کمیسیون مرکزی انتخابات تاجیکستان روز دوشنبه ۲۱ مهرماه اعلام کرد که امامعلی رحمان با کسب «۹۰ درصد آرا» واجدین شرایط بار دیگر به عنوان رئیسجمهور این کشور انتخاب شد.
انتخابات ریاست جمهوری تاجیکستان روز یکشنبه برگزار شد و به گفته کمیسیون مرکزی انتخابات، بیش از ۸۵ درصد از افراد واجد شرایط در آن شرکت کردند.
آقای رحمان با برنده شدن در انتخاباتی که گروههای مخالف آن را تحریم کرده بودند به مدت هفت سال دیگر زمام قدرت را در این کشور در دست خواهد داشت. او سه دهه است که بر تاجیکستان حکومت میکند.
کشاندن مردم به پای صندوقها با انواع مراسم
رایگیری انتخابات ریاستجمهوری تاجیکستان از ساعت شش صبح روز یکشنبه به وقت محلی در ۳۳۷۵ شعبه آغاز شد و حدود پنج میلیون رایدهنده واجد شرایط به پای صندوقهای رای آمدند.
به گزارش بخش تاجیکستانی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، مسئولان حکومتی با برگزاری کنسرت، پخش غذای رایگان و دیگر سرگرمیهای اغواآمیز سعی کردند رایدهندگان را به پای صندوقها بکشانند.
گزارشها حاکی است که برخی رایدهندگان را با اتوبوس به شعب رایگیری برده شدند.
آقای رحمان ۶۸ ساله از سال ۱۹۹۲ با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی قدرت را در تاجیکستان در دست گرفته و در غیاب رقیبی قابل توجه، برای هفت سال دیگر پست ریاستجمهوری را در اختیار گرفت.
او بعد از الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس که بعد از اعتراضات گسترده انتخاباتی با بحران مشروعیت مواجه شده است، طولانیترین دوره زمامداری را در میان کشورهای عضو سابق اتحاد جماهیر شوروی دارد.
آقای رحمان برای چهار دوره متوالی در انتخاباتی که از دیدگاه ناظران غربی نه آزاد بوده و نه عادلانه، بهعنوان رئیسجمهور تاجیکستان معرفی شده است.
پیشتر تنها حزب پرنفوذ کشور، حزب نهضت اسلامی بود که در انتخابات تاجیکستان رقیبی برای حزب حاکم به رهبری آقای رحمان به حساب میآمد، اما دادگاه عالی کشور در سال ۲۰۱۵ این حزب را «گروه تروریستی» اعلام کرد و رهبران و اعضای آن به صورت گستردهای بازداشت شدند.
اکنون تنها حزب اپوزیسیون واقعی، حزب سوسیال دموکرات است که آنها نیز انتخابات را بایکوت کردهاند.
بخش تاجیکستانی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی مینویسد با توجه به نبود رقیبی قدرتمند، انتظار نمیرود نتایج انتخابات به اعتراضات ختم شود و شرایطی مانند انتخابات هفته گذشته قرقیزستان پیش بیاید.
با توجه به سن بالای آقای رحمان، برخی گمانهزنیها از نامزد شدن رستم فرزند ۳۲ ساله او در انتخابات ریاستجمهوری حکایت داشت، اما آقای رحمان ماه گذشته رسماً اعلام کرد که خود نامزد ریاستجمهوری خواهد شد.
فرزند آقای رحمان از بهار سال جاری رئیس مجلس ملی تاجیکستان است و انتظار میرود بعد از پدرش زمام قدرت را در این کشور بهدست بگیرد. او همزمان شهردار دوشنبه، پایتخت، است.
قانون اساسی تاجیکستان در سال ۲۰۱۶ اصلاح شد و سن قانونی برای نامزدی ریاستجمهوری از ۳۵ به ۳۰ سال کاهش یافت؛ موضوعی که از دید ناظران به آمادهسازی شرایط برای انتقال قدرت از آقای رحمان به فرزندش تعبیر شد.
مجلس ملی در سال ۲۰۱۵ به آقای رحمان عنوان «رهبر ملی» را داد؛ عنوانی که وی را تا پایان عمر از تعقیب قضایی مصون میکند.
تاجیکستان با اختلاف اندکی بعد از قرقیزستان کوچکترین اقتصاد را در میان کشورهای آسیای میانه دارد و فقیرترین کشور منطقه است. البته جمعیت تاجیکستان یک سوم بیشتر از قرقیزستان است و از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی بسیار عقبتر از قرقیزستان است.
بخش عمدهای از درآمد این کشور مربوط به کارگرانی است که در روسیه کار میکنند و برای خانوادهشان پول ارسال میکنند، اما شیوع کرونا بر درآمد آنها نیز به شدت تأثیر گذاشته است.
پارسال میلیونها کارگر تاجیک با کار در روسیه، ۲.۲ میلیارد دلار برای خانوادههای خود پول فرستادند که این رقم برابر با یک سوم تولید ناخالص داخلی این کشور است.