خبرهای کوتاه
تداوم اعتصاب غذای محمد نجفی، وکیل زندانی در اراک

خانواده محمد نجفی از تداوم اعتصاب غذای این وکیل زندانی برای بیست و دومین روز خبر دادند و گفتند که مقامهای زندان اراک او را روز دوشنبه از سلول انفرادی به «بند تازه تشکیل شده سیاسی» در این زندان منتقل کردهاند.
امیرحسین نجفی، فرزند محمد نجفی، در صفحه اینستاگرام خود نوشت که پدرش روز دوشنبه اول اسفند در تماسی از زندان اعلام کرده که از سلول انفرادی به بندی تازه تشکیل شده در زندان اراک به عنوان «بند سیاسی» منتقل شده است.
فرزند محمد نجفی گفت که این وکیل هجده روز پیش، در روز چهارم اعتصاب غذا، نامهای خطاب به رئیس دادگستری استان مرکزی درباره «اعتصاب غذای خود» و نگهداری در «سلول انفرادی» همراه با درخواست ملاقات نوشته و به معاون این زندان تحویل داده است.
امیرحسین نجفی افزود که دوشنبه اول اسفند ماه به دفتر رئیس دادگستری مراجعه کردهاند اما با گذشت هجده روز هنوز نامه پدرش به این دفتر نرسیده است.
محمد نجفی، پیشتر وکالت شماری از فعالان سیاسی و مدنی را بر عهده داشت اما پس از آنکه در اعتراضات دی ماه سال ۱۳۹۶ کشته شدن «وحید حیدری» یک معترض جوان را در بازداشتگاه نیروی انتظامی اراک فاش کرد، بازداشت و زندانی شد.
از آن سال محمد نجفی با تشکیل پروندههای مختلف و با صدور ۹ حکم قضایی، زندانی شده است و در هفتههای گذشته نیز به دنبال حمایت او از اعتراضات سراسری، دو پرونده جدید برای این وکیل تشکیل شده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
شبکه ششرنگ: جمهوری اسلامی به نقش جامعه الجیبیتی+ در بسیج قوای انقلابی پی برده است

شبکه «ششرنگ»، شبکهای از لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی، با اشاره به سوابق جمهوری اسلامی در همجنسگراستیزی، اعلام کرد: «تنها در جریان اعتراضات اخیر بود که دولتمردان ایران به نقش جامعه الجیبیتی+ در بسیج قوای انقلابی پی بردند.»
ششرنگ با انتشار گزارشی با عنوان «هراسافکنی از اقلیتهای جنسی؛ سیاست خاموشسازی اعتراضات ضد حکومت» درباره استفاده جمهوری اسلامی از همجنسگراستیزی برای خاموش کردن اعتراضات سراسری ایران هشدار داد.
این شبکه نوشت که اقلیتهای جنسی در بسیاری موارد، در خط مقدم اعتراضات قرار داشتهاند و مقامهای جمهوری اسلامی پس از پی بردن به نقش جامعه الجیبیتی+ در تاثیرگذاری بر مردم، «تلاش کردند سریعاً با انتساب آنان به یک دولت خارجی آنها را بیاعتبار سازند.»
اقلیتهای جنسی در ایران با تبعیضهای گسترده و خطر اعدام روبهرو هستند و مقامات جمهوری اسلامی با القاب نفرتانگیزی آنها را مورد خطاب داده و «غیرانسان یا بیمار» میخوانند.
شبکه ششرنگ به عنوان نمونه، به آتش زدن پرچم رنگینکمانی در آبان ۴۱۰۱ مقابل سفارت بریتانیا در تهران از سوی بسیجیان اشاره کرده که در جریان آن، بسیجیان مدعی شدند دولتهای غربی محرک خیزش انقلابی مردم و در پی ترویج همجنسگرایی هستند.
این شبکه همچنین با اشاره به اظهارات مقامهای حکومتی از تریبونهای رسمی، هشدار داده که نتایج تحقیقاتش در این گزارش نشان میدهد که در جریان این اعتراضات، میزان نفرتپراکنی علیه جامعه الجیبیتی+ از سوی مقامات رسمی جمهوری اسلامی افزایش یافته است.
شبکه ششرنگ نوشت که مقامات جمهوری اسلامی «با تکیه بر همجنسگراستیزی نهادینه شده در جامعه ایران، تلاش داشتهاند به مردم القا کنند در صورت ادامه اعتراضات و سرنگونی جمهوری اسلامی، انحرافات اخلاقی رواج مییابد».
شادی امین مدیر ششرنگ گفت: «همه کسانی که با بنیانهای این نظام مخالفند، امروز وظیفه مقابله با همجنسگراستیزی را بر عهده دارند.»
او افزود: «دموکراسی در ایران بدون احقاق حقوق همه به حاشیه راندهشدگان و محذوفین این سالها ممکن نیست.»
پیشتر سازمان عفو بینالملل اعلام کرده که قوانین جمهوری اسلامی، ارتکاب جنایت علیه همجنسگرایان را «مجاز» کرده و «حملات خشونت آمیز و مرگبار علیه این افراد را به دلیل گرایش جنسی واقعی یا هویت جنسیتی آنها قانونی میداند.»
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور وضعیت حقوق بشر در ایران هم در یک گزارش خود به مسئله «شکنجهدرمانی» اقلیتهای جنسی در ایران اشاره کرد و از «شوک الکتریکی» و «تزریق اجباری هورمون یا تجویز داروهای قوی» به کودکان همجنسگرا، دوجنسگرا و تراجنسی در ایران ابراز نگرانی کرد.
در حالی که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی احکام اعدام را برای همجنسگرایان صادر میکند، شبکه ششرنگ نوشت: «مهمترین توصیه شبکه ششرنگ لغو اعدام و مجازاتهای ظالمانه و غیرانسانی برای اعمال همجنسگرایانه است.»
پارلمان ترکیه عضويت فنلاند در ناتو را تصویب کرد، سوئد بايد منتظر بماند

پارلمان ترکیه روز پنجشنبه، دهم فروردین، پیوستن فنلاند به ناتو را تصویب کرد و به این ترتیب پس از طی مراحل اداری و تشریفاتی، فنلاند رسما به عضویت ناتو درمیآید.
تنها کشورهای عضو ناتو که در چند ماه اخیر عضویت فنلاند در این پیمان را تصویب نکرده بودند، مجارستان و ترکیه بودند. پارلمان مجارستان نیز چند روز پیش این تصمیم را تأیید کرد.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه اوایل ماه مارس گفت با اقداماتی که دولت فنلاند انجام داده، از جمله مقابله با گروههایی که آنکارا آنها را تروریست میداند و لغو تحریم تسلیحاتی علیه ترکیه، راه برای تأیید عضویت فنلاند در ناتو از سوی این کشور هموار شده است.
دولت فنلاند در پی رای مثبت پارلمانهای مجارستان و ترکیه، در بیانیهای گفت:«عضویت در ناتو امنیت فنلاند را تقویت میکند و ثبات و امنیت در منطقه بالتیک و شمال اروپا را بهبود خواهد داد.»
سانا مارین، نخست وزیر فنلاند نيز گفت: «فنلاند در حال حاضر و در آینده در کنار سوئد خواهد بود و از درخواست عضویت آن کشور در ناتو حمایت میکند.»
دولت ترکیه هنوز با عضویت سوئد در ناتو موافقت نکرده و موافقت خود را به اقدامات قاطعتر دولت سوئد علیه حامیان گروههای پیکارجوی کُرد و حامیان فتحالله گولن مشروط کرده که از نظر آنکارا «طراح و مجری» کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ شناخته میشود.
وزارت خارجه آمریکا ضمن استقبال از تصمیم پارلمان ترکیه، از آن کشور خواست هر چه سریعتر با عضویت سوئد در ناتو نیز موافقت کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «سوئد و فنلاند دو کشور نیرومند و متحدان توانایی هستند و عضویت آنها در ناتو علاوه بر تقویت این پیمان، به بهبود امنیت اروپا کمک خواهد کرد.»
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز گفت از دولت های ترکیه و مجارستان خواسته هر چه سریعتر عضویت سوئد را نیز تأیید کنند. اما هیچیک از پارلمانهای دو کشور برای بررسی درخواست عضویت سوئد هنوز تاریخ مشخصی را اعلام نکردهاند.
طبق اساسنامه ناتو، دولتهای ترکیه و مجارستان باید در اسناد رسمی موافقت خود با عضویت فنلاند را برای دولت آمریکا بفرستند که بر اساس مقررات درونی ناتو، امانتدار اين پيمان است.
از سوی ديگر، دولت فنلاند نيز بايد در يک سند رسمی با امضای وزير خارجه اين کشور، تعهد خود را به منشور و اساسانامه ناتو برای دولت آمريکا ارسال کند.
در پایان این روند اداری و تشریفاتی فنلاند رسما به عضویت ناتو درمیآید.
مدیرعامل فولاد خوزستان: روسها بازارهای ما را به هم زدهاند

مدیرعامل فولاد خوزستان میگوید روسها با عرضه فولاد به زیر قیمتهای جهانی، بازارهایی را که ایران طی چهار دهه تحریم برای خود ایجاد کرده بود، به هم زدند.
امین ابراهیمی روز پنجشنبه، ۱۰ فروردین در گفتوگو با «اکو ایران» گفت روسها در بازارهای تحریمی که نزدیک چهار دهه شرکتهای فولادی ایران محصولات خود را میفروختند، دامپینگ (عرضه کالا به زیر قیمت) انجام داده و «سوار بازار» شدند و صادرات محصولات فولادی ایران افت کرد.
او در ادامه گفت که نقطه تعطیلی کارخانجات فولاد ایران، قیمت ۳۵۰ تا ۳۷۰ دلار برای هر تن فولاد است، اما روسها حتی فولاد خود را زیر این قیمت به بازارها روانه کرده و باعث کاهش صادرات فولاد ایران شدند.
پیش از این اردیبهشتماه پارسال روزنامه شرق گزارش داد که تخفیفهای چشمگیر روسیه به مشتریان فولاد، بازارهای صادرات فولاد ایران را مختل کرده است.
رضا شهرستانی، عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، به «شرق» گفته بود که روسیه تخفیفهای ۱۵ تا ۲۰ درصدی برای فولاد خود در نظر گرفته و به همین دلیل چین، افغانستان، تایلند و کره جنوبی که مشتریان بزرگ فولاد ایران بودند، این بار فولاد مورد نیاز خود را به روسیه سفارش دادهاند.
آمارهای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نشان میدهد که صادرات فولاد کشور در ۱۰ ماه ابتدایی سال جاری افت چشمگیری داشته است.
بر اساس آخرین گزارش ماهانه این انجمن که در سایت آن منتشر شده، صادرات انواع ورقهها و اسلب فولادی کشور افتی ۲۷ درصدی نسبت به ۱۰ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ داشته و این افت برای آهن اسفنجی ۲۴ درصد بوده است.
افت صادرات این محصولات در حالی است که میزان تولید آنها در سال گذشته رشد داشته و آقای ابراهیمی نیز با اشاره به این موضوع گفته است با توجه به عدم کشش بازارهای داخلی و خارجی، مازاد فولادی که در دست شرکتها مانده، انبار شده است.
آمارهای انجمن جهانی فولاد نیز نشان میدهد در سال ۲۰۲۲ تولید فولاد ایران با رشدی ۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۱ به ۳۰.۶ میلیون تن رسیده، در حالی که تولید فولاد روسیه افتی ۷ درصدی داشته است.
به رغم افت ۷ درصدی، روسیه در سال گذشته ۷۱.۵ میلیون تن تولید فولاد داشته است که تقریبا ۲.۵ برابر ایران است.
بر اساس آمارهای رسمی، روسیه در سال ۲۰۲۱ و قبل از تهاجم به اوکراین، حدود ۲۹ میلیون تن صادرات فولاد و آهن داشت که معادل بیش از دو برابر صادرات فولاد و محصولات آهنی ایران بود.
اما گمرک روسیه به همراه وزارت صنعت این کشور انتشار آمارهای صادرات محصولات فولادی را از زمان تهاجم کرملین به اوکراین متوقف کردهاند.
با این حال، با توجه به اعمال ممنوعیت ژاپن، کانادا و برخی از کشورهای غربی برای واردات فولاد روسیه، انتظار میرود فولاد صادراتی این کشور، به بازارهای سنتی ایران، خصوصا چین سرازیر شده باشد.
بزرگترین نمایشگاه صنعت بازیهای رایانهای برگزار نمیشود

بزرگترین نمایشگاه صنعت بازیهای رایانهای و ویدئویی سال به نام ایتری که قرار بود در ماه ژوئن امسال در لسآنجلس برگزار شود لغو شد.
ایتری چند سال بود که به دلیل کرونا برگزار نمیشد.
حال انجمن نرمافزار سرگرمی ایالات متحده (ESA) و شرکت برگزارکننده نمایشگاه با عنوان ریدپاپ در بیانیهای مشترک اعلام کردهاند که ایتری دیگر برگزار نخواهد شد.
این نمایشگاه از سال ۱۹۹۵ یکی از موارد ثابت در تقویم صنعت بازیهای رایانهای بود و به طور سنتی جایی بود که ناشران بازی و سازندگان کنسولها محصولات جدید را معرفی میکردند.
ایکس باکس ۳۶۰ و پلی استیشن از جمله کنسولهایی هستند که در همین رویداد معرفی شدهاند.
از زمان شروع بحران کرونا، گرایش به سمت نمایشهای پخش زنده برای معرفی محصولات جدید رفته است و ناشران، بازیهای جدید را بهصورت مجازی نمایش میدهند.
این عامل سبب کاهش هزینه برای شرکتهای تولیدکننده شده است.
در گذشته، ایتری برای متخصصان صنعت بازیسازی و عموم مردم علاقهمند به بازی جایی برای تبادل اطلاعات بود.
این نمایشگاه در آخرین سال برگزاری خود ۶۶ هزار بازدیدکننده داشت.
یکی از علتهای عدم برگزاری این نمایشگاه کنارهگیری شرکتهای بزرگ سازنده بازی مانند یوبیسافت و سگا برای شرکت در این رویداد است.
وعده دولت رئیسی برای واردات بیش از ۲۰۰ هزار خودرو در سال جدید

در حالی که برنامه دولت ایران در سال ۱۴۰۱ برای واردات صد هزار خودرو هنوز عملی نشده، حالا واردات ۲۰۰ هزار خودرو برای سال ۱۴۰۲ هدفگذاری شده است.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی روز جمعه، ۱۱ فروردین، گفت: «بر اساس برنامه دولت و آن چه که در لایحه بودجه ۱۴۰۲ دیده شده است هدفگذاری برای واردات خودرو در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۰۰ هزار دستگاه است.»
او ادامه داد که این رقم جدید «علاوه بر مازاد صد هزار خودرویی [است] که بنا بود در سال ۱۴۰۱ وارد شود و هنوز مراحل آن در حال انجام است.»
مصطفی طاهری توضیح داد: «اگر شرایط اقتصادی کشور شرایط باثباتی باشد با توجه به تحولات بازار خودرو از لحاظ تیراژ و واردات خودرو حتما شرایط خوبی در این بازار رقم خواهد خورد. مولفههایی که سالیان قبل نداشتیم اکنون در بازار خودرو مهیا شده است. به عنوان مثال واردات خودرو ممنوع بود اما امسال واردات خودرو داریم. تیراژ خودرو حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار دستگاه بود و اکنون به حدود یک میلیون و ۲۰۰ الی۳۰۰ رسیده است.»
وعده واردات این تعداد خودرو در سال جدید در حالی مطرح میشود که برنامه دولت ایران در سال گذشته برای واردات صد هزار خودرو موفق نبود و تاکنون خودرو وارداتی وارد بازار ایران نشده است.
برخی نمایندگان مجلس به دنبال طرحی بودند تا برای کنترل بازار خودرو، واردات خودروهای دست دوم به ایران
امکانپذیر شود، اما روز هفتم فروردین امسال مشخص شد که واردات «خودروهای سواری کارکرده» که پارسال در مجلس شورای اسلامی تصویب شده بود، بهطور غیرمنتظرهای از قانون بودجه حذف شده است.
در سال گذشته بنا به اعلام وزارت صنعت و معدن حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار خودرو تولید شد که حدود ۲۰۰ هزار دستگاه کمتر از تقاضای بازار بوده است.
دولت ایران قصد دارد کمبود عرضه خودرو در بازار را با واردات خودرو جبران کند، اما قیمت بالای خودروهای وارداتی برای مصرفکننده ایرانی، یکی از مشکلات عرضه ۲۰۰ هزار خودرو وارداتی در ایران است.
در صورت واردات خودروی دست دوم به دلیل قیمت پایین، امکان عرضه چند صد هزار خودرو وارداتی در بازار ایران وجود دارد.
برخی تحلیلگران اقتصادی گفته بودند واردات این خودروها میتواند به تنظیم بازار خودرو در ایران و کاسته شدن از دامنه نفوذ مافیای خودرو کمک کند.
عکس سال ۱۴۰۱ توسط گروهی از عکاسان برجسته خارج از ایران انتخاب شد

گروهی از عکاسان خبری ایران مقیم خارج از کشور عکسی از خانواده مهسا امینی در بیمارستان را به عنوان عکس سال ۱۴۰۱ انتخاب کردند.
عکس برگزیده این عکاسان که روز جمعه، ۱۱ فروردین، در بیانیهای معرفی شد «تصویر مستند»ی است که نیلوفر حامدی، خبرنگار، در بیمارستان از دو عضو خانواده مهسا امینی گرفت، دختر ۲۲ سالهای که در پی بازداشت توسط گشت ارشاد جان خود را از دست داد.
عکس لحظهای را نشان میدهد که پدر مهسا امینی و مادربزرگ او پس از اطلاع از مرگ او یکدیگر را در آغوش کشیدهاند.
نیلوفر حامدی بلافاصله پس از انتشار این عکس و پوشش خبر مرگ مهسا امینی بازداشت شد و بیش از شش ماه است که در زندان به سر میبرد.
مهسا امینی هم روز ۲۶ شهریورماه در زادگاهش، شهر سقز، به خاک سپرده شد، اما خاکسپاری او نقطه آغاز بزرگترین و گستردهترین اعتراض مردم ایران در داخل و خارج از کشور شد، اعتراضاتی که پس از نزدیک به هفت ماه همچنان ادامه دارد.
رضا دقتی، منوچهر دقتی، آلفرد یعقوبزاده، نفیسه مطلق، حسن سربخشیان، جواد منتظری و حسین فاطمی در کنار عدهای دیگر از عکاسان درباره عکس خانم حامدی در بیانیه خود نوشتهاند: «عکس قدرتمند او توجهها را به ظلم و ستم زنان در ایران در ۴۴ سال گذشته جلب کرد و چراغی انداخت به رنج آنها که در ورای مرزهای ایران بازتاب بسیار داشت.»
آنها در ادامه این بیانیه میگویند: «ما در دوران کاری خود در ایران سانسور، آزار و اذیت مقامات ایرانی را از نزدیک تجربه کردهایم. امروز روزنامهنگاران ایرانی نمیتوانند آزادانه از زندگی و مبارزات روزمره خود عکس و گزارش دهند. ما امیدواریم توجه لازم را به دستگیری نیلوفر حامدی و تأثیر بلندمدتی که کار او به وجود آورده است، جلب کنیم.»
رامین طلایی، جواد پارسا، علی خلیق، مریم اشرافی، مهگامه پروانه، مسعود حسینی، علی اوغازیان، علی رفیعی، بابک بردبار، اردوان روزبه، ابوالفضل سلمانزاده، ساسان فارسانی، و آرش راد دیگر عکاسان امضاکننده این بیانیهاند.
اعتراضاتی که با مرگ و خاکسپاری مهسا امینی آغاز شد و اکنون با شعار اصلی آن یعنی «زن، زندگی، آزادی» شناخته میشود روز چهارشنبه هفته جاری هم در بخش جوایز ورلد پرس فوتو مورد توجه قرار گرفته بود.
گزارشها از عزل احتمالی وزیر آموزش و پرورش درپی ناتوانی دولت در پرداخت حقوق اسفند معلمان

برخی نمایندگان مجلس و خبرگزاریهای حکومتی از احتمال عزل یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش گزارش دادند. در این گزارشها «عدم پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه» دلیل این برکناری احتمالی ذکر شده با این حال یک نماینده مجلس فاش کرد که وزیر آموزش و پرورش در اسفند ماه همزمان با بحران عدم پرداخت حقوقها و در اوج حملات به مدارس دختران، مدتی «برای سفر زیارتی کربلا» در عراق حضور داشته است.
محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس، با بیان اینکه طبق صحبتهای انجام شده با معاونان وزارت آموزش و پرورش و سازمان برنامه و بودجه، تاخیر در پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان پیشبینی میشد، افزود که مسئولان هم در جریان آن قرار داشتند، اما «عدم درک درست وزیر آموزش و پرورش و تیم مالی و عدم همکاری درست سازمان برنامه و بودجه» باعث پرداخت نشدن حقوق معلمان در اسفند ماه شد.
این نماینده مجلس همچنین اعلام کرد که یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش در اسفند ماه و در «شرایط حساسی» که فرهنگیان با ان مواجه بودند، «چند روزی در سفر زیارتی کربلا بود و در کشور حضور نداشت».
وحیدی افزود که بعد از تعطیلات سال نوی مجلس «فرآیند استیضاح وزیر آموزش و پرورش» کلید میخورد و آینده این وزارت از سوی مجلس تعیین تکلیف خواهد شد.
همزمان خبرگزاری مهر نوشت: «در پی ناهماهنگی و تاخیر در پرداخت حقوق اسفند ماه فرهنگیان قرار است تغییراتی در سطوح عالی مسئولان وزارت آموزش و پرورش» انجام شود.
اخبار مرتبط با احتمال برکناری یوسف نوری از سمت وزارت آموزش و پرورش به ویژه پس از آن قوت گرفت که محمد مخبر روز ۹ فروردین ماه در نامهای به ابراهیم رئیسی «کوتاهی و نحوه اقدام وزارت آموزش و پرورش را دلیل اصلی مشکلات عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان» اعلام کرد.
معاون اول ابراهیم رئیسی در این نامه که متن آن در خبرگزاریهای حکومتی منتشر شد، عنوان کرد که «پس از برگزاری جلسات متعدد با دستگاههای اجرایی و نظارتی و بررسی اسناد و مدارک و توضیحات دستاندرکاران مشخص شد کوتاهی و نحوه اقدام وزارت آموزش و پرورش علت اصلی بروز مشکل عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان» بوده است.
معاون اول رئیسی افزود که برای «حل مشکل اجرای رتبهبندی معلمان» نیز «تخصیص صد درصدی اعتبارات مصوب شامل ۳۸ هزار میلیارد تومان» لازم است و «دولت باید از اختیارات خود برای افزایش رقم مصوب استفاده کرده و مطالبات قانونی ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ و دوازده ماهه سال ۱۴۰۱ را با فوریت محاسبه و پرداخت» کند.
در بخشی از این نامه، محمد مخبر خطاب به ابراهیم رئیسی عنوان کرده که در ساعات پایانی سال «موضوع با همکاری دستگاهها و سازمانهای ذیربط از جمله سازمان مدیریت و برنامهریزی، خزانهداری کل کشور، بانک مرکزی و بانک ملی و وزارت آموزش و پرورش بررسی و حقوق اسفند و اصلاحیه آن در حداقل زمان پرداخت شد.»
این در حالی است که هزاران معلم در سراسر کشور همچنان حقوق اسفند ماه خود را به طور کامل دریافت نکردهاند و خبرگزاری مهر روز ۱۰ فروردین، یک روز بعد از نامه محمد مخبر، نوشت: «حقوق معلمان و فرهنگیان تا آخرین ساعات روز ۲۹ اسفند پرداخت نشد» و «پرداختهای انجام گرفته نیز ناقص و کمتر از گذشته» بوده است.
مصطفی بابایی، رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش نیز روز ۱۰ فروردین ماه تایید کرد که «حقالتدریس و خرید خدمات» چندین ماه معلمان برخلاف اعلام قبلی در اسفند ماه به آنها پرداخت نشده است.
آقای بابایی افزود که «اعتبار ۴ ماه از حقالتدریس معلمان» دریافت شده و شامگاه ۹ فروردین برای بانکهای عامل ارسال و حقالتدریسها، قرار بوده روز دهم فروردین به حساب معلمان واریز شود.
رئیس مرکز اطلاع رسانی همچنین درباره وضعیت حقوق معلمان «خرید خدمت» نیز گفت که «اعتبار حقوق دو ماه معلمان خرید خدمات دریافت شده است» و قرار شده در روزهای آینده به معلمان پرداخت شود.
به دنبال ناتوانی دولت در پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه، هزاران معلم در روز ۸ فروردین ماه در شهرهای قزوین، تبریز، ارومیه، همدان، کرمانشاه، اردبیل، بجنورد، زنجان و شمار دیگری از شهرهای ایران در مقابل ادارات آموزش و پرورش اولین تجمع اعتراضی سال ۱۴۰۲ خود را برگزار کردند.
دوره وزارت یوسف نوری به ویژه شش ماه دوم سال ۱۴۰۱ وزارت آموزش و پرورش با دستکم سه چالش عمده مواجه شد. علاوه بر عدم پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه، حضور گسترده معلمان و دانشآموزان در اعتراضات سراسری به بازداشت صدها دانشآموز و معلم و همچنین کشته شدن تعدادی از دانشآموزان به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی منجر شد.
پس از آن نیز حمله به صدها مدرسه و مسمومسازی گسترده دانشآموزان دختر در چهار ماه پایانی سال به ویژه در اسفند ماه از جمله چالشهای وزارت آموزش و پرورش در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بود.
در این حملات به گفته سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، دستکم ۱۳ هزار دانشآموز دختر دچار مسمومیت شده و به بیمارستانها و مراکز درمانی منتقل شدند.
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش دولت رئیسی، اما در هیچ یک از این موارد، پاسخگوی معلمان، دانشآموزان و افکار عمومی در ایران نبوده است و به گفته محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس، حتی در اسفند ماه همزمان با اوج بحران حمله به مدارس و کمبود بودجه برای پرداخت حقوق معلمان، برای مدتی به عنوان «سفر زیارتی» در عراق به سر برده است.
بازداشت یک شهروند روس مخالف جنگ اوکراین پس از گریختن به بلاروس

الکسی موسکالیف، مرد ۵۴ ساله روس که دخترش را از او گرفتهاند و به جرم «توهین به ارتش» به دو سال زندان محکوم شده است، پس از گریختن از حبس خانگی روز پنجشنبه ۱۰ فروردین در بلاروس دستگیر شد.
وکیل آقای موسکالیف ضمن اعلام این خبر گفت:«احتمالا به دلیل استفاده نادرست از تلفن همراه محل او برملا و موجب دستگيری او شده است.»
آقای موسکالیف، بامداد روز سهشنبه از حبس خانگی در شهر محل اقامت خود واقع در جنوب مسکو گریخت. همان روز دادگاهی به صورت غیابی او را به جرم توهین به ارتش و براساس قوانینی که سال گذشته پس از تهاجم روسیه به اوکراین تصویب شد به دو سال حبس محکوم کرد.
هنوز مشخص نیست که او مسیر ۷۰۰ کیلومتری از شهر یفرموف، محل سکونت خود تا منیسک، پایتخت بلاروس را چگونه طی کرده است.
او به دلیل فرار از حبس خانگی ممکن است با اتهامات جدیدی روبرو شود ولی دستگاه قضایی روسیه تاکنون در این مورد اظهار نظر نکرده است.
یک شبکه خبری روسی به نقل از وزارت کشور بلاروس دستگیری آقای موسکالیف را تایید کرد. وزارت کشور بلاروس گفت:«یک شهروند به نام الکسی موسکالیف که تحت تعقیب مراجع قضایی روسیه بود توسط ماموران پلیس بلاروس بازداشت شده است.»
وکیل خانواده موسکالیف گفت احتمالا کارهای اداری و تشریفاتی برای بازگرداندن او به روسیه چند روز طول خواهد کشید.
آقای موسکالیف سال گذشته به خاطر نقاشیهای ضد جنگ دخترش ماشا که در آن زمان دوازده ساله بود تحت نظر پلیس قرار گرفت. ماشا در یکی از نقاشیهای خود در مدرسه تصویری از شلیک موشکهای روسی به سوی یک مادر و بچه اوکراینی کشیده بود.
پس از این ماجرا آقای موسکالیف به ادعای دادستانی روسیه به دلیل اظهارنظرهای ضد جنگ در شبکههای اجتماعی تحت پیگرد قرار گرفت.
پرونده آقای موسکالیف به خصوص پس از آنکه در ماه مارس دخترش ماشا را به دستور نهادهای مسئول از او گرفته و به یک مرکز کودکان بیسرپرست منتقل کردند در داخل و خارج روسیه پوشش رسانهای وسیعی پیدا کرد.
وکیل آقای موسکالیف به خبرگزاریها گفت اطلاع ندارد که مسئولان این مرکز فرار پدرش را با ماشا در میان گذاشتهاند یا نه.
او افزود که تلاش میکند ماشا را از مرکز نگهداری کودکان خارج کرده و سرپرستی موقت او را به خانواده آقای موسکالیف منتقل کند.
جلسه دادگاه برای شکایت وکیل آقای موسکالیف به انتقال ماشا به مرکز نگهداری کودکان بیسرپرست روز ششم آوریل برگزار میشود.
سوریه از حمله هوایی دوباره اسرائیل به دمشق خبر داد

خبرگزاری رسمی سوریه بامداد جمعه ۱۱ فروردین از دفع حملات هوایی اسرائیل به دمشق پایتخت این کشور خبر داد. این دومین حمله هوایی به دمشق و حومه آن طی ۴۸ ساعت اخیر است.
خبرگزاری دولتی سوریه میگوید پدافند هوایی ارتش این کشور چند فروند از راکتهای شلیک شده را رهگیری و منهدم کرده است.
گزارشها حاکی است که منطقه الدیماس مورد حمله قرار گرفته است. هنوز گزارشی از تلفات احتمالی این حمله منتشر نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران بامداد روز جمعه حملات دو روز اخیر «اسرائیل» به برخی مراکز در دمشق و حومه آن را به شدت محکوم کرد.
ناصر کنعانی گفت: «با کمال تأسف و تعجب جامعه جهانی واکنش مورد انتظار و بازدارندهای نسبت به حملات نظامی متجاوزانه و مستمر» اسرائیل «به سوریه از جمله فرودگاههای غیرنظامی و حتی اماکن مسکونی این کشور نداشته» و همین مساله باعث تشویق اسرائیل «در ادامه نقض حاکمیت و تمامیت سرزمینی یک کشور مستقل عضو سازمان ملل و تکرار جرم و جنایت در حق شهروندان و نظامیان آن شده است.»
خبرگزاری دولتی سوریه بامداد پنجشنبه به نقل از یک منبع نظامی گزارش داد که اسرائیل مناطقی را در حومه دمشق هدف حملات موشکی خود قرار داد.
گزارش شده بود که حملات اسرائیل از منطقه اشغالشده بلندیهای جولان صورت گرفت و بر اثر آن دو سرباز سوری مجروح شدند.
منبع نظامی یادشده همچنین در ادامه گفته بود که سامانههای دفاع هوایی سوریه شماری از موشکهای اسرائیلی را رهگیری و منهدم کردند.
در چند سال اخیر اسرائیل چند صد حمله به اهداف گوناگون در مناطق تحت کنترل حکومت سوریه انجام داده و به ندرت مسئولیت این حملات را پذیرفته و یا درمورد آنها اظهار نظر کرده است. ولی به حملات مشخصی علیه شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در خاک سوریه از جمله حزبالله لبنان که هزاران نفر از نیروهای آن در کنار ارتش سوریه میجنگد، اذعان کرده است.
حزبالله لبنان و شبهنظامیان اعزامی جمهوری اسلامی ایران، از زمان جنگ داخلی سوریه در کنار نیروهای رژیم بشار اسد جنگیده و در تغییر توازن قوا به نفع حکومت سوریه نقش مهمی ایفا کردهاند.
اسرائیل میگوید حضور نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی در نزدیکی مرزهای این کشور یک خط قرمز است و حملات خود به تاسیسات و کاروانهای حامل تسلیحات در خاک سوریه را به این دلیل موجه میداند.
دلایل ممنوع الخروجی الناز رکابی؛ فدراسیون کوهنوردی میگوید مشکل «اداری» است

به دنبال گزارشها در خصوص جلوگیری از خروج الناز رکابی، قهرمان سنگنوردی، رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران روز پنجشنبه ۱۰ فروردین تایید کرد که ماموران در فرودگاه مانع خروج او از کشور شدند. حضور الناز رکابی در مسابقه سنگنوردی در کره جنوبی بدون حجاب اجباری در مهرماه سال گذشته خبرساز شده بود.
رضا زارعی، رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران گفت، الناز رکابی به همراه همسرش به فرودگاه میروند و «متوجه میشود ممنوع الخروج است و چون در تعطیلات نوروزی هستیم شرایط به شکلی پیش رفت تا او نتواند مشکل خود را حل کند.»
رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران اضافه کرد: الناز رکابی« میخواست با حضور در اسپانیا هم در آنجا به تمرین بپردازد و هم در یک تورنمنت شرکت کند که با این مشکل مواجه شد.»
رضا زارعی در خصوص مشکل این قهرمان سنگنوردی افزود: «خانم رکابی پس از پایان مسابقات کره جنوبی باید به اداره گذرنامه مهاجرت میکرد و کارهای اداریاش را انجام میداد، اما نمیدانم چرا نرفت تا این مشکل خود را حل کند؟»
حضور خانم رکابی در رقابتهای سنگنوردی کره جنوبی بدون حجاب اجباری، همزمان با اعتراضات در ایران، تحسین بسیاری از ایرانیان در شبکههای اجتماعی را بهدنبال داشت.
باکو: ادعای مقام نظامی ایران درباره حضور داعش و اسرائیل در جمهوری آذربایجان «مضحک» است

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان ادعای اخیر فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران درباره حضور «اسرائیل و نیروهای داعش» در خاک جمهوری آذربایجان را «افترا و مضحک» خواند.
این بیانیه که روز پنجشنبه ۱۰ فروردین در سایت وزارت دفاع جمهوری آذربایجان منتشر شد، میافزاید: «مایه ریشخند است، مقام نظامی ارشد کشوری که خود حامی تروریسم است و نامش در کشورهای مختلف با ترور گره خورده، چنین اتهاماتی علیه جمهوری آذربایجان مطرح میکند».
کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش اخیرا مدعی شده بود که در قفقاز چند موضوع بسیار حساس وجود دارد، از جمله «حضور عناصر رژیم صهیونیستی در داخل مرزهای جمهوری آذربایجان».
او افزوده بود: «مشکل دیگر، حضور تروریستهای سوریه است که در جریان جنگ باکو و ارمنستان به منطقه دعوت شدهاند. ایران هیچ مدرک معتبری دال بر خروج این عناصر از منطقه ندارد و مسئله دیگر تغییر مرزهای ژئوپولتیک است».
ایران این ادعا را در آغاز جنگ قرهباغ در پاییز ۱۳۹۹ نیز مطرح کرده بود؛ موضوعی که جمهوری آذربایجان به شدت آن را رد کرد و خواستار ارائه شواهد از طرف ایران شد.
جمهوری آذربایجان همچنین بارها اعلام کرده که هیچ پایگاه نظامی خارجی در خاک این کشور وجود ندارد.
بیانیه وزارت دفاع آذربایجان در ادامه گفته است برای سه دهه که بخشی از خاک کشور توسط ارمنستان اشغال شده بود و بیش از ۱۳۰ کیلومتر از مرزهای ایران و آذربایجان در کنترل ارمنستان بود، جمهوری اسلامی نه تنها به تغییر مرزها اعتراض نکرد، بلکه «روابط برادری» با ارمنستان را نیز تقویت کرد.
روابط ایران و جمهوری آذربایجان طی ماههای گذشته، بویژه پس از حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران، به شدت متشنج شده است.
یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در ایران «ناپدید شده است»

یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در آلمان که برای دیدن دوستدخترش به ایران سفر کرده بود، ناپدید شده است.
بخش آذربایجانی صدای آمریکا از قول مادر فرید صفرلی که برای گرفتن اطلاعات درباره فرزندش به ایران سفر کرده است، گزارش داده که مقامات ایران از دادن اطلاعات در زمینه ناپدید شدن فرزندش خودداری میکنند.
آقای صفرلی ابتدای اسفند پارسال به ایران سفر کرد و ارتباط او با خانوادهاش از اواسط همان ماه قطع شده است.
دلارا علسگروا، مادرش، میگوید تلفن همراه پسرش از دسترس خارج شده و در مراجعه به نهادهای مربوطه در ایران به او گفتهاند که اگر فرزندش تخلفی کرده بود، اطلاعاتی در مورد او در سامانه قضایی پیدا میشد: «با اینحال، به من گفته شد که اطلاعات مربوط به جنایات در سیستم ظاهر نمیشود. پرسیدم چه جنایاتی؟ گفتند جاسوسی و جنایات دیگر».
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان پیشتر گفته بود که تحقیقات در مورد ناپدید شدن آقای صفرلی را آغاز کرده است.
خانم علسگروا میگوید برای پیدا کردن فرزندش یک وکیل در ایران استخدام کرده است.
به گفته او، دوستدختر پسرش شهروند ایران است و در شهر ینا در آلمان، در یک برنامه آموزش پزشکی شرکت کرده بود که همانجا با پسرش آشنا شد و با هم ملاقات میکردند، اما این دختر پس از پایان دوره آموزشی به ایران بازگشته و با پسرش تماس تلفنی داشته است.
خانم علسگروا گفته است ابتدا برای پیدا کردن سرنخ درباره پسرش به آلمان سفر کرد و پلیس آلمان توانست از لپتاپ پسرش که در آپارتمانش بوده، شماره تلفن، عکس، نام، بخشی از نام خانوادگی، محل کار و اطلاعات دیگری از دوستدختر ایرانی فرید را پیدا کند.
پلیس آلمان همچنین با بررسی اطلاعات پروازها گفته است از زمانی که فرید وارد تهران شده، هیچ پروازی به خارج از پایتخت ایران نداشته است.
روابط جمهوری آذربایجان و ایران طی ماههای گذشته به شدت تنشآلود شده است.
با استفاده از گزارش صدای آمریکا، آپا، رادیو فردا/د.خ/ک.ر
آمار کشتهشدگان جادههای ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسید

فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که آمار کشتهشدگان تصادف خودروها در جادههای ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسیده است.
احمدرضا رادان روز پنجشنبه ۱۰ فروردین در این زمینه اعلام کرد که «آمار پزشکی قانونی بیش از این تعداد خواهد بود».
او گفت که تردد جادهای در کشور در نوروز امسال نسبت به نوروز پارسال افزایش داشته و تاکنون به ۳۷۰ میلیون تردد استانی و بین استانی رسیده است.
رادان به طور ویژه به جادههای مناطق شمالی کشور اشاره کرد و افزود: «جادههای شمال کشور از جمله گیلان جزو جادههای پرتردد کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بوده است».
با توجه به اینکه تعطیلات نوروزی هنوز به پایان نرسیده است و بسیاری از مسافران هفته آینده به شهرهای خود بازخواهند گشت، این آمار افزایش خواهد یافت.
فرمانده نیروی انتظامی درباره دلیل آمار بالای کشته شدن مسافران توضیحی نداد، اما مقامهای راهنمایی و رانندگی پیشتر رانندگان را مسئول اغلب تصادفات جادهای معرفی کردند.
کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا، روز دوم فروردین مهمترین دلایل این تصادفات را عواملی چون «خستگی و خوابآلودگی، بیتوجهی به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز» عنوان کرد.
این در حالی است که بارها گزارشهایی درباره کیفیت پایین جادههای ایران و همچنین کیفیت پایین خودروهای ساخت داخل منتشر شده است.
آمار قربانیان در طول ۱۸ روز سفرهای نوروزی پارسال، ۷۴۶ کشته در تصادفات جادهای بود و مسئولان افزودند که طی تعطیلات نوروزی ۴۷ نفر از شهروندان نیز غرق شدند.
ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ را دارد و تصادفات رانندگی در جادههای کشور به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود میرسد.
بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سالهای قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگومیر را در جادهها داشته است.
سقوط روزانه ارزش ریال؛ نرخ دلار به ۵۵ هزار تومان رسید

نرخ دلار در بازار آزاد ایران روز پنجشنبه ۱۰ فروردین با افزایشی ۱۱۰۰ تومانی نسبت به روز گذشته به حدود ۵۴ هزار و ۹۵۰ تومان افزایش یافت.
نرخ دلار آمریکا در روز چهارشنبه نیز نسبت به روز قبل از آن تقریبا دو هزار تومان گرانتر شده بود و روز سهشنبه نیز رشدی ۹۰۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت.
نرخ دلار از حدود ۲۶ هزار تومان در ابتدای پارسال به نزدیک ۶۰ هزار تومان در اسفند گذشته رسید، اما دوباره با روندی کاهشی به ۴۳ هزار تومان افت کرد.
با این حال کاهش نرخ دلار ادامه نیافت و از آن زمان دوباره نسبت به ریال ایران روند صعودی گرفت و هماکنون به مرز ۵۵ هزار تومان رسیده است.
در ۱۰ روزی که از آغاز سال ۱۴۰۲ میگذرد، نرخ دلار بیش از ۱۱ درصد رشد نشان میدهد.
مقامات ایران هنوز اعلام نکردهاند که علت این نوسانات چشمگیر در بازار ارز کشور چیست.
در حالی که درآمدهای ارزی دولت افزایش یافته، اما مشخص نیست چرا ارزش ریال ایران مدام در حال سقوط است.
صادرات غیرنفتی ایران پارسال به ۵۲.۵ میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان طی سالهای گذشته بوده است. همچنین بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفت ایران نیز با رشدی ۴۹ درصدی به ۵۸ میلیارد دلار رسیده است.
رشد نرخ دلار، هم درآمدهای ریالی دولت از محل تزریق ارز گران به بازار را افزایش میدهد و هم رشد تورم ناشی از سقوط ارزش ریال به معنی کسب درآمد غیرمستقیم دولت از جیب مردم است.
رئیس امارات متحده عربی فرزندش را به عنوان جانشین خود منصوب کرد

محمد بن زاید کمتر از یک سال پس از اینکه به عنوان حاکم ابوظبی و رئیس امارات متحده عربی کار خود را آغاز کرد، پسر ارشدش را بهعنوان ولیعهد ابوظبی منصوب کرد.
رسانههای دولتی امارات متحده عربی شامگاه چهارشنبه ۹ فروردین گزارش دادند که شیخ خالد بن محمد بن زاید به عنوان ولیعهد ابوظبی منصوب شده است.
همچنین بر اساس گزارش این رسانهها، شیخ منصور بن زاید آل نهیان، برادر محمد بن زاید که مالک باشگاه فوتبال منچسترسیتی انگلیس است، به عنوان معاون رئیس امارات منصوب شده است.
او این مسئولیت را به طور مشترک با شیخ محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دوبی و نخستوزیر امارات انجام خواهد داد.
امارات متحده عربی دارای هفت امارات است که حاکم امارت ابوظبی، پایتخت این کشور، همزمان ریاست امارات متحده عربی را نیز برعهده دارد.
امارت ابوظبی در میان دیگر امارتها، بیشترین ذخایر نفتی را داراست و امارت دوبی نیز یک قطب تجاری به شمار میرود.
به این ترتیب، با انتصاب خالد بن محمد بن زاید به ولیعهدی ابوظبی، راه برای رسیدن او به ریاست امارات متحده عربی هموار شده است.
شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان برادر بزرگتر محمد بن زاید، اردیبهشت پارسال پس از یک دوره بیماری درگذشت و محمد بن زاید که در مقام ولیعهدی ابوظبی عملا قدرت را در دست داشت، رسما رئیس امارات شد.
او پیش از آن، همچنین جانشین فرماندهی نیروهای مسلح امارات متحده عربی بود.
محمد بن زاید دو برادر دیگر خود، شیخ طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات و همچنین هزاع بن زاید را به عنوان معاونان حاکم ابوظبی منصوب کرد.
با انتصابهای جدید، تحلیلگران معتقدند که قدرت امارات متحده عربی تمرکز بیشتری در امارت ابوظبی و خاندان آل نهیان خواهد داشت.
همچنین انتخاب جانشین از میان پسران به جای برادران، در راستای گرایشی است که اخیرا در میان پادشاهیهای عربی منطقه خلیج فارس دیده میشود.
پیشتر ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، فرزندش محمد بن سلمان را به عنوان ولیعهد خود انتخاب کرده است.