لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴ تهران ۰۲:۱۴

قایق تفریحی بزرگ صدام حسین به هتل ملوانان تبدیل شد


نام قایق صدام در ابتدا «نسیم اقیانوس» بود که بعدا به «نسیم بصره» تغییر یافت. دولت عراق این قایق را با حکم دادگاه در نیس فرانسه ضبط کرد.
نام قایق صدام در ابتدا «نسیم اقیانوس» بود که بعدا به «نسیم بصره» تغییر یافت. دولت عراق این قایق را با حکم دادگاه در نیس فرانسه ضبط کرد.

در قایق تفریحی بزرگی که زمانی متعلق به صدام حسین، دیکتاتور پیشین عراق، بود تختخواب بزرگ آن مرتب است، پرده‌های ابریشمی اطراف آن کنار رفته و در یک دستشویی که کنار اطاق خواب قرار دارد و وسایل آن آب طلا کاری شده‌، یک صندلی سلمانی منتظر نفر بعدی است.

دیکتاتور عراق هیچگاه سوار این قایق تفریحی۸۲ متری نشد که «نسیم بصره» نام دارد و در سال ۱۹۸۱ برای او ساخته شد. اکنون ملوان‌هایی که کشتی‌ها را در بندر بصره راهنمایی می‌کنند از امکانات رفاهی این قایق لوکس استفاده می‌کنند.

صدام حسین در نتیجه عملیات نظامی آمریکا و اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ سرنگون و سه سال بعد به اتهام «جنایت علیه بشریت» اعدام شد. ولی حکومت‌هایی که بعد از وی در عراق روی کار آمده‌اند نتوانسته‌اند برای این قایق و سایر گنجینه‌هایی که از صدام به جا مانده استفاده‌های مناسبی پیدا کنند.

از سال ۲۰۱۰ و به دنبال یک دعوای حقوقی طولانی که عراق این قایق را پس گرفت این وسیله تفریحی بدون استفاده در بندرگاه بصره لنگر انداخته است.

این قایق بزرگ که شامل یک سوئیت بزرگ خصوصی برای صدام، ۱۷ اطاق کوچکتر برای مهمانان و ۱۸ کابین برای ملوانان و حتی یک کلینیک کوچک است با زرق و برق و اشیای گرانقیمتی تزیین شده و یک بار به بهای ۳۰ میلیون دلار در معرض فروش گذاشته شد.

دولت عراق نتوانست خریداری برای آن پیدا کند و طی دو سال گذشته «نسیم بصره» محل اقامت پژوهشگران دانشگاه بصره بوده که برای تحقیق در مورد آبزیان به بندر آمده‌اند.

عبدالمهدی صالح کاپیتان قایق می‌گوید: «این قایق در وضعیت بسیار خوبی است. دو موتور و ژنراتورهای آن به خوبی کار می‌کنند. فقط به رسیدگی و تعمیرات دوره‌ای احتیاج دارد».

مقامات عراقی اکنون تصمیم گرفته‌اند آن را به محل زندگی و استراحت کاپيتان‌های بندر بصره اختصاص دهند که بسیاری از آنها در نواحی دور دست زندگی می‌کنند.

سخنگوی تاسیسات بندری بصره می‌گوید: «بندر به محلی برای استراحت ملوانان شناورهای راهنما نیاز دارد».

مقامات بندرگاه می‌گویند این قایق توسط یک شرکت دانمارکی ساخته شده و در دوران جنگ ایران و عراق برای پرهیز از آسیب دیدن به عربستان سعودی که در آن زمان متحد صدام حسین بود منتقل شده بود.

پس از تیرگی روابط دو کشور در نتیجه تصرف کویت توسط صدام حسین در سال ۱۹۹۰ عربستان سعودی این قایق را به اردن تحویل داد. نقل‌وانتقال این قایق پس از آن تاریخ مشخص نیست تا اینکه دولت عراق آن را تا سواحل نیس در فرانسه ردیابی کرد و به دنبال شکایت دولت بغداد، دادگاه آن را ضبط کرد و به عراق بازپس فرستاد.

اما یک قایق تفریحی دیگر صدام حسین به نام «المنصور» که از آن هم هیچگاه استفاده نشده بود در جریان حملات هوایی آمریکا به عراق به شدت صدمه دید و در دوران پر آشوب پس از سقوط صدام حسین باقیمانده آن به سرقت رفت.

صدام حسین در سال ۲۰۰۳ دستور داد که این قایق را از‌ام القصر به بندر بصره منتقل کنند به این امید که در بمباران‌ها آسیب نبیند.

اکنون موزه شهر بصره که در یکی از کاخ‌های صدام حسین و مشرف به شط العرب (اروند رود) تاسیس شده در تلاش است که مقامات بندر بصره را قانع کند تا «نسیم بصره» را به آن موزه بدهند و بتواند از آن به عنوان بخشی از نمایشگاه استفاده کند.

معاون موزه بصره می‌گوید: «نسل‌های آینده می‌توانند ببینند که یک دیکتاتور چطور زندگی می‌کرد».

بر اساس گزارش اختصاصی خبرگزاری رویترز/ ش.ر/ ک.ر
XS
SM
MD
LG