لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳ آبان ۱۴۰۵ تهران ۱۸:۲۹

افشاگری رئیس پیشین موساد؛ چگونه اسرائیل جان مأموران خود در ایران را حفظ کرد؟

داوید بارنئا (چپ) و یوسی کوهن، هر دو به بنیامین نتانیاهو (وسط) نزدیک هستند
داوید بارنئا (چپ) و یوسی کوهن، هر دو به بنیامین نتانیاهو (وسط) نزدیک هستند

رسانه‌های اسرائیل افشاگری‌های تازه‌ای را از زبان رئیس پیشین موساد درباره عملیات مأموران این تشکیلات اطلاعاتی در خاک ایران منتشر کردند، از جمله این که اکثر کسانی که در ایران به اتهام جاسوسی برای اسرائیل اعدام شده‌اند هیچ ارتباطی با این کشور و موساد نداشته‌اند.

داوید بارنئا، مقام اطلاعاتی پیشین، روز ۳۰ مهرماه در همایش «پرایوریتی سامیت» سخن گفته و اظهاراتش روز یک‌شنبه، سوم آبان، رسانه‌ای شده است.

بارنِئا همچنین شرح داده که چگونه حملات موشکی و پهپادی ایران در دو سال پیش، تمامی محاسبات پیشین اسرائیل را تغییر داد و دست اسرائیل را در طراحی دو جنگ مستقیم با ایران باز گذاشت.

رئیس پیشین موساد به راهبرد سه‌گانه‌ای اشاره کرده تا هدفی که نخست‌وزیر اسرائیل آن‌ را «تغییر رژیم» در ایران تعیین کرده، عملی شود.

جنگ پنهان اسرائیل و ایران که دهه‌ها پشت پرده رخ داده بود در دوره ریاست داوید بارنئا بر موساد به جنگ مستقیم و آشکار بین دو کشور کشیده شد- زمان کوتاهی پس از آن‌که اسرائیل ضربه زدن به تمامی نیروهای مورد حمایت ایران، به‌ویژه حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان و عوامل ایران در سوریه، را در پی حمله مرگبار و غافلگیرکننده گروه افراطی حماس به اسرائیل در سه سال پیش در دستور کار خود قرار داد.

راهکار مراقبت از مأموران موساد در جنگ ۱۲ روزه

ساعاتی پس از آغاز عملیات جنگی اسرائیل علیه ایران در خرداد سال گذشته که عملا ۱۲ روز طول کشید، فیلمی از رسانه‌های اسرائیل و شبکه‌های اجتماعی پخش شد که در آن دو تن در حال عملیات در ایران دیده می‌شدند. فیلم لوگوی رسمی سازمان موساد را داشت؛ امری که موجب شگفتی بسیار شد.

حال، داوید بارنئا، رئیس وقت موساد، در سخنانی فاش کرده که پخش آن فیلم اتفاقی نبود بلکه این سازمان آن را عمدا منتشر کرد تا از عوامل خود محافظت کند.

او گفت هدف از این اقدام «مراقبت از مأموران ما بود که آنجا حضور داشتند. می‌خواستیم مطمئن شویم که حکومت در ایران آن قدر آدم بازداشت می‌کند که نتواند سَره را از ناسره تشخیص دهد». اشاره او به آمیخته شدن مآموران واقعی در میان مردم عادی است.

به گفته او، وقتی نشود دوغ را از دوشاب جدا کرد، حکومت «در نهایت همه را آزاد می‌کرد. این دقیقا همان چیزی بود که اتفاق افتاد».

او افزود: روز دوم جنگ، ایران ۲۱ هزار نفر را بازداشت کرده بود. تصور کنید وقتی ۲۱ هزار نفر بازداشت می‌شوند، حتی اگر یکی دو مأمور ما هم در میان آن‌ها بوده باشند، در نهایت مجبورند آزادشان کنند؛ چرا که داستان همه یکسان خواهد بود». (بازداشتی‌ها) خواهند گفت «داشتم در خیابان راه می‌رفتم، سوار ماشین بودم، مرا گرفتند». «در نهایت هم همه را آزاد کردند».

به گفته بارنئا، برخی از افرادی که در دوره اخیر در ایران دستگیر یا اعدام شده‌اند، اصلا برای این سازمان اطلاعاتی شناخته‌شده نبودند.

بارنئا تأکید کرد: «من خودم پیگیری می‌کنم تا بفهمم برخی از کسانی که در ایران به اتهام جاسوسی برای موساد به دار آویخته می‌شوند، چه کسانی هستند». به من (در موساد) پاسخ می‌دهند که واقعا ما آن‌ها را نمی‌شناسیم.

به گفته بارنئا، اعدام‌شدگان در ایران به اتهام ارتباط با موساد «صرفا انسان‌های بی‌گناه و بخت‌برگشته‌ای هستند که تشکیلات امنیتی ایران تصمیم گرفته‌اند که آن‌ها را مأمور ما بنامند، در حالی که هرگز برای موساد و احتمالا برای هیچ سازمان اطلاعاتی دیگری کار نکرده‌اند».

بارنئا گفت: «۹۹.۹ درصد از مأموران موساد [در ایران] هرگز لو نرفته‌اند».

او افزود مأمورانی که همچنان به زندگی خود ادامه می‌دهند، در قلب‌شان می‌دانند که به یک هدف والا خدمت کرده‌اند؛ نه برای دولت اسرائیل، بلکه برای خودشان.

دستگاه قضایی ایران به‌ویژه بعد از اعتراضات دی‌ماه پارسال و جنگ ۴۰ روزه اسفند و فروردین ده‌ها شهروند ایرانی را اعدام کرده و به برخی از آن‌ها اتهام ارتباط با موساد را زده است. در حالی که بسیاری از محکومان اتهام جاسوسی را رد کرده و خود را بیگناه معرفی کرده‌اند، قوه قضاییه هم هرگز شواهد و مدارکی برای اثبات این اتهامات ارائه نکرده است.

امضای رئیس موساد پای مأموریت عوامل اعزامی به ایران

رئیس پیشین موساد گفت در حالی که هنوز خلبانان ارتش اسرائیل از برنامه‌های جنگی خبر نداشتند، مأموران اعزامی موساد به ایران راز را در قلب خود حفظ کردند تا عملیات آغاز شد.

او گفت: «خلبانان (در روز نخست جنگ) حتی وقتی به اسکادران‌ها احضار شدند، نمی‌دانستند که برای حمله می‌روند اما ده‌ها تن از مأموران ما هفته‌ها پیش از عملیات [به ایران] اعزام شدند و می‌دانستند که قرار است دست به چه کاری بزنند».

بارنئا تصریح کرده است که تک‌تک این افراد توسط خود او تأیید شده بودند؛ «با آن‌ها دیدار کرده، حرف زده، آن‌ها را در آغوش کشیده، قوت قلب به آنان داده و آن‌ها را افرادی برای تکیه کردن جهت انجام مأموریت تشخیص داده بود».

او افزود وقتی شخصا امضایش را پای این قول و مأموریت آن‌ها می‌گذارد یعنی سر خود را گرو می‌گذارم (که درست تشخیص داده و آنها را درست شناخته‌‌ام).

رئیس پیشین موساد همچنین گفت که پیش از حملات موشکی ایران به اسرائیل در دو سال پیش که شامل صدها موشک و پهپادهای پرشمار بود، اسرائیل به نوعی مقهور توان بازدارندگی ایران شده و تصور کرده بود که قدرت واقعی ایران بسیار بیشتر باشد.

او گفت حملات ایران در آوریل و اکتبر ۲۰۲۴ «دو اشتباه راهبردی تاریخی» از سوی جمهوری اسلامی بود زیرا «تا آن زمان برای ما واقعا روشن نبود که توانایی موشک‌های دوربرد دقیق ایران تا چه حد است و سامانه‌های دفاعی اسرائیل و آمریکا تا چه اندازه می‌تواند در برابر آن‌ها دوام بیاورد».

داوید بارنئا گفت آن حملات کمک کرد که اسرائیل ارزیابی دقیق‌تر و واقعی‌تری از توان موشکی و نظامی ایران به دست آورد.

راهبردی با سه مؤلفه برای «ساقط کردن حکومت ایران»

به گفته بارنئا، مأموریت موساد (در زمینه ایران) هم‌چنان ادامه دارد و تنها زمانی به پایان می‌رسد که حکومت کنونی در تهران سرنگون شده باشد.

او تأکید کرد که تحریم ایران به تنهایی کافی نیست، و منجر به سقوط حکومت نخواهد شد.

به گفته بارنئا، فشار اقتصادی شدید را باید با عملیات مخفیانه و خرابکاری ضمن حمایت از اعتراضات داخلی مردم ایران همراه کرد.

به اعتقاد بارنئا، چنین راهبردی با ترکیب این سه مؤلفه با هم تحلیل حکومت تا سرحد فروپاشی آن را در پی خواهد داشت.

بنیامین نتانیاهو در روزهای اخیر در سخنرانی‌ها و گفت‌وگوهای رسانه‌ای خود در اسرائیل در حالی که برای حفظ قدرتش در انتخابات پنجم آبان تلاش می‌کند، پیاپی تأکید کرده است که تلاش برای ساقط کردن جمهوری اسلامی را به عنوان یک مأموریت بر دوش موساد، ارتش و تمامی تشکیلات امنیتی اسرائیل نهاده است. او در گذشته به این صراحت از چنین مأموریتی سخن نگفته بود.

داوید بارنئا و یوسی کوهن که هر دو به بنیامین نتانیاهو نزدیک بوده‌اند، تنها رؤسای پیشین موساد هستند که هر از گاهی افشاگری‌های گسترده‌ای در مورد عملیات دوره خود بیان می‌کنند که بخش بزرگی از آن به ایران مربوط می‌شود. چند رئیس پیشین موساد که هنوز زنده‌اند، از این کار پرهیز کرده‌اند.

این افشاگری‌ها در حالی است که دو جنگ اسرائیل و ایران در یک سال و نیم اخیر ظاهرا هنوز پایان برخوردهای نظامی دو حکومت نیست و طرفین خود را برای دور دیگری از جنگ آماده کرده‌اند.

با وجود توان اطلاعاتی اسرائیل در مورد ایران، در سوی دیگر نیز اسرائیل در جریان دو سال جنگ‌های اخیر با ایران، حدود ۸۰ شهروند خود را به ظن همکاری اطلاعاتی با تشکیلات امنیتی ایران بازداشت کرده که شماری از آن‌ها در دادگاه‌هایی پشت درهای بسته محاکمه شده‌اند.

مقامات امنیتی اسرائیل در سخنان خود در رسانه‌های اسرائیل می‌گویند نگران هستند که هنوز افراد دیگری در میان مردم این کشور باشند که کماکان درحال همکاری با حکومت ایران هستند.

این مطلب بخشی از:
​
XS
SM
MD
LG