عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی و مسئول هیأت مذاکره کننده دولت افغانستان در مذاکرات صلح با طالبان، روز سهشنبه اول مهر گفت تعدادی از اسرای طالبان که در چارچوب پیششرطهای مذاکره آزاد شدهاند به میدان جنگ بازگشتهاند.
آقای عبدالله همچنین گفت مذاکرات صلح با طالبان که از روز ۲۳ شهریور در دوحه قطر آغاز شده است در مجموع مثبت بوده، هر چند طبق گزارشهایی که تاکنون منتشر شده است مواضع دو طرف در تمامی زمینهها هنوز اختلاف فاحشی دارد.
آقای عبدالله در یک کنفرانس مجازی که به ابتکار شورای سیاست خارجی آمریکا برگزار شد گفت: «من میدانم که تعدادی از اسرای طالبان که از سوی دولت آزاد شدهاند به میدان جنگ بازگشتهاند و این نقض توافق و تعهدات آنهاست».
با وجود شروع مذاکرات صلح، حملات مسلحانه در افغانستان کاهش نیافته و آقای عبدالله از دولت آمریکا که در ماه فوریه با طالبان به توافق رسید و مبتکر مذاکرات صلح بین افغانی است و همینطور از دولت پاکستان که از قرار معلوم با طالبان ارتباط دارد خواست که برای پذیرش آتشبس به این گروه فشار بیاورند.
آقای عبدالله در بخشی از سخنانش افزود: «متأسفانه خشونت و درگیریهای مسلحانه کماکان درحد بالایی است که برای مردم قابل پذیرش نیست. من درخواست خود از طالبان و سایر طرفهای ذینفع که میتوانند بر طالبان تاثیر بگذارند را دوباره تکرار میکنم».
او یادآوری کرد به زودی به پاکستان سفر خواهد کرد که اولین سفر او به این کشور از سال ۲۰۰۸ خواهد بود.
مقامات ارشد دولت آمریکا روز سهشنبه در گزارشی به کنگره گفتند که تدوام درگیریهای مسلحانه و عدم قطع کامل مناسبات طالبان با گروه موسوم به «خلافت اسلامی» و شبکه القاعده موانع اصلی موفقیت مذاکرات صلح در افغانستان هستند.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه دولت آمریکا در مذاکرات افغانستان، در گزارش خود به کنگره هشدار داد که میزان حملات مسلحانه هنوز بسیار بالاست و دولت آمریکا پیشبینی میکند که روند گفتوگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان با موانع بیشتری روبرو شود.
آقای خلیلزاد افزود: «با هر معیاری میزان درگیریهای مسلحانه بسیار بالاست و ما میدانیم که کاهش حملات امکانپذیر است. با وجود اینکه در مجموع خوشبین هستیم، در مورد چالشهای مذاکرات توهم نداریم و پیشبینی میکنیم که مشکلات و موانع دیگری بهوجود بیاید».
او افزود: آمریکا و متحدانش در حال بررسی توافقی بین دولتهای پاکستان و افغانستان هستند که بر اساس آن از خاک دو کشور برای حمله به طرف مقابل استفاده نشود. «ما امیدواریم که همزمان با پایان مذاکرات جاری بین دولت افغانستان و طالبان بتوانیم در آن زمینه نیز به موفقیت برسیم».