لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ تهران ۲۱:۲۸

خبرهای کوتاه

آمار رسمی کرونا در ایران؛‌ ۱۸۹ بیمار دیگر قربانی شدند

سخنگوی وزارت بهداشت ایران از جان باختن ۱۸۹ بیمار مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.

سیما سادات لاری که روز دوشنبه ۲۰ مرداد آمار رسمی روزانه کرونا در ایران را ارائه می‌کرد، گفت در طول همین زمان ۲ هزار و ۱۳۲ بیمار جدید شناسایی شده‌اند.

با احتساب این آمار، تعداد کل قربانیان کرونا در ایران طبق آمار رسمی به ۱۸ هزار و ۶۱۶ نفر و تعداد کل مبتلایان به ۳۲۸ هزار و ۸۴۴ نفر رسیده است.

آمارهای رسمی قربانیان کرونا در ایران همواره از سوی رسانه‌ها و برخی اعضای شورای شهر تهران و مجلس محل تردید واقع شده است.

در تازه‌ترین اظهارنظر،‌ محمدرضا محبوب‌فر، عضو ستاد مقابله با کرونا، روز یک‌شنبه ۱۹ مرداد به روزنامه جهان صنعت گفته است که آمار رسمی اعلام شده توسط وزارت بهداشت، یک بیستم آمار واقعی است.

سخنگوی وزارت بهداشت ایران همچنین گفته است که کماکان ۱۵ استان شامل مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز هستند.

او از استان‌های فارس، ایلام، لرستان، هرمزگان، زنجان، قزوین، آذربایجان غربی، بوشهر، همدان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد، به عنوان استان‌هایی نام برده است که در وضعیت هشدار قرار دارند.

مقام‌های وزارت بهداشت به طور معمول از ارائه آمارهای تفکیکی و دقیق درباره وضعیت کرونا در استان‌های مختلف خودداری می‌کند و به طور کلی از کلمات وضعیت قرمز و وضعیت هشدار برای گزارش شیوع کرونا استفاده می‌کنند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

مرضیه برومند از تلاش وزارت ارشاد برای تغییر اساسنامه و «کنترل» خانه سینما خبر داد

مرضیه برومند، نویسنده و کارگردان ایرانی

مدیرعامل خانه سینما با اشاره به مشکلات در مسیر تغییر اساسنامه این نهاد صنفی، اعلام کرد که وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی تلاش می‌کند خانه سینما را «تحت کنترل» خود درآورد.

مرضیه برومند که ۱۳ اسفند پارسال مدیرعامل خانه سینما شد، به خبرگزاری ایلنا گفت قرار بود اساسنامه‌ای «بسیار کامل و جامع» نوشته شود و گروهی هفت نفره برای نگارش آن مشغول به کار شدند.

به گفته خانم برومند، اما «مشکلاتی پدید آمد» که باعث شد این کار ناتمام بماند و اساسنامه دوباره دچار «تحول» شد.

او به صراحت گفته است وزارت ارشاد می‌خواهد اساسنامه خانه سینما به شکلی نوشته شود که «همه‌چیز تحت کنترل آن‌ها» باشد اما مدیران خانه سینما معتقدند این یک نهاد صنفی است و باید به استقلال برسد.

مدیرعامل خانه سینما همچنین خواستار تشکیل «نظام سازمان سینمایی» مشابه نظام مهندسی و نظام پزشکی شد و افزود تا زمانی که این اتفاق رخ دهد، صنف‌های سینمایی در ثبت وزارت کار باقی می‌مانند.

مرضیه برومند همچنین از این که حرفۀ سینما «در هیچ نهادی تعریف نشده» انتقاد کرد و گفت به عنوان مثال سازمان تأمین اجتماعی با «مناسبات» این شغل آشنا نیست و مشکلاتی برای اعضای خانه سینما وجود دارد.

تلاش برای تغییر اساسنامه خانه سینما در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد باعث شد تا مسئولان وقت وزارت ارشاد این نهاد صنفی را به دلیل اقدام «غیرقانونی» تعطیل کنند.

در دولت حسن روحانی و به دنبال بازگشایی خانه سینما، صنف‌های مختلف این نهاد مجبور شدند از زیرمجموعه وزارت ارشاد خارج شوند و در وزارت کار خود را ثبت کنند.

با این حال درون برخی صنف‌های سینمایی اختلاف‌هایی در این زمینه وجود دارد و به عنوان مثال، کارگردانان سینمای مستند دو صنف موازی دارند که یکی در وزارت کار ثبت شده و با عنوان انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند فعالیت می‌کند و دیگری با نام انجمن مستندسازان به کار ادامه می‌دهد.

عراق واردات نُه محصول کشاورزی از ایران را ممنوع کرد

عراق پس از چین، دومین مقصد صادراتی کالاهای ایرانی به‌شمار می‌رود

سازمان توسعه تجارت ایران از ممنوعیت ورود نُه محصول کشاورزی به عراق، بزرگ‌ترین بازار محصولات کشاورزی کشور، خبر داد.

بر اساس نامۀ ارسالی این سازمان به اتاق بازرگانی تهران، عراق واردات گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، خیار، پیاز، کدو، بادمجان، هندوانه، طالبی و بامیه از ایران را تا «اطلاع ثانوی» ممنوع کرده است.

رسانه‌های ایران روز شنبه ۱۳ خرداد به نقل از عبدالامیر ربیهاوی، رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی در بغداد، گزارش دادند که ابلاغیه ممنوعیت واردات این ۹ محصول را دفتر فؤاد حسین، معاون نخست‌وزیر عراق، صادر کرده است.

