خبرخوان
رانندگان در تهران تجمع اعتراضی برگزار کردند

همزمان با گسترش تجمعهای اعتراضی اقشار و اصناف مختلف در ماهها و بهویژه هفتههای گذشته، شماری از رانندگان نیز روز یکشنبه، ۲۹ خرداد در تهران تجمع کردند.
در ویدیوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی حضور گسترده رانندگان معترض در مقابل ساختمان راهداری در خیابان دمشق تهران دیده میشود.
معترضان در این تجمع شعارهایی همچون «نیروی انتظامی، حمایت حمایت»، «ما اعتماد کردیم که واردات کردیم»، «وعده وعید کافیه سفره ما خالیه» و «وعده وعید چه خوب بود ولی همهاش دروغ بود» شنیده میشود.
پیش از این نیز راهبران متروی تهران روز هفتم خرداد به نشانه اعتراض سرعت قطارهای خود را کاهش دادند و رانندگان اتوبوس و کارگران خطوط بیآرتی در شرکت اتوبوسرانی تهران هم در روزهای ۲۶ و ۲۷ اردیبهشت اعتصاب کردند.
شمار تجمعهای اعتراضی در سه ماه نخست سال ۱۴۰۱ و دامنه آن در میان اقشار مختلف جامعه به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته است و این روند شتاب بیشتری در یکی دو هفته گذشته گرفته است.
در هفتههای گذشته علاوه بر بازنشستگان، معلمان نیز بارها در شهرهای مختلف به طور گسترده تجمعهای اعتراضی برگزار کردند و بازاریان هم با تعطیل کردن مغازههای خود و تجمع در شهرهای مختلف اعتراض خود را به وضعیت نابسامان اقتصادی نشان دادند.
بیشتر این تجمعها با سرکوب نیروهای انتظامی و امنیتی و بازداشت شماری از فعالان صنفی روبرو شده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
وزش طوفان و آبگرفتگی شدید در فرانسه، بلژیک و بریتانیا

طوفان و رعد و برق شدید در جزیره کورس در فرانسه به مرگ دو نفر و زخمی شدن ۱۲ تن دیگر انجامید. قربانیان، یک دختر ۱۳ ساله و یک زن ۷۲ ساله گزارش شدهاند.
آن طور که رویترز خبر داده، طوفان و بارندگی شدید که پس از یک دوره خشکسالی طولانی فرانسه را درنوردید، موجب قطع برق یکهزار خانوار در بخشهای جنوبی جزیره کورس شده است که یکی از قطبهای گردشگری فرانسه است.
بر اساس این گزارش، چهارشنبه شب، ۲۶ مردادماه، در کورس، طوفان با سرعت بیش از ۲۲۰ کیلومتر در ساعت در حال وزش بود.
بخشهایی از فرانسه تنها در عرض چند ساعت، به اندازه ماههای اخیر بارندگی داشت و پس از هفتهها گرما و خشکسالی و کاهش ظرفیت خاک برای جذب آب، در بسیاری از خیابانها سیلاب جاری شد.
ویدئوهای به اشتراک گذاشتهشده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که شامگاه چهارشنبه در مارسی، خیابانها را آب گرفته و آب از پلههای این شهر بندری سرازیر است.
روز چهارشنبه در پاریس نیز طوفان ناگهانی و تگرگ و بارش باران، ایستگاههای مترو را در برگرفت و با طغیان رود «سن» خودروها در سیل گرفتار شدند.
طوفان همچنین در روز چهارشنبه در جنوب بریتانیا وزیدن گرفت و شهروندان را پس از یک تابستان گرم و آفتابی غافلگیر کرد.
اداره هواشناسی ملی این کشور هشدار طوفان را برای روزهای چهارشنبه و پنجشنبه صادر کرده است.
روز چهارشنبه در عین حال طوفان سراسر بلژیک را فرا گرفت و بخشهایی از شهر تاریخی «خِنت» را در پی چندین هفته خشکسالی آب فراگرفت.
دلیل بازداشت فعال نزدیک به حکومت در عربستان «تصویر قاسم سلیمانی» اعلام شد

