ترکیه روز سهشنبه ۱۳ اسفند یک جنگنده سوریه را بر فراز ادلب در شمال غربی سوریه سرنگون کرد. این سومین جنگنده سوریه است که طی روزهای اخیر توسط ترکیه سرنگون میشود.
همزمان با پیشرویهای نیروهای دولتی سوریه در ناحیه ادلب که آخرین منطقه تحت کنترل شورشیان سوری است درگیریهای مستقیم بین نیروهای دولتی این کشور و ارتش ترکیه افزایش یافته است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، خبرگزاری دولتی سوریه نیز خبر داد که نیروهای این کشور یک پهپاد ترکیه را سرنگون کردهاند.
در آستانه ملاقات روسایجمهوری ترکیه و روسیه در روز پنجشنبه سرگئی لاورف، وزیر خارجه روسیه، بار دیگر ترکیه را مسئول تشدید درگیریها معرفی کرد.
مقامات روسیه در گذشته نیز تاکید کردهاند که ترکیه را مسئول شکست توافق مربوط به توقف درگیریها در این منطقه میدانند. این توافق در سال ۲۰۱۸ بین دولتهای ایران، ترکیه و روسیه به امضا رسید.
روسیه میگوید ترکیه به مسئولیت خود برای جلوگیری از حملات شورشیان به مواضع ارتشهای سوریه و روسیه عمل نمیکند.
سرگئی لاورف روز سهشنبه پس از دیدار با همتای فنلاندی خود در هلسینکی گفت: «راه حل این مشکل اجرای توافق سال ۲۰۱۸ سوچی است».
او همچنین در مورد موفقیت دیدار روسایجمهوری روسیه و ترکیه در روز پنجشنبه اظهار امیدواری کرد.
سقوط جنگنده سوری در روز سهشنبه سومین مورد از سرنگونی هواپیماهای این کشور توسط ترکیه ظرف هفته جاری است. ارتش سوریه اعلام کرد این جنگنده هنگام عملیات علیه «گروههای تروریستی» در ناحیه ادلب هدف قرار گرفته است. از سرنوشت خلبان گزارشی منتشر نشده است.
ترکیه در هفتههای اخیر هزاران نیروی تازه نفس، خودروهای زرهی و تسلیحات سنگین به منطقه اعزام کرده ولی ارتش این کشور و شورشیان سوری مورد حمایت آن هنوز نتوانستهاند مانع پیشروی نیروهای دولتی سوریه شوند.
رجب طیب اردوغان، رئيسجمهوری ترکیه، نیز ابراز امیدواری کرده که در ملاقات روز پنجشنبه با ولادیمیر پوتین دو کشور بتوانند در مورد آتشبس در ادلب به توافق برسند.
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که دوشنبه شب یک سرباز این کشور کشته و یک نفر دیگر هم مجروح شده است. به این ترتیب تلفات ارتش ترکیه در نبرد با نیروهای دولتی سوریه به ۵۵ نفر رسید.
با پیشروی نیروهای دولتی سوریه در ناحیه ادلب حدود یک میلیون نفر از مردم منطقه آواره شدهاند که بزرگترین فاجعه بشری در طول جنگ داخلی ۹ ساله سوریه است.
ترکیه در واکنش به حملات علیه نیروهای این کشور در ناحیه ادلب از چند روز پیش مرزهای خود را برای حرکت مهاجران به سوی اروپا گشوده است. این تازهترین اقدام آنکارا با هدف تحت فشار قرار دادن اروپا است.
ترکیه در حال حاضر میزبان بیش از ۳.۵ میلیون مهاجر سوری است و قصد دارد از ورود موج دیگری از مهاجران تحت تاثیر نبردها در ناحیه ادلب جلوگیری کند.
سرگئی لاورف گفت روسیه اهمیت مسئله مهاجران و پیامدهای آن برای اروپا را به خوبی درک میکند. وزیر خارجه روسیه افزود: «ما در مورد این مسئله با اروپا در حال مذاکره هستیم ولی به خاطر حل بحران مهاجران نمیتوانیم نبرد با تروریستها را متوقف کنیم».
گروههای جهادی و وابسته به القاعده در ناحیه ادلب نیروی اصلی هستند ولی روسیه و سوریه تمامی شورشیان مستقر در این منطقه را «تروریست» توصیف میکنند.
همزمان کلی کرافت، یکی از مقامات نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد، اعلام کرد که این کشور ۱۰۸ میلیون دلار دیگر به نیازهای بشردوستانه مهاجران سوری کمک خواهد کرد.
او که به نواحی مرزی ترکیه سفر کرده است گفت: «هر چند پول به تامین نیازهای عاجل پناهجویان کمک میکند ولی راه حل نهایی نیست».