لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۹ دی ۱۴۰۴ تهران ۱۶:۳۵
تجمع اعتراضی در لس‌آنجلس. یک‌شنبه ۲۸ دی
تجمع اعتراضی در لس‌آنجلس. یک‌شنبه ۲۸ دی

زنده دعوت از عراقچی به داووس لغو شد؛ توقیف روزنامه «هم‌میهن»

پوشش زندهٔ رادیوفردا هر روز شماری از مهم‌ترین اظهارنظرهای رسمی، ارزیابی‌ها و تحولات بازتاب‌یافته در رسانه‌های ایران و جهان در خصوص ایران را ارائه می‌کند.

۰۰:۱۴ ۲۱.۱۰.۱۴۰۴

پزشکیان: درگیر جنگ اقتصادی با دشمن خارجی و برخی ذی‌نفعان در داخل هستیم

مسعود پزشکیان دو روز بعد از قطع سراسری اینترنت در ایران و همزمان با چهاردهمین روز اعتراضات، بدون اشاره به این رخدادها گفت که دولت درگیر «جنگ تمام‌عیار اقتصادی با دشمن خارجی و برخی ذی‌نفعان رانت ارزی در داخل» است.

به گزارش رسانه‌های داخلی، رئیس‌جمهور ایران شنبه ۲۰ دی در دیدار رئیس و جمعی از اعضای هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام مدعی شد که به دنبال «تقویت معیشت مردم» با حذف رانت، رشوه و فساد است و از تخریب دولت خود انتقاد کرد.

آقای پزشکیان گفت: «برخی جریانات رسانه‌ای و صاحبان تریبون‌های رسمی به‌صورت بی‌امان درحال تخریب دولت و زیر سؤال بردن طرح بزرگ اقتصادی درحال اجرا در اصلاح نظام یارانه‌ای هستند.»

این اظهارات در حالی بیان شده که خبرگزاری مهر ظهر شنبه از افزایش ناگهانی و شدید قیمت برخی کالاهای اساسی مانند گوشت مرغ و تخم مرغ در بازار ایران خبر داد. روغن خوراکی نیز از روزهای قبل با افزایش قیمت مواجه شده است.

دور جدید اعتراض‌ها در ایران روز هفتم دی با تجمعات کسبه بازار تهران و برخی دیگر از مردم و مغازه‌داران در اعتراض به بالا رفتن شدید قیمت ارز و گرانی کالاها در پی حذف ارز ترجیحی توسط دولت پزشکیان آغاز شد و سپس ابعاد وسیع ضدحکومتی گرفت. طی روزهای اخیر معترضان با سر دادن شعارها علیه جمهوری اسلامی و علی خامنه‌ای، خواستار سقوط حکومت ایران شده‌اند.


۲۲:۱۳ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

ترامپ: آمریکا آمادهٔ کمک به آزادی ایران است

رئیس‌جمهور ایالات متحده هم‌زمان با چهاردهمین شب اعتراض‌ها در ایران اعلام کرد که کشورش آمادهٔ کمک به آزادی ایران است.

دونالد ترامپ روز شنبه ۲۰ دی با انتشار پیام کوتاهی در شبکهٔ اجتماعی خود، تروث سوشال، نوشت: «ایران احتمالا بیش از هر زمان دیگری به آزادی نزدیک شده است. ایالات متحده آمریکا آماده کمک است».

طی روزهایی که از اعتراضات در ایران می‌گذرد، آقای ترامپ دست‌کم پنج بار هشدار داده است که اگر حکومت ایران دست به کشتار معترضان بزند، ایالات متحده «اقدام» خواهد کرد.

او شامگاه ۱۹ دی نیز گفته بود: «بسیار صریح گفته‌ام که اگر آن‌ها همچنان مردم را همانند گذشته به قتل برسانند، مداخله خواهیم کرد».

رئیس‌جمهور آمریکا افزوده بود که از دید او مردم معترض ایران در حال کنترل برخی شهرهای ایران هستند.

روزنامه وال‌استریت جورنال نیز روز شنبه به نقل از مقام‌های دولت ترامپ نوشت که گفت‌وگوهای مقدماتی درباره چگونگی اجرای یک «حمله احتمالی به ایران» برای عملی کردن تهدیدهای ترامپ، انجام شده است؛ از جمله این‌که چه اهدافی ممکن است مورد حمله قرار بگیرند.

به گفته یکی از مقام‌های آمریکایی، یکی از گزینه‌های مطرح‌شده، حمله هوایی گسترده به چندین هدف نظامی ایران است. مقام دیگری به وال‌استریت جورنال گفت که هنوز اجماعی درباره مسیر اقدام وجود ندارد و هیچ تجهیزات یا نیروی نظامی‌ای برای آماده‌سازی یک حمله جابه‌جا نشده است.

این مقام‌ها در عین حال تأکید کردند که چنین گفت‌وگوهایی بخشی از برنامه‌ریزی معمول است و نشانه‌ای از حمله قریب‌الوقوع به ایران وجود ندارد.

۲۱:۰۵ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

چهاردهمین شب اعتراضات در تهران و چند شهر دیگر ایران

تصاویر منتشر شده و گزارش‌های رسیده از ایران حاکی است که معترضان شامگاه شنبه ۲۰ دی نیز بار دیگر در خیابان‌های شهرهای مختلف ایران دست به تظاهرات زدند.

ویدئوهایی از حضور شهروندان معترض تهران در مناطقی مانند سعادت‌آباد، هروی، شریعتی، شهرک راه‌آهن، بلوار فردوس و پونک منتشر شده که مانند روزهای اخیر علیه جمهوری اسلامی شعار می‌دهند و گزارش‌هایی نیز از تجمع‌های مشابه در شهرهایی مانند تبریز، اهواز، کرمان و رشت منتشر شده است.

در این میان، گزارش‌های متعددی از پرواز پهپادهای شناسایی در محل تجمع معترضان منتشر شده و در ویدئویی که یک تجمع در بلوار اشرفی اصفهانی تهران را نشان می‌دهد، یک شی پرنده‌ دیده می‌شود که گفته می‌شود پهپاد شناسایی نیروهای حکومتی است.

در ویدئوی دیگری نیز که در محدودهٔ بلوار فردوس در غرب تهران ضبط شده، حضور پهپاد در آسمان مشخص است. استفاده از پهپادها برای شناسایی محل تجمع معترضان تاکنون چندین بار گزارش شده است.

همچنین تصاویر ارسالی به رادیوفردا حاکی از درگیری در شب ۲۰ دی در خیابان گرگانِ تهران و مناطق اطراف آن است. در این تصاویر به نظر می‌رسد خیابان سنگربندی شده و صدای تیراندازی به گوش می‌رسد.

ویدئویی از مشهد نیز تقابل معترضان و نیروهای حکومتی را نشان می‌دهد. در این ویدئو، نیروهای حکومتی از لیزر سبزرنگ برای هدف قرار دادن معترضان استفاده می‌کنند.


۲۰:۱۸ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

رئیس کمیسیون اروپا: از معترضان ایرانی کاملا حمایت می‌کنیم

اورسولا فون‌ درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز شنبه ۲۰ دی گفت که اروپا از اعتراضات گسترده مردم ایران حمایت می‌کند و «سرکوب خشونت‌آمیز» معترضان را محکوم کرد.

بالاترین مقام سیاسی اتحادیه اروپا در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «خیابان‌های تهران و شهرهای سراسر جهان طنین‌‌انداز گام‌های زنان و مردان ایرانی است که خواهان آزادی هستند؛ آزادی بیان، آزادی تجمع، آزادی رفت‌وآمد و بالاتر از همه، آزادی برای زندگی کردن. اروپا کاملاً از آن‌ها حمایت می‌کند».

او افزود: «ما به‌صراحت سرکوب خشونت‌آمیز این اعتراضات مشروع را محکوم می‌کنیم. عاملان این سرکوب در سوی نادرست تاریخ به یاد خواهند ماند».

خانم فون‌ درلاین همچنین خواستار آزادی همه معترضان بازداشت‌شده و بازگرداندن کامل دسترسی به اینترنت در ایران شد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رئیس پارلمان اروپا نیز روز جمعه با محکوم کردن خشونت‌ها علیه معترضان، از آن‌ها حمایت کرده بودند.

۱۹:۵۱ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

تیراندازی نیروهای امنیتی در کازرون

یک ویدئوی منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی در روز شنبه ۲۰ دی نشان می‌دهد که نیروهای امنیتی در شهر کازرون استان فارس اقدام به تیراندازی می‌کنند.

در این تصاویر، معترضان دیده نمی‌شوند. به‌نظر می‌رسد به‌دلیل سرکوب شدید و فضای امنیتی، تجمع معترضان یا شکل نگرفته یا متفرق شده است.


۱۹:۱۱ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

روایت یک شاهد عینی از اعتراضات در مشهد

مریم، یک شاهد عینی از مشهد و از جوانانی که در اعتراض‌های روزهای گذشته شرکت کرده بود، از آخرین وضعیت این شهر می‌گوید.

روایت یک شاهد عینی از اعتراضات در مشهد
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
لینک مستقیم
۱۸:۴۶ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

تجمع در ژنو در حمایت از اعتراض‌های ایران

ایرانیان ساکن ژنو روز شنبه ۲۰ دی در حمایت از مردم معترض داخل ایران و شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران، مقابل مقر سازمان ملل تجمع کردند.

تجمع‌کنندگان با پرچم‌های شیر و خورشید و عکس‌های شاهزاده پهلوی در این گردهمایی حضور داشتند.

۱۷:۴۷ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

رسانه‌های حکومتی، معترضان را «تروریست مسلح» می‌خوانند

رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی که طی حدود ۴۸ ساعت بعد از قطع سراسری اینترنت در ایران فعالیت می‌کنند، طی این دو روز از معترضان به حکومت با عنوان‌هایی مانند «تروریست‌ها» یا «تروریست‌های مسلح» یاد می‌کنند.

خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، و خبرگزاری صداوسیما، به عنوان دو رسانهٔ اصلی حکومت که همچنان در کانال‌های تلگرامی فعالیت می‌کنند، پیش از این اعتراض‌ها را «اغتشاش» و معترضان را «اغتشاشگر» می‌خواندند، اما با شدت گرفتن تجمع‌ها در روزهای پنجشنبه و جمعه شیوه روایت آن‌ها تغییر کرده است.

اخبار رادیو و تلویزیون حکومتی ایران نیز رویکرد مشابهی را در پیش گرفته است.

شدت قطع سراسری اینترنت در ایران از شامگاه ۱۸ دی به حدی است که رسانه‌های رسمی و دولتی نیز محتوایی منتشر نمی‌کنند و دسترسی به وب‌سایت‌های آن‌ها امکان‌پذیر نیست.

از سوی دیگر، تعدادی از مقام‌های ایرانی که در دو روز اخیر اعلام موضع کرده‌اند، مانند رسانه‌های فعال، مدعی مشارکت «ترویست‌ها» در اعتراض‌ها شده‌اند و مسئولان قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز معترضان را به‌شدت تهدید کرده‌اند.

دادستان کل ایران روز شنبه ۲۰ دی با به کار بردن عنوان «اغتشاشگران» خواستار صدور کیفرخواست و «برخورد قاطع» با آن‌ها شد.

محمد موحدی آزاد گفت: «اتهامات تمامى اغتشاشگران یکى است. چه فردى که در راستاى تخریب و ضربه زدن به امنیت و اموال عمومى مردم به اغتشاشگران و تروریست‌ها کمک کرده باشد و چه افراد مزدورى که اسلحه به دست گرفته‌اند و موجب ایجاد ترس و وحشت براى شهروندان شده‌اند».

با این حال، خبرگزاری تسنیم در انعکاس اظهارات او با تیتر «دادستان کل کشور: دادسراها مقدمات محاکمهٔ تروریست‌ها را فراهم کنند» روایت جدید رسانه‌های حکومتی را ادامه داد.

علیرضا زاکانی، شهردار تهران، از دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی است که در مصاحبه‌های اخیر خود با صداوسیما از عنوان «تروریست» و «حوادث تروریستی» برای معترضان و اعتراض‌ها استفاده کرده است.

۱۷:۲۲ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

تفاوت دور جدید اعتراضات با دوره‌های پیشین، در گفت‌وگو با عباس میلانی

عباس میلانی، مورخ و پژوهشگر ایرانی و مدیر برنامه مطالعات ایرانی در دانشگاه استنفورد آمریکا، در گفت‌وگو با رادیوفردا درباره تفاوت اعتراضات جاری در ایران با اعتراضات سراسری گذشته مثل جنبش «زن زندگی آزادی» یا اعتراضات آبان ۱۳۹۸ می‌گوید.

تفاوت دور جدید اعتراضات با دوره‌های پیشین، در گفت‌وگو با عباس میلانی
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00
لینک مستقیم
۱۶:۲۹ ۲۰.۱۰.۱۴۰۴

جعفر پناهی و محمد رسول‌اف: حکومت به آخرین و عریان‌ترین ابزار سرکوب متوسل شده است

جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، دو فیلمساز سرشناس مخالف حکومت ایران، در بیانیه‌ای مشترک نوشتند پس از حضور «میلیون‌ها ایرانی» در خیابان‌ها علیه نظام جمهوری اسلامی، حکومت بار دیگر به «آخرین و عریان‌ترین ابزار سرکوب» متوسل شد.

این دو فیلمساز در این بیانیه که روز شنبه ۲۰ دی‌ماه در اینستاگرام منتشر کردند، نوشتند: «تجربه نشان داده است که توسل به چنین اقداماتی با هدف پنهان کردن خشونتی است که در جریان سرکوب اعتراضات اعمال می‌شود.»

این دو کارگردان سرشناس که خارج از ایران به سر می‌برند، با ابراز نگرانی عمیق از جان هم‌وطنان و خانواده‌ها و همکاران و دوستان خود، از جامعهٔ جهانی، نهادهای حقوق بشری و رسانه‌ها خواستند «بی‌درنگ راه‌هایی برای دسترسی به اطلاعات مستقل، برقراری ارتباط و نظارت بر آن‌چه در ایران می‌گذرد، بیابند».

به‌گفتهٔ جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، «تاریخ گواه است که سکوت امروز، عواقب پشیمان‌کننده‌ای در آینده خواهد داشت».

اشارهٔ این دو فیلمساز به خاموشی اینترنت در ایران در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ است که به‌مدت حدود هفت روز طول کشید و پس از آن مشخص شد که در جریان سرکوب اعتراضات، به‌گفتهٔ سازمان عفو بین‌الملل کشته شدن دست‌کم ۳۲۴ نفر را مستند کرد و در عین حال اعلام نمود که این سازمان باور دارد «تعداد واقعی کشته‌شدگان بیشتر است».

حکومت ایران از شامگاه پنجشنبه ۱۸ دی همزان با اوج گسترش اعتراضات در سراسر کشور اینترنت و راه‌های ارتباطی با ایران را قطع کردند و این وضعیت همچنان ادامه دارد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG