(rm) صدا |
بحران عراق، سياستمداران ايراني را نگران کشيده شدن جنگ به ايران کرده است. محافظهکاران که ديدگاه مطلقگرا در نفي آمريکا دارند، به هيچ روي از مذاکره رسمي با آمريکا سخن نمي گويند. تنها شماري از اصلاح طلبان گفتهاند که هيچ راهي جز مذاکره با امريکا براي محدودکردن بحران در منطقه نيست. مهدي خلجي گزارش مي دهد:
ديپلماسي ايران در قبال بحران عراق، نامشخص، پيچيده و پرتناقض است. اين عقيده بسياري از کارشناسان مسائل ايران است. ديدگاه محافظهکاران درباره اين بحران و مسئله مذاکره با امريکا، دست کم در سطح رسمي، تا اندازهاي روشن است. اما اصلاحطلبان، با توجه به ممنوعيت رسمي سخن گفتن جانبدارانه درباره مذاکره با آمريکا، دچار وضعيتي دشوارند. با اين همه، جدا از احزاب اصلاحطلب چپگرايي مانند سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي، برخي طيفهاي ديگر اصلاحطلب در جستوجوي راهي براي قانع کردن حکومت براي مذاکره با امريکا هستند. علي مزروعي، عضو فراکسيون مشارکت مجلس شوراي اسلامي با ابراز اطمينان از اين که امريکا در جنگ با عراق پيروز خواهد شد، پيشنهاد کرده که ايران با امريکا و انگليس وارد مذاکره شود.
دامنه نگراني شماري از اصلاحطلبان فراتر از مشکل مذاکره با آمريکاست. اصلاحطلبان داخل حکومت از اين نيز هراسناکاند که بخش عمده اپوزيسيون جمهوري اسلامي طرفدار مداخله نظامي امريکا در ايران شود. عليرضا علويتبار، چهره شاخص اصلاحگرايان در ايران، در روزنامه «ياس نو،» بن بست سياسي عراق را محصول ديکتاتوري و تمايل اپوزيسيون به اقدام نظامي بيگانگان در کشور، به منزله تنها گزينه ممکن، دانسته و نوشته است حکومت نبايد کار را به جايي برساند که مردم براي نجات خود دخالت خارجي را آرزو کنند و اپوزيسيون نيز نبايد مبلغ حضور خارجيان در عرصه سياسي کشور شود. آقاي علويتبار خواهان سهم دادن به اپوزيسيون دموکرات و مسالمتجو در حل مشکلات ملي و بهرهگيري از قدرت و نفوذ آنها براي پيشبرد منافع ملي شده است. در دو دهه اخير، جمهوري اسلامي، هيچ اعتباري براي اپوزيسيون خود قائل نبوده و آنها را به شيوههاي گوناگون از مشارکت در عرصه سياسي و حتي حقوق شهروندي محروم کرده و راه هر گفتگوي سازنده با آنها را بسته است. بحران عراق و ترس از کشيدن شدن جنگ به ايران، پارهاي از سياستمداران ايراني را به فکر استفاده از اپوزيسيون براي بقاي نظام سياسي انداخته است. جمهوري اسلامي، از نظر موقعيت خود در منطقه، حساسترين و دشوارترين دوره خود را مي گذراند و به عقيده صاحبنظران، هنوز مواضعي کارآمد براي کنارکشيدن قاطع از بحران در پيش نگرفته است. بحران عراق، مقامات جمهوري اسلامي را نگران کشيده شدن جنگ به ايران کرده است. محافظهکاران که ديدگاه مطلقگرا در نفي آمريکا دارند، به هيچ روي از مذاکره رسمي با آمريکا سخن نمي گويند. تنها شماري از اصلاح طلبان گفتهاند که هيچ راهي جز مذاکره با امريکا براي محدودکردن بحران در منطقه نيست. به عقيده كارشناسان، ديپلماسي ايران در قبال بحران عراق، نامشخص، پيچيده و پرتناقض است. جدا از احزاب اصلاحطلب چپگرايي مانند سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي، برخي طيفهاي ديگر اصلاحطلب در جستوجوي راهي براي قانع کردن حکومت ايران براي مذاکره با امريکا هستند. عليرضا علويتبار، يكي از اصلاح طلبان حكومتي، خواهان سهم دادن به اپوزيسيون دموکرات و مسالمتجو در حل مشکلات ملي و بهرهگيري از قدرت و نفوذ آنها براي پيشبرد منافع ملي شده است. بحران عراق و ترس از کشيدن شدن جنگ به ايران، پارهاي از سياستمداران ايراني را به فکر استفاده از اپوزيسيون براي بقاي نظام سياسي انداخته است.