لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۷ مهر ۱۴۰۵ تهران ۰۲:۵۹

خبرهای کوتاه

کرونا فروش رستوران‌ها در ایران را ۳۰ درصد کاهش داد

رئیس اتحادیه دارندگان رستوران و سلف سرویس از کاهش ۳۰ تا ۳۵ درصدی فروش رستوران‌ها در پی شیوع ویروس کرونا در ایران خبر داد.

اصغر میرابراهیمی روز پنج‌شنبه، ۸ اسفند، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا خود به مردم توصیه کرد که در رستوران‌ها «تجمع نکنند» و «به صورت بیرون‌بر از رستوران‌ها غذا تهیه کنند».

آن‌ طور که آقای میرابراهیمی اعلام کرده، رستوران‌ها باید غذای «کاملا پخته» عرضه کنند و از فروش غذاهای «خام و نیم‌پز» خودداری شود.

به گفته وی، اتحادیه رستوران‌داران به سالن‌های غذاخوری توصیه کرده که «حتما از ماسک و دستکش استفاده کنند و میزها را هر ۱۵ دقیقه یک بار با الکل و آب ضدعفونی کنند.»

از سوم اسفندماه مواردی از ابتلا به ویروس کرونا در ایران اعلام شد و تا ظهر چهارشنبه، هفتم اسفندماه، مقام‌های وزارت بهداشت شمار جان‌باختگان را ۱۹ نفر و تعداد مبتلایان قطعی را ۱۳۹ تن اعلام کرده‌اند.

روز پنج‌شنبه این آمار به ترتیب به ۲۲ و ۱۴۱ نفر افزایش یافت.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

پلیس ضد تروریسم بریتانیا دو مرد را در نزدیکی یک پایگاه نیروی هوایی بازداشت کرد

پلیس ضد تروریسم بریتانیا
پلیس ضد تروریسم بریتانیا

پلیس ضد تروریسم بریتانیا می‌گوید بازجویی از دو مرد اهل لتونی، که در نخستین‌ ساعات پنجشنبه ۱۶ مهرماه در نزدیکی یک پایگاه نیروی هوایی سلطنتی بازداشت شده بودند، ادامه دارد.

بر اساس بیانیۀ پلیس، این دو مرد، ابتدا به ظن ورود غیر مجاز به منطقه‌ای ممنوعه در نزدیکی پایگاهی در کمبریج‌شِر، و تخریب مجرمانۀ اموال بازداشت شده‌بودند، اما بعد بر اساس قانون امنیت ملی بریتانیا، مصوب ۲۰۲۳، به ارتکاب جرمی تحت عنوان «ورود به منطقۀ ممنوعه با هدف آسیب‌رساندن به بریتانیا» متهم و مجدداً بازداشت شدند.

در بیانیۀ پلیس ضد تروریسم بریتانیا آمده که دو محل در پیتربورو هم در ارتباط با بازداشت این دو فرد تفتیش شده‌اند.

هلن فلانِگِن، رئیس پلیس ضد تروریسم بریتانیا، در این بیانیه، ضمن تأکید بر هشیاری این نیرو نسبت به افزایش سطح نگرانی و هشدار دربارۀ اماکن نظامی، گفته که هنوز هیچ نشانه‌ای حاکی از ارتباط این بازداشت‌ها با حادثۀ مربوط به پایگاه هوایی فِرفورد به‌دست نیامده است.

هفتۀ پیش، چند مرد جوان بریتانیایی در نزدیکی پایگاه مشترک فرفورد، که محل استقرار بمب‌افکن‌های سنگین آمریکا بود، به ظن تلاش برای اقدامی که دولت بریتانیا می‌گوید به ایران مربوط بوده، بازداشت و سپس با وثیقه آزاد شده بودند. در ادامه یک شهروند ایرانی-بریتانیایی هم در همین ارتباط بازداشت، و او هم به قید وثیقه آزاد شد.

این پایگاه به دلیل باند پرواز طولانی خود، تنها پایگاه در اروپاست که می‌تواند میزبان بمب‌افکن‌های سنگینی همچون بی-۱، بی-۲ و بی-۵۲ باشد.

ایالات متحده در واکنش به این حادثه، همۀ ۱۲ بمب‌افکن بی-۱ مستقر در فرفورد را به آمریکا منتقل کرد.

ایران هرگونه ارتباط با حادثۀ فرفورد را رد کرده است؛ هرچند که پیشتر، مقام‌های سیاسی و نظامی ایرانی به لندن هشدار داده بودند که در صورت همکاری با واشینگتن در حمله به ایران، پایگاه‌های این کشور هم «هدف مشروع» به شمار خواهند آمد.

در واکنش، بریتانیا هم تأکید کرده بود که هیچ‌گونه حمله علیه پایگاه‌ها یا منافعش را تحمل نخواهد کرد.

