در حالی که اسرائیل تصمیم دیوان کیفری لاهه در مورد برخورداری از صلاحیت قضایی برای رسیدگی به «جرایم جنگی» در سرزمینهای فلسطینی را به شدت مورد انتقاد قرار داده، فلسطینیان از این امر استقبال کردند.
دیوان لاهه در هلند روز جمعه، ۱۷ بهمن، پس از چند سال بررسی، اعلام کرد که این نهاد وابسته به سازمان ملل صلاحیت قضایی لازم را برای آغاز تحقیقات احتمالی در مورد ارتکاب «جرایم جنگی» در اراضی فلسطینی دارد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، جمعه شب در واکنش گفت که این دیوان «بار دیگر ثابت کرد» که «یک نهاد سیاسی است» که «قوم یهود» را هدف قرار داده است.
وی افزود که کشورش از همه شهروندان و نظامیان خود در برابر پیگردهای قانونی محافظت خواهد کرد.
گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در آمریکا و سازمان ملل متحد، نیز تصمیم دیوان لاهه را با عنوان اقدامی «یهودستیزانه» محکوم کرد.
به گفته آقای اردان، دیوان کیفری با این رویه «اسرائیل و همه دموکراسیها را مورد تهدید قرار داده و به توان اسرائیل در مبارزه با تروریسم ضربه میزند».
از سوی دیگر، وزارت خارجه تشکیلات فلسطینی رای دیوان لاهه را «دستاوردی تاریخی» نامید و اعلام کرد که فلسطینیان آماده همکاری با دیوان هستند.
جنبش حماس روز شنبه، ۱۸ بهمن، در بیانیهای گفت که «هر تصمیم دیوان بینالمللی که به حمایت از حقوق فلسطینیان و آزادی آنها کمک کند، در راستای حقوق بشر است».
این در حالی است که حماس به عنوان یک گروه تروریستی خود در مظان ارتکاب جنایات متعدد جنگی است و تحقیقات دیوان لاهه در خصوص «جرایم جنگی» به احتمال زاید شامل این جنبش نیز خواهد شد.
رای روز جمعه قضات دیوان لاهه مسیر آغاز تحقیقات در مورد حقایق عملیات جنگی ارتش اسرائیل در تابستان سال ۲۰۱۴ در نوار غزه را همواره میکند.
در آن عملیات ۵۰ روزه بیش از دو هزار فلسطینی، ۶۴ نظامی اسرائیلی و دو غیرنظامی اسرائیلی کشته، هزاران فلسطینی زخمی و بیخانمان و بخشهای وسیعی از غزه ویران شد.
فلسطینیان از سال ۲۰۱۵ عضو دیوان کیفری لاهه هستند. اسرائیل و آمریکا هرگز نخواستهاند که عضوی از این نهاد سازمان ملل باشند.
با وجود این، دولت جو بایدن تصمیم روز جمعه دیوان لاهه را نکوهش کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در توییتر نوشت که آقای بایدن «کاملا به امنیت اسرائیل متعهد است و با هر کوششی برای هدف قرار دادن غیرعادلانه اسرائیل، مقابله خواهد کرد».
از سوی دیگر، خبرگزاری رویترز هفته گذشته گزارش داد که دولت جدید آمریکا در نظر دارد تحریمهای برقرار شده پیشین آمریکایی علیه دیوان لاهه و قضات آن را باطل کند.
حمایت از اسرائیل در برابر عملکرد دیوان لاهه یکی از دلایل تحریمهای زمان دولت دونالد ترامپ علیه قضات و دادستانهای این نهاد بود.