سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد که سالانه پنج تریلیون کیسه پلاستیکی در جهان مصرف میشود؛ چیزی معادل ۱۰ میلیون کیسه پلاستیکی در هر دقیقه.
در این گزارش که سهشنبه ۱۵ خرداد و در روز جهانی محیط زیست منتشر شد، آمده که با روند فعلی و تا میانه قرن جاری – سال ۲۰۵۰ میلادی – ۱۲ میلیارد تُن پلاستیک زباله در جهان تولید خواهد شد.
اریک سولهایم، رییس آژانس محیط زیست سازمان ملل، در جریان اعلام این گزارش در هند گفت: «ما از اقیانوسها به عنوان محلی برای خلاص شدن از دست زبالههایمان استفاده کردهایم و با این کار چرخه زندگی دریا را مختل کرده و در برخی نقاط، آن را به سوپ پلاستیکی تبدیل کردهایم».
او افزود: «در شهرهای بزرگ، پلاستیک در زبالهها جلوی خروج آب را میگیرد و باعث تولید و افزایش بیماریها در غذا میشود. بعد احشام از آن تغذیه میکنند و همین بیماری به چرخه زندگی مصرفکنندگان محصولات دامی هم منتقل میشود».
این گزارش میگوید بیشتر پلاستیکهایی که در سیستم فاضلاب جلوی خروج آب را میگیرند، همین پلاستیکهای یکبار مصرف است که در آن محصولات گوشتی فروخته میشود.
این گزارش گفته است: «حجم پلاستیکهای فعلی را اگر هر یک ساعت به هم پیوند بزنیم، میشود با آن هفت بار دور کره زمین خط کشید».
گزارش سازمان ملل میگوید نزدیک به ۸۰ درصد از پلاستیکهای تولید شده راهی زبالهدانی میشود و با توجه به امکانات موجود در مورد بازیافت، حتی مورد بازیافت هم قرار نمیگیرد.
از میان ۹ میلیارد تن پلاستیک تولیدی در جهان، فقط ۹ درصد آن بازیافت میشود.
در شهرهای پرجمعیت جهان و دیگر شهرهای کشورهای در حال توسعه، پلاستیک باعث مسدود شدن شبکه فاضلاب میشود و بیماریهای حاصل از آن، وارد زندگی حیوانات و محصولات دامی میشود.
این گزارش میگوید در هند بقایای پلاستیک در جسد گاوها دیده شده است. همچنین یک نهنگ در تایلند پس از بلعیدن انبانی از پلاستیکهای شناور در آب، جان سپرده است.
گزارش سازمان ملل میگوید سالانه ۱.۳ میلیارد دلار خسارات ناشی از پلاستیک برای محصولات شیلات، حمل و نقل دریایی و جهانگردی در منطقه آسیا- اقیانوسیه است.
به گفته سازمان ملل، تاکنون فقط ۶۰ کشور جهان مقرراتی برای منع پلاستیک یکبار مصرف در نظر گرفتهاند. این گزاش میگوید با این حال روشهای بهتر مدیریت زباله، سیستم پاداش به مصرف کننده برای تغییر روش خرید و تحقیق برای مواد جایگزین، از راههایی است که میتوان در وضعیت فعلی تغییر جدی ایجاد کرد.