لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ تهران ۱۲:۵۲

خبرهای کوتاه

سقوط آمار تماشاگران سینما از ۲۸ و نیم میلیون نفر در سال ۹۷ به ۱۳ و نیم میلیون در سال ۱۴۰۱

گزارش آماری مخاطبان فیلم‌های اکران‌شده در سال ۱۴۰۱ در سینماهای ایران نشان می‌دهد تنها حدود ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در این سال به سینماها رفتند.

به‌گزارش ایسنا، سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰ فیلم بر پرده سینماها رفتند که فیلم کمدی «انفرادی» با حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر پرتماشاگرترین فیلم این سال بود. دو فیلم دیگر پرتماشاگر این سال هم آثار کمدی بودند.

فروش فیلم‌ها از ابتدای آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در اواخر شهریورماه کاهش چشمگیری پیدا کرد و تا پایان سال نتوانست به ارقام فروش در ماه مرداد برسد. در این میان تعداد مخاطبان ۱۰ فیلم اکران‌شده در این سال مجموعاً به ۱۰ هزار نفر هم نرسید.

آمار تماشاگران سینماها در سال ۱۴۰۱ با وجود افزایش نسبت به ارقام تعداد تماشاگران در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ همچنان کاهش چشمگیری در مقایسه با تعداد تماشاگران در سال‌‌های میانی دهه ۹۰ نشان می‌دهد.

سال ۱۳۹۷، ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر و سال ۱۳۹۸ بیش از ۲۶ میلیون نفر در ایران به سینما رفته بودند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

پیش‌نویس قطعنامه مخالفت با ریاست ایران بر مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر ارائه شد

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد

هیلِل نویِر، وکیل‌ بین‌المللی حقوق بشر و مدیر سازمان غیردولتی «دیده‌بان سازمان ملل»، از ارائه پیش‌نویس یک قطعنامه برای لغو ریاست نماینده جمهوری اسلامی بر مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل خبر داد.

آقای نویر روز سه‌شنبه، ۹ خرداد، با انتشار تصویری از این قطعنامه در حساب توئیتری خود نوشت: «امروز پیش‌نویس قطعنامه لغو انتصاب جمهوری اسلامی ایران به عنوان رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل را به سازمان ملل ارائه کردیم.»

او درباره انتصاب جمهوری اسلامی به این مجمع تاکید کرد: «این توهین و بی‌عدالتی قابل تحمل نیست. ما سکوت نخواهیم کرد.»

بر اساس تصویری که از این پیش‌نویس قطعنامه منتشر شده، در آن با یادآوری کنوانسیون‌ها و بیانیه‌های بین‌المللی مختلف در زمینه حقوق بشر، «نگرانی شدید» نسبت به انتصاب جمهوری اسلامی به ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر ابراز شده است.

همچنین در این پیش‌نویس، اقدامات جمهوری اسلامی در نقض حقوق بشر، در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ایران یادآوری شده است.

مدیر اجرایی «دیده‌بان سازمان ملل متحد» همچنین از تهیه طوماری خبر داد که قرار است در همین زمینه برای جلب حمایت رهبران جهان، برای آنها ارسال شود.

این طومار که برای امضا روی اینترنت قرار گرفته، تاکنون توسط بیش از ۷۴ هزار نفر امضا شده و قرار است پس از رسیدن تعداد امضاها به صد هزار نفر، برای رهبران جهان فرستاده شود.

آقای نویر پیشتر از آمریکا به دلیل محکوم کردن این انتصاب قدردانی کرده و از کشورهای بریتانیا، فرانسه، آلمان و سایر دموکراسی‌های جهان خواسته بود چنین کاری را انجام دهند.

علی بحرینی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در دفتر سازمان ملل در ژنو، روز چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت به عنوان رئیس «مجمع اجتماعی» در شورای حقوق بشر سازمان ملل منصوب شد.

این خبر واکنش‌های منفی زیادی در میان فعالان حقوق بشر و کاربران شبکه‌های اجتماعی درپی داشت و کارزاری اینترنتی نیز علیه آن به راه افتاد.

این مجمع به صورت یک گردهمایی است که هر ساله اعضای سازمان ملل، سازمان‌های غیردولتی و سایر سازمان‌های بین‌المللی را برای بحث و گفت‌وگو گرد هم می‌آورد.

تمرکز مجمع بعدی اجتماعی سازمان ملل «مشارکت علمی، فناوری و نوآوری در ارتقای حقوق بشر، از جمله در زمینه بهبود وضعیت پس از همه‌گیری کرونا» است.

معرفی نماینده جمهوری اسلامی به ریاست این نشست در حالی صورت گرفته که ایران از جمله کشورهایی است که این شورا به‌دلیل نقض مکرر حقوق بشر، برای آن گزارشگر ویژه تعیین کرده است.

شورای حقوق بشر همچنین در اوج برخوردهای خشونت‌بار جمهوری اسلامی با معترضان در اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی، رأی داد که یک کمیته حقیقت‌یاب برای بررسی سرکوبگری‌های حکومت ایران تشکیل شود.

صرف «بی‌حاصلِ» ۳۰ هزار میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه

حوضه آبریز دریاچه ارومیه

رئیس پیشین ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌گوید که دولت ابراهیم رئیسی تنها حدود سه درصد از اعتبارات احیای دریاچه را تخصیص داده و این امر کل منطقه شمال غرب ایران را با خطر مواجه کرده است.

عیسی کلانتری روز سه‌شنبه، ۹ خرداد، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا توضیح داد: «بیشتر مردم فهمیده‌اند که اگر دریاچه نباشد، کل اقتصاد منطقه نابود خواهد شد» و با این وجود، «مسئله حفاظت از محیط‌ زیست هیچ جایگاهی در اقتصاد کلان کشور ندارد».

او افزود که حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان به صورت ریالی از منابع عمومی کشور یا به صورت ارزی و با برداشت از منابع صندوق توسعه ملی برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده، «اما عملاً تأثیری در بهبود وضعیت این دریاچه نداشته است».

آقای کلانتری مهم‌ترین دلایل به نتیجه نرسیدن برنامه‌های احیای دریاچه در طول سال‌های فعالیت ستاد احیا را عدم تأمین حقابه محیط‌ زیستی دریاچه ارومیه توسط وزارت نیرو به‌ویژه در دو سال آبی گذشته دانست.

رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد که، بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی، در سال آبی ۹۴–۹۵، فشار خون مردم تبریز بر اثر تبعات ناشی از تشدید غبارهای نمکی، به‌ طور متوسط یک‌دهم بار افزایش پیدا کرده بود و در همان سال، فعالیت زنبورهای عسل در جنوب شرق دریاچه ارومیه ۸۰ درصد کمتر شده و میزان تولیدات زنبورداران به شدت کاهش یافته بود.

او ادامه داد که طبق برآوردها اگر زنبور عسل به مدت هفت تا هشت سال در این منطقه فعالیت نکند، بسیاری از گیاهان منطقه از بین می‌رود و این مسئله تأثیر شدیدی بر افت تولیدات کشاورزی منطقه نیز خواهد گذاشت.

عیسی کلانتری گفت که بر اساس مدل‌سازی‌هایی که انجام شده، با خشک شدن کامل دریاچه ارومیه، مسائلی مثل تغییرات ژنتیکی احتمالی در انسان‌ها، حیوانات و گیاهان، آسیب‌های وارده بر سلامت شهروندان، خسارت دیدن اقتصاد کشاوزی منطقه و بروز غبارهای نمکی که می‌تواند تا محدوده ۵۰۰ کیلومتری اطراف دریاچه ارومیه را تحت تأثیر قرار دهد، رخ خواهد داد.

پیشتر مدیرکل بحران آذربایجان غربی اعلام کرده بود که هم‌اکنون ۹۵ درصد از سطح این دریاچه خشک شده است.

عیسی کلانتری، رئیس پیشین ستاد احیای دریاچه ارومیه، مرداد پارسال نیز با متهم کردن مسئولان جمهوری اسلامی به سطحی‌نگری در قبال وضعیت این دریاچه هشدار داده بود که دریاچه ارومیه به هر قیمت، حتی به بهای خشکاندن کشاورزی منطقه، باید احیا شود زیرا، به گفته او، خشک شدن دریاچه ارومیه پیامدهای امنیتی خواهد داشت و هیچ حکومتی نمی‌تواند در کشور دوام بیاورد.

وال استریت جورنال:امارات خواستار واکنش جدی‌تر آمریکا به توقیف نفتکش‌ها توسط ایران شد

روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز سه‌شنبه ۹ خرداد نوشت، امارات متحده عربی به دنبال توقیف دو نفتکش توسط ایران، آمریکا را «تحت فشار» قرار داده است تا اقدامات جدی‌تری برای مقابله با جمهوری اسلامی در خلیج فارس انحام دهد.

این روزنامه می‌گوید به دنبال این درخواست امارات متحده عربی، نیروی دریایی آمریکا تعداد گشت‌های دریایی خود در منطقه خلیج فارس را افزایش داده است.

طبق این گزارش، مقام‌های آمریکایی تاکید کرده‌اند که نگرانی‌های امارات را درک می‌کنند و در حال همکاری با متحدان خود برای مقابله با اقدامات ایران در هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری هستند.

نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی، روز هفتم اردیبهشت، نفتکش ادونتج سوئیت را با این ادعا که به یک لنج ایرانی برخورد کرده است توقیف کرد. این نفتکش با پرچم جزایر مارشال در دریای عمان در حال تردد بود.

شش روز پس از آن نیز سپاه پاسداران نفتکش نیووی – با پرچم پاناما – را در آب‌های آزاد تنگه هرمز توقیف و دلیل این اقدام را «شکایت شاکی و دستور مقام قضایی» عنوان کرد.

به گزارش وال استریت جورنال، یکی از نفتکش‌های توقیف شده توسط ایران در حال انتقال محموله نفت خام کویت به هیوستون در آمریکا بود و نفتکش دیگر نیز پس ترک دبی و حرکت به سمت بندر فجیره در امارات متحده عربی توقیف شده است.

جان کربی، سخنگوی ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، ماه گذشته و به دنبال حملات فزایندۀ جمهوری اسلامی ایران به کشتی‌های تجاری اعلام کرد، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون در صدد تقویت موقعیت دفاعی ایالات متحده آمریکا در منطقه است.

فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا هم اعلام کرده بود که ناوگان پنجم ایالات متحده مستقر در بحرین «در پی اقدام غیر قانونی اخیر ایران در توقیف کشتی‌های تجاری در حال همکاری با متحدان و شرکای منطقه ای» برای افزایش گشت زنی‌ها در خلیج فارس و اطراف تنگه هرمز است.

برد کوپر، فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، هم گفته بود:«توقیف و آزار و اذیت، غیرمسئولانه و غیرقانونی کشتی‌های تجاری توسط ایران باید متوقف شود.»

بر اساس ارزیابی آمریکایی‌ها، نیروهای جمهوری اسلامی طی دو سال گذشته، در عبور و مرور ۱۵ کشتی تجاری با پرچم‌های بین‌المللی اخلال ایجاد کرده‌اند.

ماهواره جاسوسی کره شمالی به دلیل نقص فنی موشک در دریا سقوط کرد

خبرگزاری دولتی کره شمالی اعلام کرد، پرتاب ماهواره این کشور در روز چهارشنبه ۱۰ خرداد به دلیل نقص فنی در موتور ماهواره‌بر ناموفق بوده و این ماهواره در دریای زرد سقوط کرده است.

طبق این گزارش، پرتاب ماهواره «چئولیما-۱» به دلیل «ناپایداری در موتور و سیستم سوخت» ماهواره‌بر با شکست مواجه شده است.

قرار بود این راکت، ماهواره جاسوسی کره شمالی را در مدار زمین قرار دهد.

به گزارش رویترز، پرتاب ماهواره «چئولیما-۱» ششمین تلاش کره شمالی برای پرتاب ماهواره به فضا بود، اما این تازه‌ترین اقدام پیونگ‌یانگ از سال ۲۰۱۶ تاکنون محسوب می‌شود.

به هنگام پرتاب این ماهواره آژیر خطر در بخش‌هایی از کره جنوبی و ژاپن به صدا درآمد، اما دقایقی بعد این هشدار لغو شد.

با این حال مقامات کره جنوبی لحظاتی بعد از سقوط این ماهواره در دریای زرد خبر دادند.ارتش کره جنوبی نیز اعلام کرد، تلاش برای بازیافت قطعات این «موشک و ماهواره» از دریا را آغاز کرده است.

واکنش آمریکا

آدام هاج، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید هم اعلام کرد که ایالات متحده اقدام کره شمالی در پرتاب موشک ماهواره‌بر با استفاده از فناوری موشک‌های بالستیک را محکوم می‌کند، چرا که این اقدام نه تنها نقض «گستاخانه» قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است، بلکه وضعیت امنیتی منطقه و فراتر از آن را بی‌ثبات‌تر خواهد کرد.

این سخنگوی کاخ سفید با اشاره به این‌که «درهای» دیپلماسی همچنان باز است، از کره شمالی خواست تا اقدامات تحریک آمیز خود را متوقف کند.

کره شمالی پیشتر اعلام کرده بود که اولین ماهواره شناسایی نظامی خود را به منظور رصد فعالیت‌های آمریکا بین ۳۱ ماه مه تا ۱۱ ژوئن پرتاب خواهد کرد.

وزارت خارجه آمریکا هم در روز سه‌شنبه اعلام کرده بود، هرگونه استفاده کره شمالی از فناوری موشک بالستیک، نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.

هشدار ديپلمات‌های اتحاديه اروپا در مورد افزايش فشارهای اسرائيل در بخش شرقی اورشليم

نمايندگان ديپلماتيک اکثريت قريب به اتفاق کشورهای عضو اتحاديه اروپا و نماينده خود اين اتحاديه در سرزمين‌های فلسطينی، در گزارشی محرمانه که برای بخش سياست خارجی اتحاديه اروپا تنظيم شده، در مورد تشديد فشارهای اسرائيل در بخش شرقی اورشليم (بيت المقدس) هشدار می‌دهند.

اين گزارش که روز سه‌شنبه ۹ خرداد به دست رسانه‌های بين‌المللی رسيده، از سران اتحاديه اروپا می‌خواهد که بدون هيچگونه ابهامی با برنامه‌ها و طرح‌های حقوقی دولت اسرائيل برای تغيير موقعيت قانونی و مرزهای اورشليم (بيت المقدس) مخالفت کنند.

نمايندگان ديپلماتيک کشورهای اروپايی در سرزمين‌های فلسطينی در اين گزارش که تازه‌ترين ارزيابی سالانه آنها از وضعيت اورشليم (بيت المقدس) است، هشدار می‌دهند که رويدادهای سال ۲۰۲۲ «به وضوح افزايش شکنندگی حضور و زندگی فلسطينيان در اين شهر، وخامت وضعيت اقتصادی و اجتماعی و ضرورت حفاظت موثرتر از آنها را نشان داد.»

در اين گزارش بر جداکردن فلسطينيان از حيات سياسی، اجتماعی و اقتصادی و تخريب خانه‌های آنها و همينطور احداث شهرک‌های يهودی‌نشين و برنامه دولت اسراييل برای ساختن تعداد بيشتری از اين شهرک‌ها در حريم جغرافيايی بخش شرقی اورشليم (بيت المقدس) تاکيد شده است.

در گزارش نمايندگان ديپلماتيک کشورهای اروپايی «افزايش چشمگير» در بازداشت و عمليات پليس و نيروهای امنيتی اسراييل، تشديد اعمال فشار بر نهادهای فلسطينی نظير مراکز آموزشی، برهم زدن وضعيت متعارف و پذيرفته شده در محوطه اماکن مقدس کوه معبد و افزايش حملات به اماکن مقدس مسيحيان نيز مورد تاکيد قرار گرفته است.

گزارش خاطر نشان می کند که اين روند از سالها پيش آغاز شده ولی در سال ۲۰۲۲ به شکل محسوسی تشديد شده است. به رغم جلب همه توجه‌ها به روی کار آمدن دولت متشکل از احزاب راست افراطی و مذهبی به نخست وزيری بنيامين نتانياهو در پايان سال ۲۰۲۲ قبل از آن و در دوره نخست وزيری نفتالی بنت و يائير لاپيد اين سياست¬ها تشديد شده بودند.

اين گزارش يادآوری می¬کند که حدود ۳۴۰ هزار فلسطينی در بخش شرقی اورشليم (بيت المقدس) زندگی می‌کنند و بيش از ۳۸ درصد جمعيت شهر را تشکيل می‌دهند. اما فقط ۱۵ درصد از بودجه محلی به مناطق سکونت آنها اختصاص می‌يابد و فقط ۴۵ درصد از خانه‌های فلسطينیان به طور قانونی و به شکلی مناسب به شبکه آب اشاميدنی وصل است.

علاوه بر نماينده اتحاديه اروپا تمامی ۲۳ کشور عضو اين اتحاديه که در سرزمينهای فلسطينی نمايندگی ديپلماتيک دارند منهای مجارستان و جمهوری چک اين گزارش را تائيد کرده‌اند.

آمريکا می‌گوید از حملات در داخل خاک روسيه حمايت نمی‌کند

کارشناسان روسی در حال بررسی محل اصابت یک پهپاد به یک ساختمان در مسکو

سخنگوی کاخ سفيد عصر سه شنبه ۹ خرداد گفت٬ دولت آمريکا هنوز در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد حملات پهپادی در شهر مسکو است و تاکيد کرد که واشنگتن از حملات در داخل خاک روسيه حمايت نمی‌کند و فقط بر کمک به اوکراين برای بازپس‌گيری قلمرو خود تمرکز دارد.

سخنگوی کاخ سفيد در بيانيه‌ای افزود:«ما اين خبر را ديده‌ايم و در حال جمع‌آوری اطلاعات پيرامون اين رويداد هستيم. به عنوان يک سياست عمومی ما از حمله در داخل خاک روسيه حمايت نمی‌کنيم.»

او خاطرنشان کرد که دولت آمريکا «روی تامين نيازهای تسليحاتی و آموزشی ارتش اوکراين برای بازپس گيری قلمرو اشغالی اين کشور تمرکز دارد.»

سخنگوی کاخ سفيد همچنين به حملات مکرر موشکی و پهپادی ارتش روسيه به شهر کی‌يف اشاره کرد که در ماه مه به ۱۷ مورد رسيده است.

دولت روسيه می‌گويد هدف حملات پهپادی اوکراين در روز سه شنبه محلات اعيانی شهر مسکو بوده که محل سکونت ولاديمير پوتين، رييس جمهوری و ساير رهبران و نخبگان روسيه است. به گفته شهردار مسکو در اين حوادث دو نفر زخمی شده‌اند.

ولاديمير پوتين نيز گفت اين حمله با هدف تحريک و ترساندن روسيه انجام شده و پدافند ضدهوايی در مسکو تقويت خواهد شد.

رئیس‌جمهور اسرائیل در باکو: در مورد تهدیدهای ایران‌ مذاکره کردیم

اسحاق هرتسوگ می‌گوید جمهوری آذربایجان و اسرائیل در مورد تهدیدات جمهوری اسلامی «دیدگاه‌های مشترکی» دارند

رئیس ‌جمهور اسرائیل می‌گوید در جریان سفر به جمهوری آذربایجان، با همتای خود در مورد «تهدیدها و خطرات ایران» برای منطقه و جهان، به صورت «جدی» مذاکره کرده است.

اسحاق هرتسوگ در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با الهام علی‌یف، رئیس‌ جمهور آذربایجان در روز سه‌شنبه، ۹ خرداد، تصریح کرد که جمهوری آذربایجان و اسرائیل در این زمینه «دیدگاه‌های مشترکی» دارند.

آقای علی‌یف نیز به همکاری‌های «گسترده» دو کشور در زمینه‌های انرژی، دفاعی و امنیت سایبری اشاره کرد و گفت که کشورش از «تکنولوژی‌های پیشرفته و موفقیت‌های چشمگیر» اسرائیل در زمینه‌های امنیت سایبری، کشاورزی، پزشکی و دیگر بخش‌ها آگاهی دارد و به دنبال گسترش روابط در این زمینه‌ها با این کشور است.

رئیس‌ جمهور آذربایجان در ادامه از توافق دو کشور برای همکاری‌های دفاعی «دراز مدت» خبر داد و اضافه کرد که دسترسی به تکنولوژی پیشرفته نظامی اسرائیل، توانایی‌های دفاعی‌ کشورش را افزایش می‌دهد.

او همچنین به تجارت دوجانبه ۱.۷ میلیارد دلاری میان دو کشور اشاره کرد؛ موضوعی که طبق آمارهای رسمی گمرک جمهوری آذربایجان، طی سال گذشته ۸۵ درصد و طی دو سال گذشته ۲۷۰ درصد رشد داشته است.

اسرائیل بزرگ‌ترین صادرکننده تسلیحات به جمهوری آذربایجان و مشتری چهل درصد از کل نفت صادراتی این کشور است.

رئیس‌جمهور اسرائیل پیش از ترک تل‌آویو به مقصد باکو گفته بود جمهوری آذربایجان «یک کشور کلیدی و همسایه ایران است. ایران کشوری است که همواره علیه اسرائیل، اتحاد، توسعه، صلح و امنیت در منطقه اقدام می‌کند، و من در این سفر قطعا در این باره گفت‌وگو خواهم کرد».

این نخستین دیدار رسمی یک رئیس‌ جمهور اسرائیل از جمهوری آذربایجان در ۱۴ سال گذشته است، که چند هفته پس از گشایش سفارت این کشور در تل‌آویو و آغاز به کار سفیر جمهوری آذربایجان در اسرائیل صورت گرفته است.

با استفاده از گزارش‌ خبرگزاری‌های آپا، رپورت آذربایجان و رادیو فردا/د.خ/ب.ب

تیم جدید فضانوردان چینی به ایستگاه تيانگونگ رسید

چين در سال ۲۰۰۳ سومين کشوری شد که پس از اتحاد شوروی و آمريکا انسان را به مدار کره زمين فرستاد

تيم جديد فضانوردان چين که يک غيرنظامی هم جزو آنها است، به ايستگاه فضايی اين کشور رسيد.

چين روز سه‌شنبه ۹ خرداد تيم جديدی از فضانوردان را با موفقيت به «تيانگونگ»، ايستگاه فضايی اين کشور در مدار زمين فرستاد.

در اين ماموريت علاوه بر يک فرمانده باسابقه ماموريت‌های فضايی و يک مهندس فضايی، يک استاد دانشگاه پکن، اولين غيرنظامی چينی که به فضا سفر می کند، نيز به ايستگاه فضايی منتقل شدند.

اين ماموريت‌ها که پس از تکميل ايستگاه فضايی «تيانگونگ» در سال ۲۰۲۱ آغاز شد، بخشی از برنامه بلند مدت چين برای اعزام يک فضاپيمای با سرنشين به کره ماه تا سال ۲۰۳۰ است.

فضاپيمای «شنزو ۱۶» حامل اين تيم حوالی ساعت ۹ و نیم صبح به وقت محلی، از مرکز پرتاپ ماهواره «جيوگوان» واقع در حاشيه صحرای گوبی در شمال غربی چين به آسمان پرتاب شد.

به گزارش تلویزيون دولتی چين، کپسول حامل فضانوردان حدود شش ساعت پس از پرتاب به ايستگاه فضايی «تيانگونگ» رسيد. مدير اين مرکز اعلام کرد که ماموريت کاملا موفقيت آميز بوده است.

قبل از پايان ماموريت شش ماهه گروه قبلی فضانوردان و بازگشت آنها به زمين در روزهای آينده، تيم سه نفره‌ای که روز سه‌شنبه اعزام شدند مدتی را همراه آنها در ايستگاه فضايی سپری خواهند کرد.

چين در سال ۲۰۰۳ سومين کشوری شد که پس از اتحاد شوروی و آمريکا انسان را به مدار کره زمين فرستاد. اين کشور در سال‌های اخير نيز دو سياره‌پيمای روباتيک را به ماه و مريخ فرستاده است.

چندی پيش تدارکات لازم برای دوره اقامت تيم جديد از جمله آب، مواد غذايی و سوخت پيشران به ايستگاه فضايی «تيانگونگ» ارسال شد.

جاناتان مک داول، متخصص فيزيک نجومی در دانشگاه هاروارد می‌گوید: «هر چند اين سفرها بخشی عادی از فعاليت يک ايستگاه فضايی است ولی طولانی شدن کار ايستگاه و سفر تعداد بيشتری از فضانوردان به آن بر تجارب انسانی برنامه فضايی چين می‌افزايد.»

در ماه نوامبر قسمت جديدی به استگاه فضايی «تيانگونگ» افزوده شد. مديران برنامه فضايی چين روز دوشنبه گفتند که همزمان با پيشرفت در آمادگی برای سفر به کره ماه قبل از سال ۲۰۳۰ گنجايش و قابليت‌های فنی اين ايستگاه افزايش خواهد يافت.

به دليل نگرانی‌های امنيتی آمريکا از هدايت برنامه‌های فضايی چين توسط نيروهای مسلح اين کشور از سال‌ها پيش مشارکت چين در طرح ايستگاه فضايی بين‌المللی متوقف شده و اين کشور ايستگاه فضايی خود را ساخته است.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری آسوشیتدپرس و رادیو فردا؛ ش.ر/ب.ب

فینال معتبرترین لیگ بسکتبال جهان با رویارویی دنور و میامی

در تاریخ لیگ، پیش از میامی فقط نیویورک نیکس در سال ۱۹۹۹ توانسته بود به عنوان سید هشتم کنفرانس، گام به فینال بگذارد

دیدار پایانی معتبرترین لیگ بسکتبال جهان، ان‌بی‌اِی، (NBA)،که بسیاری آن را مهیج‌ترین لیگ ورزشی دنیا می‌نامند، از پنجشنبه، ۱۱ خرداد، بین دنور ناگتس و میامی‌ هیت آغاز می‌شود.

فینال طولانی کنفرانس غرب به نبرد هفتم کشید و میامی توانست در بوستون، با برتری ۱۰۳ بر ۸۴ مقابل بوستون سلتیکس به فینال برسد.

جالب اینکه دو تیم، پارسال هم فینال شرق را برگزار کردند. آن رالی هم به دور هفتم کشید و با گل نشدن شوت جیمی باتلر، بوستون فینالیست شد.

امسال و دقیقاً در همان روز، باتلر تیمش را به فینال لیگ رساند و خودش هم برنده عنوان ارزشمندترین بازیکن، (MVP)، در فینال کنفرانس شرق شد.

شگفتی بزرگ اینجاست که در تاریخ لیگ، پیش از میامی فقط نیویورک نیکس در سال ۱۹۹۹ توانسته بود به عنوان سید هشتم کنفرانس، گام به فینال بگذارد.

میامی امسال در مرحله پلی‌این، (Play-in)، به آتلانتا باخت و سپس در واپسین شانس برای حضور در دور حذفی از سد شیکاگو گذشت تا سریال شگفتی‌سازی‌های مهیجش را آغاز کند.

آتلانتا در همان گام نخست با ناکامی در برابر بوستون کنار رفت. اما میامی با سرمربیگری اریک اسپولسترا با خلق شگفتی، میلواکی تیم اول کنفرانس و نابغه‌اش یانیس یونانی را ۴-۱ پشت سر گذاشت و پس از آن ۴-۲ از سد نیویورک گذشت.


در فینال پر نوسان شرق، میامی ۳-۰ پیش افتاد. سپس بوستون جبران کرد تا با تساوی ۳-۳، دیدار هفتم در تی‌دی گاردن بوستون، قهرمان شرق را معرفی کند.

پیش از این ۱۵۰ بار تیم‌های مرحله حذفی در نتیجه ۳-۰ بوده‌اند و هیچ تیمی نتوانسته بود این فاصله را جبران کند؛ روند تاریخ باز هم تغییر نکرد و بوستون سلتیکس هم نتوانست.

دنور ناگتس با برد برق‌آسا در فینال غرب، با استراحت کافی در برابر میامی قرار می‌گیرد، با این تفاوت که دنور هرگز لیگ را نبرده و تا پیش از امسال، حتی فاتح کنفرانس هم نشده بود.

دلیل تاریخ‌سازی شاگردان مایکل مالون، غول صربستانی، نیکولا یوکیچ ۲۱۱ سانتیمتری، است که پارسال و پیرارسال، عنوان ارزشمندترین بازیکن لیگ را نصیب خود ساخت.

یوکیچ و یارانش حالا در آستانه نخستین قهرمانی لیگ ایستاده‌اند. در حالی که او سال ۲۰۱۴ در راند دوم و به عنوان پیک نازل ۴۱ به لیگ راه یافت.

اگر میامی به عنوان سید هشتم به فینال آمده، دنور صدرنشین بی چون‌‌وچرای کنفرانس غرب است. این تیم در پنج بازی مینه‌سوتا را حذف کرد و سپس فینیکس را با کوین دورانت، دوین بوکر و کریس پال، در ۶ بازی از پیش رو برداشت.


اوج کار یوکیچ (ملقب به جوکر) و همبازیانش در برابر لیکرز رقم خورد. آنها هر ۴ بازی را در دنور و لس‌آنجلس بردند تا در اصطلاح رایج لیگ، حریف‌شان را «جارو بزنند».

لیکرز رقیبی پر زور بود که لبرون جیمز و آنتونی دیویس را داشت اما آن‌ها هم نتوانستند مانع اهدای عنوان ارزشمندترین بازیکن، (MVP)، به یوکیچ در فینال غرب شوند.

جدال مهیج دنور و لس‌آنجلس، پای ایلان ماسک، جک نیکلسون، لئوناردو دی کاپریو، لوئیس همیلتون، کیم کارداشیان، جک هارلو و جمعی دیگر از ستارگان عرصه‌های مختلف را به تالار کریپتو دات‌کام لس‌آنجلس باز کرده بود. در دنور نیز قیمت بلیت در ردیف ۴ به رقم نجومی ۸۱ هزار دلار رسید.

لیکرز برای رسیدن به فینال غرب، ۴-۲ مدافع عنوان قهرمانی را حذف کرد. تقابل لیکرز و گلدن استیت واریرز، بیشترین آمار تماشاگر تلویزیونی را در نیمه نهایی غرب طی ۲۷ سال اخیر به خود اختصاص داد.

حالا در واپسین رویارویی لیگ، علاوه بر جیمی باتلر، دانکن رابینسون، بم آده‌بایو، کیلب مارتین، گیب وینسنت، مکس استروس، کوین لاو و کایل لوری از دیگر بازیکنان شاخص میامی هستند.

در این بین، پایان مصدومیت تایلر هیرو، که البته به دو دیدار نخست فینال به میزبانی دنور نخواهد رسید، جان تازه‌ای به میامی می‌بخشد.

دنور ناگتس نخستین فینالش را تجربه می‌کند اما میامی که اولین فینال تاریخش را در سال ۲۰۰۶ برگزار کرد، در هفتمین فینال خود حضور خواهد یافت.

توان ناگتس، محدود به جوکر مهارناپذیر و تریپل‌‌دبل‌های تعیین کننده‌اش نیست. جمال ماری، آرون گوردون، مایکل پورتر جونیور، کنتاویوس کالدول پاپ و بروس براون هم در دور حذفی فوق‌العاده بوده‌اند.

منبع: رادیو فردا؛ م.ر/ب.ب

نیلوفر حامدی در اولین جلسه دادگاه همه اتهامات را «رد کرد»

نیلوفر حامدی

نخستین جلسه محاکمه نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق که به‌دنبال انتشار گزارشی از جان باختن مهسا امینی بازداشت شده بود، سه‌شنبه، ۹ خرداد، به صورت غیرعلنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب برگزار شد.

آن‌طور که محمدحسین آجرلو، همسر خانم حامدی در توئیتر نوشته، حتی خانواده‌ این روزنامه‌نگار هم اجازه حضور در این دادگاه را نیافتند.

به نوشته آجرلو، دادگاه «کمتر از ۲ ساعت» طول کشید و نیلوفر حامدی «تمام اتهامات وارده» را رد و تأکید کرد به عنوان «خبرنگار به وظایف خود در چارچوب قانون» عمل کرده است، اما در این جلسه وکلای او فرصت دفاع نیافتند.

او همچنین خبر داد که مرکز رسانه‌ای قوه قضاییه از دادگاه «تصویربرداری» کرد و ادامه رسیدگی به جلسات بعدی موکول شد که تاریخ آنها «مشخص نیست.»

بر اساس گزارش‌ها، همزمان با برگزاری این دادگاه، شماری از روزنامه‌نگاران نیز مقابل دادگاه انقلاب در خیابان معلم تهران تجمع کرده بودند.

سامان موحدی‌راد، خبرنگار روزنامه شرق در توئیتی نوشت که او و سایرین، ظهر امروز «لحظه کوتاهی» نیلوفر حامدی را از «پشت شیشه‌های ماشین» دیده‌اند.

یک روز پیش نیز نخستین جلسه محاکمه الهه محمدی، خبرنگار روزنامه «هم‌میهن» که هشت ماه پیش در پی انتشار گزارشی از خاک‌سپاری مهسا امینی بازداشت شده بود، به شکل مشابه و به صورت غیرعلنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب برگزار شد.

شهاب میرلوحی، وکیل این روزنامه‌نگار، بدون اشاره به جزئیات، به خبرگزاری ایلنا گفته بود: «جلسه امروز، از جهت دفاعیات موکل، به شکل مثبتی پیش رفت.»

اتهامات این دو خبرنگار که درباره مرگ و خاکسپاری مهسا امینی گزارش‌هایی تهیه کردند، «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» اعلام شده است.

در روزهای اخیر بسیاری از فعالان رسانه‌ای و مدنی خواستار برگزاری علنی دادگاه این دو روزنامه‌نگار شدند، اما در نهایت محاکمه آنها به شکل غیرعلنی برگزار شد.

با استفاده از گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا؛ ع.م/ب.ب

تأثیر گرانی و تورم بر شهروندان؛ «تورم مردم را عصبانی‌تر کرده است»

ایسپا نیز مرداد سال ۱۴۰۱ با انتشار نتایج یک نظرسنجی اعلام کرد که «۵۷ درصد ایرانیان عصبانی هستند»

روزنامه اعتماد در گزارشی با اشاره به تأثیر گرانی و تورم بر روحیه شهروندان ایرانی، نوشته که «تورم مردم را عصبانی‌تر» کرده است.

این روزنامه روز سه‌شنبه، ۹ خرداد، با اشاره به تازه‌ترین نرخ تورم که از سوی مركز آمار در آستانه ۵۵ درصد اعلام شده، نوشت: «از منظر اقتصادی، تورم و كاهش ارزش پول ملی به آسيب‌های اجتماعی می‌انجامد، كه فقر، بالا رفتن سرقت و كيف‌قاپی و زورگیری» بخشی از آن‌ها است و این مسئله بر شرایط روانی مردم ایران نیز تأثیر زیادی گذاشته است.

روزنامه اعتماد با اشاره به آمار «نزاع ثبت شده در پزشكی قانونی»، نوشته که در بهار سال گذشته میزان دعوا هشت درصد نسبت به بهار ۱۴۰۰ بالاتر بوده است.

این روزنامه عنوان کرده که در این زمینه «اتفاق عجیبی افتاده» و به ازای افزایش «یک درصد به تورم»، موارد نزاع هزار و ۲۰۰ مورد بالاتر رفته است. یعنی اگر تورم ۱۰ درصد در یک بازه زمانی رشد کرده باشد، موارد نزاع ۱۲ هزار مورد بالا رفته است.

مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز مرداد سال گذشته با انتشار نتایج یک نظرسنجی عنوان کرد که «۵۷درصد ایرانیان عصبانی هستند».

نظرسنجی این مرکز نشان می‌داد که آستانه تحمل مردم و تاب‌آوری جامعه کاهش یافته و با کوچک‌ترین تنش شاهد عکس‌العمل‌های کلامی و رفتاری «خارج از عُرف» بین مردم جامعه هستیم.

براساس‌ این نظرسنجی ۱۴.۳ درصد افراد شرکت‌کننده در پاسخ به گزینه «من معمولاً زود از کوره در می‌روم» پاسخ کاملاً، ۱۹.۳ درصد پاسخ زیاد و ۲۳.۱ درصد پاسخ تاحدودی داده‌ بودند.

پاسخی که نشان می‌داد ۵۶.۷ درصد افراد شرکت‌کننده در این نظرسنجی به میزان کامل، زیاد و تا حدودی در معرض خشم قرار می‌گیرند.

گزارش روزنامه اعتماد در ادامه به یک پژوهش دانشگاهی در دو سال پیش و همزمان با اوج‌گیری تورم در ایران اشاره کرده که در آن تلاش شده به تأثیر تورم بر روحیه «جوانان در سن کار» پرداخته شود.

در این پژوهش عنوان شده که شرايط تورمی و رشد بالای تورم، متولدان دهه ۷۰ و حتی ۸۰ را با دوران جوانی «كوتاه، گذرا، اندوهبار» و يک نوع «بزرگسالی سريع و سخت و پرچالش» روبرو کرده است.

نتایج این پژوهش همچنان نشان داده كه زندگی در شرايط فشار اقتصادی و به‌طور خاص تورم، سبب «شكل‌گيری يا برساخت منش يا عادت‌واره معينی در جوانان» شده است.

از نظر نویسندگان این پژوهش زندگی در چنین وضعیتی باعث شده که شهروندان ایرانی دچار احساس «بی‌هنجاری» شوند و همچنین آن‌ها از یک «نگرانی بزرگ» یعنی «فرهنگ فقر» سخن بگویند‌.

موضوع عصبانی‌تر شدن مردم ایران در حالی مطرح می‌شود که پیش از این نیز ارزیابی‌ها نشان می‌داد شاخصه‌های احساسی در جامعۀ ایران در سطوح نازل و نامطلوبی قرار دارد.

در همین زمینه در گزارش‌های سال‌های پیش موسسه نظرسنجی «گالوپ» در زمینه احساسات جهانی ایران به عنوان یکی از خشمگین‌ترین جوامع شناسایی شده بود.

با استفاده از گزارش‌های روزنامه اعتماد و رادیو فردا؛ پ.م/ ب.ب

دو فیلم ایرانی به کارلووی‌واری می‌روند؛ واکنش مدیرعامل خانه سینما به تهدید ارشاد

فیلم «ماده تاریک» به کارگردانی کریم لک‌زاده در جشنواره کارلو ویواری پذیرفته شده است

یک روز پس از تهدیدهای محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد درباره «تبعات» همکاری سینماگران ایرانی با فیلم‌های بدون مجوز حکومتی، جشنواره فیلم کارلووی‌واری نام دو فیلم ایرانی مستقل را در بخش‌های رقابتی‌اش اعلام کرد و از سوی دیگر، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره خانه سینما از اظهارات خزاعی انتقاد کردند.

جشنواره کارلووی‌واری در دوره هفتاد و پنجم خود فیلم «تورهای خالی» ساخته بهروز کریم‌زاده با بازی حمیدرضا عسگری و صدف عسگری را به عنوان محصول ایران و آلمان در بخش مسابقه اصلی و فیلم «ماده تاریک» ساخته کریم لک‌زاده با بازی مهدیس (شاداب) مهدیار و ایمان صیاد برهانی را در بخش رقابتی پروکسیما پذیرفته است.

داستان فیلم «تورهای خالی» درباره یک عشق مخفی در ایران امروز اعلام شده است. فیلم «ماده تاریک» هم درباره دختر و پسری است که پس از رد شدن در تست بازیگری فیلمی تصمیم می‌گیرند فیلم خودشان را «بدون رعایت سانسور» که «هر چیزی در آن اتفاق می‌افتد» بسازند.

مشخص نیست آیا این فیلم‌ها با مجوز حکومت ساخته شده‌اند یا مانند فیلم‌های ایرانی به نمایش درآمده در جشنواره و بازار فیلم کن به شکل زیرزمینی تولید شده‌اند.

کریم لک‌زاده آبان ماه سال ۱۴۰۱ با انتشار پستی در اینستاگرام نوشته بود که «قسم می خورم، قول می‌دهم، هیچ فیلمی از این پس نخواهم ساخت که فراتر از طراحی کاراکتر و طراحی لباس کسی بخواهد حجاب اجباری داشته باشد.»

جشنواره کارلووی‌واری قرار است در بخش جداگانه دیگری با نام «تولدی دیگر» ۹ فیلم از ایران را نمایش دهد.

گزارش دیگری نیز حاکی است که یک روز پس از اظهارات رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد که سازندگان فیلم‌های ساخته شده بدون مجوز در ایران را تهدید کرده و گفته بود «تمام عوامل از بازیگر و تهیه‌کننده تا عوامل فنی دچار مشکل خواهند شد»، مرضیه برومند، مدیرعامل خانه سینما، در یک نشست خبری که ۹ خرداد برگزار شد، به این اظهارات واکنش نشان داد.

او از این سخنان رئیس سازمان سینمایی ابراز «تعجب» کرد و گفت شاید زبان خزاعی «این‌طور چرخیده» و نمی‌خواسته چنین چیزی بگوید. به نوشته خبرگزاری ایسنا، خانم برومند تأکید کرد که «خانه سینما چنین موضعی را قبول ندارد.»

رئیس سازمان سینمایی در دیدار با سینماگران حوزه موسوم به «دفاع مقدس»، سازندگان فیلم‌های زیرزمینی را تهدید کرده بود و به همین دلیل محمدمهدی عسگرپور، رئیس هیات مدیره خانه سینما،‌ در همین نشست خبری گفت «باید ناراحت بود» که این صحبت‌ها در جلسه مربوط به «سینمای دفاع مقدس» مطرح شد که «اصلا جای آن نبود».

به دنبال اعتراض‌های سراسری سال ۱۴۰۱، جشنواره‌های سینمایی معتبر اروپا رویکرد خود به سینمای ایران را تغییر دادند.

ابتدا جشنواره برلین اعلام کرد به هیچ سازمان و فرد وابسته به حکومت ایران اجازه شرکت در جدیدترین دوره‌اش نخواهد داد.

این جشنواره در بهمن ماه سال گذشته ترکیبی از فیلم‌های مستقل ایرانی را که فیلمسازان مهاجر ساخته بودند یا به شکل زیرزمینی در ایران تولید شده بودند، در بخش‌های مختلف به نمایش گذاشت.

سپس جشنواره فیلم کن که اردیبهشت امسال برگزار شد، فیلم «آیه‌های زمینی» ساخته علی عسگری و علیرضا خاتمی را در بخش رقابتی «نوعی نگاه» نمایش داد که بدون مجوز در ایران ساخته شده و انتقادهای اجتماعی-سیاسی صریحی به حکومت و فشار بر شهروندان ایران مطرح کرده است.

با استفاده از گزارش‌های ایسنا و رادیو فردا؛ ع.م/ب.ب

پیش‌بینی سقوط بیشتر برای لیر ترکیه تا پایان سال در پی پیروزی اردوغان

هواداران اردوغان در استانبول

در پی ابقای رجب طیب اردوغان در مقام رئیس جمهور ترکیه در انتخابات روز هفتم خرداد، بانک سرمایه‌گذاری مورگان استنلی در آمریکا پیش‌بینی کرد که در صورت ادامه سیاست‌های اقتصادی دوره اخیر او، ارزش لیر ترکیه بیش از پیش سقوط می‌کند.

به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، اگر آقای اردوغان همچنان نرخ بهره بانکی را پایین نگاه‌ دارد، ارزش لیر ممکن است تا پایان سال جاری میلادی، ۲۰۲۳، به ۲۶ تا ۲۸ لیر در برابر هر دلار هم کاهش یابد.

بانک آمریکایی ولزفارگو نیز کاهش ارزش لیر تا سه ماه دیگر به ۲۳ لیر در برابر هر دلار را ارزیابی کرده است.

کارشناسان اقتصادی در شرکت‌های سرمایه‌گذاری آمریکایی گفته‌اند در شرایطی که تورم ترکیه بالاست، نرخ بهره بانکی باید افزایش یابد و در شرایطی که ذخیره ارزهای خارجی ترکیه به‌شدت کاهش یافته، وخیم‌تر شدن شرایط اقتصادی ترکیه امری محتمل است.

ارزش لیر ترکیه از دو سال پیش که آقای اردوغان از روی پایبندی به ملاحظات مذهبی مانع از افزایش نرخ بهره بانکی شد، رو به کاهش نهاد.

استفاده وسیع از ذخایر ارزی بانک مرکزی برای جلوگیری از کاهش ارزش لیر در دوره اخیر مؤثر نبود.

ارزش لیر در روز سه‌شنبه، نهم خرداد، دو روز پس از دور دوم انتخابات ریاست ‌جمهوری که در آن آقای اردوغان این مقام را برای پنج سال دیگر در دست خود تضمین کرد، حدود ۲۰.۳ لیر در برابر هر دلار و ۲۱.۸۱ لیر در مقابل هر یورو بود.

خبرگزاری بلومبرگ نوشته بود که پیروزی آقای اردوغان ممکن است او را به ادامه سیاست‌های سیاسی و اقتصادی پیشین راسخ‌تر کند، زیرا با وجود عواقب تلخ تصمیمات او برای معیشت مردمش، او باز هم از رای بیش از ۵۲ درصد برخوردار شد.

از سوی دیگر، برخی از مقامات مالی در ترکیه احتمال داده‌اند که آقای اردوغان که سابقه چرخش‌های ۱۸۰ درجه‌ای و ناگهانی در سیاست‌های خارجی خود را داشته، اکنون با درک نتایج فاجعه‌بار تصمیمات مالی گذشته، در دوره جدید رهبری خود سیاستی متفاوت در عرصه مالی و بانکی در پیش بگیرد و از جمله امکان افزایش بهره را فراهم کند.

آقای اردوغان در سخنرانی پیروزی خود تأکید کرد که مشکلات ناشی از افزایش قیمت‌ها و تورم را برطرف خواهد کرد. او گفت حل این مشکلات «برای ما کاری سخت نیست».

در پی انتخابات، اقتصاد ترکیه اکنون در انتظار انتصاب افراد جدید در پست‌های کلیدی است و اسامی تکنوکرات‌هایی که حامی سیاست بازار و اقتصاد آزاد و دوری کردن از کنترل بانک مرکزی هستند، مطرح شده است.

درآمد سرشار ترکیه از گردشگری، به‌ویژه در آستانه تابستان جاری، برای اقتصاد این کشور یک راه جدی تنفس در امر مالی تلقی شده است.

با استفاده از گاردین، بلومبرگ/ ف. ر./ ف. دو.

ده‌ها نیروی حافظ صلح ناتو در شمال کوزوو زخمی و مجروح شدند

صلح‌بانان مجروح‌شده

در پی تشدید درگیری‌ در منطقه خودمختار شمال کوزوو در نتیجه درخواست صرب‌های این منطقه که خواهان برکناری شهرداران آلبانیایی‌تبار در چهار شهر در شمال کوزوو هستند، ۳۴ تن از نیروهای حافظ صلح ناتو روز دوشنبه، هشتم خرداد، زخمی شدند.

به گزارش شبکه سی‌ان‌ان، ۱۴ تن از مجروحان سربازان ایتالیایی عضو یگان حافظ صلح ناتو در این منطقه موسوم به «کِی‌فُور» بودند، امری که به واکنش جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا منجر شد.

خانم ملونی ضمن همدردی با سربازان زخمی‌ گفت «وضع پیش‌آمده مطلقا غیرقابل قبول و غیرمسئولانه است». وزیر دفاع مجارستان نیز گفت که هفت تن از سربازان کشورش که عضو «کی‌فور» هستند، شدیدا زخمی شده‌اند.

اما صربستان، که حامی صرب‌های ساکن کوزوو است، با ارائه روایتی متفاوت از رویدادی که به زخمی شدن صلح‎‌بانان ناتو منجر شد، آن‌ها را متهم کرد که در برخورد با معترضان صرب شمال کوزوو از نارنجک استفاده کرده و ده‌ها تن از معترضان «مسالمت‌جوی صرب را زخمی کرده‌اند».

خبرگزاری رویترز از منطقه گزارش کرده بود که صرب‌های معترض به سوی نیروهای ناتو گاز اشک‌آور و نارنجک صوتی پرتاب کرده بودند. ناتو از کوزوو خواسته بود تنش را از راه مذاکره، به پایان برساند.

تنش در شمال کوزوو از زمانی دوباره سربرآورد که آلبانیایی‌تبارها در انتخابات چهار شهرداری در روز سوم اردیبهشت امسال به مقام شهردار رسیدند.

صرب‌ها که مشارکت در انتخابات محلی را تحریم کرده بودند، در روزهای گذشته با پلیس کوزوو که نیروهای آلبانیایی‌تبار هستند و در صدد دفاع از ساختمان‌های شهرداری‌ها در شهرهای زوچان، لپوساویچ و زوبین پوتوک برآمدند، وارد درگیری شده‌اند.

صربستان با متهم کردن نیروهای ناتو که «به مسئولیت خود عمل نکرده‌اند»، با مجوز شورای امنیت ملی در بلگراد از آغاز این هفته ارتش خود را به حالت آماده‌باش درآورده است. ارتش صربستان در مرز با کوزوو مستقر شده و اعلام کرده که اجازه کشتار صرب‌ها را نخواهد داد.

کوزوو پس از رشته نبردهای خونین و طولانی، ۱۵ سال پیش استقلال خود را از صربستان اعلام کرد. صربستان خود در روند فروپاشی تدریجی کشور یوگسلاوی در سال‌های ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۸، رسما از سال ۲۰۰۶ به کشوری مستقل تبدیل شد.

حدود ۹۰ درصد از ساکنان کوزوو آلبانیایی‌تبار هستند اما صربستان و صرب‌های ساکن در شمال کوزوو، هنوز کوزوو را بخشی جدایی‌ناپذیر از خاک خود می‌دانند.

شماری از کشورها مانند آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و همچنین ترکیه استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته‌اند اما صربستان و حامی مهم آن، روسیه، با استقلال کوزوو کنار نیامده‌اند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز دوشنبه گفت تنش جاری میان کوزوو و صربستان ممکن است به «انفجاری عظیم» در مرکز اروپا منجر شود.

با استفاده از سی‌ان‌ان، رویترز/ ف. ر./ ف. دو.

حسن خمینی: در عصر هوش مصنوعی، ستیز با فضای مجازی بیهوده است

حسن خمینی، نوه روح‌الله خمینی

حسن خمینی، نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی، خطاب به مقام‌های حکومتی گفت که در عصر هوش مصنوعی، ستیز با فضای مجازی «بیهوده» و «سر به صخره کوفتن است».

خمینی روز دوشنبه هشتم خرداد در یک مراسم در حسینیه جماران در شمال تهران گفت: «در مواجهه با فضای مجازی، بسیاری همان نوع مواجهه‌ای را به کار می‌برند که در اوایل آمدن بلندگو به کار گرفته بودند و آن را تحریم کرده بودند و به عنوان «بوق شیطان» یاد می‌کردند، مواجهه‌ای که بعدها در مورد رادیو یا ماهواره هم اتفاق افتاد.»

او افزود: «بسیاری، به دنبال تغییر جهان یا تفسیر جهان هستند، اما ما باید به دنبال استفاده از جهان باشیم. فضای مجازی واقعیت جهان امروز است و خوب یا بد آن چندان مهم نیست. ستیز با این واقعیت سر به صخره کوفتن است.»

نوه روح‌الله خمینی با اشاره به پیشرفت‌ها در عرصه فناوری ادامه داد: «تحول عجیبی نسبت به گذشته در فضای دیجیتال رخ داده است و اکنون نیز هوش مصنوعی مطرح است که می‌تواند همه چیز را تغییر دهد. لذا تعبیر خوب و بد در مورد این پدیده‌ها معنا ندارد. خود را گرفتار بحث‌های بیهوده در مورد این فضا نکنیم.»

این اظهارات در حالی است که مقام‌های جمهوری اسلامی به‌ویژه علی خامنه‌ای بارها بر کنترل و اعمال محدودیت‌ها در فضای مجازی تاکید کرده‌اند.

علاوه بر یک قانون جنجالی مجلس موسوم به «صیانت از کاربران فضای مجازی»، مقام‌های جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات سراسری اخیر، محدودیت‌ها را در این زمینه تشدید کردند.

بهمن‌ماه گذشته و پس از گذشت نزدیک به پنج ماه از فیلترینگ گسترده شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها، ابراهیم رئیسی گفت که این محدودیت‌ها برطرف نخواهد شد.

رئیسی در مصاحبه تلویزیونی مدعی شد که پلتفرم‌های خارجی «تبدیل به بستر ناامنی در کشور شدند»، ادعایی که مقام‌های جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر بارها آن را تکرار کرده‌اند.

این در حالی است که تازه‌ترین گزارش سالانه یک گروه اطلاعاتی اینترنتی داخل ایران نشان می‌دهد که تلاش بی‌وقفه نهادهای ارتباطاتی و امنیتی جمهوری اسلامی برای فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی غربی در ایران و جلوگیری از استفاده شهروندان از فضای مجازی، عملا ناکام بوده است.

بیشتر

XS
SM
MD
LG