لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ فروردین ۱۴۰۵ تهران ۱۳:۰۶
تصویری از ساختمانی در تبریز که بامداد سوم فروردین ۱۴۰۵ مورد حمله قرار گرفت
تصویری از ساختمانی در تبریز که بامداد سوم فروردین ۱۴۰۵ مورد حمله قرار گرفت

زنده ترامپ: صلح از طریق قدرت به‌دست می‌آید؛ حملات شبانه به ایران تا بامداد ادامه یافت

به‌روز شده

پوشش زندهٔ رادیوفردا هر روز شماری از مهم‌ترین اظهارنظرهای رسمی، ارزیابی‌ها و تحولات بازتاب‌یافته در رسانه‌های ایران و جهان در خصوص ایران را ارائه می‌کند.

۰۲:۲۸

ادامه حملات سنگین هوایی در چند شهر ایران

گزارش‌ها از ایران حاکی است که شامگاه یک‌شنبه و بامداد دوشنبه چندین شهر هدف حملات هوایی قرار گرفته و صدای انفجار در نقاط مختلف کشور شنیده شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های داخلی، بامداد دوشنبه صدای چند انفجار در تهران، به‌ویژه در شرق پایتخت، شنیده شد و همزمان سامانه‌های پدافند هوایی نیز فعال شدند. همچنین گزارش‌هایی از وقوع انفجار در اصفهان و حملات هوایی به شیراز منتشر شده است.

در جنوب ایران نیز منابع رسمی از حمله به خرمشهر خبر داده‌اند. معاون سیاسی، امنیتی استانداری خوزستان اعلام کرد در پی این حمله بخشی از یک واحد صنعت دریایی آسیب دیده و سه نفر نیز زخمی شده‌اند.

در همین حال، روزنامه هم‌میهن گزارش داده است یک خودرو در بندر کنگ هدف حمله پهپادی قرار گرفته است.

جمعیت هلال احمر ایران نیز تصاویری از تخریب طبقاتی از یک ساختمان در ارومیه در بامداد دوشنبه و همچنین آواربرداری از نقطه‌ای در تبریز در شامگاه یک‌شنبه منتشر کرده است. هلال احمر می‌گوید در آن محل در تبریز سه نفر کشته شده‌اند.

در کنار این گزارش‌ها، پیام‌ها و ویدیوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، که هنوز به‌طور مستقل تأیید نشده‌اند، از وقوع انفجارهای شدید در بندرعباس، میناب و بندرخمیر در شامگاه یک‌شنبه، و کرج، خرم‌آباد و تبریز طی بامداد دوشنبه حکایت دارند. در این گزارش‌ها به لرزش شدید زمین، شکسته شدن شیشه‌ها و احتمال هدف قرار گرفتن پایگاه‌های نظامی و فرودگاه بندرعباس اشاره شده است.

همچنین ویدیویی منتسب به شهر یزد نیز از شنیده شدن صدای انفجار در نزدیکی پارک کوهستان در حوالی نیمه‌شب خبر می‌دهد.

ویدیو با شرح: بامداد دوشنبه، سوم فروردین، بمباران در محدوده‌ای واقع در پشت کوه‌های مجاور «پارک کوهستان یزد»:

در پیام‌هایی در شبکه‌های اجتماعی نیز تصاویری از شامگاه یک‌شنبه منتشر شده با این شرح که یک موشک از منطقه بیدگنه در استان تهران شلیک شده، اما این اقدام ناموفق بوده و موشک به زمین بازگشته است.

در همین حال، شامگاه یک‌شنبه ارتش اسرائیل در کانال تلگرامی خود نوشت که «ما به حمله به تمامی سامانه‌ها و زیرساخت‌های رژیم ادامه می‌دهیم و همچنین به‌طور فعال در حال تعقیب نیروها و فرماندهان آن هستیم. تاکنون بیش از ده‌هزار مهمات بر هزاران هدف در سراسر ایران فروریخته‌ایم که به‌صورت دقیق به اهداف خود اصابت کرده‌اند.»

۰۱:۲۹

کارشناس رمزارز از تداوم شبکه مالی جمهوری اسلامی با صرافی جدید «زددکس» خبر داد

یک کارشناس «جرم‌شناسی رمزارز» از کشف ادامه فعالیت شبکه مالی وابسته به جمهوری اسلامی خبر داده و گفته است پلتفرم تازه‌ای به نام «زددکس» (Zeddex) احتمالاً جایگزین صرافی‌های تحریم‌شده قبلی شده است.

آلبرت کوهن‌برگر، پژوهشگر این حوزه، روز دوشنبه ۳ فروردین به وب‌سایت خبری ntv.de آلمان گفته است که پس از مسدود شدن صرافی‌های «زدسکس» (Zedcex) و «زدکسیون» (Zedxion)، اکنون رد یک صرافی رمزارزی آن‌لاین جدید دیده می‌شود که به زیرساخت‌های پیشین ارجاع می‌دهد و نشانه‌ای از تداوم این شبکه است.

پیش‌تر تحقیقات مؤسسه آمریکایی «تی‌آر‌ام لبز» و شبکه «او‌سی‌سی‌آرپی» نشان داده بود که این دو صرافی رمزارزی در مرکز یک شبکه گسترده پول‌شویی قرار دارند و بیش از ۸۷ درصد از تراکنش‌های آن‌ها به سپاه پاسداران نسبت داده شده است.

بر اساس این گزارش‌ها، جمهوری اسلامی با استفاده از این سازوکار توانسته میلیاردها دلار از درآمدهای نفتی را به رمزارز تبدیل کرده و تحریم‌های مالی را دور بزند؛ در حالی که دسترسی ایران به سامانه‌های بانکی جهانی به‌شدت محدود است.

در اسناد رسمی، مدیر این شرکت‌ها فردی به نام «الیزابت نیومن» معرفی شده، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد چنین شخصی وجود ندارد و در عوض نام بابک زنجانی، بازرگان جنجالی ایرانی، به‌عنوان گرداننده احتمالی این شبکه مطرح شده است.

ایالات متحده در ماه ژانویه این صرافی‌ها و افراد مرتبط با آن‌ها را تحریم کرد، اما به گفته کارشناسان، بخش عمده‌ای از دارایی‌ها همچنان در گردش است یا به شکل‌های دیگر از دسترس نظارتی خارج شده است.

۰۰:۱۷

نخست‌وزیر لبنان: سپاه پاسداران فرماندهی حملات حزب‌الله به اسرائیل را برعهده دارد

نواف سلام، نخست‌وزیر لبنان، روز یکشنبه گفت که اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فرماندهی عملیات حزب‌الله در جنگ جاری این گروه با اسرائیل را بر عهده دارند.

او در گفت‌وگو با شبکه «الحدث» بار دیگر از حزب‌الله به‌دلیل کشاندن لبنان به جنگ ایران با آمریکا و اسرائیل با شلیک راکت به اسرائیل انتقاد کرد.

او گفت: «اعلام شد که این جنگ در پاسخ به ترور (علی) خامنه‌ای است، بنابراین این به این معناست که این جنگ به ما تحمیل شده است.»

آقای سلام با اشاره به حادثه‌ای که اوایل این ماه در آن یک پهپاد ساخت ایران به یک پایگاه بریتانیایی در قبرس برخورد کرد، گفت: «این کار سپاه پاسداران بود که حضور دارد و متأسفانه عملیات نظامی در لبنان را مدیریت می‌کند.»

او افزود: «این افراد با گذرنامه‌های جعلی وارد کشور شده‌اند.»

اوایل این ماه، یک پهپاد ساخت ایران به یک پایگاه بریتانیایی در قبرس برخورد کرد و نیکوزیا اعلام کرد که این پهپاد احتمالاً توسط حزب‌اللهِ مورد حمایت تهران از داخل لبنان شلیک شده، نه از خود ایران.

سلام همچنین به اعلام سپاه پاسداران دربارهٔ انجام عملیات مشترک با حزب‌الله علیه اسرائیل به‌عنوان نشانه‌ای از هدایت این جنگ در لبنان اشاره کرد.

دولت لبنان اسفند ماه سال گذشته تصمیم گرفت هرگونه فعالیت سپاه پاسداران ایران در این کشور را ممنوع کند.

این در حالی است که رئیس ستاد ارتش اسرائیل گفته است نیروهای نظامی این کشور خود را برای گسترش عملیات زمینی در داخل خاک لبنان آماده می‌کنند.

۲۲:۴۶ ۲.۱.۱۴۰۵

ترامپ: نتیجه اولتیماتوم درباره نیروگاه‌های ایران بسیار خوب خواهد بود

رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، شامگاه یکشنبه در گفت‌وگو با کانال ۱۳ اسرائیل درباره اولتیماتوم خود به ایران برای باز کردن تنگه هرمز و تهدید به هدف قرار دادن نیروگاه‌های برق این کشور، توضیحاتی ارائه کرد.

این شبکه اسرائیلی به نقل از آقای ترامپ گفت: «به‌زودی خواهید دید که دربارهٔ اولتیماتوم نیروگاه‌ها چه اتفاقی می‌افتد؛ نتیجه بسیار خوب خواهد بود»،

او افزود: «نابودی کامل ایران رخ خواهد داد و این به‌خوبی پیش خواهد رفت.»

دونالد ترامپ بامداد یکشنبه گفت اگر حکومت ایران ظرف «۴۸ ساعت» تنگهٔ هرمز را «به‌طور کامل و بدون تهدید» باز نکند، آمریکا نیروگاه‌های ایران را «نابود» خواهد کرد.

این اظهارات با واکنش مقام‌ها و نیروهای نظامی ایران مواجه شد؛ سپاه پاسداران تهدید کرد در صورت حمله به نیروگاه‌های ایران، تنگه هرمز «به طور کامل» بسته خواهد شد و زیرساخت‌ها در اسرائیل و کشورهای منطقه تخریب خواهند شد.

رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با کانال ۱۳ اسرائیل همچنین از ناتو و عملکرد آن در قبال حکومت ایران در طول دهه‌ها انتقاد کرد و گفت: «کشورهای ناتو هیچ کاری انجام نمی‌دهند، این واقعاً مایه شرمساری است.»


۲۱:۲۰ ۲.۱.۱۴۰۵

دبیرکل ناتو: آمریکا و ۲۲ کشور در حال برنامه‌ریزی نظامی برای آزادی تنگه هرمز هستند

مارک روته، دبیرکل ناتو، روز یکشنبه اعلام کرد ۲۲ کشور که تعدادی از آنها عضو پیمان ناتو هستند، در حال برنامه‌ریزی نظامی برای اطمینان از «آزادی» تنگه هرمز هستند.

اشاره او به بیانیه کشورهایی است که روز شنبه گفتند برای تضمین عبور ایمن از تنگهٔ هرمز مشارکت خواهند کرد و اقدام ایران در «بستن» این آبراه حیاتی را محکوم کردند.

امارات متحده عربی، بریتانیا، فرانسه، ژاپن، آلمان، ایتالیا، هلند، کانادا، کره جنوبی، نیوزیلند، دانمارک، لتونی، اسلوونی، استونی، نروژ، سوئد، فنلاند، جمهوری چک، رومانی، بحرین، لیتوانی و استرالیا این بیانیه را امضا کردند.

دبیرکل ناتو در گفت‌وگو با شبکه فاکس نیوز گفت این کشورها «در حال گرد هم آمدن» برای اجرای دیدگاه رئیس‌جمهور آمریکا جهت «اطمینان از آزاد بودن تنگه هرمز» هستند.