در نامۀ سازمان توسعه تجارت ایران همچنین آمده است که این تصمیم، مصوبه شورای وزیران اقتصاد عراق بوده که به پیشنهاد وزارت کشاورزی این کشور و به دلیل «فراوانی تولید داخلی» گرفته شده است.

آمارهای گمرکی نشان می‌دهد که ایران ۹۰ درصد از محصولات کشاورزی خود را به کشورهای همسایه صادر می‌کند که یک سوم از این میزان، راهی عراق می‌شود.

عراق که طی سال‌های اخیر، مشتری بیش از سه میلیون تُن محصولات کشاورزی ایران به‌طور سالانه بود، بارها واردات محصولات کشاورزی از کشور را به دلایل مختلف، از جمله غیراستاندارد بودن و وجود آفات و بیماری‌های مختلف در محصولات ارسالی از ایران ممنوع کرده است.

عراق همچنین بعد از چین و امارات متحده عربی، بزرگ‌ترین مقصد صادرات کالاهای ایرانی است.

با استفاده از گزارش‌های خبری ایلنا، گمرک ایران، سازمان توسعه تجارت و رادیو فردا/د.خ/آ.ت.

سه سرباز اسرائیلی در درگیری در نزدیکی مرز مصر جان باختند

برج دیده‌بانی در مرز مصر و اسرائیل

ارتش اسرائیل روز شنبه، ۱۳ خرداد، اعلام کرد که سه سرباز اسرائیلی در درگیری‌های مسلحانه‌ای در نزدیکی مرز با مصر کشته شدند.

یکی از سربازان کشته شده زنی جوان بود که همراه با یک نظامی دیگر در دم کشته شد. سرباز سوم پس از جراحت شدید، جان داد. یک سرباز دیگر نیز زخمی شده است.

نظامیان عضو لشکر ۸۰ ارتش اسرائیل بودند که مسئول رصد مرزی در جنوب اسرائیل است. درگیری در نزدیکی گذرگاه «نیتسانا» رخ داد.

رسانه‌های اسرائیل ابتدا وقوع درگیری‌ها را پس از عملیات نظامیان اسرائیلی در ساعات جمعه شب در تقابل با باندهای مرتبط با قاچاق مواد مخدر در نقاط مرزی اعلام کردند اما ارتش اسرائیل از وجود «خرابکاری که وارد خاک اسرائیل شده و اقدام به شلیک کرد» خبر دادند.

به‌ نوشته یدیعوت آحرونوت، «یک خرابکار مصری» که اونیفورم نظامیان مصر را به تن داشت، کشته شده است. درستی این امر تأیید نشده و از واکنش احتمالی مصر به آن هنوز خبری منتشر نشده است.

رسانه العربیه از قاهره گزارش داد که نیروهای امنیتی مصری با همتایان اسرائیلی خود اقدام به هماهنگی کرده‌اند.

بالگردهای اسرائیلی با اهداف شناسایی در طول روز شنبه بر فراز نقاط مرزی با مصر در پرواز بودند.

در پی این تحولات، یوآو گالانت، وزیر دفاع و ژنرال هرتسی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش، برای بررسی وضعیت در مرز با مصر یک نشست اضطراری برگزار کرده و با بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر در تماس بودند.

مرزهای اسرائیل و مصر، دو کشوری که از ۴۵ سال پیش رابطه کامل سیاسی دارند، عمدتا آرام، و وقوع تنش در آن، امری کم‌سابقه است.

با این حال، ارتش اسرائیل برای مقابله با احتمال ورود نیروهایی از آن سوی مرز که بخواهند به باریکه فلسطینی‌نشین غزه بروند، همواره تدابیر سنگین مرزی را اجرا می‌کند.

هشدار جمهوری آذربایجان به شهروندان خود درباره سفر به ایران

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیه‌ای از شهروندان خود خواست از سفرهای غیرضروری به ایران خودداری کنند.

در این بیانیه همچنین به آن‌دسته از اتباع جمهوری آذربایجان که در حال حاضر در ایران به سر می‌برند، توصیه شده اصول امنیتی و «نهایت احتیاط» را رعایت کنند.

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان به «حمله تروریستی» به سفارت این کشور در تهران که در ژانویه سال جاری رخ داد، اشاره و تأکید کرده که با توجه به این حمله و شرایط «بی‌ثبات» ایران، اتباع این کشور بهتر است به ایران سفر نکنند.

در این بیانیه، هویت و پست سازمانی فرد کشته‌شده در این سفارتخانه نیز به این صورت عنوان شده است: اورکان رضوان اوغلو اصغراف، رئیس سرویس امنیتی سفارت.

دولت جمهوری آذربایجان به دنبال این حمله سفارت خود در تهران را بست و همه دیپلمات‌های خود را از تهران خارج کرد و تنها کنسولگری این کشور در تبریز فعال ماند.

جمهوری اسلامی در اردیبهشت‌ماه امسال در اقدامی متقابل چهار دیپلمات جمهوری آذربایجان را اخراج کرد.

پیشتر جمهوری آذربایجان در اواسط فروردین چهار دیپلمات ایرانی را به عنوان «عنصر نامطلوب» اخراج کرده بود.

خبرگزاری دولت ایران٬ ایرنا نیز٬ روز پنجشنبه ۱۱ خرداد به نقل از یک منبع آگاه از بسته شدن «دفتر رایزنی فرهنگی ایران در باکو» و اخراج رایزن فرهنگی ایران از جمهوری آذربایجان به دلیل «اختلافات اخیر» خبر داده است.

پیش از این حمله نیز نزدیکی جمهوری آذربایجان و اسرائیل از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی مورد انتقاد قرار گرفته و موجب تنش لفظی میان مقام‌های دو کشور شده بود.

جمهوری آذربایجان پس از ۳۰ سال رابطه رسمی با اسرائیل، با کنار گذاشتن ملاحظات پیشین خود، روز نهم فروردین امسال در جریان اولین سفر یک وزیر خارجه این کشور به اسرائیل، سفارت خود را در تل‌آویو افتتاح کرد.

الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، در دیدار با همتای آذری‌اش در روز افتتاح سفارت گفت جمهوری اسلامی ایران تهدیدی مشترک برای حوزه دو کشور، در خاورمیانه و در قفقاز است و دو دولت «درک مشترکی از تهدیدهای ناشی از ایران دارند».

نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران در واکنش،در بیانیه‌ای همتایان خود در پارلمان جمهوری آذربایجان را فراخواندند تا علیه اقدام حکومت باکو در خصوص گشایش سفارت در تل‌آویو «موضع بگیرند».

در بیانیه مجلس ایران آمده بود که برقراری سفارت در اسرائیل برای جمهوری آذربایجان «تبعات منفی سیاسی زیادی» خواهد داشت.

با استفاده از گزارش‌های وب‌سایت وزارت خارجه جمهوری آذربایجان و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.

قطعی برق و حریق گسترده در پی افزایش کم‌سابقه دمای هوا در اسرائیل

گرما در کرانه باختری

قطعی برق در اسرائیل همراه با آتش‌سوزی‌های وسیع ناشی از گرمای شدید روز شنبه، ۱۳ خرداد، نیز ادامه یافته است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، در پی افزایش نسبتا خارج از عرف دمای هوا در این فصل از سال همراه با گردوغبار کم‌سابقه، خاموشی‌های برق در بخش‌های مختلفی از اسرائیل، شامل تل‌آویو، از روز جمعه گسترش یافت.

دمای هوا روز شنبه در بسیاری از نقاط بالاتر از ۴۰ درجه ثبت شده و موج گرد و غبار همچنان سراسر این کشور را دربرگرفته است.

هرچند اسرائیل در فصل تابستان گاه دمای بالاتر از ۵۰ درجه را نیز تجربه می‌کند، امسال گرمای شدید از میانه خردادماه آغاز شده است.

دمای هوا روز جمعه در نقاط مرکزی مانند تل‌آویو ۴۳ درجه، در مرز غزه ۴۴ و در بقاع اردن ۴۵ درجه بود که به دست‌کم ۲۲۰ مورد حریق در جنگل‌ها و مراتع منجر شد.

توفان شن و گردوخاک کشورهای همسایه از جمله مصر را نیز دربرگرفته و پیاپی امواج بلند خاک را به همراه آورده است.

مسئولان سازمان برق اسرائیل گفته‌اند خاموشی‌های گسترده روزهای جمعه و شنبه، نشانه اولیه از وضعیتی است که در تابستان پیش رو رخ خواهد داد.

به‌نوشته جروزالم پست، در بامداد شنبه هنوز دست‌کم ۳۰۰ هزار خانوار بدون برق، گرمای شدید را تحمل می‌کنند.

همزمان صفحات خورشیدی در نیروگاه‌های برق با لایه‌های ضخیم از گردوغبار پوشیده شده و این به نقص فنی منجر شده است.

وزارت انرژی سازمان برق را متهم کرده که از تأمین برق مورد نیاز برای شرایط سخت آب‌وهوایی عاجز مانده است.

در پاسخ، سازمان برق از وزارت انرژی خواسته است از اتهام ‌زدن‌ دست کشیده و به فکر راهکار باشد.

این سازمان تأیید کرده که خاموشی‌ها را عامدانه و به ‌دلیل نبود برق کافی انجام داده، اما به‌نوبه خود شرکتی دیگر به نام «نوگا» را که در تأمین برق مشارکت دارد، متهم کرده که نتوانسته برای تقاضای بیشتر برق با نزدیک شدن موج گرما برنامه‌ریزی کند.

شرکت «نوگا» در پاسخ خود گفته که درخواست‌هایش برای تأمین نیروگاه‌های زغال سنگ در شهرهای اشکلون و خادرا از سوی دولت رد شده بود.

در همین حال ییسرائل کاتز، وزیر انرژی اسرائیل، دولت پیشین به نخست ‌وزیری یائیرلاپید و نفتالی بنت را متهم کرده که تدارکات کافی برای تأمین برق انجام نداده و کار را به قطعی برق کشانده است، اما افزود دولت نتانیاهو دست‌اندرکار جبران مافات «بحران عمیق برق» است.

دادبان: محمود مهرابی برای فعالیت در فضای مجازی به افساد فی‌الارض متهم شد

تصویری که از محمود مهرابی در فضای مجازی منتشر شده است

حساب کاربری «دادبان» در توئیتر که به بازداشت‌شدگان و کنشگران مشاوره و آموزش حقوقی می‌دهد، از محکوم‌ شدن محمود مهرابی، معترضی خبر داده است که در فضای مجازی فعالیت می‌کرد و هم‌اکنون در زندان دستگرد اصفهان زندانی است. او به «افساد‌ فی‌الارض» محکوم شده است.

محمود مهرابی پیشتر در ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ بازداشت شده بود و خانواده او تا یک ماه از وضعیت وی و محل نگهداری‌اش بی‌اطلاع بودند.

این زندانی سیاسی روز چهارم فروردین سال ۱۴۰۲ به قید وثیقه آزاد شد، اما پس از چند ساعت، بار دیگر با حمله ماموران اطلاعات سپاه اصفهان به منزل پدری‌اش در مبارکه اصفهان بازداشت شد.

دادبان در یک خبر اختصاصی نوشته که آقای مهرابی «پس از گذشت چهار ماه حبس در بند اطلاعات سپاه در زندان دستگرد اصفهان، همچنان از دسترسی به وکیل محروم مانده و وضعیت جسمانی‌اش نیز به دلیل آسیب‌های وارده از شکنجه و آزار و اذیت بازجویان بسیار نامساعد است.»

بر اساس این گزارش‌، محمود مهرابی «در اثر ضرب و شتم و شکنجه طولانی دچار پارگی فتق شده و مقامات قضایی به ویژه بازپرس شعبه دوم دادسرای مبارکه نیز به طور کاملا غیرقانونی در اثر فشار اطلاعات سپاه از دسترسی او به خدمات درمانی جلوگیری می‌کنند.»

یک منبع آگاه درباره پرونده محمود مهرابی به دادبان گفت: «اطلاعات سپاه اقدام به پرونده‌سازی گسترده‌ای علیه محمود مهرابی کرده است و حدود ۵۰ نفر شاکی خصوصی، عموما از افراد پرنفوذ شهر، وارد پرونده شده‌اند، در صورتی که محمود فقط یک معترض در فضای مجازی است.»

به گفته این منبع آگاه، این جوان «در بند زندانیان خطرناک زندان دستگرد اصفهان نگهداری می‌شود و امنیت وی به شدت درخطر است.»

قوه قضائیه جمهوری اسلامی از زمان آغاز اعتراضات شهریور سال ۱۴۰۱ که پس از مرگ مهسا امینی آغاز شد، شماری از بازداشت‌شدگان را با اتهاماتی چون «محاربه» و «افساد‌ فی‌الارض» محاکمه کرده است.

جمهوری اسلامی به تازگی سه متهم پرونده موسوم به «خانه‌ اصفهان» را نیز با وجود ایرادات حقوقی وارده به پرونده‌های آنها با اتهامات مشابهی اعدام کرد.

با آن که این اعدام‌ها با واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی مواجه شده، رئیس قوه قضائیه ایران بارها به صراحت از اجرای این احکام دفاع کرده است.

با استفاده از گزارش‌های دادبان و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.

تجمع ضد حکومتی در مهاباد در چهلمین سالگرد اعدام دسته‌جمعی ۵۹ جوان

تصویر منتشر شده از تجمع روز جمعه در مهاباد در شبکه‌های اجتماعی

جمعی از مردم مهاباد روز جمعه با وجود ممانعت نیروهای امنیتی و محاصر آرامستان این شهر، با برپایی تجمع و سردادن شعارهای ضد حکومتی و از جمله شعار «شهید نمی‌میرد»، ضمن برگزاری چهلمین سالگرد اعدام دسته‌جمعی ۵۹ جوان و کودک این شهر در دوازدهم خرداد سال ۱۳۶۲، به اعدام‌شدگان ادای احترام کردند.

تصاویر ویدیویی نشان می‌دهد که نیروهای امنیتی و انتظامی ساعتی پیش از تجمع یادبود «چهلمین سالگرد اعدام شدگان دوازدهم خرداد مهاباد»، اقدام به محاصره «آرامستان فردوس» این شهر کرده و راه‌های ورود به این آرامستان را به روی مردم بستند.

پس از محاصره آرامستان و مسدود کردن راه‌های ورودی به آن، جمعی از مردم مهاباد در محوطه‌ای نزدیک به «آرامستان فردوس» این شهر تجمع کرده و با در دست داشتن تصاویری از اعدام‌شدگان دوازدهم خرداد ۱۳۶۲ و همچنین عکس‌ها و تصاویری از معترضان کشته شده در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی کردند.

طبق ویدیوهایی منتشر شده، در جریان تجمع یادبود «چهلمین سالگرد اعدام شدگان دوازدهم خرداد مهاباد»، یکی از زنان معترض طی سخنانی گفت: «امروز در اینجا جمع شده‌ایم تا یاد ۵۹ شهید مهاباد را گرامی داریم.» حاضران در این تجمع در ادامه با در دست داشتن تصاویر معترضان کشته‌شده شعارهایی چون «دیکتاتور از ما می‌ترسد» و «شهید نمی‌میرد» سردادند.

همزمان با تجمع مهاباد، جمعی از خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات زن، زندگی، آزادی، نیز روز جمعه بر مزارمحمد حاجی‌ رسول‌پور در در روستای آلی کند بوکان با برپایی تجمعی مراسم یادبود کشته‌شدگان اعتراضات سراسری و همچنین چهلمین سالگرد اعدام دسته‌جمعی ۵۹ جوان و کودک مهابادی را برگزار شدند.

دست‌کم ۵۹ تن از جوانان و کودکان زیر هجده سال مهاباد روز دوازدهم خرداد ماه سال ۱۳۶۲ در اعدامی دستەجمعی و به طور همزمان به دست نیروهای پاسداران در زندان تبریز اعدام شدند.

