لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۳

تلاش عربستان برای عضویت در شورای حقوق بشر سازمان ملل ناکام ماند


مقر شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو
مقر شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو

تلاش عربستان سعودی برای در اختیار گرفتن یک کرسی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، به‌دنبال کارزار گروه‌های مخالف حقوق بشر که خواستار مخالفت اعضای این نهاد شده بودند، شکست خورد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۱۸ عضو جدید شورای حقوق بشر را که در مجموع متشکل از ۴۷ عضو است، انتخاب کردند. انتخاب این اعضای جدید بر مبنای آن بود که هر منطقه جغرافیایی بتواند نماینده خود را در شورای حقوق بشر داشته باشد.

این شورا که در ژنو مستقر است، سوابق حقوق بشری کشورهای عضو سازمان ملل متحد را به‌طور متناوب بررسی می‌کند و با تعیین بازررسان مستقلی صحت‌وسقم گزارش‌ها دربارهٔ مسائلی چون شکنجه و شرایط کشورهایی مانند کره شمالی، ایران و میانمار را می‌سنجد.

شورای حقوق بشر در سال ۲۰۰۶ جایگزین کمیسیون حقوق بشر شد که اعتبار خود را به خاطر سوابق منفی برخی اعضای خود از دست داده بود.

اما این شورای جدید نیز به‌سرعت با انتقادات مشابهی مواجه شد، ازجمله در مورد کشورهایی که تلاش می‌کردند با عضویت در آن سوابق خود و متحدان‌شان را پنهان کنند.

امسال از گروه آسیا-اقیانوس آرام شش کشور برای در اختیار گرفتن پنج کرسی شورای حقوق بشر رقابت کردند که عربستان سعودی با ۱۱۷ رأی از ورود به این شورا بازماند.

پنج کشوری که توانستند از این گروه به شورای حقوق بشر راه یابند، عبارت‌اند از تایلند با ۱۷۷ رای، قبرس و قطر با ۱۶۷ رأی، کره جنوبی با ۱۶۱ رأی و جزایر مارشال با ۱۲۴ رأی.

لوئی شاربونو، مسئول امور ملل متحد در دیده‌بان حقوق بشر، پیش از رأی گیری، عضویت عربستان سعودی در شورای حقوق بشر را «ناشایست» خواند.

وی با استناد به گزارش‌های دیده‌بان حقوق بشر، ریاض را متهم به موارد متعدد نقض حقوق بشر از جمله کشتار صدها مهاجر و پناهجوی اتیوپیایی که در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ تلاش می‌کردند از مرز یمن و عربستان سعودی عبور کنند، متهم کرد.

نمایندگی عربستان سعودی در سازمان ملل پیش از این با ارسال نامه‌ای به شورای حقوق بشر اتهام کشتار «سیستماتیک» در مرز توسط این کشور رد کرده بود.

XS
SM
MD
LG