لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۹ خرداد ۱۴۰۲ تهران ۱۷:۱۳

خبرهای کوتاه

مچ‌اندازی زنان در ایران به‌خاطر «مشخص‌شدن قسمتی از آرنج‌» مدتی ممنوع شده بود

رویا مهبودی

رویا مهبودی، ورزشکار زن و قهرمان رشته مچ‌اندازی زنان آسیا، فاش کرد که در اوایل دولت ابراهیم رئیسی مقام‌های وزارت ورزش برای مدتی این رشته را به‌دلیل «نمایان‌شدن مقداری از مچ دست و بخش کوچکی از آرنج» ممنوع کرده بودند.

خانم مهبودی در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد که روز چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت منتشر شد، در این زمینه گفت: «ما خیلی پیگیر بودیم ولی اجازه نمی‌دادند کار کنیم. حتی اجازه نمی‌دادند در باشگاه هم تمرین کنیم.»

او افزود: «یکی مثل من شرایط سختی را تجربه می‌کرد. من میزم را برمی‌داشتم، می‌رفتم در پارک در شرایط بسیار سخت آنجا با بچه‌ها تمرین می‌کردم. متأسفانه یکسری مشکلات به خاطر حجاب و به خاطر مسائلی که در کشور ما هست این وضعیت را در یک برهه به وجود آورد.»

این ورزشکار با اشاره به این که در مسابقات مچ‌اندازی آسیا «آرنج باید پیدا باشد، چون جلوی دید داور را می‌گیرد»، گفت که مقام‌های جمهوری اسلامی «قبلا خیلی اذیت می‌کردند. مثلا یک خانمی بود به نام مرزوقی. می‌آمد بخشنامه را نسبت به بخشنامه فدراسیون جهانی و آسیایی تغییر می‌داد تا اذیت کند.»

او افزود: «مثلا برای خودش رده سنی درست می‌کرد در حالی که اصلا در جهانی این چیزها وجود نداشت. مثلا می‌گفت از ۱۸ ساله تا ۳۰ ساله مسابقه بدهند. بعد نمی‌گفت تکلیف ما که تمرین کرده بودیم چه می‌شود؟ خیلی اذیت شدیم.»

رویا مهبودی اولین زن ایرانی است که در مسابقات مچ‌اندازی قهرمانی آسیا موفق به کسب نشان طلا شده است.

جمهوری اسلامی علاوه بر اعمال محدودیت‌ها برای ورزش زنان، به طور کلی نیز محدودیت‌هایی همچون ممنوعیت مسابقه با ورزشکاران اسرائیلی را وضع کرده است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

دو فیلم ایرانی به کارلو ویواری می‌روند؛ واکنش مدیرعامل خانه سینما به تهدید ارشاد

فیلم «ماده تاریک» به کارگردانی کریم لک‌زاده در جشنواره کارلو ویواری پذیرفته شده است

یک روز پس از تهدیدهای محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد درباره «تبعات» همکاری سینماگران ایرانی با فیلم‌های بدون مجوز حکومتی، جشنواره فیلم کارلو ویواری نام دو فیلم ایرانی مستقل را در بخش‌های رقابتی‌اش اعلام کرد و از سوی دیگر، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره خانه سینما از اظهارات خزاعی انتقاد کردند.

جشنواره کارلو ویواری در دوره هفتاد و پنجم خود فیلم «تورهای خالی» ساخته بهروز کریم‌زاده با بازی حمیدرضا عسگری و صدف عسگری را به عنوان محصول ایران و آلمان در بخش مسابقه اصلی و فیلم «ماده تاریک» ساخته کریم لک‌زاده با بازی مهدیس (شاداب) مهدیار و ایمان صیاد برهانی را در بخش رقابتی پروکسیما پذیرفته است.

داستان فیلم «تورهای خالی» درباره یک عشق مخفی در ایران امروز اعلام شده است. فیلم «ماده تاریک» هم درباره دختر و پسری است که پس از رد شدن در تست بازیگری فیلمی تصمیم می‌گیرند فیلم خودشان را «بدون رعایت سانسور» که «هر چیزی در آن اتفاق می‌افتد» بسازند.

مشخص نیست آیا این فیلم‌ها با مجوز حکومت ساخته شده‌اند یا مانند فیلم‌های ایرانی به نمایش درآمده در جشنواره و بازار فیلم کن به شکل زیرزمینی تولید شده‌اند.

کریم لک‌زاده آبان ماه سال ۱۴۰۱ با انتشار پستی در اینستاگرام نوشته بود که «قسم می خورم، قول می‌دهم، هیچ فیلمی از این پس نخواهم ساخت که فراتر از طراحی کاراکتر و طراحی لباس کسی بخواهد حجاب اجباری داشته باشد.»

جشنواره کارلووی واری قرار است در بخش جداگانه دیگری با نام «تولدی دیگر» ۹ فیلم از ایران را نمایش دهد.

گزارش دیگری نیز حاکی است که یک روز پس از اظهارات رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد که سازندگان فیلم‌های ساخته شده بدون مجوز در ایران را تهدید کرده و گفته بود «تمام عوامل از بازیگر و تهیه‌کننده تا عوامل فنی دچار مشکل خواهند شد»، مرضیه برومند، مدیرعامل خانه سینما، در یک نشست خبری که ۹ خرداد برگزار شد، به این اظهارات واکنش نشان داد.

او از این سخنان رئیس سازمان سینمایی ابراز «تعجب» کرد و گفت شاید زبان خزاعی «این‌طور چرخیده» و نمی‌خواسته چنین چیزی بگوید. به نوشته خبرگزاری ایسنا، خانم برومند تأکید کرد که «خانه سینما چنین موضعی را قبول ندارد.»

رئیس سازمان سینمایی در دیدار با سینماگران حوزه موسوم به «دفاع مقدس»، سازندگان فیلم‌های زیرزمینی را تهدید کرده بود و به همین دلیل محمدمهدی عسگرپور، رئیس هیات مدیره خانه سینما،‌ در همین نشست خبری گفت «باید ناراحت بود» که این صحبت‌ها در جلسه مربوط به «سینمای دفاع مقدس» مطرح شد که «اصلا جای آن نبود».

به دنبال اعتراض‌های سراسری سال ۱۴۰۱، جشنواره‌های سینمایی معتبر اروپا رویکرد خود به سینمای ایران را تغییر دادند.