مقام‌های جمهوری اسلامی با گذشت چهل سال تاکنون توضیحی درباره جزئیات این اعدام‌ها، از جمله درباره اینکه انها در کدام دادگاه و با چه اتهاماتی محاکمه‌شده بودند، ارائه نکرده‌اند. در زمان وقوع این اعدام‌ها علیرضا شیخ عطار استاندار آذربایجان غربی را بر عهده داشت و حمیدرضا جلایی‌پور فرماندار شهر مهاباد بود.

فعالان حقوق بشر و فعالان کرد حمیدرضا جلایی‌پور، از چهره‌های اصلاح‌طلب دو دهه اخیر، را متهم می‌کنند که یکی از عاملان اصلی اعدام دسته‌جمعی ۵۹ جوان و کودک مهابادی بوده است. جلایی‌پور اما فروردین سال ۱۴۰۰ طی مصاحبه‌ای با اعتمادآنلاین، سایت خبری روزنامه اعتماد، ادعا کرد که «یک ماه بعد فهمیده» که این ۵۹ نفر در زندان تبریز اعدام شده‌اند.

او همچنین گفت که شرایط در زمان اعدام دسته‌جمعی این ۵۹ تن «گل و بلبل نبود» و ادعا کرد که این اعدام‌‌ها «در شرایطی انجام شده که در درگیری‌های یک‌ساله در جنوب آذربایجان ۵۰۰ نفر از پاسداران» کشته شده بودند.

جلایی‌پور افزود: «بازداشت‌شدگان طبق نظر سپاه و دادگاه انقلاب تک‌تک محاکمه شده بودند ولی فرآیند دادرسی به اطلاع خانواده‌ها نرسیده بود و چه بسا در میان‌ اعدام‌شدگان کسانی حقشان اعدام نبود.»

در همین ارتباط روز جمعه دوازدهم خرداد ماه حساب توییتری «صدای شهریور» که اعتراضات در ایران را پوشش می‌دهد با اشاره به برگزاری چهلمین «سالگرد کشتار خرداد ۱۳۶۲ مهاباد» تاکید کرد که «قیام ژینا» بدون به رسمیت شناختن «جنایات» جمهوری اسلامی و «چهره‌های اصلاح‌طلب نسبت به مردم کرد به نتیجه نخواهد رسید.»

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در حاشیه نشست «بریکس» در آفریقای جنوبی

دیدار حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در شهر کیپ‌تاون آفریقای جنوبی

وزیر خارجه عربستان سعودی، در حاشیه اجلاس «بریکس» در شهر کیپ‌تاون آفریقای جنوبی با همتای ایرانی خود دیدار کرد. این دومین دیدار این دو از فرودین ماه سال جاری تاکنون است.

به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان در خصوص اقدامات بعدی برای اجرای توافق اخیر میان تهران و ریاض که با میانجی‌گری پکن برای عادی سازی روابط بین دوکشور حاصل شد٬ رایزنی کردند.

طبق این گزارش، وزاری خارجه عربستان سعود و ایران در پایان این دیدار بر لزوم تمرکز بر اهداف مشترک در راستای همکاری‌های دوجانبه به طوری که دستیابی به صلح و امنیت بین المللی را تضمین کند، تاکید کردند.

وزرای خارجه ایران و عربستان سعودی برای شرکت در نشست کشورهای دوست «بریکس»، به آفریقای جنوبی سفر کردند. «بریکس» متشکل از هند، برزیل، روسیه، آرژانتین و آفریقای جنوبی، پنج کشور نوظهور اقتصادی، است.

ایرنا خبرگزاری دولت ایران نیز می‌گوید: وزیر خارجه عربستان در این دیدار گفت که «در پاسخ به دعوت به عمل آمده، به‌زودی به تهران سفر خواهد کرد .»

جمهوری اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده که سفارت‌خانه‌های دو کشور تا روز ۱۹ اردیبهشت بازگشایی خواهد شد همان‌طور که در توافق امضا شده میان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی با همتای سعودی او، مساعد بن‌محمد العیبان، در روز ۱۹ اسفند تأکید شده بود که سفارت‌خانه‌ها و کنسولگری‌های دو کشور تا دو ماه بعد بازگشایی می‌شوند.

فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان به دنبال این توافق دیپلماتیک در ۱۷ فرودین در پکن دیدار کردند.

روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی از دی ۱۳۹۴ به دنبال حمله شماری از هواداران جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد قطع شده بود.

این حمله متعاقب اعدام شیخ نمرباقر النمر و شمار دیگری از شیعیان سعودی صورت گرفت و برخی گزارش‌ها حمایت از آن دارد که گذاشتن اسم شیخ نمر بر خیابانی در مشهد که کنسولگری عربستان سعودی در آن قرار دارد مشکلاتی را در بازگشایی این مکان دیپلماتیک به وجود آورده بود.

اما سخنگوی وزارت خارجه ایران پیشتر در مورد این «مشکل فنی» گفته بود که روند اجرای توافقات «به خوبی» پیش می‌رود و طرفین به «برخی گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای» توجهی ندارند.

رسانه‌های رسمی ایران در اواخر فروردین ماه سال جاری گزارش داده بودند که تابلوی خیابان نمر از خیابان محل کنسولگری سعودی در مشهد پایین کشیده شده و این اقدام نتیجه یک مصوبه شورای شهر مشهد بوده است.

بلینکن: آتش‌­بس در­ اوکراین بدون توافق صلح و خروج کامل نیروهای روسیه ممکن نیست

آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا

آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا روز جمعه ۱۲ خرداد گفت آتش­‌بس در اوکراین ممکن نیست مگر­ آن که بخشی از یک توافق «صلح عادلانه و پایدار» شامل خروج کامل نیروهای روسیه باشد.

آقای بلینکن افزود: «آتش بسی که به تثبیت خطوط مقدم جبهه منجر شود و به ولادیمیر پوتین امکان دهد که تسلط روسیه بر مناطق اشغالی را تثبیت کرده، استراحت و تجدید قوا کرده و دوباره حمله کند یک صلح پایدار و عادلانه نیست.»

وزیر خارجه آمریکا در ادامه سخنرانی خود در فنلاند که اخیرا به ناتو پیوسته و با روسیه مرزهای طولانی دارد، خاطر­نشان کرد که روسیه باید بخشی از هزینه بازسازی اوکراین را بپردازد و به دلیل تهاجم نظامی به همسایه‌ٰ­اش باید پاسخگو شود.

آقای بلینکن تصریح کرد که اجازه دادن به مسکو که ۲۰ درصد از خاک اوکراین را در تصرف خود نگاه دارد پیام نادرستی به روسیه و «سایر متجاوزان احتمالی در سراسر جهان» خواهد بود.

او افزود که واشینگتن حاضر است از میانجی­گری سایر کشورها از جمله چین و برزيل برای برقراری صلح حمایت کند ولی هر طرح صلحی باید براساس استقلال، تمامیت ارضی و حق حاکمیت اوکراین تنظیم شود.

دولت چین که می‌گوید در این بحران بی‌­طرف است و می­‌خواهد نقش میانجی را ایفا کند. پکن تجاوز نظامی روسیه را محکوم نکرده و از نگاه قدرت­‌های غربی حامی سیاسی مسکو تلقی می‌شود.

چین روز جمعه گفت٬ هیچ‌یک از طرفین برای شروع مذاکرات صلح آماده نیستند و از کشورهای غربی خواست ارسال اسلحه به اوکراین را متوقف کنند.

همزمان، مقامات محلی در کی‌یف گفتند که در حملات روز جمعه بیش از ۳۰ موشک و پهپاد به سوی این شهر شلیک شده است.

این ششمین حمله روسیه به پایتخت اوکراین در شش روز گذشته است. در طول ماه مه ( ۱۰ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد) نیز پایتخت اوکراین ۱۷ بار و چند بار در طول شب هدف حملات روسیه قرار گرفت.

ژنرال والری زالوژنی، رییس ستاد نیروهای مسلح اوکراین، گفت پدافند ضد­هوایی این کشور تمامی ۱۵ موشک کروز و ۲۱ پهپاد شلیک­‌شده را در آسمان رهگیری و منهدم کرده­‌است.

به گفته مقامات اوکراینی در این حملات دو نفر مجروح شده‌­اند و بر­اثر سقوط لاشه موشک­‌ها و پهپادها چندین ساختمان، منزل مسکونی و خودروهای شخصی آسیب دیده‌­اند.

تشدید و تداوم حملات روسیه علاوه بر دشوار کردن زندگی ساکنان کی‌یف سنجشی از توانمندی پدافند ضد هوایی اوکراین است که در ماه‌های اخیر با تسلیحات ارسالی از سوی کشورهای غربی تقویت شده­ است.

دفتر ریاست­ جمهوری اوکراین نیز در اطلاعی‌ه­ای اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته بر­اثر حملات روسیه حداقل چهار غیرنظامی کشته و ۴۲ نفر مجروح شده­‌اند.

از سوی دیگر مناطق مرزی روسیه باری دیگر هدف حملات اوکراین قرار گرفته‌اند. کارشناسان معتقدند که این حملات ممکن است بخشی از استراتژی اوکراین برای پراکنده کردن ارتش روسیه قبل از شروع ضد حمله باشد.

وزارت دفاع بریتانیا در بولتن روزانه خود در مورد تحولات جنگ اوکراین گفت: «فرماندهان روس اکنون با یک انتخاب دشوار روبرو هستند: نوار مرزی با اوکراین را تقویت کنند، یا استحکامات دفاعی خود در مناطق اشغالی را.»

فرماندار بلگورود، يکی از استان­‌های مرزی روسيه روز جمعه گفت بر­اثر گلوله‌­باران روستاهای اين منطقه توسط ارتش اوکراين دو زن سرنشين يک خوردو که مورد اصابت ترکش قرار گرفته کشته شده‌­اند.

فرماندار استان کورسک در جنوب غربی روسیه و جوار مرز با اوکراین در تلگرام نوشت پنجشنبه شب پدافند ضد­هوایی «چندین پهپاد اوکراینی» را سرنگون کرده ­است.

فرماندار استان بریاسنک نیز که هم‌مرز با اوکراین است گفت ارتش اوکراین صبح روز جمعه دو روستا را گلوله­‌باران کرد ولی این حمله تلفاتی نداشت.

به گفته مقامات محلی در ناحیه اسمولنسک واقع در جوار مرز با بلاروس نیز بامداد روز جمعه دو پهپاد به سوی تاسیسات انرژی در این منطقه شلیک شده‌­است.

رضا شهابی از زندان اوین: جمهوری اسلامی برای کارگران شمشیر را از رو بسته است 

کانال تلگرامی سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران نامۀ این فعال صنفی زندانی در اوین و عضو هیئت مدیره خود را منتشر کرد

رضا شهابی، فعال کارگری زندانی، در نامه‌ای از اوین با اشاره به این‌که جمهوری اسلامی «از بدو تأسیس، شمشیر را از رو بر تمام کارگران و مزدبگیران بسته است» در مورد پرونده‌سازی و افزایش فشارهای امنیتی بر کارگران معترض هشدار داد.

کانال تلگرامی سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران روز جمعه ۱۲ خرداد نامۀ این فعال صنفی زندانی در اوین و عضو هیئت مدیره خود را منتشر کرد.

آقای شهابی در این نامه‌ که خطاب به سازمان جهانی کار نوشته شده تصریح کرده است جمهوری اسلامی از ابتدای ظهورش تلاش کرده «تشکل‌های دولتی و فرمایشی و انتصابی» مانند شوراهای اسلامی کار، را جایگزین سندیکاها و نهادهای مستقل کارگری کند.

او افزوده این تشکل‌های فرمایشی «همگی زیر نظارت و هدایت حکومت و دولت همچون پلیس مخفی در کارخانه‌ها و کارگاه‌ها فعالیت کرده و اجازه نمی‌دهند صدای اعتراض کارگران بلند شود و کارگران معترض را شناسایی و به نیروهای امنیتی یا مدیریت گزارش می‌کنند».

این فعال کارگری در انتها از اعضای سازمان جهانی کار خواسته تا «به درخواست کارگران تحت ستم و ظلم ایران، که در شرایط نابرابر با کمترین امکانات، صرفاً برای زنده ماندن تلاش می‌کنند، توجه داشته باشند».

رضا شهابی در نامه خود همچنین تأیید کرده که در ادامه فشارها بر فعالان کارگری برای او و همچنین کیوان مهتدی و حسن سعیدی پرونده امنیتی جدیدی باز شده است.

طرح اتهام‌های امنیتی تازه علیه این سه فعال کارگری در شرایطی است که هر سه آن‌ها هم‌اکنون در اوین زندانی هستند.

با استفاده از گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا؛ پ.م./ آ.ت.

معاون رئیسی می‌گوید تشکیل یک استان در غرب تهران در دست بررسی است

برج میلاد در محدودۀ غربی تهران

محمد حسینی، معاون پارلمانی ابراهیم رئیسی، روز جمعه ۱۲ خرداد اعلام کرد تشکیل استان غربی تهران، به مرکزیت شهریار، در مرحلۀ بررسی است.

معاون پارلمانی ابراهیم رئیسی در عین حال تصریح کرد هنوز تصمیم «قطعی» دربارۀ آن گرفته نشده است.

او با بیان اینکه برخی شهرها و شهرستان‌ها جمعیتی بیش از یک استان دارند افزود: «به شهرهای اطراف تهران کم‌توجهی شده است.»

موضوع تشکیل استان جدیدی در غرب تهران بیش از یک دهه است که در رسانه‌های ایران مطرح است و شماری از مقام‌ها و نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم گفته‌اند منطقۀ گسترده در غرب تهران در حال حاضر فقط به عنوان یک منطقه حاشیه‌ای دیده می‌شود که مشکلات متعددی دارد.

در طول سال‌های گذشته از استان پیشنهادی با نام‌هایی چون «استان طاهرین» یا «استان ایرانشهر» یاد شده است.

تصادف قطارهای مسافربری در هند بیش از ۱۲۰ کشته و ۸۵۰ مجروح به‌جا گذاشت

تلاش برای نجات مسافران قطار در ايالت اوديشا

مقام­‌های دولتی و بهداری در ايالت اوديشا در شرق هند گفتند روز جمعه ۱۲ خرداد بر اثر برخورد دو قطار مسافربری با يکديگر دست‌کم ۱۲۰ نفر کشته و حدود ۸۵۰ نفر مجروح شده‌اند.

جزييات کامل اين حادثه هنوز روشن نشده ولی رسانه‌­های هند از قول شاهدان و مقام­‌های محلی گزارش دادند که دو قطار مسافربری و يک قطار باربری در حدود ۲۰۰ کيلومتری بوبانسوار، مرکز اين ايالت با يکديگر برخورد کرده‌اند.

به نظر می­‌رسد اين حادثه نتيجه دو تصادف بوده و احتمالا قطار سوم بعد از وقوع تصادف اول به يکی از قطارهای آسيب ديده برخورد کرده­‌است.

خبرگزاری «پی تی آی» هند، به نقل از يک مقام محلی که نامش فاش نشده، گزارش داد٬ تعداد قربانيان به احتمال فراوان بیش از ۸۵۰ نفر است و تعداد زيادی از مسافران داخل واگن‌­ها و يا زير لاشه قطارها گير افتاده‌­اند.

يک مقام انتظامی گفت جراحات بسياری از مجروحان جدی است ولی به دليل ابعاد حادثه و تداوم عمليات نجات هنوز نمی‌توان با دقت در مورد وضعيت مجروحان اظهارنظر کرد.

سخنگوی دولت محلی ايالت اوديشا نيز به خبرنگاران گفت که عمليات نجات حداقل تا فردا صبح ادامه خواهد داشت و تمام بيمارستان­‌های دولتی و خصوصی برای بستری کردن مجروحان آماده هستند.

بازتاب اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در شماره جدید مجله فرانسوی هنرهای زیبا

ماهنامه معتبر فرانسوی «بوزار» (هنرهای زیبا) در شماره جدید خود به هنرمندان معترض ایرانی پرداخته که با الهام از اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» آثاری را خلق کرده‌اند.

مجله بوزار در شماره ماه ژوئن ۲۰۲۳ خود پرونده‌ای را به ایران اختصاص داده و در اولین مطلب آن به «نگاه هنرمندان درباره یک انقلاب در حال جریان» پرداخته است.

امانوئل لوکو، منتقد هنری فرانسوی نوشته است: «هنرمندان ایرانی در میان هنرمندانی هستند که بیشترین سرکوب را متحمل می‌شوند.»

او افزوده هنرمندان ایرانی ساکن تهران یا دیگر نقاط جهان، با طرح‌ها و ترانه‌های خود شاهدانی بر مبارزات کسانی هستند که جز گفتار، سلاح دیگری ندارند.

گفت‌وگو با میترا فراهانی، مستندساز ایرانی ساکن رم، یکی از دیگر مطالب این ویژه‌نامه است.

مینا محسنی، هنرمند هنرهای تجسمی ساکن فرانسه و نازنین پوینده، نقاش، از دیگر هنرمندان ایرانی هستند که آثار اعتراضی‌شان در این شماره مجله بوزار مورد بررسی قرار گرفته است.

همچنین در این نشریه، گزارشی از همبستگی موزه‌ها و موسسه‌ها در پاریس با معترضان ایرانی از طریق به نمایش درآوردن آثار هنرمندان ایرانی به چاپ رسیده است.

برای نمونه، در هشتم مارس گذشته، مرکز پمپیدو، یکی از مهم‌ترین مراکز فرهنگی و هنری در پاریس برنامه‌ای را با عنوان «ایران، هنرهای مقاومت» برگزار کرد.

قلعه باستانی خاوه در استان تهران تخریب شد

عکسی که در توییتر از تخریب محل منتشر شده است

تصاویری روز پنج‌شنبه، ۱۱ خرداد، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که تخریب قلعه باستانی روستای خاوه در اطراف ورامین را نشان می‌دهد.

دوم فروردین‌ماه امسال، رسانه‌های ایران خبر دادند که بخشی از این قلعه دچار ریزش شده و سه نفر که «اتباع افغانستان» خوانده شدند، بر اثر این حادثه جان خود را از دست داده‌اند.

فرماندار ورامین در همان زمان گفت که عملیات ایمن‌سازی آغاز شده و علت این اتفاق توسط کارشناسان میراث فرهنگی در دست بررسی است.

مقام‌های محلی مشخص نکردند علت حضور سه فرد در این قلعه چه بوده است و فقط خبر پیدا شدن جسد آنها زیر آوار اعلام شد.

حال بعد از گذشت حدود سه ماه، تصویر منتشر شده در توئیتر نشان می‌دهد این قلعه با بولدوزر تخریب شده است.

ستاره تاج‌الدین که خود را کارشناس مرمت آثار معماری و شهری معرفی می‌کند در توئیتی در این باره نوشته است: «قلعه باستانی خاوه را امروز عده‌ای از قاتلینِ فرهنگ، با بولدوزرهاشان به قتل رساندند.»

قلعه باستانی روستای خاوه یکی از جذابیت‌های گردشگری ورامین معرفی شده که با ارتفاع ۱۲ متر و وسعتی در حدود نیم هکتار متعلق به دوره صفویه یا زندیه است.

روستای خاوه از توابع بخش جوادآباد است و در ۲۰ کیلومتری شهر ورامین در استان تهران واقع شده و به دلیل آب و هوای خوبش شهرت دارد.

محسنی اژه‌ای بار دیگر بر «قانونی» بودن اعدام معترضان تاکید کرد

غلامحسین محسنی اژه‌ای (راست) در بیت خامنه‌ای

رئیس قوه قضائیه ایران که چند روز پیش درباره معترضان محکوم به اعدام گفته بود حکم‌شان اجرا خواهد شد، بار دیگر مجازات اعدام برای این افراد را که سال گذشته در جریان اعتراض‌های سراسری ایران بازداشت شده‌اند «قانونی» خواند.

غلامحسین محسنی اژه‌ای روز ۱۲ خرداد مدعی شد افرادی که سال گذشته در اعتراض‌های ایران «جنایت کرده بودند» و مستحق «مجازات‌های سنگین» بودند، طبق «قانون» حکم‌شان اجرا شد.

در روزهای اخیر نگرانی‌ از اعدام قریب‌الوقوع محمد قبادلو از معترضان جوان سال گذشته بعد از تایید حکمش در دیوان عالی کشور بالا گرفته است.

قوه قضائیه جمهوری اسلامی علاوه بر اعدام افرادی مانند محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی، محمد حسینی، مجید کاظمی، سعید یعقوبی و صالح میرهاشمی، به گفته سازمان عفو بین‌الملل، دست‌کم هفت نفر دیگر از معترضان سال گذشته را به اعدام محکوم کرده است.

رئیس قوه قضائیه همچنین با اشاره به عفوشدگان اعتراض‌ها که به گفته او رهبر جمهوری اسلامی «بر آنها منت نهاد»، تهدید کرد که «اگر آنها دوباره به دام شیطان بیفتند، مرتبه بعدی، قضیه برایشان سخت خواهد بود».

این در حالی است که در هفته‌های اخیر گزارش‌هایی درباره احضار و بازداشت کسانی منتشر شده که به ادعای مقام‌های جمهوری اسلامی پیشتر «عفو» شده بودند.

محسنی اژه‌ای همچنین مخالفت با حجاب اجباری را «توطئه دشمن» و «جریانات سازمان‌یافته» خواند و گفت با «کمک مردم متدین» این توطئه را «خنثی» خواهیم کرد.

او گفت که ما می‌خواهیم صف این افراد از «نوجوانان و جوانان» مخالف حجاب اجباری جدا شود.

بیشتر

XS
SM
MD
LG