لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۹ خرداد ۱۴۰۲ تهران ۲۲:۳۷

خبرهای کوتاه

احضار عوامل یک نمايش به دلیل انتشار فیلم تک‌ خوانی بازیگر زن

یک مدير اداره هنرهای نمایشی ایران گفته است که کارگردان و بازیگر یک نمایش سنتی به دلیل اینکه فیلم تک‌خوانی بازیگر زن نمایش در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است، احضار می‌شوند.

مهرداد کورش‌نیا به خبرگزاری فارس گفته است به تک‌خوانی زنان در نمایش «به هیچ وجه مجوز نمی‌دهیم» و فیلم تک‌خوانی منتشر شده مربوط به پشت صحنه نمایش بوده ولی چون در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، «مصداق تخلف است».

در این گزارش اشاره‌ای به نام نمایش و بازیگر نشده است ولی گفته شده که بازیگر این نمایش فیلم تک‌خوانی نمایش را از صفحه خود در شبکه‌های اجتماعی حذف کرده است و در اجرای عمومی این نمایش نیز تک‌خوانی زنان مجوز نخواهد گرفت.

در قوانین جمهوری اسلامی ایران منع قانونی صریحی برای آواز خواندن زنان وجود ندارد؛ با این حال در چهار دهه گذشته هر گونه تک‌خوانی زنان به ویژه در صورتی که مخاطب مرد باشد، ممنوع است و در برخی موارد با برخورد دستگاه‌های قضایی مواجه شده است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

حمله در انسی فرانسه؛ قرار بازداشت پناهندۀ سوری تمدید شد

گردهمایی مردم در محل وقوع حملۀ روز ۱۸ خرداد در انسی فرانسه که به مجروح شدن شش تن از جمله چهار کودک منجر شد

یک روز پس از حمله مردی با چاقو به شهروندان در انسی فرانسه، سخنگوی دولت این کشور خبر داد دو تن از کودکانی که توسط جوان ۳۱ ساله اهل سوریه زخمی شدند، همچنان در اورژانس بیمارستان بستری هستند اما وضعیت‌شان «پایدار» است.

در پی این حمله شش فرد از جمله چهار کودک که ۲۲ ماهه تا سه ساله هستند، مجروح شدند.

دادستان انسی روز جمعه ۱۹ خرداد اعلام کرد که قرار بازداشت «عبدالمسیح.ح»، فرد مهاجم را که پیش از حضور در فرانسه به‌مدت ۱۰ سال در سوئد پناهنده بود، تمدید کرده‌است.

بر اساس قوانین فرانسه، بازداشت توسط پلیس می‌تواند تا ۴۸ ساعت و در موارد پرونده‌های تروریستی تا ۹۶ ساعت به طول بیانجامد. طی بازداشت فرد مظنون، یک پزشک او را همراهی و وضعیت سلامتی‌اش را قبل از هر جلسه بازپرسی بررسی می‌کند.

دادستان انسی روز جمعه تصریح کرد که هنوز انگیزۀ مهاجم از انجام این حمله روشن نیست، اما به نظر نمی‌رسد جنبه «تروریستی» داشته باشد.

او افزود که این فرد خودش مجروح نشده و فقط جراحت‌های سطحی برداشته است.

در مورد این متهم که گفته می‌شود از پیروان آیین مسیحیت است، گزارش‌ها حاکی است که وضعیت روحی بسیار آشفته‌ای داشته و هنگام بازجویی، علاوه‌بر «آشفته‌گویی» چندین مرتبه روی زمین غلتیده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های فرانسه، عبدالمسیح. ح، هنگام دریافت پناهندگی، خود را از «مسیحیان سوریه» معرفی کرده بود و در جریان حمله نیز متنی از دعای مسیحیان را به‌همراه داشت.

الیزابت بورن، نخست‌وزیر فرانسه، گفته است نهادهای امنیتی این کشور، تاکنون اطلاعاتی در مورد مهاجم نداشتند و پیشینه‌ای در مورد سلامت روانی او نیز در دسترس نیست.

امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه، نیز صبح جمعه برای ملاقات با سه کودک از چهار کودک مجروح که در بیمارستان شهر گرونوبل در صدکیلومتری انسی بستری شدند، به آن‌جا سفر کرد.

او در ادامه به انسی رفت تا با سایر مجروحان، خانواده‌های آن‌ها و نیز کسانی که به مجروحان کمک کردند، یا مانع ادامه حمله شدند، دیدار کند.

در همین حال، بروز این حمله در روز پنج‌شنبه واکنش برخی از سیاستمداران مخالف دولت مکرون، به‌ویژه جمهوری‌خواهان و جبهه موسوم به «راست افراطی» را در پی داشته است.

اریک سیوتی، دبیر حزب جمهوری‌خواه فرانسه، روز جمعه از «مدیریت فاجعه‌بار» در اروپا در مورد مسئله پناهندگان سخن گفت و با اشاره به پروندۀ فرد مهاجم که از سال ۲۰۱۳ به‌صورت رسمی در سوئد پناهنده بود و به شکل قانونی به فرانسه سفر کرده، بر «لزوم تغییر در قوانین داخلی پناهندگی در فرانسه و تبعیت نکردن از قوانین اروپایی» تاکید کرد.

مارین لوپن، رقیب پیشین امانوئل مکرون در انتخابات ریاست جمهوری، که با پشتیبانی از «سیاست‌های ضدمهاجرتی‌» شناخته می‌شود نیز همزمان از همراهی فرانسه با سایر اروپاییان برای تغییر در قوانین مهاجرتی اروپا انتقاد کرد.

اعضای اتحادیه اروپا دیروز پنج‌شنبه به توافق رسیدند که بخشی از پناهجویان، از کشورهایی که دروازه ورود مهاجران در اروپا هستند، به‌صورت رسمی به سایر کشورهای اروپایی از جمله فرانسه انتقال بیابند.

