خبرخوان
حکم ۵ سال زندان مهدی محمودیان بهخاطر «فراخوان یادبود قربانیان هواپیمای اوکراینی» تأیید شد

حکم پنج سال زندان مهدی محمودیان که چهار سال آن «بهخاطر فراخوان روشن کردن شمع به یاد قربانیان انهدام هواپیمای اوکراینی توسط موشکهای سپاه» بوده، در دادگاه تجدید نظر تأیید و روز دوشنبه ۲۸ مهر رسماً به او ابلاغ شد.
کانال تلگرامی امتداد، نزدیک به اصلاحطلبان، با اعلام این خبر نوشت که یک سال زندان دیگر آقای محمودیان بهخاطر امضای نامهی موسوم به ۷۷ نفر در اعتراض به خشونتهای آبان ۹۸ است.
پس از سرنگون شدن پرواز ۷۵۲ شرکت هواپیمایی اوکراین در مسیر تهران کییف، در ۱۸ دیماه سال گذشته، حکومت ایران نهایتاً پس از ۷۲ ساعت پنهانکاری مجبور شد اعتراف کند که این هواپیما با دو موشک پدافند هوایی سپاه سرنگون شده است؛ رخدادی که به کشته شدن ۱۷۶ سرنشین هواپیما ازجمله چندین کودک انجامید.
اخبار محکومیت معترضان به این حادثه در حالی منتشر میشود که با گذشت ۹ ماه از این حادثه، مقامات قضایی و نظامی جمهوری اسلامی هنوز هیچ گزارشی در معرفی و محاکمه عامل و آمران شلیک موشکها منتشر نکردهاند.
محکومیت دیگر مهدی محمودیان بهخاطر امضای بیانیه اعتراضی معروف به ۷۷ نفر است که شماری از فعالان سیاسی در سال ۹۸ در واکنش به سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ نوشتند: «شلیک بیمحابای تفنگی که از محل بیتالمال برای دفاع از مردم فراهم شده به سوی شهروندان عادی و غیرمسلح که برای ابراز اعتراض و یا خشم خود به خیابان آمدهاند... جنایتی است که قانون و دستگاه قضا نباید حتی لحظهای در تعقیب بانیان، آمران و عاملان آن تعلل کند.»
در اعتراضات آبان ۹۸ که در واکنش به افزایش ناگهانی قیمت بنزین رخ داد، دهها و بنا به گزارش رویترز ۱۵۰۰ نفر از مردم معترض بر اثر شلیک مستقیم مأموران انتظامی و امنیتی کشته شدند.
پیشتر گزارش شده بود که از میان امضاکنندگان نامه ۷۷ نفر، علی شکوری راد، محمدحسین کروبی، محسن آرمین، قربان بهزادیاننژاد و صدیقه وسمقی نیز هر یک به یک سال حبس محکوم شدهاند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
زمینلرزهای به بزرگی ۵.۶ درجه شهرستان لنگه در هرمزگان را لرزاند

در پی ثبت زمینلرزههای ممتد در مناطق مختلف استان هرمزگان در هفتههای گذشته، زمینلرزهای به بزرگی ۵.۶ درجه، صبح روز شنبه، چهارم تیر شهرستان لنگه در این استان را لرزاند.
بنا بر اعلام مرکز لرزهنگاری کشور این زمینلرزه حوالی ساعت ۸ و در عمق ۲۲ کیلومتری زمین رخ داده است.
به گفته مختار سلحشور، مدیر عامل جمعیت هلال احمر هرمزگان، ارزیابیهای اولیه نشان داده که این زلزله خسارت جانی و مالی خاصی به همراه نداشته است. با این حال فرماندار بندر لنگه گفته است که این زلزله خسارت جانی نداشته، اما موجب وحشت مردم و ترکخوردگی برخی منازل مسکونی شده است.
مهرداد حسنزاده، مدیر کل مدیریت بحران هرمزگان نیز گفته است که این زلزله در داخل دریا رخ داده و در برخی شهرهای اطراف از جمله بندرعباس حس شده است.
وقوع زمینلرزه در مناطق مختلف استان هرمزگان دستکم از دو هفته پیش آغاز شده است و همچنان ادامه دارد. بزرگترین زمینلرزه پیش از این به بزرگی ۵.۲ درجه در بندر مقام در روز یکم تیر رخ داده بود.
مهدی مسعودی، استاد زمینشناسی دانشگاه هرمزگان پیشتر گفته بود که احتمال وقوع زلزله بزرگتر در این منطقه «بسیار بسیار کم» است، اما گسلهای بخشهای جنوبی ایران باید مورد پژوهشهای بیشتری قرار گیرند.
بر اساس اعلام نهادهای بینالمللی و داخلی، ایران دهمین کشور زلزلهخیز جهان است و مسئله فرونشست زمین در سالهای اخیر هشدارها درباره پیامدهای وقوع زمینلرزه در مناطق مختلف کشور را افزایش داده است. این در حالی است که به گفته سازمانها، مسئولان و کارشناسان آمادگی کافی برای مدیریت بحران در صورت وقوع زلزلههای بزرگ در کشور وجود ندارد.
حمایت پادشاه اردن از تشکیل یک ائتلاف نظامی مانند ناتو در خاورمیانه

ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، روز جمعه گفته است که از تشکیل یک ائتلاف نظامی مانند سازمان پیمان آتلانیتک شمالی، ناتو، در خاورمیانه حمایت میکند.
پادشاه اردن گفته است، منشور چنین ائتلاف نظامی می بایست کاملا روشن و مشخص باشد.
ملک عبدالله تصریح کرده است، من نخستین فردی خواهم بود که ناتوی خاورمیانه را تایید میکنم، اما روابط با بقیه جهان و نحوه تناسب ما میبایست بسیار بسیار واضح باشد. در غیر این صورت، همه را سر درگم میکند.
آمریکا طی سالهای اخیر بر لزوم همکاری نزدیک بین کشورهای عربی و اسرائیل برای مقابله با فعالیتهای ایران در منطقه حمایت کرده است.
همچنین سناتورهای آمریکا در طرحی که به سنای این کشور ارائه شده از یکپارچه کردن دفاع هوایی برای مقابله با ایران حمایت کردهاند.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، هم هفته گذشته گفته بود که کشورش در حال ایجاد یک ائتلاف دفاع هوایی منطقهای تحت حمایت ایالات متحده برای مقابله با تهدیدات ایران است.
وزیر دفاع اسرائیل اضافه کرده بود که این مجموعه دفاعی پیش از این هم حملات ایران را خنثی کرده است و ممکن است با سفر جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به اسرائیل طی ماه آینده، تقویت شود.
اسرائیل در سالهای اخیر با نزدیک شدن به کشورهای عربی همسو با ایالات متحده که نگرانیهای مشترکی در ارتباط با جمهوری اسلامی دارند، به آنها پیشنهاد همکاری دفاعی داده است. کشورهای عربی از اظهارنظر علنی در این مورد خودداری کردهاند.
وزیر دفاع اسرائیل روز دوشنبه با رونمایی از آنچه که «ائتلاف دفاع هوایی خاورمیانه» نامید، در نشستی با قانونگذاران اسرائیلی گفت که چنین همکاریهایی در حال انجام است.
او گفت که «ظرف یک سال گذشته، من همراه با شرکای خود در پنتاگون و در دولت ایالات متحده، برنامه گستردهای را رهبری میکردم که همکاری بین اسرائیل و کشورهای منطقه را تقویت میکند».
واکنشهای جهانی به لغو حق قانونی سقط جنین در آمریکا

لغو قانون پایان دادن خودخواسته به بارداری در آمریکا موجی از واکنشهای جهانی را به دنبال داشت.
لغو قانون پایان دادن خودخواسته به بارداری در آمریکا موجی از واکنشهای جهانی را به دنبال داشت.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، حکم دیوان عالی ایالات متحده را محکوم کرد و آن را شکستی بزرگ، پس از پنج دهه تلاش برای حمایت از سلامت و حقوق جنسی و باروری خواند.
عفو بین الملل با انتشار بیانیهای، رای دیوان عالی را «نقطه عطفی» در تاریخ آمریکا خواند و اعلام کرد: این حکم بر سرنوشت تک تک افراد در ایالات متحده بدون توجه به توانایی آنها برای باردار شدن تأثیر میگذارد.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در پیامی توییتری نوشت: پایان دادن خودخواسته به بارداری یک حق اساسی برای همه زنان است و باید محافظت شود.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا حکم صادر شده را «هولناک» خواند و بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا، حکم دیوان عالی آمریکا را یک «گام بزرگ به عقب» توصیف و ابراز تاسف کرد.
دیوان عالی آمریکا روز جمعه سوم تیرماه، پس از حدود نیمقرن حکم تاریخی «رو علیه وید» مبنیبر به رسمیت شناختن حق زنان در قانون اساسی برای سقط جنین یا پایان خودخواسته بارداری را لغو کرد.
ممنوعیت سقط جنین
با لغو قانون پایان دادن خودخواسته به بارداری در آمریکا، دادستان کل میسوری اعلام کرد که این ایالت، اولین ایالتی است که پس از تصمیم دیوان عالی، سقط جنین داوطلبانه را ممنوع کرده است. او افزود که دیگر هیچ کلینیکی در این ایالت اجازه انجام سقط جنین را ندارد.
فرماندار جمهوریخواه داکوتای جنوبی نیز اعلام کرد که سقط جنین دیگر در این ایالت غیرقانونی است.
ایالتهای کالیفرنیا، اورگان و واشنگتن اعلام کردند که با هم متعهد میشوند تا از حق سقط جنین دفاع کنند.
روز جمعه همچنین تظاهراتی در مقابل دیوان عالی در واشینگتن برگزار شد و تظاهرات بر حق زنان بر بدن خود تاکید کردند.
دیوان عالی آمریکا سوم تیرماه، حکم تاریخی «رو علیه وید» مبنیبر به رسمیت شناختن حق زنان در قانون اساسی برای سقط جنین یا پایان خودخواسته بارداری را لغو کرد.
با لغو این حکم، قدرت تصمیمگیری در رابطه با حق پایان دادن خودخواسته به بارداری پس از هفته پانزدهم به ایالتها واگذار میشود و انتظار میرود که در دستکم ۲۵ ایالت آمریکا، ممنوعیت حق سقط جنین بلافاصله و یا ظرف روزهای آینده اجرایی شود.
تخلیه همزمان «دو محموله نفتی» ایران در سوریه؛ سومی در راه است

یک مقام ارشد سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» با انتشار تصاویری از تخلیه همزمان محموله دو نفتکش ایرانی در بندر بانیاس سوریه خبر داده و گفته است محموله سومی نیز به در راه سوریه است.
کلر جانگمن٬ رئیس ستاد این سازمان و مسئول ردیابی نفتکشهای ایرانی روز جمعه ۳ تیرماه با انتشار توئیتی اعالم کرد نفتکشهای ایرانی «داران» و «گلرو» بصورت همزمان در حال تخلیه محمولههای نفتی خود در بندر بانیاس سوریه هستند.
وی همچنین گفته است نفتکش «آرمان ۱۱۴» ایران نیز در حال تعویض بار از طریق عملیات کشتی به کشتی با نفتکش «ترادن» برای ارسال محموله نفتی ایران به سوریه است.
وی گفته است که نفتکش ترادن با پرچم کامرون حرکت میکند و اوایل امسال در ترکیه تعمیر شده است.
ایران معموال برای رد گم کردن مقصد محمولههای نفتی از عملیات کشتی به کشتی استفاده میکند؛ بدین ترتیب که با خاموش کردن سیستم ارسال سیگنال کشتیها در دل دریا، محمولههای نفتی را از یک کشتی به صورت پنهانی به کشتی دیگر منتقل میکند.
بر اساس برآورد سازمان اتحاد علیه ایران هستهای سوریه دومین مقصد بزرگ محمولههای نفتی ایران بعد از چین است و ماه گذشته روزانه بیش از ۱۱۱ هزار بشکه نفت تحویل سوریه داده است.
با توجه به قیمتهای کنونی نفت، ارزش این محمولهها طی ماه مه، بیش از ۴۰۰ میلیون دلار است. مقامات ایران تاکنون اعلام نکردهاند آیا از بابت تحویل نفت به سوریه پولی دریافت میشود یا نه.
با استفاده از گزارشهای توئیتر جانگمن، اتحاد علیه ایران هستهای، رادیو فردا. د.خ
ابهام در مورد سرنوشت کشتی ۳۰۰ میلیون دلاری اجارهای ایران به روسیه

