(rm) صدا | [ 4:00 mins ]
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی منوچهر متکی روز چهارشنبه گفت غنیسازی اورانیوم در تاسیسات نطنز باید آغاز شود و بنابراین این موضوع در دستور کار هر مذاکرهای که در آینده بخواهد صورت گیرد، قرار خواهد داشت. آژانس بینالمللی انرژی هستهای در آخرین قطعنامه خود در باره برنامه اتمی ایران تاکید کرد که در صورت چشم نپوشیدن جمهوری اسلامی از فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم، پرونده اتمی ایران برای تعیین مجازات و تحریم، به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع خواهد شد. علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در باره امکان بهره برداری از تاسیسات غنی سازی اورانیوم در آفریقای جنوبی با رئیس جمهوری این کشور مذاکره کرد. بهمن باستانی (رادیوفردا): وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی منوچهر متکی بار دیگر بر آنچه تعهد ایران به پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای نامید، تاکید کرد و گفت ایران به این پیمان به عنوان راهکار مناسب برای کنترل فعالیت های هستهای نگاه میکند.
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی که سخنان او روز چهارشنبه از تلویزیون حکومتی ایران پخش شد، در عین حال افزود غنیسازی اورانیوم در تاسیسات نطنز باید آغاز شود و بنابراین این موضوع در دستور کار هر مذاکرهای که در آینده بخواهد صورت گیرد، قرار خواهد داشت.
به گفته مسئولان جمهوری اسلامی، همه فعالیتهای هستهای ایران زیر نظر بازرسان بینالمللی است و بنابراین ابراز نگرانی از این فعالیتها بیمورد است و در جهت محروم کردن ایران است از فنآوری صلحآمیز هستهای.
آمریکا و اروپا که قطعنامه اخیر در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای را تنظیم کردند، میگویند با استناد به اینکه بعد از 18 سال فعالیتهای هستهای ایران که با افشاگری یک سازمان اوپوزیسیون حکومت ایران برای نخستین بار این فعالیتها کمتر از سه سال پیش از این فاش شد و تازه آن موقع آژانس از وجود گسترده این فعالیتها اطلاع حاصل کرد، نمیتوان به ایران اطمینان داشت و بنابراین تردید نباید کرد که ایران در پس فعالیتهای علنی صلحآمیز، پنهانی در پی تولید سلاحهای هستهای نباشد.
با تکیه بر این تردیدهاست که غرب میگوید ایران باید اصولا از چرخه سوخت هستهای و غنیسازی اورانیوم صرفنظر کند. چیزی که حکومت ایران با آن قویا مخالفت میورزد. در تاسیسات اصفهان که دو ماه پیش علیرغم مخالفت آژانس بینالمللی انرژی هستهای دوباره راهاندازی شد، گاز UF6 یا هگزافلوراید تولید میشود که برای غنیسازی اورانیوم باید به دستگاههای گریز از مرکز در تاسیسات نطنز تزریق شود. در نطنز که بیشتر به صورت تاسیسات زیرزمینی است حدود 5 هزار دستگاه گریز از مرکز قرار داده شده است.
یکی از عمدهترین اهداف تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی هستهای واصولا غرب تا کنون بر جلوگیری از راهاندازی تاسیسات نطنز متمرکز بود و بر همین اساس آن طور که اعلام شده، برای کاهش بحران میان ایرا وغرب بر سر برنامههای هستهای، آفریقای جنوبی پیشنهاد کرده است که به ایران کیک زرد یا اورانیوم خام بدهد و ایران در تاسیسات اصفهان آن را به گاز UF6 تبدیل کند و سپس گاز تولید شده به آفریقای جنوبی بازگردد و در آنجا از آن گاز به میزان مورد نیاز صلحآمیز جمهوری اسلامی اورانیوم غنیشده تولید شود و به ایران عودت داده شود.
گفته میشود که هدف سفر علی لاریجانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی که دو روز پیش با اومبکی، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی در پایتخت این کشور دیدار کرد، مذاکره در باره چند و چون همین موضوع بود که اجرائی شدن آن میتواند آنچه به عنوان طرح ابتکاری رئیس جمهوری اسلامی مبنی بر شریک کردن دیگر کشورها در فعالیتهای هستهای ایران عنوان شده، عملی کند و هم میتواند تلاشی باشد تا از این طریق اتهامها مبنی بر پنهکاری جمهوری اسلامی در فعالیت هستهای رد شود وراه ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت مسدود شود، اما روز گذشته منوچهر متکی وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی بدون پرداختن به اهمیت مذاکرات با آفریقای جنوبی در این زمینه تاکید کرد که ایران باید غنیسازی اورانیوم را در تاسیسات نطنز انجام دهد واگر قرار است مذاکرهای انجام شود، ایران راهاندازی تاسیسات نطنز را در آن مطرح خواهد کرد.
قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای از ایران خواستهاست همه فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم را متوقف کند و در غیر این صورت، گزینه ارجاع پرونده اتمی ایران به شورای امنیت سازمان ملل در برابر آژانس خواهد بود. جلسه بعدی شورای حکام آژانس حدود 5 هفته دیگر برگزار میشود.