پس از گذشت یک ماه از بازداشت یک زائر ایرانی در سفر حج امسال که وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز از دولت عراق برای آزادیاش کمک خواسته است، خبرگزاری فارس دلیل بازداشت او را عکس انداختن با تصویر قاسم سلیمانی در کنار کعبه اعلام کرد.
پیشتر برخی کاربران هوادار حکومت ایران نیز دلیل بازداشت این ایرانی را که خلیل دردمند نام دارد، انتشار توئیتی حاوی همین عکس اعلام کرده بودند.
خبرگزاری فارس خلیل دردمند را یک «فعال رسانهای» معرفی کرده که در فضای مجازی «بهیاد شهدا به طواف خانه خدا میپرداخت» و بهرغم پیگیری سازمان حج و زیارت و بعثه رهبر جمهوری اسلامی و وزارت خارجه، همچنان زندانی است و قرار است به عنوان «زندانی سیاسی» دادگاهی شود.
عربستان سعودی تاکنون هیچ توضیحی درباره دلیل بازداشت این فعال رسانهای طرفدار جمهوری اسلامی ارائه نداده است، اما حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، ۱۴ مرداد در تماس با وزیر خارجه عراق خواستار انتقال پیام برای آزادی او شده بود.
قطع روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی بهدلیل حمله سازماندهیشده به سفارت عربستان در تهران در سال ۱۳۹۴ از جمله دلایل ناکامی جمهوری اسلامی در پیگیری وضعیت این فعال رسانهای طرفدار نظام عنوان شده است.
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه که با نیروی تحت امر خود در فهرست تروریستی ایالات متحده آمریکا قرار داشت، ۱۳ دی ۱۳۹۸ در پی حمله پهپادی بهدستور دونالد ترامپ در نزدیکی فرودگاه عراق کشته شد.
پس از آن مقامات جمهوری اسلامی بارها از «انتقام سخت» گفتهاند.
عربستان سعودی با هرگونه شعاردادن و رفتار سیاسی در مراسم حج بهشدت مخالف است و پلیس این کشور در این موارد سختگیرانه رفتار میکند.
پلیس ایران از «متلاشی» کردن «شبکه تبلیغ سَلَفیت» در شیراز خبر داد

پلیس ایران روز پنجشنبه، ۲۷ مرداد، اعلام کرد یک «شبکه بزرگ تبلیغ و ترویج سلفیت» را در شیراز «متلاشی» و ۱۵ نفر را در این رابطه بازداشت کرده است.
در اطلاعیه فرمانده انتظامی جمهوری اسلامی که خبرگزاری صدا و سیما منتشر کرده بدون اشاره به جزئیات آمده است که شبکه گفتهشده از «چند حلقه تبلیغی به سرکردگی یک تبعه خارجی با هویت معلوم» تشکیل شده بود و در «بازرسی از اماکن این شبکه تعداد قابل توجهی اسناد، کتب و جزوات با اهداف سوء تبلیغی و امنیتی کشف و ضبط شده است».
در ادامه این اطلاعیه تنها آمده است که تعدادی اتباع ایرانی و خارجی که در زمینه «تامین منابع مالی» این شبکه فعالیت داشتند نیز شناسایی و «عنصر اصلی» نیز بازداشت شده است.
پایگاه خبری رکنا روز چهارشنبه به نقل از سازمان اطلاعات نیروی انتظامی، سرکرده این شبکه را «فردی افغان به هویت معلوم» اعلام کرده و گفته بود که از میان ۱۵ فرد بازداشتشده در شبکه ۱۴ نفر افغان و یک نفر تبعه یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس بوده است.
در گزارش رکنا همچنین آمده بود که در بررسیهای صورتگرفته مرتبط با «انهدام» این شبکه «سوابق تغییر مذهب ایرانیان شیعه به اهل سنت» و «اعضای شبکه تغذیه مالی داخلی و خارجی» آن شناسایی شده و یک نفر در این مورد بازداشت شده است.
«سلفیگری» در ادبیات سیاسی به افراد و گروههایی اشاره دارد که خواهان بازگشت به آموزههای دینی پیامبر اسلام و شریعت اسلامی هستند و شیعه را کفر میدانند.
مقامات جمهوری اسلامی در سالهای گذشته عربستان سعودی را متهم کردهاند که پایگاه پرورش تفکر «سلفیگری» بوده است.
در چهار دهه گذشته شماری از زندانیان سُنی در ایران به اتهام سَلَفیگری در ایران به اعدام محکوم شدند.
کاوه مدنی، پژوهشگر ایرانی، به ریاست اندیشکده آب سازمان ملل منصوب شد

کاوه مدنی، پژوهشگر ۴۱ ساله ایرانی، به سمت ریاست اندیشکده آب سازمان ملل متحد انتخاب شد.
بنا بر اعلام دانشگاه سازمان ملل متحد در روز چهارشنبه، ۲۶ مرداد، آقای مدنی از ابتدای فوریه ۲۰۲۳ (۱۲ بهمن ۱۴۰۱) عهدهدار این سمت خواهد بود.
کاوه مدنی استاد مرکز سیاست محیط زیست کالج سلطنتی لندن (امپریال کالج لندن) و پژوهشگر پیشین دانشگاه یِیل و چهره شناختهشده بینالمللی در حوزه محیط زیست است.
او در سال ۱۳۹۹ برنده جایزه معتبر سفیر اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا شد و عنوان جوانترین برنده در تاریخ این جایزه را به خود اختصاص داد. پیش از آن نیز به عنوان برنده جایزه آب دانشمندان جوان اتحادیه فیزیک زمین آمریکا در سال ۲۰۱۹ معرفی شده بود.
آقای مدنی در سال ۱۳۹۶ به دعوت دولت حسن روحانی به ایران رفت و به معاونت سازمان حفاظت محیط زیست برگزیده شد، اما چند ماه بعد و همزمان با موج بازداشت فعالان محیط زیست بازداشت و به دلیل بازجوییها و فشار نهادهای امنیتی بر خانوادهاش در نهایت مجبور به استعفا و ترک ایران شد.
استعفای او، افسوس عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را به دنبال داشت که به شدت به توانمندی او اعتقاد داشت.
دیوید مالون، رئیس دانشگاه سازمان ملل متحد، در مورد انتصاب آقای مدنی به ریاست اندیشکده آب این سازمان گفته است که تجربه چشمگیر او در حوزه دانشگاه و خدمات عمومی به این اندیشکده کمک میکند تا شکاف بین تحقیقات منابع آب و نیازهای عملی تصمیمگیرندگان بهویژه در مناطق جنوبی کره زمین پر شود.
مایکل اسمال، رئیس کمیته مشورتی بینالمللی اندیشکده آب سازمان ملل متحد، نیز با اشاره به تجربیات ارزنده این دانشمند جوان ایرانی در سطوح ملی و بینالمللی از انتقال این تجربهها به اندیشکده آب استقبال کرده است.
اندیشکده آب سازمان ملل متحد یکی از ۱۳ مؤسسه دانشگاه سازمان ملل متحد مستقر در ۱۲ کشور است که با انجام تحقیقات پیشرفته، به حل چالشهای جهانی آب کمک میکند.
خدیجه مهدیپور، زندانی سیاسی، بار دیگر «مورد ضرب و شتم مجرمان خشن» قرار گرفت

به گزارش منابع حقوق بشری در روز چهارشنبه، ۲۶ مرداد، خدیجه مهدیپور، زندانی سیاسی که بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان ایلام به سر میبرد بار دیگر به دست زندانیان جرائم خشن «مورد ضرب و شتم قرار گرفته» است.
به گزارش سایت حقوق بشری ههنگاو، زندانیان جرائم خشن با تحریک مسئولان زندان اقدام به ضرب و شتم خانم مهدیپور کرده و حتی در شب عاشورا اجازه حضور او در بند را ندادهاند و او مجبور شده است در کتابخانه زندان بخوابد.
بر اساس این گزارش، مسئولان زندان همچنین از هفته گذشته به بهانه «توهین به مقدسات» این زندانی سیاسی را از تماس تلفنی با خانواده خود محروم کردهاند.
در همین حال سایت حقوق بشری هرانا نیز به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرده است که خانم مهدیپور به اتهام «توهین به مقدسات» با گشایش پرونده جدیدی در زندان روبهرو و به مدت یک ماه از برقراری تماس تلفنی با خانواده خود محروم شده است.
خانم مهدیپور پیشتر در ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ نیز از سوی تعدادی از زندانیان متهم به جرائم خشن مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفته و از ناحیه چشم آسیب دیده بود.
سازمان زندانهای ایران همان موقع دلیل این «درگیری» را «فحاشی و توهین» به روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی و قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس که در سال ۱۳۹۸ به دست آمریکا کشته شد اعلام کرده بود.
خانم مهدیپور ماه مهر ۱۴۰۰ به دلیل فعالیت در شبکههای مجازی بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب ایلام به پرداخت سه میلیون تومان جزای نقدی بدل از حبس محکوم شد.
او بار دیگر در ماه مهر ۱۴۰۰ توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت و پس از دو روز به زندان ایلام منتقل شد.
خانم مهدیپور در دادگاه انقلاب با اتهامات «تبلیغ علیه نظام، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی و توهین به رهبری» محاکمه و به ۲۰ ماه حبس محکوم شد.
پیش از این نیز شماری از زندانیان سیاسی که بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندانهای مختلف ایران نگهداری میشوند با هدف تنبیه از سوی مسئولان زندان از سوی زندانیان جرایم خشن مورد ضرب و شتم و حتی تهدید به مرگ شده بودند.
حمله به سلمان رشدی؛ روزنامه جمهوری اسلامی از نواندیشان دینی بهشدت انتقاد کرد

مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی با دفاع از سوء قصد به سلمان رشدی، از گروهی از نواندیشان دینی که این حمله را محکوم کرده بودند، بهشدت انتقاد کرد و نوشت آنان «اسلام را از سرچشمه وحی دریافت نکردهاند».
مسیح مهاجری در این یادداشت که روز پنجشنبه، ۲۷ مرداد، منتشر کرد، نوشت: «اگر با نظام و انقلاب و دولتمردان کشورتان مشکل دارید، این مشکل را به احکام اسلامی تعمیم ندهید.»
انتقاد آقای مهاجری خطاب به گروهی از نواندیشان دینی ایرانی است که در واکنش به حمله به سلمان رشدی، او را «نویسنده نامور» خواندند و اعلام کردند «ما تمامقد کنار قربانیان ترور ایستادهایم و فریاد میزنیم به اسلامی که مجوز ترور دهد، کافریم».
مدیرمسئول روزنامه جمهوری فتوای آیتالله خمینی درباره مهدورالدم بودن سلمان رشدی را «حکم قطعی اسلام علیه یک قلمبهمزد اغفالشده و آلت دست سازمانهای جاسوسی غرب» توصیف کرد و افزود نواندیشان دینی کسی را «نویسنده نامور» خواندهاند که شهرتش را از هتاکی به دست آورده است.
سلمان رشدی، نویسنده مشهور کتاب «آیات شیطانی»، روز ۲۱ مرداد پیش از آغاز سخنرانی خود در مؤسسه چاتاکوآ در غرب ایالت نیویورک با «ضربات متعدد» چاقو از ناحیه شکم و گردن مورد حمله قرار گرفت.
عامل این حمله، هادی مطر، دیروز در مصاحبهای گفت «فقط بخشهایی» از کتاب آیات شیطانی را خوانده و برای آیتالله خمینی احترام قائل است.
نواندیشان دینی ایرانی نوشته بودند «قرائت منحط و پلید از اسلام که در خدمت مستبدان دینی قرار گرفته، دهههاست که امنیت جانی مسلمانان و غیرمسلمانان را در سراسر جهان، از ژاپن، افغانستان و ایران گرفته تا اروپا و آمریکا به خطر جدی انداخته است».
اما مسیح مهاجری در یادداشت خود تأکید کرده است که فتوای امام خمینی درباره سلمان رشدی «از احکام قطعی فقه اسلام است که پشتوانه علمی غیرقابل تردید دارد». توضیحی درباره این «پشتوانه علمی» در این یادداشت نیامده است.
تقدیر از بنفشه سامگیس در سومین دوره از یک جایزه جهانی روزنامهنگاری

بنفشه سامگیس، روزنامهنگار شناخته شده ایرانی، در سومین دوره از اعطای یک جایزه جهانی روزنامهنگاری تحت عنوان «جایزه داستان واقعی» the true story award مورد تقدیر قرار گرفت.
خانم سامگیس که سابقه طولانی در نگارش گزارشهای اجتماعی دارد، این تقدیرنامه را به خاطر گزارش «شهر محکومان» دریافت کرده است که در روزنامه اعتماد منتشر شد.
این گزارش که طی یک سال و بر اساس مصاحبه تلفنی هفتگی با تعدادی از زندانیان زندان تهران بزرگ انجام شده، به شیوهای منحصر به فرد تهیه شده است.
این جایزه که در شهر برن سوئیس برگزار میشود، مستقل است و مقامات سیاسی و دولتی هیچ کشوری در آن دخالتی ندارد.
«جایزه داستان واقعی» در هر کشور یک هیئت داوری سه نفره دارد که هر پنج سال یک بار تغییر میکند؛ در حال حاضر محمد قائد (روزنامهنگار)، امیرحسین چهلتن (داستاننویس) و سرگه بارسقیان (روزنامهنگار) داوران ایرانی این جشنواره هستند.
روزنامهنگاران ایرانی و نیز روزنامهنگاران فارسیزبان از افغانستان یا تاجیکستان میتوانند گزارشهای خود را به هیئت داوران ایرانی ارسال کرده تا پس از انتخاب و ترجمه به زبان انگلیسی، در اختیار داوران دو مرحله دیگر قرار گیرد.
جایزه اول تا سوم این دوره را به ترتیب، سه روزنامهنگار مکزیکی، آلمانی و ایتالیایی بردند.
علاوه بر خانم سامگیس، سه روزنامهنگار دیگر از چین، روسیه و اسپانیا نیز مورد تقدیر هیئت داوران قرار گرفتند.
ادعای تازه وزارت اطلاعات ایران: بازداشت «یکی از خطرناکترین تروریستها»

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در اطلاعیهای که روز چهارشنبه، ۲۶ مرداد، منتشر شد از بازداشت یکی از «خطرناکترین تروریستها» با دامنه فعالیت «فرامرزی» خبر داد.
در اطلاعیه وزارت اطلاعات این فرد بدون اشاره به هویتش «یکی از پرسابقهترین تروریستها» از جمله در چهار کشور «منطقه» معرفی شده است.
وزارت اطلاعات ایران به نام این کشورها اشاره نکرده، اما اعلام میکند که فرد بازداشتشده «در مقطع اوج بحران سوریه، با حضور در آن کشور به عضویت گروهکهای تروریستی- تکفیری درآمده و همراه با آنها در شهرهای حلب، حماه و ادلب به اعمال جنایتکارانه و شیطانی پرداخته است».
بر اساس اطلاعیه وزارت اطلاعات، فرد بازداشتشده «متخصص سلاحهای سنگین» نیز هست.
در این اطلاعیه، به هیچ جزئیات دیگری درباره سن، جنسیت، محل و نحوه بازداشت این فرد اشارهای نشده است.
وزارت اطلاعات ایران به طور معمول هر از گاهی با انتشار بیانیهای از بازداشت یک یا چند «تروریست» در استانهای مرزی ایران خبر میدهد. با این حال این یکی از معدود بیانیههایی است که در آن ادعای بازداشت یکی از «خطرناکترین تروریستها» مطرح میشود.
آمریکا حکم ۳۴ سال زندان فعال حقوق زنان در عربستان را بررسی میکند

وزارت خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه اعلام کرد که پرونده سلمی الشهاب، فعال حقوق زنان را که در عربستان سعودی به ۳۴ سال زندان محکوم شده است، بررسی میکند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، به خبرنگاران گفت: «استفاده از آزادی بیان برای دفاع از حقوق زنان نباید جرم تلقی بشود. به هیچ عنوان نباید جرمانگاری بشود.»
سلمی الشهاب، زن سعودی ۳۴ ساله و دانشجوی دانشگاه لیدز در بریتانیا که برای تعطیلات به عربستان سعودی بازگشته بود، به دلیل داشتن حساب توئیتر و دنبال کردن و بازنشر توئیتهای مخالفان و فعالان سیاسی به ۳۴ سال زندان محکوم شده است.
حکم سنگین علیه این فعال حقوق زنان چند هفته پس از سفر جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، به عربستان سعودی صادر شده است، سفری که فعالان حقوق بشری قبل از آن هشدار داده بودند که میتواند به ریاض برای تشدید سرکوب مخالفان و سایر فعالان دموکراسی جسارت بخشد.
بایدن پیش از سفر به عربستان سعودی، در یادداشتی که در روزنامه واشینگتنپست منتشر شد، نوشته بود: «میدانم که بسیاری موافق تصمیم من برای سفر به عربستان سعودی نیستند. نظرات من درباره حقوق بشر روشن و دیرپاست و در جریان هر سفر خارجی بحث آزادیهای بنیادین همواره در دستور کار من بوده است، همان طور که در جریان این سفر نیز خواهد بود.»
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز و رادیو فردا؛ س.ن
سوریه اتهام ربودن روزنامهنگار آمریکایی را رد کرد

دولت سوریه روز چهارشنبه در واکنش به بیانیه جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، اتهام ربودن یک روزنامهنگار آمریکایی را که یک دهه پیش در این کشور ناپدید شده بود، رد کرد.
آقای بایدن هفته گذشته از دمشق خواست که آستین تایس، روزنامهنگار آزاد و تفنگدار دریایی سابق آمریکایی را که ماه اوت ۲۰۱۲ به هنگام تهیه گزارش از قیام علیه حکومت بشار اسد در دمشق ناپدید شده بود، آزاد کند و اجازه دهد به خانه بازگردد.
خانواده آقای تایس معتقدند که او هنوز زنده است و در سوریه زندانی شده. هویت کسانی که آستین تایس را اسیر کردهاند، مشخص نیست و هیچ گروهی تاکنون مسئولیت ربودن او را بر عهده نگرفته است.
وزارت خارجه سوریه روز چهارشنبه از آقای تایس به عنوان یک سرباز آمریکایی نام برد و این اتهام را که او یا هر شهروند دیگر آمریکایی در اسارت حکومت اسد بهسرمیبرد تکذیب کرد.
بیانیه وزارت خارجه سوریه میگوید: «اینها ادعاهایی بیپایه است.»
آقای بایدن هفته گذشته بیانیهای به مناسبت دهمین سالگرد اسارت آستین تایس صادر کرد و گفت که واشینگتن اطمینان دارد دولت سوریه او را زندانی کرده است.
وی افزود که دولت او بارها از حکومت سوریه خواسته که با واشینگتن همکاری کند تا آستین به خانه بازگردد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
سخنگوی وزارت خارجه ایران: تهران آماده تبادل زندانیان با آمریکاست

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی میگوید تهران آماده تبادل زندانی با آمریکاست.
به گفته ناصر کنعانی، تهران آماده است تا زندانیان دو تابعیتی را که به دلایل امنیتی در حال سپری کردن دوران محکومیت خود هستند، با ایرانیانی تبادل کند که در آمریکا به اتهام نقض تحریمها زندانی شدهاند.
این مقام وزارت خارجه با بیان اینکه «ایران مستقل از برجام بارها از کانالهای مختلف برای تبادل زندانیها با آمریکا اعلام آمادگی کرده است» گفت این گفتوگوها از طریق واسطه از جمله انریکه مورا، هماهنگکننده ارشد اروپایی در مذاکرات برجام، انجام میشود.
خردادماه امسال نیز رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مذاکرهکننده ارشد هیات آمریکایی در مذاکرات احیای برجام، از تداوم گفتوگوهای «غیرمستقیم» با ایران در مورد بازداشت ناموجه و غیرقانونی شهروندان آمریکایی خبر داده بود.
آقای مالی، جمهوری اسلامی ایران را متهم کرده بود که با در بند نگه داشتن چهار شهروند آمریکایی به عنوان اهرم فشار و «تضمین سیاسی» در پی دستیابی به خواستههای خود است.
سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز، سه شهروند ایرانی-آمریکایی هستند که هماکنون با اتهامهای امنیتی همچون «جاسوسی» و یا «اقدام علیه امنیت جمهوری اسلامی» در ایران زندانی هستند.
باقر نمازی، دیگر شهروند ایرانی-آمریکایی و پدر سیامک نمازی، نیز بهرغم سپری کردن دوران محکومیت خود و آزادی از زندان، همچنان اجازه خروج از کشور و بازگشت به آمریکا را ندارد.
جمهوری اسلامی ایران طی سالهای گذشته بارها شهروندان خارجی یا دوتابعیتی را با اتهامات امنیتی بازداشت کرده و سپس با زندانیان وابسته به نهادهای امنیتی ایران در خارج مبادله کرده است.
کشورهای غربی بارها ایران را به گروگانگیری متهم کردهاند.
با استفاده از خبرگزاریهای ایران و گزارشهای رادیو فردا/ آ.ت./ ک.ر
دو نوکیش مسیحی پس از حضور در شعبه اجرای احکام بازداشت شدند

سازمان حقوق بشری «آرتیکل ۱۸» در گزارشی از بازداشت دو نوکیش مسیحی در ایران پس از حضور در شعبه اجرای احکام خبر داد.
این دو شهروند نوکیش که سارا احمدی و همایون ژاوه نام دارند در دادسرای شهید مقدس تهران بازداشت شدند و با گذشت دو روز همچنان در همان مکان در بازداشت بهسر میبرند.
سارا احمدی و همایون ژاوه به اتهام باور به دیانت مسیحی و فعالیتهای عقیدتی به ترتیب به هشت سال و دو سال حبس محکوم شدهاند.
هرچند قانون اساسی ایران آیین مسیحیت را به رسمیت میشناسد، ولی در سالهای گذشته مقامهای جمهوری اسلامی محدودیتهای گستردهای را برای اقلیتهای مذهبی و تبلیغ سایر ادیان و مذاهب جز شیعه در ایران اعمال کردهاند.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، بهمن پارسال از بازداشت دستکم ۵۳ مسیحی در ایران در سال ۲۰۲۱ خبر داده بود.
گردوغبار در خرمشهر و آبادان به ۹ برابر حد مجاز رسید

گردوغبار در خرمشهر و آبادان تا پیش از ظهر روز چهارشنبه، ۲۶ مرداد، به ۹ برابر حد مجاز رسید.
این در حالی است که اداره کل هواشناسی خوزستان روز سهشنبه در اطلاعیهای نسبت به افزایش سرعت باد و وقوع گرد و غبار در خوزستان برای روز چهارشنبه هشدار سطح زرد اعلام کرده بود.
حد مجاز غبار در هوا ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است که این رقم روز چهارشنبه در خرمشهر، ۱۳۷۹ و در آبادان۱۴۱۰ میکروگرم بر متر مکعب گزارش شده است.
سامانه گردوغبار که کانونهای اصلی آن در کشورهای همسایه غربی ایران است هرازچندگاه وارد کشور میشود و معمولا سطح گستردهای از کشور را فرا میگیرد.
با این حال، به گفته کارشناسان و مسئولان، کانونهای داخلی ریزگردها نیز در ایران به سرعت در حال گسترش است.
رهبران جهان برای بررسی آینده اقیانوسها و دریاها در نیویورک گردهم میآیند

رهبران جهان از روز چهارشنبه ۲۶ مرداد به مدت ده روز در مقر سازمان ملل در نیویورک گردهم میآیند تا درباره آینده دریاها و اقیانوسها و تهدیدهای زیستمحیطی گفتوگو کنند.
این رهبران برای دستیابی به توافق درباره معاهده بالقوه دریاهای آزاد با هم بحث و تبادل نظر خواهند کرد.
گروههای زیستمحیطی از کشورهای حاضر در این اجلاس تلاش خواهند کرد تا طرحی برای اجرای یک معاهده قانونی الزامآور ارائه کنند که برای نخستین بار در تاریخ از دریاهای آزاد حفاظت خواهد کرد.
در حالی که دریاهای آزاد ۴۶ درصد سطح کره زمین را در برگرفته، حفاظت از آن به شکل چشمگیری اندک است و تنها ۱.۳ درصد از دریاهای آزاد حفاظت شده محسوب میشوند.
ماهیگیری، کشتیرانی، حفاری، پلاستیک و آلودگیهای دیگر از جمله عواملی هستند که به آبهای کره زمین آسیبهای جدی وارد کرده است.
پیشتر در ماه مارس تلاشها برای رسیدن به یک توافق جهانی درباره اقیانوسها و قوانین لازمالاجرا از سوی کشورها به شکست انجامید.
درگیری لفظی جدید سفیر جمهوری اسلامی در باکو با سفیر اسرائیل

جرج دیک، سفیر اسرائیل در جمهوری آذربایجان، در درگیری لفظی جدیدی با سید عباس موسوی، همتای ایرانی خود در باکو، روز سهشنبه، ۲۵ مرداد، ایران را متهم کرد که «میخواهد او را بکشد».
جرج دیک روز سهشنبه در توییتر خود گفت که سفیر ایران در آذربایجان به تازگی او را به کشتن «تهدید» کرده بود.
آقای دیک در یک کلیپ در توییترش اشاره میکند که سفیر ایران توییت کرده که «من از خط قرمز» عبور کرده و «به دست ملت ایران خاک خواهم شد».
جرج دیک از مخاطبانش در توییتر خواست تنها تصور کنند که چه فکرهایی به سرش رسیده وقتی شنیده که سلمان رشدی این روزها در آستانه یک سخنرانی در نیویورک با چاقو مورد حمله قرار گرفته است.
رشدی، نویسنده کتاب آیات شیطانی، ۳۴ سال پس از فتوای مهدورالدم دانستن او، جمعه گذشته در نیویورک با چاقوی هادی مطر، یک جوان ۲۴ ساله زاده آمریکا که والدینش لبنانی بودهاند، مورد حمله قرار گرفت.
سفیر اسرائیل در کلیپ خود افزود ایران در آن زمان (زمان صدور فتوای بنیانگذار جمهوری اسلامی علیه سلمان رشدی) گفته بود که رشدی خط قرمز را زیر پا گذاشته است.
سفیر اسرائیل از «جامعه جهانی» خواست که «تروریسم ایرانی را جدی بگیرند».
جرج دیک، عرب مسیحی تبعه اسرائیل، از زمان انتصاب به پست سفارت در باکو بارها با سفیر ایران در آذربایجان درگیری لفظی داشته است. او اولین عرب مسیحی در اسرائیل است که به یک پست دیپلماتیک ارشد رسیده است.
او در کلیپ تازه خود میافزاید که ایرانیها «تهدید کردهاند که خداناباوران، فعالان و هر کس را که با آنها مخالف است، بکشند... اسرائیل را تهدید به نابودی میکنند. از سلمان رشدی بپرسید که نیت آنها تنها حرف نیست...».
عباس موسوی، سفیر ایران در باکو و سخنگوی پیشین وزارت خارجه ایران، در پاسخ، سخنان جرج دیک را «نمایش شیطانی تازه سفیر رژیم صهیونیستی» نامید.
آقای موسوی روز سهشنبه در توییترش نوشت: «ارتداد از دین و توهین به پیامبران الهی حکمی شرعی دارد که قطعا مغز تو از درک آن عاجز است. اما توطئه علیه تمامیت ارضی ایران خط قرمزی است که نه تنها تو، پسرک ماجراجو، بلکه گردانندگان تو هم عواقب آن را میدانند.»
جرج دیک ماه گذشته با انتشار عکسی از خود با کتابی در دست به نام «افسانههای سحرآمیز تبریز»، در توییتر نوشت با خواندن این کتاب «چیزهای زیادی درباره تاریخ و فرهنگ آذربایجان در تبریز» آموخته است.
نحوه نوشتن آقای دیک ظاهرا به این تعبیر شده بود که او تبریز را بخشی از تاریخ و فرهنگ جمهوری آذربایجان میداند، نه ایران.
سید عباس موسوی به آن نوشته جرج دیک نیز در توییتر پاسخ داد و نوشت: «برای اطلاع این پسرک ماجراجو، تبریز عزیزمان به عنوان سرزمین اولینهای تاریخ پرافتخار ایران شناخته میشود.»
آقای موسوی افزوده بود که «ظاهرا قرار است اولین صهیونیست خبیث هم توسط مردم غیور تبریز دفن شود؛ هرگز از خط قرمز ما عبور نکن، هرگز!»
انتخاب سردبیر
-
یکسالگی قدرت گرفتن طالبان
روزی که کابل سقوط کرد
-
یکسالگی قدرت گرفتن طالبان
گفتوگو با یکی از دختران بازمانده از تحصیل در حکومت طالبان
-
یکسالگی قدرت گرفتن طالبان
سقوط کابل و داستان تلخ محرومیتها علیه زنان افغان
-
سوءقصد به جان سلمان رشدی
زخمی تیغهای شیطانی
-
یادداشتی از یوحنا نجدی
همه دشمنیهای خامنهای با فضای مجازی
-
صنعت خودرو
سومین خودروساز ایران در آستانه واگذاری
زیر ذرهبین
-
«یکی از القائات غلط به کشور ما... این است که میگویند جامعه ما دچار افسردگی است که این حرف غلط و بی ربطی است».
کارشناسان و حتی بسیاری از افراد و نهادهای مسئول بارها از افزایش شدید میزان افسردگی در میان مردم ایران خبر دادهاند به طوری که این بحران به افزایش آمار خودکشی در ایران دامن زده است.