در حالی که برخی وبسایتهای خبری داخل کشور از «توقیف» کشتی لولهگذاری دریایی «اوشنیک» ایران توسط روسیه خبر دادهاند، وزارت نفت ایران در تماس با برخی خبرنگاران خواسته است توئیتهایشان درباره این حادثه را «به خاطر آسیبی» که «علنی شدن موضوع» میتواند «به پیشرفتهای پرونده حقوقی» بزند پاک کنند.
وبسایتهای «میز نفت» و «قرن نو» روز جمعه ۳ تیرماه گزارش دادند، کشتی ۳۰۰ میلیون دلاری اوشنیک ایران که برای لولهگذاری در پروژه «نورد استریم ۲» روسیه اجاره داده شده بود، اکنون توسط این کشور در آبهای هلند توقیف شده است.
پروژه خط لوله نورداستریم ۲ که گاز روسیه را قرار بود از طریق دریای بالتیک به آلمان حمل کند، بعد از تهاجم نظامی کرملین به اوکراین متوقف شد.
توقیف این شناور در حالی است که محمدرضا زهیری مدیر عامل شرکت تاسیسات دریایی ایران روز ۱۸ خرداد در مصاحبه با وبسایت «تحلیل بازار» اعلام کرده بود شناور اوشنیک تا تابستان برای انتقای سکوی ۱۲C پارس جنوبی روی ۱۱B پارس جنوبی به ایران بازمیگردد و بعد از آن دوباره به بنادر کشورهای طرف قرارداد اجاره انتقال مییابد.
وی گفته بود شناور یاد شده کار خود در کشور طرف قرارداد را به اتمام رسانده و بعد از انتقال به ایران برای انتقال سکوی فاز ۱۲ به فاز ۱۱ پارس جنوبی، دوباره به شرکتهای خارجی اجاره داده خواهد شد.
با استفاده از گزارشهای میز نفت، قرن نو، تحلیل بازار و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
دومین حمله موشکی به مقر شرکت گاز امارات در اقلیم کردستان طی یک هفته

منابع عراقی از دومین حمله موشکی به مقر شرکت «دانه گاز» امارات در سلیمانیه اقلیم کردستان عراق طی یک هفته اخیر خبر دادند.
دو منبع امنیتی عراق به رویترز گفتهاند که حمله روز جمعه ۳ تیر ماه با موشکهای کاتیوشا به ساختمان کارمندان دانهگاز در میدان گازی «خور مور» انجام شده است.
چهارشنبه هفته گذشته نیز میدان گازی یاد شده هدف حمله موشک کاتیوشا قرار گرفته بود، اما خسارتی بر جای نگذاشت.
رسانههای محلی کردستان تصاویری از بلند شدن دود غلیط از نزدیکی میدان «خور مور» منتشر کردهاند، اما هنوز گزارشی درباره تلفات و خسارات احتمالی اعلام نشده است.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته است، اما رویترز مینویسد برخی مقامات عراقی نیروهای مورد حمایت ایران را متهم به انجام این حملات میکنند.
شرکت دانهگاز روز جمعه اعلام کرد فعالیت «خور مور» به صورت عادی ادامه دارد.
«دانه گاز» یک شرکت خصوصی انرژی و بنیانگذار و بزرگترین سهامدار آن نیز کرسنت پترولیوم امارات متحده عربی است.
سال گذشته در پی شکایت این شرکت اماراتی از عدم پایبندی ایران به قرارداد گازی سال ۲۰۰۱، دادگاه بینالمللی داوری در پاریس شرکت ملی نفت ایران را به پرداخت ۶۰۷.۵ میلیون دلار جریمه محکوم کرد.
با استفاده از گزارشهای رویترز، رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
تاکید دوباره راب مالی به تعهد واشینگتن به ادامه «دیپلماسی» در روند مذاکرات احیای برجام

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مذاکرهکننده ارشد هیئت آمریکایی برای احیای برجام، روز جمعه سوم تیرماه بار دیگر یادآور شد که در روند مذاکرات هستهای با ایران، ایالات متحده ضمن مشورت با شرکای اروپایی خود به «مسیر دیپلماسی معنادار» متعهد میماند.
او در توییتی با اشاره به جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و انریکه مورا، نماینده این اتحادیه در مذاکرات وین، از هماهنگی نزدیک این دو دیپلمات بلندپایه با واشینگتن قدردانی کرد.
ساعاتی پیش از این توییت، آقای مورا نیز با انتشار عکسی از خود به همراه آقای بورل و راب مالی در توییتر نوشته بود که با این مقام آمریکایی گفتوگویی درباره برجام داشتند.
این توییتها همزمان با تایید خبر سفر آقای بورل به تهران منتشر شدند. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز سوم تیر ماه تایید کرد که مسئولیت سیاست خارجی اروپا جمعهشب به ایران میرود. گفتوگو بر سر مناقشه هستهای ایران از اهداف این سفر عنوان شده است.
مذاکرات احیای برجام بیش از سه ماه است که متوقف شده و در این مدت تنشها بر سر پرونده هستهای ایران افزایش یافته که نشانههای آن از جمله صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه تهران به دلیل عدم همکاری با آژانس و واکنش ایران در غیرفعال کردن دوربینهای نظارتی آژانس است.
روز چهارشنبه هم حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در کنفرانس خبری مشترک خود با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در تهران از تماسهای تهران و بروکسل برای ازسرگیری مذاکرات احیای برجام خبر داده بود.
ایران خواهان خروج سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا و تضمین ایالات متحده به عدم خروج از برجام در دولتهای آینده است. دولت جو بایدن اما این درخواستها را رد کرده و گفته است نمیتواند از طرف دولتهای آتی تصمیم بگیرد.
با استفاده از توییتر و گزارشهای پیشین رادیو فردا/ آ.ت/ س.ن
ههنگاو: یک متهم به ارتباط با مرگ محسن فخریزاده با وثیقه ۲۵ میلیاردی آزاد شد

یکی از متهمان به رد کردن عوامل ترور محسن فخریزاده، دانشمند هستهای ایران، از مرز به خارج از کشور با وثیقه ۲۵ میلیارد تومانی آزاد شد.
سایت حقوق بشری «ههنگاو» هویت این فرد را جمال عبداللهی نوشته و گفت که او روز پنجشنبه، دوم تیر، پس از ۱۴ ماه بازداشت در یکی از بازداشتگاههای امنیتی سپاه پاسداران در تهران، با وثیقه سنگین ۲۵ میلیارد تومانی «به صورت موقت» آزاد شده است.
بر اساس این گزارش، جمال عبداللهی و برادرش کمال عبداللهی اهل روستای «بردهرش» از توابع بانه در اردیبهشت ۱۴۰۰ بازداشت شدند و خانواده آنها به مدت پنج ماه از سرنوشت این دو برادر و محل انتقال آنها اطلاع نداشتند.
محسن فخریزاده مهابادی، معاون وزیر دفاع و رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع بود که روز هفتم آذر ۱۳۹۹ در آبسرد دماوند مورد سوء قصد قرار گرفت و کشته شد.
فخریزاده بالاترین مقام ایرانی است که تاکنون در عملیات منتسب به سازمان موساد کشته شده است.
یوسی کوهن، رئیس وقت موساد، اواخر بهار ۱۴۰۰ تنها چند روز پس از پایان کارش در این مقام، در گفتوگو با شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، به طور تلویحی تایید کرد که موساد در این سوء قصد دست داشته است.
یک منبع آگاه پیشتر به ههنگاو گفته بود که برادران عبداللهی متهم شدهاند که تعدادی از ترورکنندگان محسن فخریزاده را از مرزهای بانه رد کردهاند.
محمود علوی، وزیر اطلاعات دولت روحانی، با متهم کردن نهادهای امنیتی محافظ آقای فخریزاده به عدم توجه به اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت اطلاعات، گفته است که یک عضو «اخراجی» نیروهای مسلح که در تدارک ترور فخریزاده نقشی کلیدی داشت پیش از اجرای عملیات از کشور «متواری» شده است.
برادران عبداللهی در مدت بازداشت از حق دسترسی به وکیل محروم بودهاند. کمال عبداللهی همچنان در یکی از بازداشتگاههای تهران به سر میبرد.
سازمان ملل: خبرنگار الجزیره به دست نیروهای اسرائیلی کشته شد

سازمان ملل روز جمعه، سوم تیرماه، رسما اعلام کرد که شلیک نیروهای اسرائیلی باعث مرگ شیرین ابو عاقله، خبرنگار شبکه خبری الجزیره، بوده است.
شیرین ابوعاقله، ۵۱ ساله، گزارشگر مسیحی، زاده بیتالمقدس با تابعیت آمریکایی، که مدت ۲۵ سال رویدادهای میدانی نزاع اسرائیلی- فلسطینی را گزارش میکرد بامداد روز ۲۱ اردیبهشت همراه با تیم خبری خود برای پوشش عملیات مسلحانه ارتش اسرائیل به اردوگاه جنین در شمال کرانه باختری رفته بود که با اصابت گلوله به سرش بلافاصله کشته شد.
خانم ابو عاقله در ۱۵ سال آخر عمر خود گزارشگر ارشد شبکه الجزیره بود و هنگام کار برای همین شبکه جان خود را از دست داد.
حال سازمان ملل گفته است که «بر اساس اطلاعاتی که جمعآوری کردیم» خانم ابو عاقله با گلوله ارتش اسرائیل کشته شده است.
خبرگزاری فرانسه روز جمعه به نقل از سخنگوی دفتر حقوق بشر این سازمان نوشت: «اطلاعاتی که ما جمعآوری کردیم... با این یافته همخوانی دارد که گلولههایی که ابو عاقله را کشت و همکار او علی سمودی را زخمی کرد از طرف نیروهای امنیتی اسرائیل شلیک شده بود.»
دو هفته پس از کشته شدن شیرین ابوعاقله، شبکه خبری سیانان هم گفته بود که نتیجه تحقیقاتش حاکی از آن است که او نه تنها با گلوله طرف اسرائیلی کشته شده، بلکه نظامیان اسرائیلی او را «عامدانه» هدف قرار دادهاند.
شبکه الجزیره هم روز ۲۶ خرداد اعلام کرد که جزئیات و تصاویر گلوله اسرائیلی شلیک شده به مغز خبرنگارش را در اختیار دارد. اسرائیل هم این احتمال را رد نکرده است که این روزنامهنگار مشهور با گلوله نظامیان اسرائیلی کشته شده باشد.
مایک پنس در بازدید از اردوگاه اشرف: توافق اتمی «رژیم فاسد» را قدرتمند میکند

مایک پنس، معاون رئیس جمهور سابق ایالات متحده، در بازدید از اردوگاه اشرف ۳ در آلبانی از دولت فعلی آمریکا خواست تا توافق هستهای با جمهوری اسلامی را تمدید نکند.
آقای پنس در این بازدید که روز پنجشنبه، دوم تیر، انجام شد گفت: «عمر رژیم ایران به شمارش معکوس رسیده و ریاست جمهوری رئیسی هم نشانه شدت ضعف آن است.»
معاون سابق ریاست جمهوری آمریکا در ادامه از «تجدید توافق با ایران» به عنوان «مسیر طلایی دستیابی جمهوری اسلامی به بمب هستهای» نام برد و از دولت بایدن خواست که توافق هستهای با جمهوری اسلامی را تمدید نکند و گفت که این توافق رهبری ایران را «جسورتر میکند».
مایک پنس در ادامه تاکید کرد که «تجدید توافق هستهای ایران به هیچ وجه به نفع مردم ایران نخواهد بود» و فقط یک «رژیم فاسد» را «قدرتمند و غنی» خواهد کرد.
مذاکرات هستهای برای احیای برجام پس از هشت دور گفتوگو از ماه فروردین متوقف شده و در هفتههای گذشته با بالاتر گرفتن تنشها سرنوشت آن در هالهای از ابهام قرار گرفته است.
دولت جو بایدن بارها دیپلماسی را بهترین گزینه برای مقابله با جاهطلبیهای هستهای ایران عنوان کرده است، اما منتقدان خواستار توقف مذاکرات با ایران شدهاند.
هزار جلد کتاب «ضاله» در پاوه توقیف شد

دادستان پاوه میگوید که نیروهای امنیتی بیش از هزار جلد کتاب متعلق به یک «فرقه انحرافی» را در پاوه توقیف کردهاند.
نوید صحرایی روز پنجشنبه، دوم تیر، در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا این کتابها را مرتبط با «فرقه انحرافی ضاله» عنوان کرده و گفت که محموله «قاچاق» آنها در مرز پاوه توقیف شده و دو نفر هم در این ارتباط بازداشت شدهاند.
«فرقه انحرافی ضاله» اصطلاحی است که در ادبیات جمهوری اسلامی به آیینها و مذاهب اقلیت و غیرالهی اشاره دارد.
پیروان این گونه مذاهب و آیینها عموما توسط حکومت ایران به عنوان «فرقههای ضاله» توصیف میشوند و معمولاً با اتهاماتی نظیر «تبلیغ علیه نظام» و «عضویت در یک گروه غیرقانونی»، «اعمال سلطه روانی» و «القائات» به قصد افساد جامعه روبهرو میشوند.
دادستان پاوه بدون این که مشخص کند موضوع این کتابها چه بوده است، این محموله را از «اقدامات انحرافی سرویسهای اطلاعاتی دشمنان» عنوان کرده که با «برنامهریزیها پیچیده و تأمین مالی» با «قصد انحراف در افکار، باورها و اعتقادات دینی مردم» انجام میشود.
جمهوری اسلامی ایران، تنها دین اسلام و مذهب شیعه را در کشور به رسمیت میشناسد و پیروان سایر ادیان و آیینها با محدودیتهای بسیاری بهویژه در بخش آموزش و تحصیلات و انتشار کتاب مواجه هستند.
ههنگاو: سُعدا خدیرزاده چند ساعت پس از سزارین به زندان بازگردانده شد

سعدا خدیرزاده، زندانی سیاسی کُرد، «چند ساعت پس از سزارین» با نوزاد خود به زندان ارومیه بازگردانده شد.
به گزارش سایت حقوق بشری «ههنگاو»، خانم خدیرزاده روز دوشنبه، ۳۰ خرداد، پس از هشت ماه حبس در زندان مرکزی ارومیه، تنها چند ساعت قبل از سزارین به بیمارستان منتقل شد و عصر همان روز و بدون تکمیل دوره درمان به زندان مرکزی ارومیه بازگردانده شد.
خانم خدیرزاده، ۳۲ ساله، روز ۲۲ مهر ۱۴۰۰ «بدون ارائه برگه قضایی» توسط نیروهای اداره اطلاعات پیرانشهر بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شد. اتهامات خانم خدیرزاده تاکنون مشخص نشده است.
او پیشتر با انتشار یک فایل صوتی از زندان گفته بود که او را به اتهامهای «واهی به عنوان گروگان در زندان نگه داشتهاند» و در نخستین روزهای بازجویی در بازداشتگاه اطلاعات، ماموران امنیتی به او «پیشنهادهای غیراخلاقی» دادهاند.
مسئولان زندان ارومیه با وجود بارداری و گواهی پزشک مبنی بر شرایط نامساعد جسمی این زندانی، با درخواست آزادی موقت او حتی با قرار وثیقه مخالفت کردهاند.
خانم خدیرزاده با وجود شرایط سخت جسمانی در ماههای پایانی بارداری در اعتراض به بلاتکلیفی خود در زندان اعتصاب غذا کرده بود.
در پی این اقدام، عفو بینالملل با انتشار بیانیهای ضمن هشدار درباره وضعیت خانم خدیرزاده اعلام کرده بود که مقامات ایران در «اقدامی بیرحمانه» جان و سلامت این زندانی را «به بازی گرفتهاند».
به گزارش ههنگاو، خانم خدیرزاده در چند ساعت بستری در بیمارستان برای انجام سزارین از حق ملاقات با خانواده خود محروم بوده و تنها یک بار تلفنی با خانواده خود صحبت کرده است.
یک منبع آگاه گفته است که ماموران زندان، دست و پای این زندانی کُرد را در زمان بستری در بیمارستان به تخت بسته بودند و پس از اعتراض مکرر کادر بیمارستان مجبور به باز کردن دستبند و پابند او شدهاند.
بازگرداندن فوری خانم خدیرزاده به زندان چند ساعت پس از سزارین در حالی صورت گرفته است که مقامات قضایی پیشتر با تکمیل مراحل درمان و تثبیت وضعیت سلامت نوزاد در بیمارستان موافقت خود را اعلام کرده بودند، اما نهادهای امنیتی این زندانی کُرد را بدون اطلاع خانواده و وکیل او به زندان بازگرداندهاند.
شمار مسمومان «الکل تقلبی» در خوزستان به ۸۴ نفر رسید، تایید مرگ دو نفر

شمار افرادی که در خوزستان به دلیل نوشیدن «الکل تقلبی» مسموم شدهاند، به ۸۴ نفر رسید.
حبیب حیبر، معاون دانشگاه علوم پزشکی اهواز، روز جمعه، سوم تیر، به خبرگزاری ایسنا گفت که از این تعداد ۳۳ نفر بستری و هفت نفر دچار عوارض بینایی شدهاند.
آقای حیبر پیشتر در روز چهارشنبه هفته جاری از مرگ دستکم دو نفر و بستری شدن ۷۶ نفر در بیمارستانهای استان خوزستان بر اثر مسمومیت الکلی خبر داده بود.
او بیشترین آمار بستریها را مربوط به اهواز اعلام کرده و گفته بود که سه نفر از مسمومان به کما رفتهاند.
فروش مشروبات الکلی در ایران غیرقانونی است و به همین دلیل، تهیه و فروش آن به کسبوکاری زیرزمینی تبدیل شده است.
تولید غیراستاندارد این نوشیدنیها، هر سال جان عدهای از مصرفکنندگان را در نقاط مختلف ایران میگیرد.
۳۱ خرداد نیز اعلام شده بود که ۱۲ نفر در مشگینشهر استان اردبیل به دلیل «مصرف الکل صنعتی در یک جشن تولد» مسموم شدهاند، یک نفر از آنها جان باخته است و یک نفر نیز در حالت کما به سر میبرد.
اردیبهشت امسال نیز دستکم ۱۲ نفر به دلیل نوشیدن الکل دستساز در استان هرمزگان جان خود را از دست دادند.
دولت سوئد بار دیگر به شهروندان خود در مورد سفر به ایران هشدار داد

دولت سوئد برای دومین بار در کمتر از دو ماه روز پنجشنبه، دوم تیرماه، به شهروندان خود درباره سفر به ایران هشدار داد.
وزارت خارجه سوئد در بیانیهای رسمی به شهروندان خود توصیه کرده است که به دلیل «شرایط امنیتی تا پیش از پایان دادگاهی که روابط دو کشور را تیره کرده است» از «هرگونه سفر به ایران» خودداری کنند.
وزارت خارجه سوئد روز هشتم اردیبهشت نیز در اطلاعیهای از شهروندان این کشور خواسته بود که از «سفرهای غیرضروری به ایران» خودداری کنند.
اولین اطلاعیه چند ساعت پس از آن منتشر شده بود که دادستانی سوئد برای حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، تقاضای صدور حکم حبس ابد کرد و او را به «جنایت جنگی» و «قتل عمدی» متهم کرد.
آقای نوری که در آبان ۱۳۹۸ پس از ورود به سوئد بازداشت شد، متهم است که در اعدام زندانیان سیاسی در تابستان سال ۱۳۶۷ مشارکت داشته است.
در حالی که هنوز مشخص نیست بیانیه دوم به چه دلیل منتشر شده، چند روز پس از اطلاعیه اول دولت سوئد به شهروندان خود درباره سفر به ایران، یک رسانه سوئدی از بازداشت یک مرد سوئدی که به همراه چند گردشگر سوئدی دیگر به ایران سفر کرده بود، در روز ۱۵ اردیبهشت خبر داد.
درباره وضعیت این گردشگر سوئدی پس از بازداشت تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است.
حکومت ایران در سالهای اخیر شماری از اتباع خارجی و ایرانیهای دوتابعیتی را به اتهامهای گوناگون از جمله جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی یا اقدام علیه نظام بازداشت کرده است و برخی از این افراد با زندانیان ایرانی در کشورهای دیگر مبادله شدهاند.
این رویه حکومت بارها از سوی دولتها و سازمانهای حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگانگیری» و «باجخواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.
از آن جمله میتوان به بازداشت احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی زندانی ایرانی-سوئدی در سال ۱۳۹۵ به اتهام جاسوسی اشاره کرد.
خبرگزاری ایسنا، ۱۴ اردیبهشت و چند روز پس از اعلام خبر احتمال صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری از سوی دادگاه سوئد از اجرای حکم اعدام آقای جلالی تا دو هفته دیگر خبر داده بود.
این حکم تاکنون اجرا نشده است، اما گمان آن میرود که حکومت ایران قصد دارد تا آقای جلالی را با حمید نوری مبادله کند.
طالبان از پایان عملیات نجات در مناطق زلزلهزده شرق افغانستان خبر داد

حکومت طالبان اعلام کرد عملیات نجات در مناطق زلزلهزده شرق افغانستان به پایان رسیده است.
زلزلهای به قدرت ۶ و یکدهم روز چهارشنبه مناطق مرزی با پاکستان در ولایت «پکتیا» در ۱۶۰ کیلومتری جنوبشرقی کابل را لرزاند و به گفته مقامهای طالبان یکهزار کشته بر جای گذاشت.
سازمان ملل اعلام کرد: «وزارت دفاع حکومت طالبان ساعتی پس از زمین لرزه خبر پایان ۹۰ درصدی عملیات نجات را منتشر کرد.»
محمد اسماعیل معاویه، سخنگوی فرماندهی طالبان در منطقه به رویترز گفته است که این زمینلرزه ۱۵۰۰ زخمی نیز برجای گذاشته و بیش از ۳ هزار خانه را ویران کرده است.
انتخاب سردبیر
-
روایت پرویز دستمالچی از ترور میکونوس
پوکه اول جلوی من به زمین افتاد
-
انتخابات کلمبیا
از «صد سال تنهایی» تا کاخ ریاست جمهوری
-
فرهنگ و زندگی
مروری بر کتاب «ازدواج موقت در ایران» اثر کلودیا یعقوبی
-
هفتاد و پنج سالگی سلمان رشدی
چطور ادبیات بر «تروریسم اسلامی» پیروز شد؟
-
یادداشتی از رضا علیجانی
ریاست جمهوری رئیسی؛ شکست توهم یا پیروزی توطئه؟
زیر ذرهبین
-
«از نظر اقتصادی جلو میرویم کما اینکه روزبهروز با کمک خداوند وضعمان بهتر میشود»
بررسی شرایط اقتصادی مردم، از جمله افزایش تورم و اجاره بها، نشان میدهد که سخنان نماینده علی خامنهای در اصفهان مبنی بر بهتر شدن روزانه شرایط اقتصادی مردم ایران، ادعایی نادرست است.