لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۷:۴۱

بوریس جانسون با جو بایدن تماس گرفت؛ اردوغان تبریک گفت


در روزهای اخير بسیاری از رهبران جهان به جو بایدن تبریک گفته‌اند ولی رهبران روسیه، چین و برزیل در این زمینه سکوت کرده‌اند.
در روزهای اخير بسیاری از رهبران جهان به جو بایدن تبریک گفته‌اند ولی رهبران روسیه، چین و برزیل در این زمینه سکوت کرده‌اند.

نخست‌وزیر بریتانیا گفت روز سه‌شنبه ۲۰ آبان با جو بایدن، رییس جمهور منتخب آمریکا در مورد همکاری دو کشور در مقابله با تغییرات جوی زمین و احیا اقتصادی پس از کنترل شیوع ویروس کرونا گفتگو کرده است.

بوریس جانسون در توئیتی نوشت: «با جو بایدن صحبت کرده و پیروزی او در انتخابات را تبریک گفتم. با اشتیاق در انتظار شروع همکاری با او بر مبنای اولویت‌های مشترک دو کشور، از جمله مقابله با تغییرات جوی کره زمین، ترویج دمکراسی و احیا اقتصاد پس از بحران کرونا هستم».

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، نیز روز سه‌شنبه پیروزی آقای بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا را تبریک گفت و خواستار مناسبات نزدیک‌تر بین دو کشور شد.

پیام تبریک اردوغان سه روز پس از پیروزی آقای بایدن منتشر می‌شود که به اعتقاد صاحب‌نظران نشان‌دهنده مناسبات نزدیک رئیس‌جمهوری ترکیه با دونالد ترامپ است.

ولی فارغ از مناسبات خوب رهبران دو کشور مناسبات آنکارا و واشینگتن در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ دستخوش اختلافات شدیدی بود. یکی از موارد مهم آن خرید سامانه روسی اس-۴۰۰ از سوی ترکیه، و همچنین حمایت آمریکا از گروه‌های کرد سوریه بود که ترکیه آن‌ها را «تروریست» و خطری جدی برای امنیت خود تلقی می‌کند.

آقای اردوغان در پیام تبریک خود به جو بایدن که متن آن از سوی دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه منتشر شد گفت: «موفقیت شما در انتخابات را تبریک می‌گویم و از صمیم قلب برای مردم آمریکا صلح و بهروزی آرزو می‌کنم».

رهبر ترکیه در پیامش خواستار همکاری نزدیک دو کشور شده است.

آقای اردوغان افزود: «چالش‌هایی که ما امروزه در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای با آن روبرو هستیم مستلزم بهبود و توسعه مناسبات دو کشور بر مبنای منافع و ارزش‌های مشترک است».

مقامات دولت ترکیه نگران موضع‌گیری‌های دولت آینده آمریکا هستند. جو بایدن دسامبر گذشته در مصاحبه‌ با روزنامه نیویورک تایمز، رجب طیب اردوغان را «مستبد» خواند.

آقای بایدن ضمن انتقاد از سیاست‌های رهبر ترکیه در قبال کردها افزود که واشینگتن باید از مخالفان اردوغان حمایت کند تا «بتوانند او را شکست دهند».

یکی دیگر از موارد اختلاف میان دو کشور، اقامت فتح‌الله گولن، روحانی مخالف حکومت اردوغان، در آمریکا و عدم موافقت واشینگتن با استرداد او به ترکیه است.

آقای اردوغان او را به رهبری کودتای نظامی تابستان سال ۹۵ متهم کرده است.

سخنگوی ریاست‌جمهوری ترکیه در ماه اوت امسال در واکنش به اظهار نظرهای جو بایدن گفت این سخنان «نشانه ناآگاهی محض، تکبر و دورویی است».

آقای اردوغان در پیام تبریک خود به جو بایدن به این مسائل اشاره‌ای نکرده است.

در روزهای اخير بسیاری از رهبران جهان به جو بایدن تبریک گفته‌اند ولی رهبران روسیه، چین و برزیل در این زمینه سکوت کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG