بر اساس گزارشی که در روزنامه بريتانيايی « گاردين» منتشر شده، در سال ۱۹۶۱ نزديک بود که در ايالت کارولينای شمالی آمريکا يک بمب اتمی منفجر شود که قدرت ويرانگری آن ۲۶۰ برابر بمب اتمی بوده که شهر هيروشيما را با خاک يکسان کرد.
روزنامه « گاردين» می گويد که اين مدرک را بر اساس قانون « آزادی اطلاعات » و در ميان اسناد طبقه بندی شده دولت آمريکا يافته است. اين مدرک برای اولين بار تمام جزييات حادثه ای را که می توانست در بهار سال ۱۹۶۱ به يک فاجعه هسته ای تمام عيار در آمريکا منجر شود برملا می کند.
اين حادثه زمانی اتفاق می افتد که بر اثر از کار افتادن و متلاشی شدن يک هواپيمای بمب افکن از نوع « بی ۵۲ » دو بمب هيدروژنی مدل « مارک ۳۹» از آن خارج شده و روی شهری به نام « گلدزبورو» در ايالت کارولينای شمالی می افتند.
خبرگذاری « رويترز » می نويسد که در مورد جدی و خطرناک بودن اين حادثه همواره گمانه زنی هايی مطرح می شد ولی دولت آمريکا هميشه اين موضوع را تکذيب می کرد که وجود نقطه ضعف های ايمنی در برنامه های هسته ای اين کشور برای مردم خطری ايجاد می کنند.
اما بر اساس شواهد موجود در اين مدرک طبقه بندی شده ، يکی از اين بمبها دقيقا در حالت عملياتی و مثل موقع به کارگيری آن در جنگ از هواپيما خارج شده ، چتر حامل آن به شکل اتوماتيک باز شده و دستگاه چکاننده بمب نيز فعال شده بود. تنها چيزی که از انفجار آن پيشگيری کرد يک دکمه با ولتاژ پايين بود که مانع از آن شد که کنش راديواکتيو صورت بگيرد.
طبق مدرکی که روزنامه « گاردين» منتشر کرده انفجار اين بمب ها می توانست شهرهای بزرگی مثل واشنگتن ، بالتيمور ، فيلادلفيا و حتی نيويورک را در بر گرفته و جان ميليون ها نفر را به خطر بياندازد.
در بخشی از اين مدرک يکی از مسئولان ارشد بخش ايمنی تسليحات هسته ای می گويد: « فقط يک کليد ساده و با ولتاژ پايين آمريکا را از يک فاجعه هسته ای نجات داد.» بخشهای اصلی گزارش مربوط به بازبينی نقاط ضعف ايمنی در اين حادثه هشت سال بعد از وقوع آن نوشته و مستند شده اند.
بر اساس جمعبندی مسئولان فنی و ايمنی از اين حادثه ، از چهار مورد مکانيسم های ايمنی برای جلوگيری از انفجار ناخواسته بمب های هسته ای سه مورد از آنها عمل نکرده و فقط يک کليد خيلی ساده از وقوع اين فاجعه پيشگيری کرده است.
در پايان اين جمعبندی ، مسئولان فنی و ايمنی خاطر نشان می کنند که بمب های هيدروژنی مدل « مارک ۳۹» برای حمل و نقل توسط هواپيمای بمب افکن « بی ۵۲ » ايمنی لازم را ندارند.
روزنامه « گاردين » می نويسد که يکی از خبرنگاران آن که در حال تحقيق برای نوشتن کتابی در مورد مسابقه تسليحاتی در دوران جنگ سرد است اين مدارک طبقه بندی شده را در اسناد دولت آمريکا پيدا کرده است که طبق قانون « آزادی اطلاعات » می تواند در اختيار شهروندان قرار بگيرد.