دانمارک روز چهارشنبه ۲۵ فروردین اعلام کرد که تزریق واکسن «استرازنکا» را به دلیل احتمال ایجاد عوارض جانبی شديد از جمله لخته شدن خون به طور کامل کنار خواهد گذاشت.
نهادهای بهداشتی دانمارک گفتند که تحت تاثیر این تصمیم تاریخ پایان واکسیناسیون عمومی در این کشور از روز ۲۵ ژوئیه به اوایل ماه اوت به تاخیر خواهد افتاد.
به گزارش رویترز این تاريخ جدید برای تکمیل واکسیناسیون در دانمارک بر اساس مصرف واکسن «جانسون و جانسون» تعیین شده است. ولی با توجه به بروز عوارض جانبی مشابهی در میان دریافت کنندگان این واکسن، تجويز آن در اروپا به تاخیر افتاده و در دانمارک نیز فعلا تعلیق شده است.
طبق برنامه ریزیهای قبلی نهادهای پزشکی دانمارک قرار بود حدود یک سوم از جمعیت کشور واکسن «جانسون و جانسون» دریافت کنند.
سورن بورستروم، رییس اداره بهداشت دانمارک در یک نشست خبری گفت:«تحقیقات در مورد لخته شدن خون در میان افرادی که واکسن استرازنکا دریافت کرده اند نشان داده که اين واکسن عوارض جانبی واقعی و جدی دارد. در نتیجه ما تصمیم گرفتهایم واکسیناسیون تمامی گروههای سنی را بدون استفاده از این واکسن انجام دهیم.»
شرکت داروسازی بریتانیایی- سوئدی «استرازنکا» گفت ضمن احترام به تصمیم نهادهای مسئول در دانمارک ارائه نتايج تازهترین تحقیقات به آن کشور را ادامه خواهد داد. این شرکت در بیانیه خود افزود:«استفاده از هر دارو در طرح واکسیناسیون سراسری برعهده نهادهای مسئول در هر کشور مشخص و متناسب با شرایط محلی آنهاست.»
آژانس دارویی اروپا هفته گذشته اعلام کرد که در جدیدترین تحقیقات خود به این نتیجه رسیده که احتمالا بین تزریق واکسن «استرازنکا» و لخته شدن خون در ناحیه مغز ارتباط وجود دارد. این نهاد تاکید کرد که خطر مرگ بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ بسیار بیشتر از احتمال مرگ بر اثر عوارض جانبی و احتمالی این واکسن است ولی ارزیابی از این خطرات و انتخاب واکسن را به کشورهای عضو اتحادیه اروپا محول کرد.
پس از چند هفته سردرگمی بالاخره اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان تزریق واکسن «استرازنکا» را از سر گرفته و تجویز آن را به گروههای سنی مشخصی، معمولا افراد بالای ۵۰ و یا ۶۰ سال، محدود کردند.
رییس اداره بهداشت دانمارک در بخش دیگری از نشست خبری روز چهارشنبه افزود که جدیدترین تحقیقات براساس دادههای پزشکی در دانمارک و نروژ نشان می دهد که یک نفر از میان هر ۴۰ هزار نفری که واکسن «استرازنکا» را دریافت می کند به احتمال فراوان دچار این عوارض شدید خواهد شد و تاکنون اطلاعات دقیقی در مورد تفاوت این عوارض در گروههای سنی و جنسیتی به دست نیامده است.
به گفته او در دانمارک واکسینه کردن افراد مسن که بیش از همه در معرض خطر ابتلا به ویروس هستند به مراحل نهایی رسیده است.
او یادآوری کرد که گسترش واکسیناسیون عمومی به گروههای سنی جوانتر باید با در نظر گرفتن ریسک عوارض جانبی واکسن «استرازنکا» برنامه ریزی شود هر چند این ریسک از نظر تعداد بسیار ناچیز است.
او افزود:«این تصمیم صرفا باید با در نظر گرفتن شرایط مشخص دانمارک مد نظر قرار بگیرد و برای ما کاملا قابل درک است که کشورهای دیگر کماکان از واکسن استرازنکا استفاده می کنند.»
دانمارک اولین کشوری بود که در ماه مارس و در پی شناسایی اولین موارد لخته شدن خون در میان دریافت کنندگان واکسن «استرازنکا» به طور موقت تجویز آن را متوقف کرد.
طبق آمارهای وزارت بهداشت دانمارک حدود یک میلیون نفر از جمعیت ۵.۸ میلیونی این کشور تاکنون اولین دوز واکسن کرونا را دریافت کرده اند. ازاین تعداد ۷۷ درصد واکسن «فایزر» حدود ۸ درصد واکسن «مدرنا» و حدود ۱۵ درصد نیز واکسن «استرازنکا» دریافت کرده اند.
دانمارک در مسیر کاهش محدودیتها حرکت می کند و تعداد ابتلای روزانه در اين کشور که در ماه دسامبر چندین هزار نفر بود در هفته اخیر به ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر کاهش یافته است.