در حالی که رهبران اتحادیه اروپا از احتمال جلوگیری از صادرات واکسنهای ضدکرونای تولیدی این اتحادیه به بریتانیا سخن میگویند، بریتانیا روز دوشنبه، دوم فروردین، از این اتحادیه خواست واکسنهای سفارشدادهشده را به لندن تحویل بدهد.
کمیسیون اروپا که سفارش واکسن را برای ۲۷ کشور اتحادیه اروپا هماهنگ میکند میگوید چنین درخواستی از سوی بریتانیا نیازمند حس همکاری دوجانبه است اما بریتانیا با خودداری از صدور واکسنهای تولیدی در خاک خود به بقیه اروپا، همکاری دوطرفه را خدشهدار کرده است.
کمیسیون اروپا میگوید اتحادیه اروپا از اواخر ژانویه حدود ۳۵ میلیون دوز واکسن آسترازنکا صادر کرده است که ۱۰ میلیون دوز از آن به بریتانیا فرستاده شده، اما بریتانیا هیچیک از واکسنهای تولیدی در خاک خود را به اروپا صادر نکرده است.
در همین حال یک مقام اتحادیه اروپا نیز در گفتوگو با خبرگزاری رویترز، انگشت اتهام را به سوی شرکت آسترازنکا نشانه رفت و گفت که این شرکت بیش از ظرفیت تولید خود سفارش پذیرفته و قادر به تحویل مقادیر مندرج در قراردادها نبوده است.
آسترازنکا نیز در پاسخ میگوید که بریتانیا از یکی از بندهای قرارداد سفارش واکسن استفاده کرده و همه دوزهای تولیدی آن شرکت در انگلیس را در خاک خود نگه داشته است.
کشورهای اتحادیه اروپا در روند تزریق واکسن کرونا، از بریتانیا و ایالات متحده عقب هستند و در حالی که از ۲۰ مارس، بریتانیا از میان هر ۱۰۰ شهروند خود تقریباً ۴۴ نفر را واکسینه کرده است، اتحادیه اروپا برای هر ۱۰۰ نفر حدود ۱۳ تزریق واکسن داشته است.
در چنین شرایطی، رهبران اتحادیه اروپا قرار است در نشست روز پنجشنبه خود، دربارهٔ ممنوعیت احتمالی صادرات واکسن به بریتانیا تبادل نظر کنند.
در همین حال، بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، روز یکشنبه با قدرتمندترین رهبران اتحادیه اروپا، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه گفتوگو داشت و تلاش کرد تا آنها را از موافقت با چنین ممنوعیتی منصرف کند.
پیش از این تعدادی از کشورهای اروپایی به دلیل انتشار گزارشهایی در مورد افزایش میزان لخته شدن خون در میان کسانی که واکسن آسترازنکا را تزریق کردند، استفاده از این واکسن را متوقف کرده بودند.
اما در پی اعلام سازمان دارویی اتحادیه اروپا مبنی بر ایمن و موثر بودن واکسن آسترازنکا، آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا قرار است استفاده از این واکسن را از سر بگیرند.
بر اساس گزارشهای رویترز و رادیو فردا/پ.پ/ک.ر