لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۵ تهران ۰۲:۰۰

فرمانده سنتکام:‌ طی هفته اخیر ۴۰۰ کشتی و ۱۰۰ میلیون بشکه نفت از تنگۀ هرمز عبور کردند

فرمانده سنتکام می‌گوید سپاه پاسداران توانایی پرداخت حقوق کارکنان خود را ندارد
فرمانده سنتکام می‌گوید سپاه پاسداران توانایی پرداخت حقوق کارکنان خود را ندارد

فرمانده نیروهای آمریکایی مستقر در خاورمیانه، سنتکام، بار دیگر تأکید کرد که «ایالات متحده و متحدان منطقه‌ای‌اش کنترل تنگۀ هرمز را در اختیار دارند و نه ایران».

دریادار بردلی کوپر در پیامی ویدئویی، که روز جمعه ۲۴ مهر در حساب کاربری سنتکام در شبکۀ ایکس منتشر شده، گفت تنها ظرف یک هفتۀ گذشته، ۴۰۰ کشتی تجاری، با کمک نیروهای آمریکایی از تنگۀ هرمز عبور کرده‌اند.

به‌گفتۀ فرماندۀ سنتکام، در همین مدت، سایر کشورهای حوزۀ خلیج فارس توانستند ۱۰۰ میلیون بشکه نفت خام را از این آبراه حیاتی عبور داده و صادر کنند.

فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا همچنین اعلام کرد محاصرهٔ دریایی ایران مانع صادرات دست‌کم ۲۵ میلیارد دلار نفت خام شده و ایالات متحده نزدیک به ۳۵۰ میلیون دلار دارایی رمزارزی جمهوری اسلامی را مسدود کرده است.

او گفت فشار اقتصادی بر نیروهای نظامی ایران به حدی رسیده که گزارش‌هایی از خودداری گروه‌های شبه‌نظامی همسو با تهران از پرداخت حقوق نیروهایشان، به‌منظور پس‌فرستادن پول به سپاه پاسداران، وجود دارد.

به گفتهٔ کوپر، سپاه نیز حقوق نیروهای خود را پرداخت نمی‌کند.

فرمانده سنتکام همچنین گفت ایران، جز دریافت کمک‌های بشردوستانه‌ای که آمریکا اجازهٔ ورود آنها را داده، هیچ واردات و صادرات دریایی ندارد. او محدود کردن صادرات نفت، مختل کردن تأمین مالی دیجیتال و تضعیف توان پرداخت حقوق نیروهای امنیتی ایران را سه محور فشار واشینگتن بر تهران برشمرد.

در همین حال، خبرگزاری رویترز روز شنبه در گزارشی نوشت ایران با وجود محاصرهٔ دریایی آمریکا، از ماه ژوئیه مقداری گاز مایع و سوخت جت صادر کرده است. رویترز می‌نویسد که بر اساس داده‌های رهگیری کشتی‌ها و تصاویر ماهواره‌ای، دست‌کم هشت نفتکش حامل حدود ۴٫۱ میلیون بشکه گاز مایع ایران از میانهٔ ژوئیه از دریای عمان خارج شده‌اند و یک نفتکش حامل سوخت جت ایران نیز در سپتامبر به میانمار رسیده است.

منابع امنیت دریایی گفته‌اند تهران برخی از این محموله‌ها را در میان انتقال‌های کشتی‌به‌کشتی دیگر تولیدکنندگان خلیج فارس در نزدیکی سواحل عمان پنهان کرده است. این محموله‌ها تنها بخش کوچکی از صادرات پیشین انرژی ایران را تشکیل می‌دهند و بنا بر داده‌های شرکت کپلر، صادرات نفت خام ایران در سپتامبر به صفر رسیده است.

سنتکام محاصره را «نفوذناپذیر» توصیف کرده و یک مقام نظامی آمریکا به رویترز گفته عبور یک کشتی لزوماً به معنای دور زدن محاصره نیست و هر شناور جداگانه ارزیابی می‌شود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز با اشاره به امکان جعل موقعیت یا هویت کشتی‌ها، اعتبار داده‌های حاکی از عبور محموله‌ها را زیر سؤال برده است.

نیروهای نظامی ایران نیز در روزهای اخیر حملات به کشتی‌های تجاری و نفتکش‌ها در تنگه هرمز را تشدید کرده‌اند.

مرکز عملیات تجارت دریایی بریتانیا روز جمعه اعلام کرد که طی هفته اخیر، ۱۲ کشتی گزارش داده‌اند که در اطراف تنگه هرمز هدف حمله قرار گرفته‌اند.

بر اساس اعلام این نهاد، ۱۰ مورد از این حملات در تنگه هرمز، یک مورد در خلیج فارس و یک مورد دیگر در دریای عمان رخ داده است.

این مرکز اعلام کرد: «از مجموع ۱۲ کشتی، شش کشتی به مسیر خود ادامه دادند یا به بندر رسیدند، یک کشتی از دست رفت، دو کشتی از کار افتادند یا قادر به حرکت نبودند و خسارت یا سرنوشت سه کشتی دیگر هنوز تأیید نشده است.»

مرکز عملیات تجارت دریایی بریتانیا افزود که از ۶ ژوئیه تاکنون، از مجموع ۷۴ مورد حمله گزارش‌شده، ۵۵ مورد در مسیر جنوبی تنگه هرمز و در نزدیکی خط ساحلی عمان رخ داده است.

تنگه هرمز پیش از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران در اسفند پارسال، محل عبور حدود یک پنجم نفت خام و گاز مایع مصرفی در بازارهای جهانی بود. ایران بلافاصله پس از آغاز جنگ، با حمله به کشتی‌ها این آبراه را مسدود کرد.

در هفته‌های اخیر واشینگتن و تهران مدعی تسلط بر تنگه هرمز هستند. این در حالی است که دور دوم محاصره دریایی آمریکا علیه بنادر ایرانی که از اواخر تیرماه آغاز شد، صادرات نفت ایران را به‌شدت تحت فشار قرار داده و از اوایل شهریور نیز وزارت خزانه‌داری ایالات متحده با اجرای عملیات «طرد اقتصادی» تحریم‌های متعددی را علیه شبکه‌های مالی نزدیک به سپاه پاسداران و شرکت‌های هواپیمایی ایرانی اجرا کرده است.

این مطلب بخشی از:
XS
SM
MD
LG