روز پنجشنبه هفته‌نامهٔ آلمانی «ویرتشافتس ووخه» هم گزارش داد که سرویس‌های اطلاعاتی ایران به‌دنبال هدف قرار دادن تأسیسات نظامی آمریکا در آلمان، از جمله پایگاه‌های هوایی رامشتاین و اسپانگدالم، هستند.

یک نشریهٔ آلمانی: ایران به‌دنبال هدف قرار دادن تأسیسات نظامی آمریکا در آلمان است

یک فروند هواپیمای نظامی آمریکا در حال فرود در پایگاه هوایی رامشتاین آلمان
یک فروند هواپیمای نظامی آمریکا در حال فرود در پایگاه هوایی رامشتاین آلمان

هفته‌نامهٔ آلمانی «ویرتشافتس ووخه» روز پنج‌شنبه ۱۶ مهر گزارش داد که سرویس‌های اطلاعاتی ایران به‌دنبال هدف قرار دادن تأسیسات نظامی آمریکا در آلمان، از جمله پایگاه‌های هوایی رامشتاین و اسپانگدالم، هستند.

این گزارش به نقل از چند مقام اطلاعاتی غربی که نامشان فاش نشده، می‌افزاید اسرائیل سه هفته پیش به شرکای آمریکایی و آلمانی خود دربارهٔ یک تهدید احتمالی هشدار داده بود.

نگرانی‌ها عمدتاً معطوف به پایگاه‌هایی است که از عملیات و تدارکات نظامی آمریکا مرتبط با جنگ علیه ایران پشتیبانی می‌کنند.

خبرگزاری رویترز می‌گوید که سفارتخانه‌های ایران و اسرائیل در برلین بلافاصله به درخواست برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ ندادند.

وزارت دفاع آلمان نیز از اظهارنظر در این باره خودداری کرد.

سخنگوی فرماندهی اروپایی ایالات متحده آمریکا گفت: «مناسب نیست درباره مسائل اطلاعاتی صحبت کنیم و ما درباره گزارش‌های مشخص تهدید یا اقدامات حفاظت از نیروها اظهارنظر نخواهیم کرد. فرماندهی اروپایی آمریکا همچنان هوشیار است و به‌طور مستمر وضعیت امنیتی در سراسر حوزه اروپا را ارزیابی می‌کند».

یک منبع به رویترز گفت آلمان طی هفته‌های اخیر افزایش فعالیت‌های ایران را زیر نظر داشته است، بدون ‌آن‌که مشخصاً به آنچه در گزارش «ویرتشافتس ووخه» مطرح شده، اشاره کند.

آمریکا روز ۱۳ مهر اعلام کرده بود تهدیدی مرتبط با ایران موجب شده که بمب‌افکن‌های آمریکایی بی-۱ از پایگاه هوایی «فرفورد» در بریتانیا خارج شوند.

احمدرضا حائری یکی از برندگان جایزه حقوق‌بشری «فرانت لاین دیفندرز» در سال ۲۰۲۶ شد

احمدرضا حائری، فعال مدنی و حقوق بشر و از اعضای کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»، یکی از پنج برندهٔ جایزهٔ حقوق‌بشری «فرانت لاین دیفندرز» در سال ۲۰۲۶ شد.

جایزهٔ سالانهٔ «فرانت لاین دیفندرز» از سال ۲۰۰۵ از سوی سازمانی حقوق بشری به همین نام، مستقر در ایرلند، به فعالان حقوق بشر که به‌دلیل فعالیت‌هایشان در معرض خطر قرار دارند، اهدا می‌شود.

احمدرضا حائری، کمتر از یک ماه پیش، ۱۷ شهریور، با پایان دوران محکومیت از زندان آزاد شد. او بیش از سه سال در زندان‌های اوین تهران و قزلحصار کرج محبوس بود.

در بیانیهٔ اهدای این جایزه، این فعال مدنی که اهل ایلام و ساکن تهران است، به‌عنوان یک مدافع حقوق بشر و فعال ضد مجازات اعدام معرفی شده که «زندگی خود را وقف دفاع از کرامت و حقوق اساسی دیگران کرده است.»

آقای حائری در طول دورۀ حبس خود که از اردیبهشت ۱۴۰۲ آغاز شد، از مرخصی محروم بود. با وجود این، چند بار به همراه گروهی دیگر از زندانیان با ارسال نامه‌ها و پیام‌هایی عمومی، به فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی خود ادامه داد؛ از جمله در تیرماه ۱۴۰۳، که به همراه چند زندانی سیاسی دیگر،‌ خواستار عدم مشارکت مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری شد.

لاوریندا مانوئل گوویا از آنگولا، آدّا ویکتوریا کائتانو از برزیل، عمر خالد از هند و لیلیانا نشیچ از صربستان به عنوان دیگر برندگان جایزهٔ «فرانت لاین دیفندرز» در سال ۲۰۲۶ معرفی شده‌اند.

کرملین: اطلاعات ما درباره احتمال خروج ایران از ان‌پی‌تی فقط اظهارات نمایندگان مجلس است

سخنگوی کرملین می‌گوید روسیه تاکنون تنها از طریق اظهارات نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران از احتمال خروج تهران از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، ان‌پی‌تی، مطلع شده و این اظهارات لزوماً بازتاب‌دهندهٔ برنامه‌های واقعی سیاست خارجی ایران نیست.

دیمیتری پسکوف روز پنجشنبه ۱۶ مهر در پاسخ به پرسشی دربارهٔ احتمال طرح این موضوع در دیدار ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان در ترکمنستان گفت اگر ایران واقعاً چنین تصمیمی گرفته باشد و بخواهد روسیه را در جریان آن قرار دهد، این موضوع می‌تواند در دیدار رؤسای جمهوری دو کشور مطرح شود.

پیشتر اعلام شده است که مسعود پزشکیان روز پنجشنبه ۱۶ مهرماه به‌منظور شرکت در هفدهمین کنفرانس دولت‌های عضو کنوانسیون تنوع زیستی، عازم ترکمنستان می‌شود.

به گزارش خبرگزاری روسی اینترفکس، سخنگوی کرملین گفت: «اگر طرف ایرانی لازم بداند که به‌نحوی ما را در جریان قرار دهد و اگر این برنامه‌ها واقعاً در حال اجرا باشند، طبیعتاً این کار را خواهد کرد.»

آقای پسکوف تأکید کرد که در حال حاضر، اطلاعات مسکو دربارهٔ احتمال خروج ایران از ان‌پی‌تی تنها به اظهارات نمایندگان مجلس محدود می‌شود و افزود: «این اظهارات ممکن است همیشه با برنامه‌های واقعی سیاست خارجی مطابقت نداشته باشند.»

سوریه اعزام نیرو برای کمک به عربستان سعودی در جنگ با حوثی‌ها را بررسی می‌کند

دولت سوریه، در پی افزایش حملات موشکی و پهپادی حوثی‌های یمن به عربستان سعودی، احتمال اعزام نیرو برای کمک به این کشور را بررسی می‌کند.

رویترز روز پنجشنبه ۱۶ مهر به نقل از یک مقام آمریکایی و یک مقام دفاعی سوریه نوشت که دمشق در حال بررسی ارائهٔ کمک‌های دفاعی برای حفاظت از عربستان یا مشارکت در عملیات تهاجمی علیه حوثی‌ها است.

این گزارش پس از آن منتشر شد که عربستان سعودی اعلام کرد در حملات روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه به فرودگاه‌های ریاض و ابها سه نفر کشته شده‌اند.

حوثی‌های یمن که جمهوری اسلامی ایران از آنان حمایت می‌کند، روز پنجشنبه نیز مدعی شدند که فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض را با موشک بالستیک هدف قرار داده‌اند.

یک دیپلمات سوری در واکنش به این گزارش گفت دمشق در برابر حملات حوثی‌ها در کنار عربستان ایستاده، اما اولویت اصلی دولت سوریه مسائل داخلی و بازسازی کشور پس از جنگ داخلی است.

او تأکید کرد هرگونه همکاری نظامی احتمالی با عربستان تنها از مجاری رسمی و در چارچوب توافق‌های دوجانبه انجام خواهد شد.

حوثی‌ها ماه گذشته بخش‌هایی از سواحل دریای سرخ، از جمله مناطق اطراف تنگهٔ راهبردی باب‌المندب، را تصرف کردند، اما نیروهای مورد حمایت عربستان این هفته توانستند برخی از این مناطق را بازپس بگیرند.

عربستان برای مقابله با حملات حوثی‌ها از متحدان خود، از جمله ترکیه و پاکستان، درخواست کمک کرده است. ترکیه از ارائهٔ حمایت‌های دفاعی و فنی خبر داده و پاکستان نیز تجهیزات نظامی به جنوب یمن ارسال کرده و نیروهایی را برای حفاظت از مرزهای عربستان در این کشور مستقر کرده است.

قیمت جهانی نفت بیش از پنج درصد افزایش یافت

قیمت جهانی نفت روز پنج‌شنبه ۱۶ مهر، با انتشار گزارش‌هایی از احتمال حملات دوباره آمریکا به ایران پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات متحده، افزایش یافت.

در معاملات بازارهای اروپایی قیمت شاخص برنت با بیش از پنج درصد افزایش نسبت به روز قبل، به ۱۰۵ دلار و ۴۶ سنت در هر بشکه رسید. قیمت شاخص وست تگزاس اینترمدیت هم با درصد افزایش مشابهی هر بشکه ۹۲ دلار و ۸۲ سنت معامله شد.

قیمت نفت در روزهای اخیر با انتشار گزارش‌ها از افزایش میزان خروج نفت از خاورمیانه و تنگه هرمز در محدودهٔ ۱۰۰ دلار ثابت باقی مانده بود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز ۱۳ مهر با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی تروث‌سوشال، افزایش قیمت گازوئیل را به «پالایشگاه‌ها» مرتبط دانسته و نوشته بود آنچه باعث افزایش قیمت گازوئیل شده دیگر ربطی به تنگهٔ هرمز ندارد، چرا که به گفتهٔ او، اکنون مقادیر بی‌سابقه‌ای نفت تقریباً به‌صورت روزانه از این آبراه خارج می‌شود.

ستاد نیروی انتظامی در گلشن سیستان و بلوچستان هدف حمله قرار گرفت

پایگاه خبری حال‌وش گزارش داد شامگاه چهارشنبه ۱۵ مهر افراد مسلح ناشناس با سلاح‌های سبک و نیمه سنگین به ستاد فرماندهی انتظامی جالق در شهرستان گلشن از توابع سراوان حمله کردند.

این رسانه که خبرهای استان سیستان و بلوچستان ایران را منتشر می‌کند، ویدئوهایی از آتش گرفتن ورودی این مرکز هم منتشر کرده که در آن صدای تیراندازی ممتد و انفجار شنیده می‌شود.

به‌دنبال این گزارش‌ها، نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان در بیانیه‌ای با تأیید تیراندازی و انفجار اعلام کرد «در پی وقوع انفجار در مسیر خروج دو اکیپ انتظامی از ستاد فرماندهی انتظامی شهرستان گلشن و متعاقب آن تیراندازی‌»، یک نفر از این مهاجمان کشته و تعدادی مجروح شدند.

در بیانیه نیروی انتظامی از مهاجمان به عنوان تروریست یاد شده است.

پیشتر خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران گزارش داده بود که یک واحد گشت انتظامی در جالق شهرستان سراوان هدف حمله مسلحانه قرار گرفت.

این خبرگزاری گفته بود مهاجمان ابتدا با انفجار یک بمب جاده‌ای به واحد گشت انتظامی حمله کردند و پس از آن نیز درگیری مسلحانه میان مهاجمان و نیروهای انتظامی شکل گرفت.

درگیری‌های مسلحانه طی هفته‌های اخیر در مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان ایران افزایش قابل توجهی یافته است. این درگیری‌ها تقریباً به صورت روزانه میان مهاجمان مسلح و نیروهای امنیتی و انتظامی حکومت ایران در شهرهای مختلف به وقوع می‌پیوندد.

زن سالخورده‌ مستأجری که اخراجش از خانه به بحران سیاسی در اسپانیا انجامید، درگذشت

ماری‌کارمن آباسکال، زن ۸۷ سالهٔ اسپانیایی که اخراجش از خانه پس از بیش از هفت دهه سکونت، موجی از اعتراضات گسترده به بحران مسکن را در این کشور برانگیخت، روز چهارشنبه ۱۵ مهر درگذشت.

اتحادیهٔ مستأجران مادرید با اعلام این خبر گفت آباسکال از زمان اخراج از خانه‌اش در اول مهر، به دلیل اضطراب شدید و فرسودگی جسمی و روانی در بیمارستان بستری بود. علت دقیق مرگ او هنوز اعلام نشده است.

در پی انتشار خبر درگذشت این زن، هزاران نفر در مادرید به خیابان‌ها آمدند و با حرکت به سوی ساختمان پارلمان شعار دادند: «این مرگ نیست، قتل است.» اعتراضاتی نیز در بارسلون برگزار شد.

ماجرا از زمانی آغاز شد که یک صندوق سرمایه‌گذاری خانه‌ای را که آباسکال بیش از ۷۰ سال در آن زندگی می‌کرد، خرید و اجاره‌بهایش را ۲۷۵ درصد افزایش داد و این زن ۸۷ ساله سرانجام ناچار به تخلیهٔ خانه شد.

تصاویر انتقال اجباری این زن سالخورده بر روی برانکارد به دست مأموران پلیس، خشم عمومی را برانگیخت و به اعتراضات گسترده علیه افزایش اجاره‌بها و کمبود مسکن دامن زد.

هرچند مالک ساختمان سرانجام زیر فشار اعتراضات پذیرفت که آباسکال با همان اجاره‌بهای قبلی به خانه‌اش بازگردد، او هرگز نتوانست از بیمارستان مرخص شود و به خانه بازگردد.

این اعتراضات و شکست دولت در تصویب لوایح حمایتی مسکن در پارلمان، پدرو سانچز، نخست‌وزیر چپ‌گرای اسپانیا، را بر آن داشت تا مجلس را منحل کند و انتخابات زودهنگام را برای ۲۹ نوامبر، هشتم آذر، اعلام کند.

در پی درگذشت آباسکال، اتحادیه‌های کارگری اسپانیا نیز از برگزاری اعتصاب عمومی سراسری در ۱۱ نوامبر، ۲۰ آبان، در اعتراض به بحران مسکن خبر داده‌اند.


بریتانیا تابلوهای کنسولگری خود در شرق اورشلیم را پس از ضرب‌الاجل اسرائیل برداشت

با پایان مهلت تعیین‌شده از سوی اسرائیل برای تعطیلی کنسولگری بریتانیا در شرق اورشلیم، تابلوهای رسمی این نمایندگی دیپلماتیک از روی دیوار ساختمان برداشته شد.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه ۱۶ مهر گزارش داد که تابلوهای سرکنسولگری بریتانیا و بخش خدمات کنسولی از ساختمان برداشته شده، اما پرچم این کشور همچنان بر فراز آن در اهتزاز است. هنوز تعطیلی کامل فعالیت‌های کنسولگری تأیید نشده است.

اسرائیل ماه گذشته، پس از اعلام تحریم‌های بریتانیا علیه شهرک‌های اسرائیلی در کرانهٔ باختری اشغالی به‌دلیل افزایش خشونت شهرک‌نشین‌های یهودی در این منطقه، به لندن ۳۰ روز فرصت داد تا کنسولگری خود را تعطیل و دیپلمات‌هایش را خارج کند.

بریتانیا برای جلوگیری از تعطیلی این کنسولگری تلاش کرده بود، اما اسرائیل بر اجرای تصمیم خود اصرار داشت.

این کنسولگری در شرق اورشلیم قرار دارد و مسئول روابط بریتانیا با فلسطینیان در اورشلیم، کرانهٔ باختری و نوار غزه است. دستور تعطیلی شامل سفارت بریتانیا در تل‌آویو نمی‌شود.

رویترز پیش‌تر گزارش داده بود که لندن در صورت تعطیلی کنسولگری، اخراج دیپلمات‌های اسرائیلی از بریتانیا را بررسی می‌کند.

روابط دو کشور طی سه سال گذشته بر سر جنگ غزه و حملات شهرک‌نشینان اسرائیلی به فلسطینیان در کرانهٔ باختری تیره شده است.

سنتکام می‌گوید، برخلاف ادعای سپاه، آمریکا و شرکایش کنترل تنگه هرمز را در دست دارند

فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، سنتکام، بار دیگر ادعای سپاه پاسداران دربارهٔ بسته بودن تنگه هرمز و کنترل کامل آن از سوی ایران را رد کرد و گفت ایالات متحده و شرکای منطقه‌ای‌اش کنترل این آبراه را در اختیار دارند.

سنتکام روز پنج‌شنبه ۱۶ مهر در پیامی در شبکهٔ اجتماعی ایکس اعلام کرد ادعای این فرمانده سپاه «نادرست» است و افزود: «هم‌اکنون تردد در تنگه هرمز جریان دارد و محموله‌های تجاری و منابع انرژی، از جمله ۲۰ میلیون بشکه نفت خام، از آن عبور می‌کنند.»

این پیام در واکنش به اظهارات علی محمدی، معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه پاسداران، منتشر شد که با زیر سؤال بردن ادعای مقامات آمریکا دربارهٔ عبور نفتکش‌ها از تنگه هرمز گفته بود: «اگر واقعاً نفت و کشتی از تنگه هرمز عبور می‌کنند، چرا بازار نفت متناسب با این ادعا واکنش نشان نمی‌دهد؟»

او همچنین مدعی شده بود که نیروی دریایی سپاه بر تردد شناورها در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان «اشراف کامل» دارد.

تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز از زمان آغاز جنگ ایران و آمریکا در اسفند سال گذشته، بر اثر حملات و تهدیدهای نظامی و محدودیت‌های اعمال‌شده، به‌شدت مختل شده است.

هرچند در هفته‌های اخیر حملات به برخی کشتی‌ها در تنگه هرمز ادامه داشته، گزارش‌ها حاکی از افزایش انتقال محموله‌های انرژی از اواخر ژوئیه، از جمله با استفاده از نفتکش‌هایی است که تحت حفاظت نیروی دریایی آمریکا، نفت را از خلیج فارس به کشتی‌های منتظر در خارج از تنگه منتقل می‌کنند.

داده‌های شرکت ردیابی دریایی کپلر نشان می‌دهد میانگین متحرک هفت‌روزهٔ صادرات نفت خام خاورمیانه در ۳۰ سپتامبر به ۱۸.۳ میلیون بشکه در روز رسیده و حجم صادرات در ۱۴ روز ماه سپتامبر از سطح پیش از جنگ بیشتر بوده است.

برآورد کپلر نشان می‌دهد در حال حاضر حدود ۴۰ درصد صادرات نفت منطقه از مسیرهایی غیر از تنگه هرمز انجام می‌شود.

حملات به دو فرودگاه بین‌المللی عربستان سه کشته و ده‌ها زخمی بر جا گذاشت

نهاد هوانوردی غیرنظامی عربستان روز چهارشنبه ۱۵ مهر اعلام کرد حملات به دو فرودگاه بین‌المللی این کشور به کشته شدن سه نفر و زخمی شدن ده‌ها تن انجامیده است، بدون ‌آن‌که با وجود تبادل اخیر آتش با نیروهای حوثی یمن، عامل این حملات را مشخص کند.

این نهاد در بیانیه‌ای اعلام کرد: «روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه... فرودگاه بین‌المللی ابها و فرودگاه بین‌المللی ملک خالد هدف حملاتی قرار گرفتند که تأسیسات آن‌ها را نشانه گرفته بود».

به گفته نهاد هوانوردی غیرنظامی عربستان، در فرودگاه ابها دو شهروند مصری و الجزایری کشته شدند و یک شهروند سودانی نیز در فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض جان باخت.

همچنین در مجموع ۳۶ نفر در این دو حمله زخمی شدند.

حوثی‌ها پیشتر در روز چهارشنبه مسئولیت موجی از حملات به اهداف سعودی، از جمله شلیک یک موشک بالستیک به فرودگاه ریاض، را بر عهده گرفتند.

این گروه برای تصرف مناطق بیشتر در یمن با نیروهای دولتی مورد حمایت عربستان در حال نبرد است.

حوثی‌ها که بخش عمده شمال‌ غربی یمن را در کنترل دارند، ماه گذشته و پس از شعله‌ور شدن دوباره جنگ داخلی این کشور در ماه ژوئیه، بخش‌های گسترده‌ای از نوار ساحلی را از نیروهای طرفدار دولت یمن تصرف کردند.

سازمان ملل متحد روز چهارشنبه اعلام کرد در پی این درگیری‌ها بیش از ۲۰۰ هزار نفر در داخل یمن آواره شده‌اند.

سفیر ایران در پاریس در واکنش به «کارزار اطلاعات جعلی» درباره اعتراضات فرانسه احضار شد

وزارت خارجه فرانسه روز چهارشنبه ۱۵ مهر اعلام کرد که سفیر ایران را احضار کرده تا نسبت به آنچه «کارزار اطلاعات جعلی هدایت‌شده از سوی مقام‌های ایرانی» درباره اعتراضات دانش‌آموزان دبیرستانی در فرانسه خواند، اعتراض کند.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای اعلام کرد به سفیر ایران گفته شده که «محتوای گمراه‌کنندهٔ منتشرشده در فضای آنلاین» از سوی حساب‌های رسمی وزارت خارجه ایران «کاملاً غیرقابل قبول» است.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز سه‌شنبه در پستی در شبکه ایکس نوشته بود که «فرانسه در ژانویه ۲۰۲۶ درباره ایران از ضرورت احترام به “تجمع مسالمت‌آمیز بدون ترس از مجازات”، و “خویشتنداری” دولت در قبال تجمع‌کنندگان سخن گفت».

او افزوده بود: «اکنون در فرانسه اعتراض دانش‌آموزان، “خشونت شهری” خوانده می‌شود؛ وزیر کشور چندان با خویشتنداری موافق نیست و از مداخله سریع و قاطع نیروهای امنیتی و استفاده از زور برای برقراری نظم سخن می‌گوید و دولت نیز “دستکاری سیاسی” و نقش‌آفرینی جریان‌های چپ افراطی را عامل ناآرامی‌ها معرفی می‌کند».

ایران در حالی از رویدادهای فرانسه انتقاد کرده، که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی دی‌ماه پارسال برای سرکوب اعتراضات ضدحکومتی که در روزهای ۱۸ و ۱۹ دی به اوج خود رسید، شدیداً به خشونت متوسل شد.

گروه‌های حقوق بشری گفته‌اند در جریان این سرکوب، هزاران نفر کشته شدند و نهادهایی از جمله عفو بین‌الملل، نیروهای امنیتی ایران را متهم کرده‌اند که مستقیماً به سوی معترضان آتش گشوده‌اند.

وزارت خارجه ایران همچنین روز سه‌شنبه سفیر فرانسه را در اعتراض به نحوه برخورد با معترضان در این کشور احضار کرده بود.

خبرگزاری فارس در این زمینه نوشته بود که «در پی برخورد خشونت‌آمیز دولت فرانسه با اعتراضات دانش‌آموزی و موارد گسترده نقض‌ فاحش حقوق بشر، امروز سفیر فرانسه در تهران احضار شد».

بر اساس این گزارش، وزارت خارجه ایران «با یادآوری تعهدات حقوق بشری دولت فرانسه، خواستار رعایت آزادی‌های بنیادین بشری مردم فرانسه شد».

وزارت خارجه فرانسه احضار سفیر خود توسط ایران را «بی‌پایه» خوانده است.

وکلای کریستا پایک می‌گویند موکلشان به هوش آمده و صحبت می‌کند

وکلای کریستا پایک، که هفتهٔ گذشته از تلاش ایالت تنسی برای اعدامش از طریق تزریق مرگبار جان سالم بدر برد و نخستین تلاش این ایالت در دو قرن اخیر برای اعدام یک زن را ناکام گذاشت، خبر دادند که موکلشان به هوش آمده و صحبت می‌کند.

