ناو جنگی ژاپنی روز یکشنبه ۱۳ بهمن برای محافظت از آزادی کشتیرانی در منطقه خاورمیانه از بندری در نزدیکی توکیو عازم دریای عمان شد. ژاپن یکی از مشتریان نفتی مهم در خاورمیانه است و ۹۰ درصد نفت مورد نیاز خود را از این منطقه تامین میکند.
به گزارش رویترز، دو هواپیما تجسسی « P-3C» ناو جنگی تاکانامی را همراهی خواهند کرد.
یوشیهیده سوگا، دبیر هیات دولت ژاپن ماه گذشته گفته بود، اعزام نیروی به منطقه دریای عمان در راستای کمک به «صلح و ثبات» در خاورمیانه است. به گفته این مقام دولت ژاپن٬ نیروهای اعزامشده در صورت بروز خطر، اجازه اقدامات دفاعی نظامی خواهند داشت.
با این حال سفارت ایران در توکیو به موضوع اعزام نیروی ژاپن به منطقه دریای عمان واکنش نشان داده و گفته بود که حضور نیروهای خارجی در جهت صلح و ثبات و امنیت «منطقه ارزیابی نمی شود».
به دنبال حملات به نفتکشها و کشتیهای تجاری در خلیج فارس و دریای عمان در اردیبهشت و خرداد ماه سال جاری، نگرانیهایی در خصوص تامین امنیت کشتیرانی در این منطقه حساس مطرح شد.
ژاپن و کشور های غربی ایران را به دست داشتن در این حملات سال جاری متهم میکنند، اما ایران این اتهام را رد میکند.
دولت ژاپن که یکی از اصلیترین خریداران نفت ایران بود به دنبال بازگشت تحریمهای آمریکا علیه تهران، خرید نفت از ایران را قطع کرد.
در واکنش به حملات در تنگه هرمز و دریای عمان، آمریکا از متحدان خود خواسته بود به ائتلاف دریایی برای حفاظت از کشتیهای تجاری در خلیج فارس و دریای عمان بپیوندند. مقامهای آمریکایی در این مورد با هر دو متحد واشینگتن در شرق آسیا، یعنی ژاپن و کره جنوبی، نیز وارد رایزنی شده بودند.
در همین زمینه، وزارت دفاع کره جنوبی روز اول بهمن ماه اعلام کرد ماموریت نیروهای خود را به مناطقی در اطراف تنگه هرمز گسترش خواهد داد.
وزارت دفاع کره جنوبی تاکید کرده بود نیروهای آن کشور وارد ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا نخواهند شد، بلکه بهطور مستقل در منطقه حضور خواهند داشت.