خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که این کشور به دلیل عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه که اکتبر سال گذشته آغاز شد عمليات مشترک و پنهانی پهپادی با ترکیه را متوقف کرده است.
توقف همکاری در این زمینه که تاکنون گزارش نشده بود نشاندهنده ابعاد اختلافات دو کشور عضو ناتو ارزیابی شده است.
مقامات آمریکایی که حاضر نشدند نام آنها در گزارش قید شود گفتند عملیات پهپادهای شناسایی برای جمع آوری اطلاعات در مورد حزب کارگران کردستان ترکیه (پکاکا) سال گذشته و به طور نامحدود متوقف شد. این گروه مسلح کرد در فهرست گروههای تروریستی آمریکا و دولت ترکیه قرار دارد.
به گفته یکی از مقامات آمریکایی، این پهپادهای غیرمسلح از پایگاه هوایی اینچیرلیک که نیروهای آمریکایی در آن مستقر هستند پرواز میکردند. این پایگاه در عین حال یکی از مراکز مهم عملیات نهادهای جاسوسی آمریکا در منطقه است.
یک مقام دیگر آمریکایی گفت عملیات این پهپادها از سال ۲۰۰۷ آغاز شده بود و معمولا در مناطق کوهستانی شمال عراق پرواز میکردند.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا حاضر نشد در مورد این عملیات پهپادی اظهار نظر کند ولی یادآوری کرد که دولت آمریکا از سال ۱۹۹۷ حزب کارگران کردستان ترکیه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده است.
او افزود: «ما چندین دهه و به اشکال مختلف از نبرد ترکیه با این گروه حمایت کردهایم. اما طبق سیاست وزارت دفاع ما جزییات عملیاتها را اعلام نمیکنیم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفت دولت این کشور در مورد موضوعات امنیتی و اطلاعاتی اظهار نظر نمیکند.
مقامات وزارت دفاع ترکیه حاضر نشدند در این مورد اظهار نظر کنند ولی یک مقام دولت ترکیه توقف این عملیات مشترک را تایید کرد.
خبرگزاری رویترز میافزاید قطع کمکهای آمریکا در این زمینه برای تواناییهای تجسسی و اطلاعاتی ارتش ترکیه یک سنجش جدی است به خصوص که در ماههای اخیر حضور نظامی آن کشور در سوریه و دخالت آن در درگیریهای لیبی افزایش یافته است.
یکی از مقامات آمریکایی گفت: «قطع این همکاری کارزار نظامی ترکیه علیه پکاکا را برای ترکیه دشوارتر و پرهزینهتر خواهد کرد.»
این موضوع در عین حال به فهرست اختلافات دو کشور، از جمله خرید سامانه موشکی ساخت روسیه توسط آنکارا و اختلاف نظر آنها در مورد سوریه افزوده میشود.
یک مقام ترکیه گفت: «در سالهای اخیر ترکیه در زمینه جمع آوری اطلاعات توسط پهپادهای ساخت داخل مشکلی نداشته است. ولی این اقدام آمریکا به عنوان یک کشور متحد به بهبود مناسبات دو کشور کمک نخواهد کرد.»
دونالد ترامپ که همواره منتقد حضور و دخالت نظامی آمریکا در کشورهای دیگر بوده از سوی دمکراتها و برخی از جمهوریخواهان به خاطر رها کردن کردهای سوریه در برابر حملات ارتش ترکیه مورد انتقاد قرار گرفت.
هدف اصلی عملیات ترکیه در شمال سوریه گروههای مسلح کرد سوريه بود که مهمترین متحد آمریکا در نبرد با گروه «خلافت اسلامی» بودهاند ولی آنکارا آنها را وابسته به پکاکا و تروریست میداند.
از آغاز نبرد مسلحانه حزب کارگران کردستان ترکیه در سال ۱۹۸۴ تاکنون بیش از ۴۰ هزار نفر در این درگیریها کشته شدهاند.
دولت ترکیه در دهه اخیر تلاش کرده با سرمایهگذاریهای بزرگ تولید پهپادهای داخلی را افزایش داده و اتکا خود به پهپادهای آمریکایی و اسراییلی را کاهش دهد.
یک شرکت خصوصی تولید تجهیزات دفاعی به نام «بایکار» که یکی از دامادهای رجب طیب اردوغان از اعضای هیئت مدیره آن است تاکنون حداقل ۸۶ فروند پهپاد به ارتش ترکیه فروخته است. این پهپادها علاوه بر عملیات علیه پکاکا در عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه نيز شرکت داشتهاند.
برخی از کارشناسان دفاعی معتقدند که در سالهای اخیر میزان وابستگی ترکیه به کشورهای متحد از جمله آمریکا کاهش یافته و پیشرفتهای فنی، قابلیتهای مستقل عملیاتی ارتش اين کشور را افزایش داده است.