به گفتهٔ تیم وکلای مدافع عمومی او در روز سه‌شنبه ۱۴ مهر ، پایک ۵۰ ساله با وجود آسیب‌های شدید به بازوانش که ناشی از کارگذاری خطوط وریدی در جریان اعدام نافرجام چهارشنبه گذشته است، همچنان تحت مراقبت پزشکی قرار دارد و «با دستبند و پابند» به تخت بیمارستان بسته شده است.

در بیانیه وکلا آمده است: «چشم‌انداز بهبودی او همچنان نامشخص است، اما دست‌کم انتظار داریم دوره‌ای طولانی از نقاهت در پیش باشد».

این بیانیه همچنین افزود که جلسه رسیدگی به پرونده پایک برای روز چهارشنبه در دادگاه عالی دیویدسن برنامه‌ریزی شده است.

یک سخنگو گفت این جلسه به درخواست وکلای او برای صدور دستور قضایی به‌منظور حفظ شواهد مربوط به اعدام نافرجام اختصاص دارد؛ شواهدی که به گفته آنان نشان می‌دهد اداره اصلاح و تربیت تنسی با قرار دادن پایک در معرض مجازات ظالمانه و غیرمعمول، حقوق قانون اساسی او را نقض کرده است.

پایک که به دلیل دست داشتن در شکنجه و قتل همکلاسی ۱۹ ساله‌اش، کالین اسلمر، سه دهه پیش به اعدام محکوم شده بود، شامگاه ۳۰ سپتامبر در زندان فوق‌امنیتی ریوربند در نشویل، پایتخت ایالت تنسی، از تلاش برای اجرای حکم اعدام جان سالم بدر برد و از آن زمان در بیمارستان بستری است.

وکلای او روز جمعه گفته بودند که موکلشان همچنان بی‌هوش، در وضعیت بحرانی و برای تنفس به دستگاه وصل است، در حالی که پزشکان تلاش می‌کردند داروی پنتوباربیتال را از بدن او خارج کنند.

آن‌ها روز سه‌شنبه خبر دادند که «برخلاف همه احتمالات، کریستا پایک هوشیار است، صحبت می‌کند و همچنان تحت مراقبت‌های پزشکی ویژه قرار دارد».

پالایشگاه‌های مستقل چین «خرید نفت عراق را همزمان با کاهش صادرات ایران افزایش دادند»

یک انبار نفتی عراق در فاو
یک انبار نفتی عراق در فاو

پالایشگاه‌های مستقل چین در پی کاهش شدید صادرات نفت ایران، خرید نفت خام از عراق و قطر را برای تحویل در ماه‌های اکتبر و نوامبر افزایش داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، معامله‌گران می‌گویند پالایشگاه‌های چینی دست‌کم ۱۲ میلیون بشکه نفت عراق و قطر خریداری کرده‌اند و یک منبع، حجم کل خریدها را بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون بشکه برآورد کرده است.

بخش عمدهٔ این محموله‌ها نفت خام «بصرهٔ متوسط و سنگین» عراق است که از جمله ارزان‌ترین انواع نفت خاورمیانه به شمار می‌رود. پالایشگاه‌های چینی همچنین سه میلیون بشکه نفت «الشاهین» قطر برای تحویل در اوایل نوامبر خریداری کرده‌اند.

این خریدها در شرایطی صورت می‌گیرد که صادرات نفت ایران به چین در ماه سپتامبر نسبت به مدت مشابه پارسال تقریباً نصف شده و به حدود ۵۹۰ هزار بشکه در روز رسیده است؛ پایین‌ترین میزان از ژانویه ۲۰۲۳.

شرکت کپلر نیز اعلام کرده که حجم نفت ذخیره‌شدهٔ ایران روی نفتکش‌ها در خارج از محدودهٔ محاصرهٔ دریایی، از حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در اواخر ژوئیه به ۴۵ میلیون بشکه کاهش یافته است.

داده‌های این شرکت نشان می‌دهد که ایران برای اولین بار از زمانی که کپلر ردیابی جریان‌های نفتی از این تولیدکننده را در سال ۲۰۱۳ آغاز کرد، در ماه سپتامبر هیچ نفتی صادر نکرده است.

رویترز می‌گوید پالایشگاه‌های مستقل چین در سال‌های اخیر به نفت تخفیف‌دار کشورهای تحت تحریم، به‌ویژه ایران، وابستگی زیادی داشته‌اند.

نفت برنت دوباره از ۱۰۰ دلار عبور کرد

در همین حال خبر می‌رسد که قیمت نفت خام در بازارهای جهانی در روز چهارشنبه ۱۵ مهر افزایش یافت و نفت برنت بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه معامله شد.

