خبرهای کوتاه
در چهل و چهارمین سالگرد جمهوری اسلامی، قیمت دلار آمریکا ۴۵۱۴۰ تومان

قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد ارز ایران از ده تومان در سال ۱۳۵۷ به رکورد ۴۵ هزار و ۱۴۰ تومان در روز ۲۲ بهمن سال ۱۴۰۱ رسیده است.
بر اساس گزارش وبسایتهای غیررسمی که بهای ارزهای خارجی در ایران را ثبت میکنند، نرخ برابری پوند
بریتانیا نیز در روز شنبه، ۲۲ بهمن، ۵۴ هزار و ۴۴۰ تومان اعلام شده، و هر یورو با قیمت ۴۸ هزار و
۳۰۵ تومان معامله میشود.
گرچه دو روز جمعه و شنبه در ایران تعطیل رسمی است، قیمت دلار آمریکا چند هفته است که با زدن چند رکورد به بالای ۴۰ هزار تومان رسیده و به نظر نمیآید که بنای پایین آمدن داشته باشد.
در همین وبسایتها، قیمت هر سکه ۲۴ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان، سکه طرح قدیم ۲۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و بهای هر قطعه نیمسکه نیز ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان ثبت شده است.
در همین حال جدیدترین پیشبینیها حکایت از آن دارد که اگر روند شاخصهای اقتصادی تا یک سال آینده به این صورت ادامه یابد قیمت دلار در سال آینده به ۵۵ هزار تومان و قیمت سکه به حدود ۳۰ میلیون تومان هم خواهد رسید.
از سال ۱۳۵۷ تا امروز که جمهوری اسلامی چهل و چهارمین سال خود را جشن میگیرد، قیمت دلار بهشدت افزایش پیدا کرده است.
دلار در سال ۵۷ ده تومان، در سال ۱۳۵۸ ۱۴ تومان و در سال ۱۳۵۹ حدود ۲۰ تومان بود.
این عدد در پایان جنگ ایران و عراق به در سال ۱۳۶۸ به ۱۲۰ تومان رسید و در پایان دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی به ۴۷۸ تومان رسیده بود.
این روند افزایشی در دولت سید محمد خاتمی ادامه یافت و در پایان دوره وی به ۹۰۴ تومان رسید.
افزایش قیمت دلار در دولت محمود احمدی نژاد تشدید شد و در پایان دوره او به بیش از سه هزار تومان رسید.
در دولت اول حسن روحانی تا حدودی قیمت دلار کنترل شد، اما در دولت دوم وی به دلیل شکست در برجام قیمت دلار بهشدت افزایش پیدا کرد و به ۲۷ هزار تومان رسید. در دولت حسن روحانی قیمت دلار ۶۳۰ درصد افزایش پیدا کرد.
تلاشهای دولت ابراهیم رئیسی برای کنترل قیمت ارزهای خارجی در کشور که نشانه سقوط ارزش ریال است تاکنون به نتیجه نرسیده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
ادامه اختلال در فروش بلیت متروی تهران، ۱۰ ماه پس از حمله سایبری

با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه از یک حمله سایبری به سامانههای شهرداری تهران، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری متروی تهران اعلام کرد وضعیت سامانه فروش بلیت مترو در پایتخت هنوز بر اثر آن حمله دچار اختلال است.
مسعود درستی روز یکشنبه ۲۸ اسفند به خبرگزاری ایسنا گفت که «بعد از حمله سایبری در خردادماه سال جاری تقریباً همهٔ سامانههای شهری تحتتأثیر قرار گرفت ازجمله سامانه فروش بلیت مترو که همان زمان یک نسخه برای این سامانه پیچیدیم تا حداقل بهرهبرداری دچار اختلال نشود، اما قبول دارم که در حال حاضر فعالیت این سامانه کند است».
مدیرعامل مترو تهران همچنین پیشبینی کرد که «تا پایان سال این مشکل وجود دارد» و در ادامه نیز گفت که بهصورت کلی «ما در سامانه فروش بلیت چند مشکل اساسی داریم».
سازمان مجاهدین خلق روز ۱۲ خرداد امسال اعلام کرد که افراد این سازمان در قالب گروهی موسوم به «قیام تا سرنگونی»، با نزدیک شدن تاریخ سالمرگ روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، «۵۱۳۸ دوربین کنترلی» در شهرداری تهران را هک و از دسترس خارج کردند.
در پی وقوع این حمله سایبری، شهردار تهران چند روز بعد به کارکنان این نهاد دستور داد که از ۱۶ خرداد «تا اطلاع ثانوی» از روشن کردن رایانههای خود خودداری کنند.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، نیز روز بیستم خرداد از هک سامانههای شهرداری تهران با عنوان «عملیات گسترده» نام برد و گفت: «با توجه به شرایط پیشآمده باید احتیاط کرد و با برنامه حرکت کنیم.»
حملات هکری به زیرساختهای مهم و حساس در ایران طی سالهای اخیر افزایش داشته است. از آن جمله میتوان به حمله سایبری به جایگاههای سوخت در روز چهارم آبان ۱۴۰۰ اشاره کرد که در پی آن سامانه سوخت کشور تا چند روز دچار مشکل بود.
در همان روز بیلبوردهای دیجیتال شهری اصفهان نیز هک شد و جمله «خامنهای بنزین ما کو؟» از آن بهنمایش درآمد.
«سیستم گذرنامه» فرودگاه امام خمینی تهران نیز بامداد ۱۴ خرداد دچار اختلال شد، با وجود رد هرگونه حمله سایبری سوی مسئولان، برخی کارشناسان هک شدن سامانه این فرودگاه را محتمل دانستند.
نامه رئیس سابق انرژی اتمی اسرائیل به نتانیاهو: موضع کشور را در مقابله با ایران تضعیف میکنید

رئیس سابق کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل در نامهای به نخستوزیر این کشور هشدار داد تغییرات قضایی که دولت کنونی در دستور کار خود قرار داده، موضع اسرائیل در مقابله با ایران را تضعیف خواهد کرد.
به گزارش شبکه واینت، زیو اسنیر که در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ از سوی بنیامین نتانیاهو به رهبری کمیسیون اتمی این کشور منصوب شده بود، این نامه را روز یکشنبه ۲۸ اسفند به آقای نتانیاهو ارسال کرده است.
بنیامین نتانیاهو ششمین دورهٔ نخستوزیری خود را با تشکیل یک ائتلاف از تندروهای مذهبی دست راستی آغاز کرده که قصد ایجاد تغییر در قوه قضاییه این کشور را دارند.
مخالفان دولت که معتقدند این روند کشورشان را به سوی دیکتاتوری از نوع مذهبی سوق میدهد، تغییرات قوه قضاییه را «کودتای حکومتی» نامیده و نسبت به «فروپاشی» بنیانهای مردمسالاری در اسرائیل هشدار میدهند.
زیو سنیر در نامهٔ خود به نخستوزیر به چهار هدف اصلی که نتانیاهو در اولین نشست کابینهٔ خود در دسامبر برای دولتش اعلام کرده، اشاره کرده است: جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزار هستهای؛ بازگرداندن «امنیت و حکمرانی» به اسرائیل؛ کاهش هزینههای بالای زندگی و قیمت مسکن؛ و عادی سازی روابط دیپلماتیک با کشورهای دیگر.
آقای اسنیر در نامهٔ خود نوشته است که «در آن نشست، اصلاحات قضایی حتی ذکر نشد و اکنون تمرکز بر ایجاد تغییرات گسترده در قوه قضاییه، توانایی نتانیاهو را برای دستیابی به اهداف کلیدی که او مطرح کرده است، به ویژه در زمینه مقابله با ایران، تضعیف خواهد کرد».
رئیس پیشین کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل افزوده است: «رقابت استراتژیک با ایران مستلزم بهکارگیری تمام منابع اسرائیل و پیشبرد قدرت آن از لحاظ نظامی، اقتصادی، دیپلماتیک و اجتماعی است. ایران در حال تقویت موقعیت و تواناییهای خود در زمینه هستهای، روابط با روسیه و چین، مقابله با تحریمها و موارد دیگر است. همه اینها در حالی است که غرب به رهبری آمریکا مشغول رقابت با چین، جنگ در اروپا، مبارزه با روسیه و بحران انرژی است.»
پیش از زیو اسنیر، در مدت اخیر فهرست بلندبالایی از مقامهای ارشد پیشین کشور که از منصوبان سابق بنیامین نتانیاهو بودهاند، نسبت به پیامدهای امنیتی، اقتصادی و دیپلماتیک ناشی از تغییرات قضایی هشدار دادهاند.
گروه جهاد اسلامی از کشته شدن یکی از فرماندهان خود در دمشق خبر داد

سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه تأیید کرد که یک فرمانده گروه جهاد اسلامی روز یکشنبه ۲۸ اسفند در اطراف دمشق هدف سوء قصد قرار گرفت و کشته شد.
شاخه نظامی گروه فلسطینی جهاد اسلامی، «سرایا القدس»، نیز اعلام کرد علی رمزی، ۳۱ ساله، از فرماندهان این گروه در حومه شهر دمشق با تیراندازی مستقیم کشته شده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است: شبهنظامیان این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی، مستقر در نوار غزه، اسرائیل را به کشتن فرمانده خود متهم کردهاند. ارتش اسرائیل تاکنون در این باره اظهارنظر نکرده است.
گروه جهاد اسلامی از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا در فهرست گروههای تروریستی قرار دارد.
یک نماینده مجلس از حذف نام نهاد «نظارتی» صداوسیما از قانون بودجه خبر داد

مجتبی توانگر، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، از حذف نام سازمان تنظیم مقررات صوتوتصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا)، زیرمجموعه صداوسیما، از قانون بودجه سال ۱۴۰۲ خبر داد.
شورای نگهبان نیز روز ۲۷ اسفند مخالفت خود را با قرار گرفتن نام این نهاد نظارتی صداوسیما در قانون بودجه به خاطر «ماهیت غیربودجهای آن»، اعلام کرده بود.
آقای توانگر روز یکشنبه ۲۸ اسفند اعلام کرد مجلس و شوراینگهبان صلاحیت انحصاری ساترا و «زیادهخواهی آن برای فشار بر حوزه صوت و تصویر فراگیر» را از قانون بودجه ۱۴۰۲ حذف کردند؛ یعنی دیگر صداوسیما هیچ مستمسک و بهانهای برای انحصارگرایی و فشار بر VODها (برنامه ویدئو به درخواست یا رسانههای تعاملی) ندارد».
او گفت: مجلس پس از قوهمجریه و قوهقضاییه دست رد بر درخواستهای عجولانه و فراتر از قانون صداوسیما «و نهاد غیرقانونی ساترا» زد.
اشاره او به نامه پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما، به رئیسجمهور اسلامی برای فیلتر کردن پلتفرم «فیلیمو» است. آقای جبلی دلیل این درخواست را تحریم صداوسیما از سوی بازیگران و کوچ آنان به پلتفرمهای شبکه نمایش خانگی عنوان کرده بود.
صداوسیما همچنین از فیلیمو و فیلمنت نیز شکایت کرده بود، اما قوه قضائیه برای این پلتفرمها قرار منع تعقیب صادر کرد.
ساترا در حالی که تاکنون حتی مجوز تاسیس نگرفته، مسئول تنظیمگری رسانههای صوتوتصویر فراگیر در فضای مجازی ایران است و در محتوای تولید شده در شبکه نمایش خانگی نیز دخالت میکند؛ موضوعی که بارها از سوی فعالین رسانهای و حقوقدانها مورد انتقاد قرار گرفته است.
احمد خاتمی: نظام در ۴۴ سال گذشته روزهایی به سختیِ روزهای اعتراضات نداشته است

احمد خاتمی، از آخوندهای تندرو حکومت جمهوری اسلامی، اذعان کرد که «نظام در طول ۴۴ سال گذشته روزهایی به سختی ۱۰۰ روز» اعتراضات اخیر نداشته است.
او روز یکشنبه ۲۸ اسفند در جریان یک سخنرانی در سمنان، اعتراضات مردمی شش ماه گذشته را «اغتشاش» خواند و در توصیف خواسته معترضان گفت: «اینها در اغتشاشات از جناحها و حزبها عبور کردند و اصلاحطلب و اصولگرا برای آنها فرقی نداشت و مسئله آنها عبور از نظام بود».
در چند سال اخیر و بهویژه از دیماه ۱۳۹۶ شعارهای معترضان کلیت حکومت جمهوری اسلامی را نشانه گرفته است. در تجمعات اعتراضی از جمله در اعتراضات سراسری اخیر نیز شعار «اصلاحطلب اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» در میان فریادهای معترضان بارها شنیده شده است.
بهعلاوه، ارزیابیهای بینالمللی نشان میدهد که اعتراضات شش ماه گذشته از حیث گستردگی و فراگیری در کشور از زمان تأسیس جمهوری اسلامی در ایران بیسابقه بوده است.
احمد خاتمی که عضویت در شورای نگهبان و هیئت رئیسه خبرگان رهبری را نیز بر عهده دارد، همچنین مدعی شده منظور از «زن، زندگی، آزادی» که شعار محوری جنبش کنونی ایران به شمار میرود، «عریانی» و مبارزه با حجاب است.
مقامهای جمهوری اسلامی در تبلیغات خود از واژگانی چون «عریانی» و «برهنگی» برای توصیف مبارزه با حجاب اجباری و دفاع از حقوق بنیادین زنان و آزادیهای اجتماعی آنها بهره میگیرند.
از آغاز دور تازه اعتراضات مردمی در سراسر ایران که از ۲۵ شهریور ماه متأثر از کشته شدن ژینا مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد تهران رقم خورد، گزارشهای مختلف منابع حقوق بشری حاکی است نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی صدها تن از جمله دستکم ۷۰ کودک و نوجوان زیر ۱۸ سال را به شیوههای «خشونتبار» مانند شلیک مستقیم گلوله و یا ضربات متعدد باتوم کشتهاند.
در این میان، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی با برگزاری «محاکمههای نمایشی» و در نبود دادرسی عادلانه، حکم اعدام چهار معترض جوان را به اجرا درآورد.
بهرغم سرکوب گسترده و سنگین اعتراضات از سوی حکومت، معترضان به ویژه زنان و دختران دانشآموز که نقشی محوری در برجسته کردن اعتراضات اخیر داشتند همچنان به شیوههای گوناگون مخالفت خود با قوانین جمهوری اسلامی از جمله حجاب اجباری را ابراز میکنند.
تعیین ساعات کار جدید برای مدارس و ادارات ایران پس از غیرقانونی شدن تغییر ساعت

با غیرقانونی شدن تغییر ساعت رسمی کشور، دولت ابراهیم رئیسی ساعات کار جدیدی برای ادارات و مدارس در سال ۱۴۰۲ تصویب کرد.
به گفته سخنگوی دولت رئیسی، در سال جدید، ساعت شروع به کار ادارات هفت صبح خواهد بود، بانکها و مدارس متوسطه از هفتونیم شروع به کار میکنند و آغاز فعالیت مدارس ابتدایی هم هشت صبح خواهد بود.
مجلس شورای اسلامی اردیبهشت امسال تصویب کرد که قانون سال ۸۶ درباره تغییر ساعت رسمی منسوخ میشود و دولت دیگر مجاز به تغییر ساعت نیست.
قانون تغییر ساعت رسمی مدتی پس از انقلاب ۵۷ نیز اجرا شد اما محمود احمدینژاد در سال ۸۵ اعلام کرد حاضر به اجرای این قانون نیست. یک سال بعد مجلس با تصویب یک قانون، دولت را موظف به تغییر ساعت در اول بهار و اول پاییز کرد اما این قانون اردیبهشت امسال با مصوبه جدید مجلس کنار گذاشته شد.
نرخ دلار در ایران پس از ادعای بانک مرکزی درباره «گشایشهای ارزی» افزایش یافت

به رغم ادعای بانک مرکزی جمهوری اسلامی درباره گشایشهای جدید ارزی در پی توافق با عربستان و امارات، نرخ انواع ارز در بازار آزاد ایران نه تنها کاهش نیافت، بلکه افزایش قابل توجهی را تجربه کرد.
نرخ دلار در بازار آزاد ایران در روز یکشنبه ۲۸ اسفند به ۴۸ هزار و ۴۰۰ تومان رسید که ۱۴۰۰ تومان بیش از روز گذشته است.
بانک مرکزی ایران مدعی شده است «تمامی تقاضاهای درهم تامین خواهد شد».
این گزارش میافزاید روز ۲۷ اسفندماه رشد عرضه درهم در مرکز مبادله منجر به مبادله ۶۳۰ میلیون درهم شد. این در حالی است که روز یکشنبه نرخ درهم امارت نیز نسبت به ریال ایران افزایش یافت و به ۱۳ هزار و ۱۵۰ تومان رسید.
نرخ دلار از حدود ۲۶ هزار تومان در ابتدای سال جاری به نزدیک ۶۰ هزار تومان در هفته ابتدایی اسفند اوج گرفت، اما طی دو هفته به حدود ۴۳ هزار تومان برگشت و دوباره روند صعودی گرفت.
مقامات ایران توضیح قانعکنندهای درباره علت نوسانات شدید در بازار ارز ایران ندادهاند و آن را به «جوسازی رسانههای فارسیزبان خارج» و اعتراضات اخیر نسبت میدهند؛ اما مرکز پژوهشهای مجلس روز ۱۴ اسفند با انتشار گزارشی، سیاستهای ارزی دولت را از عوامل اصلی جهش نرخ ارز عنوان کرد.
بشار اسد برای عادیسازی روابط به امارات سفر کرد

در ادامه زنجیره تحولات ۱۰ روز گذشته در غرب آسیا و شمال آفریقا در خصوص ازسرگیری روابط کشورها، رئیسجمهور سوریه نیز روز یکشنبه ۲۸ اسفند به امارات متحده عربی سفر کرد.
شیخ محمد بنزاید آلنهیان، رئیس امارات، بعد از نخستین دور مذاکرات کاری با آقای اسد توئیت کرد که راههای ارتقای همکاری و سرعتبخشیدن به ثبات و شکوفایی سوریه و منطقه موضوع بحث او و رئیسجمهور سوریه بوده است.
سوریه از آغاز جنگ داخلی این کشور در ۱۲ سال پیش، از سوی عربستان و امارات و دیگر کشورهای عضو اتحادیه عرب طرد و منزوی شد.
این نخستین بار در ۱۲ سال گذشته است که اسما اسد، همسر بشار اسد، نیز از امارات دیدار میکند.
حمایت جمهوری اسلامی ایران، حزبالله لبنان و سایر گروههای همسو با تهران از بشار اسد برای بقای حکومت او، از سوی عربستان و امارات که رابطۀ کشورهایشان با ایران از سال ۱۳۹۴ بحرانی شده بود، بر دورشدن این امیرنشینهای خلیج فارس از سوریه نیز دامن زد.
عربستان، قطر و تا حدی امارات، از مخالفانی که علیه حکومت اسد میجنگیدند، حمایت میکردند.
با وجود ناخشنودی آمریکا از تغییر سیاست امارات در قبال سوریه، پس از دیدار سال گذشته بشار اسد از ابوظبی، امارات برای پایاندادن به انزوای سوریه آمادگی بیشتری نشان داده و حتی احتمال اعزام سفیری از این کشور به دمشق نیز مطرح شده است.
این سومین سفر خارجی بشار اسد بعد از زلزلۀ مهیب در کشورش است. او در روزهای گذشته به عمان و روسیه نیز سفر کرده بود.
اما حضور آقای اسد در ابوظبی چند روز پس از دیدار علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، با همتای اماراتی خود و رئیس آن کشور در ابوظبی و ۱۰ روز پس از اعلام توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری کامل روابط تهران و ریاض صورت گرفته است.
بهنوشتۀ رویترز، عربستان نیز درهای مذاکره با سوریه را گشوده و معتقد به لزوم خاتمۀ انزوای سوریه، بهویژه در زمینۀ امور بشردوستانه است. اما قطر که کماکان اختلافاتی با عربستان دارد، با وجود رابطۀ نسبتا نزدیک با تهران، هنوز با عادیسازی رابطه با حکومت بشار اسد مخالف است.
در یک تحول دپیلماتیک دیگر در منطقه، ترکیه و مصر نیز پس از ۱۰ سال قطع رابطه، روز ۲۷ اسفند تصمیم گرفتند مناسبات کامل در سطح سفیر را از سر بگیرند.
سفر وزیر خارجه ترکیه به مصر بعد از ۱۰ سال؛ آمریکا استقبال کرد

در پی تصمیم دولتهای ترکیه و مصر برای ارتقای دوبارۀ مناسبات خود به عالیترین سطح در جریان اولین سفر یک مقام ارشد ترکیه به قاهره در ۱۰ سال اخیر، آمریکا از این امر استقبال کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، شنبهشب ۲۷ اسفند توئیت کرد که یک گام مهم برای ثبات و شکوفایی بیشتر منطقه برداشته شده است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، روز شنبه در دیدار با سامح شکری، همتای مصری خود، گفت دو دولت بهزودی سفیران خود را به کشورهای همدیگر اعزام خواهند کرد تا ارادۀ مشترک برای بهبود و ارتقای دوباره روابط را عملی کنند.
جدول زمانی مشخصی برای تبادل سفیر اعلام نشد اما دو طرف گفتند این امر «بسیار زود» و در «موعد مناسبت» محقق خواهد شد.
به گزارش رویترز، آقای چاووش اوغلو گفت دولت ترکیه تلاش خواهد کرد تا رویداد قطع رابطه دیگر تکرار نشود. سامح شکری نیز تأکید کرد که ارادۀ سیاسی قاهره بر این است که روابط دوستانۀ گذشته با ترکیه را تجدید کند.
دولت حزب «عدالت و توسعه» ترکیه بهرهبری رجب طیب اردوغان ساقطشدن حکومت اخوانالمسلمین در مصر را که عمری بسیار کوتاه داشت، «کودتا» و آقای اردوغان عبدالفتاح سیسی را که بعد از ریاست ستاد ارتش مصر به ریاستجمهوری مصر رسید، «دیکتاتور» نامیده بود.
محمد مرسی، رئیسجمهوری پیشین مصر، چهار سال پیش در زندان مصر درگذشت و بسیاری از فعالان حکومت وقت اخوانالمسلمین هم بهعنوان «عوامل تروریستی» بازداشت شدند و یا از مصر رفتند.
از حدود یک سال و نیم پیش، یخ روابط آنکارا- قاهره کمکم آب شد و آقای اردوغان پاییز امسال در حاشیه جام جهانی فوتبال در قطر با عبدالفتاح سیسی دیدار کرد.
یکی از اختلافات مهم باقیمانده حمایت ترکیه و مصر از گروههای رقیب در لیبی است.
شرکتهای ترکیهای چندی پیش گفتند در مصر که از کمبود سرمایه خارجی رنج میبرد، نیم میلیارد دلار سرمایهگذاری خواهند کرد. اما نظر به عواقب سهمگین زلزلۀ اخیر ترکیه، معلوم نیست سرمایهگذاریهای خارجی این کشور ادامه خواهد یافت یا نه.
رسانههای غرب آسیا و شمال آفریقا خبر تجدید روابط کامل ترکیه و مصر را در ادامۀ توافق اخیر ایران و عربستان برای ازسرگیری مناسبات، در شمار تحولات مهم سیاسی روزهای اخیر برای منطقه توصیف کردهاند.
کره شمالی یک موشک بالیستیک به سمت دریای ژاپن شلیک کرد

ارتش کره جنوبی اعلام کرد که کره شمالی روز یکشنبه ۲۸ اسفند یک موشک بالیستیک کوتاهبرد شلیک کرده است.
بر اساس گزارش ستاد مشترک ارتش کره جنوبی، این موشک از منطقه تونگ چانگ-ری در استان پیونگان شمالی کره شمالی در ساعت ۱۱ و ۵ دقیقه روز یکشنبه بهوقت محلی به سمت دریای ژاپن پرتاب شده است.
ارتش کره جنوبی اضافه کرد که این موشک ۸۰۰ کیلومتر برد داشت و نیروهای اطلاعاتی آمریکا و کره جنوبی در حال بررسی این موضوع هستند.
سئول تأکید کرد که این آزمایش موشکی «اقدام تحریکآمیز جدی» در راستای نقض قطعنامههای سازمان ملل متحد است.
فرماندهی ارتش آمریکا در اقیانوس آرام نیز این پرتاب موشک را محکوم و بر «تأثیر بیثباتکننده» برنامۀ تسلیحاتی کره شمالی تاکید کرد.
معاون وزیر دفاع ژاپن هم با تأیید خبر این پرتاب موشک، آن را بهشدت محکوم کرد.
رسانههای ژاپنی بهنقل از منابع دولتی اعلام کردند که این موشک، پس از طی یک «مسیر نامنظم»، در خارج از منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن فرود آمده است.
در حالی که سئول و واشینگتن مهمترین رزمایش نظامی مشترک خود در پنج سال گذشته را برگزار میکنند، آزمایش موشکی روز یکشنبه چهارمین آزمایش موشکی کره شمالی در یک هفته اخیر به شمار میرود.
آمریکا و کره جنوبی از روز دوشنبه گذشته این رزمایش مشترک را آغاز کردند تا همکاری مشترک خود را در مواجهه با تهدید فزاینده کره شمالی تقویت کنند.
این رزمایش مشترک که «سپر آزادی» نام گرفته، تا روز پنجشنبه آینده ادامه خواهد داشت.
این در حالی است که پیونگیانگ از برگزاری این رزمایش مشترک خشمگین است. خبرگزاری دولتی کره شمالی روز شنبه مدعی شد که نیروهای آمریکا و کره جنوبی «به یک خط قرمز نابخشودنی» نزدیک میشوند.
دو کنشگر حقوق همجنسگرایان که به اعدام محکوم شده بودند، موقتاً آزاد شدند

زهرا صدیقی همدانی و الهام چوبدار، کنشگران حقوق همجنسگرایان که پیشتر به اعدام محکوم شده بودند، بهفاصلۀ چند روز با وثیقه سنگین موقتاً از زندان آزاد شدند.
به گزارش وبسایت «ششرنگ»، شبکۀ اقلیتهای جنسی و جنسیتی، زهرا صدیقی همدانی معروف به «ساره» روز شنبه ۲۷ اسفند و در پی تأمین وثیقه دو میلیارد تومانی از زندان ارومیه شد.
این شبکه پنج روز پیش نیز از آزادی الهام چوبدار با تأمین وثیقه خبر داده بود.
زهرا صدیقی همدانی آبان ۱۴۰۰ بازداشت شد. سازمان اطلاعات سپاه چند ماه بعد در بیانیهای مدعی شد که او «سرکرده بزرگترین باند قاچاق دختران ایرانی به اربیل عراق» بوده و اتهامات او را «ترویج همجنسبازی، قمار، کلاهبرداری و قبحزدایی از روابط جنسی نامشروع و انتشار آن در فضای مجازی» ردیف کرد.
صدیقی همدانی و چوبدار شهریور امسال به اتهام «افساد فیالارض از طریق ترویج همجنسگرایی» به اعدام محکوم شدند.
صدور حکم اعدام برای این دو فعال با واکنشهای بینالمللی همراه شد. از جمله سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، صدور احکام اعدام علیه آنها را «نگرانکننده» توصیف کرد و گفت: این دو نفر به اتهام مبهم و کاملا فرمولبندیشده «فساد فیالارض» پس از محاکمهای که طبق گزارشها فاقد روند مناسب و دادرسی عادلانه بوده است، به اعدام محکوم شدهاند.
جمهوری اسلامی ایران با استناد به قوانین شرع، همجنسگرایی را بهرسمیت نمیشناسد و بر این اساس اقلیتهای جنسی و جنسیتی در ایران بهراحتی میتوانند در معرض اتهاماتی با پیامد مجازات اعدام قرار گیرند.
حضور خانوادههای اعدامشدگان ۱۳۶۷ در گورستان خاوران در تهران

گزارشها حاکی است که تعدادی از خانوادههای اعدامهای دستهجمعی سال ۱۳۶۷ توانستهاند در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱، بهرغم تدابیر امنیتی در گورستان خاوران، بر سر مزار بینام قربانیان این اعدامها حاضر شوند.
این خانوادهها با حضور در گورستان خاوران و با گذاشتن گل و عکس قربانیان، یاد و خاطره اعدامشدگان سال ۱۳۶۷ را گرامی داشتند.
ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده نشان میدهد که روز جمعه تعدادی از خانوادههای اعدام شدگان در خاوران در حال خواندن سرود «رود» هستند. اما صدای مردی که به نظر میرسد از نیروهای امنیتی است، شنیده میشود که از حاضران میخواهد که مراسم را «تعطیل کنند».
سرود «رود» بر مبنای شعری از سعید سلطانپور است. او ۳۱ خرداد سال ۱۳۶۰ اعدام شد.
جمهوری اسلامی در جریان اعدامهای دهه ۱۳۶۰ اجازه نداد که پیکر زندانیان سیاسی اعدامی مخالف، مرتد و دگراندیش چپ پس از اعدام در گورستانهای مسلمانان دفن شود. به همین دلیل با آغاز اعدامهای دستجمعی در سال ۱۳۶۰، جمهوری اسلامی اجساد تعدادی از اعدام شدگان چپ و مجاهدین خلق را در گورستان خاوران خارج از تهران دفن کرد.
هزاران زندانی سیاسی در تابستان ۶۷، در زندانهای سراسر ایران از جمله اوين و گوهردشت در تهران با دستور مستقیم روحالله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی، و با تصمیم یک هئیت معروف به «هیئت مرگ»، اعدام شدند.
شماری از اعدام شدگان تابستان ۱۳۶۷ در تهران و کرج در گورهای جمعی بدون نام نشان در خاوران دفن شدهاند.
جنبش دادخواهی در ایران که در چند سال اخیر گسترش یافته است از دهه شصت و به ویژه بعد از کشتار گسترده و دستهجمعی زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ با ایستادگی و پیگیری مادران و پدران دادخواه زندانیان کشته شده شکل گرفت.
به دلیل پنهانکاری جمهوری اسلامی، آمار دقیقی از این اعدامها وجود ندارد، اما بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل، در آن دوران دستکم چهار هزار و ۴۸۲ تن شامل مرد و زن، در فاصله دو ماه ناپدید شدند.
اصلاح قانون بازنشستگی در فرانسه؛ سومین شب پیاپی درگیری پلیس و معترضان در پاریس

شهر پاریس برای سومین شب پیاپی شاهد تظاهرات چند هزار نفر از مردم این شهر علیه تغییر قانون بازنشستگی دولت فرانسه بود.
بهگزارش رویترز، درگیریهایی بین نیروهای پلیس و تظاهرکنندگان در شامگاه شنبه ۲۷ اسفند روی داده است و پلیس ضد شورش برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گاز اشکآور استفاده کرده است. در مقابل معترضان نیز سطلهای زباله را در خیابانها آتش زدند.
به دنبال درگیری شامگاه جمعه و بازداشت ۶۱ نفر، مقامات شهرداری پاریس برگزاری تجمعات در اطراف میدان کنکورد، از میدانهای معروف این شهر، و خیابان شانزلیزه را ممنوع کرده بودند.
گزارشها حاکی است که در اعتراضات شامگاه شنبه ۸۱ نفر بازداشت شدهاند.
به گزارش شبکههای تلویزیونی محلی، همزمان تظاهراتهای دیگری در اعتراض به تصمیم دولت امانوئل مکرون در شهرهای دیگر از جمله نانت و مارسی برگزار شده است.
در شهر نانت نیز پلیس برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک اور استفاده کرده است.
فیگارو گزارش داده است که معترضان در مارسی شیشه یک بانک را شکستند و برخی از مغازهها را غارت کردند.
دولت امانوئل ماکرون بدون رجوع به پارلمان تصمیم گرفته است که سن بازنشستگی را از ۶۲ به ۶۴ سال افزایش دهد. این تصمیم دولت فرانسه اعتراضاتی در این کشور درپی داشته است.
در حالی که روز پنجشنبه، چندین شهر در فرانسه از جمله پاریس صحنه تظاهرات ضد این اصلاحات بود، الیزابت بورن نخستوزیر در سخنانی در پارلمان این کشور اعلام کرد که دولتش برای تصویب چنین اصلاحات مورد مناقشهای به بند سوم اصل ۴۹ قانون اساسی متوسل میشود.
بر اساس این بند از قانون اساسی فرانسه، دولت میتواند متنی را بدون نیاز به رای پارلمان به تصویب برساند، مگر این که پارلمان در فاصله کمی، رای به استیضاح دولت دهد.
خبرگزاری فرانسه نوشت که برای تصمیمگیری درباره استفاده از چنین امکانی، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه در کمتر از ۲۴ ساعت چهار بار در کاخ الیزه تشکیل جلسه داد.
طرح اصلاح قانون بازنشستگی در فرانسه به یکی از چالشها و بحرانهای سیاسی دومین دوره ریاست جمهوری مکرون تبدیل شده است.
بر اساس نظرسنجیها، اکثریت مطلق فرانسویها با اصلاح این قانون مخالفند.
همچنین بر اساس نتایج نظرسنجیها که روز جمعه منتشر شد، بیش از ۸۲ درصد فرانسویها توسل دولت به یک ماده قانون اساسی برای تصویب این قانون را تقبیح کردهاند.
مقام ارشد ناتو: روسها در اوکراین هر روز متحمل ۱۵۰۰ کشته و زخمی میشوند

یک مقام ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو میگوید، نظامیان روسی در اوکراین روزانه متحمل ۱۵۰۰ کشته و زخمی میشوند.
روزنامه گاردین روز شنبه ۲۷ اسفند از قول یک مقام ارشد ناتو که نامی از وی نبرده، گزارش داده است که در جنگ منطقه باخموت اوکراین، روزانه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ نظامی روسیه در اوکراین کشته و ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر نیز زخمی میشوند.
او گفت شمار تلفات نیروهای نظامی اوکراین به مراتب کمتر از روسها است.
روز شنبه، ۳۸۸ روز از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین میگذرد و تاکنون دهها هزار نفر از دو طرف کشته شدهاند.
روسیه در هفتههای آغازین تهاجم، در تلاش برای اشغال کییف و ساقط کردن دولت اوکراین بود، اما با مقاومت مردم و نظامیان اوکراینی، همچنین پشتیبانی چشمگیر غرب از اوکراین، نهایتا هدف خود را به تسخیر مناطق شرقی این کشور محدود کرد.
از پاییز پارسال نیروهای اوکراینی ضدحملات به نظامیان روسی در مناطق اشغالی شرق کشور را افزایش داده و بخشهای وسیعی از این مناطق را آزاد کردهاند.
طی هفتههای گذشته نیز نبردهای سختی در منطقه باخموت در جریان بوده است.
نظامیان گروه «واگنر» روسیه ۱۷ اسفندماه مدعی شدند که نیروهای روسی شرق باخموت را تصرف کردهند، اما گزارش نهادهای غربی نشان میدهد که نیروهای روسی با تلفات سنگین، پیشروی چندانی در جنگ باخموت نداشتهاند.
روزنامه گاردین نیز از قول مقام ارشد ناتو مینویسد نشانهای از احتمال سقوط باخموت که هماکنون به خط مقدم جنگ تبدیل شده، دیده نمیشود.
در این میان، دیوان کیفری بینالمللی روز جمعه ۲۶ اسفند اعلام کرد که برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به اتهام مشارکت در «رُبایش کودکان اوکراینی» قرار بازداشت صادر کرد و جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز همزمان از تصمیم دادگاه کیفری بینالمللی حمایت کرد.
جو بایدن میگوید ولایمیر پوتین «به وضوح مرتکب جنایات جنگی» شده است.
گزارش رسانههای روسی حاکی است که آقای پوتین یک روز بعد از قرار بازداشت، به منطقه کریمه اوکراین که از سال ۲۰۱۴ در اشغال روسیه است، سفر کرده است.
همزمان نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا اعلام کرد جنگندههای انگلیسی و آلمانی یک هواپیمای روسی را که در نزدیکی حریم هوایی استونی در حال پرواز بود، رهگیری کردند.
این گزارش میافزاید «هواپیمای مسافربری نظامی» روسیه که توسط دو جنگنده این همراهی میشد، با دو جنگنده تایفون رهگیری شد.
با استفاده از گزارشهای گاردین، رادیو فردا. د.خ
در سفر شمخانی به بغداد یک «یادداشتتفاهم امنیت مرزی امضا میشود»

خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، شنبه ۲۷ اسفند به نقل از یک رسانه عراقی گزارش داد در جریان سفر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به بغداد، جمهوری اسلامی و عراق یادداشت تفاهمی را در زمینه امنیت مرزی امضا خواهند کرد.
طبق این گزارش، یک منبع آگاه در دولت عراق که نامش فاش نشده به شفق نیوز گفته است که علی شمخانی برای انعقاد یادداشتتفاهم در خصوص امنیت مرزهای ایران و عراق به بغداد سفر میکند.
طبق این گزارش، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در بغداد با «مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان، و قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، در بحث امنیت مرزها رایزنی خواهد کرد و تفاهم نامهای در این زمینه منعقد خواهد شد.»
علی شمخانی در هشت روز اخیر با سفر به چین و امارات، تحرکات دپیلماتیک جمهوری اسلامی ایران را در منطقه هدایت کرده است.
دبیر شورای امنیت ملی ایران جمعه ۱۹ اسفند اعلامیه مشترک ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری کامل روابط سیاسی بین دو کشور با میانجیگری چین را امضا کرد.
او همچنین پنجشنبه با سفر به ابوظبی و دبی با مقامات ارشد امارات متحده عربی دیدار کرد.
عراق نقش مهمی در مذاکرات اخیر بین ایران و عربستان سعودی داشته است. مذاکرات رو در رو میان هیئتهایی از ایران و عربستان با وساطت عراق از بهار ۱۴۰۰ در بغداد آغاز شد و عمان نیز در این مذاکرات نقش داشت.
عدم حضور وزیر خارجه ایران در این سفرهای علی شمخانی، واکنشهایی در داخل کشور در پی داشته است.
در همین زمینه، حسین امیرعبداللهیان، امور خارجه ایران، در توییتی نوشت که سفر علی شمخانی به امارات و عراق در چارچوب غالب مناسبات امنیتی انجام میشود.
او با این حال تاکید کرد که در «سیاست خارجی» جمهوری اسلامی «هماهنگی وجود دارد. همه چیز در چارچوب نظام و زیر نظر رئیسجمهورست. »
حسین امیرعبداللهیان اضافه کرد: «هماهنگی وجود دارد؛ دشمنان بدانند، اختلافی نیست.»
علی شمخانی در روز اعلام توافق ایران و عربستان به لزوم مقابله با «شیطنتهای» اسرائیل در منطقه خلیج فارس اشاره کرده بود. در زمان بحران روابط ایران با امارات، بحرین و عربستان، اسرائیل با دولتهای ابوظبی و منامه پیمان کامل رابطه سیاسی برقرار کرد.