لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۲ تهران ۰۸:۵۰

خبرهای کوتاه

رضا پهلوی: تخفیف تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی غیراخلاقی است

شاهزاده رضا پهلوی در پیامی جدید، با اشاره به طرح ربودن مسیح علی‌نژاد، خواستار ادامه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی شد.

وزارت دادگستری آمریکا روز چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد یک تیم چهار نفره وابسته به دستگاه‌ اطلاعاتی ایران تلاش کرده است که مسیح علی‌نژاد، از فعالان مدنی ایرانی در آمریکا، را از نیویورک برباید ولی این برنامه‌ریزی خنثی شده است.

رضا پهلوی در پیامی در شبکه‌های اجتماعی با اشاره به این خبر نوشت: «جمهوری اسلامی ۴۲ سال تلاش کرده از طریق ارعاب، باجگیری، آدم‌ربایی و ترور، اپوزیسیون دموکراتیک را حذف کند. خوشبختانه مسیح علی‌نژاد و دیگر اهداف رژیم در توطئه اخیر، زنده و در امان هستند، اما مخالفان، فعالان و روزنامه‌نگاران بسیاری هم‌چنان به‌طور سیستماتیک مورد هدف قرار می‌گیرند.»

او افزود: «تخفیف تحریم‌ها با وجود اینکه خود رژیم به‌طور مداوم، ذات اهریمنی‌اش را به همگان یادآوری می‌کند، نه تنها عاقلانه نیست که غیراخلاقی نیز است. این یک همکاری آگاهانه و تعمدی با رژیمی جنایتکار، نامشروع و غاصب در جنگ بی‌پایانش علیه ایرانیان و اصول حقوق بشر و دموکراسی است.»

آخرین ولیعهد ایران کاهش تحریم علیه جمهوری اسلامی را «سیاستی ضعیف» دانست که «دیگر رژیم‌های یاغی را به ارتکاب اقدامات تروریستی بیشتر ترغیب می‌کند.»

دولت جو بایدن در آمریکا در مدت اخیر چندین دور از گفت‌وگوهایی غیرمستقیم را با ایران در جهت رفع بخشی از تحریم‌ها در قبال قول شفافیت بیشتر برنامه اتمی تهران دنبال کرده است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

هشدار وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره پیامدهای تصویب‌نشدن کمک به اوکراین

نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)
نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)

جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز سه‌شنبه هشدار اگر کنگره این کشور بودجه مورد درخواست جو بایدن برای کمک به اوکراین را تصویب نکند، واشینگتن «مسئول شکست اوکراین» خواهد بود.

خانم یلن گفت: «من و همکارانم با اعضای کنگره صحبت کرده‌ایم. من فکر می کنم آنها این را درک می کنند، که این یک وضعیت بحرانی است و ما می توانیم خود را مسئول شکست اوکراین بدانیم اگر نتوانیم این بودجه مورد نیاز را به اوکراین برسانیم.»

در همین زمینه، رئیس دفتر رئیس‌جمهور اوکراین هم روز سه‌شنبه هشدار داد در صورتی که اختلافات در کنگره ایالات متحده باعث تاخیر در کمک‌های واشینگتن به کی‌یف شود، اوکراین در معرض خطر شکست از روسیه قرار خواهد گرفت.

خبرگزاری رویترز می‌گوید، سخنان آندری یرماک یکی از صریح‌ترین اعترافات مقامات ارشد اوکراین در خصوص نامشخص بودن آینده کمک‌های ایالات متحده و اتحادیه اروپا به کی‌یف است.

آندری یرماک گفت: «اگر کمک‌ها به تعویق بیفتد، چنین خطر بزرگی را در پی خواهد داشت.»

او اضافه کرد: « چنین چیزی به احتمال بسیار زیاد پیشرفت مستمر نیروهای (اوکراینی) در جبهه‌های جنگ را غیرممکن می‌کند و خطر بزرگ شکست نیز وجود خواهد داشت.»

یک روز قبل از این اظهارات، مقامات کاخ سفید نیز نسبت به پایان یافتن منابع مالی برای تامین تسلیحات اوکراین هشدار داده بودند.

دولت جو بایدن لایحه در خواست حدود ۱۰۶ میلیارد دلار بودجه تکمیلی برای تأمین مالی جنگ‌های اوکراین و اسرائیل و همچنین امنیت مرزهای آمریکا را به کنگره ارائه کرده است.

اما جمهوری‌خواهان که اکثریت را در مجلس نمایندگان آمریکا را در دست دارند، مخالفت خود را با لایحه پیشنهادی دولت بایدن اعلام کرده‌اند.

با این حال، برخی از مقامات دولت بایدن امیدوارند که همچنان بتوانند بسته کمک‌های مالی برای اوکراین را در کنگره این کشور نهایی کنند.

اوکراین از چند ماه پیش ضد حمله‌ای را برای بازپس‌گیری مناطق اشغالی خود از دست روسیه آغاز کرده است اما برخی نمایندگان حزب جمهوری‌خواه نسبت به سرعت ضدحملات اوکراین و هدر رفتن این منابع مالی در سیستم فساد‌آمیز اوکراین اظهار نگرانی می‌کنند.

متیو میلر: روسیه پیشنهاد جدید برای آزادی دو شهروند آمریکایی را رد کرده است

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه گفت، روسیه پیشنهاد «قابل توجه» ایالات متحده برای آزادی ایوان گرشکویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال، و پل ویلان، نظامی سابق آمریکایی ، را رد کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری خود گفت: «در هفته‌های اخیر، ما یک پیشنهاد جدید و مهم برای تضمین آزادی پل و ایوان ارائه کردیم. اما روسیه این پیشنهاد را رد کرد. »

متیو میلر تصریح کرد که برای بازگرداندن این دو شهروند آمریکایی، واشینگتن تاکنون پیشنهادات متعددی به مسکو ارائه کرده است.

با این حال، او از ارائه جزئیات درباره این پیشنهادات به روسیه خودداری کرد.

پل ویلان، درجه‌دار سابق نیروی دریایی آمریکا، پنج سال پیش در روسیه به اتهام جاسوسی بازداشت و به ۱۶ سال حبس محکوم شده است.

متیو میلر گفت، ما نباید چنین پیشنهاداتی را ارائه می کردیم، چرا که اصلا این دو نباید در روسیه بازداشت می‌شدند.

وزارت خارجه آمریکا می‌گوید این دو شهروند آمریکایی هیچ تخلفب مرتکب نشده‌ و به طور ناعادلانه بازداشت شده‌اند.

پل ویلان، ۵۳ ساله علاوه بر شهروندی آمریکا تابعیت بریتانیا، کانادا و ایرلند را هم دارد. او پیش از بازداشت در مسکو مدیر بخش امنیتی یک شرکت آمریکایی تولید قطعات خودرو بود.

وال استریت جورنال و دولت آمریکا اتهامات علیه پل ویلان و ایوان گرشکوویچ را رد می‌کنند.

گرشکوویچ اولین خبرنگار غربی است که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به این‌ سو به اتهام جاسوسی در روسیه به زندان افتاده است.

پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین، با وجود خروج بسیاری از روزنامه‌نگاران غربی از روسیه، گرشکوویچ همچنان از روسیه گزارش می‌داد.

این روزنامه‌نگار آمریکایی در ماه مارس سال جاری بازداشت شد و اکنون در زندان بدنام لفورتُوو در مسکو نگهداری می‌شود.

«۱۲ گرداننده» صفحات اینستاگرامی در رشت بازداشت شدند

تصویر آوازخوانی و شادی چند شهروند در بازار رشت
تصویر آوازخوانی و شادی چند شهروند در بازار رشت

نیروی انتظامی استان گیلان می‌گوید «۱۲ نفر از گردانندگان صفحات اینستاگرامی» در رشت پس از «هماهنگی با مرجع قضائی و تشکیل پرونده» بازداشت شده‌اند.

حسین حسین‌پور، جانشین فرمانده انتظامی گیلان، روز سه‌شنبه ۱۴ آذرماه گفت که این اقدام به دلیل «انتشار تصاویری از رقص و پایکوبی در معابر عمومی و بازار رشت» صورت گرفته است.

او در ادامه با بیان اینکه این تصاویر «در شبکه‌های اجتماعی و ماهواره‌ای» بازتاب داشته، گفت که این ویدئوها از «۹ صفحه مجازی» حذف شده‌اند.

جانشین فرمانده انتظامی گیلان همچنین اعلام کرد:‌ «برای چهار واحد صنفی متخلف برپاکننده رقص و آواز خوانی نیز توسط اداره نظارت بر اماکن عمومی اخطاریه پلمب صادر شد.»

در روزهای گذشته تصاویری از شادی و رقص برخی از شهروندان در رشت در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که با استقبال کاربران در فضای مجازی روبرو شد.

پیش از این نیز نهادهای تحت نظارت جمهوری اسلامی با شهروندان ایرانی که تصاویر رقص و شادی آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود، برخورد کرده‌اند.

در همین زمینه نهادهای امنیتی اسفند سال گذشته با پنج دختر جوانی برخورد کردند که همزمان با روز جهانی زن، ویدئوی رقص آن‌ها در محوطه بلوک ۱۳ شهرک اکباتان تهران، منتشر شده بود.

انتشار ویدئوی رقص آنها در شبکه‌های اجتماعی، با استقبال گسترده در ایران و جهان مواجه شد و هزاران بار از سوی کاربران به اشتراک گذاشته و دیده شد.

حذف پرسپولیس و طغیان تماشاگران در استادیوم آزادی

پرسپولیس با آگاهی از نتیجه نمایندگان ازبکستان و عربستان در تاشکند، می‌دانست که برای صعود باید الدحیل را شکست دهد
پرسپولیس با آگاهی از نتیجه نمایندگان ازبکستان و عربستان در تاشکند، می‌دانست که برای صعود باید الدحیل را شکست دهد

پرسپولیس در آخرین بازی‌اش از مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا با شکست یک بر دو مقابل الدحیل قطر، از دور رقابت‌ها کنار رفت.

پرسپولیسی‌ها در حضور افزون بر ۶۰ هزار تماشاگر خشمگین مرد و زن، با شعار «بی‌غیرت بی‌غیرت»، همچنین «یحیی حیا کن پرسپولیس رو رها کن» روبرو شدند.

طی دوران سرمربیگری گل‌محمدی در پرسپولیس، نخستین بار بود که او این شعار را می‌شنید. درویش (مدیرعامل پرسپولیس) نیز با شعارهای تند هوادارانی مواجه شد که قابل نوشتن نیست و خبرگزاری مهر برای توصیف آنها ترکیبِ «تندترین توهین‌ها» را به کار برده است.

هواداران همچنین بطری‌های آب و اشیای مختلف را به زمین پرتاب می‌کردند. آنها لحظاتی با ایجاد وقفه، مانع از ادامه جریان مسابقه شدند.

گالتیه سرمربی الدحیل، چون بازی برای تیمش جنبه تشریفاتی داشت چند بازیکن اصلی را به دلایل مختلف از جمله مصدومیت به کار نگرفت که کوتینیو سرشناس‌ترین‌شان بود. برخی نیز روی نیمکت نشسته بودند.

پیش از این مسابقه، الفیحاء عربستان مقابل پاختاکور با نتیجه ۴ بر یک به پیروزی دست یافت تا صعود سپاهان را به عنوان یکی از تیم‌های دوم، قطعی کند.

پرسپولیس با آگاهی از نتیجه نمایندگان ازبکستان و عربستان در تاشکند، می‌دانست که برای صعود باید الدحیل را شکست دهد. شاگردان گل‌محمدی خیلی زود با گل زاهدی پیش افتادند اما گلزنی محمد مونتاری، نتیجه را در نیمه اول ۱-۱ کرد.

اولونگا که در دقیقه ۶۴ به زمین آمده بود، بیست دقیقه بعد توانست گل پیروزی الدحیل را به ثمر برساند.

بیرانوند با وجود دریافت دو گل، چند موقعیت ایده‌آل را از مهاجمان حریف گرفت. یک فرصت طلایی را هم کریم بوضیاف در برابر دروازه خالی به آسمان فرستاد.

این دهمین گل مایکل اولونگا به دروازه‌بان‌های ایرانی بود. او در لیگ قهرمانان آسیا ۹ بار دروازه تیم‌های ایرانی را باز کرده و یک بار هم با پیراهن تیم ملی کنیا به تیم ملی ایران گل زده.

داور ۱۵ دقیقه وقت اضافه در نظر گرفت اما سرخپوشان نتوانستند تغییری در نتیجه ایجاد کنند. حتی ضربه پنالتی برای این تیم را گولسیانی به تیر افقی کوبید.

این تیم از کرنرها و شوت‌های پیاپی که عمدتاََ از زوایای بسته شلیک می‌شدند، نصیبی نبرد.

به این ترتیب در یکی از بدترین فصل‌های تاریخ رقابت‌های باشگاهی برای نمایندگان ایران در آسیا، فقط سپاهان به عنوان یکی از تیم‌های دوم صعود کرد.

پرسپولیس و نساجی در مرحله گروهی حذف شدند. تراکتور هم در مرحله گزینشی، از دور مسابقات کنار رفت.

حوثی‌ها یک زن فعال حقوق بشر در یمن را به «اعدام» محکوم کردند

کارگروه سازمان ملل در امر بازداشت‌های خودسرانه هشدار داده که حوثی‌های حاکم بر صنعا در حال «نقض نظام‌مند حقوق زنان و دختران» هستند
کارگروه سازمان ملل در امر بازداشت‌های خودسرانه هشدار داده که حوثی‌های حاکم بر صنعا در حال «نقض نظام‌مند حقوق زنان و دختران» هستند

گروه حوثی‌ها در یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، یک زن فعال حقوق بشر به نام فاطمه صالح العرولی را به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم کرد.

سازمان ملل پیش‌تر خبر داد بود که این زن در سال ۲۰۲۲ احتمالاً به‌دلیل فعالیت‌های حقوق بشری، بازداشت شده و روز سه‌شنبه ۱۴ آذر وکیل مدافع خانم العرولی به خبرگزاری فرانسه گفت دادگاهی در صنعا، پایتخت یمن، این حکم را صادر کرده است.

عبدالماجد صدرا در عین حال گفت این حکم اولیه است و در دادگاهی پایین‌رتبه صادر شده و امکان تجدیدنظرخواهی وجود دارد.

بر اساس سندی که خبرگزاری فرانسه به آن اشاره کرده، این زن ۳۴ ساله به اتهام «اطلاعات دادن به امارات متحده عربی»، از اعضای ائتلاف نظامی حامی دولت رسمی یمن در جنگ با حوثی‌ها، محکوم شده است.

شورشیان حوثی در سال ۲۰۱۴ کنترل صنعا، پایتخت یمن، را به دست گرفتند و سپس مناطق دیگری از این کشور را در اختیار خود گرفتند.

جنگ میان طرفین که تا به حال جان صدها هزار تن را گرفته است، به بحران شدید انسانی و قحطی در این کشور فقیر دامن زد.

کارگروه سازمان ملل در امر بازداشت‌های خودسرانه تابستان امسال هشدار داد حوثی‌های حاکم بر صنعا در حال «نقض نظام‌مند حقوق زنان و دختران» هستند.

کارشناسان این سازمان گفتند جزئیاتی درباره بازداشت فاطمه صالح العرولی به دست آورده‌اند و آن را معادل «ناپدیدسازی قهری» توصیف کردند.

بر اساس این گزارش، این فعال حقوق بشر به شکل آشکار در شبکه‌های اجتماعی از حقوق زنان دفاع می‌کرد و یک سازمان آموزشی حقوق بشری غیردولتی را مدیریت می‌کرد.

دو سال پیش نیز یک گروه فعال حقوق زنان یمن اعلام کرد حوثی‌های مورد حمایت ایران انتصار الحمادی، یک زن هنرپیشه و مدل یمنی، را در نزدیکی شهر صنعا ربودند و به محل نامعلومی بردند.

سپیده رشنو با «سه سال و ۱۱ ماه حبس قطعی» روبرو است

سپیده رشنو
سپیده رشنو

وکیل سپیده رشنو می‌گوید دادگاه تجدید نظر استان تهران«چهار ماه حبس قطعی» برای موکلش صادر کرده تا این نویسنده و فعال مدنی برای دو پرونده، «در مجموع به سه سال و ۱۱ ماه حبس قطعی» محکوم شود.

میلاد پناهی‌پور، وکیل دادگستری، روز سه‌شنبه، ۱۴ آذرماه در گفت‌وگو با «شبکه شرق»‌ گفت که خانم رشنو به اتهام «انتشار تصاویر مبتذل در فضای مجازی» به این مجازات محکوم شده است.

به گفته وکیل خانم رشنو تشکیل پرونده جدید او به دلیل انتشار «تصویری از خود» و اطلاع‌رسانی در زمینه «حکم کمیته انضباطی دانشگاه الزهرا»‌ در اینستاگرام است.

سپیده رشنو روز هفتم آبان در اینستاگرام نوشت که بر اساس حکم جدیدی که علیه او صادر شده، حکم حبس «پروندهٔ اول (اتوبوس تیرماه)» از تعلیق خارج می‌شود.

او که سه ماه پیش از جان‌باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، در اعتراض به حجاب اجباری بازداشت و شکنجه شده بود، روز ۱۰ مهرماه امسال با انتشار عکسی از خود بدون حجاب اجباری نوشت که با همین پوشش به همراه وکیلش در دادگاه حاضر می‌شود تا از خود دفاع کند.

این مترجم و ویراستار، خردادماه امسال خبر داد که بعد از احضار مجدد، با وثیقه یک میلیارد تومانی آزاد شده، اما «ممنوع‌الخروج از تهران» است.

او پیش از آن نیز اعلام کرده بود دانشگاه الزهرا او را به دلیل «عدم رعایت پوشش اسلامی»، دو ترم با احتساب سنوات از تحصیل منع کرده است.

خانم رشنو سال گذشته پس از آن بازداشت شد که ویدئویی از اعتراض او به یک زن محجبه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد.

ادامهٔ سانسورِ وزارت ارشاد در ایران؛ یک کتاب فمینیستی غیرقابل انتشار اعلام شد

جلد کتاب «فمینیستی زندگی کردن» نوشته سارا احمد
جلد کتاب «فمینیستی زندگی کردن» نوشته سارا احمد

ایمان واقفی، مترجم، خبر داد که وزارت ارشاد روز سه‌شنبه ۱۴ آذر اعلام کرده است کتاب «فمینیستی زندگی کردن» نوشته سارا احمد، نویسنده بریتانیایی پاکستانی‌تبار، «غیر قابل انتشار» اعلام شده است.

آقای واقفی که کتاب «زنان سیبیلو و مردان بی‌ریش» نوشته افسانه نجم‌آبادی را نیز ترجمه و در ایران منتشر کرده، در پستی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) همچنین گفته است که این وزارتخانه سال گذشته جلد دوم این کتاب را «رد مجوز» کرده بود.

کتاب «فمینیستی زندگی کردن» نشان می‌دهد که نظریه فمینیسم در زندگی روزمره جریان دارد و از تجربه‌های عادی فمینیست بودن در خانه و محل کار می‌آيد.

این اتفاق در حالی رخ داده است که معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به عنوان متولی نظارت و سانسور پیش از انتشار کتاب در ایران، روز ۱۸ آبان از راه‌اندازی سامانه‌ای برای «نظارت مردم» بر آثار منتشرشده همچون کتاب خبر داد.

دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی که زیرمجموعه این معاونت است، از همه خواست تا «موارد مغایر با ضوابط نشر را برای بررسی دقیق‌تر، برخورد و جبران» در «سامانۀ نظارت مردمی بر آثار منتشرشده» گزارش کنند.

علاوه بر سانسور کلی کتاب‌ها در ایران، آثار مکتوب با موضوعات مربوط به زنان و بخصوص نظریه‌های فمینیستی در ایران با حساسیت‌های بیشتری مواجه است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، «خانه‌داری و مادری» را اولویت اصلی زنان می‌داند و در سال ۱۳۹۵ با ابلاغ آنچه «سیاست‌های کلی خانواده» خوانده شد، از دستگاه‌های حکومتی خواست «نقش مادرى و خانه‌دارى زنان» ترویج شود.

در سال‌های اخیر کتاب‌های مختلفی درباره فمینیسم یا معضلات زنان با توقیف بعد از انتشار یا ممانعت از انتشار مواجه شده‌اند که «فمینیسم و برابری‌طلبی در غرب و ایران» نوشته مشتاق الحلو و «زنان خودسوخته» نوشته پروین بختیارنژاد از این جمله هستند.

دولت ابراهیم رئیسی در حوزه کتاب مانند سایر بخش‌های فرهنگی سانسور را تشدید کرده است که باعث اعتراض نویسندگان سرشناسی ازجمله مصطفی مستور یا حتی مهدی شجاعی، از نویسندگان حامی جمهوری اسلامی، شده است.

کرملین: رئیسی روز ۱۶ آذر در مسکو با پوتین دیدار می‌کند

رئیسی و پوتین، عکس آرشیوی
رئیسی و پوتین، عکس آرشیوی

دفتر ریاست جمهوری روسیه تأیید کرد که ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه ۱۶ آذر برای گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین به این کشور سفر خواهد کرد.

دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین روز سه‌شنبه در پاسخ به گزارش‌ها درباره سفر قریب‌الوقوع رئیسی به روسیه، به خبرنگاران گفت: «می‌توانم تایید کنم. مذاکرات روسیه و ایران در هفتم دسامبر انجام خواهد شد.»

در ایران نیز خبرگزاری دولتی ایرنا از سفر یک‌روزه رئیسی به مسکو خبر داده و نوشته که قرار است در این سفر درباره «مسائل دوجانبه از جمله تعاملات اقتصادی و نیز موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی به‌ویژه موضوع فلسطین و تحولات غزه» گفت‌وگو شود.

پوتین در ماه ژوئیه گذشته به ایران سفر کرده بود و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در ماه اکتبر در یک نشست منطقه‌ای در تهران حضور یافت.

سفر قریب‌الوقوع رئیسی به روسیه دومین سفر او به این کشور در مقام ریاست جمهوری است و او اواخر دی ۱۴۰۰ در سفر به مسکو با پوتین دیدار کرده بود.

همچنین این سفر در حالی است که هفته گذشته، خبرگزاری‌های ایران از لغو سفر برنامه‌ریزی‌شده رئیسی به ترکیه خبر دادند.

جمهوری اسلامی و روسیه روابط تجاری و نظامی خود را به ویژه پس از تهاجم نیروهای روس به اوکراین افزایش داده‌اند.

کی‌یف و قدرت‌های غربی تهران را به حمایت از این تهاجم از طریق ارسال پهپادهای جنگی و سایر تسلیحات نظامی به روسیه متهم می‌کنند.

رسانه‌های روسیه روز دوشنبه اعلام کردند پوتین این هفته به امارات متحده عربی و عربستان سعودی سفر می‌کند.

این سفر در شرایطی است که کشورهای گروه تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس، از جمله روسیه، امارات و عربستان، توافق کرده‌اند که میزان تولید نفت خود را ۲.۲ میلیون بشکه در روز کاهش دهند.

ایران می‌گوید در هیچ حمله‌ای علیه نیروهای آمریکایی «حضور نداشته است»

امیرسعید ایروانی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل
امیرسعید ایروانی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل

امیرسعید ایروانی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل، با ارسال نامه‌ای رسمی به شورای امنیت این نهاد، نوشت که «ایران در هیچ اقدام یا حمله‌ای علیه نیروهای نظامی آمریکا حضور نداشته است.»

به گزارش خبرگزاری تسنیم که این خبر را روز سه‌شنبه ۱۴ آذر منتشر کرده، آقای ایروانی در نامه خود به اظهارات هفت آذر نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرده است.

لیندا توماس گرینفیلد در نشست شورای امنیت، حملات شبه نظامیان مورد حمایت ایران در سوریه و عراق علیه نیروها و پایگاه‌های آمریکا را محکوم کرده بود.

با آغاز جنگ غزه گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران در سوریه، عراق، لبنان و یمن ده‌ها بار به مواضع ارتش آمریکا و متحدان آن در منطقه حمله کرده‌اند.

روزنامه واشینگتن‌پست روز دوشنبه ۱۳ آذر با استناد به داده‌های ارائه‌شده توسط وزارت دفاع آمریکا گزارش داد که ارتش آمریکا در خاورمیانه، از ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) دست‌کم ۷۶ بار هدف حمله قرار گرفته است.

اکنون نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل با ارسال نامه به شورای امنیت گفته است که جمهوری اسلامی در هیچیک از این حملات «حضور نداشته است.»

در تازه‌ترین تحول، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، اعلام کرد گروه یمنی حوثی‌ها که تحت حمایت ایران است، روز یکشنبه به سه کشتی تجاری در آب‌های جنوب دریای سرخ حمله کرد که با مداخله یک ناو آمریکایی مواجه شد.

بیانیه سنتکام که بامداد دوشنبه منتشر شد، نوشت هرچند باور دارد این حملات را حوثی‌ها انجام داده‌اند، اما این اقدام «به شکل کامل توسط ایران امکان‌پذیر شده است».

آمریکا بارها هشدار داده که خواهان گسترش جنگ در منطقه نیست ولی تأکید کرده که به هر حمله‌ای قاطعانه پاسخ خواهد داد.

با استفاده از تسنیم، رویترز، واشینگتن‌پست؛ پ.پ / م.ا.

هشدار مقام ارشد اتحادیه اروپا نسبت به «خطرات امنیتی بزرگ» در جریان کریسمس

ایلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا
ایلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا

کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه ۱۴ آذر هشدار داد که اروپا در تعطیلات کریسمس به دلیل پیامدهای جنگ بین اسرائیل و گروه افراطی حماس با «خطر بزرگ حملات تروریستی» روبه‌رو است.

این هشدار در حالی منتشر شد که سه روز پیش از آن، یک فرانسوی ایرانی‌تبار که به عنوان اسلام‌گرای افراطی نزد نهادهای انتظامی فرانسه شناخته شده و مشخص بود که از اختلال روانی رنج می‌برد، با دو ضربه چکش و چهار ضربه چاقو یک گردشگر آلمانی-فیلیپینی ۲۳ ساله را در نزدیکی برج ایفل به قتل رساند و همسر او را زخمی کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ایلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا،‌ روز سه‌شنبه با اشاره به این حمله که در پاریس رخ داده، به خبرنگاران گفت: «با جنگ بین اسرائیل و حماس، و دوقطبی شدن این موضوع در جامعه ما، با فصل تعطیلات پیش رو، خطر حملات تروریستی در اتحادیه اروپا وجود دارد.»

او این مطلب را در جریان گردهمایی وزرای کشور اتحادیه اروپا در بروکسل بیان کرد اما به جزئیات اطلاعاتی که منجر به اعلام این هشدار توسط او شده، اشاره‌ای نکرد. دفتر او نیز هنوز به درخواست آسوشیتدپرس برای ارائه جزئیات بیشتر پاسخ نداده است.

ایلوا یوهانسون که حوزه کاری او شامل امنیت و مهاجرت می‌شود اما به خبرنگاران گفت که کمیسیون اروپا ۳۰ میلیون یورو (۳۲.۵ میلیون دلار) دیگر برای کمک به تقویت امنیت در مناطق آسیب‌پذیر، به ویژه مکان‌های مذهبی، اختصاص خواهد داد.

نانسی فایزر، وزیر کشور آلمان، نیز روز سه‌شنبه حمله نزدیک به برج ایفل را به فرانسه تسلیت گفت و افزود که این حمله نشان می‌دهد «تهدید تروریسم اسلام‌گرا در حال حاضر در اتحادیه اروپا چقدر حاد و جدی است».

او به خبرنگاران گفت: «جنگ در غزه و تروریسم حماس این وضعیت را تشدید کرده است.»

حمله غافلگیرانه گروه حماس به جنوب اسرائیل در روز ۱۵ مهر که در آن حدود هزار و ۲۰۰ اسرائیلی کشته و حدود ۲۴۰ نفر به گروگان گرفته شدند به بمباران شدید نوار غزه از سوی اسرائیل انجامیده و این روند به دوقطبی شدن افکار عمومی در برخی کشورها دامن زده است.

با استفاده از آسوشیتدپرس؛ پ.پ / م.ا.

رئیسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ را به مجلس ارائه کرد

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، روز سه‌شنبه ۱۴ آذر، با حضور در مجلس شورای اسلامی، لایجه بودجه ۱۴۰۳ را به مجلس ارائه کرد.

در سخنانی دفاع از لایحه بودجه پیشنهادی، آقای رئیسی مدعی شد که در لایحه پیشنهادی «تلاش شده هم درآمدها و هم هزینه‌ها واقعی دیده شود».

او مدعی شد که پس از یک دهه نبود رشد اقتصادی در کشور، با آغاز به کار دولتش ایران چهار درصد رشد اقتصادی را تجربه کرده و در حالی که در سال ۱۴۰۰ با «کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی» مواجه بوده، با کسب درآمد در شش ماهه دوم همان سال این کسری بودجه جبران شده است.

آقای رئیسی همچنین مدعی شد که پس از به گفته او «رشد چهار درصدی اقتصادی» در سال ۱۴۰۱، دولت او تلاش کرده که در سال ۱۴۰۲ کسری بودجه نداشته باشد.

آمارهای و ارقام اقتصادی ارائه شده توسط دولت ایران، به دلیل عدم ارزیابی‌های مستقل و افزون بر آن منع دستگاه‌های دولتی برای انتشار فصلی آمار، قابل راست‌آزمایی مستقل نیستند.

بودجه پیشنهادی برای سال ۱۴۰۳ در حالی روز سه‌شنبه به مجلس ارائه شد که بخش‌هایی از جزئیات پیشنهادی در این لایحه پیشتر رسانه‌ای شده بود.

از جمله گزارش‌ها در اول آذرماه حاکی از آن بود که بر مبنای لایحه پیشنهادی قرار است در آمد حاصل از مالیات دو برابر درآمدهای نفتی دولت باشد. این در حالی است که بر اساس ارزیابی‌های رادیوفردا، در سال جاری تنها میزانی که ایران به مشتریان چینی نفت خود تخفیف می‌دهد، دوبرابر کل درآمد مالیاتی است.

بخش دیگری که از لایحه بودجه سال آینده رسانه‌ای شده، پیشنهاد برای اختصاص بودجه‌ای ۳۵ هزار میلیارد تومانی برای «ترویج فرهنگ اسلامی» و به طور مشخص تشویق فرزندآوری است. یک تحقیق دیگر رادیوفردا نشان می‌دهد که در بودجه سال ۱۴۰۲ نیز رقمی چند ده هزار میلیارد تومانی برای تشویق فرزندآوری و افزایش جمعیت اختصاص داده شده بود.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری ایسنا و رادیوفردا؛ م.ا.

پنج تن از جمله چهار کودک در انفجاری در پیشاور پاکستان مجروح شدند

پیشاور در نزدیکی مرز افغانستان، همواره هدف حملات گروه‌های شبه‌نظامی اسلام‌گرا بوده است
پیشاور در نزدیکی مرز افغانستان، همواره هدف حملات گروه‌های شبه‌نظامی اسلام‌گرا بوده است

انفجاری در شهر پیشاور در شمال غربی پاکستان، پنج مجروح به جا گذاشته که چهار تن از آنها، کودکان هفت تا ۱۰ ساله هستند.

رویترز به نقل از سخنگوی خدمات امداد و نجات اضطراری پاکستان نوشت که عامل این حادثه که ۹:۱۰ صبح روز سه‌شنبه روی داده، انفجار یک بمب دست‌ساز در معبر شلوغ در پیشاور بوده است.

هنوز شخص یا گروهی مسئولیت این حمله به عهده نگرفته است.

رویترز همچنین به نقل از سخنگوی بیمارستانی مصدومان به آن منتقل شده‌اند نوشته است که وضعیت دو تن از کودکان وخیم است.

پیشاور که در حاشیه منطقه قبیله‌ای پاکستان و در مرز افغانستان تحت حکومت طالبان قرار دارد، اغلب توسط گروه‌های شبه‌نظامی اسلام‌گرا از جمله دولت اسلامی و گروه طالبان پاکستان هدف قرار می‌گیرد.

در یکی از مرکبارترین رویدادها در سال ۲۰۱۴، شش جنگجوی طالبان به یک آکادمی که توسط ارتش اداره می‌شد حمله کردند و ۱۵۳ نفر را کشتند که بیشتر آنها دانشجو بودند.

کشته شدن یک مقام دیگر نظامی روسیه در اوکراین

زاوادسکی چهاردهمین فرمانده ارشدی است که از زمان تهاجم روسیه به اوکراین کشته می‌شود
زاوادسکی چهاردهمین فرمانده ارشدی است که از زمان تهاجم روسیه به اوکراین کشته می‌شود

خبرگزاری رویترز خبر داد که یک مقام ارشد نظامی روسیه که جانشین فرمانده سپاه چهاردهم ارتش روسیه در اوکراین بود، کشته شده است.

رمویترز به نقل از الکساندر گوسف، فرماندار منطقه ورونژ روسیه، نوشت که ژنرال ولادیمیر زاوادسکی «در یک پست جنگی در منطقه عملیات ویژه» جان باخته است. این مقام ارشد محلی روسیه اشاره بیشتری به جزئیات مرتبط با کشته شدن ژنرال زاوادسکی نکرد، اما کشته شدن او را ضایعه‌ای سنگین و دلخراش خواند.

«عملیات نظامی ویژه» اصطلاحی است که کرملین برای توصیف تهاجم نظامی روسیه به اوکراین استفاده می‌کند که اکنون ۲۱ ماه از آن گذشته و به پایان دومین سال خود نزدیک می‌شود.

رویترز به نقل از یک سایت تحقیقاتی نوشته است که زوادسکی هفتمین ژنرالی است که کشته شدن او توسط روسیه تأیید شده است. این گزارش می‌گوید در مجموع ۱۲ مقام ارشد ارتش روسیه از زمان شروع تهاجم این کشور به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ کشته شده‌اند.

مرگ فرماندهان ارشد روس، که تحلیلگران نظامی در برخی موارد آن را به موفقیت اوکراین در رهگیری ارتباطات ضعیف نسبت می‌دهند، با پیشرفت جنگ کمتر شده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ م.ا.

شکست تیم‌های ایرانی مقابل نمایندگان عربستان

در آخرین دور از بازی‌های مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا، نساجی مازندران و سپاهان اصفهان نمایندگان فوتبال ایران، با نتیجه مشابه ۲-۱ مقابل تیم‌های عربستانی شکست خوردند.

سپاهان که بازی رفت را با حکم کمیته انضباطی کنفدراسیون آسیا ۳-۰ واگذار کرده بود، در بازی برگشت با وجود موقعیت‌های متعددی که به دست آورد، باخت و صدرنشینی را به الاتحاد واگذار کرد.

در حالی که کریم بنزما به دلیل مصدومیت تیمش را همراهی نمی‌کرد، صالح العمری و ژوتا مهاجم پرتغالی الاتحاد گل‌های این تیم را وارد دروازه پیام نیازمند کردند. رامین رضائیان هم عبدالله المعیوف سنگربان ملی‌پوش الاتحاد را تسلیم کرد.

الاتحاد با ۱۵ امتیاز صدرنشین ماند. سپاهان و نیروی هوایی عراق ۱۰ امتیازی شدند اما سپاهان با تفاضل گل بهتر در رده دوم قرار گرفت. قطعیت صعود سپاهان به عنوان تیم دوم، در گروی نتایج سایر گروه‌هاست.

نساجی هم در آخرین بازی دور گروهی لیگ قهرمانان آسیا ۲-۱ مقابل الهلال عربستان شکست خورد.

بازی برای هر دو تیم جنبه تشریفاتی داشت. نساجی از پیش حذف شده و الهلال هم صعودش را قطعی کرده بود. صادق درودگر مدیرعامل نساجی پس از این مسابقه از سمت خود کناره‌گیری کرد.

میشل دلگادو مهاجم برزیلی و سالم الدوساری برای الهلال گل زدند. محمود قائدرحمتی هم تک گل نساجی را به ثمر رساند. الهلال و نوبهار ازبکستان به عنوان دو تیم برتر گروه، راهی دور حذفی شدند.

معرفی متخلف «فساد دو میلیارد دلاری» در واردات چای؛ مقام دولتی می‌گوید او در زندان است

ادعای کشف این فساد توسط دولت در حالی است که ابتدای بهار امسال برخی رسانه‌های داخلی گزارش‌هایی از تخلفات شرکت یاد شده منتشر کرده بودند
ادعای کشف این فساد توسط دولت در حالی است که ابتدای بهار امسال برخی رسانه‌های داخلی گزارش‌هایی از تخلفات شرکت یاد شده منتشر کرده بودند

بازرسی ویژه ریاست جمهوری می‌گوید «مدیرعامل گروه کشت‌وصنعت دبش» در ارتباط با «فساد دو میلیارد دلاری» در واردات چای با صدور قرار وثیقه‌ای به مبلغ «پنج‌هزار میلیارد تومان» بازداشت شده و «اکنون در زندان است».

حسن درویشیان، رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهور، روز دوشنبه ۱۳ آذرماه با بیان اینکه مدیرعامل شرکت چای دبش اواخر آبان گذشته بازداشت شده، به خبرگزاری ایسنا گفت پرونده او «در یکی از شعب دادگاه‌های عمومی تهران در حال رسیدگی است».

او همچنین اعلام کرد که کارت بازرگانی شرکت چای دبش «تعلیق» و متهم پیش از بازداشت «ممنوع‌الخروج» شده است.

آقای درویشیان در ادامه با بیان اینکه این موضوع از اواخر سال گذشته به دنبال «نامه جمعی از فعالان صنعت چای» پیگیری شده بود، گفت که وزارت اطلاعات به عنوان «ضابط قضایی»‌ مسئله را پیگیری کرده است.

ادعای کشف فساد توسط دولت در حالی است که ابتدای بهار امسال برخی رسانه‌های داخلی گزارش‌هایی از تخلفات شرکت یاد شده منتشر کرده بودند، اما مدیر این شرکت، دست کم تا مهرماه که با خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، مصاحبه‌ای کرد، آزاد بوده است.

بازرسی ویژه رئیس‌جمهور روز یکشنبه نیز اعلام کرد «در پرونده چای، دولت هم فساد را کشف کرد، هم مدیران مربوطه را تا بالاترین سطح برکنار کرد و هم پرونده را برای صدور حکم به دستگاه قضایی داد.»

گزارش بازرسی ویژه رئیس‌جمهور توضیح نداده است کدام مقامات و مدیران در ارتباط با این پرونده برکنار شده‌اند، اما شرکت یاد شده در هماهنگی با وزارت صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بانک مرکزی، انحصار ۷۹ درصد از واردات چای به کشور را در دست داشته است.

این در حالی است که سازمان بازرسی کل کشور روز شنبه اعلام کرد، شرکت متخلف، نسبت به ثبت سفارش چای درجه یک هند به نام دارجلینگ به ارزش هر کیلو ۱۴ دلار اقدام کرده بود، اما در عمل چای کشور کنیا و چای صادراتی درجه دو ایران به ارزش حدود دو دلار را وارد کشور کرده و سازمان غذا و دارو نیز کیفیت چای‌های وارداتی را تأیید کرده است.

بر اساس گزارش قوه قضائیه، این شرکت همچنین بخش عظیمی از دلار نیمایی را که از بانک مرکزی برای واردات چای و کاغذ دریافت کرده، در بازار آزاد به قیمت بالا فروخته و کالایی وارد نکرده است.

فساد ناشی از رانت و انحصار در واردات با توسل به زد و بندها با نهادهای حکومتی یکی از معضلات اقتصادی کشور است؛ به طوری که آخرین گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل که اوایل سال جاری میلادی منتشر شد، نشان می‌دهد که ایران در میان ۱۸۰ کشور، از لحاظ گستردگی فساد مالی، در جایگاه ۱۴۷ و در کنار دو کشور اوگاندا و افغانستان قرار گرفته است.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری ایسنا و رادیوفردا/پ.م./ع.م.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG