لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۵ تهران ۰۰:۰۶

پس از تعلیق یک معافیت تحریمی آمریکا، آزمون دولینگو برای ایرانیان متوقف شد؛ ابهام درباره تافل

دولینگو اعلام کرد آزمون زبان این مؤسسه در ایران و برای دارندگان مدارک هویتی ایرانی در دسترس نیست. همزمان گزارش‌هایی از لغو آزمون تافل و عدم اعلام تاریخ‌های تازه برای برگزاری آن در ایران منتشر شده است.

این تحولات چند روز پس از تعلیق یکی از معافیت‌های تحریمی آمریکا در زمینهٔ خدمات آموزشی به ایرانیان رخ می‌دهد.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک) روز دوم شهریور مجوز عمومی موسوم به «G» را که از سال ۲۰۱۴ برخی تبادلات دانشگاهی و ارائه خدمات آموزشی به ایرانیان را مجاز می‌کرد، برای مدت نامحدود به حالت تعلیق درآورد.

دولینگو، شرکت آمریکایی سازندهٔ اپلیکیشن آموزش زبان که آزمون آنلاین انگلیسی آن از سوی بسیاری از دانشگاه‌ها پذیرفته می‌شود، اکنون در صفحهٔ رسمی پشتیبانی خود اعلام کرده است که این آزمون در ایران و برای افرادی که از مدارک هویتی ایرانی استفاده می‌کنند، در دسترس نیست.

همزمان شماری از کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی تصاویری که به‌گفتهٔ آنان مربوط به از پیام‌های لغو آزمون تافل و نبود مرکز یا تاریخ آزمون در سامانه ثبت‌نام ETS (برگزارکنندهٔ آزمون تافل) است، منتشر کرده‌اند. رادیو فردا نمی‌تواند اصالت و منشأ این تصاویر را مستقلاً تأیید کند.

برخی داوطلبان نیز گفته‌اند آزمون‌های تافل تا همین روزهای اخیر در ایران برگزار می‌شده، اما پس از تصمیم تازٔ اوفک، پیام‌های لغو برای شماری از متقاضیان ارسال شده است.

تا زمان انتشار این گزارش، مؤسسهٔ برگزارکنندهٔ آزمون تافل اطلاعیه‌ای رسمی دربارهٔ توقف برگزاری این آزمون در ایران منتشر نکرده است. در وب‌سایت این مؤسسه، ایران همچنان در فهرست کشورهای محل ارائهٔ آزمون اینترنتی تافل قرار دارد و اطلاعات تماس ویژهٔ متقاضیان ایرانی نیز در آن دیده می‌شود.

از این رو، هنوز مشخص نیست محدودیت‌های گزارش‌شده چه دامنه‌ای دارند و آیا مستقیماً ناشی از تصمیم اوفک هستند یا نه.

مجوز عمومی G که اوفک در مارس ۲۰۱۴ صادر کرد، از جمله به دانشگاه‌های معتبر آمریکایی اجازه می‌داد با دانشگاه‌های ایران برنامه‌های تبادل دانشگاهی داشته باشند و برخی خدمات آموزشی را به دانشجویان ایرانی ارائه کنند.

دامنهٔ این مجوز به تبادل دانشجو محدود نبود. بر اساس توضیحات رسمی اوفک، برگزاری آزمون‌های گواهی حرفه‌ای، آزمون‌های ورودی دانشگاه، از جمله آزمون‌های استاندارد چندگزینه‌ای، و خدمات لازم یا مورد نیاز برای پذیرش در مؤسسات دانشگاهی آمریکا نیز مشمول این معافیت بود.

در متن مجوز نام آزمون‌هایی مانند تافل، جی‌آر‌ئی یا دولینگو به‌طور مشخص ذکر نشده، اما تعلیق آن می‌تواند ارائهٔ خدمات شرکت‌های آمریکایی فعال در زمینهٔ آزمون‌های آموزشی و دانشگاهی به ایرانیان را تحت تأثیر قرار دهد.

این مقررات نیز لزوماً تنها به خدمات ارائه‌شده در داخل ایران محدود نمی‌شد. در برخی موارد، مجوز G خدمات به افرادی را نیز در بر می‌گرفت که خارج از ایران حضور داشتند، اما محل اقامت معمول آن‌ها ایران بود.

به همین دلیل، هنوز روشن نیست ایرانیانی که برای شرکت در آزمون‌هایی مانند تافل به کشورهای دیگر سفر می‌کنند، تا چه اندازه تحت تأثیر تصمیم تازه قرار خواهند گرفت و آیا شرکت‌های برگزارکننده می‌توانند بر اساس مجوزهای دیگری به آن‌ها خدمات ارائه کنند یا نه.

اوفک همزمان با تعلیق مجوز G چند معافیت تحریمی دیگر مرتبط با ایران را نیز به حالت تعلیق درآورد و یک مجوز موقت برای پایان دادن به فعالیت‌هایی صادر کرد که پیش‌تر بر اساس این معافیت‌ها مجاز بودند.

این دورهٔ گذار تا هشتم سپتامبر (۱۷ شهریور) ادامه دارد، اما به معنای الزام شرکت‌ها به ادامهٔ ارائهٔ خدمات تا آن تاریخ نیست و آن‌ها می‌توانند پیش از پایان این مهلت فعالیت‌های مشمول مجوزهای تعلیق‌شده را متوقف کنند.

تعلیق این معافیت‌ها بخشی از تشدید فشار اقتصادی دولت دونالد ترامپ بر جمهوری اسلامی ایران است. وزارت خزانه‌داری آمریکا گفته است این اقدام در چارچوب تغییر سیاست واشینگتن در قبال ایران و در ادامهٔ جنگ اخیر انجام می‌شود.

این در حالی است که خدمات آموزشی و امکان شرکت در آزمون‌های بین‌المللی مستقیماً با دسترسی افراد عادی به آموزش و فرصت‌های تحصیلی مرتبط است و محدود شدن آن‌ها می‌تواند دانشجویان و متقاضیان ایرانی را نیز مستقیماً تحت تأثیر قرار دهد.

با این حال، ابعاد کامل تأثیر تصمیم تازه بر آزمون‌های زبان، فرایند پذیرش دانشگاه‌ها، پرداخت هزینه‌های درخواست پذیرش و دیگر خدمات آموزشی مورد استفادهٔ شهروندان ایرانی هنوز روشن نیست.

این مطلب بخشی از:
XS
SM
MD
LG