تا ساعت ۱۲ به وقت گرینویچ، نفت برنت با ۷۵ سنت افزایش به ۱۰۱ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه رسید و نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز ۳۹ سنت بالا رفت و ۸۹ دلار و ۸۳ سنت معامله شد.

به نوشته رویترز، معامله‌گران همچنان نسبت به پایداری افزایش اخیر عرضه و صادرات نفت از خاورمیانه تردید دارند و همزمان تشدید درگیری‌ها در منطقه، حملات به زیرساخت‌های انرژی روسیه و نزدیک شدن یک توفان به مناطق نفت‌خیز خلیج مکزیک آمریکا بر نگرانی‌ها درباره عرضه افزوده است.

قیمت حامل‌های انرژی «برای مدتی ادامه خواهد یافت»

در همین حال، رئیس صندوق بین‌المللی پول می‌گوید افزایش قیمت حامل‌های انرژی که ناشی از جنگ ایران است برای مدتی ادامه خواهد یافت.

کریستالینا گورگیوا پیش از نشست مشترک صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در سنگاپور گفت با نزدیک شدن فصل زمستان در نیمکره شمالی و بالا رفتن تقاضا و همزمان افت حجم ذخایر انرژی در برخی کشورها، قیمت حامل‌های انرژی ممکن است بیشتر شود.

به گفته او، حتی با پایان جنگ ایران در آینده نزدیک، قیمت نفت در سال آینده هم بالا خواهد بود.

نشست مشترک صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی هفته آینده در سنگاپور برگزار می‌شود و پیامدهای جنگ ایران و ادامه جنگ اوکراین و تاثیر آن‌ها در اقتصاد جهانی یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در این نشست هستند.

سازمان جهانی بهداشت خواستار اطلاعات بیشتر درباره مرگ مشکوک به طاعون در روسیه شد

آزمایشگاهی در شهر شِلِخوف در ایرکوتسک، روسیه، که مرگ کارمند در آن رخ داده است
آزمایشگاهی در شهر شِلِخوف در ایرکوتسک، روسیه، که مرگ کارمند در آن رخ داده است

سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه، ۱۵ مهرماه، خبر داد که از دولت روسیه خواستار ارائه اطلاعات بیشتر درباره مرگ مشکوک به ارتباط با بیماری طاعون شده است.

در مقابل، به گزارش خبرگزاری رویترز، کرملین ضمن متهم کردن رسانه‌ها به انتشار اخبار کذب می‌گوید که با این سازمان همکاری کرده و تمام اطلاعات را در اختیار رسانه‌ها گذاشته است.

نگرانی‌ها پس از مرگ داریا شیپیلووا، تکنسین ۲۸ ساله آزمایشگاه در مؤسسه مبارزه با طاعون ایرکوتسک در شهر شِلِخوف افزایش یافت. رسانه مستقل «مردم بایکال» گزارش داده است که او روز سوم مهر هنگام کار به‌طور تصادفی لوله آزمایشی حاوی باکتری طاعون ریوی را شکسته، سپس به‌شدت بیمار شده و روز دهم مهر جان باخته است.

مقام‌های روسیه این روایت را تأیید نکرده‌اند. نهاد بهداشت عمومی روسیه گفته است شیپیلووا به «ذات‌الریه با علت نامشخص» مبتلا بوده و آزمایش‌های تکمیلی نیز میکروارگانیسم‌های مرتبط با فعالیت حرفه‌ای او را نشان نداده است.

در پی این رخداد، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه در بیانیه‌ای که در حساب او در شبکه ایکس هم منتشر شد، اعلام کرد که «برای شناخت و بررسی کامل آن چه رخ داده» سازمان متبوع او نیاز به اطلاعات بیشتری دارد.

او در ادامه تأکید کرده است که به اشتراک گذاشتن «اطلاعات شفاف و کامل برای از بین بردن هر گونه شک و شبهه ضروری است».

در مقابل دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، مقر حکومت روسیه، روز چهارشنبه در پاسخ به پرسش‌هایی درباره «مبتلا شدن یک فرد دیگر» به همین بیماری گفت که «بخش بزرگی» از گزارش رسانه‌ها در این باره «اطلاعات غلط است».

طاعون ریوی یکی از اشکال بیماری طاعون است که ریه‌ها را درگیر می‌کند و می‌تواند از طریق قطرات تنفسی و تماس نزدیک میان افراد منتقل شود. این بیماری در صورت درمان دیرهنگام می‌تواند مرگبار باشد، اما آنتی‌بیوتیک‌ها در صورت تجویز سریع معمولاً مؤثرند.

وزارت خارجه آمریکا از مقام‌های روس خواسته است اطلاعات دقیق را «سریع و شفاف» منتشر کنند و در عین حال یادآور شده که طاعون در صورت آغاز زودهنگام درمان، با آنتی‌بیوتیک‌های رایج قابل درمان است.

بیشتر

XS
SM
MD
LG