سرگئی لاورف، وزیر خارجه روسیه، روز پنجشنبه ۱۲ فروردین گفت مناسبات این کشور با آمریکا و متحدانش به نازلترین سطح ممکن رسیده و تاکنون هیچ تاریخی برای بازگشت سفیر روسیه به واشینگتن تعیین نشده است.
روسیه پس از آن سفیرش در واشینگتن را فراخواند که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا ولادیمیر پوتین را «قاتل» میداند یا نه، پاسخ مثبت داد.
آقای لاورف این سخنان جو بایدن را «انزجارآمیز» خواند و گفت به همین دلیل، روسیه ناگزیر شده است که در مناسباتش با آمریکا تجدیدنظر کند.
او همچنین از بابت اینکه واشینگتن پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای برقراری تماس سریع با رئیسجمهوری آمریکا را رد کرده است، ابراز تاسف کرد و گفت: این پیشنهاد با هدف تنشزدایی از حواشی ایجاد شده پیرامون سخنان آقای بایدن مطرح شده بود.
وزیر خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، تصریح کرد اگرچه «مواجهه» و مناسبات رو در رو به نازلترین سطح ممکن رسیده است اما خوشبختانه طرفین بهخوبی آگاهند که دامن زدن به تنشها چه خطراتی در پی خواهد داشت.
او ابراز امیدواری کرد که در نهایت، «عقل سلیم» در پیشبرد مناسبات دو کشور فائق شود.
آقای لاوروف افزود که تصمیمگیرنده نهایی در مورد بازگشت سفیر جدید روسیه به واشینگتن ولادیمیر پوتین خواهد بود.
رئیسجمهوری آمریکا در سخنان اخیر خود تاکید کرده بود که دوران «امتیازدهی به پوتین» به پایان رسیده است. آقای بایدن در مقاطع گوناگون کوشیده است تفاوت سیاستهای دولتش را با دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ که از رویارویی مستقیم با ولادیمیر پوتین پرهیز و معمولا از او تمجید میکرد، به روشنی مشخص کند.
دولت جو بایدن وعده داده است که به تلافی حملات سایبری گسترده به آمریکا و تلاش مسکو برای مداخله در انتخابات اخیر ریاستجمهوری بهزودی تحریمهایی علیه روسیه وضع کند.
در هفتههای گذشته، نهادهای اطلاعاتی آمریکا گزارشی ۱۵ صفحهای درباره اقدامات مداخلهآمیز مسکو در روند انتخابات ریاستجمهوری نوامبر ایالات متحده منتشر کردند. بر اساس این گزارش، حکومت روسیه با برنامهریزی قبلی اقدام به پخش اطلاعات غلط و گمراهکننده در مورد جو بایدن کرده بود تا بتواند بخت او را برای پیروزی در رقابت با دونالد ترامپ کاهش دهد.
مناسبات روسیه با آمریکا و اتحادیه اروپا به دلیل الحاق کریمه به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴، دخالت مسکو در انتخابات کشورهای دیگر، حملات سایبری و مسموم کردن الکسی ناوالنی بهشدت تیرهوتار شده و از زمان پایان جنگ سرد تاکنون به پایینترین سطح تنزل یافته است.
سرگئی لاوروف در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد که سیاست اعمال فشار بر روسیه «بههیچوجه موفقیتآمیز نخواهد بود».
او اتحادیه اروپا را مسئول سردی مناسبات معرفی کرد و مدعی شد که حکومت روسیه هیچگاه در پی ایجاد اختلاف بین کشورهای عضو این اتحادیه نبوده است.
وزیر خارجه روسیه گفت: «ما همواره برای بهبود مناسبات با اروپا آمادهایم اما این آمادگی باید متقابل باشد».
آقای لاوروف این ادعا را رد کرد که روسیه از صدور انرژی به اروپا به عنوان یک حربه سیاسی استفاده میکند و افزود حتی اگر غرب تحریمها علیه روسیه را تشدید کند «ما هیچگاه کاری نخواهیم کرد که مردم اروپا از سرما یخ بزنند».
او ضمن اشاره به تقویت مناسبات روسیه با چین تاکید کرد که هدف پکن و مسکو ایجاد اتحادی نظامی و یا تشکیل جبههای متحد علیه غرب نیست.
آقای لاوروف تصریح کرد: «ما به اتحادی نظامی در شکل کلاسیک آن مثل سازمان ناتو نیازی نداریم».
ایالات متحده پیش از این نیز تحریمهایی را علیه چهار مقام ارشد روسی بهخاطر نحوه رفتار مسکو با الکسی ناوالنی، چهره اصلی اپوزیسیون روسیه، وضع کرده بود.