شن جین پینگ، رییس جمهور چین روز جمعه در سخنرانی افتتاحیه اجلاسی که در مورد راه ابرایشم جدید برگزار می شود گفت این طرح باید ملاحظات زیست محیطی را در نظر گرفته و به منابع پایدار انرژی متکی باشد. او تاکید کرد که این طرح بزرگ تجاری و زیر ساختی برای همه رشدی با «کیفیت بالا» به ارمغان خواهد آورد.
به گزارش خبرگزاری رویترز طرح چین برای ساختن یک جاده ابریشم جدید که چین را به آسیا، اروپا و ورای آن مرتبط خواهد کرد بحث زیادی برانگیخته و برخی از شرکای این طرح از هزینه بالای تاسیس زیر ساختها انتقاد کرده اند.
دولت چین تاکنون اعلام نکرده هزینه این طرح بزرگ چقدر خواهد بود ولی کارشناسان مستقل هزینه آنرا چندین تریلیون دلار تخمین می زنند.
دولت چین بارها تاکید کرده که قصد ندارد کشورهای شریک در این طرح را در بند بدهکاری گرفتار کند و در اجلاس روزهای جاری که در پکن برگزار می شود تلاش خواهد کرد به این نگرانیها پاسخ دهد.
شی جین پینگ در بخشی از سخنرانی خود گفت محیط زیست در این طرح عامل تعیین کنندهای است تا از خانهای که همه در آن زندگی می کنیم حفاظت شود. او افزود:«شفافیت کامل باید رعایت شود و هیچگونه فسادی تحمل نخواهد شد.»
رییس جمهور چین گفت:«ساختن زیرساخت هایی با کیفیت عالی، پایدار، مقاوم در برابر خطرات و با بهای مسئولانه به همه کشورها کمک خواهد کرد تا از تمامی منابع خود به بهترین نحو بهره برداری کنند.»
شی جین پینگ در اولین اجلاسی که در سال ۲۰۱۷ در مورد این طرح برگزار شد گفته بود چین حدود ۵۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد کرد. او در سخنرانی روز جمعه به رقم سرمایه گذاری کشورش اشارهای نکرد ولی قرار است روز یکشنبه یک بار دیگر در این اجلاس سخنرانی کند.
دیدگاه کشورهای غربی این است که چین به این وسیله می کوشد نفوذ خود را توسعه دهد و در نهایت به بدهکاری غیرقابل پرداخت کشورهای فقیر منجر خواهد شد.
هر چند بخشی از طرحهای ساخت راه ابریشم جدید طبق زمانبندی پیش می روند ولی بخش دیگر از طرحها تحت تاثیر تغییر دولت در مالزی و مالدیو متوقف شده اند.
رهبر چین اولین بار در سال ۲۰۱۳ طرح احداث راه ابریشم جدید را مطرح کرد که علاوه بر آسیا و اروپا چندین کشور آفریقایی، آمریکای جنوبی و اقیانوسیه را نیز در برمی گیرد. موسسات مالی خصوصی هزینه این طرح را حدود ۳.۶ تریلیون دلار تخمین زده اند.
براساس گزارشی که وزارت دارایی چین روز پنجشنبه منتشر کرد از سال ۲۰۱۷ تاکنون وزرای دارایی ۲۸ کشور از دولت و بخش خصوصی کشور خود خواسته اند که یک نظام مالی با ثبات و پایدار برای مشارکت در این طرح ایجاد کنند.
این گزارش می افزايد که قابلیت بازپرداخت وامها و بدهی یک نکته کلیدی است و چارچوبی نيز برای تحلیل مدیریت استقراض از سوی کشورهای کم درآمد که در این طرح مشارکت خواهند کرد ارائه می دهد.