سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه از وجود حکم قضایی برای فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام خبر داد.
جواد جاویدنیا در گفتوگو با ماهنامه پیوست گفت: «اینستاگرام یک بار فیلتر شد و دولت وعده داد که با کمک فیلترینگ هوشمند میتواند این فضا را کنترل کند اما متأسفانه در این زمینه هزینه زیادی انجام شد ولی به نتیجهای نرسیدیم.»
او افزود: «هماکنون دستور قضایی برای فیلتر این سرویس داریم و نظر اکثریت شورای عالی فضای مجازی و دیگر تصمیمگیران نیز مبنی بر فیلتر شدن این سرویس است.»
سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی ادامه داد: «طبق مصوبات شورای عالی فضای مجازی ترافیک اینستاگرام از یک سطح بالاتر نباید میرفت که متأسفانه فراتر رفت و از طرفی براساس مصوبات این شورا باید دولت برای فعالیت این شبکه در کشور مجوز دولت پس از التزام این شبکه اجتماعی به قوانین کشور و انتقال سرورها به داخل کشور مجوز صادر میکرد که این کار هم انجام نشدهاست.»
این مقام دادستانی گفت که «در حال حاضر دستگاه قضایی میتواند به صورت یکطرفه با توجه به انجام نشدن مصوبات شورا اقدام کند اما فعلاً منتظر اجماع نظر در این زمینه هستیم؛ ولی اگر صبر کردن فایده نداشته باشد دستگاه قضایی تصمیم لازم را خواهد گرفت.»
آقای جاویدنیا درحالی این موضوعات را مطرح کرده است که در همین روز محمد کاظمی، عضو مجلس در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، در گفتوگو با «اعتمادآنلاین» گفت که جلسات کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه مدتهاست که برگزار نشده تا دربارهٔ چنین موضوعاتی تصمیمگیری شود.
او در ادامه گفت که امیدواریم که اجازه داده شود تا دربارهٔ این موضوعات جلسه برگزار و بر سر جزئیات بحث شود.
در واکنش به سخنان جواد جاویدنیا در مورد صدور حکم برای فیلترینگ اینستاگرام، محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از مدافعان فیلتر شدن اینستاگرام خواست تا به گفته او به مردم بگویند از فردای فیلترینگ اینستاگرام در کشور در زندگی مردم، حاکمیت و کاهش جرایم چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
اینستاگرام تنها شبکه اجتماعی مجازی فیلتر نشده در ایران محسوب میشود و در ماههای اخیر مقامهای قضایی بارها از لزوم فیلتر شدن آن به دلیل آنچه شکست طرح فیلترینگ هوشمند میخوانند، صحبت کردهاند.
حمیدرضا ضیاییپرور، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، روز چهارشنبه در سمینار علمی تخصصی رسانه و اقتصاد، با توجه به درجه اقبال ایرانیان به پیامرسانهای خارجی، شبکه پیامرسان «تلگرام» را به مثابه «رسانه ملی ایران» دانست و گفت که در این زمینه اینستاگرام در جایگاه دوم قرار دارد.
حمیدرضا ضیاییپرور «اینستاگرام» را رسانه دوم مجازی ایران و «توئیتر» را رسانه سوم مجازی ایران» نامید.
از ماههای گذشته گمانهزنیهای مختلف در مورد فیلتر شبکه اجتماعی اینستاگرام شنیده شدهاست. در همین زمینه امیرناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات نیز اعلام کرد که موضوع فیلترینگ اینستاگرام به تصویب مراجع ذیربط نرسیدهاست اما عدهای به شدت به دنبال فیلتر کردن این شبکه اجتماعی هستند.
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی ایران شهریورماه امسال تهدید کرده بود که اگر اینستاگرام با جمهوری اسلامی «همکاری نکند، به سرنوشت تلگرام دچارخواهد شد».
جواد جاویدنیا، سرپرست معاونت امورفضای مجازی دادستانی کل کشور نیز چندی پیش گفته بود: «علما و دانشجویان خواستار فیلترینگ اینستاگرام هستند.»
امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، اخیراً با انتقاد از گستره فیلترینگ وبسایتها و رسانهها در ایران گفت که این امر نوعی «خودتحریمی» است.
به گفته وی، «معضل ما این است که هنوز برخی از مسئولان ارتباطات و فناوری اطلاعات، اینترنت و موضوعات مرتبط با آن را جزو نیازهای اساسی محسوب نمیکنند».