لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۲۸

خبرهای کوتاه

سازمان ملل: اسرائیل عوامل حمله به فلسطینیان ساکن کرانه باختری را محاکمه کند

انتقال شماری از فلسطینیان مجروح در درگیری با شهرک‌نشینان اسرائیلی به بیمارستان، کرانه باختری
انتقال شماری از فلسطینیان مجروح در درگیری با شهرک‌نشینان اسرائیلی به بیمارستان، کرانه باختری

در پی کشته شدن دو فلسطینی در درگیری با اسرائیلی‌های ساکن شهرک‌های کرانه باختری، سازمان ملل متحد از نیروهای نظامی و امنیتی اسرائیل خواست مانع از «مشارکت فعال» در این نوع حملات به فلسطینیان شوند.

راوینا شمداسانی، سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، سه‌شنبه ۲۸ فروردین به خبرنگاران در ژنو گفت مقامات اسرائیل باید با محاکمه عوامل این نوع حملات، به این اقدامات سریعاً پایان دهند.

خانم شمداسانی نسبت به تشدید خشونت‌ها در کرانه باختری ابراز نگرانی کرد.

دفتر حقوق بشر ابراز نظر کرده که فلسطینیان در حالی در معرض حملات شهرک‌نشین‌ها هستند که «اغلب مورد حمایت نیروهای امنیتی اسرائیل قرار دارند».

دو شهروند اسرائیلی درگیر در رویداد کشته شدن دو فلسطینی در روز دوشنبه بازداشت شده و به پلیس اسرائیل گفته‌اند از سوی فلسطینیان یادشده از فاصله بسیار نزدیک با صخره و سنگ مورد حمله قرار گرفته و جان خود را در معرض خطر جدی تشخیص دادند.

پلیس اسرائیل و نهادهای امنیتی اسرائیل گفته‌های دو شهروند بازداشتی را بررسی می‌کنند.

این درگیری دو روز پس از اقدامات خشونت‎‌بار شماری از ساکنان شهرک‌های اسرائیلی‌نشین علیه دهکده‌های فلسطینی در بخش‌هایی از کرانه باختری روی داده است.

روز شنبه جسد بنیامین اخی‌مئیر، یک نوجوان ۱۴ ساله اسرائیلی در منطقه بدست آمده بود. او که گله خود را به چرا برده بود، در فاصله یکصد متری از دهکده اسرائیلی‌نشین با ضربات سنگ و چاقو کشته شده بود.

نیروهای امنیتی اسرائیل به جستجوی وسیع در پی عاملان قتل بنیامین اخی‌مئیر ادامه داده‌اند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

«بازجویی» نهادهای امنیتی از عوامل فیلم محمد رسول‌اف برای خروج آن از جشنواره کن

محمد رسول‌اف در جشنواره کن ۲۰۱۷
محمد رسول‌اف در جشنواره کن ۲۰۱۷

بابک پاک‌نیا وکیل دادگستری از احضار برخی از عوامل فیلم سینمایی «دانه‌ٔ انجیر مقدس» ساخته‌ٔ محمد رسول‌اف خبر داد و گفت که شماری از آنها طی هفته گذشته و هفته جاری بازجویی شده‌اند.

آقای پاک‌نیا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه در حساب کاربری ایکس نوشت که برخی از عوامل فیلم، توسط «ضابطین» ممنوع‌الخروج شده و بنابر اظهاراتشان، پس از چند ساعت بازجویی از آنها خواسته شده تا از کارگردان بخواهند فیلم را از فستیوال کن خارج کند.

او در ادامه نوشته است: «این که آیا محمد رسول‌اف که ازسال ۲۰۱۷ ممنوع‌الخروج است و پرونده‌ی تازه‌ای در دادگاه انقلاب دارد می‌تواند برای حضور در نمایش فیلمش به کن سفر کند در ابهام است».

جشنواره فیلم کن روز ۳ اردیبهشت نام چند فیلم تازه را به عنوان آثار پذیرفته شده در بخش‌های مختلف دوره پیش روی خود اعلام کرد که در بخش مسابقه نام فیلم جدید محمد رسول‌اف، فیلمساز مخالف جمهوری اسلامی، نیز به چشم می‌خورد.

آقای رسول‌اف در سال‌های گذشته با فیلم‌های «به امید دیدار»، «دست‌نوشته‌ها نمی‌سوزند» و «لِرد» در بخش نوعی‌نگاه و با فیلم «جزیره آهنی» در بخش دو هفته کارگردانان جشنواره کن حاضر بود.

او با «لِرد» جایزه بهترین فیلم بخش نوعی نگاه جشنواره کن را به دست آورده بود.

این کارگردان در تیر ماه سال ۱۴۰۱ در پی امضای بیانیه‌ای با عنوان «تفنگت را زمین بگذار» بازداشت شد و سپس بهمن همان سال آزاد شد، اما ممنوع‌الخروجی او پابرجا ماند.

او سال گذشته به همراه جعفر پناهی دیگر کارگردان شناخته‌شده سینما، به دیدار توماج صالحی، رپر زندانی، پس از آزادی موقت او رفته بود.

ارائه طرحی برای کاهش ۴۰ درصدی تولید پلاستیک در جهان

برای اولین بار طرحی برای کاهش ۴۰ درصدی تولید پلاستیک ظرف ۱۵ سال آینده در جهان با هدف حفاظت از سلامت انسان و محیط زیست در اجلاس مربوط به یک معاهده بین‌المللی در مورد تولید و مصرف پلاستیک بررسی می‌شود.

دو کشور پرو و رواندا این طرح را با عنوان «ستاره شمالی» به اجلاس بین‌دولتی کمیته مذاکرات برای تنظیم یک راهکار الزام آور در زمینه کاهش تولید پلاستیک که به ابتکار سازمان ملل در اتاوا برگزار می‌شود، ارائه دادند.

هدف این طرح کاهش ۴۰ درصدی تولید پلیمر مصنوعی، ماده خام پلاستیک، در سراسر جهان تا سال ۲۰۴۰ در مقایسه با حجم تولید این ماده در سال ۲۰۲۵ است.

براساس این طرح همه کشورهای جهان موظف خواهند شد که آمار مربوط به تولید، واردات و صادرات پلیمر را به نهادهای بین‌المللی مسئول گزارش بدهند.

رواندا و پرو گفتند چارچوب حقوقی و مکانیسم‌های اجرایی این طرح شبیه معاهده اقلیمی پاریس خواهد بود که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید و هدف آن مهار گرمایش زمین است.

به گزارش روزنامه گاردین، در بخشی از طرح پیشنهادی رواندا و پرو گفته می شود: «هدف این طرح باید برطرف کردن شکاف بین حجم تولید و میزان مصرف مواد پلاستیکی و منطبق با چرخه اقتصادی ایمن این محصولات باشد. درعین حال، باید در راستای اهداف معاهده اقلیمی پاریس اجرا شود و در نتیجه حجم تولید پلاستیک تا سال ۲۰۴۰ باید ۴۰ درصد کاهش یابد.»

حجم تولید پلاستیک در سراسر جهان در سال ۱۹۵۰ حدود دو میلیون تن بود، ولی در سال ۲۰۱۷ به بالای ۳۴۸ میلیون تن رسید و پیش‌بینی می‌شود با ادامه روند فعلی تا سال ۲۰۴۰ دو برابر این ميزان شود.

پژوهش‌های علمی نشان می‌دهد که هر سال حدود ۱۱ میلیون تن ماده پلاستیکی وارد آب دریاها و اقیانوس‌ها می شود و تا سال ۲۰۴۰ حجم آلودگی پلاستیک در محیط دریاها سه برابر خواهد شد.

تولید پلاستیک یکی از عوامل مهم بحران اقلیمی است چون بخش اعظم این مواد از سوخت‌های فسیلی تولید می‌شود.

آزمایشگاه ملی لارنس برکلی در آمریکا در پژوهش جدید خود تخمین می زند که تا سال ۲۰۵۰ پروسه تولید پلاستیک در جهان عامل انتشار ۲۱ تا ۳۱ درصد از گازهای گلخانه‌ای خواهد بود که دمای کره زمین را از حد نصاب ۱.۵ درجه بالاتر می‌برند.

گروه پژوهشی و غیرانتفاعی «ورای پلاستیک» که مرکز آن در کالج بنینگتون در ایالت ورمونت آمریکا است در پژوهش سال ۲۰۲۱ خود به این نتیجه رسید که تا سال ۲۰۳۰ میزان آلایندگی صنایع پلاستیک آمریکا و تاثير آن بر بحران اقلیمی از نیروگاه‌های ذغال سنگی در این کشور یبشتر خواهد شد.

سخنگوی سپاه: ۱۰ کشور به اسرائیل در برابر حمله ایران کمک پدافندی کردند

بقایای یک موشک بالستیک سپاه پاسداران در جنوب اسرائیل
بقایای یک موشک بالستیک سپاه پاسداران در جنوب اسرائیل

سخنگوی سپاه پاسداران ادعا کرد که در جریان حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی، ۱۰ کشور در حوزه پدافندی به اسرائیل کمک کردند.

رمضان شریف روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه، برخلاف شواهد و مستندات موجود و همچون سایر مقامات جمهوری اسلامی مدعی «موفقیت» در این حمله شد و گفت که «کشور شیعیان» با این حمله «سیلی محکمی» به اسرائیل زد.

او در عین حال با اشاره غیرمستقیم به کمک‌ کشورهای غربی و منطقه خاورمیانه در انهدام پرتابه‌های شلیک‌شده توسط سپاه پاسداران گفت:«هیچ کشوری نمی‌خواست ما در این اتفاق موفق شویم.»

جمهوری اسلامی ایران، شامگاه شنبه، ۲۵ فروردین، در واکنش به حمله هوایی منتسب به اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، حریم هوایی اسرائیل را هدف پهپادها و موشک‌های خود قرار داد.

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی خود پس از این حمله به اسرائیل، عدم اصابت موشک‌ها و پهپادهای شلیک شده از سوی ایران را «موضوعی فرعی» خوانده بود.

مقام‌های اسرائیلی اعلام کردند که در جریان این حمله، بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک از ایران، عراق و یمن به سمت این کشور پرتاب شد که بیش از ۲۰۰ موشک آن از نوع بالستیک و کروز بود و از خاک ایران پرتاب شد.

پس از پایان این حمله که از سوی نیروی هوافضای سپاه پاسداران صورت گرفت، اسرائیل خبر داد که ارتش این کشور با همکاری آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اردن ۹۹ درصد موشک‌ها و پهپادهای شلیک‌شده به خاک اسرائیل را رهگیری و منهدم کردند.

گزارش‌ها از دومین روز «اعتصاب» در بازار طلای تهران؛ طلافروشی‌های تبریز هم تعطیل شدند

تصویری از تعطیلی بازار طلای تهران در روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت
تصویری از تعطیلی بازار طلای تهران در روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت

شماری از طلافروشان در بازار تهران برای دومین روز در اعتراض به مصوبه مالیاتی مجلس شورای اسلامی دست به اعتصاب زدند و مغازه‌هایشان را تعطیل کردند.

این اقدام اعتراضی که روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه شروع شد، بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی روز دوشنبه نیز ادامه یافته است.

کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار» گزارش داده است در تبریز نیز طلافروشان بازار این شهر در اعتراض به همین مصوبه مالیاتی مجلس روز دوشنبه دست از کار کشیدند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه مجلس دو ماده طرح «مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی» را برای تامین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند.

دولت ابراهیم رئیسی اردیبهشت ۱۴۰۲ از طرح مالیات بر عایدی سرمایه طلا پرده‌برداری کرد که بر اساس آن طلافروشان باید برای دارایی‌های طلای بالای ۱۵۰ گرم خود به دولت مالیات پرداخت کنند.

همچنین مردم که در حال حاضر برای خرید طلا و جواهرات ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می‌کنند، قرار است طی چند سال آینده، هر سال یک درصد به این رقم پرداختیشان افزوده شود و تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۳ درصد برسد.

چندی بعد سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که چهار گروه از اصناف ازجمله طلافروشان از ابتدای دی‌ماه ملزم به صدور صورت‌حساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان هستند.

این سازمان تاکید کرده بود که فروشندگان و خریداران طلا مالیات جدیدی قرار نیست پرداخت کنند و تصمیم اخیر تنها برای تکمیل «فرآیند جمع‌آوری اطلاعات از اصناف و مشاغل چهارگانه» گرفته شده است.

مجموعه این موارد و افزایش شدید اخذ مالیات دولتی در بودجه سال ۱۴۰۳ که سهم آن از کل بودجه را به بیش از ۵۰ درصد رسانده موجب بدبینی خریداران و فروشندگان شده است.

محمد ولی، کارشناس صنعت طلا، نیز به رسانه‌های ایران گفته‌ است که مصوبه اخیر مجلس مبنی بر اخذ مالیات بر عایدی سرمایه از نقل و انتقال طلا فعالیت بازار را کند می‌کند و مصرف‌کننده دیگر تمایلی ندارد به سمت طلا بیاید.

موضوعی که طی دو روز اعتصاب در بازار طلای تهران نیز نمود پیدا کرد و موجب کاهشی شدن قیمت‌ها در این بازار در هر دو روز شد.

وبسایت «تجارت‌نیوز» در نقد مصوبه مجلس نوشته است که «مالیات بر عایدی سرمایه از نقل و انتقال طلا، به معنای سرمایه‌ای بودن طلا از نگاه مصوبه اخیر مجلس است، اما جامعه‌ای که برای حفظ اندک سرمایه‌های خود در مقابل تورمی که دولت در ایجاد آن بی‌تاثیر نبوده است، چرا باید چنین مالیاتی پرداخت کند؟»

دی‌ماه ۱۴۰۲ برخی طلافروشان در شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، مشهد، تبریز، قم، اصفهان، شیراز، یزد، همدان در اعتراض به مصوبات مالیاتی مجلس اعتصاب کردند و دست از کار کشیدند.

واردات ایران از عراق در سال ۱۴۰۲ سه برابر شد

نماینده ویژه تجاری جمهوری اسلامی در امور عراق می‌گوید ایران در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۸۰ میلیون دلار واردات از عراق داشته است.

واردات ایران از عراق در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۱۸۴ درصد رشد داشته؛ به عبارتی تقریبا سه برابر شده است.

فرزاد پیلتن روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت به خبرگزاری مهر گفت اقلام عمده وارداتی از عراق شامل سنگ‌ها و فلزات گرانبها، صنایع معدنی فلزی، محصولات پلیمری، لوازم خانگی و صنایع برق و الکترونیک است.

آمارهای اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد صادرات ایران به عراق از زمان تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی حدود ۲ میلیارد دلار کاهش یافته، اما از سال ۱۳۹۷ واردات ایران از عراق بیش از ۱۰ برابر شده است.

به نظر می‌رسد جهش چشمگیر واردات ایران از عراق به خاطر اختلاف چشمگیر تراز تجاری دو کشور و ترجیح بازرگانان ایرانی به خرید کالاهای عراقی به خاطر مشکلات انتقال ارز ناشی از تحریم‌ها باشد.

ایران پارسال بیش از ۷ میلیارد دلار صادرات کالا و حدود ۲ میلیارد دلار صادرات گاز به عراق داشته است.

پول برق و گاز صادراتی ایران به عراق در حساب شرکت ملی نفت ایران نزد بانک تجارت عراق با ارز دینار واریز می‌شود و جمهوری اسلامی تا تابستان پارسال تنها مجاز به استفاده از این منابع برای خرید کالاهای غیرتحریمی از خود عراق بود؛ اما بر اساس معافیت‌های ژوئیه ۲۰۲۳ آمریکا، ایران می‌تواند از این منابع برای واردات کالاهای بشردوستانه از دیگر کشورها نیز استفاده کند.

با اینحال با توجه به اینکه دینار عراق ارز بین‌المللی نیست، کماکان پول ایران در بانک تجارت عراق مسدود مانده و جمهوری اسلامی نتوانسته از این وجوه استفاده کند.

طارق الهاشم الفیهان نایب رئیس اتاق بازرگانی عراق روز نهم اردیبهشت‌ماه، در همایشی به منظور توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و عراق اعلام کرده بود که «ایران ۱۱ میلیارد دلار پول بلوکه شده در عراق دارد».

وزیر برق عراق اسفند سال گذشته گفت طبق توافق جدید، این کشور در ازای دریافت گاز ایران برای استفاده در نیروگاه‌های برق خود، «نفت سیاه» به ایران تحویل می‌دهد.

زیاد علی فاضل دقیقا مشخص نکرد منظورش از «نفت سیاه» چیست، اما این اصطلاح معمولا برای مازوت، به عنوان آلاینده‌ترین سوخت فسیلی، به کار می‌رود.

بعدها گزارش‌هایی از احتمال تهاتر برق و گاز ایران با بنزین و گازوئیل تولیدی عراق منتشر شد و اخیرا نیز برخی اعضای اتاق بازرگانی عراق گفتند این کشور نفت خام تحویل ایران خواهد داد.

«بیش از دو هزار کارگر» در حوادث محیط کار در سال ۱۴۰۲ جان باختند

استان‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب در سال‌ گذشته بیشترین آمار مرگ‌ بر اثر حوادث کارگری را به خود اختصاص داده‌اند
استان‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب در سال‌ گذشته بیشترین آمار مرگ‌ بر اثر حوادث کارگری را به خود اختصاص داده‌اند

یک مقام سازمان پزشکی قانونی می‌گوید در حوادث ناشی از کار در سال گذشته، ۱۴۰۲، «۲۱۱۵ نفر» جان خود را از دست داده‌اند.

علی ضیایی، رئیس گروه بررسی صحنه جرم این سازمان، روز دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت‌ماه، به خبرگزاری ایلنا گفت که این آمار «در مقایسه با سال قبل از آن ۱۱.۳ درصد افزایش داشته است».

آقای ضیایی با بیان اینکه «سقوط از بلندی همواره بیشترین سهم را در آمار تلفات حوادث کار به خود اختصاص می‌دهد» گفت:‌ «در سال گذشته نیز ۹۸۳ نفر از قربانیان حوادث محیط‌های کار به دلیل سقوط از بلندی جان خود را از دست داده‌اند که ۴۶.۵ درصد کل تلفات را در بر می‌گیرد.»

او همچنین اعلام کرد که در سال گذشته بیش از ۲۷ هزار کارگر نیز در حوادث کار مصدوم شده و به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کرده‌اند.

بر همین اساس استان‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب در سال‌ گذشته بیشترین آمار مرگ بر اثر حوادث کارگری را به خود اختصاص داده‌اند.

فعالان و تشکل‌های مستقل کارگری همواره درباره آمار بالای مرگ و مصدومیت کارگران در ایران به ‌دلیل فقدان ایمنی هشدار می‌دهند و آمارهای رسمی در این‌باره را بسیار کمتر از آمارهای واقعی ارزیابی می‌کنند.

سازمان پزشکی قانونی پیشتر اعلام کرده بود که در شش ماه نخست سال ۱۴۰۲ در مجموع یک هزار و ۷۷ کارگر در ایران حین کار و ماموریت شغلی جانشان را از دست داده‌اند. این رقم در مقایسه با مدت مشابه در سال پیش از آن ۱۵.۷درصد افزایش یافته بود.

بازداشت «سه نفر» در ارتباط با مرگ یک پزشک در پی مصرف مشروب تقلبی در شیراز

در مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نام پزشک فوت شده «فرزانه اکبری» ذکر شده است
در مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نام پزشک فوت شده «فرزانه اکبری» ذکر شده است

دادستان شیراز از بازداشت سه نفر در ارتباط با مرگ یک پزشک زن و ناخوشی چند نفر دیگر بر اثر مصرف «مشروبات الکلی مسموم» خبر داد.

افشین محمدی روز دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت، به خبرگزاری قوه قضائیه، میزان،‌ گفت: «در این حادثه در مجموع شش نفر دچار مسمومیت شده‌اند و از این تعداد یک نفر فوت شده و سایر افر‌اد پس از اقدامات پزشکی در ساعات اولیه حادثه از بیمارستان مرخص شده‌اند.»

این در حالی است که یک منبع مطلع به رادیوفردا گفت که تعداد افراد مسموم‌شده در این مهمانی در شیراز بین ۱۰ تا ۱۲ نفر است.

به گفتهٔ این منبع مطلع، مشروب مصرف‌شده در این مهمانی «ویسکی پلمب‌شده بوده و در این میان تنها یک شیشه مسموم بوده است».

پیشتر چند خبرگزاری داخل ایران از جمله خبرگزاری فارس تعداد افراد مسموم‌شده بر اثر مصرف مشروبات الکلی مسموم را ۲۹ نفر اعلام کرده بودند.

خبرگزاری فارس همچنین نوشته است که در این میان «چند پزشک دچار نارسایی کلیوی شده‌، یک پزشک زن تاکنون فوت شده و یک پزشک دیگر به کما رفته است».

در مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نام پزشک جان‌باخته «فرزانه اکبری» متخصص پوست ذکر شده است.

با توجه به ممنوع‌ بودن تولید و فروش نوشیدنی الکلی در ایران و در نبودِ محصولات استاندارد در بازار در دهه‌های گذشته، بسیاری از شهروندان به مصرف انواع غیراستاندارد و دست‌سازِ این نوشیدنی‌ها روی آورده‌اند.

آمار دقیق شمار جان‌باختگان مسمومیت‌های الکلی در ایران اعلام نمی‌شود؛ با این حال در یک مورد عباس مسجدی آرانی، رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، اواخر خرداد سال گذشته گفت که در سال ۱۴۰۱ مجموعا ۶۴۴ نفر در پی مصرف الکل جان باختند.

برادرزاده شمخانی، دبیر سابق شورای امنیت ملی، به اتهام «فساد مالی» بازداشت شد

موعود شمخانی در سال ۱۳۹۴ به سمت «معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند» منصوب شده بود
موعود شمخانی در سال ۱۳۹۴ به سمت «معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند» منصوب شده بود

موعود شمخانی، معاون فنی سابق سازمان منطقه آزاد اروند، و برادرزاده علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران، بازداشت شده است.

خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، اتهام موعود شمخانی را «دریافت رشوه و فساد مالی» در آبادان اعلام کرده است.

منطقه آزاد اروند وسعتی حدود ۳۴ هزار و ۷۰۰ هزار هکتار را در برمی‌گیرد و شامل شهرک‌های صنعتی در آبادان، خرمشهر شلمچه و مینوشهر است. مدیریت این منطقه در سال‌های اخیر به‌ دلیل پرونده‌های فساد مالی شاهد تغییرات زیادی بوده است.

اسماعیل زمانی، مدیرعامل وقت منطقه آزاد اروند، در آذر ۱۳۹۹ به اتهام دست داشتن در یک پرونده اقتصادی بازداشت شده بود. احمد رستمی،‌ معاون سابق توسعه مدیریت و عضو هیئت مدیره منطقه آزاد اروند، نیز اسفند همان سال بازداشت شد. سوسن جودکی، مدیر امور مالی، نیز همان سال بازداشت شد.

موعود شمخانی که خبر بازداشت او روز ۹ اردیبهشت رسانه‌ای شد، در سال ۱۳۹۴ به سمت «معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند» منصوب شده بود. او پس از آن به این سمت منصوب شد که علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، در دی‌ماه سال ۱۳۹۲ به عنوان عضو هیئت مدیره منطقه آزاد اروند منصوب شد.

علی شمخانی که هم‌اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی است، در سال‌های اخیر بارها هدف حمله لفظی و رسانه‌ای اصولگرایان بوده است.

آخرین جنجال مربوط به او به برگزاری مراسم عروسی دخترش فاطمه (ستایش) در هتل گران‌قیمت اسپیناس پالاسِ تهران در فروردین امسال برمی‌گردد که انتقادهای زیادی برانگیخت.

پیشتر نیز رسانه‌ها از فعالیت‌های اقتصادی گسترده فرزندان و داماد او از جمله در دوبی خبر داده بودند.

هشدار یک نهاد مدنی درباره وضعیت آزادی رسانه در چند کشور اروپایی

اتحادیه آزادی‌های مدنی اروپا به کمیسیون اروپا توصیه کرده که از نزدیک بر اجرای قانون جدید آزادی رسانه‌ نظارت کند
اتحادیه آزادی‌های مدنی اروپا به کمیسیون اروپا توصیه کرده که از نزدیک بر اجرای قانون جدید آزادی رسانه‌ نظارت کند

یک شبکه مدافع آزادی‌های مدنی می‌گوید آزادی رسانه‌ها در سراسر اتحادیه اروپا رو به کاهش است و در چند کشور «به شکل خطرناکی به نقطه شکست نزدیک شده است».

اتحادیه آزادی‌های مدنی برای اروپا در گزارش سالانه خود در مورد «آزادی رسانه‌ها» تصریح کرده است: «روندهای نگران‌کننده‌ای که قبلاً رصد شده بود در سال ۲۰۲۳ ادامه یافت، اگرچه قوانین جدید در سراسر اتحادیه اروپا می‌تواند امید به بهبود وضعیت را افزایش دهد».

بر اساس این گزارش، روزنامه‌نگاران در کشورهایی چون کرواسی، فرانسه، آلمان، یونان و ایتالیا در سال ۲۰۲۳ با حملات فیزیکی مواجه شدند و خبرنگاران در مجارستان و اسلواکی از سوی سیاستمداران منتخب تهدید شدند.

در رومانی و سوئد نیز پلیس نتوانسته است حملات علیه خبرنگاران را به درستی بررسی کند که یا ناشی از کمبود منابع بوده یا فقدان اراده؛ در فرانسه و بلغارستان، خود افسران پلیس به خبرنگاران حمله کردند.

این گزارش می‌افزاید: به طور معمول علیه روزنامه‌نگاران در کرواسی، یونان، ایتالیا، هلند و سوئد از تهدید کشاندن به دادگاه استفاده شده، در حالی که خبرنگاران در آلمان، یونان، هلند و لهستان تحت نظارت نرم‌افزارهای جاسوسی مانند پگاسوس و پِردِیتور بوده‌اند.

اوا سیمون، کارشناس ارشد اتحادیه آزادی‌های مدنی برای اروپا، می‌گوید: «آزادی رسانه‌ها به وضوح در سراسر اتحادیه اروپا رو به کاهش است که در بسیاری از کشورها نتیجه آسیب یا بی‌توجهی عمدی دولت‌ها است».

به گفته او، «کاهش آزادی رسانه‌ها با کاهش حاکمیت قانون همراه است. ارتباط نزدیکی بین این دو وجود دارد. این بازی رژیم‌های استبدادی است».

گزارش سالانه این اتحادیه که با همکاری ۳۷ گروه حقوق بشری در ۱۹ کشور تهیه شده، ویژگی رسانه‌ای در اروپا طی سال گذشته را «تمرکز شدید مالکیت رسانه‌ها»، «قوانین ناکافی در مورد شفافیت مالکیت» و «تهدیدهای متعدد برای استقلال و امور مالی رسانه‌های عمومی» ارزیابی کرده است.

به گزارش روزنامه گاردین، اتحادیه آزادی‌های مدنی برای اروپا به کمیسیون اروپا توصیه کرده که از نزدیک بر اجرای قانون جدید آزادی رسانه‌ای در اروپا توسط کشورهای عضو نظارت کند.

خانم سیمون می‌گوید این قانون به‌رغم مصالحه‌های صورت گرفته، یک مبنای قانونی برای بهبود وضعیت آزادی رسانه‌ها ایجاد می‌کند.

دختر ۱۱ ساله «مبتلا به اوتیسم» به دست مادرش در اصفهان کشته شد

«کمپین معلولان» روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، با انتشار تصویری در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از مفقود شدن این دختر خبر داده بود
«کمپین معلولان» روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، با انتشار تصویری در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از مفقود شدن این دختر خبر داده بود

یک مقام نیروی انتظامی تأیید کرد که دختربچه ۱۱ ساله «مبتلا به اوتیسم» به نام «دایانا» که از چند روز پیش مفقود شده بود، به دست مادرش کشته شده است.

حسین تُرکیان، رئیس پلیس آگاهی استان اصفهان، روز یک‌شنبه، ۹ اردیبهشت‌ماه، اعلام کرد که مادر دختر گمشده پس از «اظهارات ضد و نقیض» بازداشت و سپس به قتل دختر خود اعتراف کرده است.

آقای تُرکیان در ادامه اعلام کرد که مادر دایانا در بازجویی گفت: «در روز حادثه دخترم را به یک باغ متروکه خارج از شهر بردم و اقدام به وارد کردن چندین ضربه چاقو به وی کرده، سپس جنازه او را آتش زده و از محل متواری شدم و با مراجعه به پلیس، مفقودیش را اعلام کردم.»

رئیس پلیس آگاهی اصفهان در انتها اعلام کرد: «با اعتراف مادر به قتل دختر ۱۱ ساله خود، کارآگاهان به صحنه جرم اعزام و جسد سوخته شده طفل کشف شد.»‌

تُرکیان در مورد انگیزه‌های این مادر و دلایل به قتل رساندن دخترش اطلاعاتی ارائه نکرد.

«کمپین معلولان» روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، با انتشار تصویری در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از مفقود شدن این دختر خبر داده بود.

این کمپین نام این دختر را «دایانا آزادمنش» اعلام کرد و گفت که این دختر مبتلا به اختلال اوتیسم است.

سقوط ین ژاپن در برابر دلار آمریکا ادامه دارد

بهای ین ژاپن در برابر دلار آمریکا بامداد روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت به پایین‌ترین سطح خود از سال ۱۹۹۰ تاکنون سقوط کرد و ارزش هر دلار به ۱۶۰.۱۷ ین رسید.

دلار در معاملات صبحگاهی دوشنبه در ژاپن معادل ۱۶۰.۱۷ ین رسید و این گمانه‌زنی را تقویت کرد که مقامات ژاپنی برای حمایت از ارزش پولی ملی خود وارد عمل خواهند شد.

این در حالی است که بانک مرکزی ژاپن روز جمعه گذشته اعلام کرد که نرخ بهره را بدون تغییر نگه خواهد داشت. این تصمیم بانک مرکزی باعث شد تا کاهش ارزش ین در برابر دلار ادامه یابد و ارزش هر دلار به ۱۵۵ ین برسد.

پیشتر در اول فروردین سال جاری بهای هردلار آمریکا به حدود ۱۵۲ ین رسید که رکورد تازه‌ای از کاهش پول ملی این کشور بود. اما اظهارات مقامات این کشور باعث اندکی بهبود در بازار شد.

رکورد قبلی در اکتبر ۲۰۲۲ ثبت شده بود که هر دلار به ۱۵۱.۹۵ ین رسید و در نهایت ذولت ژاپن مجبوربه مداخله مستقیم در بازار شد.

شونیچی سوزوکی، وزیر دارایی ژاپن، روز هشتم فروردین از آمادگی دولت این کشور برای «اقدامات جسورانه» خبر داد. اشاره به «اقدامات جسورانه» معمولا به معنای مداخله مستقیم دولت در بازار ارز است.

پس از انتشار سخنان وزیر دارایی ژاپن ارزش ین اندکی بهبود یافت و بهای هر دلار به ۱۵۱.۶۳ ین رسید.

گزارش‌ها حاکی است که با وجود تصمیم ماه گذشته «بانک ژاپن» سرمایه‌گذاران انتظار دارند که تفاوت نرخ بهره بین ژاپن و سایر اقتصادهای توسعه‌یافته به ویژه آمریکا همچنان زیاد باقی بماند.

پس از آن که این گمانه زنی تقویت شد که فدرال رزرو آمریکا در نشست آینده خود در اول ماه مه نرخ بهره را به زودی کاهش نخواهد داد، کاهش ارزش ین شتاب بیشتری گرفت.

سنتکام از مقابله با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ خبر داد

مقابله یک ناو آمریکایی با پهپادهای حوثی در دریای سرخ (عکس از آرشیو)
مقابله یک ناو آمریکایی با پهپادهای حوثی در دریای سرخ (عکس از آرشیو)

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، یکشنبه ۹ اردیبهشت از مقابله با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ خبر داد.

سنتکام در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است که مقابله با این پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ حوالی ساعت ۲ بامداد یکشنبه به وقت صنعا روی داده است.

این گزارش سنتکام با این حال توضیح بیشتری در خصوص انهدام یا رهگیری این پنج پهپاد ارائه نکرده است.

سنتکام تاکید کرده است که این پهپادها تهدیدی فوری برای کشتی‌های تجاری و کشتی‌های نیروی دریایی ایالات متحده درمنطقه بودند.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در ادامه گفته است: «این اقدامات به منظور محافظت از آزادی دریانوردی و ایمن ‌تر کردن آب‌های بین‌المللی برای نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا و کشتی‌های تجاری انجام می‌شود.»

شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در ماه‌های اخیر مسیر کشتی‌رانی بین‌المللی در دریای سرخ را مورد حمله قرار داده‌اند. این حملات باعث شده است که حمل و نقل جهانی از طریق کانال سوئز دچار اختلال شود و شرکت‌ها کشتی‌رانی را مجبور کرده است که مسیرهای طولانی‌تر و گران‌تری را در اطراف جنوب آفریقا انتخاب کنند.

در همین زمینه، شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران جمعه سه موشک ضد کشتی به سمت دوکشتی تجاری در دریای سرخ شلیک کردند که‌ به یکی از این کشتی‌ها «خسارت» جزئی وارد شد.

امبری، یک شرکت امنیت دریایی بریتانیا، نیز اعلام کرده بود که یک نفتکش، از پیمورسک روسیه به وادینر هند در حرکت بود که در دریای سرخ مورد حمله قرار گرفت.

امبری تأکید کرده بود که این نفتکش به تجارت مرتبط با روسیه مشغول بوده است.

شبه‌نظامیان حوثی‌ مورد حمایت ایران مدعی هستند که در راستای حمایت از مردم فلسطین در برابر حملات اسرائیل، حمله به کشتی‌های مرتبط به اسرائیل در دریای سرخ را آغاز کرده‌اند. این در حالی است که دامنه این حملات به سایر کشتی‌های بین‌المللی نیز گسترش یافته است.

هزاران نفر در گرجستان در اعتراض به لایحه «عوامل خارجی» تظاهرات کردند

هزاران نفر از مردم گرجستان روز یکشنبه نهم اردیبهشت علیه لایحه «عوامل خارجی» در شهر تفلیس، پایتخت این کشور راهپیمایی کردند.

منتقدان این لایحه در گرجستان و کشورهای غربی گفته‌اند این طرح اقتدارگرا و الهام گرفته از روسیه است. در روسیه ا‌زچنین طرحی برای سرکوب مخالفان دولت پوتین استفاده می‌شود.

جزئیات این لایحه روز ۱۷ آوریل به تصویب رسید و پارلمان گرجستان اعلام کرده‌است که این لایحه را روز سه‌شنبه برای دومین بار به رای می‌گذارد.

در صورت تصویب این لایحه ،سازمان‌هایی را که بیش از ۲۰ درصد از بودجه خود را از خارج دریافت می کنند، ملزم می کند که به عنوان «عامل خارجی» ثبت نام کنند، در غیر این صورت جریمه خواهند شد.

معترضان در گرجستان این طرح را زمینه ساز نفوذ روسیه در کشور خود می‌دانند.

اتحادیه اروپا و کشورهای غربی هشدار داده‌اند که این لایحه می‌تواند ادغام گرجستان با اتحادیه اروپا را که در آذرماه گذشته به این کشور وضعیت نامزدی را اعطا کرده، متوقف کند.

این لایحه باید سه بار در پارلمان تصویب شود تا به قانون تبدیل شود. همچنین این لایحه باید بتوان بر حق وتوی رئیس جمهور گرجستان که با آن مخالف است ، پیروز شود.

گروه‌های مخالف این لایحه بیش از یک هفته است که هر شب در خارج از پارلمان اعتراض می‌کنند، زیرا مجلس قانونگذاری که تحت کنترل حزب حاکم «رویای گرجستان» است، اولین پیش‌نویس آن را تصویب کرده‌است.

اوکراین از سه روستا در جبهه شرقی عقب‌نشینی کرد

نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)
نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)

همزمان با درخواست مجدد ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، برای آغاز مذاکرات رسمی در جهت پیوستن کشورش به اتحادیه اروپا و ناتو گزارش‌ها حاکی از عقب‌نشینی ارتش این کشور از سه روستا در مرزهای شرقی است.

با پیشروی سربازان پوتین در امتداد خط مقدم، نیروهای ارتش اوکراین در شرق این کشور عقب نشینی کردند.

الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، روز یکشنبه نهم اردیبهشت گفت که نیروها به مواضع جدید در غرب بردیچی و سمنیوکا، در شمال آودیوکا بازگشته‌اند.

وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای این کشور روستای نووباخموتیوکا در نزدیکی بردیچی را تصرف کردند، اما ارتش اوکراین درباره این ادعا تا کنون اظهار نظری نکرده است.

منابع خبری اوکراین می‌گویند نیروهای روسیه از یک پهپاد ۱۳۱ /۱۳۶ شاهد ساخت ایران برای حمله به هتلی در میکولایف اوکراین استفاده کردند. این هتل به شدت آسیب دیده و در آتش سوخته‌است.

تهران متهم است که صدها فروند پهپاد شاهد ۱۳۶ به روسیه برای جنگ این کشور در اوکراین تحویل داده و همچنین در مظان این اتهام قرار دارد که چندی پیش نیز به روسیه پیشنهاد کرده پهپاد انفجاری دوربرد تازه‌ای از سری شاهد ۱۰۷ به آن کشور بفروشد.

این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز شنبه نیز از حملات نیروهای روسیه به تاسیسات برق و گاز این کشور خبر داد و گفت:«حمله روسیه به بخش انرژی کشورش تاسیسات گازی مهم برای عرضه به اتحادیه اروپا را هدف قرار داده است.»

رئیس جمهوری اوکراین از جامعه بین‌المللی خواسته‌است تا به تقویت سامانه‌های پدافند هوایی این کشور کمک کنند.

بسته کمکی ایالات متحده آمریکا که روز اول اردیبهشت در مجلس نمایندگان آمریکا به اتفاق آرای هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه تصویب شد، شامل ۶۱ میلیارد دلار کمک مالی به اوکراین است.

به گفته ولودیمیر زلنسکی کشورش هنوز منتظر دریافت کمک‌های تسلیحاتی وعده داده شده است و انتظار دارد حجم و گستره آنها به قدری باشد که شرایط در جبهه‌های جنگ را به نفع اوکراین تغییر دهد.

گفت‌وگوی بایدن و نتانیاهو درباره عملیات اسرائیل در رفح

همزمان با بالا گرفتن اعتراضات دانشجویی در ایالات متحده درباره ادامه جنگ در غزه،جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بار دیگر موضع روشن خود را درباره عملیات گسترده اسرائیل در رفح تکرار کرد.

در بیانیه‌ای که کاخ سفید منتشر کرده‌است، جزئیات بیشتری از این گفت‌وگو ارائه نشده‌است . با این حال واشینگتن می‌گوید که نمی‌تواند از عملیات رفح بدون یک طرح انسانی مناسب و معتبر حمایت کند.

ایالات متحده بارها از اسرائیل خواسته است که در حال حاضر به پایگاه‌های حماس در جنوب غزه حمله نکند، زیرا نگران این است که غیرنظامیان که اکنون و پس از تخلیه غزه در شمال در این منطقه زندگی‌ می‌کنند ، نتوانند از این منطقه خارج شوند.

با وجود مخالفت واشینگتن با این حمله، اسرائیل طرح‌ حمله به رفح را تأیید کرده است، اما تمایل خود را برای لغو یا به تعویق انداختن عملیات در صورت آزاد کردن گروگان‌های اسرائیلی توسط حماس اعلام کرده‌است.

پیشتر کاخ سفید روز پنجشنبه ۳۰ فروردین ماه پس از گفت‌وگو با مقامات اسرائيلی در واشینگتن اعلام کرد که اسرائیل نگرانی‌های دولت بایدن را در مورد تهاجم تمام عیار به رفح، در نظر خواهد گرفت.

بنابر بیانیه‌ای که کاخ سفید آن را منتشر کرد، مقامات ارشد دو کشور روز یکشنبه، همچنین درباره آزادی گروگان‌های اسرائیلی که از ۱۵ مهرماه در اسارت حماس بسر می‌برند، رایزنی کردند.

طبق این گزارش، آنها همچنین درباره افزایش سرعت ارسال کمک‌ها، از جمله آماده‌سازی برای باز کردن گذرگاه‌های جدید به غزه، بحث کردند.

جو بایدن در این تماس تلفنی بر لزوم تداوم و تقویت ارسال کمک‌ها در هماهنگی کامل با سازمان‌های بشردوستانه تأکید کرد.

بنیامین نتانیاهو و جو بایدن آخرین بار در ۲۵ فروردین و پس از حمله تهران به اسرائیل درباره این حمله موشکی و پهپادی، گفت‌وگو کرده‌ بودند.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG