خبرخوان
اتحادیه اروپا «هشت» نیروی نظامی و سه نهاد حکومتی ایران را به دلیل سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ تحریم میکند

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۱۱ فروردین به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که اتحادیه اروپا در واکنش به سرکوب خونین اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، هفته آینده «هشت» تن از شبهنظامیان و فرماندهان پلیس ایران را همراه با سه نهاد حکومتی تحریم میکند.
این نخستین تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران از سال ۲۰۱۳ به این سو محسوب میشود که دلیل آن نقض حقوق بشر در کشور است.
سه دیپلمات مطلع از تصمیمات اتحادیه اروپا گفتند که دارایی افراد مشمول این تحریمها در اروپا مسدود خواهد شد و آنها امکان سفر به کشورهای این اتحادیه را دیگر نخواهند داشت.
طبق این گزارش، افراد مشمول تحریم شامل اعضای گروه شبهنظامی بسیج میشوند، نهادی که تحت فرماندهی سپاه پاسداران، قدرتمندترین نیروی امنیتی در جمهوری اسلامی است.
رویترز یک روز قبل از این خبر داده بود که اتحادیه اروپا در رابطه با این تحریمها برنامهریزی میکند.
ایران همواره اتهام نقض حقوق بشر را رد کرده است. طبق گزارشی که رویترز در پی اعتراضات آبان سال ۹۸ به نقل از سه مقام وزارت کشور ایران منتشر کرد، حدود هزار و ۵۰۰ نفر در این اعتراضات کشته شدند. سازمان ملل متحد نیز شمار کشتهشدگان را دستکم ۳۰۴ نفر عنوان کرده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز/س.ن/ک.ر
مهمترین خبرهای ایران و جهان
رئیس تیم مذاکره ایران: ما به دنبال مذاکرات فرسایشی و زمانبر نیستیم

رئیس تیم مذاکرهکننده ایران در نشست وین با تکرار موضع رهبر جمهوری اسلامی گفت که ایران در این دور تازه «به دنبال مذاکرات فرسایشی و زمانبر که هدفش مذاکره برای مذاکره باشد» نیست.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، عباس عراقچی روز پنجشنبه،ساعتی پیش از آغاز نشست در وین، گفت که اگر مذاکرات به «سمتی سازنده که ما انتظار داریم» به پیش برود ادامه پیدا میکند وگرنه متوقف خواهد شد.
یک روز پیشتر، آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در یک مراسم مذهبی به مناسبت آغاز ماه رمضان، تمایل به مذاکره با مقامهای غربی را «تشخیص مسئولان» دانسته و گفته بود که آنها معتقدند «مذاکره کنیم تا این سیاست را اعمال کنیم. ما بحثی در این زمینه نداریم».
او با این حال هشدار داده بود که مقامهای مذاکرهکننده باید مراقب باشند که «مذاکره فرسایشی نباشد و طوری نباشد که طرفها مذاکره را کش دهند، چون این برای کشور ضرر دارد».
نمایندگان ایران از روز پنجشنبه دور جدید گفتوگوی خود با طرفهای غربی را برای احیای برجام از سر گرفتند.
این مذاکرات در وین انجام میشود اما دیپلماتهای آمریکایی نیز به صورت غیرمستقیم در جریان روند گفتوگوها قرار میگیرند.
پس از خرابکاری هفته جاری در تاسیسات غنیسازی نطنز، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در واکنش به این اتفاق، قصد دارد غنیسازی ۶۰ درصدی را آغاز کند.
این در حالی است که آمریکا این تصمیم را «تحریکآمیز» و «نگرانکننده» خوانده و اتحادیه اروپا نسبت به هرگونه اقدام در جهت به خطر انداختن مذاکرات بازگشت آمریکا به برجام هشدار داده است.
ایران از اردیبهشت سال ۹۸ ، در سالگرد خروج آمریکا از برجام، به تدریج از بسیاری از تعهداتش در چارچوب برجام عدول کرده است.
وزیر خارجه اوکراین: روسیه آشکارا اوکراین را به جنگ و نابودی تهدید میکند

وزیر خارجه اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که روسیه به طور آشکار این کشور را تهدید میکند و اگر دولت کرملین از خط قرمز اوکراین که ایالت مرزی آن است، عبور کند باید تاوان بدهد.
به گزارش رویترز، دمیترو کولِبا روز پنجشنبه، ۲۶ فروردین، گفت که کارشناسان و مقامات روسی «آشکارا اوکراین را به جنگ و نابودی دولت اوکراین تهدید میکنند».
آقای کولبا در ادامه همچنین گفته است که در روسیه اقدامات و اظهارنظرهایی با هدف افزایش تنشهای نظامی و تضعیف تلاشهای دیپلماتیک برای حل درگیری روسیه و اوکراین صورت میگیرد که اوکراین آنها را محکوم میکند.
وزیر خارجه اوکراین درباره تهدیدهای روسیه علیه این کشور و واکنش احتمالی کشورش به جزئیات خاصی اشاره نکرد.
در هفتههای گذشته تجمع نیروهای نظامی روسیه در مناطق شرقی کشور که در کنترل نیروهای جداییطلب مورد حمایت روسیه است موجب افزایش درگیری در مرزهای شرقی اوکراین شده است.
درگیری میان نیروهای جداییطلب مورد حمایت کرملین در منطقه دونباس با نیروهای نظامی اوکراین از سال ۲۰۱۴ آغاز شده است، نبردی که بهگفته کییف تاکنون ۱۴ هزار کشته بر جای گذاشته است.
با وجود این، روسیه منکر اعزام نیروهای نظامی به مناطق شرق اوکراین و حمایت تسلیحاتی از جداییطلبان این کشور است.
اروپا و آمریکا در روزهای گذشته در مورد تحرکات روسیه در این مناطق هشدار داده و مقامات روسیه نیز در واکنش به این اظهارات گفتهاند که اگر غرب مداخله نظامی کند، جنگی «ویرانگر» درخواهد گرفت.
در این سالها، آمریکا و کشورهای غربی ضمن رد الحاق کریمه به روسیه و به خاطر آنچه نقش مخرب مسکو در به آشوب كشيدن اوکراين عنوان میکنند، تحريمهايی را عليه افراد و نهادهای روسی اعمال کردهاند.
روسيه در سال ۲۰۱۴ با نادیده گرفتن توافق سال ۱۹۹۵ و با اعزام نیروهای نظامی، شبه جزیره کریمه را که پیشتر جزو خاک اوکراين بود، تصرف کرد.
نیروهای روسی در جریان این حمله ضمن تصرف کشتیهای جنگی اوکراینی، کنترل پایگاههای نظامی در این شبه جزیره را در دست گرفتند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، اسفندماه پارسال در بیانیهای اعلام کرده بود که ایالات متحده هرگز الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه را به رسمیت نخواهد شناخت.
در همین حال وزرای خارجه اوکراین، لیتوانی ، لتونی و استونی روز پنجشنبه، تشدید تحرکات نظامی روسیه در شرق اوکراین را محکوم کردند و از مسکو خواستند تنشها را در منطقه کاهش داده و به مذاکرات بازگردد.
گذرنامه ژاپنی، قدرتمندترین گذرنامه جهان در سال ۲۰۲۱، ایران دوازدهم از آخر

موسسه «هِنلی پاسپورت ایندکس» با انتشار تازهترین رده بندی گذرنامهها، قدرتمندترین و ضعیفترین گذرنامههای جهان در سال ۲۰۲۱ را معرفی کرد.
بر اساس این گزارش، گذرنامه ژاپنی، قدرتمندترین گذرنامه جهان و افغانستان، ضعیفترین گذرنامه جهان است.
ایران نیز به طور مشترک با سریلانکا در رده ۹۹ این فهرست قرار دارد.
در حد فاصل جایگاه گذرنامه ایرانی در این ردهبندی و قعر جدول، بنگلادش، لبنان، سودان، کوزوو، لیبی، کره شمالی، نپال، سرزمینهای فلسطینی، سومالی، یمن، پاکستان، سوریه، عراق و افغانستان قرار دارند.
سال ۲۰۲۰ نیز اعتبار گذرنامه ایرانی و سرزمینهای فلسطینی بر اساس اطلاعات وبسایت پاسپورت ایندکس، به طور مشترک در جایگاه ۷۱ قرار داشت.
بر اساس گزارش اخیر موسسه «هنلی پاسپورت ایندکس»، پس از ژاپن نیز سنگاپور در جایگاه دوم و کره جنوبی و آلمان به طور مشترک در جایگاه سوم قرار گرفتهاند.
جایگاه آمریکا در این ردهبندی نیز هفتمین گزارش شده که به طور مشترک با سوئیس، بریتانیا، بلژیک و نیوزیلند در این رتبه قرار گرفته است.
کانادا و استرالیا که هر دو مهاجران بسیاری را در جمع شهروندان خود پذیرفتهاند، به طور مشترک در رده نهم قرار دارند.
با استفاده از گزارش موسسه هنلی پاسپورت ایندکس و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
تاکید دوباره نمکی بر امکان برگزاری «شبهای قدر» با وجود آمار بالای مبتلایان

وزیر بهداشت ایران روز پنجشنبه، ۲۶ فروردین، از بدتر شدن وضعیت کرونا در کشور در هفته آینده خبر داد، اما دوباره تاکید کرد که برگزاری مراسم «احیاء شبهای قدر» با رعایت «پروتکلهای بهداشتی» امکانپذیر است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، سعید نمکی روز پنجشنبه در جلسه ستاد کرونا در زنجان، میزان رعایت پروتکلها و ضوابط در مراسم شبهای قدر را منوط به «خردورزی مسئولان استانی» دانست.
وزیر بهداشت ایران روز دوشنبه ۲۳ فروردین در نامهای به معاونت بهداشت نوشته بود که مراسم احیا میتواند «همچون سال گذشته در کلیه شهرها» اجرا شود.
او در حالی برگزاری مراسم «شبهای احیاء» را در همه شهرهای ایران مجاز اعلام کرده بود که در اظهارات خود در همان روز گفته بود که «برگزاری مراسم عید فطر در بعضی از مناطق کشور در سال گذشته موجب شکلگیری موجی جدید در آن استانها شد.»
در همین حال بر اساس تازهترین گزارش وزارت بهداشت ایران در روز پنجشنبه، در یک شبانهروز گذشته ۳۲۱ بیمار دیگر در کشور جان خود را بر اثر کرونا از دست دادند و بیش از ۲۵ هزار مبتلای جدید شناسایی شدند.
به این ترتیب شمار کل جانباختگان کرونا در کشور به ۶۵ هزار و ۶۸۰ نفر و آمار کل مبتلایان به دو میلیون و ۱۶۸ هزار و ۸۷۲ نفر رسید.
مقامهای وزارت بهداشت ایران از ارائه آمار تفکیکی ابتلا به کرونا و مرگ ناشی از کرونا در کشور خودداری میکنند و درستی آمارهای آنها به ویژه در زمینه شمار قربانیان، از سوی منابع مستقل مورد تردید قرار دارد.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت همچنین در حال حاضر ۲۹۵ شهرستان قرمز و ۹۹ شهرستان نارنجی گزارش شده است.
بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۳۶۵ هزار و ۱۶۰ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۱۰۲ هزار و ۷۱۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند.
به این ترتیب مجموع واکسنهای تزریقشده در ایران به ۴۶۷ هزار و ۸۷۱ دوز رسیده است.
در ماههای گذشته بسیاری از کارشناسان، مسئولان و شهروندان از روند کُند تهیه واکسن کرونا و واکسیناسیون در کشور انتقاد کردهاند.
دادگاهی در دانمارک سه ایرانی را به جاسوسی برای عربستان متهم کرد

دادستان عمومی دانمارک از تفهیم اتهام سه عضو یک گروه ایرانی عرب با عنوان دست داشتن در فعالیت تروریستی در ایران و کمک به دستگاههای اطلاعاتی عربستان سعودی خبر داد.
خبرگزاری رویترز این خبر را روز پنجشنبه، ۲۶ فروردین، منتشر کرده است.
بر اساس این گزارش، این افراد عضو «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» هستند که در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ بازداشت شدند.
اطلاعات بیشتری درباره هویت این افراد و میزان محکومیت آنها هنوز منتشر نشده است.
دانمارک در بهمنماه سال ۹۸ اعلام کرده بود که سه عضو گروه «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» را به اتهام جاسوسی برای عربستان سعودی بازداشت کرده است.
آن طور که اداره امنیت و اطلاعات دانمارک اعلام کرده بود این سه ایرانی در رینگستد، واقع در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی کپنهاگ به اتهام جاسوسی از افراد و شرکتها برای نهادهای امنیتی عربستان سعودی از سال ۲۰۱۲ و به مدت شش سال، بازداشت شدند.
فرد چهارم در شهر دلفت هلند به اتهام طراحی یک یا چند مورد حمله مسلحانه در ایران و عضویت در یک گروه تروریستی بازداشت شده بود.
گروه «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» فعالیتهای خود را از سال ۱۳۸۴ شروع کرده است. این گروه میگوید برای «استقلال استان خوزستان و جدایی آن از ایران مبارزه» میکند. جمهوری اسلامی ایران این گروه را «تروریستی» میداند.
این گروه همچنین از جمله تشکیلاتی است که وزیر خارجه آمریکا به دیپلماتهای این کشور دستور داده بود که تماس خود را با آنان محدود کنند.
فعالیتهای این گروه بر روابط جمهوری اسلامی با سایر کشورها هم تاثیر داشته است.
پس از حمله به رژه نیروهای مسلح ایران در ۳۱ شهریور پارسال، ایران سفیران هلند، دانمارک و کاردار موقت بریتانیا را احضار کرد و به فعالیتهای این گروه در این کشورها اعتراض کرد.
با استفاده از گزارشهای رویترز و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
انجمن اسلامی دانشجویان شریف بار دیگر خواستار آزادی علی یونسی و امیرحسین مرادی شد

انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف با انتشار نامهای خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، خواستار آزادی علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی نخبه این دانشگاه، شد.
همزمان با اولین سالگرد بازداشت علی یونسی و امیرحسین مرادی، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف در نامه به ابراهیم رئیسی خواستار آن شد که این دو دانشجو تا زمان برگزاری دادگاه عادلانه، با قرار وثیقه آزاد شوند.
امضاکنندگان همچنین خواستار آن شدهاند که پرونده این دو در اختیار شعباتی قرار نگیرد که سابقه مطلوبی از نظر استقلال قضایی نداشته و گردش کار ضابطین را به دادنامه تبدیل میکنند و به مدافعات متهمان و وکلا توجهی ندارند.
این سومین نامهای است که انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف برای پیگیری وضعیت علی یونسی و امیرحسین مرادی منتشر میکند، نامههایی که به گفته این انجمن تاکنون هیچ پاسخی از سوی مقامات قضایی نگرفته است.
در این نامه همچنین ابراز نگرانی شده است که از این دو دانشجو تحت اجبار و سختیهایی که در این یک سال متحمل شدهاند اعترافاتی نادرست اخذ شده باشد.
مصطفی نیلی، وکیل علی یونسی و امیرحسین مرادی، روز دوشنبه ۲۳ فروردین اتهام مطروحه علیه موکلانش را افساد فیالارض عنوان کرده و اعلام کرد که پیش از عید جلسه دادگاه به تاریخ ۲۲ فروردین تعیین و ابلاغ شد که به دلایلی نامعلومی از اعزام موکلان به دادگاه خودداری شده و جلسه رسیدگی تشکیل نشد.
علی یونسی، برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری در سال ۹۵ و همچنین مدال طلای المپیاد جهانی نجوم در ۲۲ فروردین سال ۹۶ بدون اعلام دلیل دستگیری، «پس از ضربوشتم شدید توسط ماموران» بازداشت شد.
در همان روز، ماموران امنیتی امیرحسین مرادی، دانشجوی فیزیک و برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری را نیز بازداشت کردند.
مدتی پس از بازداشت آنها، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، این دانشجویان را متهم کرد که با گروههای «ضد انقلاب» و «بهویژه» سازمان مجاهدین خلق ارتباط گرفته بودند و «تحت تعلیمات» مجاهدین خلق «به دنبال انجام اقدامات خرابکارانهای در کشور بودند».
خانواده علی یونسی با اشاره به سابقه قوه قضائیه در «شکنجه روحی و جسمی و اعترافگیری اجباری و فشار به خانوادهها»، این اتهامات را «مسخره» و «داستانسازی» خواندهاند.
علاوه بر طرح اتهامات، ماموران امنیتی با هماهنگی برخی مدیران دانشگاه صنعتی شریف و مدیران بسیج دانشجویی و انجمن اسلامی، روز ۲۳ تیرماه جلسهای در دادسرای عمومی تهران برگزار کردند.
بر اساس روایتهای متعددی که از سوی حاضران در این جلسه منتشر شده، در این جلسه که شبیه بازجویی و اعترافگیری عمومی بود مسئولان قضایی و امنیتی در تلاش بودهاند که این دو دانشجو برخی از اتهامات خود را بپذیرند که با واکنش منفی دانشجویان حاضر در جلسه مواجه شدهاند.
انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف در گزارشی که از این جلسه منتشر کرد، نوشت دانشجویان بازداشت شده از حق دیدار با خانواده خود محروم شدهاند و حق دسترسی به وکیل انتخابی هم ندارند.
محسن قاضیمرادی، بازیگر سینما و تلویزیون، درگذشت

محسن قاضیمرادی، بازیگر سینما و تلویزیون، شامگاه چهارشنبه، ۲۵ فروردینماه، در سن هشتاد سالگی درگذشت.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی، آقای قاضیمرادی که سالها به بیماری پارکینسون مبتلا بود، بر اثر عوارض این بیماری روز گذشته در منزل خود درگذشت.
این بازیگر پیشکسوت از اوایل دهه ۵۰ شمسی وارد عرصه بازیگری شد و در فیلمهای برجسته فراوان از جمله سگکشی، قطعه ناتمام، خانهای روی آب و دایره زنگی بازی کرد.
بسیاری او را با ایفای نقش در سریالهای پرببینده دهه ۷۰ شمسی چون کت جادویی، کارگاه شمسی و روزگار جوانی به یاد میآورند.
مهوش وقاری، همسر آقای قاضیمرادی، نیز بازیگر است.
اعاده دادرسی امیرسالار داودی در دیوان عالی کشور پذیرفته شد

طناز کلاهچیان، همسر امیرسالار داودی، از پذیرش تقاضای اعاده دادرسی این وکیل دادگستری توسط دیوان عالی کشور خبر داد.
خانم کلاهچیان در توییتر خود نوشته است که به زودی پرونده برای رسیدگی مجدد به شعبهای از دادگاه انقلاب فرستاده خواهد شد.
امیرسالار داودی، وکیل دادگستری که وکالت تعدادی از زندانیان سیاسی و مدنی را بر عهده داشت به ۳۰ سال زندان و ۱۱۱ ضربه شلاق محکوم شده است که با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۵ سال زندان در خصوص او قابل اجرا است.
علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری در توییتر نوشته است که با پذیرش اعاده دادرسی آقای داوودی باید با تامین مناسب تا زمان برگزاری دادگاه همعرض آزاد شود.
امیرسالار داودی که در سه سال گذشته در بند ۸ زندان اوین زندانی بود بدون هیچ دلیل و توضیحی به زندان رجاییشهر منتقل شده است.
زالی: از هر دو مراجعهکننده با علائم کرونا در تهران، تست یک نفر مثبت است

رئیس ستاد مقابله با کرونا در تهران با بیان این که همه شهرهای پایتخت در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند، گفت که از هر دو نفر مراجعهکننده به مراکز درمانی با علائم کرونا، تست یک نفر مثبت میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، علیرضا زالی روز پنجشنبه، ۲۶ فروردینماه، درباره سرعت بالای سرایت و شیوع کرونا در پایتخت هشدار داد.
او در ادامه با اشاره به حجم بیسابقه مراجعان سرپایی به مراکز بهداشتی و درمانی استان تهران گفت که نرخ مثبت شدن تستهای سریع ۲۵ درصد برآورد شده که نشان از پخش گسترده ویروس در استان دارد.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در تهران در حالی که بیشترین آمار کرونا در پایتخت را مربوط به گروه سنی بالاتر از ۶۰ سال اعلام کرد، گفت: از ابتدای فروردین ۵۳ درصد مجموع بستری و ۷۵ درصد مجموع مرگ و میر در این گروه سنی رخ داده است.
انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران روز دوشنبه، ۲۳ فروردین، از تکمیل ظرفیت اختصاص یافته به بیماران کرونایی در بیمارستانهای پایتخت خبر داده بود.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در تهران هم روز پنجشنبه با اشاره ضمنی به کمبود تختهای بیمارستانی در پایتخت گفت که برای تامین اکسیژن مورد نیاز بیماران کرونایی در روزهای آتی هم باید تدابیری اندیشیده شود.
بر اساس آخرین گزارشهای رسمی تعداد قربانیان کرونا در تهران به روزانه بیش از ۷۰ نفر رسیده است و در طول یک روز از ششهزار مراجعهکننده به بیمارستانهای شهر تهران، هزار بیمار در بیمارستانها بستری میشوند.
گزارشها درباره «حمله پهپادی» به فرودگاه بینالمللی اربیل عراق

به گزارش رسانههای عربی وزارت کشور اقلیم کردستان عراق اعلام کرده است که فرودگاه اربیل توسط پهپاد هدف قرار گرفته شده است.
طبق این گزارشها در این حمله به یک ساختمان خسارت وارد شده، ولی کسی در آن مجروح نشده است.
فرماندار اربیل هم اعلام کرده است که تحقیقات در خصوص این حمله آغاز شده است.
در بهمن ماه سال گذشته شلیک راکت به اطراف فرودگاه بینالمللی اربیل و در نزدیکی محل استقرار نیروهای آمریکایی در شمال عراق دستکم ۸ مجروح و یک کشته بر جای گذاشت.
در آن حمله، سه فروند راکت به منطقهای بین فرودگاه غیرنظامی اربیل و پایگاه نیروهای نظامی ایالات متحده اصابت کرد که در نتیجه آن یکی از پیمانکاران غیرنظامی نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا کشته شد.
یک گروه کمتر شناخته شده شیعه که خود را «اولیاء دم» مینامید، مسئولیت حمله راکتی به فرودگاه اربیل را به بر عهده گرفته بود.
طی سال گذشته بیش از ۱۰ گروه کوچک شبه نظامی شیعه در عراق اعلام موجودیت کرده و حملات راکتی مختلف را به خود نسبت دادهاند.
اما مقامهای امنیتی آمریکایی و عراقی میگویند که این گروهها، جنبه پوششی و صوری برای گروههای بزرگتر مورد حمایت ایران نظیر کتائب حزبالله و عصائب اهل حق را دارند.
سخنگوی کاخ سفید: مذاکرات «غیر مستقیم» با ایران پنجشنبه از سرگرفته میشود

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه بار دیگر با تاکید بر تعهد دولت جو بایدن به تداوم مذاکرات هستهای گفت که ایالات متحده و ایران روز پنجشنبه ۲۶ فروردین گفتوگوهای «غیرمستقیم» خود را با هدف احیای توافق برجام در وین از سر میگیرند.
سخنگوی کاخ سفید در جمع خبرنگاران تصریح کرد که ایالات متحده تمایلی به افزودن بر گمانهزنیهای موجود در مورد علل و منشاء حملات آخر هفته گذشته (در تاسیسات هستهای نطنز) ندارد.
خانم ساکی با بیان اینکه «گفتوگوهای دیپلماتیک – هرچند بهطور غیر مستقیم – فردا در وین از سر گرفته میشود»، افزود: «ما میدانیم که روندی طولانی در پیش خواهد بود اما بیتردید آن را به عنوان یک نشانه مثبت می بینیم».
او در بخش دیگری از سخنانش، از سر گیری مذاکرات با جمهوری اسلامی را «گامی رو به جلو» توصیف کرد و اظهار داشت: «تصور ما این است که آنها (مقامات ایران) قصد دارند فردا (در مذاکرات) حاضر شوند».
جن ساکی پیشتر روز سهشنبه از اقدام «تحریکآمیز» جمهوری اسلامی برای آغاز غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد ابراز نگرانی کرده بود.
حکومت ایران روز ۲۴ فروردین از آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در کشور خبر داد. اعلام این سطح از غنیسازی توسط تهران دو روز پس از وقوع انفجار در نطنز صورت گرفت.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز چهارشنبه این اقدام را «پاسخی به شرارت» اخیر در تاسیسات غنیسازی نطنز خواند؛ جمهوری اسلامی و برخی رسانههای غربی و اسرائیلی میگویند اسرائیل پشت این خرابکاری بوده است.
با تشدید تنش در چند روز اخیر، تردیدها در مورد مذاکرات مربوط به احیای برجام که هفته گذشته در وین برگزار شد، بهشدت بالا گرفته است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و سایت رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
عذرخواهی خامنهای از بیان آمار اقتصادی نادرست در سخنرانی نوروزی

رهبر جمهوری اسلامی میگوید آماری که وی درباره رتبه اقتصادی ایران در سخنرانی نوروزی خود بیان کرده، «مربوط به پنج سال قبل بوده است».
علی خامنهای روز چهارشنبه ۲۵ فروردین در یک سخنرانی به مناسبت آغاز ماه رمضان، افزود که بعد از آن سخنرانی، چند نفر به او «تذکر دادند که این آمار درست نیست».
به گفته وی، پس از بررسی دفترش، «معلوم شد که حرف آنها {تذکردهندگان} درست است» و آماری که وی درباره رتبه هیجدهم ایران در اقتصاد جهان مطرح کرده، «مربوط به ۵ یا ۶ سال قبل بوده است».
آقای خامنهای از افرادی که به او تذکر دادند، تشکر کرده است.
با این حال مشخص نیست چه فرد یا نهادی این آمار را در اختیار رهبر جمهوری اسلامی قرار داده است.
به طور معمول متن اظهارات علی خامنهای و عکسهای مراسمی که وی در آن حضور دارد و سخنرانی میکند، از سوی دفتر وی برای رسانههای داخلی ارسال میشود.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فارس/ب.ب/ک.ر
وزارت رفاه به قانون جدید غربالگری در مجلس «اعتراض کرد»

یک مقام سازمان بهزیستی ایران از ارسال نامه اعتراضی محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه به شورای نگهبان درباره طرح جدید مجلس درباره غربالگری خبر داد.
افروز صفاریفرد، معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی، به خبرگزاری ایلنا گفته که طرح جدید مجلس برای غربالگری، «بدون نظرخواهی از بهزیستی و وزارت بهداشت» ارائه شده است.
بر اساس این گزارش، در طرح جدیدی که نمایندگان مجلس تصویب کردهاند، برای تایید سقط جنین پس از غربالگری، شورایی متشکل از دو فقیه، یک قاضی و چند پزشک تشکیل میشود و تصمیم مادر تعیینکننده نخواهد بود.
آنطور که صفاریفرد گفته این طرح بدون «نظرخواهی» از سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت، در مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارسال شد.
او نسبت به ازدیاد جمعیت کشور بدون توجه به سلامت آنها و تحمیل فشار اقتصادی و اجتماعی به کشور و جامعه هشدار داده است.
موضوع مخالفت با غربالگری مادران باردار در ایران از دی ماه سال ۹۹ و با ابراز نظر کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان، در این زمینه مطرح شد.
او مدعی شده بود که مجلس ایران غربالگری «اجباری» زایمان را لغو کرده است.
وزارت بهداشت بلافاصله به این سخنان واکنش نشان داد و اعلام کرد استفاده از این خدمات همواره «داوطلبانه» و «اختیاری» بوده است.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز، تصویب چنین قانونی در مجلس را تکذیب کرده بود، اما با ارسال نامه اعتراضی وزیر رفاه به شورای نگهبان، به نظر میرسد این قانون تصویب شده است.
مجلس شورای اسلامی در حالی دو فقیه و یک قاضی را به جمع شورای مشورتی غربالگری اضافه کرده که سازمان نظام پزشکی ایران روز ۲۷ دی در توئیتی به نقل از ناهید خداکرمی، عضو شورای عالی این سازمان، نوشت: «پزشکان و متخصصان باید بگویند غربالگری باشد یا نه».
با استفاده از گزارشهای ایلنا و رادیو فردا/ب.ب/ک.ر
نخستوزیر پیشین اسرائیل: بمب در سایت نطنز احتمالا سالها پیش کارگذاری شده بود

نخستوزیر پیشین اسرائیل میگوید خرابکاری منتسب به کشورش در تاسیسات هستهای نطنز، احتمالا ناشی از «انفجار یک بمب بوده که ممکن است ده تا ۱۵ سال پیش به این سایت منتقل شده بود».
اهود اولمرت روز ۲۴ فروردین به سایت «واینت» گفت برنامهریزی و کار اجرایی برای حملاتی از این دست از مدتها قبل انجام میشود و اینگونه نیست که کسی یکی دو شب قبل وارد تاسیسات شده و مواد منفجره را جاسازی کند.
او افزود: «این تلهگذاریها از مدتها قبل، و حتی پیش از نصب تجهیزات، انجام میشود و در زمان مناسب عمل میکند».
به گزارش رسانههای بینالمللی، رخنه دادن کرم رایانهای استاکسنت به سایتهای هستهای ایران و هدف قرار دادن شماری از دانشمندان و مهرههای دیگر مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز در زمان نخستوزیری اهود اولمرت برنامهریزی و اجرایی شده بود.
رسانههایی در اسرائیل گزارش داده بودند پیمانکار سالن تاسیسات نطنز، مکانی که تا بهحال دستکم شاهد دو انفجار در روز ۱۲ تیر پارسال و یکشنبه این هفته بود، سال گذشته قبل از انفجار اول از ایران خارج شده بود.
هشدار یک مقام مسئول در ایران: اگر واکسن کرونا نرسد، فاجعه انسانی رخ میدهد

رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد به مسئولان در ایران هشدار داده است که «اگر واکسن کرونا نرسد، فاجعه انسانی رخ میدهد».
علی بیرجندینژاد روز چهارشنبه ۲۵ فروردین مسئولان جمهوری اسلامی را به «سخن گفتن بسیار راحت از رسیدن آمار مرگومیر به ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ نفر در روز» و «اتهامزنی به مردم» بهجای انجام وظیفه متهم کرد و گفت که «بسیاری از مسئولین به جای اقدام عاجل در پی یافتن مقصر هستند».
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد تأکید کرد که «رتبه کشور در مرگومیر در حال ارتقاء است و حتی یک روز تأخیر در واکسیناسیون گسترده و عمومی نابخشودنی است. اگر وزارت بهداشت در نوروز به هر علتی نتوانست مؤثر وارد میدان شود لااقل در واکسیناسیون گسترده قافیه را نبازد. انتظار همه جامعه از شخص وزیر و مجموعه وزارت بهداشت تهیه واکسن، واکسن و واکسن است».
او وضعیت بیمارستانها را «غیرقابل باور» خواند و گفت: «به اذعان بسیاری از همکارانمان در بسیاری از اورژانسها نزدیک به تکمیل ظرفیت هستیم و ادامه این روند باعث خواهد شد تختی برای بستری بیمار جدید نداشته باشیم».
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، ۱۶ فروردین گفته بود تاکنون در فاز نخست، ۵۹۰ هزار نفر در ایران واکسن کرونا زدهاند و بنابر گزارش رسانههای داخلی، وزارت بهداشت از آن تاریخ تاکنون دیگر در این زمینه اطلاعرسانی نکرده است.
محمدرضا شریفیمقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران، روز ۲۳ فروردین در گفتوگو با خبرگزاری رکنا با اشاره به مرگ هفت پرستاری که به تازگی در ایران جان باختهاند گفت که دریافتکنندگان واکسنهای وارداتی کرونا در کشور «خودی ناخودی» شدهاند.
او افزود: «اکنون بیش از دو ماه است واکسیناسیون کادر درمان در ایران آغاز شدهاست، اما روند تأمین و توزیع این واکسنها آنچنان نامناسب بوده که هنوز بخش زیادی از کادر درمان در سراسر کشور واکسن کرونا دریافت نکردهاند».
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۹ دی پارسال اعلام کرد که ورود واکسن آمریکایی و بریتانیایی کرونا به ایران «ممنوع» است. دولت ایران از آن زمان مجبور شده است که به واکسنهای روسی، هندی و چینی روی بیاورد.
سازمان عفو بینالملل در واکنش به این دستور رهبر جمهوری اسلامی او را به «نادیده انگاشتن حق حیات و حق سلامت» برای شهروندان متهم کرد و گفت که علی خامنهای در حال بازی با جان میلیونها انسان است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری ایسنا و رادیو فردا/پ.پ/ک.ر
انتخاب سردبیر
-
گفتوگوی اختصاصی با گوگوش
باید بروم ۲۱ بازی کنم
-
سرایت سانسور از تهران به آمستردام
«محمد» از «جهنم» حذف شد
-
هفتادمین سالمرگ خالق «بوف کور»
داستان دختری که کافکا و هدایت را ملاقات کرد
زیر ذرهبین
-
آمارهای اقتصادی منتشر شده از سوی جمهوری اسلامی در ماههای پیش و پس از ورود کرونا بویژه شاخصهایی همچون نرخ تورم، بیکاری و بهای ارز و سکه خلاف این ادعا را به اثبات میرسانند.