لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ تهران ۰۱:۱۱

زنده قطر ادعای به اسارت گرفتن خلبانان ایرانی را تکذیب کرد؛ «پیشرفت» مذاکرات ایران و عمان

به‌روز شده

پوشش زندهٔ رادیوفردا هر روز شماری از مهم‌ترین اظهارنظرهای رسمی، ارزیابی‌ها و تحولات بازتاب‌یافته در رسانه‌های ایران و جهان در خصوص ایران را ارائه می‌کند.

۰۹:۰۱ ۱۱.۵.۱۴۰۵

حملات سایبری به شبکه‌های آب آمریکا گسترش یافت؛ «ایران مظنون اصلی است»

دامنه حملات سایبری به سامانه‌های آب‌رسانی آمریکا به دست‌کم هفت ایالت، از جمله میشیگان و مینه‌سوتا، گسترش یافته و مقام‌های آمریکایی می‌گویند ایران مظنون اصلی این حملات است.

روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده است که برخی حملات، فعالیت شبکه‌های آب را مختل کرده و شماری از تأسیسات ناچار به ادامه کار به‌صورت دستی شده‌اند، اما تاکنون گزارشی از آلوده‌شدن آب آشامیدنی یا تهدید سلامت عمومی منتشر نشده است.

نیویورک تایمز می‌نویسد که به گفته مقام‌های آمریکایی و ایالتی و همچنین افراد آگاه از موضوع، بازرسان معتقدند حمله سایبری این هفته به ده‌ها شبکه‌های آب‌رسانی شهری در مینه‌سوتا احتمالاً کار هکرهای ایرانی بوده است و مقام‌های فدرال و کارشناسان امنیت سایبری می‌گویند الگوی حملات با فعالیت هکرهای وابسته به ایران همخوانی دارد.

با این حال، پلیس فدرال آمریکا و سازمان حفاظت از محیط زیست این کشور اعلام کرده‌اند که تحقیقات هنوز در مراحل مقدماتی است و مسئولیت ایران به‌طور قطعی اثبات نشده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، دخالت ایران را زیر سؤال برده و مینه‌سوتا را مسئول دانسته است؛ اظهاراتی که تیم والز، فرماندار این ایالت، رد کرد.

۰۷:۱۴ ۱۱.۵.۱۴۰۵

ترامپ حمله تازه به ایران را به امید دستیابی سریع به توافق متوقف کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بامداد یک‌شنبه اعلام کرد تا زمانی که امکان دستیابی سریع به توافقی برای پایان دادن به برنامه هسته‌ای ایران و بازگشایی کامل تنگه هرمز وجود داشته باشد، حمله تازه به ایران را متوقف می‌کند.

او همچنین در پیام تازه خود نوشت که «چارچوب‌های اولیه برای یک توافق» با ایران حاصل شده است.

ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت ایران و «دیگر کشورهای خاورمیانه» برای تکمیل توافقی که به بازگشایی «فوری، کامل و تمام‌عیار» تنگه هرمز و «پایان تهدید هسته‌ای ایران» منجر شود، درخواست زمان کرده‌اند.

او نوشت: «بر پایه این درخواست، برای منفعت آینده جهان و همچنین بقای ایرانی موفق و برخوردار، با لغو حمله موافقت کرده‌ام؛ مشروط بر اینکه بتوان به‌سرعت به یک توافق دست یافت.»

ترامپ افزود اسرائیل نیز «در این تعهد به من می‌پیوندد». اسرائیل هنوز در این باره موضعی علنی اعلام نکرده است.

متن پیام تازه دونالد ترامپ: «ایالات متحده آمریکا با سطحی از توانمندی، قدرت و هراس‌افکنی نظامی که از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون دیده نشده، کاملاً آماده و مجهز برای اقدام علیه جمهوری اسلامی ایران است. با وجود این، به تازگی از سوی ایران و دیگر کشورهای خاورمیانه از ما خواسته شده است تا از هرگونه حمله‌ای خودداری کنیم، چرا که چارچوب‌های اولیه برای یک توافق حاصل شده است. این موضوع شامل بازگشایی فوری، کامل و سراسری تنگه هرمز و پایان یافتن تهدید هسته‌ای ایران خواهد بود. بر پایه این درخواست، من برای بهره‌مندی آینده جهان و همچنین بقای یک ایران موفق و آباد، موافقت کردم که این حمله را لغو کنم، مشروط بر اینکه امکان دست‌یابی سریع به یک توافق وجود داشته باشد. کشور اسرائیل نیز در این تعهد با من همراه است. همگی دست به کار شوید و کار را به سرانجام برسانید. از توجه شما به این موضوع سپاسگزارم! رئیس‌جمهور دونالد ترامپ».

تماس‌ها و اظهارات عراقچی

کمی پیش از آن، وزیر امور خارجه ایران در آخرین اظهارات خود به آمریکا درباره هرگونه «اقدام ماجراجویانه» هشدار داد و اعلام کرد اگر نیروهای آمریکایی تهدیدهای ترامپ برای انجام حملات تازه به اهداف ایرانی را عملی کنند، قاطعانه تلافی خواهد کرد.

اظهارات عباس عراقچی در تماس‌های تلفنی جداگانه روز شنبه با مقام‌های ارشد ترکیه، پاکستان و عربستان سعودی، تنها چند ساعت پس از آن بیان شد که ارتش کویت اعلام کرد پهپادهای متخاصمی را که ایران به سوی چند تأسیسات حیاتی این کشور پرتاب کرده بود، منهدم کرده است.

بر اساس مطالب منتشرشده در حساب تلگرامی عراقچی، او در گفت‌وگو با عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، و هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، گفت ایران به هرگونه «تجاوز» قاطعانه پاسخ خواهد داد. او همچنین پیامدهای «اقدامات بی‌ثبات‌کننده» آمریکا و احتمال افزایش ناامنی در منطقه را بررسی کرد.

عراقچی بعدتر به فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، گفت هرگونه حمله آمریکا و اسرائیل، یا مشارکت کشورهای منطقه در چنین اقداماتی، با «پاسخی متناسب» روبه‌رو خواهد شد.

اکسیوس: بن‌سلمان از ترامپ خواست حملات تازه به ایران را متوقف کند

یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز شنبه با ترامپ گفت‌وگو کرد و «نگرانی خود را ابراز کرد و خواستار شفاف‌سازی» درباره برنامه‌های آمریکا در قبال ایران شد. یک مقام کاخ سفید نیز گفت‌وگوی ولیعهد عربستان با ترامپ را به رویترز تأیید کرد، اما جزئیاتی ارائه نداد.

عربستان سعودی و شماری دیگر از کشورهای منطقه، از جمله قطر، امارات متحده عربی، ترکیه و پاکستان، هم‌زمان برای جلوگیری از تشدید جنگ و بازگشایی تنگه هرمز تلاش می‌کنند.

نورنیوز، رسانه نزدیک به نهاد عالی امنیتی ایران، روز شنبه اعلام کرد حملات آمریکا به زیرساخت‌های انرژی ایران، حملات ایران به میدان‌های نفتی عربستان سعودی و امارات متحده عربی و همچنین میدان‌های گازی قطر و اسرائیل را در پی خواهد داشت و افزود: «همه به خاکستر تبدیل خواهند شد.»

ترامپ روز جمعه در نشست کابینه در اقامتگاه کمپ دیوید گفت معتقد است مذاکره‌کنندگان آمریکایی، از جمله جرد کوشنر، دامادش، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه، و مارکو روبیو، وزیر خارجه، همچنان می‌توانند با ایران به توافق برسند.

با این حال، ترامپ همچنین گفت اعتمادش به ایرانی‌ها رو به کاهش است و افزود: «آن‌ها خیلی وقت‌ها زیر قولشان می‌زنند»؛ ادعایی که تهران نیز بارها علیه واشینگتن مطرح کرده است. او همچنین گفت آمریکا «آن‌ها را هدف قرار خواهد داد».

۲۰:۲۸ ۱۰.۵.۱۴۰۵

یک اقتصاددان: ایران به «ابرتورم» نرسیده اما شرایط «بسیار نامطلوب» است

یک اقتصاددان می‌گوید اقتصاد ایران هنوز به معنای کلاسیک وارد مرحله «ابرتورمی» نشده اما وضعیت تورم در کشور «بسیار نامطلوب» است.

حسین راغفر روز شنبه در گفت‌وگو با ایلنا این اظهارات را در واکنش به صحبت‌های مسعود نیلی ابراز کرده که اواخر تیر ماه گفته بود ایران در «ایستگاه پیش از اَبَر تورم» قرار گرفته است.

این استاد دانشگاه اعلام کرده در حال حاضر بسیاری از کالاها افزایش قیمت‌های بالای ۱۰۰ درصد دارند و در عین حال توضیح داده که ابرتورم به شرایطی گفته می‌شود که نرخ تورم ماهانه به ارقام بسیار بالا در حد ۴۰ تا ۵۰ درصد برسد.

او «سیاست‌های افزایش قیمت ارز توسط دولت»‌ را زمینه‌ساز احتمال ورود ایران به مرحله ابرتورم دانسته است.

افزایش سرسام‌آور قیمت انواع کالا و خدمات در ایران که حتی منجر به تغییر جدی سبک زندگی بخش بزرگی از شهروندان ایران شده است، اما برخی مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند مردم باید تاب‌آوری خود را افزایش دهند.

۱۵:۰۵ ۱۰.۵.۱۴۰۵

هشدار امنیتی آمریکا به شهروندانش در خاورمیانه: آماده خروج از منطقه باشید

سفارتخانه‌های آمریکا در اسرائیل، اردن و عراق با انتشار هشدارهای امنیتی، از شهروندان آمریکایی خواستند با توجه به احتمال تشدید پیش‌بینی‌نشده تنش‌ها، احتیاط کنند و برای ترک خاورمیانه آماده باشند.

در این هشدارها آمده است شهروندان آمریکا باید خود را برای لغو پروازها، بسته‌شدن موقت حریم‌های هوایی و اختلال در سفر آماده کنند. از آمریکایی‌های خارج از منطقه نیز خواسته شده است در سفر به خاورمیانه یا عبور از آن به‌طور جدی تجدیدنظر کنند.

سفارت آمریکا در اَمان، پایتخت اردن، به شهروندان این کشور توصیه کرد از سفر به پایگاه‌های نظامی در اردن خودداری کنند و هشدار داد که ایران و گروه‌های همسو با آن ممکن است منافع، مؤسسات و شهروندان آمریکایی را در نقاط مختلف جهان هدف قرار دهند.

سفارت آمریکا در بغداد نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت شهروندان این کشور در صورت تشدید تنش‌ها باید آماده خروج از منطقه باشند.


۱۴:۵۸ ۱۰.۵.۱۴۰۵

کشف اجساد ۱۴ مهاجر افغان در بیابان‌های مرزی ایران

مقام‌های افغانستان اعلام کردند اجساد ۱۴ مهاجر افغان که در تلاش برای رسیدن به ایران بودند، در بیابان‌های سوزان جنوب‌غرب این کشور پیدا شده است.

به گفته مقام‌ها، خودروی حامل این گروه چند هفته پیش در ولایت نیمروز از کار افتاد و سرنشینان ناچار شدند مسیر را پیاده ادامه دهند. راننده خودرو بعدتر در حالی که به‌شدت تشنه و خسته بود، خود را به روستایی رساند و درخواست کمک کرد.

در جریان جست‌وجوهای اولیه، اجساد پنج نفر پیدا شد و عملیات برای یافتن ۱۴ نفر دیگر ادامه یافت. یک منبع در بیمارستان ولایت نیمروز به خبرگزاری فرانسه گفت اجساد این ۱۴ نفر زیر شن‌ها مدفون شده بود.

دمای هوا در نیمروز، از گرم‌ترین و خشک‌ترین مناطق افغانستان، در این فصل به حدود ۴۵ درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

یکی از ساکنان ولایت بادغیس گفت این ۱۴ نفر از روستای او بودند و ۲۳ روز پیش خانه‌های خود را ترک کرده بودند.

ایران یکی از مقصدهای اصلی مهاجران افغان در جست‌وجوی کار است، اما راه‌های قانونی ورود برای بسیاری از آنان محدود است.

در زمستان گذشته نیز دست‌کم ۱۸ مهاجر افغان، از جمله یک نوجوان ۱۵ ساله، هنگام عبور از مسیرهای مرزی ایران بر اثر سرما جان باختند.

۱۱:۳۶ ۱۰.۵.۱۴۰۵

هشدار تند فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا به کشورهای منطقه

علی عبداللهی، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا، می‌گوید که آمریکا «با شتابی فزاینده»، مسیر تشدید «فراگیر» درگیری‌ها با ایران را دنبال می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، این رویکرد را، «برآیند یک راهبرد خطرناک» دانست و در ادامه تهدیدی شدید علیه کشورهای منطقه بیان کرد.

علی عبداللهی گفت: «به صراحت اعلام می‌گردد؛ کشورهای مسلمان بایستی ... در همکاری و همراهی با آمریکا تجدیدنظر نمایند؛ که در غیر این صورت، هر کشوری که خود را سپر دفاعی آمریکا ... قرار دهد، در آتش جنگ خواهد سوخت.»

این اظهارات درحالی بیان می‌شود که جمهوری اسلامی ایران با ادامه حملات پهپادی و موشکی در سطح منطقه، ازجمله به اردن، و همچنین ادامه تهدیدات حوثی‌های مورد حمایت ایران علیه تنگهٔ راهبردی باب‌المندب، باعث نگرانی فزاینده کشورهای منطقه شده است.

عربستان سعودی اعلام کرده است ائتلافی دریایی با مشارکت ۱۴ کشور برای تأمین امنیت کشتیرانی در تنگهٔ باب‌المندب تشکیل داده است.


۱۰:۴۶ ۱۰.۵.۱۴۰۵

کویت از انهدام «پهپادهای ایرانی» و آسیب به چند هدف غیرنظامی خبر داد

ارتش کویت اعلام کرد نیروهای مسلح این کشور از بامداد شنبه چند پهپاد «متخاصم» را در حریم هوایی کویت شناسایی و منهدم کرده‌اند.

سعود عبدالعزیز العطوان، سخنگوی وزارت دفاع کویت، گفت «تجاوز ایران»، چند تأسیسات حیاتی را هدف قرار داده است.

به گفته او، یکی از تأسیسات دولتی در شمال کویت و چند خودروی غیرنظامی متعلق به یک شرکت خصوصی در جزیره بوبیان هدف قرار گرفتند و بر اثر سقوط ترکش‌ها خسارت‌های مادی وارد شد.

ارتش کویت اعلام کرد در این حملات کسی کشته یا زخمی نشده است و نیروهای مسلح این کشور در حالت آماده‌باش باقی می‌مانند.

درپی اعلام این خبر، وزارت خارجه کویت با محکوم کردن حملات پهپادی جمهوری اسلامی به تأسیسات حیاتی این کشور، آن را نقض حاکمیت و حقوق بین‌الملل و «تشدیدی خطرناک» خواند و اعلام کرد حق خود را برای اتخاذ همه اقدامات لازم به‌منظور حفظ امنیت و حاکمیت کویت محفوظ می‌دارد.

یک روز پیش نیز وزارت دفاع کویت اعلام کرده بود که نیروهای مسلح این کشور چند پهپاد را در آسمان کویت رهگیری و منهدم کرده‌اند.

سخنگوی وزارت دفاع کویت آن حملات را بخشی از «تجاوز ادامه‌دار ایران» توصیف کرد و گفت چند تأسیسات حیاتی و نظامی هدف قرار گرفتند. به گفته او، سقوط بقایای پهپادها خسارات مادی بر جا گذاشت، اما تلفاتی گزارش نشد.

۱۰:۱۸ ۱۰.۵.۱۴۰۵

انفجار در نزدیکی یک نفتکش در آب‌های عمان؛ شناور آسیب ندید

سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا روز شنبه اعلام کرد انفجاری در نزدیکی یک نفتکش در آب‌های شمال عمان رخ داده، اما به این شناور آسیبی نرسیده است.

به گفته این نهاد، فرمانده نفتکش شامگاه جمعه گزارش داد که در فاصله ۲۱ مایل دریایی شمال‌شرق خصب، آب با شدت به هوا پرتاب شده و سپس انفجاری در نزدیکی کشتی روی داده است.

ساعاتی پیش از آن نیز سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا از حمله به یک نفتکش در ۱۱ مایلی شمال‌شرق لیما در عمان خبر داده بود. در آن حادثه، یک پرتابه ناشناس به نفتکش اصابت کرد، موتورخانه آن آسیب دید و شناور از کنترل خارج شد.

خَصَب و لیما هر دو در شبه‌جزیره مسندم عمان و در نزدیکی ورودی تنگه هرمز قرار دارند.

نیروی دریایی سپاه پاسداران روز جمعه اعلام کرده بود دو نفتکش را که به گفته این نیرو قصد داشتند از مسیری «اعلام‌نشده» و با پشتیبانی هوایی نیروهای آمریکایی از تنگه هرمز عبور کنند، هدف قرار داده و متوقف کرده است.

۰۸:۴۸ ۱۰.۵.۱۴۰۵

عراقچی در گفت‌وگو با وزیر خارجه بریتانیا: لندن در رویکرد خود به ایران تجدیدنظر کند

رسانه‌های ایران می‌گویند عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگوی تلفنی با اد میلیبند، وزیر خارجه بریتانیا، سیاست‌های لندن در قبال تهران را محکوم کرده و خواستار تجدیدنظر دولت بریتانیا در این رویکرد شده است.

بر اساس این گزارش‌ها، آقای عراقچی مصوبه اخیر بریتانیا برای تروریستی شناختن سپاه پاسداران و آنچه «همدستی» لندن با آمریکا و اسرائیل در جنگ علیه ایران خواند، «ناموجه» دانست.

او همچنین مدعی شد که جمهوری اسلامی «با حسن نیت» وارد روند دیپلماتیک شده بود، اما آمریکا با «نقض تعهدات خود» مانع اجرای تفاهم پایان جنگ شده است. این درحالی است که ایالات متحده همین را در مورد مقامات جمهوری اسلامی می‌گوید.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی همچنین در این گفت‌وگو علیه دخیل بودن طرف‌های ثالث در زمینه «مدیریت تردد کشتی‌ها» در تنگه هرمز بین ایران و عمان هشدار داد و گفت که «دخالت طرف‌های ثالث وضعیت را پیچیده‌تر خواهد کرد.»

رسانه‌های ایرانی می‌گویند اد میلیبند نیز در این تماس گفت: «بریتانیا بخشی از جنگ با ایران نیست و به دیپلماسی برای حل‌وفصل اختلافات باور دارد. او بر ادامه تعاملات دیپلماتیک با تهران برای بهبود روابط و کاهش تنش‌های منطقه‌ای تأکید کرد.»

۰۸:۴۳ ۱۰.۵.۱۴۰۵

رویترز: شبکه قمار آنلاین مرتبط با ایران در مرکز طرح چهار میلیارد دلاری دور زدن تحریم‌ها

خبرگزاری رویترز در یک گزارش تحقیقی می‌گوید یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های غیرقانونی قمار آنلاین در جهان، میلیون‌ها دلار رمزارز را از طریق یک صرافی بدون مجوز در دبی جابه‌جا کرده و بخشی از عملیاتی دست‌کم چهار میلیارد دلاری برای دور زدن تحریم‌های ایران بوده است.

بر اساس این گزارش، صرافی «شلبیت» از مه ۲۰۲۴ تاکنون دست‌کم چهار میلیارد دلار رمزارز پردازش کرده و با شبکه‌ای شامل بیش از دو هزار وب‌سایت فارسی‌زبان قمار، بانک مرکزی ایران، صرافی‌های تحریم‌شده و کیف پول‌هایی که اسرائیل آن‌ها را به سپاه پاسداران مرتبط می‌داند، در ارتباط بوده است.

رویترز به نقل از چند مقام پیشین و افراد مطلع نوشته است که سپاه پاسداران سال‌ها پیش کنترل شماری از بزرگ‌ترین وب‌سایت‌های قمار در ایران را در دست گرفته و از آن‌ها برای انتقال پول به خارج از کشور استفاده کرده است. با این حال، این خبرگزاری تأکید کرده که نتوانسته مشخص کند سپاه مستقیماً بر «شلبیت» و این شبکه قمار کنترل داشته یا مقصد نهایی بخش عمده رمزارزها کجا بوده است.

سازمان تنظیم دارایی‌های مجازی دبی نیز اعلام کرده که «شلبیت» بدون مجوز فعالیت کرده و با صدور دستوری، خواستار توقف فوری فعالیت‌های آن به دلیل نگرانی‌های مرتبط با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم شده است.

دو چهره شناخته‌شده این شبکه، ساشا سبحانی و پویان مختاری، هرگونه ارتباط با سپاه پاسداران، بانک مرکزی ایران، پول‌شویی و دور زدن تحریم‌ها را رد کرده‌اند. دولت ایران و بنیان‌گذار «شلبیت» نیز به پرسش‌های رویترز پاسخ نداده‌اند.

رادیوفردا مستقلاً قادر به راستی‌آزمایی این گزارش نیست.

بیشتر

XS
SM
MD
LG