لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۰:۵۹

ایران اظهارات مشاور بایدن در مورد مذاکره بر سر برنامه موشکی را رد کرد


جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی در دولت رئیس جمهوری منتخب آمریکا
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی در دولت رئیس جمهوری منتخب آمریکا

یک روز پس از اظهارات مشاور منتخب امنیت ملی ایالات متحده در دولت جو بایدن، که گفت پس از بازگشت احتمالی آمریکا به برجام، «برنامه موشک‌های بالیستیک ایران باید به عنوان بخشی از مذاکرات بعدی روی میز باشد»، وزارت خارجه ایران این مسئله را رد کرد.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، بامداد دوشنبه ۱۵ دی در نشست خبری خود در واکنش به اظهارات این مقام تیم بایدن گفت که «در خصوص توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران، نه هیچ وقت مذاکره شده و نه می‌شود و نه خواهد شد.»

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی در دولت رئیس جمهوری منتخب آمریکا، شامگاه یک‌شنبه در گفت‌وگویی با برنامه فرید زکریا در شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت که بازگشت احتمالی آمریکا به برجام مبنایی برای مذاکرات بعدی خواهد بود.

او گفت: «جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب، گفته است که اگر ایران به پیروی از توافق هسته‌ای بازگردد، به این معنی که ذخایر [اورانیوم] خود را کاهش دهد، برخی از سانتریفیوژهای خود را از فعالیت بیندازد و اقدامات دیگری انجام دهد که برنامه هسته‌ای‌اش دوباره مهار شود، ما دوباره وارد خواهیم شد. اما این مبنایی برای این مذاکره بعدی می‌شود.»

آقای سالیوان در ادامه گفت: «نظر ما این است که موشک‌های بالیستیک و برنامه موشک‌های بالیستیک ایران باید به عنوان بخشی از مذاکرات بعدی روی میز باشد.»

مشاور امنیت ملی بایدن اضافه کرد: «ما همچنین معتقدیم که گفت‌وگوها می‌تواند فراتر از ۵ عضو دائمی شورای امنیت یعنی ۱+۵ باشد و سپس بازیگران منطقه‌ای را نیز درگیر کند؛ و اینکه در آن مذاکره گسترده‌تر، می‌توانیم در نهایت محدودیت‌هایی برای فناوری موشک‌های بالیستیک ایران ایجاد کنیم و این همان چیزی است که می‌خواهیم از طریق دیپلماسی دنبال کنیم، امری که هم شامل پرونده هسته‌ای و هم مجموعه گسترده‌ای از مسائل منطقه‌ای بشود.»

در واکنش به این سخنان، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه در نشست خبری‌اش در مورد موضوع برجام گفت که «ما یک بار دربارهٔ برجام مذاکره کردیم و هیچ قسمتی از برجام را دوباره مذاکره نمی‌کنیم ... و جواب ما اجرای کامل برجام بدون شرط، کامل و جبران مافات است.»

سعید خطیب‌زاده در مورد مسئله برنامه موشکی هم گفت که «در مورد موضوع موشک یک بار در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و موضوع خاتمه یافته است.»

او تأکید کرد: «آمریکایی‌ها می‌دانند موضوع موشک که موضوع ثانویه است از حیّزِ انتفاع ساقط می‌شود و طرح آن فاقد وجاحت است و بر این اساس ۱۶ ژانویه ۲۰۱۶ کلیه قطعنامه‌ها از جمله قطعنامه ۱۹۲۹ ملغی شد و برخی محدودیت‌هایی که باقی‌مانده در ژانویه ۲۰۲۳ ملغی می‌شود.»

در قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل آمده که محدودیت‌ها برای برنامه موشک‌های بالیستیک ایران باید در سال ۲۰۲۳ برداشته شوند.

با این حال، ایران این محدودیت‌ها را به کلی رد کرده و بارها آزمایش موشکی انجام داده است. ایران تأکید کرده که این موشک‌ها با توانایی حمل سلاح‌های هسته‌ای طراحی شده‌اند و بنابراین، محدودیت‌های قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شامل آنها نمی‌شود.

بسیاری از کشورهای منطقه از برنامه موشکی جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده و خواستار مهار شدن آن هستند.

امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه روز شنبه ضمن تهدید کشورهای عربی گفت در زمینه موشکی «هیچ‌کس ما را به محدودیت برد ۲ هزار کیلومتر مجبور نکرده است».

با استفاده از سی‌ان‌ان و خبرگزاری فارس / پ.پ
XS
SM
MD
LG