(rm) صدا | [ 4:21 mins ]
دکتر هوشنگ حسنياري، استاد دانشگاه نظامی سلطنتی کانادا، در مصاحبه با رادیوفردا می گوید اوضاع عراق رو به وخامت می رود. وی سیاست آمریکا در عراق را نامشخص توصیف می کند و پیش بینی می کند که بلاتکلیفی در سیاست آمریکا در عراق تا بعداز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ادامه داشته باشد. وی می گوید احتمال دارد گروه های قومی متخاصم در عراق به برخورد مسلحانه با یکدیگر کشیده شوند و هر کدام دست روی بخشی از عراق بگذارند، و این درگیری ها به تجزیه عراق منجر شود. وی می گوید معلوم نیست در ماه ژانویه 2005 انتخاباتی در عراق صورت گیرد، و اگر هم صورت گیرد، مشروعیت این انتخابات زیر سئوال است. جمشيد زند (راديوفردا): شهر فلوجه از زمان سقوط صدام حسين از دژ هاي مهم شورشيان عراق است. بيش از يک سال بعد از گذشت اعلام رسمي پايان جنگ در عراق، ارتش آمريکا و ديگر نيروها در عراق همچنان در فلوجه و ديگر شهرهاي عراق با مقاومت هاي سرسختانه روبرو هستند. دکتر هوشنگ حسن ياري، استاد دانشگاه در کالج نظامي سلطنتي در کانادا، در مصاحبه با فريدون زرنگار، از راديوفردا، مي گويد موضع ناروشن سياست آمريکا در عراق به ناآراميها در اين کشور دامن ميزند.
هوشنگ حسنياري (استاد دانشگاه نظامي سلطنتي کانادا): سياست آمريکا در عراق دنباله سياست قبلي است. در آن سياست، پيش از آنکه بخشي از قدرت را به عراقيها بازگردانند، آمريکائيها در مورد مسائل نظامي و امنيتي خيلي موضع روشني نداشتند و حرف بر اين بود که هر جا لازم باشد، آنها دخالت ميکنند، وگرنه با همياري نيروهاي عراقي. ديده مي شود که در بعضي شهرها نظير فلوجه اختيار در دست گروههاي تروريستي يا نيروهاي ضد حضور آمريکائيها و دولت عراق هستند و اين به معناي آن است که سياست آمر يکا تاکنون سياست موفقي نبوده است و بنابراين بايد انتظار داشت چنين وضعيتي ادامه پيدا کند تا زماني که مسئله انتخابات در آمريکا روشن نشده باشد.
فريدون زرنگار (راديوفردا): يعني به نظر شما اين ارتباط مستقيم با انتخابات در آمريکا و سرنوشت آينده رئيس جمهوري فعلي آمريکا دارد؟
هوشنگ حسنياري: به طور قطع وضعيت عراق با انتخابات آمريکا گره خورده است بنابراين، اين يک نکته تاريکي است حقيقتا در وضع عراق. نقطه تاريک ديگر اين است که آمريکائيها ظاهرا استراتژي روشني ندارند. از يک طرف مثلا با مقتدي صدر به واسطه آيتالله سيستاني و يا دولت موقت صحبت ميکنند و به نتايجي ميرسند و درگيريها در نجف فروکش ميکند، يا قطع ميشود، ولي در همان زمان از جائي ديگر مشکلات سر در ميآورند، مثلا در شهرک صدر در حومه بغداد.
ف.ز.: اين بر ميگردد به سياست آمريکا، يا نيروهاي مقتدي صدر هم در پيش گرفتن اين سياست تاثير دارند؟
هوشنگ حسنياري: اين اساسا بر ميگردد به سياست آمريکا، زبرا وقتي اساسا سياست روشن نباشد در نتيجه ابزار به کار گيري چنين سياست مبهمي مشکلاتي از اين قبيل به وجود خواهد آورد از يک طرف، و از طرف ديگر هم به تدريج ديده ميشود که تعداد گروههاي مخالف حضور آمريکا در عراق بيشتر ميشوند اين گروهها عليرغم اينکه خواستههاي متفاوتي دارند، در يک چيز با هم مشترک هستند و آن مبارزه با نيروهاي آمريکائي و دولت موقت است و در نتيجه همه توان خود را به کار ميگيرند که اين دو را فلج کنند. يعني نيروهاي آمريکائي و دولت موقت را. بنابراين لازم است که آمريکا به طور روشن مشخص کند که در عراق چه چيزي ميخواهد و وظيفه اين نيروها يا نيروهاي چند مليتي از يک سو و وظيفه نيروهاي عراقي از سوي ديگر چي هست و آينده عراق چه خواهد بود و آيا همانطور که پيشبيني شده در ژانويه 2005 انتخابات صورت خواهد گرفت؟ آيا اين انتخابات در شرايط بسيار سخت امروزي که به احتمال زياد فردا نيز ادامه پيدا خواهد کرد، اساسا شدني است و آيا مشروعيت داردو ومسائلي از اين قبيل، که خود اينها در يک قالب کلي تري بايد بررسي شود که آيا آمريکا در آينده عراق چه نقشي خواهد داشت. آيا گروه هاي کرد، شيعه، سني، قبايل و اين گروه هاي تروريستي چه وظايفي خواهند داشت يا چه کارهائي ميتوانند فردا در عراق انجام دهند.
ف.ز.: چه پيش بيني ميتوان از اوضاع کرد؟
هوشنگ حسنياري: به اعتقاد من وضعيت عراق هر روز بدتر خواهد شد. يک نوع وخامت هرچه بيشتر اوضاع را در عراق ميبينيم و حداقل در ماههاي آينده اين وضعيت وخيمتر خواهد شد و ميتوان انتظار داشت که حتي درگيري بين قوميتهاي مختلف در عراق به وجود بيايد و اگر اين سناريوي سياه ادامه پيدا کند، حتي ميتوان انتظار داشت که به تدريج عراق به عنوان يک کشور واحد از هم بپاشد و هر کس دست روي قسمتي از عراق بگذارد.