تشکل اصلی اپوزیسیون سوریه روز هشتم شهریور ماه و در پی برگزاری مذاکرات مورد حمایت سازمان ملل، از قدرتهای جهانی خواست تا به برپایی آتشبس سراسری، برای آنکه مسیر گذار سیاسی هموار شود، یاری برسانند.
آنطور که خبرگزاری رویترز گزارش داده هادی بحره، رئیس پیشین «ائتلاف ملی برای انقلاب و مخالفین سوریه» و از روسای کمیته قانون اساسی سوریه، این درخواست را پس از نشست یک هفتهای در ژنو مطرح کردهاست.
«کمیته قانون اساسی سوریه» ۴۵ عضو دارد و از نمایندگان دولت بشار اسد، مخالفان او، همچنین نمایندگان جوامع مدنی کشور تشکیل شده و هدف آن طرحریزی قانون اساسی تازهایست که در نهایت به انتخاباتی تحت نظارت سازمان ملل بیانجامد.
آقای بحره به خبرنگاران گفته تا زمانی که یک آتشبس سراسری در کشور برپا نشود، روند سیاسی در بنبست باقی خواهد ماند.
او تاکید کرده این وظیفه جامعه بینالمللی و کشورهای حامی طرفهای مختلف در سوریه است تا مسیر اجرای آتشبس پایدار را هموار سازند.
این عضو ارشد کمیته قانون اساسی سوریه افزوده «وقتی این اتفاق رخ دهد، آنوقت شاهد تسریع روند سیاسی خواهیم بود، چراکه همه طرفها خواهند دانست که دستیابی به یک پیروزی نهایی در عرصه نظامی برای آنها ممکن نیست».
ایران و روسیه از مهمترین حامیان اسد هستند و شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی مانند حزبالله لبنان نیز نقش عمدهای در جنگ داخلی سوریه ایفا کردهاند. آمریکا از شماری از گروههای عمدتا کرد، درگیر نبردها با «حکومت اسلامی» حمایت میکند. کشورهای منطقه نیز، از ترکیه تا کشورهای عربی از گروههای مختلفی از مخالفان اسد پشتیبانی میکنند، که برخی از آنها شاخههایی از گروههای سلفی و جهادی هستند.
بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه نشست اخیر گذار سیاسی سوریه در ژنو حتی به یک توافق مشخص بر اصول نیز منجر نشده و تاریخ نشست بعدی نیز معلوم نیست.
با این حال خوشبینیهایی مطرح شده و گییر پدرسِن، نماینده ملل متحد، ابراز امیدواری کرده مذاکرات ژنو راه دستیابی به توافق سیاسی را بگشاید.
آقای پدرسن تاکید کرده «روشن است که هنوز اختلاف نظر شدیدی بین طرفها وجود دارد»؛ اما نماینده ملل متحد گفته از اینکه میبیند دولت و مخالفان سوری «به روشنی در مورد وجود پهنههای مشترک ابراز عقیده کردهاند، بسیار خوشحال شده است».
هادی بحره نیز این اظهارات را تایید کردهاست.
یک مقام دولتی سوریه که همراه هیئت اعزامی از دمشق بود نیز به خبرگزاری رسمی کشورش گفته طرفها «مشتاق ادامه یک همکاری باز در دورهای بعدی هستند».