به گفته رئیس اتاق بازرگانی، سهم ایران از حجم مبادلات ۴۵ هزار میلیارد دلاری جهان در سال گذشته، فقط ۰٫۴۵ بوده که ۸۵ درصد آن هم به درآمدهای نفتی مربوط میشدهاست.
به گزارش ایسنا، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران، روز شنبه ۱۳ دی در یک همایش با اشاره به اینکه در خصوص وضعیت صادرات «خیلی از خودمان تعریف کردهایم»، گفت: «در صادرات آنچنان که از خود تعریف میکنیم، عددی نیستیم. وقت آن رسیده که به جای وصفالعیش، واقعیتها را ببینیم و برای حل مشکلات موجود تلاش کنیم.»
در ادامه این همایش، آقای شافعی به تمرکز سطحی صادرات کشور به کالاهای سنتی اشاره و عنوان کرد: «باید پذیرفت که روند حرکت جهانی بر اساس میل و رغبت ما پیش نمیرود و روند گذشته جوابگوی نیاز آینده نخواهد بود.»
همچنین، رئیس اتاق بازرگانی با تاکید بر اینکه «صرفاً مبادله کالا پایداری صادرات ما را تضمین نمیکند»، گفت: «در این وضعیت اگر قرار باشد به پایداری صادرات برسیم باید به صدور خدمات دانشبنیان و به خصوص فنی و مهندسی توجه ویژهای داشته باشیم.»
به گفته آقای شافعی، در حال حاضر تغییر رویکرد در حوزه کالاهای صنعتی و جریان سرمایه در بازار خارجی، مورد غفلت واقع شده و به همین دلیل است که شعار «تولید برای صادرات» تحقق نمییابد.
پیشتر در گزارش سالانه گمرکی ایران که حاوی «آمارهای تکمیلی» درباره حجم تجارت خارجی غیرنفتی ایران در سال ۹۲ میشد، عنوان شده بود که بازرگانی خارجی ایران در نیمه دوم سال ۹۲ رشد چشمگیری داشتهاست.
بر پایه این گزارش ۲۰۷ صفحهای که فروردین امسال در سایت رسمی گمرک منتشر شد، حجم صادرات غیر نفتی ایران در سال نود و دو، ۴۱ میلیارد و ۶۲۸ میلیون دلار بوده که نسبت به سال ۹۱ حدود نیم درصد افزایش نشان میدهد.
با این حال، گزارشهای ماهانه گمرکی حاکی از آن بود که حجم صادرات ایران در ششماهه اول سال ۹۲ حدود ۱۷ میلیارد و ۹۷۲ میلیون دلار بوده که نسبت به دور مشابه سال ۹۱ حدود چهارده درصد کاهش نشان میدهد.
از سوی دیگر، اسفند سال گذشته، برخی بازرگانان ایرانی در نمایشگاه صنایع غذایی جهان در دبی، به رویترز گفتند که وضعیت صادرات غیرنفتی ایران در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی، به دلیل کمتر شدن فشار تحریمها بهبود یافتهاست.