خبرخوان
ایران با تغییر هویت یک نفتکش، «در حال بارگیری» نفت ونزوئلا است

خبرگزاری رویترز گزارش میدهد که یک نفتکش از طرف شرکت ملی نفت ایران، در حال بارگیری نفت سنگین ونزوئلا برای صادرات است.
اطلاعات و عکسهای منتشرشده توسط شرکت ردیابی نفتکشها، تانکر ترکرز، نشان میدهد که نام این نفتکش عظیم «اندروس» (Ndros) است و ۱.۹ میلیون بشکه نفت ونزوئلا را بارگیری میکند. پیشتر نفتکشی با همین نام وجود داشت که در سال ۲۰۱۸ اسقاط شده بود.
رویترز مینویسد ایران با تغییر نام نفتکشها به نفتکشهای اسقاطی در تلاش است که هویت و مسیر نفتکشها را پنهان نگه دارد.
اطلاعات شرکتهای ردیابی نفتکشها نشان میدهد نام واقعی این نفتکش «گالیوپ» است که با پرچم لیبریا تردد میکند و دو سال پیش توسط شرکت هنگکنگی «شیپ منیجمنت سرویسز» خریداری شده بود.
شرکت هنگکنگی و شرکت ملی نفت ونزوئلا به پرسشهای خبرگزاری رویترز پاسخ ندادهاند.
این گزارش میافزاید تغییر نام نفتکشها به کشتیهایی که سالها پیش اسقاط شده و از بین رفتهاند، یکی از راههایی است که ایران و ونزوئلا برای دور زدن تحریمهای آمریکا استفاده میکنند.
خبرگزاری بلومبرگ ۱۵ آذرماه گزارش داده بود ۱۰ نفتکش ایرانی حامل فرآوردههای نفتی (بنزین) راهی ونزوئلا شدهاند. قرار است این نفتکشها نیز هنگام بازگشت، نفت ونزوئلا را حمل کنند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
هند «بزرگترین برنامه واکسیناسیون در جهان» را آغاز میکند

دولت نارندرا مودی، نخستوزیر هند روز شنبه قرار است بزرگترین «برنامه واکسیناسیون در جهان» را در این کشور آغاز کند.
به گزارش رویترز، نارندرا مودی بامداد روز شنبه در یک ویدئو کنفرانس با کادر درمانی و نیروهایی که کار واکسیناسیون را به عهده خواهند داشت، صحبت خواهد کرد.
مقامهای دولت هند میگویند٬ در نخستین روز «بزرگترین برنامه واکسیناسیون در جهان» داوطلبان در سه هزار و شش مرکز درمانی این کشور واکسینه خواهند شد.
در این برنامه قرار است ابتدا کارکنان بخشهای بهداشتی، درمانی، آموزش و پلیس و سپس سالمندان در اولویت قرار گیرند.
دفتر نارندرا مودی میگوید این برنامه واکسیناسیون سراسر کشور اجرا خواهد شد.
هند، پرجمعیت ترین کشور جهان پس از چین، گفته است که ممکن است برای ایجاد مصونیت جمعی نیازی به واکسینه کردن کل یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون نفر جمعیت کشور نباشد.
هند که به لحاظ تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا بعد از آمریکا در جایگاه دوم قرار داد، می خواهد طی شش تا هشت ماه در حدود ۳۰۰ میلیون نفر را با دو دوز واکسن واکسینه کند.
در این برنامه دو واکسن آکسفورد استرازنکا و واکسن داخلی بهارات بیوتیک استفاده خواهد شد.
زلزلهای به بزرگی ۵.۵ درجه کنگ هرمزگان را لرزاند

گزارشها حاکی است که زلزلهای به بزرگی ۵.۵ درجه ساعت یک بامداد روز شنبه کنگ در استان هرمزگان را لرزاند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفته است که این زلزله تلفات جانی نداشت و تنها یک مصدوم در روستای سایهخوش بندرلنگه بصورت سرپایی درمان شد.
با این حال، استاندار هرمزگان گفته است: خسارات احتمالی زمین لرزه جنوب کنگ در آبهای خلیج فارس، روستای گورزین و سایر روستاهای قشم در دست پیگیری است.
به گفته استاندار هرمزگان تیمهای ارزیاب به روستاهای غرب جزیره قشم، اعزام شده اند و اکیپ های امداد و نجات در آماده باش کامل قرار گرفتهاند.
بندر کُنگ یکی از شهرهای تابعه شهرستان بندر لنگه در استان هرمزگان است.
آمریکا وزیر کشور کوبا را به اتهام نقض حقوق بشر تحریم کرد

دولت دونالد ترامپ پنج روز قبل از پایان دوره ریاست جمهوری او روز جمعه ۲۶ دی وزیر و وزارت کشور کوبا را به اتهام نقض حقوق بشر تحریم کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، استیو منوچین وزیر خزانهداری آمریکا در بیانیهای گفت:«حکومت کوبا در نقض حقوق بشر سابقه طولانی دارد. ایالات متحده آمریکا به استفاده از تمامی ابزارها و امکانات خود برای برخورد با نقض شدید حقوق بشر در کوبا و کشورهای دیگر ادامه خواهد داد.»
وزارت خزانهداری آمریکا در بخش دیگری از بیانیه خود افزود وزارت کشور کوبا نیز که مورد تحریم قرار گرفته «برای کنترل فعالیت سیاسی مخالفان واحدهای ویژهای دارد و پلیس کوبا نیز با دستگیری افرادی که مدنظر قرار میگیرند به این واحدهای ویژه کمک می کند».
در این بیانه به مورد مشخص بازداشت خوزه دانیل فرر، دگراندیش کوبایی در سال ۲۰۱۹ اشاره شده که در زندانهای زیر نظر وزارت کشور کوبا در بازداشت است.
طبق این تحریمها وزیر کشور و وزارت کشور کوبا حق استفاده از نظام بانکی و مالی آمریکا را نخواهد داشت و اگر دارایی در آن کشور داشته باشند مسدود میشود.
دولت ترامپ در سالهای اخير به شیوههای مختلف تلاش کرده روند عادیسازی مناسبات با کوبا را که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما آغاز شد معکوس کند. روز دوشنبه ۲۳ دی واشنگتن کوبا را در فهرست حکومتهای حامی تروریسم قرار داد.
اقدامات اخیر دولت دونالد ترامپ وضعیت را برای جو بایدن، رییس جمهور جدید آمریکا که طرفدار کاهش تنش در مناسبات با کوباست دشوار خواهد کرد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ ش.ر/س.ن
سقوط ۹۹.۵ درصدی صادرات ایران به کره جنوبی

آمارهای گمرکی کره جنوبی حاکی است که صادرات جمهوری اسلامی به این کشور در سال ۲۰۲۰ به ۸.۶ میلیون دلار سقوط کرده، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۹ بیش از ۲.۱۳ میلیارد دلار بوده است.
بدین ترتیب صادرات جمهوری اسلامی به کره جنوبی ۹۹.۵ درصد سقوط کرده است.
آرشیو آمارهای کره جنوبی طی سه دهه گذشته نشان میدهد تجارت ایران و این کشور هرگز تا این حد پایین نبوده است.
کمترین میزان صادرات ایران به کره جنوبی مربوط به سال ۱۹۹۸ میشود که آن هم ۱۱۵ برابر پارسال بود و به نزدیک ۱ میلیارد دلار میرسید.
همچنین آمارهای گمرک کره جنوبی نشان میدهد طی سال گذشته میلادی ۱۸۶ میلیون دلار صادرات به ایران داشته که نسبت به سال ۲۰۱۹ حدود ۳۴ درصد افت داشته است.
صادرات ایران به این کشور در سال ۲۰۱۷ و قبل از تحریمهای آمریکا بیش از ۷ میلیارد دلار و وارداتش از کره ۴ میلیارد دلار بود.
ایران میگوید بانکهای کره جنوبی ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی حاصل از صادرات نفت جمهوری اسلامی به این کشور را مسدود کردهاند. اخیرا نیز سپاه پاسداران یک نفتکش کره جنوبی را در خلیج فارس با ادعای «آلوده کردن محیط زیست» توقیف کرد.
سئول خواستار ارائه شواهد آلودگی زیستی توسط این نفتکش شده است.
اوجگیری آمار خانههایی که ایرانیها در ترکیه خریداری کردهاند

آمارهای رسمی ترکیه نشان میدهد که ایرانیها در سال گذشته میلادی نزدیک هفت هزار و دویست واحد مسکن از ترکیه خریداری کردهاند که نسبت به سال قبل آن نزدیک یک سوم رشد داشته است.
به گزارش مرکز آمار ترکیه، خرید خانه توسط ایرانیها از این کشور نسبت به سال ۲۰۱۸ حدود دو برابر و نسبت به سال ۲۰۱۷ و پیش از آن تقریبا ۱۰ برابر شده است.
حدود ۴۱ هزار واحد مسکن در ترکیه طی سال ۲۰۲۰ به خارجیها فروخته شده که شهروندان ایرانی در مقام اول قرار داشته و در ردیفهای بعدی شهروندان عراق، روسیه، افغانستان، آذربایجان، آلمان، کویت، یمن و بریتانیا قرار دارند.
کل فروش مسکن ترکیه به خارجیها در سال گذشته حدود ۱۳ درصد افت داشته، اما این کشور در نظر دارد سال آینده بیش از ۵۰ هزار مسکن واحد به خارجیها بفروشد.
استانبول، آنتالیا و آنکارا بیشترین سهم از فروش مسکن به خارجیها را در سال گذشته داشتهاند.
همچنین کل معاملات مسکن ترکیه در سال ۲۰۲۰ به حدود ۱.۵ میلیون واحد رسیده که نسبت به سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۵ درصد افزایش نشان میدهد.
دفاع نماینده مجلس ایران از حضور مقامات جمهوری اسلامی در شبکههای اجتماعی بهرغم فیلترینگ

محمدتقی نقدعلی، نماینده مجلس ایران در توجیه حضور مقامات جمهوری اسلامی در توئیتر با وجود فیلتر آن، شبکه اجتماعی را به «رمز کارت بانکی» تشبیه کرد که شهروندان به مثابه کودکان خردسال نحوه استفاده درست از آن را نمیدانند ولی «بزرگترهای خانواده که همان مسئولان نظام هستند با آن کارت بانکی امور معیشتی خانواده را مدیریت میکنند».
این اظهارات در حالی از سوی این نماینده مجلس ایران مطرح می شود که با وجود فیلتر شبکههای اجتماعی چون توئیتر و اینستاگرام بسیاری از مسئولان جمهوری اسلامی از جمله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در این شبکهها دارای حساب کاربری هستند و در آنها به بیان مواضع خود درباره موضوعهای روز ایران و جهان میپردازند.
آقای نقدعلی روز جمعه ۲۶ دی ماه در گفتوگویی با وبسایت وبسایت انتخاب همچنین از حضور مقامات سابق جمهوری اسلامی در شبکههای اجتماعی نیز دفاع کرد و اظهار داشت: «ورود مسئولان به شبکههای اجتماعی در راستای اهداف نظام است و اگر در این بین افرادی هستند که امروز مسئولیتی ندارند ولی در شبکهها اجتماعی فعالیت میکنند به دلیل آن است که وابسته به نظام مدیریت جامعه هستند.»
ایران همچنین پیامرسان تلگرام و شبکه اجتماعی توئیتر و قبل از آنها فیسبوک را فیلتر کرده است.
شماری از نمایندگان مجلس ایران اوایل شهریور ماه امسال طرحی را با عنوان «ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» به هیات رئیسه مجلس ارائه کردند که بر جایگزینی پیامرسانهای «تولید داخلی» با پیامرسانهای اجتماعی خارجی تاکید داشت.
این طرح حاوی احکام مجازات نقدی و حبس علیه کسانی است که بدون مجوز اقدام به ارائه پیامرسان اجتماعی میکنند یا به تکثیر و توزیع ویپیان و فیلترشکن مبادرت میورزند.
اسفند سال گذشته سازمان گزارشگران بدون مرز گزارشی به مناسبت «روز جهانی مبارزه با سانسور سایبری» منتشر کرد که در آن نام شورای عالی فضای مجازی در ایران جزو ۲۰ نهاد دولتی و غیر دولتی مطرح شد که بدترین کارنامه را در سرکوب سایبری دارند.
«خانه آزادی» (فریدام هاوس) هم در گزارش سالانه خود درباره آزادی اینترنت در جهان که ۲۳ مهر منتشر شد، بار دیگر از ایران بهعنوان یکی از بدترین کشورها با کمترین آزادی اینترنت نام برد.
این نهاد مدنی آمریکایی در گزارش خود به سرکوب معترضان در آبان ۹۸ در ایران اشاره کرده و گفته است دولت جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضها، دسترسی شهروندان خود به اینترنت را قطع کرد.
روسیه در آستانه خروج از معاهده «آسمانهای باز»

دولت روسیه احتمالا در روزهای آینده خروج خود از معاهده «آسمانهای باز» را اعلام خواهد کرد.
روزنامه روسی کومرسانت روز جمعه، ۲۶ دیماه، به نقل از منابع رسمی نوشت که دولت روسیه قصد دارد در طول شش ماه آینده از این معاهده خارج شود، مگر این که اعضای این پیمان رویکرد خود را تغییر دهند.
دولت آمریکا روز اول خرداد امسال اعلام کرد که در یک دوره زمانی شش ماهه از معاهده «آسمانهای باز» خارج خواهد شد.
معاهده «آسمانهای باز» که ابتدا توسط دوايت آیزنهاور، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، در سال ۱۹۵۵ پیشنهاد شد بالاخره در سال ۱۹۹۲ امضا شد و از سال ۲۰۰۲ به اجرا درآمد.
یکی از اهداف اصلی این معاهده، اجازه دادن به پروازهای تجسسی هر یک از کشورهای عضو در حریم هوایی اعضای دیگر با هدف ایجاد اعتماد است.
دولت آمریکا معتقد است که روسیه بارها مفاد این معاهده را نقض کرده است.
دولت روسیه اتهامات آمریکا را رد کرده و میگوید با وجود این که دولت آمریکا از این معاهده خارج شده، ولی میتواند به اطلاعات سایر متحدان خود که در معاهده باقی ماندهاند، دسترسی داشته باشد و به همین جهت مسکو تصمیم گرفته است که از این معاهده خارج شود.
مقامهای روسیه میگویند در طول ماههای گذشته تلاش کردهاند تا اطمینان کسب کنند که کشورهای عضو اطلاعات را در اختیار آمریکا قرار نمیدهند ولی این کشورها «تضمین» ندادهاند.
اعلام احتمال خروج روسیه از معاهده «آسمانهای باز» در حالی مطرح میشود که جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا به بازگشت آمریکا به این معاهده اشتیاق نشان داده است ولی کماکان مشخص نیست که چه زمانی تصمیم بازگشت آمریکا اتخاذ و اعلام خواهد شد.
پیش از خروج دولت ترامپ از معاهده «آسمانهای باز»، اعضای ناتو و کشورهایی نظیر اوکراین از آمریکا خواسته بودند از این معاهده خارج نشود، ولی مقامهای دولت ترامپ اعلام کردند که پس از یک بررسی شش ماهه، به این نتیجه رسیدهاند که «روسیه به شکلی این معاهده را نقض و اجرا میکند که تهدید جدی برای امنیت آمریکا و متحدان آن است».
مقامات آمریکایی از جمله موارد نقض این معاهده از سوی روسیه، به جلوگیری از پرواز هواپیماهای آمریکایی بر فراز گرجستان و ناحیه کالینینگراد روسیه اشاره کردهاند.
«کشف ۵۰۰» کامپیوتر استخراج بیتکوین در شهر ری

فرماندار ری روز جمعه از «کشف ۵۰۰ ماینر» بیتکوین در این شهرستان خبر داد. در روزهای گذشته آمارهای مشابهی در مورد جمعآوری مراکز و ابرازهای استخراج رمزارز از سایر شهرهای ایران منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاری برنا، حسین توکلی کجانی روز جمعه، ۲۶ دیماه، گفت که از مجموع ماینرهای [کامپیوترها] کشفشده، ۱۵۰ دستگاه در کارگاهی در فشافویه شناسایی شده که دارای مجوز مرغداری بود.
در روزهای گذشته اخباری در خصوص جمعآوری تعداد قابل توجهی مراکز و ابزارهای استخراج بیتکوین در استانهای قم، فارس، سیستان و بلوچستان و چند شهر دیگر هم منتشر شده بود.
در پی قطع گسترده برق در چند کلانشهر ایران در هفته گذشته، مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران روز سهشنبه استخراج رمزارز و بهویژه بیتکوین را دلیل قطع برق عنوان کرد.
به دنبال آن معاون هماهنگی توزیع شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران روز پنجشنبه، ۲۵ دیماه، اعلام کرد که در قالب «سومین دور رزمایش فراگیر و سراسری تعدیل روشنایی معابر»، مراکز غیرمجاز استخراج رمزارزها جمعآوری خواهند شد.
در هفته جاری حضور شرکتهای چینی فعال در عرصه استخراج رمز ارز، در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان نیز حاشیههایی به دنبال داشت که در پی آن مقامهای جمهوری اسلامی از قطع موقت برق این شرکتها خبر دادند.
«انجمن بلاکچِین ایران» پیشتر در گزارشی از همکاری گروه توسعه سرمایهگذاری ایران و چین طی یک سال گذشته در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در ارتباط با استخراج رمزارز خبر داده بود.
محمدرضا شرفی، رئیس این انجمن، با بیان اینکه واحدهای استخراجکننده رمزارزها در مناطق آزاد و ویژه کشور عوایدی برای کشور ندارند، گفته بود که این واحدها از معافیتهای مالیاتی از جمله مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر درآمد و عوارض واردات دستگاه هم برخوردارند.
بیتکوین پرطرفدارترین پول دیجیتال است و استخراج (ماینینگ) آن توسط کامپیوترهای خاصی انجام میشود که مصرف برق آنها بسیار بالا است.
کرونا در ایران؛ افزایش تعداد شهرهای قرمز در مازندران

سخنگوی وزارت بهداشت ایران روز جمعه، ۲۶ دیماه، ضمن خبر دادن از تداوم آمار دو رقمی جانباختگان کرونا در کشور گفت که تعداد شهرهای قرمز در حال افزایش است.
به گفته سیما سادات لاری، در یک شبانهروز گذشته ۸۳ نفر دیگر بر اثر کرونا جان باختند و شش هزار و ۴۸۵ بیمار جدید مبتلا به کرونا در ایران شناسایی شدند.
به گفته مقامات وزارت بهداشت ایران، بیشتر آمار مرگومیر ناشی از کرونا به استان مازندران تعلق دارد و تعداد شهرهای قرمز این استان در حال افزایش است.
بنا به گفته خانم لاری، از روز گذشته تاکنون وضعیت پنج شهر دیگر این استان قرمز شده و به ۱۰ مورد رسیده است.
به این ترتیب در حال حاضر از مجموع ۲۲ شهرستان استان مازندران وضعیت ۱۰ شهر قرمز و ۱۲ شهرستان باقیمانده نارنجی است.
در روزهای گذشته مقامات وزارت بهداشت ایران درباره وضعیت استانهای گیلان و گلستان هم هشدار داده بودند.
افزایش آمار کرونا در استانهای شمالی ایران در حالی ادامه دارد که در روزهای گذشته برخی مقامات وزارت بهداشت ایران از احتمال موج چهارم کرونا در بهمن در سراسر کشور خبر دادهاند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت ایران در روز جمعه تعداد کل جانباختگان کووید ۱۹ در ایران به ۵۶ هزار و ۶۲۱ نفر و تعداد کل مبتلایان به یک میلیون و ۳۱۸ هزار و ۲۹۵ نفر رسیده است.
همچنین چهار هزار و ۴۱۵ نفر از بیماران مبتلا به کرونا در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
آمار رسمی مبتلایان به کرونا و جانباختگان همواره با تردید جدی کارشناسان و شماری از مدیران بهداشتی در ایران مواجه بوده و مدیران سازمان نظام پزشکی، آمار قربانیان را سه تا چهار برابر آمار رسمی اعلام شده توسط وزارت بهداشت برآورد کردهاند.
کرونا باعث محرومیت پنج میلیون دانشآموز ایرانی از تحصیل شده است

جواد حسینی، معاون وزیر آموزش و پرورش ایران، گفت به علت شیوع کرونا، پنج میلیون نفر از دانشآموزان ایرانی «از تحصیل محروم شده و بازماندهاند».
او این وضعیت را «بیعدالتی آموزشی» توصیف کرده و گفت که دولت طرحی با شعار «هر دانشآموز، یک تبلت» آماده کرده است تا این مشکل را حل کند.
دانشآموزان ایرانی در سال تحصیلی جدید به دلیل شیوع کرونا برنامههای درسی خود را از طریق اپلیکیشن شاد در خانه دنبال میکنند.
شبکه «شاد» را دولت ایران پس از شیوع ویروس کرونا در ایران و تعطیلی مدارس با هدف آموزش از راه دور راهاندازی کرد.
اما، به گفته مقامهای آموزش و پرورش، عدم دسترسی این گروه از دانشآموزان به اینترنت و ابزارهای هوشمند برای شرکت در کلاسهای مجازی عنوان کردهاند، باعث بروز این معضل شده است.
علاوه بر این، در مناطق «کمبرخوردار»، در برخی خانوادهها دو یا سه فرزند خانواده از یک گوشی یا تبلت برای شرکت در کلاسهای مجازی استفاده میکنند و مسئولان آموزش و پرورش میگویند در صورت همزمانی امتحانات آنها، این دانشآموزان با مشکل مواجه خواهند شد.
پیشتر معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ایران گفته بود که ۸۹ هزار دانشآموز اول ابتدایی در سال جاری از تحصیل بازماندهاند.
آرش جوهری، فعال کارگری، به ۱۶ سال حبس محکوم شد

آرش جوهری، فعال کارگری، به اتهام «اجتماع»، «اداره کردن دستهجات غیرقانونی» و «تبلیغ علیه نظام» به ۱۶ سال حبس محکوم شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در روز جمعه، ۲۶ دیماه، آقای جوهری به «اتهام اداره کردن دستهجات غیرقانونی با هدف برهم زدن امنیت کشور» به ۱۰ سال حبس تعزیری، از بابت اتهام «اجتماع و تبانی» به ۵ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.
آقای جوهری روز ۱۵ مهرماه امسال توسط ماموران اطلاعات سپاه در تهران بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد در بند دو الف زندان اوین منتقل شد و هم اکنون در بند عمومی زندان اوین به سر میبرد.
آرش جوهری پس از حدود ۲ ماه با پایان مراحل بازجویی به بند عمومی زندان اوین منتقل شد. گفته میشود که خانواده این فعال کارگری در این مدت از سرنوشت و محل نگهداری او بیخبر بودهاند.
این حکم توسط دادگاه انقلاب تهران صادر شده و در صورت تایید در مرحله تجدیدنظر، با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، اشد مجازات یعنی ۱۰ سال حبس تعزیری از بابت اتهام «اداره کردن دستهجات غیرقانونی با هدف برهم زدن امنیت» برای این فعال کارگری قابل اجرا خواهد بود.
دولت نروژ پرونده مرگ ۲۳ سالمندی را که واکسن کرونا زده بودند بررسی میکند

آژانس دارویی نروژ گزارش داده است که متخصصان این کشور در حال بررسی پرونده فوت ۲۳ نفر از سالمندانی هستند که که واکسن کرونای فایزر را تزریق کرده بودند.
هنوز گزارشی درباره این که مرگ این افراد ناشی از تزریق واکسن بوده یا دلایل دیگری داشته منتشر نشده، ولی آژانس دارویی نروژ تاکید کرده است که عوارض جانبی تزریق واکسن کرونا ممکن است به «جدیتر شدن سیر بیماری» در برخی سالمندان شود.
این آژانس اعلام کرده است که متخصصان در حال بررسی پرونده تکتک این افراد که در خانههای سالمندان ساکن بودهاند، هستند.
نروژ جزو اولین کشورهایی بود که واکسیناسیون گروههای پرخطر از جمله خانههای سالمندان در اسلو، پایتخت این کشور، را با استفاده از واکسن فایزر شروع کرد، ولی دولت اعلام کرده است که زدن واکسن کرونا برای مردم نروژ اجباری نخواهد بود.
ناسا سال ۲۰۲۰ را «گرمترین سال ثبتشده» نام نهاد

سازمان هوافضای ایالات متحده، ناسا، روز پنجشنبه اعلام کرد که سال گذشته میلادی، ۲۰۲۰، «گرمترین سال» ثبتشده در تاریخ بشر بوده است.
دانشمندان پیشتر سال ۲۰۱۶ را گرمترین سال نام نهاده بودند، اما اکنون میگویند که سال ۲۰۲۰ با یکدهم درجه بیشتر رکورد گرمترین سال در تاریخ بشر را شکسته است.
طبق دادهها و یافتههای دانشمندان، هفت سالی که تاکنون به عنوان گرمترینها نام گرفتهاند همه از سال ۲۰۱۴ و ده سالی که گرمترین نام گرفتهاند همه از ۱۵ سال گذشته به این سو ثبت شدهاند.
این دانشمندان دلیل این امر را افزایش گازهای گلخانهای در جو عنوان میکنند و معتقدند تا زمانی که بشر راه حلی پایدار برای آن اتخاذ نکرده این افزایش دمای سالانه نیز ادامه خواهد یافت.
سال گذشته بخش تحقیقات ناسا اعلام کرد دهه میلادی که اخیرا به پایان رسید گرمترین دهه ثبت شده در کره زمین و سال ۲۰۱۹ گرمترین سال بوده است.
دمای متوسط کره زمین در دهه ۲۰۱۰ میلادی حدود ۱۴.۷ درجه بود که ۱.۴ درجه از متوسط دمای زمین در قرن بیستم و حدود یک سوم درجه از دهه قبلی بالاتر است. طبق پژوهشهای اداره هواشناسی آمریکا دمای دهه قبل بالاترین درجه حرارت ثبت شده در کره زمین است.
حمله اسلامگرایان افراطی در کنگو منجر به مرگ ۴۶ غیرنظامی شد

مقامهای دولت کنگو میگویند در جریان حمله اسلامگرایان افراطی به روستایی در شرق این کشور، دستکم ۴۶ غیرنظامی کشته شدهاند.
به گفته یک مقام محلی، گروه ائتلاف نیروهای دموکراتیک که در کشور اوگاندا مستقر است نیز در این یورش نقش مهمی داشته است.
مشخص نیست که بین این گروه و اسلامگرایان افراطی که عضو داعش هستند، ارتباط سازمانی وجود دارد یا نه، ولی بر اساس گزارشهای سازمان ملل، گروه ائتلاف نیروهای دموکراتیک در دو سال گذشته، بیش از هزار نفر را در حملات متعدد کشته است.
گروه داعش در طول سالهای اخیر مسئولیت برخی حملاتی را که توسط گروه ائتلاف نیروهای دموکراتیک انجام شده بر عهده گرفته است.
این گروهها که بر اساس برخی گزارشها تعداد آنها به ۱۰۰ گروه شبهنظامی میرسد، به طور عمده در مناطق شرقی کنگو فعالیت دارند و در طول دو دهه گذشته، در جریان درگیری بین آنها و نیروهای دولتی و همچنین حملات این گروه به مناطق غیرنظامی هزاران نفر کشته شدهاند.
منبع: رویترز و الجزیره/ ر. ح./ ف. دو.
زلزله در یک جزیره اندونزی دستکم ۳۴ کشته بر جای گذاشت

وقوع زلزلهای با درجه ۶.۲ در جزیره سولاوِسی در شرق بورنئو، در کشور اندونزی، دستکم ۳۴ کشته بر جای گذاشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، زمینلرزهای که بامداد جمعه رخ داد و باعث وحشت فراوان ساکنان جزیره شد یک بیمارستان را با خاک یکسان کرده و به چندین ساختمان دیگر بهشدت آسیب زده است.
دهها بیمار و کارکنان بیمارستان زیر آوار محبوس شدهاند و امدادگران در تلاش برای یافتن آنها هستند.
زلزله بامداد جمعه صدها زخمی و مجروح نیز بر جای گذاشته است.
جزیره سولاوسی دو سال و نیم پیش نیز زلزلهای شدید را تجربه کرد که یک سونامی نیز در پی داشت، از همین رو گزارشها حکایت از فرار مردم از شهرها بلافاصله پس از وقوع زلزله شب گذشته دارد.
سازمان هواشناسی اندونزی هشدار داده است که ساکنان محل از نزدیک شدن به ساحل خودداری کنند تا طعمه سونامی احتمالی نشوند.
انتخاب سردبیر
-
پرواز ۷۵۲
نیما نیستانی: جمهوری اسلامی باید بترسد
-
مجله فناوری
هجوم کاربران واتساپ به سیگنال و تلگرام
-
فرهنگ و هنر جهان
۲۰۲۱؛ سال رستاخیز فرهنگ؟
زیر ذرهبین
-
«شما کسی را پیدا نمیکنید که مثل بابا آزادی و دموکراسی را عملاً پیاده کرده باشد... [در زمان او در کشور] آزادی بود»
در زمان هاشمی رفسنجانی موارد متعددی از سرکوب، شکنجه و قتل مخالفان به ثبت رسیده و یکی از ابتداییترین مؤلفههای دموکراسی، یعنی تضمین حقوق مخالفان و منتقدان به تواتر نقض شده است.