حملات شماری از سیاستمداران فرانسوی به‌ضد قوانین مهاجرت که در پی حمله عبدالمسیح.ح سوری از سرگرفته شده در حالی است که در شهر انسی، رهگذرانی که پیش‌تر این مرد را در پارک محل حادثه دیده‌بودند، او را فردی منزوی توصیف می‌کنند که درتنهایی آواز می‌خواند و گاه، بی‌قرار به‌نظر می‌رسید.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فرانسه، لو‌پوئن و یورونیوز و رادیو فردا

کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد اصلاح سازوکار پناهندگی توافق کردند

پرچم اتحادیه اروپا در اهتزاز

اعضای اتحادیه اروپا در مورد ایجاد دو تغییر بنیادین در سیستم پناهندگی اروپا به توافق رسیدند. بر پایۀ این توافق، روند اداری درخواست پناهندگی در کشورهایی که دروازه ورود مهاجران هستند، کوتاه خواهد شد.

همچنین قرار است بر اساس توافق انجام‌شده، بخشی از پناهجویان به‌صورت رسمی از این کشورها به سایر کشورهای اروپایی منتقل شوند و اگر دومین کشور میزبان از پذیرش این پناهجویان امتناع کرد، در ازایش جریمه پرداخت کند.

این توافق که در پی مذاکرات فشرده ۲۷ وزیر کشور اعضای اتحادیه اروپا در روز ۱۸ خرداد در لوکزامبورگ به‌دست آمد، بر پایه ایجاد یک سازوکار همبسته، در پشتیبانی از کشورهایی است که به‌عنوان نخستین میزبانان اروپایی مهاجران، شناخته می‌شوند؛ ایتالیا، اسپانیا و یونان از جمله این کشورها هستند.

کمیسیون اروپا از سال ۲۰۲۰ با ارائه پیشنهاداتی درصدد انجام این تغییرات برآمد، تا برای مشکلاتی که بر پایه قوانین موسوم به «دابلین» وجود دارد، به راه حل دست یابد. گفت‌وگوهای متناوب در این مورد، نزدیک‌به سه سال به‌درازا انجامید.

بر پایه قوانین کنونی، هر پناهجویی که وارد یکی از کشورهای هم‌پیمان در اروپا بشود، باید در همان کشور نخست، درخواست پناهندگی بدهد. همین امر باعث شده‌بود که شماری از کشورهای اروپایی از ۲۰ سال پیش برای ایجاد تغییرات در این قانون، تلاش کنند.

کشورهای جنوب قاره، بیشترین زحمت و هزینه را در روند کنونی متحمل می‌شوند. برای مثال، ایتالیا در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۳ میزبان درحدود ۵۱ هزار نفر از ۶۸ هزار مهاجری شده است که از طریق دریا وارد محدوده اتحادیه اروپا شدند.

این کشور در قیاس با اسپانیا و یونان که دیگر مسیرهای دریایی اصلی برای ورود به اروپا هستند، ۸۰ درصد از شمار کل این پناهجویان را در خود جا داد و بر همین اساس «وضعیت اضطراری» اعلام کرد.

سازوکار همبستگی مورد توافق، به سایر کشورهای عضو اتحادیه، دو گزینه را برای کمک به نخستین میزبانان، پیشنهاد می‌دهد؛ «یا بخشی از مهاجران را بپذیرند، یا به جایش غرامت مالی بدهند».

در حالت نخست، این کشورها، شماری معین از پناهجویان را از کشورهای دروازه اروپا به درون مرزهایشان منتقل می‌کنند. اما اگر از این موضوع سر باز زنند، باید به ازای هر مهاجر، حدود ۲۰ هزار یورو به میزبان نخست، بپردازند.

در همین حال، میزبانان نخست نیز موظف هستند تا روند رسیدگی به پرونده مهاجرت را در یک بسته زمانی حدوداً ۱۲هفته‌ای به سرانجام برسانند.

سازوکار پیش‌بینی شده البته داوطلبانه است و باید مورد تصویب کمیسیون اروپا و نیز پارلمان اروپا قرار بگیرد.

کمیسیون اروپا اما در تلاش است تا حتماً تغییراتی را در قوانین کنونی تا پیش از ماه جون سال آینده میلادی، حوالی خردادماه که موعد برگزاری انتخابات پارلمانی است، اعمال کند.

با استفاده از گزارش‌های خبری فیگارو، تلویزیون ملی و رادیو بین‌المللی فرانسه و رادیو فردا

آسوشیتدپرس: تضمین اسد به کشورهای عربی برای توقف حمایت از قاچاق مواد مخدر

تصویر بشار اسد بر دیواری در شهر ادلب

یک ماه پس از حملات هوایی منتسب به اردن در مناطقی در مرز این کشور با سوریه که به کشته شدن یک قاچاقچی بزرگ مواد مخدر انجامید، یک نظامی پیشین اردن گفت رئیس‌جمهور سوریه «تضمین داده» که آماده توقف حمایت سوریه از باندهای قاچاق مواد مخدر است.

سرتیپ سعود الشرافت، مقام ارشد سابق در تشکیلات اطلاعاتی اردن، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت با موافقت بشار اسد بود که مرعی الرمثان، قاچاقچی شماره یک در سوریه، کشته شد.

مرعی الرمثان، ملقب به «پابلو اسکوبار سوریه» که در مظان اتهام انتقال پول حاصله از مواد مخدر به حزب‌الله لبنان بود، روز ۱۸ اردیبهشت در حمله هوایی در روستای «الشعاب» در حومه استان السویدا، همراه با همسر و شش فرزندش کشته شد.

ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، بدون اشاره به دخالت کشورش در حملات ماه گذشته گفت عملیات نظامی اردن برای مقابله با قاچاق مواد مخدر و کنترل مرزها ادامه خواهد یافت.

سرتیپ سعود الشرافت، مقام پیشین اطلاعاتی اردن، به آسوشیتدپرس گفت اگر بشار اسد در مقابل همکاری برای سرکوب باندهای قاچاق مواد مخدر امتیازاتی از کشورهای عربی نگیرد، انگیزه‌ای برای این کار نخواهد داشت.

کرم شعر، محقق مؤسسه آمریکایی نیولاین، به آسوشیتدپرس گفت یکی از این امتیازات می‌تواند مشارکت امیرنشین‌های خلیج فارس در طرح‌هایی باشد که زیرنظر سازمان ملل در سوریه اجرا می‌شود تا در برابر آن، بشار اسد علیه باندهای قاچاق دخیل در ماده کاپتاگون دخالت کند.

به گفته این محقق، بشار اسد حاضر است بر سر چنین هدفی با امیرنشین‌های خلیج فارس تعامل سیاسی کند.

در حالی که سوریه پس از ۱۲ سال از شروع جنگ داخلی، در دوره اخیر در بازگشت به دنیای عرب موفق بوده و بشار اسد به‌تازگی در نشست سران کشورهای اتحادیه عرب در عربستان شرکت کرد، به‌نوشته آسوشیتدپرس، او امیدوار است که با انجام اقداماتی، حتی محدود، علیه باندهای مواد مخدر، حمایت بیشتر و پول لازم برای کمک به بازسازی سوریه را تأمین کند.

این خبرگزاری نوشت دمشق در سال‌های گذشته قرص‌های کاپتاگون، که مرعی الرمثان قاچاقچی بزرگ آن بود، را چیزی بیش از یک قرص مخدری ومانند یک «گاو شیرده» می‌دید.

کرم شعر، پژوهشگر نیولاین گفت از زمانی که رژیم اسد پی برد که می‌تواند از این ماده مخدر برای منافع سیاسی خود استفاده کند، تولید قرص‌های کاپتاگون در ابعاد وسیع در این کشور آغاز شد.

به‌نوشته آسوشیتدپرس، توقف تجارت مواد مخدر یکی از مطالبات اصلی کشورهای عربی در جریان مذاکرات‌شان جهت پایان دادن به انزوای سیاسی حکومت بشار اسد بوده است.

زمان کوتاهی پس از حملات هوایی منتسب به اردن علیه روستای «الشعاب» و سپس بمباران یک کارگاه تولیدی قرص‌های کاپتاگون در نزدیکی محل اقامت مرعی الرمثان، بشار اسد با موافقت عربستان و کشورهای دیگر در نشست سران اتحادیه عرب شرکت کرد.

از سوی دیگر، عبود الشَوَخ، عضو مجلس شعب سوریه، در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس تکذیب کرده است که حکومت بشار اسد از رهگذر قاچاق مواد مخدر سود مالی برده است. او گفت کشورش مبارزه‌ای بی‌امان را علیه قاچاق مواد مخدر ادامه می‌دهد.

منابع: خبرگزاری آسوشیتدپرس، رادیوفردا/ ف. ر./ف. دو.

یکی از مدیران سابق وال استریت به ریاست بانک مرکزی ترکیه منصوب شد

حفیظه غایه ارکان

رئیس جمهور ترکیه یکی از مدیران سابق وال استریت را به عنوان رئیس بانک مرکزی ترکیه منصوب کرد. رسانه‌ها با توجه به سوابق این فرد اقدام اردوغان را نشانه‌ای از «گرایش احتمالی» به سمت یک سیاست متعارف‌تر برای مبارزه با تورم دانسته‌اند.

حفیظه غایه ارکان که پیشتر یکی از مدیران اجرایی بانک فرست ریپابلیک و از مدیران ارشد گلدمن ساکس بوده، طرفدار بازگشت به اقتصاد ارتدوکسی (جریان اصلی) است.

او به‌ویژه از افزایش نرخ بهره برای مقابله با تورم دفاع می‌کند. این در حالی است که دولت اردوغان در سال‌های اخیر بر خلاف سیاست‌های رایج اقتصادی، نرخ بهره را کاهش داده است.

خانم ارکان که دارنده مدرک دکترا از دانشگاه پرینستون آمریکاست، اولین زنی است که به ریاست بانک مرکزی ترکیه منصوب شده است.

این انتصاب دو روز پس از آن صورت گرفته که رسانه‌ها از سقوط ارزش پول ملی ترکیه به پایین‌ترین سطح خود در برابر دلار خبر دادند.

رویترز گزارش داد که قیمت هر دلار آمریکا در روز چهارشنبه در بازار آزاد ارزهای خارجی ترکیه به ۲۳.۱۶ لیر رسید.

بر اساس گزارش این خبرگزاری، ارزش پول ملی ترکیه در سال جاری میلادی ۱۹ درصد کاهش داشته و همچنین این روند پس از انتخاب اردوغان و آغاز سومین دوره ریاست جمهوری او شدت گرفته است.

اردوغان که در سال‌های اخیر سیاست‌های پولی خلاف جریان‌های رایج در جهان را اجرا کرده، وزیر اقتصاد جدیدی را منصوب کرد که ماموریتش مهار تورم و بازگرداندن اقتصاد ترکیه اعلام شده است.

وزیر جدید اقتصاد ترکیه نیز یکی از حامیان اصلی سیاست‌های اقتصادی اردوغان است.

اما تحلیلگران بر این باورند که افزایش شدید نرخ بهره بانکی که از پایان فوریه تاکنون به میزان ۸.۵ درصد ثابت مانده، می‌تواند به جلوگیری از سقوط لیر ترکیه کمک کند.

رئیس‌ جمهور ترکیه در سال‌های اخیر بانک مرکزی این کشور را مجبور کرده که به طور پیوسته نرخ بهره را کاهش دهد که موجب افزایش تورم شده است.

برخلاف تئوری‌های کلاسیک اقتصادی، رئیس‌ جمهور ترکیه ادعا می‌کند که نرخ‌ بهره بالا باعث افزایش تورم می‌شود.

رزمایش بزرگ اسرائیل برای تمرین «جنگ با ایران در چند جبهه» پایان یافت

عکس از رزمایش ژانویه سال جاری

رسانه‌های اسرائیل از پایان یافتن رزمایش بزرگ نظامی کشورشان در روز پنج‌شنبه، ۱۸ خرداد، خبر دادند که تمرکز آن بر احتمال بروز «جنگ چند جبهه‌ای با ایران و نیروهای نیابتی تهران در خاورمیانه» بود.

در چارچوب رزمایش دو هفته‌ای با نام «مشت محکم»، از جمله نبرد زمینی احتمالی در خاک لبنان، اعزام صدها جنگنده به «عمق فضای دشمن»، عملیات نیروی دریایی و همچنین عملیات سایبری و شبیه‌سازی جنگ الکترونیک در صورت وقوع چنین جنگی در چند جبهه تمرین شد.

طبق اعلام ارتش اسرائیل، «سناریوهای پیچیده دفاع هوایی» شامل رهگیری راکت‌ها و موشک‌های احتمالی که به سوی اسرائیل شلیک شود، حملات راهبردی در «عمق خاک دشمن»، دستیابی به «برتری هوایی در منطقه» و حمله همزمان و گسترده به هزاران هدف را تمرین کرده است.

این بیانیه افزوده که ده‌ها ناوچه نیز تمریناتی را بر اساس «قابلیت‌های تهاجمی و دفاعی» برای «دفاع از مرزهای دریایی اسرائیل و ایمن‌سازی خطوط کشتی‌رانی» انجام دادند.

به‌ گفته ارتش اسرائیل، اداره راهبردی ارتش، موسوم به «حلقه سوم» که مسئول پرونده نظامی ایران است، در طول رزمایش «برنامه‌ریزی راهبردی و هماهنگی بین‌المللی با نظامیان خارجی» را تمرین کرد.

به‌ نوشته تایمز اسرائیل، تمامی واحدهای قوای نظامی در ارتش در عملیات رزمایش مشارکت کرده و بخشی از نیروهای ذخیره نیز به آن فراخوانده شده بودند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر اسرائیل، در میانه تمرین‌های نظامی یادشده، یک نشست کابینه امنیتی خود را در شامگاه ۱۴ خرداد در پناهگاه فرماندهی عملیاتی ارتش در تل‌آویو تشکیل داد تا تصمیم‌‌گیری سیاسی در صورت بروز جنگ سراسری با ایران و نیروهای وفادار به تهران را تمرین کند.

به ‌نوشته نیوزویک، رزمایش اسرائیلی که برخی از نیروهای آمریکایی نیز در آن شرکت داشتند، ارسال «پیام» به ایران بود.

ژنرال مایکل کوریلا در آغاز رزمایش اسرائیلی به تل‌آویو سفر و با وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش این کشور دیدار کرده بود.

هرچند انجام این رزمایش از قبل برنامه‌ریزی شده بود، اجرای آن با تشدید هشدارهای مقامات اسرائیلی در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران و سپس توجه گسترده مقامات و رسانه‌های اسرائیل به افزایش توانمندی نظامی ایران پس از اعلام ساخت موشک «هایپرسونیک» در صنایع هوافضای ایران، همزمان شد.

بنیامین نتانیاهو روز ۱۸ خرداد به شبکه تلویزیونی بریتانیایی «اسکای‌نیوز» گفت هیچ تعهد و توافقی میان کشورهای دیگر با ایران بر سر برنامه اتمی ایران، اسرائیل را «متعهد نمی‌کند».

روزنامه «اسرائیل‌هیوم» در همین روز نوشت که اگر بنیامین نتانیاهو و ژنرال یوآو گالانت، برنامه حمله پیش‌دستانه به ایران را به کابینه ارائه کنند، نظر به ترکیب کنونی دولت، رأی موافق خواهد گرفت.

این روزنامه افزود حدود یک دهه پیش که بنیامین نتانیاهو طرح مشابه را در کابینه به رأی‌گیری گذاشت، ترکیب آن زمان دولت اجازه چنین کاری را نمی‌داد. اهود باراک، وزیر دفاع وقت، با حمله مخالفت کرده بود.

منابع: تایمز اسرائیل، نیوزویک، رادیوفردا/ ف. ر./ف. دو.

ثناالله غفاری، فرمانده داعش خراسان و تحت تعقیب آمریکا در افغانستان، کشته شد

عکس غفاری در وب‌سایت وزارت خارجه آمریکا

ثناالله غفاری، یکی از اعضای داعش که تحت تعقیب نیروهای پاکستان و همچنین دستگاه قضایی آمریکا بود، در ولایت کُنَر افغانستان کشته شد.

بر اساس گزارش‌ها، این عضو داعش در چندین حمله تروریستی در ایران، ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان و افغانستان مشارکت داشت.

رسانه‌های پاکستانی گزارش دادند که او فرمانده شاخه خراسان داعش بود و در سازمان‌دهی عملیات‌های تروریستی نقش داشت.

او با عنوان شهاب المهاجر نیز شناخته می‌شد.

در دسامبر ۲۰۲۱، سازمان ملل متحد، آمریکا و اتحادیه اروپا او را به دلیل فعالیت‌های تروریستی‌اش تحریم کردند.

بر اساس گزارش رسانه‌های پاکستانی، او از جمله در حمله به سفارت پاکستان در کابل دست داشت. غفاری یکی از مظنونان اصلی حمله به فرودگاه کابل نیز بود.

از اواسط تابستان دو سال پیش که حکومت طالبان دوباره به قدرت رسید، حملات گروه حکومت اسلامی،‌ داعش، همچنان بزرگ‌ترین تهدید امنیتی برای حکومت افغانستان به شمار می‌رود.

داعش و طالبان هر دو جزو گروه‌های اسلام‌گرای تندرو به شمار می‌روند، اما داعش برای ایجاد یک «خلافت جهانی» می‌جنگد و طالبان خواهان حکومت بر افغانستان است.

کانادا از تداوم فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی ایران ابراز نگرانی کرد

موشک فتاح

در پی ادعای سپاه پاسداران مبنی بر رونمایی از یک «موشک هایپرسونیک»، وزارت خارجه کانادا نسبت به تداوم فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرد.

وزارت خارجه کانادا روز پنج‌شنبه در توئیتی در این باره نوشت: «رونمایی از یک موشک بالیستیک جدید نشان‌دهنده تلاش‌های رژیم ایران برای تضعیف امنیت و ثبات جهانی و منطقه‌ای است.»

این وزارتخانه از مقام‌های جمهوری اسلامی خواست «از اقدامات تشدیدکننده تنش» خودداری کنند.

پیشتر آمریکا و دولت بریتانیا نیز به ادعای سپاه پاسداران در زمینه «رونمایی از یک موشک هایپرسونیک» واکنش نشان داده و بر لزوم مقابله با اقدامات مخرب جمهوری اسلامی تاکید کرده بودند.

جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت: «من در خصوص جزئیات گزارش‌های مربوط به این موشک ادعایی هایپرسونیک صحبتی نمی‌کنم. ما خیلی شفاف تحریم‌های خود را وضع کرده‌ایم و عملا با فعالیت‌های ایران در منطقه از جمله برنامه موشک بالیستیک مقابله می‌کنیم.»

به دنبال این واکنش‌های بین‌المللی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ادعا کرد فعالیت‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران «متعارف، دفاعی و مشروع» است.

نیروی هوافضای سپاه پاسداران روز ۱۶ خرداد با رونمایی از موشک «فتاح» مدعی شد که این موشک «هایپرسونیک» (مافوق صوت) است و می‌تواند «از همه سامانه‌های سپر موشکی عبور کند»، اما برای این ادعای خود مدرکی ارائه نکرد.

رسانه‌های ایران اعلام کردند که مراسم رونمایی موشک «فتاح» با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، برگزار شده است. طبق این گزارش‌ها، نام این موشک را نیز رهبر جمهوری اسلامی شخصاً انتخاب کرده است.

در روزهای اخیر، وزارت دفاع جمهوری اسلامی از ساخت یک موشک بالیستیک دیگر با نام «خیبر» خبر داده بود که از خانواده موشک‌های بالیستیک «خرمشهر» است.

رونمایی پیاپی از انواع موشک‌ها از سوی جمهوری اسلامی و اظهارات تهدیدآمیز مقامات سپاه در حالی است که تنش‌ها بین ایران با ایالات متحده بر سر برنامه هسته‌ای تهران همچنان بالاست.

همچنین توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی به یکی از نقاط اختلاف مهم میان ایران و طرف‌های مذاکره در احیای برجام تبدیل شده است.

وزیر خارجه عربستان: به دنبال توسعه برنامه هسته‌ای غیرنظامی هستیم

فیصل بن فرحان و آنتونی بلینکن

وزیر خارجه عربستان سعودی روز پنجشنبه ۱۸ خرداد گفت که ریاض به دنبال توسعه برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود است و تمایل دارد که آمریکا را نیز در میان متقاضیان مشارکت در این برنامه در کنار خود داشته باشد.

فیصل بن فرحان در کنفرانسی خبری به همراه آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود گفت: «این موضوع سری نیست که عربستان سعودی در حال توسعه برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود است.»

او اضافه کرد: «دیگرانی هستند که حاضرند در مناقصه [برای برنامه هسته‌ای ما] شرکت کنند و بدیهی است که ما می‌خواهیم این برنامه را با بهترین فناوری در جهان بسازیم و این مستلزم دستیابی به یک توافق خاص است».

وزیر خارجه عربستان اضافه کرد: «ما اختلاف نظر [با ایالات متحده] داریم، و بنابراین در حال کار بر روی یافتن مکانیزمی هستیم که بتوانیم در زمینه فناوری هسته‌ای غیرنظامی یا یکدیگر همکاری کنیم. اما، می‌دانید، قصد ما پیشرفت در این برنامه است.»

پیش از این گزارش‌هایی در خصوص درخواست عربستان سعودی از دولت جو بایدن برای دریافت فناوری غنی‌سازی اورانیوم برای تولید و فروش آن منتشر شده بود. این گزارش‌ها حاکی بود که عربستان گفته است در صورت مشارکت نکردن آمریکا، با کشورهایی نظیر چین، روسیه و فرانسه در زمینه هسته‌ای همکاری خواهد کرد.

روزنامه وال‌استریت‌جورنال هم سال گذشته به نقل از منابع مطلع نوشت، عربستان سعودی در مذاکرات با دولت جو بایدن در ازای عادی‌سازی روابط با اسرائیل خواستار تضمین‌های امنیتی و کمک آمریکا به برنامه اتمی غیرنظامی این کشور شده است.

وال‌استریت‌جورنال نوشته بود دولت بایدن برای همکاری هسته ای با عربستان سعودی ممکن است با مشکل روبه‌رو شود، زیرا برخی از قانونگذاران در واشینگتن احتمالا با چنین اقدامی مخالفت خواهند کرد.

در همین زمینه، یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پیشتر گفته بود که دولت بایدن متعهد به حمایت از انتقال انرژی پاک به عربستان سعودی و از جمله توسعه برنامه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز آن است، اما او از اعلام موافقت آمریکا برای همکاری در برنامه‌های غنی‌سازی اورانیوم عربستان خودداری کرد.

یک مقام دولت امریکا در همین زمینه پیشتر به بخش انگلیسی العربیه گفته بود: «ایالات متحده مدت‌هاست که به دنبال محدود کردن تکثیر و گسترش فناوری‌های غنی‌سازی اورانیوم و بازفرآوری سوخت مصرف‌شده در سطح جهان است.»

وی اضافه کرده بود: «جو بایدن صریحا اعلام کرده است که دولت او همچنان به اهداف عدم تکثیر تسلیحات کشتار جمعی متعهد است.»

با استفاده از گزارش بخش انگلیسی العربیه

آمریکا کمک‌های غذایی به اتیوپی را تعليق کرد

اتیوپی (عکس از آرشیو)

آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا که کمک‌های بشردوستانه این کشور را مدیریت می‌کند روز پنجشنبه ۱۸ خرداد اعلام کرد، کمک‌های غذایی به اتیوپی را تعلیق خواهد کرد چون به‌دست جمعیت نیازمند نمی‌رسد.

سخنگوی این آژانس گفت که در هماهنگی با دولت اتیوپی به این نتیجه رسیده است که «یک کارزار سازمان یافته از رسیدن این کمک‌ها به مردم جلوگیری می‌کند.» در این بیانیه افراد یا گروه های مسدول این کارزار معرفی نشده‌اند.

تحت تاثیر درگیری‌های مسلحانه در ناحیه تیگرای و ادامه خشکسالی بیش از ۲۰ میلیون نفر از مردم اتیوپی نیازمند کمک‌های غذایی هستند که از خارج ارسال می‌شود.

آمریکا بزرگترین اهداکننده کمک بشردوستانه به اتیوپی است. براساس یک سند درونی کشورهای اهدا کننده کمک به اتیوپی که در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته آژانس توسعه بین المللی آمریکا معتقد است که کمک‌ها به دست ارتش اتیوپی می‌افتد.

در بخشی از این سند گفته می‌شود «به نظر می‌رسد این کارزار توسط نهادهای دولت مرکزی و ادارات دولتی محلی هدایت می شود و کمک‌ها در اختیار واحدهای ارتش قرار می‌گیرند.»

دولت و نیروهای مسلح اتیوپی تاکنون به این خبر واکنش نشان نداده‌اند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در حاشیه نشستی در ریاض این موضوع را با معاون نخست وزیر و وزیر خارجه اتیوپی در میان گذاشت.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای گفت که آقای بلینکن از تعهد دولت اتیوپی به همکاری با آمریکا برای انجام یک تحقیقات کامل در این زمینه استقبال کرد.

وال‌استریت جورنال: چین قرار است در کوبا تاسیسات جاسوسی دایر کند

روزنامه وال استریت جورنال روز پنجشنبه ۱۸ خرداد به نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داد که چین برای احداث تاسیسات شنود الکترونیکی در نقطه‌ای از خاک کوبا که با سواحل آمریکا حدود ۱۵۰ کیلومتر فاصله دارد با دولت این کشور به توافق رسیده‌ است.

راه‌اندازی این تاسیسات به چین امکان می‌دهد ارتباطات الکترونیکی در جنوب شرقی ایالات متحده را که پایگاه‌های نظامی متعددی در آنجا قرار دارد شنود و تردد کشتی‌ها در آبهای منطقه را کنترل کند.

مقام‌های آمریکایی به وال استریت جورنال گفتند که چین در ازای این توافق قرار است «میلیاردها دلار» به کوبا بپردازد.

کاخ سفید تاکنون به این گزارش واکنش نشان نداده و سفارتخانه‌های کوبا و چین در واشینگتن نیز به درخواست خبرگزاری‌ها برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ ندادند.

این توافق در شرایطی صورت می گیرد که پس از شناسایی و سرنگونی یک بالن چینی در حریم هوایی آمریکا، پکن و واشنگتن تلاش می کنند تنش شدید ناشی از این رویداد را کاهش دهند.

وال استریت جورنال می‌افزاید که اطلاعات محرمانه مربوط به این توافق در هفته‌های اخیر جمع آوری شده و به گفته مقامهای آمریکایی معتبر و قانع کننده است.

با توجه به بحران اقتصادی و مشکلات دولت کوبا برای تامین نیازهای مردم تزریق «میلیاردها دلار» به بودجه دولتی و اقتصاد این کشور میتواند انگیزه مهمی باشد.

مقر ستاد فرماندهی مرکزی ایلات متحده (سنتکام) در ساحل خلیج فلوریدا و بزرگترین پایگاه نیروی دریایی این کشور نیز در کارولینای شمالی قرار دارند و فاصله آنها با کوبا چندصد کیلومتر است.

افت قیمت نفت در پی گزارش‌هایی دربارۀ «نزدیک شدن» ایران و آمریکا به توافق هسته‌ای

قیمت های جهانی نفت روز پنج‌شنبه ۱۸ خردادماه در پی انتشار گزارش روزنامه اسرائیلی هاآرتص درباره «نزدیک شدن ایران و آمریکا به توافق احیای برجام»، با کاهشی چشمگیر مواجه شد.

قیمت نفت شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با افتی ۴.۸ درصدی به زیر ۷۰ دلار سقوط کرد.

با این حال، با رد گزارش هاآرتص از سوی وزارت خارجه آمریکا، قیمت‌های جهانی نفت تنها مقدار اندکی افزایش یافت که نشان می‌دهد بازار کماکان احتمال توافق احیای برجام در آینده نزدیک را «منتفی نمی‌داند».

قیمت نفت شاخص آمریکا در لحظه تنظیم این گزارش به ۷۱ دلار رسیده که باز هم کاهشی تقریباً دو درصدی دارد. قیمت نفت برنت نیز ۱.۳ درصد کاهش یافته و به زیر ۷۶ دلار رسیده است.

چنین افت ناگهانی در قیمت نفت در حالی است که عربستان سعودی برای کاهش روزانه یک میلیون بشکه‌ای تولید خود در ماه ژوئیه آماده می‌شود و انتظار می‌رفت قیمت‌های جهانی نفت دست‌کم دچار کاهش نشود.

اگرچه اوپک و کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه که مجموعا ۴۵ درصد نفت جهان را تولید می‌کنند، اخیرا بر سر کاهش بیشتر تولید نفت برای بالا بردن قیمت آن به توافق نرسیدند، اما عربستان سعودی و امارات متحده عربی اعلام کردند که تصمیم به کاهش داوطلبانه روزانه ۶۵۰ هزار بشکه‌ای خود را که ماه فوریه اتخاذ کرده بودند تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه دهند.

ریاض همچنین اعلام کرد که علاوه بر آن، تنها برای ماه آینده تولید نفت خود را یک میلیون بشکه در روز کاهش می‌دهد و در صورت لزوم، آن را تمدید خواهد کرد.

با استفاده از گزارش‌های بلومبرگ، رویترز و رادیو فردا/د.خ/آ.ت.

وزارت خارجه آمریکا گزارش‌ها در مورد «توافق نزدیک» با ایران را رد کرد

پرچم‌های جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه ۱۸ خرداد گزارش‌های منتشر شده در مورد نزدیک شدن تهران و واشینگتن به توافق «موقت» بر سر احیای برجام را «غلط» و «گمراه‌کننده» خواند.

این سخنگو تأکید کرد که «تمام گزارش‌ها دربارۀ توافق موقت» با تهران «غلط» هستند.

روز گذشته، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از رویکرد حکومت ایران در قبال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتقاد کرده بود.

ودانت پاتل همچنین حاضر نشده بود دربارۀ گزارش روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» مبنی‌بر نزدیک بودن دستیابی به توافق هسته‌ای بین ایران و ایالات‌متحده صحبت کند.

روزنامه «هاآرتص» با استناد به گفته‌های مقامات دفاعی این کشور گزارش داده که ایران و آمریکا به توافق بر سر احیای برجام «بسیار نزدیک» شده‌اند.

این روزنامه اسرائیلی روز ۱۷ خرداد نوشت طی روزهای گذشته «پیشرفت‌های چشمگیری» در مذاکرات هسته‌ای انجام شده است.

بر اساس این گزارش، توافق شامل محدود کردن سطح غنی‌سازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی و کاهش تحریم‌های آمریکا خواهد بود؛ به‌طوری که در قدم اول حدود ۲۰ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران در عراق، کره جنوبی و صندوق بین‌المللی پول آزاد خواهد شد.

مقامات جمهوری اسلامی طی روزهای گذشته از «خبر خوش آزاد سازی ۲۳ میلیارد دلار دارایی مسدود شده کشور» سخن گفته و وعده داده‌اند که این مبلغ به زودی وارد کشور می‌شود.

صادرات «هفت میلیون دلار» آب بسته‌بندی ایران به روسیه

با افزایش تورم در کشور، تقاضا و مصرف آب بسته‌بندی رو به کاهش گذاشته است

دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان آب‌های معدنی و آشامیدنی ایران از صادرات ۱۰ میلیون دلاری آب بسته‌بندی ایران در سال گذشته خبر داد و اعلام کرد شش تا هفت میلیون دلار آن به روسیه صادر شده است.

پیمان فروهر روز پنج‌شنبه ۱۸ خرداد با اشاره به ناتوانی مالی مردم ایران برای خرید آب نوشیدنی سالم و بسته‌بندی گفت اکنون سرانه مصرف آب بسته‌بندی در ایران حدود ۲۵ لیتر، ترکیه ۱۵۰ لیتر و در کشورهای همسایه بالای ۱۰۰ لیتر است.

خبرگزاری ایلنا به نقل از دبیر این انجمن نوشت: «ما هم می‌توانیم به این ارقام برسیم اما شرط اساسی اقتصاد خانوار است.»

آقای فروهر همچنین در توجیه صادرات آب آشامیدنی بسته‌بندی گفت: «محصولات ما خیلی وابسته به اقتصاد و معیشت خانوار است، بنابراین طبیعتاً زمانی که اقتصاد خانوار دچار تنگی و تورم می‌شود، آب بسته‌بندی بلافاصله از سبد خانوار حذف می‌شود.»

صادرات هنگفت آب آشامیدنی کشور در حالی است که بخش‌های قابل توجهی از ایران با کسری شدید آب آشامیدنی مواجه است؛ به‌ویژه وضعیت سیستان و بلوچستان به همراه خوزستان بحرانی توصیف شده و یک‌پنجم روستاهای کشور نیز از دسترسی به شبکه آب سراسری محروم هستند.

از سوی دیگر، صادرات آب آشامیدنی ایران به روسیه در شرایطی است که این کشور از لحاظ منابع آب شیرین بعد از برزیل دومین جایگاه را در جهان دارد و جایگاه ایران نیز ۵۸ است. ذخایر آب شیرین روسیه ۳۳ برابر ایران است.

با استفاده از گزارش‌های خبری ایلنا، فائو، رادیو فردا/د.خ/آ.ت

حمله به مراسم خاکسپاری جنازه یک والی افغانستان ده‌ها کشته و زخمی بر جای گذاشت

نیروهای طالبان در ولایت بدخشان

در جریان حمله به مراسم خاکسپاری جنازه نثار احمد احمدی، معاون والی بدخشان، در مسجدی در شمال افغانستان ۱۱ نفر کشته و ۳۰ نفر دیگر زخمی شدند.

وزارت کشور طالبان با اعلام این آمار افزود که این حمله حوالی ساعت ۱۱ روز پنج‌شنبه ۱۸ خرداد در مسجد نبوی شهر فیض‌آباد رخ داد.

نثار احمد احمدی روز سه‌شنبه در یک حمله انتحاری در فیض‌آباد به قتل رسید و شاخه خراسان داعش مسئولیت کشته شدن او را برعهده گرفت.

معزالدین احمدی رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت بدخشان به رادیو آزادی گفت که انفجار روز پنج‌شنبه داخل مسجد اتفاق افتاد.

همچنین نجیب‌الله بدخشی، یکی از فرماندهان پلیس ولایت بغلان، به رویترز گفت که صفی‌الله صمیم، فرمانده سابق پلیس ولایت بغلان، در میان کشته‌شدگان است.

هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان در توئیتی این حمله و دیگر حملات اخیر را محکوم کرد و آن‌ها را «نشان‌دهنده بی‌اعتنایی کامل به جان غیرنظامیان» دانست.

از اواسط تابستان دو سال پیش که حکومت طالبان دوباره به قدرت رسید، حملات گروه دولت اسلامی (داعش) همچنان بزرگ‌ترین تهدید امنیتی برای حکومت افغانستان به شمار می‌رود.

داعش و طالبان، هر دو جزو گروه‌های اسلام‌گرای تندرو به شمار می‌روند اما داعش برای ایجاد یک «خلافت جهانی» می‌جنگد و طالبان خواهان حکومت بر افغانستان است.

سه ماه پیش، والی طالبان در ولایت بلخ در شمال کشور نیز که در زمینه مبارزه با داعش شهرت داشت، در یک حمله انتحاری که این گروه مسئولیت آن را بر عهده گرفت، کشته شد.

والیبال ایران بازی بُرده را به لهستان واگذار کرد

شکست تیم ملی والیبال ایران در برابر حریفان لهستانی

تیم ملی والیبال ایران در دومین بازی از لیگ ملت‌های ۲۰۲۳، در حالی‌که دو سِت از لهستان پیش بود، با نتیجه سه بر دو مغلوب حریف خود شد.

لهستانی‌ها که در گام نخست فرانسه مدافع عنوان قهرمانی را مغلوب کرده بودند، دومین پیروزی را به دست آوردند.

بازیکنان ایران در شرایطی از ست سوم تحلیل رفتند که روز چهارشنبه استراحت داشتند اما لهستان چهار ست سنگین را مقابل فرانسه سپری کرده بود. به نحوی که ست سوم آن بازی با نتیجه نامتعارف ۳۵-۳۳ به پایان رسیده بود.

شکست ایران در برابر لهستان، بیست و هفتمین تقابل والیبال دو کشور بود که حاصلش ۱۷ برد برای نماینده اروپا و ۱۰ پیروزی هم برای ایران بوده است.

تیم ملی والیبال ایران در نخستین دیدار از لیگ ملت‌های ۲۰۲۳ به مصاف ژاپن رفت و در نمایشی ضعیف، با نتیجه سه بر صفر شکست خورد و حالا با قبول دومین شکست، در قعر جدول قرار دارد.

نبرد ایران و لهستان برخلاف اغلب دیدارهای دو تیم، این بار بدون جنجال و درگیری به پایان رسید.

بازی برابر در ست اول، در امتیازات پایانی با دفاع روی تور و حملات موفق ایران، ۲۵ بر ۲۳ به سود نماینده آسیا رقم خورد.

در ست دوم نیز تیم‌ها در امتیاز ۲۲ برابر بودند که باز هم تمرکز، دقت و هوشیاری ایران، نتیجه‌ای مشابه ست اول را رقم زد.

از ست سوم، روند بازی دگرگون شد. لهستان از ابتدا پیش افتاد و با فاصله‌ای مطمئن، این ست را در اختیار داشت تا سرانجام به برتری ۲۵ بر ۲۱ برسد.

در چهارمین ست، ایران ضعیف‌ترین نمایش خود را در لیگ جهانی امسال ارائه کرد. میدان‌داری، از آغاز تا پایان با لهستان بود و ایران با ضعف پاسور و دریافت‌ کننده‌ها، نتوانست بیش از ۱۵ امتیاز کسب کند.

در ست پنجم، شاگردان نیکولا گربیچ با دریافت‌های بهتر و سرویس‌های موفق‌تر به پیروزی ۱۵-۱۳ رسیدند تا بازی باخته را تبدیل به یک پیروزی دلچسب کنند. لهستان تا این لحظه تنها تیم لیگ ملت‌هاست که هر دو بازی نخست خود را با برتری به پایان رسانده است.

در بازی نخست، امین اسماعیل‌نژاد ۱۱ امتیاز به دست آورد و موفق‌ترین یار ایران بود. او در برابر لهستان هم ۱۷ امتیاز کسب کرد تا پرامتیازترین بازیکن زمین باشد.

برای لهستان کامیل سمنیوک و داوید دولسکی ۱۶ امتیاز به دست آوردند. ماتئوژ بینیک و آرتور زالپوک نیز هر کدام ۱۵ امتیاز کسب کردند.

قهرمانی المپیک ۱۹۷۶ مونترال، سه نشان طلای جهانی، یک طلای لیگ جهانی، سه نقره و یک برنز در جام جهانی و ۱۰ نشان رنگارنگ اروپایی از افتخارات تیم قدرتمند لهستان است. این تیم در لیگ ملت‌ها نیز یک بار نایب قهرمان شده و دو بار روی سکوی سوم ایستاده است.

ایران با ترکیب محمد موسوی، مهدی جلوه، محمد ولی‌زاده، محمدطاهر وادی، جواد کریمی، امین اسماعیل‌نژاد، علی حاجی‌پور، محمدرضا حضرت‌پور، آرمان صالحی، امیرحسین اسفندیار، مرتضی شریفی، پوریا حسینخان‌زاده، شهروز همایونفرمنش و محمدجواد معنوی‌نژاد عازم ناگویا شده است.

در سایر دیدارها چین پس از برتری ۳-۲ مقابل بلغارستان، در سه ست پیاپی به صربستان باخت. این در حالی است که صربستان بازی اول را به اسلوونی واگذار کرده بود. در لیگی که هیچ تیمی در حاشیه امنیت نیست، اسلوونی در گام دوم مغلوب بلغارستان شد.

در دیدارهای باقی مانده از هفته اول لیگ ملت‌ها، شاگردان بهروز عطایی شنبه بیستم خرداد با چین روبه‌رو می‌شوند. به فاصله یک روز هم در برابر اسلوونی قرار می‌گیرند.

در بازی‌های گروه اول به میزبانی اوتاوا، آرژانتین ۳-۰ ایتالیا را برد. آمریکا با همین نتیجه از سد هلند گذشت. کانادا در خانه ۳-۲ کوبا را تسلیم کرد. برزیل هم ۳-۱ آلمان را برد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG