لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۰۷

«همکاری نزدیک» ترکیه و اسرائیل برای جلوگیری از «ترور گردشگران»؛ روابط دو کشور ارتقا یافت


یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل با همتای ترک خود مولود چاووش‌اغلو. عکس آرشیوی است
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل با همتای ترک خود مولود چاووش‌اغلو. عکس آرشیوی است

یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، روز پنج‌شنبه، دوم تیرماه، در نشست مطبوعاتی با همتای ترک خود در آنکارا، جمهوری اسلامی را به «دست داشتن» در برنامه حمله به گردشگران اسرائیلی متهم کرد و از ترکیه برای اقدام علیه این «برنامه» تشکر کرد.

رسانه‌های محلی ترکیه روز پنج‌شنبه از بازداشت اعضای یک گروه هشت نفره خبر دادند که با همکاری نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی قصد «ترور گردشگران اسرائیلی» در استانبول را داشتند.

آن‌ طور که خبرگزاری غیردولتی «اخلاص» گزارش کرده، این هشت نفر که البته «همه از اتباع ایران نیستند، هفته گذشته در حمله به سه خانه در منطقه محبوب بِی‌اغلو در استانبول» بازداشت شدند.

در این گزارش مشخص نشده که این هشت نفر تبعه کدام کشورها هستند، اما برخی از رسانه‌های اسرائیلی نوشته‌اند که پنج تن از آنها ایرانی‌اند.

وزیران خارجه دو کشور روز پنج‌شنبه گفتند که یگان‌های امنیتی ترکیه و اسرائیل از حملات علیه اتباع اسرائیلی در ترکیه جلوگیری کردند.

به نوشته روزنامه «حریت»، سازمان اطلاعات ترکیه اطلاعاتی دریافت کرده بود مبنی بر اینکه مأموران اطلاعاتی ایران و همکاران محلی در حال برنامه‌ریزی برای آدم‌ربایی و حملات متعدد به اهداف اسرائیلی از جمله سفیر سابق اسرائیل و همسرش هستند.

یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل در نشست مطبوعاتی با همتای ترک خود مولود چاووش‌اغلو در آنکارا از ترکیه به دلیل هماهنگی در این زمینه تلاش‌ها تشکر کرد.

لاپید با استناد به گزارش‌های اطلاعاتی اسرائیل، ایران را متهم کرد که در این حملات برنامه‌ریزی شده «دست داشته است.»

چاووش اوغلو بدون نام بردن از کشور ثالث گفت که ترکیه «تحت هیچ شرایطی» اجازه چنین حوادثی را در خاک خود نخواهد داد. وزیر ترکیه گفت که ترکیه و اسرائیل در رابطه با این تهدید «در تماس نزدیک» بوده‌اند.

مصاحبه فرهنگ قویمی با حسین آقایی، تحلیلگر مسائل سیاسی در ترکیه
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00
لینک مستقیم

در همین حال وزیران خارجه ترکیه و اسرائیل در نشست خبری مشترک پنج‌شنبه، از بهبود رابطه دیپلماتیک دو کشور به سطح سفیر خبر دادند.

اسرائیل هفته گذشته از شهروندان خود خواسته بود به دلیل تهدیدات «احتمالی» عوامل ایرانی، فورا ترکیه را ترک کنند.

وزیر خارجه اسرائیل در پی تهدید شهروندان این کشور در ترکیه خطاب به مقام‌های ایرانی گفته بود: «کسانی که به شهروندان اسرائیلی آسیب بزنند در هر کجا باشند به چنگ خواهند آمد.»

تنش‌های طولانی‌مدت میان ایران و اسرائیل پس از وقوع یک سلسله حوادث برای تاسیسات و افراد دخیل در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی که تهران اسرائیل را مقصر آن می‌داند، افزایش یافته است.

بر اساس گزارش رسانه‌های ترک، ایران «مامورانی را در پوشش بازرگان و گردشگر و دانشجو به استانبول فرستاده بود تا اسرائیلی‌ها را به انتقام قتل خدایی و تلافی حملات دیگر ترور کنند.»

حسن صیاد خدایی، از فرماندهان نیروی قدس، روز اول خرداد در تهران با شلیک پنج گلوله کشته شد. در همان زمان رسانه‌های اسرائیل وی را یکی از برنامه‌ریزان کشتن اسرائیلی‌ها و یهودیان در جهان معرفی کردند، توصیفی که از سوی هیچ مقام رسمی تایید نشد.

با این حال مدتی بعد روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشت که اسرائیل به آمریکا اطلاع داده که کشتن حسن صیاد خدایی کار این کشور بوده است.

گزارش رسانه‌های ترکیه حاکی است بازداشت‌شدگان «به چهار گروه دو نفره تقسیم شده‌ بودند تا بتوانند بهتر اهداف اسرائیلی خود را ردیابی کنند».

خبرگزاری اخلاص نوشته است: «قاتلان که در دو اتاق جداگانه در طبقه دوم و چهارم هتلی در بی‌اوغلو مستقر شده بودند، با تعداد زیادی سلاح و مهمات بازداشت شدند.»

روابط ترکیه با اسرائیل پس از سال‌ها تنش در حال بهبود است و گردشگری در مرکز روابط اقتصادی دو کشور قرار گرفته است.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، ده‌ها هزار اسرائیلی در نظر دارند که در طول تابستان به ترکیه سفر کنند. دست‌کم ۲۲ هزار اسرائیلی برای سفر به ترکیه در ماه‌های تابستان بلیت هواپیما خریداری کرده‌اند.

این نخستین بار نیست که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی به تلاش برای ترور و آدم‌ربایی در خاک ترکیه متهم می‌شوند.

در فوریه سال جاری میلادی نیز سازمان امنیت ترکیه، «میت»، از بازداشت ۱۷ نفر به اتهام همدستی با وزارت اطلاعات ایران در طرح ربودن یکی از مخالفان جمهوری اسلامی ساکن ترکیه خبر داد.

هویت کامل فردی که قرار بود ربوده شود، فاش نشد، اما رسانه‌های ترکیه گزارش دادند که او از مخالفان رژیم ایران است و در شهر ساحلی زونگولداک در دریای سیاه زندگی می‌کند.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، هسته‌ای که این توطئه آدم‌ربایی را سازماندهی کرده بود، شامل یک دادستان، صاحب یک شرکت صنایع دفاعی، یک سرهنگ بازنشسته و شماری از افسران ترکیه‌ای بود.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری اخلاص و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو / پ.پ
XS
SM
MD
LG