او افزود: «اکنون در حال برنامه‌ریزی میان نیروهای نظامی و دیگران در این گروه ۲۲ کشوری و با ایالات متحده هستیم.»

این در حالی است که دونالد ترامپ چند بار از ناتو به دلیل کمک نکردن به باز شدن تنگه هرمز که بر اثر حملات ایران عملا بسته شده، انتقاد کرده است.

مارک روته در گفت‌وگو با فاکس نیوز اذعان کرد که رئیس‌جمهور آمریکا از ناتو که شامل ۳۲ کشور است، به همین دلیل خشمگین شده است.

او گفت: «می‌دانم رئیس‌جمهور عصبانی بود، زیرا احساس می‌کند متحدان اروپایی و دیگر کشورها بیش از حد کند عمل کرده‌اند.»

۱۹:۴۵ ۲.۱.۱۴۰۵

وزیر خزانه‌داری آمریکا: برای تنش‌زدایی با ایران باید تنش را بالا برد

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز یکشنبه گفت که ایالات متحده ممکن است برای اینکه بتواند روند جنگ را کاهشی کند، نیاز داشته باشد حملات خود علیه ایران را «تشدید» کند.

ترامپ بامداد یکشنبه تهدید کرد که اگر تهران تنگه راهبردی هرمز را به‌طور کامل باز نکند، تأسیسات انرژی ایران را «کاملاً نابود» خواهد کرد؛ این در حالی است که تنها یک روز پیش‌تر گفته بود اهداف آمریکا «بسیار نزدیک» است و او در حال بررسی «کاهش تدریجی» جنگ است.

بسنت در گفت‌وگو با شبکه ان‌بی‌سی در پاسخ به این پرسش که آیا دونالد ترامپ در حال کاهش یا تشدید جنگ است، گفت: «این‌ها متضاد نیستند. گاهی باید برای تنش‌زدایی، تنش را افزایش داد.»

او استدلال کرد: «این تنها زبانی است که ایرانی‌ها می‌فهمند.»

تهدیدهای ایران علیه کشتیرانی در تنگه هرمز که حدود یک‌پنجم عرضه جهانی نفت و گاز از آن عبور می‌کند و در حال حاضر عملا بسته شده، قیمت انرژی در سراسر جهان را به‌شدت بالا برده است.

وزیر خزانه‌داری آمریکا در راستای تلاش برای کاهش آشفتگی بازار، به‌طور موقت تحریم‌های آمریکا علیه نفت ایران و روسیه را که پیش‌تر روی کشتی‌ها بارگیری شده بود، لغو کرده است.

اما این اقدام با واکنش‌هایی نیز روبه‌رو شده و منتقدان می‌گویند که در حالی که درگیری آمریکا و اسرائیل ادامه دارد، این کار به تأمین مالی ایران کمک می‌کند.

بسنت از این اقدام دفاع کرد و گفت که این تصمیم به کاهش فشار بر شرکای آمریکا و پایین آوردن قیمتی که ایران می‌تواند نفت خود را بفروشد کمک می‌کند.

او گفت: «آن نفت ایران در هر صورت قرار بود به چین فروخته شود. با تخفیف فروخته می‌شد… پس کدام بهتر است؟ اینکه قیمت نفت به ۱۵۰ دلار برسد و آن‌ها (ایران) ۷۰ درصد آن را دریافت کنند، یا اینکه قیمت نفت زیر ۱۰۰ دلار باشد؟»

۱۹:۲۷ ۲.۱.۱۴۰۵

رضا پهلوی از آمریکا و اسرائیل خواست زیرساخت‌های غیرنظامی ایران را هدف قرار ندهند

شاهزاده رضا پهلوی روز یکشنبه خواستار خودداری آمریکا و اسرائیل از حمله به «زیرساخت‌های غیرنظامی و حیاتی ایران» شد و گفت این زیرساخت‌ها متعلق به ملت ایران و آینده کشور است.

او با انتشار پیامی در شبکه ایکس که واکنشی به تهدید رئیس‌جمهور آمریکا درباره هدف قرار دادن نیروگاه‌های برق ایران به شمار می‌رود، تأکید کرد که «ایران، جمهوری اسلامی نیست».

ولیعهد پیشین ایران افزود: «از رئیس‌جمهور ترامپ و نخست‌وزیر نتانیاهو می‌خواهم که همچنان رژیم و دستگاه سرکوب آن را هدف قرار دهند، و در عین حال زیرساخت‌های غیرنظامی و حیاتی ایران را که مردم ما برای بازسازی کشور به آن نیاز دارند، حفظ کنند.»

این موضع در حالی اعلام شده که دونالد ترامپ بامداد یکشنبه گفت اگر حکومت ایران ظرف «۴۸ ساعت» تنگهٔ هرمز را «به‌طور کامل و بدون تهدید» باز نکند، آمریکا نیروگاه‌های ایران را «نابود» خواهد کرد.

این تهدید رئیس‌جمهور آمریکا با واکنش‌های زیادی مواجه شده است.

۱۸:۲۹ ۲.۱.۱۴۰۵

سپاه پاسداران تهدید کرد در صورت حمله به نیروگاه‌های ایران تنگه هرمز کاملاً بسته خواهد شد

سپاه پاسداران روز یکشنبه تهدید کرد که در صورتی که آمریکا نیروگاه‌های برق ایران را هدف قرار دهد، تنگه هرمز «به طور کامل» بسته خواهد شد.

دونالد ترامپ بامداد یکشنبه گفت اگر حکومت ایران ظرف «۴۸ ساعت» تنگهٔ هرمز را «به‌طور کامل و بدون تهدید» باز نکند، آمریکا نیروگاه‌های ایران را «نابود» خواهد کرد و «این کار را از بزرگ‌ترین نیروگاه آغاز می‌کند».

هرچند این آبراه از ابتدای جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران عملا بسته شده و عبور و مرور کشتی‌ها تقریبا به شکل کامل در آن متوقف شده اما مقام‌های جمهوری اسلامی بستن آن توسط تهران را تکذیب می‌کنند.

ولی حالا قرارگاه خاتم‌الانبیاء سپاه تهدید کرده است در صورت حمله آمریکا به نیروگاه‌ها «تنگهٔ هرمز به‌طور کامل بسته می‌شود و تا نیروگاه‌های تخریب‌شدهٔ ما بازسازی نشوند این تنگه باز نخواهد شد.»

در ادامه این تهدیدات آمده که همه نیروگاه‌های برق و زیرساخت‌های انرژی و فناوری اطلاعات اسرائیل و شرکت‌های مشابه در خارومیانه که «سهامدار آمریکایی» دارند و همچنین نیروگاه‌های برق کشورهای منطقه تحریب خواهد شد.

ساعتی پیش‌تر محمدباقر قالیباف، در واکنش به تهدید دونالد ترامپ در مورد تنگه هرمز، هشدار داده بود که هرگونه حمله به زیرساخت‌های ایران با واکنشی «بازگشت‌ناپذیر» مواجه خواهد شد.

۱۷:۳۷ ۲.۱.۱۴۰۵

زلنسکی: طولانی شدن جنگ ایران برای روسیه «مزیت» است

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، روز یکشنبه گفت که از پیامدهای جنگ ایران بر وضعیت کشورش بیم دارد.

او در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی جهانی گفت: «احساس بسیار بدی دربارهٔ تأثیر این جنگ بر وضعیت اوکراین دارم و تمرکز آمریکا بیشتر بر خاورمیانه است تا اوکراین.»

آقای زلنسکی افزود: «دیدارهای دیپلماتیک ما، نشست‌های سه‌جانبه، مدام به تعویق می‌افتند.» و در ادامه دلیل این موضوع را جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران دانست.

رئیس‌جمهور اوکراین گفت برای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، طولانی شدن جنگ در ایران «یک مزیت» است و افزود: «برای پوتین سودمند است که منابع به اوکراین نرسد. او نیاز دارد ما را تضعیف کند و این یک روند طولانی است. خاورمیانه یکی از راه‌های انجام این کار است.»

او اعلام کرد که جنگ جاری علیه ایران قطعاً باعث کمبود موشک‌های پاتریوت خواهد شد؛ سلاح‌هایی که در صورت نیاز می‌توانست در اختیار اوکراین قرار گیرد.

۱۶:۰۱ ۲.۱.۱۴۰۵

ارتش اسرائیل: تهران از آغاز جنگ بیش از ۴۰۰ موشک به سوی اسرائیل شلیک کرده است

ارتش اسرائیل روز یکشنبه دوم فروردین اعلام کرد که ایران از زمان آغاز جنگ در نهم اسفند بیش از ۴۰۰ موشک بالستیک به سوی اسرائیل شلیک کرده که حدود ۹۲ درصد آن‌ها رهگیری شده‌اند.

نداو شوشانی، سخنگوی ارتش اسرائیل، با این حال حملات موشکی شامگاه شنبه یکم فروردین به عراد و دیمونا را «فاجعه‌بار» توصیف کرد. قبلاً گزارش شده بود که در پی این حملات ۱۷۵ نفر تحت درمان قرار گرفته‌اند.

بر اساس اعلام بیمارستان عراد، در این شهر ۳۱ نفر، از جمله ۱۸ کودک، بستری شدند که دست‌کم ۹ نفر از آن‌ها در وضعیت وخیم قرار دارند. ده‌ها نفر دیگر نیز به‌طور سطحی زخمی شده‌اند.

در دیمونا نیز بهنا به اعلام بیمارستان شهر، پنج نفر بستری شدند، از جمله یک پسر ۱۲ ساله که حال او وخیم گزارش شده است.

خدمات اورژانس اسرائیل هم اعلام کرد در حملات جدید ایران در روز یکشنبه دوم فروردین نیز دست‌کم ۱۵ نفر در پی اصابت یک مهمات خوشه‌ای در تل‌آویو زخمی شدند.

سخنگوی ارتش اسرائیل روز یکشنبه افزود حملات اخیر شامل هیچ نوع جدیدی از موشک ایرانی نبوده و موشک‌های به‌کاررفته مشابه موشک‌های بالستیکی بوده‌اند که از آغاز جنگ به‌طور مکرر استفاده شده‌اند.

به‌گفتهٔ ارتش اسرائیل، در سه هفته گذشته چهار اصابت مستقیم به شهرهای این کشور گزارش شده است: تل‌آویو، بیت شمش، عراد و دیمونا.

علاوه بر این، مواردی از برخورد بقایای راکت‌ها یا بمب‌های ناشی از مهمات خوشه‌ای نیز ثبت شده است. به گفته این سخنگو، تاکنون تمامی تلفات ناشی از حملات راکتی ایران در اسرائیل غیرنظامی بوده‌اند.

او گفت در حال حاضر تعداد راکت‌هایی که روزانه به سوی اسرائیل شلیک می‌شود بین اعداد تک‌رقمی بالا تا حدود ۲۰ فروند متغیر است و ایران بارها از مهمات خوشه‌ای علیه مراکز جمعیتی، از جمله در حمله اخیر به تل‌آویو، استفاده کرده است.

رسانه‌های حکومتی ایران گزارش داده بودند که حملات موشکی به شهرهای جنوب اسرائیل در منطقهٔ نقب با هدف تأسیسات تحقیقاتی هسته‌ای در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری دیمونا و ۳۰ کیلومتری عراد انجام شده است.

خدمات اورژانس اسرائیل اعلام کرد در حملات جدید سپاه در روز یکشنبه دوم فروردین نیز دست‌کم ۱۵ نفر زخمی در پی اصابت یک مهمات خوشه‌ای در تل‌آویو زخمی شدند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG