لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ مهر ۱۴۰۲ تهران ۱۴:۰۰

ترکیه موضع آلمان برای پایان مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا را محکوم کرد


مناسبات برلین و آنکارا از زمان کودتای نافرجام سال گذشته در ترکیه و انتقاد شدید آلمان از سرکوب مخالفان متشنج شده است.

سخنگوی رئیس‌جمهور ترکیه روز دوشنبه در واکنش به موضع‌گيری آنگلا مرکل برای پایان دادن به مذاکرات مربوط به عضویت این کشور در اتحادیه اروپا، سیاستمداران آلمان را به تسلیم شدن به پوپولیسم متهم کرد.

به گزارش خبرگزای آسوشیتدپرس از زمان وقوع کودتای نافرجام سال گذشته در ترکیه و انتقاد شدید آلمان از سرکوب مخالفان حکومت که به بازداشت ۵۰ هزار نفر منجر شده، مناسبات برلین و آنکارا متشنج شده است.

ابراهیم کالین سخنگوی رجب طیب اردوغان در پیام کوتاهی در شبکه توئیتر نوشت: «حمله به ترکیه - اردوغان و نادیده گرفتن مشکلات اساسی و مبرم آلمان و اروپا نشانه فقدان بینش است».

او افزود این «تسلیم شدن به پوپولیسم و تخاصم‌طلبی است که فقط باعث تشدید تبعیض و نژادپرستی خواهد شد».

آنگلا مرکل روز یکشنبه در مناظره تلویزیونی با مارتین شولتز رقیب انتخاباتی خود از حزب سوسیال دمکرات آلمان گفت که «کاملاً روشن است ترکیه نباید به عضویت اتحادیه اروپا درآید».

خانم مرکل افزود با همتایان خود در اتحادیه اروپا در مورد «امکان پایان دادن به مذاکرات با ترکیه» گفت‌وگو خواهد کرد و افزود: «به نظرم ترکیه هیچگاه نمی‌تواند به اتحادیه اروپا بپیوندد و من هیچگاه اعتقاد نداشتم که چنین چیزی ممکن است».

مشابه همین دیدگاه در این مناظره تلویزیونی از سوی آقای شولتز مطرح شد و او تأکید کرد که در مقام صدر اعظم، مذاکرات برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را متوقف خواهد کرد.

روند مذاکرات برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۵ آغاز شده است.

به رغم این اظهار نظرها، خبرگزاری آلمان روز دوشنبه اظهارات فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا را بازتاب داد که در آن بر تداوم مذاکرات با ترکیه تأکید شده است.

خانم موگرینی یادآور شد که گفت‌وگوها با ترکیه ادامه خواهد یافت، گرچه ما در همه موارد هم‌نظر نیستیم.

او تصریح کرد که مواردی از جمله حقوق بشر، آزادی‌های بنیادین و وضعیت روزنامه‌نگاران، بین اتحادیه اروپا و ترکیه ایجاد افتراق می‌کند اما گفت‌وگوها ادامه خواهد یافت.

پس از بازداشت شهروندان آلمانی توسط حکومت ترکیه از جمله دنیس یوجل خبرنگاری آلمانی ترک‌تبار روزنامه دی ولت مناسبات آلمان و ترکیه تیره‌تر شد.

دنیس یوجل اکنون بیش از ۲۰۰ روز در بارداشت است و قرار است به اتهام فعالیت‌های تروریستی محاکمه شود.

هفته گذشته نیز دو شهروند دیگر آلمان بازداشت شدند.

خبرگزاری آسوشیستدپرس یادآوری می‌کند که رجب طیب اردوغان حکومت آلمان را به پناه دادن به طراحان کودتای نافرجام سال گذشته و اعضای گروه‌های شورشی کرد متهم کرده و خواستار استرداد آنها شده است.

از موضع‌گیری سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اینطور استنباط می‌شود که حکومت آلمان با دادن فضای فعالیت به طرفداران حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) و طرفداران فتح‌الله گولن که به طراحی و صدور فرمان کودتای سال ۲۰۱۶ متهم شده است، از تروریسم حمایت می‌کند.

فتح‌الله گولن و جنبش او دخالت در کودتا را تکذیب کرده و تأکید می‌کنند که فعالیت آنها ترویج اسلام، کارهای خیریه و آموزشی است. ولی حکومت ترکیه از زمان وقوع کودتای سال گذشته این جنبش را یک گروه تروریستی قلمداد می‌کند.

ابراهیم کالین در بخش دیگری از پیام خود در شبکه توئیتر نوشت: «آیا آلمان که به طور علنی از گروه‌هایی مثل پ ک ک یا گروه تروریستی گولن حمایت می‌کند واقف نیست که از تروریست‌ها و کودتاچیان حمایت می‌کند و نه از دمکراسی؟»

ماه گذشته رجب طیب اردوغان از ترک‌تباران آلمان خواست که در انتخابات سراسری این کشور در ماه سپتامبر در مخالفت با حزب دمکرات مسیحی خانم مرکل و شریک ائتلافی آن در دولت فعلی يعنی حزب سوسیال دمکرات رأی دهند.

اما ابراهیم کالین در پیام خود اهمیت این انتخابات را رد کرد و گفت: «مهم نیست چه حزبی در انتخابات آلمان پیروز شود، چون ذهنیتی که برنده خواهد شد از هم اکنون کاملاً روشن است».

در رویداد دیگری دولت آلمان روز دوشنبه اعلام کرد یکی از دو شهروند آلمانی که توسط حکومت ترکیه «به دلایل سیاسی» دستیگر شده بودند آزاد شده است.

یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت:«وکیل مدافع یکی از این دو نفر به ما خبر داده که او بدون اعمال هیچ محدویتی آزاد شده است.» او افزود وزارت خارجه آلمان هنوز منتظر تأیید این خبر توسط منابع مستقل است.

دولت آلمان خبر بازداشت دو شهروند خود در ترکیه را روز جمعه اعلام کرد و گفت آنها روز پنجشنبه به «دلایل سیاسی» دستگیر شده‌اند.

XS
SM
MD
LG