مقامات ارشد نظامی و امنیتی اسرائیل به وبسایت آمریکایی امور نظامی گفتهاند که جمهوری اسلامی ایران خواهان خرید کشتیهای نظامی از روسیه و کمک در زمینه طراحی کشتیهای جدید شده است.
تارنمای بریکینگدیفنس روز پنجشنبه، ۲۴ آذر، به نقل ازاین منابع اسرائیلی نوشت که هیئت نظامی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران با مطالبات یاد شده به روسیه سفر کرده تا توانمندی دریایی خود را ارتقا دهد.
الیعزر ماروم، فرمانده پیشین نیروی دریایی اسرائیل، به بریکینگدیفنس گفت: «ایرانیها امیدوار بودند که چین به آنها برای ارتقای نیروی دریایی کمک کند اما چینیها برای سهیم کردن ایران در فنآوریهای خود عجله نداشتند.»
به گفته ژنرال ذخیره ماروم، جنگ روسیه در اوکراین و نیاز روسیه به ایران، گزینه جدیدی را در برابر تهران قرار داده تا کشتیهای جنگی مورد نیاز خود را از روسیه تامین کند. او گفت که ایران به شناورهای جنگی بزرگ نیاز دارد.
شائول خورِو، کارشناس نیروی دریایی اسرائیل، نیز به بریکینگدیفنس گفت که روابط جدید ایران و روسیه ممکن است به جمهوری اسلامی ایران کمک کند تا نیروی دریایی خود را بهبود بخشد و از نیرویی که عمدتا متکی به شناورهای کوچک تندرو برای ایجاد تهدید علیه کشتیرانی در خلیج فارس بود، به یک نیروی دریایی توانمند واقعی ارتقا یابد.
به نوشته این سایت، اسرائیل آگاهی یافته که جمهوری اسلامی ایران از طریق تقویت روابط دریایی با ونزوئلا، ممکن است از دولت کاراکاس اجازه بگیرد که نیروی دریایی ایران از بنادر ونزوئلا استفاده کرده و آنجا را به یک پایگاه دریایی برای عملیات خود در قاره آمریکا مبدل کند.
شائول خورو، که هشت سال نیز رئیس کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل (معادل سازمان انرژی اتمی) بوده، گفت که جمهوری اسلامی ایران با حضور شناورهای خود در نیمکره غربی «میخواهد انگشت در چشم غرب فرو کند».
امیر شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، ماه گذشته گفته بود که ایران خود تجهیزات این نیرو را میسازد. او از جمله به ساخت انواع زیردریایی، ناوشکن، ناوچه موشکانداز، هواناو، دیزل دریایی و پهپاد دریایی اشاره کرده بود.
با این حال، بسیاری از کارشناسان نظامی بینالمللی معتقدند که نیروی دریایی ایران در قیاس با تواناییهایی که کشورهای منطقه و همسایگان، عمدتا از راه خرید از غرب به آن تجهیز شدهاند، در سطحی پایینتر قرار دارد. نقش اسرائیل نیز در دوره اخیر در ارتقای بخش اطلاعات دریایی کشورهای همسایه جنوبی ایران افزایش یافته است.
روابط نظامی و امنیتی ایران و روسیه از مدتی بعد از یورش روسیه به اوکراین، از هنگامی که روسیه متوجه کمبود تسلیحاتی خود شد، تغییر کرده زیرا مسکو برای تداوم جنگ که هنوز در تحقق بخش بزرگی از هدفهای آن ناکام مانده، به دریافت سلاح از ایران نیازمند شده است.
بر اساس گزارشهای متعدد، ایران به روسیه صدها فروند پهپاد انتحاری داده و گزارشهای فزایندهای در مورد احتمال تجهیز روسیه به موشک توسط ایران نیز وجود دارد.
مقامات اسرائیلی این هفته به وبسایت اکسیوس گفتند که ایران از بیم بازگشت سریع مکانیسم موسوم به «ماشه» بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در خصوص ممنوعیت فروش تسلیحاتی، در نظر دارد که فعلا تنها موشک با برد تا ۳۰۰ کیلومتر به روسیه بدهد.
گزارش بریکینگدیفنس در مورد درخواست جمهوری اسلامی از روسیه در زمینه خرید کشتیهای بزرگ نظامی و کمک در ساخت کشتیهای داخلی برای نیروی دریایی در حالی منتشر شده که رفت و آمدهای مقامات ایرانی و روسیه به کشورهای یکدیگر در هفتههای اخیر افزایش یافته است.
الکساندر فومین، معاون وزیر دفاع روسیه، در صدر یک هیئت نظامی روز ۱۲ آذر به تهران سفر کرده بود.