ابتدا جشنواره برلین اعلام کرد به هیچ سازمان و فرد وابسته به حکومت ایران اجازه شرکت در جدیدترین دوره‌اش نخواهد داد.

این جشنواره در بهمن ماه سال گذشته ترکیبی از فیلم‌های مستقل ایرانی را که فیلمسازان مهاجر ساخته بودند یا به شکل زیرزمینی در ایران تولید شده بودند، در بخش‌های مختلف به نمایش گذاشت.

سپس جشنواره فیلم کن که اردیبهشت امسال برگزار شد، فیلم «آیه‌های زمینی» ساخته علی عسگری و علیرضا خاتمی را در بخش رقابتی «نوعی نگاه» نمایش داد که بدون مجوز در ایران ساخته شده و انتقادهای اجتماعی-سیاسی صریحی به حکومت و فشار بر شهروندان ایران مطرح کرده است.

با استفاده از گزارش‌های ایسنا و رادیو فردا؛ ع.م/ب.ب

پیش‌بینی سقوط بیشتر برای لیر ترکیه تا پایان سال در پی پیروزی اردوغان

هواداران اردوغان در استانبول

در پی ابقای رجب طیب اردوغان در مقام رئیس جمهور ترکیه در انتخابات روز هفتم خرداد، بانک سرمایه‌گذاری مورگان استنلی در آمریکا پیش‌بینی کرد که در صورت ادامه سیاست‌های اقتصادی دوره اخیر او، ارزش لیر ترکیه بیش از پیش سقوط می‌کند.

به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، اگر آقای اردوغان همچنان نرخ بهره بانکی را پایین نگاه‌ دارد، ارزش لیر ممکن است تا پایان سال جاری میلادی، ۲۰۲۳، به ۲۶ تا ۲۸ لیر در برابر هر دلار هم کاهش یابد.

بانک آمریکایی ولزفارگو نیز کاهش ارزش لیر تا سه ماه دیگر به ۲۳ لیر در برابر هر دلار را ارزیابی کرده است.

کارشناسان اقتصادی در شرکت‌های سرمایه‌گذاری آمریکایی گفته‌اند در شرایطی که تورم ترکیه بالاست، نرخ بهره بانکی باید افزایش یابد و در شرایطی که ذخیره ارزهای خارجی ترکیه به‌شدت کاهش یافته، وخیم‌تر شدن شرایط اقتصادی ترکیه امری محتمل است.

ارزش لیر ترکیه از دو سال پیش که آقای اردوغان از روی پایبندی به ملاحظات مذهبی مانع از افزایش نرخ بهره بانکی شد، رو به کاهش نهاد.

استفاده وسیع از ذخایر ارزی بانک مرکزی برای جلوگیری از کاهش ارزش لیر در دوره اخیر مؤثر نبود.

ارزش لیر در روز سه‌شنبه، نهم خرداد، دو روز پس از دور دوم انتخابات ریاست ‌جمهوری که در آن آقای اردوغان این مقام را برای پنج سال دیگر در دست خود تضمین کرد، حدود ۲۰.۳ لیر در برابر هر دلار و ۲۱.۸۱ لیر در مقابل هر یورو بود.

خبرگزاری بلومبرگ نوشته بود که پیروزی آقای اردوغان ممکن است او را به ادامه سیاست‌های سیاسی و اقتصادی پیشین راسخ‌تر کند، زیرا با وجود عواقب تلخ تصمیمات او برای معیشت مردمش، او باز هم از رای بیش از ۵۲ درصد برخوردار شد.

از سوی دیگر، برخی از مقامات مالی در ترکیه احتمال داده‌اند که آقای اردوغان که سابقه چرخش‌های ۱۸۰ درجه‌ای و ناگهانی در سیاست‌های خارجی خود را داشته، اکنون با درک نتایج فاجعه‌بار تصمیمات مالی گذشته، در دوره جدید رهبری خود سیاستی متفاوت در عرصه مالی و بانکی در پیش بگیرد و از جمله امکان افزایش بهره را فراهم کند.

آقای اردوغان در سخنرانی پیروزی خود تأکید کرد که مشکلات ناشی از افزایش قیمت‌ها و تورم را برطرف خواهد کرد. او گفت حل این مشکلات «برای ما کاری سخت نیست».

در پی انتخابات، اقتصاد ترکیه اکنون در انتظار انتصاب افراد جدید در پست‌های کلیدی است و اسامی تکنوکرات‌هایی که حامی سیاست بازار و اقتصاد آزاد و دوری کردن از کنترل بانک مرکزی هستند، مطرح شده است.

درآمد سرشار ترکیه از گردشگری، به‌ویژه در آستانه تابستان جاری، برای اقتصاد این کشور یک راه جدی تنفس در امر مالی تلقی شده است.

با استفاده از گاردین، بلومبرگ/ ف. ر./ ف. دو.

ده‌ها نیروی حافظ صلح ناتو در شمال کوزوو زخمی و مجروح شدند

صلح‌بانان مجروح‌شده

در پی تشدید درگیری‌ در منطقه خودمختار شمال کوزوو در نتیجه درخواست صرب‌های این منطقه که خواهان برکناری شهرداران آلبانیایی‌تبار در چهار شهر در شمال کوزوو هستند، ۳۴ تن از نیروهای حافظ صلح ناتو روز دوشنبه، هشتم خرداد، زخمی شدند.

به گزارش شبکه سی‌ان‌ان، ۱۴ تن از مجروحان سربازان ایتالیایی عضو یگان حافظ صلح ناتو در این منطقه موسوم به «کِی‌فُور» بودند، امری که به واکنش جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا منجر شد.

خانم ملونی ضمن همدردی با سربازان زخمی‌ گفت «وضع پیش‌آمده مطلقا غیرقابل قبول و غیرمسئولانه است». وزیر دفاع مجارستان نیز گفت که هفت تن از سربازان کشورش که عضو «کی‌فور» هستند، شدیدا زخمی شده‌اند.

اما صربستان، که حامی صرب‌های ساکن کوزوو است، با ارائه روایتی متفاوت از رویدادی که به زخمی شدن صلح‎‌بانان ناتو منجر شد، آن‌ها را متهم کرد که در برخورد با معترضان صرب شمال کوزوو از نارنجک استفاده کرده و ده‌ها تن از معترضان «مسالمت‌جوی صرب را زخمی کرده‌اند».

