که در دوران روحالله خمینی، یک شب در دفتر وی بود و قرار بود با محمدرضا توسلی، عضو برجسته دفتر «جایی برویم. رفتم خانهاش. دیدم وسط هال رادیو کوچکی را به دستگرفته. آنتنش را بالا داده. گفتم برویم. گفت: «لندن» تمام بشه مییام».
او همچنین با روایت خاطره دوم، اضافه کرده که «صبح روز ۱۸ تیر ۷۸ کله سحر یکی از بچههای تحکیم زنگزد که دیشب به خوابگاه حملهکردهاند. دانشجوها را لتوپار کردند. فوری زنگ زدم منزل آقای خاتمی رئیسجمهور که خبرش کنم. گفت از رادیو بیبیسی شنیدم و دستوراتی داد».
ایران رتبه هفتم را به لحاظ مصرف روزانه بنزین ثبت کرد

سخنگوی صنف جایگاهداران ایران از افزایش مصرف بنزین در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ خبر داد و گفت که این افزایش مصرف در ۱۰۰ سال اخیر بیسابقه بوده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رضا نواز اعلام کرد که افزایش مصرف بنزین در این روزها موجب شد ایران در بین کشورهای جهان رتبه هفتم را به لحاظ مصرف روزانه بنزین ثبت کند.
آقای نواز افزایش سفرهای نوروزی و پرمصرف بودن خودروها در ایران را به عنوان عوامل اصلی ثبت این رکورد برشمرده است.
ایسنا در گزارش خود آورده که در روز ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ و آخرین روز پارسال، بیش از ۱۴۴ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده و آن را رکوردی بیسابقه در مصرف بنزین کل کشور دانسته است.
براساس این گزارش، در ۱۰ روز پایانی سال ۱۴۰۱ بهطور میانگین ۱۲۱.۸ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شد که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ حدود ۱۴ درصد افزایش نشان میدهد.
وزیر ارتباطات مدعی شد ایران در سال گذشته قطع برنامهریزی شده اینترنت نداشته است

وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی روز یکشنبه ششم فروردین ادعا کرد که در سال ۱۴۰۱ هیچ قطعی از قبل برنامهریزی شدهای در اینترنت ایران صورت نگرفته، بلکه قطع اینترنت به دلایل فنی بوده است.
ادعای مطرح شده از سوی عیسی زارعپور در حالی است که اختلال و قطع اینترنت، همزمان با اعتراضات سراسری در ایران، افزایش یافت و همزمان بسیاری از اپلیکیشنها از جمله اینستاگرام و واتساپ فیلتر شدند.
براساس گزارشی که شرکت تکنولوژی «Top 10.VPN»، وبسایت مستقل خدمات ویپیان، در اواسط دیماه منتشر کرد، مردم ایران تا ماههای ابتدایی زمستان شاهد چهار هزار و ۸۶۳ ساعت قطع دسترسی به شبکههای اجتماعی و ۱۳۰ ساعت اختلال شدید در شبکه اینترنت بودهاند.
بنابراین گزارش، مدت قطع عامدانه اینترنت در ایران در سال گذشته میلادی، در مجموع دو هزار و ۱۷۹ ساعت بوده است که بر زندگی ۷۱ میلیون و ۹۴۰ هزار شهروند ایرانی تاثیر گذاشته و دستکم ۸۰۰ میلیون دلار نیز به اقتصاد ایران خسارت زده است.
هندوراس برای برقراری روابط با چین، با تایوان قطع رابطه کرد

چند ساعت پس از آن که هُندوراس از قطع روابط با تایوان خبر داد، تگوسیگالپا و پکن روابط دیپلماتیک برقرار کردند.
وزارت خارجه چین روز یکشنبه ششم فروردین در بیانیهای اعلام کرد که چین و هندوراس تصمیم گرفتهاند از این پس روابط دیپلماتیک برقرار کنند.
همچنین انریکه رینا، وزیر خارجه هندوراس، طی مراسمی در پکن با همتای چینی خود، چین گانگ، سندی را برای برقراری پیوند دیپلماتیک میان این کشور آمریکای مرکزی با چین امضا کرد.
همزمان جوزف وو، وزیر خارجه تایوان، روز یکشنبه در واکنش به این تصمیم گفت که هندوراس در مورد وعدههای چین برای کمک اقتصادی «خود را فریب میدهد» و آنچه را «زور و ارعاب» پکن خواند، محکوم کرد.
اکنون تنها ۱۳ کشور جهان تایوان را به رسمیت میشناسند.
چین جزیره تایوان با جمعیت ۲۳ میلیون نفر را یکی از استانهای خود میداند که پس از پایان جنگ داخلی هنوز نتوانسته آن را به بقیه قلمرو خود ملحق کند.
پکن بر اساس «اصل چین واحد» به کشورهای خارجی اجازه نمیدهد که همزمان با چین و تایوان روابط دیپلماتیک داشته باشند.
پیشتر جامعه اطلاعاتی آمریکا در تازهترین گزارش سالانه خود نوشت که شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، در سومین دوره ریاست جمهوری خود، تلاش خواهد کرد تا تایوان را برای الحاق به چین تحت فشار بگذارد.
بر اساس این گزارش، رئیسجمهور چین در این راستا با توسل به «ابزارهای هماهنگ و همهجانبه دولت» در تلاش برای اعمال حاکمیت بر تایوان است.
ماده یوز تلف شده در جاده سمنان سه قلو باردار بود

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان روز یکشنبه ششم فروردین از تلفشدن یک قلاده یوزپلنگ دیگر بر اثر تصادف با یک دستگاه خودرو در جاده میامی - سبزوار در محدوده استان سمنان خبر داد.
بهرامعلی ظاهری اعلام کرد که در کالبدشکافی صورت گرفته روی یوزپلنگ تلف شده مشخص شده که این یوز ماده باردار و دارای سه جنین بوده است.
خبرگزاریها در ایران گزارشدادهاند که طی ۱۰ سال گذشته دستکم ۱۰ یوز در این جاده و ۲۰ یوز در کل جادههای کشور تلف شدهاند.
با آنکه ۵۲ درصد مرگومیرهای ثبت شده یوزها مربوط به تصادفهای جادهای است اما سازمان محیطزیست اقدام خاصی در این زمینه انجام نداده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان علت این اتفاق را صرفاً متوجه رانندگان و «عدم لزوم رعایت سرعت مطمئنه» عنوان کرد.
معاون تنوع زیستی محیطزیست خرداد پارسال گفته بود که کلِ بودجه حفاظت از یوزها نهایتاً شش میلیارد تومان است. این در حالی است که فنسکِشی حریم پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران در استان سمنان به بیش از ۳۰ میلیارد تومان نیاز دارد.
در همین روز اما پایگاه خبری رکنا در مورد ادامه تهدید نسل یوزپلنگ آسیایی در ایران نوشت که «ایمنسازی جاده به کمک نصب دوربینهای کنترلکننده سرعت، تابلوهای هشداردهنده، تأمین روشنایی محور و فنسکشی حاشیه زیرگذرها سالهاست که از مطالبات اصلی سازمان حفاظت محیط زیست از وزارت راه و پلیس راهور بوده که متأسفانه هنوز همکاری در این زمینه صورت نگرفته است».
این پایگاه خبری با بیان اینکه «مدیر عامل انجمن یوزپلنگ ایرانی میگوید کمتر از ۳۰ قلاده از یوز ایرانی باقی مانده است» نوشت که «وزارت راه متهم اصلی قتل و عام یوزپلنگ آسیایی در جاده است».
مسیر تردد یوزپلنگ آسیایی در محل تلاقی با جاده عباسآباد- میاندشت در محور تهران- مشهد است و در ۱۰ سال اخیر در همین محدوده هشت قلاده یوز به دلیل تصادف جادهای تلف شدهاند.
اردیبهشت سال ۱۴۰۰ سازمان محیط زیست قول پیگیری حصارکشی حاشیه این جاده به طول پنج کیلومتر را داده بود و شهروندان به منظور مطالبهگری در خصوص این موضوع حتی مرداد سال گذشته کارزار اینترنتی نیز راهاندازی کردند، اما این قولها و تلاش شهروندان تاکنون بینتیجه مانده است.
در کشورهای پیشرفته جهان از چندین دهه پیش از حصارکشی جادهها به این منظور خودداری میشود و در مسیرهای طبیعی عبور حیوانات، روگذرهای وسیعی برای عبور ایمن جانداران ساخته شده است که به آنها «گذرگاه حیات وحش» یا «پل حیوانات» گفته میشود.
ایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرده است.
هشدار در مورد «بیابانیشدن مازندران تا ۱۵ سال دیگر»

درحالیکه رئیس مدیریت بحران کشور با اشاره به خشکسالیها میگوید «اگر توجه ویژهای به منطقه مازندران نشود در ۱۵ سال آینده شاهد بیابانی شدن مازندران خواهیم بود»، استاندار این استان روز یکشنبه ۶ فروردین توضیح داد که این استان اکنون بارش کافی دارد و مشکل در سوءمدیریت است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدحسن نامی، رئیس مدیریت بحران کشور، در حاشیه سفر به مازندران گفت که «با تغییرات شدید آبوهوایی و اقلیمی در مازندران روبهرو هستیم و هر روز عدم تعادل بیشتر بین جو و اتمسفر را شاهدیم».
این سخنان او در مورد «عدم تعادل بیشتر بین جو و اتمسفر» در حالی بیان میشود که جو و اتمسفر مفاهیمی مترادف هستند.
محمدحسن نامی در ادامه افزود که «با توجه به وقوع خشکسالیها در ۱۵ سال آینده استان مازندران به یکی از استانهای بیابانی تبدیل میشود و باید چارهای عمیق در این خصوص اندیشید تا مردم نیز باغهای خود را خردتر نکنند و برای اقتصاد منطقه باید چارهاندیشی دیگری داشت.»
پس از او، محمود حسینیپور، استاندار مازندران، پیش از ظهر یکشنبه در جلسه شورای حفاظت منابع آبی استان، با بیان اینکه میزان بارشها در سال قبل در مازندران به بیش از ۷۰۰ میلیمتر رسیده است، گفت: «این بارشها نشان میدهد که مشکل کمآبی نداریم بلکه مشکل سوءمدیریت داریم.»
محمود حسینیپور الگوی مصرف آب در این استان را بیرویه و بحرانی توصیف کرد و گفت که «مصرف آب در بخش خانگی نیز نگرانکننده است و باید آژیر خطر شورای حفاظت منابع آب به صدا درآید زیرا وضعیت مایه نگرانی است.»
در سالهای اخیر و با ادامه روند جنگلزدایی، ویلاسازی بیرویه، کوهخواری، پدیده ماسهخواری در سواحل شمال ایران و غیره، به تعداد بحرانهایی چون سیل، زمینلغزه و خشکسالی در مازندران افزوده شده است.
این روند بهگونهای سرعت گرفته است که روز ۶ مرداد ۱۴۰۰ گزارشی از خشک شدن رودخانه پرآب چالوس در استان مازندران منتشر شد.
هادی کیادلیری، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه علوم تحقیقات، در این مورد گفته بود «سدهای انحرافی انتقال آب برای کشاورزی باعث مرگ یکی از خروشانترین رودخانههای کشور شد و این رودخانه محل تخمریزی ماهیان ارزشمندی بوده که متأسفانه با خشک شدن آن، نسلشان از بین رفته است.»
گزارشها از مرگ مشکوک آرش فروزنده پس از آزادی از بازداشت نیروهای امنیتی

چندین منبع از مرگ یک شهروند معترض به نام آرش فروزنده پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی خبر دادهاند.
حساب توئیتری دادبان که در زمینه مسائل حقوقی و حقوق بشری فعال است، روز شنبه ۵ فروردین نوشت آقای فروزنده که اهل آبادان بود و در تهران زندگی میکرد، ۱۹ اسفند بازداشت شده بود.
بر اساس گزارشها، او از آغاز اعتراضات در شش ماه گذشته در شبکههای اجتماعی فعال بود.
دادبان نوشت که آرش فروزنده در روز ۱۹ اسفند توسط نیروهای لباسشخصی بازداشت و پس از چند ساعت بازجویی آزاد میشود.
این حساب توئیتری اضافه کرد: «حین بازجویی به او یک بطری آب داده بودند و او نیز آب را نوشیده بود، اما آرش بعد از آن دچار مسمومیت شدید شد کە او را مجبور کرد پیاپی به بیمارستان مراجعه کند. در کمال ناباوری آرش فروزنده در ۲۸ اسفند و بر اثر همین مسمومیت جان باخت.»
همچنین سعید حافظی، روزنامهنگار، به نقل از «چند نفر از دوستان» فروزنده و «کادر درمان بیمارستانهای سینا و شریعتی» مرگ مشکوک او را «قتل» خوانده است.
در ماههای اخیر، شماری از معترضان به روشهای مشکوکی جان خود را پس از بازداشت و بازجویی از دست دادهاند.
برای نمونه، دو حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» و «جانباختگان انقلاب ایران»، از جانباختن حسین آلعلی، از معترضانِ «تحت تعقیب»، در روز یکم فرودین خبر دادند.
بر اساس این گزارشها، آقای آل علی که از معترضان اعتراضات «زن زندگی آزادی» بود، از مدتها پیش از سوی نیروهای حکومتی به قصد بازداشت «تحت تعقیب بوده و در خانهای در بندرعباس پنهان شده بود».
ترکیه و ارمنستان پس از ۳۰ سال مرزهای خود را بهطور دائمی باز میکنند

مقامات ارمنستان از توافق این کشور و ترکیه برای بازکردن دائمی مرز بین این دو کشور خبر میدهند. این نخستین بار پس از ۳۰ سال است که قرار است گذرگاههای مرزی بین این دو کشور بهطور دائمی بازگشایی شود.
بنا بر اعلام مقامهای ارمنی، با آغاز فصل گردشگری پیش رو، مرز زمینی در ابتدا تنها برای دیپلماتها و اتباع کشورهای ثالث باز خواهد شد.
آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، با اعلام این خبر گفت که در حال حاضر رفتوآمد هوایی مستقیم نیز بین ارمنستان و ترکیه وجود دارد.
در پی درگیری نظامی ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی، ترکیه در سال ۱۹۹۳ در حمایت از جمهوری آذربایجان مرز زمینی خود با ارمنستان را به صورت یکجانبه بست.
بسته شدن مرزهای شرقی و غربی ارمنستان برای این کشور طی این سالها مشکلات اقتصادی جدی ایجاد کرده است.
ترامپ اولین گردهمایی کارزار انتخاباتی خود را برگزار کرد

دونالد ترامپ در حالی که با چند پرونده کیفری و احتمال اعلام جرم علیه خود مواجه است، روز شنبه پنجم فروردین اولین گردهمایی مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری خود را در تگزاس برگزار کرد.
دونالد ترامپ، درحالیکه با چند پرونده کیفری و احتمال اعلام جرم علیه خود مواجه است، روز شنبه پنجم فروردین اولین گردهمایی مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری خود را در تگزاس برگزار کرد.
خبرگزاری فرانسه نوشت که این کاندیدای جمهوریخواه برای گردهماییِ آغاز کارزار انتخاباتی خود که در شهر وِیکوی تگزاس برگزار شد، انتظار حضور ۱۵ هزار هوادار را داشت اما تعداد حاضران «بسیار کمتر» از این رقم بود.
رئیسجمهور پیشین آمریکا در سخنرانی روز شنبه خود مدعی شد که «قربانی تحقیقات ساختگی» است و از دادستانهایی که پروندههای او را در دست دارند، با الفاظی توهینآمیز یاد کرد.
او همچنین مدعی شد که تحقیقات کیفری علیه او «پایان یافته» و قضاتی را که در ایالتهای نیویورک، واشینگتن و آتلانتا پرونده او را پیگیری میکنند، «دیوانههای چپ تندرو» توصیف کرد که بهگفتهٔ او «بیگناهی افراد برایشان فرقی ندارد».
دونالد ترامپ، ۷۶ ساله، بهدلیل تلاشهایش برای ملغیکردن نتیجهٔ انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا و تحریک به شورش مرگباری که هوادارانش در ساختمان کنگره آمریکا به راه انداختند، تحت بازجویی فدرال قرار دارد.
او با این حال در روزهای اخیر از هوادارانش خواست، در اعتراض به اعلام جرم علیه او توسط دادستانی نیویورک، تجمع اعتراضی برگزار کنند، اما این درخواست او با واکنش سکوت هوادارانش روبهرو شد.
بنابر گزارشها، حتی برخی از طرفداران سرسخت رئیسجمهور سابق آمریکا اعتراض به اقدام دادستانی نیویورک را «هدردادن وقت و یا تلهگذاری پلیس» توصیف کردهاند.
آقای ترامپ با چندین پرونده کیفری مواجه است و اولین جلسه از دادرسی مربوط به نقض قوانین مالی کارزارهای انتخاباتی توسط او در بحبوحه کارزار انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶، به اتهام «دادن حق سکوت» به یک ستاره پورن، روز سهشنبه در دادگاه فدرال شعبه منهتن در نیویورک برگزار میشود.
برخی کارشناسان معتقدند که اگر هیئت منصفه این اتهام را تأیید کند، ممکن است آقای ترامپ بازداشت شود.
تاجزاده: با وضع فاجعهبار ناشی از عملکرد خامنهای، راهی جز تغییر قانون اساسی وجود ندارد

مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی محبوس در زندان اوین، در پاسخ به رهبر جمهوری اسلامی که درخواستها در داخل کشور برای تغییر قانون اساسی را رد کرده بود، اعلام کرد با توجه به وضع «فاجعهبار» ناشی از عملکرد «پرخطای» خامنهای و اختیاراتی که قانون اساسی به او داده است، راهی جز تغییر این قانون وجود ندارد.
مصطفی تاجزاده در نامهٔ خود که کانال خبری سحامنیوز روز یکشنبه ۵ فروردین منتشر کرد، با تأکید بر اینکه ولایت فقیه «تقویتکننده استبداد» شده و «کمر ملت را نیز زیر فشار گرانی و تورمی که حتی در زمان جنگ تحمیلی هم هرگز به این شدت نبود، خم کرده»، پرسیده است: «برای حل مشکلات و خروج از بحران، که با جانشینی تشدید خواهد شد، آیا راهی جز تغییر قانون اساسی داریم؟»
رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین درخواستها برای تغییر قانون اساسی جمهوری اسلامی را رد کرده و مدعی شده بود «کسانی که در داخل از تغییر قانون اساسی میگویند، همان حرف بیگانگان را میزنند».
این سخنان او پاسخ رهبر جمهوری اسلامی به برخی چهرههای شاخص مخالف داخل کشور ارزیابی شد که در پی اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی» خواستار تغییر قانون اساسی برای عبور از بحران شدند.
از جمله، میرحسین موسوی که از ۱۳ سال پیش در زندان خانگی به سر میبرد، در بیانیه ۱۵ بهمن خود با تأکید بر اینکه «نجات ایران» به «تحول بنیادین» نیاز دارد، خواستار «برگزاری همهپرسی آزاد و سالم» درباره ضرورت تدوین قانون اساسی جدید، تشکیل مجلس مؤسسان در «انتخاباتی آزاد و منصفانه» و «استقرار نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون» شد.
آقای موسوی در این بیانیه تأکید کرده که حوادث «خونبار» ماهها و سالهای اخیر ایران نشان میدهد «اجرای بدون تنازل قانون اساسی، به عنوان شعاری که ۱۳ سال پیش بدان امید میرفت، دیگر کارساز نیست و باید گامی فراتر از آن گذاشت».
مصطفی تاجزاده که پیشتر هم از این بیانیهٔ میرحسین موسوی حمایت کرده بود، در نامهٔ جدید خود نوشته است «وضعیت اسفناک کنونی، اگر یک بانی داشته باشد، بیتردید شخص رهبر است که با اختیارات نامحدود و در حد مطلق، و سیاستهای اشتباه جامعه را به اینجا رسانده و در عین حال به احدی پاسخگو نیست».
«تجزیه ملت ایران به دو قطب خودی و غیرخودی، معنازدایی از انتخابات، آمریکاستیزی فرصتسوز و پرهزینه برای مردم و تبدیل نهادهای اجتماعی به مجموعههایی جناحی و در ستیز با حقوق شهروندان» ازجمله مواردی هستند که در نامهٔ تاجزاده بهعنوان «انحرافات رهبر از مسیر جمهوریت» ردیف شدهاند.
این در حالی است که رهبر جمهوری اسلامی هرگونه اعتراض داخل کشور را «اغتشاش» میخواند و آن را به «دشمنان خارجی» نسبت میدهد.
مصطفی تاجزاده نیز در بخشی دیگر از نامهٔ خود به این موضوع اشاره و تأکید کرده است که «در جریان جنبش مبارک "زن زندگی آزادی" موضع هیچیک از مقامها بهاندازه شخص رهبر از جنس سیاست "انکار" و "بهرسمیتنشناختن" نبوده است».
این فعال سیاسی که سابقهٔ معاونت سیاسی وزارت کشور را هم دارد، بهخاطر نقد عملکرد رهبر جمهوری اسلامی در دو پرونده در مجموع به ۱۵ سال زندان محکوم شده است و هماکنون در زندان اوین به سر میبرد.