مجتبی توانگر، نماینده مجلس شورای اسلامی ایران، روز پنجشنبه از «مسدود شدن» کارت بانک صادرات متعلق به برخی از افغانهای مقیم ایران «بدون اطلاع قبلی» خبر داد.
آن طور که آقای توانگر توئیت کرده، «برخی مسئولان بانکی و امنیتی» به وی گفتهاند که «فقط مهاجرینی که دو سال است به ایران نیامدند یا امکان احراز هویت آنها فراهم نیست و یا در فعالیت مالی غیرقانونی هستند» چنین مشکلی دارند.
این در حالی است که به گفته او شماری از افغانهایی که کارت آنها مسدود شده از «خانواده مدافعان حرم افغانستانی، علما و ادیبان افغانستانی» هستند.
این نماینده در ادامه روز جمعه، ۱۰ بهمن، از «حل» مشکل مهاجران افغان در ایران خبر داده و به نقل از عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی ایران، نوشت که «همکاران انفورماتیک از بانکهای یاد شده خواستند یک ماه تمدید و مهلت بدهند، فعلا حل شده است.»
در مقابل خبرگزاری فارس به نقل از مدیرعامل بانک صادرات ایران نوشته است که علت مسدود شدن کارت بانک صادرات این افراد «تراکنشهای مشکوک» بوده است.
به گفته حجتالله صیدی، به همین علت، «تمامی بانکها موظف شدند از ششم بهمن حسابها و کارتهای فاقد کد شهاب را مسدود کنند.»
وی اضافه کرده است: «اتباع ایرانی برای اخذ کد شهاب، به کد ملی نیاز دارند و اتباع غیر ایرانی به کد فراگیر که متولی آن وزارت کشور است.»
مدیرعامل بانک صادرات در عین حال مسدود شدن حساب برخی مهاجران افغان، بدون اطلاع قبلی را تکذیب کرده و گفت: «چند بار اخطار داده شده بود که برخی دریافت کرده بودند اخطار را و برخی دیگر نه، چون صاحب حساب، شماره همراه و آدرس را تغییر داده، ولی به بانک اطلاع نداده و بانک هم به شماره قبلی پیامک داده و به آدرس قبلی اخطار فرستاده است.»
بانک صادرات ایران بیشترین تعداد شعب بانکی را در سراسر کشور دارد و بسیاری از مهاجران افغان، در این بانک، حساب دارند.
در همین حال برخی دیگر از مهاجران افغان در عین حال از مسدود شدن حسابهای بانکی خود در بانک تجارت خبر میدهند.
پس از مسدود شدن حسابهای بانکی آنها، از روز چهارشنبه هفته جاری، تجمعاتی نیز مقابل شعب این بانک در برخی شهرهای کشور شکل گرفت.
این نخستین بار نیست که افغانهای مقیم ایران با مشکلات اینچنینی روبهرو میشوند.
آبانماه ۹۹ فرشته حسینی، بازیگر افغان متولد ایران، در یک پست اینستاگرامی نوشته بود که مادرش تنها دارای کارت آمایش به عنوان مدرک اقامتی معتبر در ایران است که با استفاده از آن نمیتواند به نام خودش سیمکارت تلفن همراه بگیرد.
این موضوع موج گستردهای در فضای مجازی ایجاد کرد، به طوری که محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران اعلام کرد که «منع قانونی برای فروش سیمکارت برای مهاجران قانونی نداریم.»
در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی هرگونه تبعیض علیه مهاجران افغان در ایران را رد میکنند، میلیونها مهاجر افغان که نزدیک به چهار دهه در ایران زندگی کردهاند، کماکان برای خرید سیمکارت و اینترنت، باز کردن حساب بانکی و حتی خدمات اولیه درمانی مشکل دارند.
این در حالی است که جمهوری اسلامی تعداد قابل توجهی از افغانهای مقیم ایران را با وعده دریافت اجازه اقامت در ایران و پرداخت مقرری ماهیانه، تحت عنوان لشکر فاطمیون برای جنگ به نفع بشار اسد به سوریه اعزام کرده و شمار زیادی از آنها در این کشور کشته شدهاند.