خبرگزاری رویترز از منطقه گزارش کرده بود که صرب‌های معترض به سوی نیروهای ناتو گاز اشک‌آور و نارنجک صوتی پرتاب کرده بودند. ناتو از کوزوو خواسته بود تنش را از راه مذاکره، به پایان برساند.

تنش در شمال کوزوو از زمانی دوباره سربرآورد که آلبانیایی‌تبارها در انتخابات چهار شهرداری در روز سوم اردیبهشت امسال به مقام شهردار رسیدند.

صرب‌ها که مشارکت در انتخابات محلی را تحریم کرده بودند، در روزهای گذشته با پلیس کوزوو که نیروهای آلبانیایی‌تبار هستند و در صدد دفاع از ساختمان‌های شهرداری‌ها در شهرهای زوچان، لپوساویچ و زوبین پوتوک برآمدند، وارد درگیری شده‌اند.

صربستان با متهم کردن نیروهای ناتو که «به مسئولیت خود عمل نکرده‌اند»، با مجوز شورای امنیت ملی در بلگراد از آغاز این هفته ارتش خود را به حالت آماده‌باش درآورده است. ارتش صربستان در مرز با کوزوو مستقر شده و اعلام کرده که اجازه کشتار صرب‌ها را نخواهد داد.

کوزوو پس از رشته نبردهای خونین و طولانی، ۱۵ سال پیش استقلال خود را از صربستان اعلام کرد. صربستان خود در روند فروپاشی تدریجی کشور یوگسلاوی در سال‌های ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۸، رسما از سال ۲۰۰۶ به کشوری مستقل تبدیل شد.

حدود ۹۰ درصد از ساکنان کوزوو آلبانیایی‌تبار هستند اما صربستان و صرب‌های ساکن در شمال کوزوو، هنوز کوزوو را بخشی جدایی‌ناپذیر از خاک خود می‌دانند.

شماری از کشورها مانند آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و همچنین ترکیه استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته‌اند اما صربستان و حامی مهم آن، روسیه، با استقلال کوزوو کنار نیامده‌اند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز دوشنبه گفت تنش جاری میان کوزوو و صربستان ممکن است به «انفجاری عظیم» در مرکز اروپا منجر شود.

با استفاده از سی‌ان‌ان، رویترز/ ف. ر./ ف. دو.

حسن خمینی: در عصر هوش مصنوعی، ستیز با فضای مجازی بیهوده است

حسن خمینی، نوه روح‌الله خمینی

حسن خمینی، نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی، خطاب به مقام‌های حکومتی گفت که در عصر هوش مصنوعی، ستیز با فضای مجازی «بیهوده» و «سر به صخره کوفتن است».

خمینی روز دوشنبه هشتم خرداد در یک مراسم در حسینیه جماران در شمال تهران گفت: «در مواجهه با فضای مجازی، بسیاری همان نوع مواجهه‌ای را به کار می‌برند که در اوایل آمدن بلندگو به کار گرفته بودند و آن را تحریم کرده بودند و به عنوان «بوق شیطان» یاد می‌کردند، مواجهه‌ای که بعدها در مورد رادیو یا ماهواره هم اتفاق افتاد.»

او افزود: «بسیاری، به دنبال تغییر جهان یا تفسیر جهان هستند، اما ما باید به دنبال استفاده از جهان باشیم. فضای مجازی واقعیت جهان امروز است و خوب یا بد آن چندان مهم نیست. ستیز با این واقعیت سر به صخره کوفتن است.»

نوه روح‌الله خمینی با اشاره به پیشرفت‌ها در عرصه فناوری ادامه داد: «تحول عجیبی نسبت به گذشته در فضای دیجیتال رخ داده است و اکنون نیز هوش مصنوعی مطرح است که می‌تواند همه چیز را تغییر دهد. لذا تعبیر خوب و بد در مورد این پدیده‌ها معنا ندارد. خود را گرفتار بحث‌های بیهوده در مورد این فضا نکنیم.»

این اظهارات در حالی است که مقام‌های جمهوری اسلامی به‌ویژه علی خامنه‌ای بارها بر کنترل و اعمال محدودیت‌ها در فضای مجازی تاکید کرده‌اند.

علاوه بر یک قانون جنجالی مجلس موسوم به «صیانت از کاربران فضای مجازی»، مقام‌های جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات سراسری اخیر، محدودیت‌ها را در این زمینه تشدید کردند.

بهمن‌ماه گذشته و پس از گذشت نزدیک به پنج ماه از فیلترینگ گسترده شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها، ابراهیم رئیسی گفت که این محدودیت‌ها برطرف نخواهد شد.

رئیسی در مصاحبه تلویزیونی مدعی شد که پلتفرم‌های خارجی «تبدیل به بستر ناامنی در کشور شدند»، ادعایی که مقام‌های جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر بارها آن را تکرار کرده‌اند.

این در حالی است که تازه‌ترین گزارش سالانه یک گروه اطلاعاتی اینترنتی داخل ایران نشان می‌دهد که تلاش بی‌وقفه نهادهای ارتباطاتی و امنیتی جمهوری اسلامی برای فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی غربی در ایران و جلوگیری از استفاده شهروندان از فضای مجازی، عملا ناکام بوده است.

رضا مراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش ایران شد

مراد صحرایی پیشتر دانشجویان و استادان را تهدید کرده بود که پاسخ هر اعتراضی به جمهوری اسلامی اخراج است

نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه، ۹ خرداد، به رضا مراد صحرایی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در دولت ابراهیم رئیسی رأی اعتماد دادند.

صحرایی با ۱۶۷ رای موافق، ۸۶ رای مخالف، ۱۴ رای ممتنع، و دو رای باطله از مجموع ۲۶۹ نماینده حاضر در مجلس رأی اعتماد گرفت و به عنوان وزیر آموزش و پرورش انتخاب شد.

به گزارش رسانه‌های داخلی، قرار بود ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور، در جلسه رأی‌گیری در روز سه‌شنبه مجلس حاضر باشد اما محمد مخبر معاون او به این جلسه آمد.

رضا مراد صحرایی در این جلسه در مورد برنامه خود برای این وزارتخانه گفت: «ما با نسلی مواجه هستیم که تنها با چند سال عمر، حتی بیش از ما تجارب گوناگون کسب کرده است... باید دانش‌آموزان را از چنگال فضای مجازی وحشی نجات دهیم.»

نگرانی وزیر جدید آموزش و پرورش جمهوری اسلامی از «کسب تجارب گوناگون» از سوی جوانان و هدف او برای محدود کردن ارتباط دانش‌آموزان و دانشجویان ایرانی با جهان خارج پس از آن بیان می‌شود که در ماه‌های اخیر مسئولان ارشد حکومتی نیز نسبت به این مسئله ابراز نگرانی کرده‌اند.

پیشتر، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز فضای مجازی را فضایی برای «ولنگاری» توصیف کرده بود.

رضا صحرایی که رئیس دانشگاه فرهنگیان بوده است، در پی استعفای یوسف نوری، وزیر سابق آموزش و پرورش، با حفظ سمت به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش گمارده شد و در جلسه روز دوم خردادِ مجلس نامه معرفی وی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش از سوی ابراهیم رئیسی در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد.

رضا مراد صحرایی روز ۱۸ فروردین، در فاصله کمی پس از انتصابش به سرپرستی وزارت آموزش و ‌پرورش، زبان به تهدید دانشجویان و استادان دانشگاه گشود و فرهنگیان را تهدید کرد که پاسخ هر اعتراضی به جمهوری اسلامی اخراج است.

در فایل صوتی که چند سایت و کانال تلگرامی در ایران از اظهارات رضا مراد صحرایی منتشر کردند، او خطاب به دانشجویان دانشگاه فرهنگیان گفت که دانشجویان معترض در دانشگاه فرهنگیان «اگر امروز شناسایی نشوند، فردا شناسایی‌شان می‌کنیم» و اخراج‌شان خواهیم کرد چون «استاد و دانشجویی که در چارچوب نظام حرکت نکند در دانشگاه فرهنگیان جایگاهی ندارند.»

پس از انتصاب رضا مراد صحرایی به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش گزارش‌های متعددی از سوی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی تهران منتشر شد که رضا صحرایی از نیروهای حراست این دانشگاه بوده است، اما دانشگاه فرهنگیان که او همچنان ریاستش را بر عهده داشت در اطلاعیه‌ای، عضویت رضا صحرایی در بخش حراست دانشگاه‌ها را رد کرد.

با این حال در فهرستی رسمی که خبرگزاری‌های حکومتی از سوابق رضا مراد صحرایی منتشر کردند، تأیید شده است که او سال‌ها سمت‌هایی چون «دبیر شورای تجدید نظر کمیته انضباطی دانشگاه علامه»، «رئیس کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه علامه»، «رئیس شورای بدوی کمیته انضباطی دانشگاه علامه»، «نماینده وزیر علوم در کمیته انضباطی مرکزی» و «معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علامه» را بر عهده داشته است.

رضا مراد صحرایی از سال ۱۳۷۵ یعنی از ۲۰ سالگی «عضو شوراهای مرکزی بسیج دانشجویی در همه مقاطع تحصیلی» بوده است.

سفر رئیس جمهور اسرائیل به جمهوری آذربایجان در میان «تدابیر امنیتی بی‌سابقه»

اسحاق هرتسوگ

رئیس ‌جمهور اسرائیل در آغاز اولین سفر رسمی خود به جمهوری آذربایجان گفت از «کشوری دیدار می‌کند که همسایه ایران، عامل بی‌ثباتی منطقه، است».

اسحاق هرتسوگ پیش از ترک تل‌آویو گفت: «آذربایجان یک کشور کلیدی و همسایه ایران است که دائم برای ضربه‌ زدن علیه اسرائیل و علیه اتحاد و توسعه صلح و امنیت در منطقه اقدام می‌کند، و من در این سفر قطعا در این باره گفت‌وگو می‌کنم.»

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، اسحاق هرتسوگ روز سه‌شنبه، نهم خرداد، وارد باکو شد. او گفت: «روابط ما فراتر از روابط تجاری، و یک مناسبات دیرینه تاریخی است.»

این نخستین دیدار رسمی یک رئیس‌ جمهور اسرائیل از جمهوری آذربایجان در ۱۴ سال گذشته است، که چند هفته پس از گشایش سفارت آذربایجان در تل‌آویو و آغاز به کار سفیر آذربایجان در اسرائیل صورت گرفته است.

روزنامه یدیعوت آحرونوت روز سه‌شنبه نوشت این دیدار نشان گرم شدن بیشتر روابط اسرائیل و آذربایجان است و در شرایطی انجام می‌شود که مناسبات باکو و تهران برسر عوامل متعددی، متشنج است.

این روزنامه از «عملیات امنیتی بی‌سابقه» برای انجام آرام دیدار رئیس‌ جمهور اسرائیل از باکو در زمینه «نگرانی مشترک اسرائیل و آذربایجان از احتمال اقدام ایران با هدف لطمه زدن به این سفر» خبر داد.

بر اساس این گزارش، در جریان سفر دو روزه آقای هرتسوگ بخش‌های وسیعی از باکو کاملا بسته خواهد بود و هزاران پلیس و سرباز آذری برای عملیات تأمین امنیت این دیدار به کار گرفته شده‌ و همزمان نیروهایی از شباک، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، در این تدابیر مشارکت عملی دارند.

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند غیر از مذاکرات اسحاق هرتسوگ با الهام علی‌اف و گرامیداشت یکصدمین سالروز تولد حیدر علی‌اف، رئیس ‌جمهور پیشین و پدر رئیس‌ جمهور کنونی، مراسمی نیز به مناسبت هفتاد و پنجمین سالروز استقلال اسرائیل در باکو برگزار خواهد شد. آقای هرتسوگ همچنین با جامعه یهودیان آذربایجان دیدار خواهد کرد.

یک ماه پیش الی کوهن، وزیر خارجه و گیلا گاملی‌ال، وزیر اطلاعات اسرائیل، دیدارهای جداگانه‌ای از باکو داشتند. پیش از آن ‌دو، وزیر دفاع اسرائیل شش ماه پیش به آذربایجان سفر کرد.

آذربایجان و اسرائیل از ۳۱ سال پیش رابطه کامل سیاسی دارند. اسرائیل بخش بزرگی از نفت مورد نیاز خود را از طریق شرکت‌های خصوصی خود از آذربایجان خریداری می‌کند ولی صنایع رسمی تسلیحاتی اسرائیلی فروشنده اول تسلیحات به ارتش آذربایجان هستند.

آویگدور لیبرمن، وزیر خارجه وقت اسرائیل، که سال گذشته در مقام وزیر دارایی نیز به باکو سفر کرد، از دو دهه پیش گفته بود آذربایجان برای اسرائیل اهمیت راهبردی بیشتری دارد تا فرانسه.

با استفاده از: یدیعوت آحرونوت، رادیوفردا/ ف. ر./ ف. دو.

یک پلنگ ایرانی دیگر پس از تصادف با خودرو در هرمزگان جان باخت

تصویری که رسانه‌های ایران از پلنگ تلف شده پس از تصادف با خودرو در هرمزگان منتشر کردند

مقام‌های محیط زیستی ایران از تلف شدن یک پلنگ ایرانی دیگر پس از تصادف با خودرو در جاده‌های استان هرمزگان خبر دادند.

میثم قاسمی معاون تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان روز سه‌شنبه ۹ خرداد گفت این پلنگ که بر اثر این تصادف، مجروح شده بود، قبل از رسیدن به کلینیک دامپزشکی در بندرعباس تلف شد.

همزمان رسانه‌های ایران به نقل از دامپزشک معالج این پلنگ اعلام کردند که پلنگ از ناحیه مهره کمر دچار شکستگی شدید شده بود و اقدامات لازم برای احیای قلبی - ریوی روی این حیوان موثر واقع نشد.

این دامپزشک گفت: «در بررسی عکس‌های رادیولوژی، شکستگی ستون فقرات، خونریزی در ناحیه دهان، قفسه سینه و شکم مشاهده شد.»

معاون محیط زیست هرمزگان ساعتی قبل از آن، اعلام کرده بود که یک قلاده پلنگ ایرانی پس از تصادف با یک خودرو در استان هرمزگان به شدت آسیب دیده و این آسیب احتمالا از ناحیه نخاع است.

آقای میثمی گفت این پلنگ شامگاه دوشنبه هنگام عبور از جاده و رفتن به سمت زیستگاه خود در محدوده پاسگاه منبع آب بندرخمیر با یک خودرو تصادف کرد.

او افزود: «در این تصادف به پلنگ آسیب جدی وارد شده است، به طوری که قادر به حرکت نیست.»

به گفته او، زیستگاه این نوع پلنگ مناطق مختلف کوهستانی استان است و حادثه «در خارج از مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان هرمزگان رخ داده است».

ایران آخرین قلمرو زیست پلنگ ایرانی در غرب آسیا به شمار می‌رود و از سوی «اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت» در فهرست گونه‌های در خطر انقراض قرار دارد.

اما در سال‌های گذشته، بارها گزارش‌هایی از مرگ پلنگ‌ها و یوزپلنگ‌های ایرانی به دلایل مختلف از جمله تصادف در جاده‌های کشور منتشر شده است.

در اسفندماه گذشته، سه روز پس از مرگ «پیروز» توله‌یوز ایرانی، مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز از مرگ یک پلنگ زنده‌گیری شده در ارتفاعات آسارای کرج خبر داد.

در سال ۱۳۹۲ و ده روز پس از کشته شدن یک پلنگ ایرانی در استهبان فارس به ‌دلیل «طعمه سمی» هم خبرگزاری‌های ایران از تصادف یک خودرو با یک پلنگ در لرستان و کشته شدن آن خبر دادند.

رئیس سازمان سینمایی فیلمسازان معترض را به منع از کار تهدید کرد

محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی

رئیس سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اظهاراتی سینماگران معترض و همچنین سینماگرانی را که بدون اخذ مجوز در جشنوار فیلم کن شرکت کرده بودند تهدید کرد که از فعالیت‌شان در ایران جلوگیری خواهد شد و گفت که آنها نمی‌توانند هم «کت اپوزیسیون بپوشند» و هم در سینمای ایران فعالیت کنند.

محمد خزاعی شامگاه هشتم خرداد ماه طی سخنانی در مراسم «تقدیر از سینماگران انقلاب و دفاع مقدس» درباره فیلم‌های ایرانی حاضر در جشنواره کن گفت: «وظیفه ما صیانت از سینما و ایجاد امنیت شغلی است. ‌اینکه فیلمی زیرزمینی تولید و روانه بازار شود و مسائل شرعی را رعایت نکند، امنیت شغلی را به خطر انداخته است.»

خزاعی افزود: «با هر کسی که به هر دلیلی با فیلم‌های قاچاق و بدون پروانه‌ی ساخت در ایران و خارج از ایران و آثار علیه ایران کار کند، قطع ارتباط می‌کنیم و تمام عوامل از بازیگر و تهیه‌کننده تا عوامل فنی دچار مشکل خواهند شد، چون در غیر این صورت سینمایی نخواهیم داشت که بخواهیم امنیت آن را حفظ کنیم.»

اشاره این مقام دولتی از جمله به فیلم بلندی با نام «من، مریم، بچه‌ها و ۲۶ نفر دیگر» به کارگردانی فرشاد هاشمی است که کانون فیلمسازان مستقل ایران روز یکشنبه ۳۱ اردیبهشت در بازار جشنواره کن نمایش داد، فیلمی که در ایران بدون رعایت قوانین سانسور جمهوری اسلامی از جمله الزام رعایت حجاب اجباری برای بازیگران زن ساخته شده است.

رییس سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی از اظهارات خود با اشاره به اینکه «چند صباحی است که در عرصه بین‌الملل خبر از تحریم سینمای ایران می‌شود»، گفت که «تحریم، ادبیات انسان‌های ضعیف است و هر تحریمی از روی ضعف مطرح می‌شود. سینمای ایران هیچ‌گاه تحریم نمی‌شود. البته شاید گروهی اندک تلاش کنند، سینمای ایران به حاشیه برود.»

خزاعی در واکنش به اعتراضات فعالان سینمایی از جمله بازیگران و کارگردانان، شمار سینماگران معترض را «اندک و محدود» خواند و گفت که آنها گاهی «بیانیه‌هایی صادر می‌کنند» یا برخی «برای حضور آثار ایرانی در جشنواره‌ها شرط می‌گذارند» اما «به جایی نمی‌رسند و تکلیفشان معلوم است.»

جمعی از سینماگران ایران پس از اعتراضات سال ۹۸ و کشته شدن ۱۷۶ سرنشین پرواز پی‌اس۷۵۲ اقدام به «تحریم» جشنواره فیلم فجر کردند. این اعتراضات سال گذشته با بیانیه ۸۰۰ زن سینماگر علیه تعرض و تجاوز و آزار جنسی تداوم یافت و در خرداد ماه ۱۴۰۱ نیز سینماگران با انتشار بیانیه «تفنگت را زمین بگذار» به سرکوب مردم پس از فاجعه فروریختن برج متروپل آبادان اعتراض کردند.

پس از آغاز اعتراضات سراسری در پی «کشته شدن مهسا امینی حین بازداشت توسط گشت ارشاد» نیز بسیاری از بازیگران زن سینما از حجاب اجباری سر باز زدند و همزمان شماری از کارگردانان، بازیگران و دست‌اندرکاران سینمای ایران در بیانیه‌ها یا در شبکه‌های اجتماعی از اعتراضات مردمی حمایت کردند.

اوکراین می‌گوید بیش از ۲۰ پهپاد دیگر را در حمله هوایی روسیه منهدم کرده است

آسمان کی‌یف در حمله هوایی روسیه

ارتش اوکراین بامداد سه‌شنبه ۹ خرداد اعلام کرد که نیروهای دفاع هوایی این کشور بیش از ۲۰ فروند پهپاد را در حملات هوایی شبانه روسیه به کی‌یف منهدم کردند.

سرهی پوپکو، رئیس اداره نظامی کی‌یف با انتشار بیانیه‌ای در پیام‌رسان تلگرام، حملات شامگاه دوشنبه روسیه را «گسترده» توصیف کرد که در چندین نوبت انجام شده است و افزود که مسکو این حملات را تنها با استفاده از پهپادهای ایرانی «شاهد» انجام داده است.

این سومین حمله به کی‌یف طی ۲۴ ساعت اخیر محسوب می‌شود و هنوز معلوم نیست چه تعداد پهپاد در آن نقش داشته‌اند.

پارلمان اوکراین روز دوشنبه لایحه دولت این کشور برای تحریم ۵۰ ساله ایران را تصویب کرد، امری که واکنشی به ارسال پهپادهای ایرانی برای روسیه محسوب می‌شود.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز چهارشنبه سوم خرداد طی نطقی ویدیویی از ایران خواست که در تصمیم خود برای ارسال پهپادهای مرگبار به روسیه تجدیدنظر کند و در «سمت تاریک تاریخ» نایستد.

وی در این ویدیو مردم ایران را خطاب قرار داد و گفت: «هم‌دستی با تروریسم روسیه به چه دردتان می‌خورد؟ چرا شما در کنار یک دولت اهریمنی هستید؟»

زلنسکی همچنین به تازگی گفته است که اوکراین «اطلاعات دقیق» دارد که ایران بیش از یک‌هزار پهپاد و جنگ‌افزار دیگر به روسیه فروخته است.

اوکراین و کشورهای غربی، ایران را به ارسال پهپادهای نظامی به روسیه متهم کرده‌اند. ایران برای مدت‌ها این مسئله را انکار می‌کرد اما در نهایت اعلام کرد که شمار محدودی از این پهپادها را پیش از جنگ اوکراین به روسیه صادر کرده است.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری رویترز و رادیو فردا؛ س.ن

رئيس جمهوری اوگاندا يکی از خشن­‌ترين قوانين جهان عليه دگرباشان جنسی را امضا کرد

يووری موسونی، ۷۸ ساله که بيش از پنج دوره رئيس ­جمهور اوگاندا بوده همجنس‌گرايی را «انحراف از نرمال» توصيف کرده است

يووری موسونی، رئيس جمهوری اوگاندا روز دوشنبه هشتم خرداد قانون جديدی عليه دگرباشان جنسی را امضا کرد که به گفته منتقدان، يکی از خشن­‌ترين و سرکوب‌گرانه‌ترين قوانين جهان است و در آن برای آنچه که «همجنس‌گرايی شديد» توصيف شده مجازات مرگ در­نظر گرفته شده ­است.

هر چند همجنس‌گرايی در بيش از ۳۰ کشور آفريقايی غيرقانونی است ولی قانون جديد اوگاندا از سختگيری­‌های مرسوم فراتر رفته و به احتمال فراوان با محکوميت گسترده از سوی کشورهای غربی، وضع تحريم و قطع کمک‌های بشردوستانه به اوگاندا مواجه خواهد­ شد.

در اين قانون برای افرادی که «متخلفان زنجيره‌ای» توصيف می­‌شوند و همين‌طور کسانی که از طريق رابطه با افراد همجنس بيماری­‌های لاعلاج نظير ايدز را تسری دهند مجازات اعدام و برای «ترويج» همجنس‌گرايی نيز مجازات ۲۰ سال زندان تعيين شده ­است.

کلير بياروگابا، مدافع اوگاندايی حقوق بشر گفت: «رئيس جمهور امروز همجنس‌گراستيزی و ترنسجندرستيزی حکومتی را در اوگاندا قانونی کرد.»

جو بايدن، رئيس­ جمهوری آمريکا اين تصميم را «نقض فاجعه‌بار» حقوق بشر توصيف کرد و گفت واشینگتن تاثير این اقدام «بر تمامی جنبه‌های مناسبات» با اوگاندا را مورد بازبينی قرار می‌­­دهد.

آقای بايدن افزود: «ما اقدامات بيشتر از جمله تحريم و ممنوع کردن سفر افراد دخيل در نقض حقوق بشر و فساد مالی به خاک آمريکا را نيز در­نظر خواهيم گرفت.»

يووری موسونی، ۷۸ ساله که بيش از پنج دوره رئيس ­جمهور اوگاندا بوده همجنس‌گرايی را «انحراف از نرمال» توصيف کرده و از قانونگذاران کشور خواسته است در برابر آنچه که فشار «امپرياليست­‌ها» توصيف می‌کند مقاومت کنند.

او در ماه مارس پيش‌نويس اوليه اين قانون را پس از تصويب در پارلمان به اين نهاد بازگرداند و خواست بخشی از مجازات‌های سنگين تخفيف داده شوند.

ترديدی نبود که در جامعه سنتی و محافظه‌­کاری نظير اوگاندا در نهايت اين قانون تصويب خواهد شد. کارشناسان خاطرنشان می­‌کنند که در سال­‌های اخير برخورد با اقليت‌های جنسی در اين کشور به خصوص تحت تاثير تبليغات کليساهای تبشيری غربی تشديد شده­ است.

چند نهاد مدنی و مدافع حقوق بشر و چندين شخصيت و فعال مدنی در اوگاندا با تسليم شکايت مشترکی عليه اين قانون به دادگاه قانون اساسی اعتراض کرده‌­اند.

دو سازمان خيريه بهزيستی آمريکايی که در زمينه مقابله با ايدز فعاليت می­‌کنند در بيانيه مشترکی با برنامه ايدز سازمان ملل گفتند که اجرای اين قانون «مبارزه با ايدز در اوگاندا را به خطر می‌­اندازد.»

کميساريای عالی حقوق بشر سازمان ملل نيز «انزجار» خود از تصويب اين قانون را ابراز کرد.
صاحبنظران می‌گويند که تصويب اين قانون در اوگاندا ممکن است قانون‌گذاران کشورهای همسايه از جمله کنيا و تانزانيا را به تصويب مقررات مشابهی تشويق کند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن

روسيه برای ليندسی گراهام، سناتور آمريکايی، حکم بازداشت صادر کرد

لیندسی گراهام در بازدید از کی‌یف

وزارت کشور روسيه روز دوشنبه هشتم خرداد برای ليندسی گراهام، سناتور آمريکايی به دليل سخنانش در مورد جنگ اوکراين حکم بازداشت صادر کرد.

در يک ويدئوی کوتاه و ويرايش شده از ديدار با ولوديمير زلنسکی در روز جمعه که دفتر رياست جمهوری اوکراين آن را منتشر کرده است، ليندسی گراهام، سناتور جمهوري‌خواه کارولينای جنوبی می‌گويدريال «روسه‌ا دارند در اوکراين می­‌میرند» و سپس کمک‌های نظامی آمريکا به اوکراين را «بهترين پولی که می‌­توانيم هزينه کنيم» توصيف می­‌کند.

هرچند به نظر می‌­رسد که آقای گراهام اين سخنان را در قسمت‌­های مختلف از مکالمه با ولوديمير زلنسکی بيان کرده ولی در ويدئويی که دفتر رياست ­جمهوری اوکراين منتشر کرده اين جملات در کنار هم قرار داده شده­‌اند و اين باعث خشم حکومت روسيه شده است.

دميتری پسکوف، سخنگوی کرملين روز يکشنبه در مورد سخنان ليندسی گراهام گفت:«شرم‌­آورتر از داشتن چنين سناتوری برای يک کشور غيرقابل تصور است.»

کميته تحقيقات فدرال روسيه، ارشدترين نهاد تحقيقات کيفری در اين کشور، پرونده‌ای عليه سناتور ليندسی گراهام گشوده و وزارت کشور روسيه نيز روز دوشنبه حکم بازداشت او را صادر کرد.

ليندسی گراهام از جمله بيش از ۲۰۰ عضو کنگره آمريکاست که مسکو سال گذشته سفر آنها به روسيه را ممنوع کرد.

آقای گراهام در توئيتر نوشت:«دانستن اين که تعهد من به اوکراين خشم رژيم پوتين را برانگيخته مايه خوشحالی است.»

او در ادامه اين توئيت افزود: «من به حمايت از آزادی اوکراين تا زمانی که آخرين سربازان روسيه از قلمرو اوکراين اخراج شوند ادامه خواهم داد. حکم جلبی را که توسط حکومت فاسد پوتين صادر شده ­است يک نشان افتخار تلقی می‌­کنم.»

نخستین جلسۀ دادگاه الهه محمدی، روزنامه‌نگار بازداشت‌شده در اعتراضات سراسری، برگزار شد

الهه محمدی، روزنامه‌نگار

نخستین جلسۀ دادگاه الهه محمدی، خبرنگار روزنامه «هم‌میهن» که هشت ماه پیش در پی انتشار گزارشی از خاک‌سپاری مهسا امینی بازداشت شده بود، روز دوشنبه هشتم خرداد به صورت غیرعلنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب برگزار شد.

شهاب میرلوحی، وکیل این روزنامه‌نگار، بدون اشاره به جزئیات، به خبرگزاری ایلنا گفت: «جلسۀ امروز، از جهت دفاعیات موکل، به شکل مثبتی پیش رفت.»

آقای میرلوحی در مورد تاریخ جلسۀ بعدی این دادگاه گفت که زمان آن «متعاقباً اعلام خواهد شد». جلسۀ روز دوشنبه به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

مینا اکبری، کارگردان و روزنامه‌نگار سابق فرهنگی، در یک رشته‌توئیت روایت خود از فضای حاکم بر محل برگزاری دادگاه را منتشر کرد و نوشت که شمار قابل توجهی از روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی از ساعات اولیه صبح دوشنبه برای همراهی با خانوادۀ محمدی به خیابان معلم آمده بودند.

بر اساس این رشته‌توئیت، جلسۀ دادگاه الهه محمدی حدود دو ساعت به طول انجامید و این روزنامه‌نگار بدون اجازۀ دیدار از نزدیک با اعضای خانواده‌اش سوار بر یک ماشین ون با «شیشه‌های سیاه» به زندان اوین بازگردانده شد.

دادگاه نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق که او نیز پس از انتشار گزارشی درباره جان باختن مهسا امینی بازداشت شد، قرار است روز سه‌شنبه برگزار شود.

پیشتر اتهامات این دو خبرنگار «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» اعلام شده بود.

در روزهای اخیر بسیاری از فعالان رسانه‌ای و مدنی خواستار برگزاری علنی دادگاه این دو روزنامه‌نگار شده بودند.

بازدید عمومی از باغ سفارت ایتالیا به‌دلیل مخالفت مقام‌های جمهوری اسلامی لغو شد

باغ سفارت ایتالیا که بر پایه اصول باغ‌های ایرانی ساخته شده، دوم اسفند سال ۱۳۷۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید

سفارت ایتالیا در تهران روز دوشنبه هشتم خرداد خبر داد که برنامه بازدید عمومی از باغ تاریخی سفارت که برای روز ۱۲ خرداد برنامه‌ریزی شده بود، لغو شده است.

حساب کاربری سفارت ایتالیا در توئیتر دلیل لغو این برنامه را مخالفت مقام‌های جمهوری اسلامی اعلام کرده است.

بازدید یادشده قرار بود به مناسبت روز «جشن ملی ایتالیا» برای عموم آزاد باشد.

مقام‌ها و رسانه‌های ایران هنوز به این خبر واکنشی نشان نداده‌اند.

باغ سفارت ایتالیا از معدود باغ‌های باقی‌مانده در تهران است که از نابودی و دستبرد انبوه‌سازان در امان مانده و بیش از ۶۱ هزار متر مربع مساحت دارد.

این باغ که متعلق به خانواده فرمانفرما بود در سال ۱۳۱۹ به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان به نماینده وقت سفارت ایتالیا فروخته شد و از آن زمان محل سفارت ایتالیا و اقامتگاه ییلاقی سفیر این کشور است.

باغ یادشده که بر پایه اصول باغ‌های ایرانی ساخته شده، دوم اسفند سال ۱۳۷۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

رئیس پیشین بانک مرکزی: حداکثر فروش نفت ایران ۱.۲ میلیون بشکه در روز است

رئیس پیشین بانک مرکزی ایران روز دوشنبه هشتم خرداد فاش کرد حداکثر فروش نفت ایران، ۱.۲ میلیون بشکه در روز است ولی تهران ناچار است که همین مقدار را نیز با تخفیف به مشتریان بفروشد.

عبدالناصر همتی در توییتی نوشت که درآمد ماهانه ایران از فروش نفت با تخفیف تنها ۲.۲ میلیارد دلار است.

او نوشت عراق با صادرات روزانه ۳.۳ میلیون بشکه نفت در ماه آوریل، ۷.۷ میلیارد دلار درآمد داشت و سرانه ماهانه ۱۸۳ دلار را برای مردم خود تأمین کرد.

آقای همتی در مقایسه میان ایران و عراق، درآمد کشور را معادل ۱۴ درصد درآمد همسایه غربی دانست و نتیجه‌گیری کرد که ایران کماکان با «کسری بودجه، تورم، رشد قیمت ارز و کاهش قدرت خرید مردم» روبروست.

رئیس پیشین بانک مرکزی که در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ رقیب ابراهیم رئیسی بود، وضعیت جاری کشور را ناشی از سیاست‌هایی دانست که به تداوم تحریم‌ها علیه ایران منجر شده است.

مقامات دولت رئیسی در دوره اخیر مدعی بوده‌اند که صادرات نفت کشور به «حال عادی» بازگشته است. اما رسانه‌های اقتصادی ایران در روزهای گذشته نوشتند که صادرات ایران در ماه آوریل (از ۱۲ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت) به کمترین میزان خود طی ۴۰ سال گذشته رسیده است.

بر اساس گزارش‌های بین‌المللی از جمله خبرگزاری رویترز، ایران بخش اعظم نفت خود را از طریق واسطه‌ها، بویژه دلالان مالزی، به چین تحویل می‌دهد.

بهای پایه نفت کشورهای عضو اوپک در حال حاضر ۷۳ دلار و یا کمی بیشتر است، که با لحاظ آن، قیمت نفت سنگین ایران می‌بایست حدود ۶۹.۹ دلار باشد اما آقای همتی و شمار دیگری از مقامات غیررسمی ایران تأکید دارند که ایران با قائل شدن تخفیف‌های چشمگیر مشتریان را به سوی خود جلب می‌کند.

سایت اویل‌پرایس به تازگی نوشت تخفیف ایران برای مشتریان چینی تا ۴۴ درصد هم بوده است و چین پرداخت‌های خود را با ارز «یوآن» انجام می‌دهد که ایران به ناچار باید تنها کالاهای چینی خریداری کند.

رسانه‌های ترکیه می‌گویند ۱۰۰ کیلومتر دیگر از دیوار بتونی مرزی با ایران ساخته شده است

نمایی از دیوار بتونی بین مرز ایران و ترکیه در استان وان

رسانه‌های ترکیه روز دوشنبه هشتم خرداد خبر دادند که حدود یک‌صد کیلومتر دیگر از دیوار بتونی در امتداد مرزهای این کشور با ایران ساخته شده است.

به‌ نوشته روزنامه «حریت»، مقامات ترکیه اعلام کردند این دیوار بخشی از طرح ایجاد حائل امنیتی با خاک ایران است که پیش‌بینی شده ۵۶۰ کیلومتر امتداد داشته باشد.

ایجاد دیوار گامی برای جلوگیری از عبور غیرقانونی مهاجران و تشدید کنترل مرزهای دو کشور برای مقابله با قاچاق انسان و مواد مخدر و تسلیحات احتمالی است.

ترکیه دو سال پیش احداث ۲۹۵ کیلومتر از دیوار امنیتی یاد شده را در استان وان پیش برد و ۹۶ کیلومتری که روز هشتم خرداد خبر تکمیل آن اعلام شد، در محدوده چالدیران (چالدران) و اوزالپ در استان وان، به عنوان گامی مهم در پیگیری برنامه‌های امنیتی در این استان عنوان شده است.

حدود ۱۷۰ کیلومتر از خط مرزی باقی‌مانده دو کشور نیز با موانع بتونی به ارتفاع پنج متر و عرض حدود سه متر، با سیم‌های فولادی، پروژکتورها و دوربین‌ها تقویت خواهد شد و سنسورهای حرارتی که عبور احتمالی افراد را خبر دهد، در پایه‌های موانع در دل زمین قرار خواهد گرفت.

ترکیه پایان سال جاری میلادی را برای اتمام این پروژه‌ مرزی که سال ۲۰۱۵ کلید خورد، درنظر گرفته است.

مقامات محلی ترکیه می‌گویند این تلاش‌ها در سه سال گذشته موجب جلوگیری از ورود بیش از ۱۵۵ هزار مهاجر غیرقانونی به خاک این کشور شده است.

شمار نیروهای ژاندارمری، یگان‌های مرزی و پلیس عملیات ویژه ترکیه در این بخش از مرز، مانند سایر مرزهای این کشور، افزایش یافته‌اند.

از آن‌جا که بسیاری از شهروندان ایران با داشتن گذرنامه و بدون نیاز به روادیدمی‌توانند به ترکیه سفر کنند، هدف آنکارا از ایجاد دیواره حائل امنیتی با ایران، عمدتا جلوگیری از ورود پناهجویان غیرایرانی، مانند افغانستانی‌هایی است که درصدد رساندن خود به ترکیه و سپس اروپا هستند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG